Партията ми каза да гласувам с преференция, ама друг път

Партията ми каза да гласувам с преференция, ама друг път

© Цветелина Белутова, КапиталПрактически съвет: Ако искате да гласувате с преференция, запишете на едно листче или на ръката си, номера на партията, която избирате. Него ще отбележите в квадратчето пред името на партията. После запишете номера на кандидата, който искате да влезе от избраната партия. Него ще отбележете в едно от кръгчетата. Отбележете само едно кръгче. При две или повече отбелязани кръгчета този избор на конкретен човек става невалиден. Остава валиден гласът само за партията. В тъмната стаичка погледнете листчето и даже да няма списък на кандидатите, вие ще сте готов и ще имате "пищов".


Идат избори. Пак. Мажоритарното гласуване се оттече в реката през два референдума, сега се оттече и машинното гласуване. Слава на Бога, засега партиите не сколасаха и да ни върнат в партийната кошара и да ни кастрират преференциалното гласуване в кодекса. За съжаление, обаче, заедно с медиите прекрасно го затъмняват.


Защо всички партии искат да ни отнемат/окастрят правото да пренареждаме листите?
Партиите се свиха


След като избухна демокрацията и в първите 10-тина години на т. нар. преход партиите се свиха по обем на членската си маса. Според "Труд" от далечната 2012 г. във всички партии членуват общо около 350 000 души. Или около 5% от имащите право на глас по избирателен списък. Ако вземем за база броят на гласувалите на последните парламентарни избори, то в партиите членуват само 10% от реално гласувалите избиратели. Големите партии на практика се превърнаха в разширени предизборни щабове или наречени още електорални партии.


Особен случай на местните избори са партийки от типа "Бъдеще за ...", "Коалиция за ...". При тях членската маса е по-малка от хората, които лепят плакатите им, но и те искат да няма преференция, макар че пълнят листите с когото намерят.


Разбира се не е редно малки мотивирани групи - партийни ръководства, и даже цели партии да ни изправят пред избор, на който не можем да влияем по никакъв начин. И то дори при идеалната вътрешно-партийна демокрация. А тя не е идеална както ни демонстрира ДПС с Местан, а малко по-преди с налагането на Пеевски за ДАНС, с изхвърлянето на Христо Бисеров и с отлюспените си депутати, които бяха избрани с преференции.


Следователно е напълно оправдано да се търсят избирателни системи, които позволяват на гласуващите да се намесват в предварително подредените листи на партиите. Нещо повече – има системи, в които подреждането на кандидатите се прави по жребий, за да може кандидатите да убедят гласуващите, че именно те са най добрите от предложеното меню на съответната партийна кухня.


Къде сме ние?


Българската избирателна система е пропорционална, с партийни листи и единична незадължителна преференция. Иначе казано – това е минималната възможност на гласуващия да пипне нещо в листата и ако някой кандидат събере/прескочи определен праг в проценти събрани преференции, той да мине по-напред или по-назад при подреждането за влизане в парламента. Затова аз наричам тази система пропорционална с мажоритарен микроелемент.


Какво казват числата?


На последните три избора е налице устойчива тенденция за нарастване на процента действителни гласове, в които избирателят е използвал преференцията. На евроизборите 2014 г. - 26%, на парламентарните 2014 г. - 35%, и за местна власт/общински съвети 2015 г. - 47.08%. Явно дори и дисциплинираните партии, като ДПС, не са защитени. Въпреки забраната за използване на преференцията, двама от депутатите на тази партия бяха избрани така и после отлюспени от парламентарната група.


Предишният председател на БСП Михаил Миков съзря корпоративни интереси, които пренареждат листите и панически обобщи: "Последните избори показаха редица проблеми в него (Изборния кодекс). Бяха променени цели листи и политическото представителство бе подменено с корпоративно и бизнес такова". ГЕРБ засега се ослушва, но няма нищо против да върже избирателя към партийната дисциплина.


Малко наблюдения от последните дни


Въпросче номер едно. За да разбера какво мислят кандидати и лидери на партии и водачи на листи за преференцията задавам на около 70 от тях въпроса: Уважаеми ......., ще призовете ли избирателите си да гласуват с преференция? На подобен въпрос се отговаря с "ДА" или "НЕ". Ако много искате може да напишете мотиви за отговора.


Резултатът след първото въпросче


За два дни получавам 17 отговора. Това означава, че близо 25% от запитаните са си направили труда да отговорят на един прост избирател. Категоричен отговор "ДА" дават почти веднага Веселин Калановски, Мартин Димитров, Радан Кънев, Дани Каназирева, Тома Биков. Димитър Танев. По-късно Пламен Даракчиев и Велизар Шаламанов. Категорично "НЕ" заяви Ахмед Ахмедов (ДПС). И тук има нюанси - някои са "ЗА" преференциалното гласуване, ама по принцип и едва ли ще агитират много за него.


Отговорите на Евгений Михайлов (ДОСТ), Кемал Тинев (ДОСТ), Крум Зарков (БСП) и Красимир Янков (БСП), Айлян Карамехмедова (ДПС) не са конкретни и са неясни. Последните двама ме ограмотяват, че преференцията е право на избирателя да я ползва и право на кандидата да си я рекламира. И на това благодарим, на въпросът беше друг. Някои наричат преференцията форма на мажоритарно гласуване. Други го наричат истински мажоритарен вот. Това ще е нов теоретичен принос.


АБВ са категорични: "Гласуването с преференция е личен избор на всеки избирател. Нито АБВ, нито "Движение 21" имат намерение да влияят на своите избиратели по този въпрос.". Край на цитата. Ясно и категорично.


В същото време на нито една партийна стена във "Фейсбук" няма никаква част, която да разяснява как се гласува и как се използва преференцията, какво да се прави или да не се прави с бюлетината. Няма, разбира се, и призив за преференциално гласуване от името на партията (Боже, опази партията ми от тая ерес!). Явно партиите мислят, че разяснителната кампания е работа само и единствено на ЦИК. И това е жалко.
Тъй като процесът е динамичен в последните дни – след 8ми март се забелязва тенденция някои кандидати да рекламират преференциите си в социалните мрежи. Засега това са хора на потенциално избираеми места в листите. Това ги мотивира, но може и да е с разрешение на партийното ръководство. Примери има дори в БСП (Даниел Тунчев, 23 МИР) и ГЕРБ (Данаил Кирилов 23 МИР, Борис Карчев 27 МИР, Дамян Кьосев 9 МИР), а тези партии не са големи фенове на преференциалното гласуване. За съжаление е трудно да се намери информация за кандидатите на по-задни позиции, но това, което е достъпно показва ниска активност поне към 14 март. Очаквано Да България, Реформаторския блок и Нова Република също насърчават преференциалното гласуване за разлика от АБВ и Движение 21. Водачите на листи от всички партии естествено се въздържат да посочват преференцията си. Да не дърпат дявола за опашката.


Проектче номер две – нежеланият гост на стената


След задаване на въпроса "Ще призовете ли?" получих искания за приятелство, които веднага приех. Направи ми много лошо впечатление, че част от новите ми приятели или просто специално отворените страници на кандидати и партии много бързо трият това, което не им харесва. Така например почти веднага след качването изчезваше един призив да се гласува с преференция.


На някои стени се появяваше или след повторно запитване, или чак когато новината е затрупана с нови постове и поводът за коментара и призивът е потънал дълбоко в миналото. Честотата на това триене беше по-висока в началото, а през почивните дни призивът се задържа по-дълго. На Фейсбук-страниците на партиите и кандидатите има всичко друго – шахматни дъски, коне, каруци, знамена, паметници, петолъчки, лозунги за промяна, против корупцията. Никъде няма обяснения как се гласува за партия и как се гласува за избран кандидат.


Преференциалното гласуване в медиите


Няма го. Между 27 февруари и 5 март от общо 6 часа политически предавания - дебати, интервюта с кандидати в "Лице в лице", "Още от деня", "Референдум", сутрешни блокове, съботно-неделни сутрешни лакърдии думата преференция или преференциално гласуване не беше спомената нито веднъж. Ушите ми пораснаха да не изпусна нещо.


Нито водещите, нито кандидатите правят даже намек как точно се гласува. Да не говорим за ясно формулиран въпрос по темата. Например, уважаеми г-н/гжо, правите ли нещо във Вашата партия, за да разберат Вашите собствени избиратели преференциалното гласуване. Или пък кандидат или партиен лидер да заяви: Ние подкрепяме гласуването за личности и на всяка наша среща, предизборен митинг и на сайта и фейса си разясняваме преференциалното гласуване на нашите собствени избиратели.


Няма такова нещо. Трогателно единомислие. Няма го даже и професорът, който от време навреме обясняваше тъпоустойчиво на един флипчарт как се гласува в квадратчета и кръгчета.


Сега малко по-сериозно.
Кой ни пречи да си знаем депутата?


Проблемът с преференциалното гласуване е системен. Той е заложен от начина на формиране на изборната администрация на всички нива. На практика реденето на листите, номинирането на членовете на секционните, районните и на Централната избирателна комисия /ЦИК/ се извършва от едно и също място – партийните централи и местните активисти на партиите. Особен проблем са секционните комисии /СИК/. Те се номинират на квотен принцип от местните партийни структури според съотношението на партиите в парламента преди изборите. Следователно големите партии са силно представени.


Е, как тогава да очакваме, че местните партийни структури ще агитират за използване на преференцията и ще накарат своите представители в СИК да я броят и отчитат внимателно. При това, забележете, всички партии в СИК имат еднопосочен интерес преференцията да бъде неглижирана и по възможност неотчетена или обезсилена чрез маркиране, например, на втора преференция в тази част на бюлетината, за да остане валиден само гласът за партия и така да се запази предварителната подредба на кандидатите. Чувалите няма да се отворят, защото никоя партия няма да заяви правен интерес.


Друга изпитана техника е да не се слагат списъците с кандидатите вътре в "тъмната стаичка". Подобна практика авторът на този текст констатира в над 50% от наблюдаваните секции през 2015 г. в района на Доспат, Сърница, Батак, Ракитово, Юндола и Разлог. Някои председатели на СИК (в Сърница) твърдяха, че подобни инструкции са давани на обученията и списъкът в коридора е достатъчен. Маркирането на две или повече преференции се използва и за сплашване на избирателите, като оставя валиден гласът за партията/ водача на листата.


ЦИК упорито отказва изследване на недействителните гласове, което може да разкрие и мащабите на този проблем, ако се прегледат и действителните гласове за партии, на които има повече от една преференция.


Застъпниците и представителите на партии са определени от същите партийни структури те нямат никакъв мотив да контролират дали се отчита правилно преференцията. Те са по-скоро форма на легално купуване на гласове. При 3 млн. гласували, цената на един мандат е 12 500 гласа. Ако една голяма партия има по двама застъпници и по двама представители на секция и по още двама членове на СИК, то тази партия има шест мандата легално купени през длъжностните лица в изборния процес. И защо всичките тези лица да искат преференция и да си ритнат копанката? И те деца хранят през останалото време.


Още инструменти за потискане на желанието
за избиране на личности


Лъжа и манипулация. Този инструмент е за масова употреба. Опорни точки: гласуването е сложно, голям брой недействителни гласове, хората се объркват, трудна е обработката на резултатите, виновна е Мая Манолова. Ако някой ви говори тези неща, значи ви лъже най-безсрамно.


При определяне на действителността на гласа няма никаква разлика между предишните кодекси и сегашния. Никаква! И преди, и сега дали гласът е действителен се определя само и единствено от това дали е отбелязана както трябва избраната партия. В частта за партиите бюлетината с преференции е абсолютно същата като предишната без преференции. Никой не гледа номератора на преференциите когато се определя действителността на гласа. Това няма нищо общо с избирателната система и с преференциалното гласуване. Никой не може да се обърка, защото бюлетината в частта на партиите е същата като от предишните няколко избора. Не допускайте да ви лъжат!


Втората ЛЪЖА – феноменът 15/15


По-горе стана ясно, че СИК започват да гледат преференциите само и единствено когато вече са определили кои са действителните гласове. И тук партиите започва да ги втриса. Защо? Защото партиите, уважаеми читатели, са крили досега от нас - избирателите си - възможността да пренареждаме листата като гласуваме с преференция.


Партиите не са ни казали изобщо, че има такава възможност, камо ли да ни разяснят каква е разликата между гласуване за партия и преференция. ДПС са го забранили с фатфа. БСП също. ГЕРБ вероятно са препоръчали да не се пипат кръгчетата с преференциите или да се гласува в кръгче с номер 1, та да не стане сакатлък.


И понеже не са си ограмотили избирателите от страх да не рекламират преференцията, партиите получават "15/15", "22/22". Това е супер! Това не е недостатък на системата, а срам и резил за политическите мишки в партиите. И то при условие, че услужливи професори им подсказаха да сложат кръгчета и така прецакаха скрития образователен ценз в бюлетината. Най-добре е да се махнат номерата пред партиите и тогава няма да има "15/15". Само че, за тая работа се искат други качества, а не дренки. Неграмотният електорат няма да прочете името на партията и ще вкара коня в реката. Така се родиха бисерите за номера като хотелски стаи, трицифрени номера и др. екзотични предложения. От страх.


Трета хватка. Двойното водачество. Много от водачите на листи в големите партии са медийно наложени лица. Част от тях водят по две листи и партийните централи имат тънки сметки от кое място ще се откажат след изборите и кой ще влезе на тяхно място. Някои са народни или поне партийни любимци и зад техния гръб може да се скрият дълги партийни листи. Но народният любимец изтегля листата като локомотив и после иди разпитвай електората кой точно е вашият депутат. Той е скрит зад всенародния или партийния любимец.


Партийни вопли за по-напреднали


Периодично партии искат вдигане на прага за валидност на преференцията, за да не могат корпоративни интереси да пренареждат листата. Излиза, че партийните началници не могат да озаптят вътрешните си опозиции с уставите си, и искат да ги озаптят през избирателната система. Тоест, да отнемат правото на избирателя да се бърка във височайшата подредба на листата.


Най-остро това беше поставено след местните избори, в които хората гласуваха за своите познати, комшии и местни лидери и преференцията стигна 47%. Хубаво е партиите да разберат, че избирателният кодекс не е инструмент за оправяне на разпасани партии, а трябва да гарантира политическите и граждански права на ВСЕКИ избирател, а не само на партийните членове. Не може 90% от избирателите да са пред свършен факт – вземай, каквото дават. Или върви за гъби, казано възпитано. Щото аз мога да го кажа и по-цветисто...


И тук идваме до по-сериозната материя на изборите.


Правото на гласуване


(участие в управлението) е индивидуално право. То не зависи от това дали сме се възползвали от правото си на сдружаване (членуване в партия). В този смисъл партиите са производни на правото ни да се сдружаваме. И като производни на това право, не могат (или не трябва да бъдат допускани) да налагат ограничения, които забраняват или на практика не допускат реализацията на индивидуалното право на участие в управлението чрез гласуване. Именно такова ограничение съществуваше в предишния кодекс с прилагането на твърди/закрити партийни листи. Такива партийни листи в Европа почти няма. А където ги има, те са само в частта на пропорционалното гласуване при смесени избирателни системи.


Според някои изследвания в преобладаващия брой страни с пропорционално гласуване се гласува с преференция. Тя може да бъде единична (Полша, Холандия, Финландия, Естония, Дания, Швеция) или множествена. Такава е преференцията в Чехия, Кипър, Литва, Латвия, Норвегия, Шри Ланка.


До 26 март все пак има известно време. За да не се връщаме назад в партийните кошари на предрешения избор е добре гражданските организации и партии, които се кълнат, че обичат преференциалното гласуване да направят нещо. Този начин на избор трябва да стане тема в медиите и на предизборните срещи. Нека избирателите питат партийните си любимци как се гласува за личности. На политическия пазар ние имаме правото на индивидуален избор. Иначе ще гласуваме за личности, ама друг път и ще ядем само гнилите ябълки. Или те нас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Ще има пак неприятни изненади за нЕкой дето си мислят, че вече са вписани в описа на парламента. Матряла обича да изненадва обгрижващите го с внимание.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Че защо ще се борят за някоя партия, ако няма гювеч?! Тогава партийния лидер за какво е, като не може да каже кой ще е депутат, а някой си ще пренарежда листите! Който иска да нарежда и пренарежда листи, да си направи партия, или да си вземе готова! Корнелчето как успя?! В СДС не и дадоха да нарежда листи и тя си купи БСП! Сега си е нейна и нарежда ли, пренарежда ли!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Проблемът не е в преференцията , а в нас....

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Гласувайте с преференция.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "ГЕРБ вероятно са препоръчали да не се пипат кръгчетата с преференциите или да се гласува в кръгче с номер 1, та да не стане сакатлък...."
  Е как стигна до този извод Стоиле? (сигурно фърля боб Стоил )
  Аз пък ще допусна че вероятно някой ти е платил да шашавиш читателите - Добре ли е така?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#4] от "chicago514":

  И честит ви нов Момчил Неков

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#4:"chicago514"]Гласувайте с преференция.[/quote]
  -Гласувайте без преференция!

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Подкрепям префернциалното гласуване и ще гласувам 11/11-преференциално за Зорница Русинова ,с която съм работил,професионалист в областта на социалната политика ,честен и почтен човек!
  Не смятам,че с това призовавам някого да ме последва!
  Просто смятам,след дълго лутане,че няма да сбъркам !

 9. 9 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 452 Любопитно

  Глупости на квадратчета. Пълно е с реклами на кандидати с преференциален вот, почти от всички партии. Този човек къде живее?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Хубав анализ
  Заключение: Партиите не обичат някой да им се меси в нареждането на партийната листа. Някои са платили доста пари за мястото си, а избирателите не знаят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#9] от "Mark Twain":
  Г-н Марк Твен, наистина има известна промяна през последната седмица, но тя е малка и по-скоро самоиницитива на кандидатите, отколкото политика на големите партии.

 12. 12 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много приказки за нищо. Защо да гласувам спреференция, като ВСИЧКИ кандидати в листите са снимателно подбрани послушни партийни кадри. Все ми е едно кой ще влезе в парламента. той няма да има собсвено мение и няма да е влязал с името и личността си. Ще гласува с партията, ще следва линията на вожда и толкова. Няма нито една причина да избера единият пред другия, като не познавам и двамата, нито някой си направил труда да ме запознае /съвсем умишлено/. Недъга на пропорционалната система няма да изчезне с възможност за преференциално гласуване.

 13. 13 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 452 Любопитно

  [quote#11:"stoil_stoilov"]по-скоро самоиницитива на кандидатите[/quote]
  А на кого да е - партията няма как да подкрепи един, спрямо друг, при 20-30 човека в листата, примерно. Партията си ги е наредила така, както си е решила (т.е. дала си е преферецията на първия), а кой какво си рекламира - за него си е. В крайна сметка, ако някой мажоритарен кандидат е толкова известен, добър и пр., и на последно място да е, ще го изберат.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 14. 14 Профил на bafdjaf
  bafdjaf
  Рейтинг: 229 Весело
 15. 15 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2529 Весело

  Ако 350000 са 5 процента значи по списък са 7000000 , избиратели, което е абсурдно. Цялото население не е толкова а освен това говорим за хора над 18 години. Явно партиите разпределят много мъртви души. Аз дори не вярвам че сме повече от 5-6 милиона Българи общо.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  [quote#15:"zuk_trombon"]Явно партиите разпределят много мъртви души.[/quote]

  Всички специалисти без изключение признават, че в избирателните списъци има заровен голям проблем. Никой обаче досега не е направил стъпки в полза на изчистването му - защо ли?!

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Аз пък мисля, че може и да си е повЕрвал.

  Само да попитам,
  защо се приема, че преференциалното гласуване е панацеята на панацеите, че да се реве толкова много за него?

  Такива напъни , тип " кой не скача е червен" вече сме ги виждали, другарЕ.

  Който се интересува от преференциите, отдавна знае за тях.
  За другите няма значение.

  И не виждам никаква драма тук.

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#17:"buljubei"]Аз пък мисля, че може и да си е повЕрвал. [/quote]
  Объркан е Стоил като малко дете в гора. Отдела го е ошашавил

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Весело

  Баракова и подобни отново депутати

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Не знам защо някои реват против преференциалното гласуване а в същото време партиите които подкрепят са за мажоритарно гласуване...преференцията е за тези които мислят, бабичките така или иначе ще си гласуват за тези коитоим кажат а някои за които им платят...

 21. 21 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#15:"zuk_trombon"]Ако 350000 са 5 процента значи по списък са 7000000 , избиратели, което е абсурдно. Цялото население не е толкова а освен това говорим за хора над 18 години. Явно партиите разпределят много мъртви души. Аз дори не вярвам че сме повече от 5-6 милиона Българи общо.[/quote]
  -Забравяш да броиш и БГ-,,мъртвите души'' в чужбина, които фигурират в избирателните списъци.

 22. 22 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Статия, писана колкото да се напише нещо. Преференции ще има за трети път, ако някой досега не е разбрал как става, няма да разбере и след десет разяснителни кампании. А това, че лошите партии не пропагандирали за преференциално гласуване, само добрите Нова република и Да България много обичали преференциите е смешно. В моя избирателен район първи в листата на НР е Мартин Димитров, последен е сина на Асен Агов - Йордан. Значи ако се обадя на Мартин и го питам "Мартине, ще ми препоръчаш ли да сложа преференция за последния и ти да не се класираш", той ще каже "Ама разбира се, аз не съм важен, важен е демократичния избор". Смешки.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Свободните хора ще гласуват с преференции.
  Пленените, купените, докараните, зависимите, заставените, заблудените, излъганите ще гласуват без преференции.

 24. 24 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 407 Неутрално

  На територията на страната има 5,9 милиона избиратели според данни на НСИ отпреди година.

  Авторът е пропуснал да отбележи, че има системи, при които гласът за партията се предава чрез преференцията.

  Бъдете здрави и умни!

 25. 25 Профил на Валентина Петкова
  Валентина Петкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гласувайте с ПРЕФЕРЕНЦИЯ - Практически съвет: "Ако искате да гласувате с преференция, запишете на едно листче или на ръката си, номера на партията, която избирате. Него ще отбележите в квадратчето пред името на партията. После запишете номера на кандидата, който искате да влезе от избраната партия. Него ще отбележете в едно от кръгчетата. Отбележете само едно кръгче. При две или повече отбелязани кръгчета този избор на конкретен човек става невалиден. Остава валиден гласът само за партията. В тъмната стаичка погледнете листчето и даже да няма списък на кандидатите, вие ще сте готов и ще имате "пищов".

 26. 26 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#12:"primaxm"]Много приказки за нищо. Защо да гласувам с преференция, като ВСИЧКИ кандидати в листите са снимателно подбрани послушни партийни кадри[/quote]а при системата на Слави как щеше е- ??
  ами .. ВСИЧКИ кандидати в районите ще са внимателно подбрани послушни партийни кадри!! СПУСНАТИ ОТ ПАРТИЙНИТЕ ЦЕНТРАЛИ!
  Разликата е че при пропорционална с преференции имаме по голямо право на избор - и между партии и между хората в листите
  докато при мажоритарна система всяка партия ти спуска САМО ЕДИН - НЯМАМЕ ИЗБОР!

 27. 27 Профил на Валентина Петкова
  Валентина Петкова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "aralambi":

  Далеч съм от мисълта да подценявам качеството на българските избиратели, но все още доста хора не са наясно как се гласува с преференция. Така че обяснението и пред предстоящите избори не е излишно!

 28. 28 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#24] от "m.konstantinov":
  Е то не може всичко да се отбележи в една статийка.Важно е желанието на автора да насърчи избирателите да се вглеждат в кандидатите, а не само в партиите. Авторът има намерение да си поиграе с числата на населението и в избирателнивя списък и да пита как така хем има много умрели за изминалите години, хем избирателният списък не намалява. Излиза, че в чужбина се раждат много деца, които веднага след 18 години получават български документи и постоянен адрес в страната. Така става логично как населението вътре намалява, а избирателите остават все така много като преди 20тина години.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Гласувайте с преференция. Това е вашия мажоритарен избор.
  Откакто са въвели преференциалното гласуване, така си гласувам.

 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#24] от "m.konstantinov":
  Статията е много неясна. Ето, аз съм си избрал партия. Не харесвам партийната подредба. Проучил съм листата за моя избирателен район. Харесвам си едни кандидати и решавам, че искам да пренаредя листата по следния начин: № 8 става първи, № 5 става втори, № 12 става трети. Ще се отчете ли правилно моята бюлетина?

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Аз съм против преференциалното гласуване поради една много проста причина - с него партиите ПОДЛЪГВАТ избирателите че гласуват само за този свестният който са си избрали. А истината е, че гласът ви важи и за ПАРТИЯТА в чиято листа се намира той.

  Дали ще го избутате този свестният до избираемото място е неясно, може и да стане но доста вероятно и да не стане. Но при всички случаи преференцията гласът ви отива за партията. И ако вашият човек не успее да се класира на практика гласът ви е отишъл за номенклатурата окупирала челните места.

  Дори и да се класира пак отива за нея, помага и да прескочи бариерата 4%, увеличава броят на депутатите и. И тогава покрай този който сте харесали в парламента влизат и 10-15 нежелани от вас. Да, именно нежелани, след като сте избрали преференция значи не ги искате.

  Конкретен реален пример: харесвам проф.Иван Иванов от ДСБ но категорично не харесвам Сектата ДСБ. Ако в моят избирателен район е проф.Иван Иванов като МАЖОРИТАРЕН депутат категорично ще гласувам за него защото му имам доверие. Независимо че е от ДСБ. Но също толкова категорично няма да гласувам ако ще и с преференция за ДСБ защото по този начин ще дам гласът си И за хора и партия които не харесвам.

  Така че без елементарни предизборни трикчета другари от партийките. Преференциалното гласуване е както навремето покрай една интересна книга задължително ни пробутваха и спомените на Цола Драгойчева.

  Има един единствен начин да изберем този който искаме и той е МАЖОРИТАРНОТО ГЛАСУВАНЕ. А преференциите са ерзац, затова и ги оставиха а не ги махнаха както мажоритарното гласуване. И никак не е случайно че ги оставиха както се опитва да ни убеди авторът. Напротив, целенасочено е, те са сиренцето в капана.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#26:"bgpatriot"]а при системата на Слави как щеше е- ??
  ами .. ВСИЧКИ кандидати в районите ще са внимателно подбрани послушни партийни кадри!! [/quote]
  Да си чувал за понятието "независим кандидат"? А това, че партиите макар и със скърцане на зъби ще почнат да поставят избираеми кандидати иначе няма да имат свой депутат, това да ти идва на ум?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Направих си труда да прочета Избирателния кодекс - в член Чл. 197а, където се регламентира начина на гласуване, изобщо няма нищо за преференциалното гласуване!
  Правила за гласуване при избори за народни представители
  Чл. 197а. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2013 г.) (1) При произвеждане на избори за народни представители избирателят получава от член на секционната избирателна комисия бюлетина от кочана с бюлетините, която се подпечатва с печата на комисията в момента на получаването й, след което отива в кабината да гласува. Бюлетината се откъсва от кочана с бюлетините в момента на получаването й от избирателя.
  (2) В кабината може да се намира само един избирател.
  (3) Избирателят гласува, като:
  1. поставя знак "Х" с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето пред наименованието на избраната от него партия, коалиция от партии или инициативен комитет, който изразява по еднозначен начин неговия вот;
  2. сгъва бюлетината по начин, непозволяващ да се вижда отбелязаното маркиране;
  3. излиза от кабината и подава сгънатата бюлетина на член на комисията, който я подпечатва повторно с печата на комисията;
  4. пуска сгънатата бюлетина в избирателната урна;
  5. полага подпис в избирателния списък.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#22:"aralambi"]В моя избирателен район първи в листата на НР е Мартин Димитров, последен е сина на Асен Агов - Йордан. [/quote]
  Това е номерът. Гласът на негласувалите с преференции /а те са много, просто мързел и безразличие/ автоматично отива за първият. Така че баламите с преференции вдигат избирателната активност да се прескочи бариерата и тикат нагоре първият независимо че не го искат, на друг са дали преференцията си.

  Никак не е случайно че най-много реват да се гласува преференциално точно тези малките под бариерата, целта е да подлъжат колкото се може повече хора да гласуват за тях и да я прескочат. С илюзията, че гласуват САМО за конкретният човек а на практика те гласуват за цялата листа.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Мдааа. Имало два Избирателни кодекси! Един отменен-на който съм попаднал. В новия действително преференцията е само за един човек -
  чл. 238 (4) (Изм. - ДВ, бр. 35 от 2014 г., в сила от 22.04.2014 г.) Избирателят гласува, като поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него кандидатска листа, който изразява по еднозначен начин неговия вот. При избори за народни представители, за членове на Европейския парламент от Република България и за общински съветници избирателят, ако желае, поставя знак "Х" или "V" в кръгчето с номера, с който е регистриран избраният от него кандидат на партия или коалиция, който показва по еднозначен начин неговото предпочитание (преференция) за съответния кандидат.

 36. 36 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Един съфорумец, предложи гениална идея. Вместо да задраскваме с химикал, да трием с монета, и който излезе.
  Ще кажете - нихилистично, ами да такова е, но въртележката е все една и съща. И аз съм бил винаги центрист, понякога към, ляво понякога към дясно, но центрист, по класическото разбиране, но имам познати върли леви и върли десни, който вече са тотално разочаровани от всичко.
  Тука си говорим за благосъстоятелни хора, не за хора които са си давали гъза да припечелят някой лев, цент или рубла. За хора, които искат да видят да се прави нещо за обществото, за гражданите за хората - респективно за хората.
  Джон Лок е извел тезата, че нито абсолютната монархия, нито абсолютизма на парламентарната власт са добро, държавата е своебразен договор между гражданите и институциите.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 37. 37 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#12:"primaxm"]Много приказки за нищо. Защо да гласувам спреференция, като ВСИЧКИ кандидати в листите са снимателно подбрани послушни партийни кадри. Все ми е едно кой ще влезе в парламента. той няма да има собсвено мение и няма да е влязал с името и личността си. Ще гласува с партията, ще следва линията на вожда и толкова. Няма нито една причина да избера единият пред другия, като не познавам и двамата, нито някой си направил труда да ме запознае /съвсем умишлено/. Недъга на пропорционалната система няма да изчезне с възможност за преференциално гласуване.[/quote]
  Механичната грешка "снимателно" замества много точно две думи, характеризиращи процеса на подбор и подреждане на кандидатите. Недъгът на пропорционалната система няма да изчезне с преференциално гласуване. Няма да изчезне и с мажоритарно. Мажоритарно избраният кандидат ще се вписва напълно в характеристиката, която сте дали. Макар и с условности - ще бъде внимателно подбран за мажоритарен кандидат защото е ...; ще е влязъл с името си, но защото е кандидат на партията; ще има собствено мнение, но ще изразява мнението на партията, респ. на вожда; по всяка вероятност ще бъде не много по-добре познат на гласоподавателите от основната група кандидати от листата.

 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  В последните десетилетия, матриала изненадва предимно сам - себе си. И то все в негативна посока.

 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  И като гласуваш така, някакви бенефити имаш ли? Освен самозаблуждението, че от теб персонално зависи нещо

  На избори печели тоя, който омае масите (простолюдието), а не тоя който омае единиците умни и красиви.

 40. 40 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#39:"niakoi_si"]И като гласуваш така, някакви бенефити имаш ли? Освен самозаблуждението, че от теб персонално зависи нещо
  На избори печели тоя, който омае масите (простолюдието), а не тоя който омае единиците умни и красиви.
  [/quote]
  Ако успее да преброи бюлетините вероятността за успех се приближава до 100%.

 41. 41 Профил на Борис Цветков
  Борис Цветков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В 24 Многомандатен избирател район – в районите Искър, Слатина, Подуене, Възраждане, Средец, Сердика, Оборище, Кремиковци:
  Гласувайте за партия – с номер 10 в квадратчето, гласувайте за кандидат – с номер 9 в кръгчето.
  #Поискай промяната!
  БСП за България

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154474001242406&set=a.10154473998847406.1073742031.696027405&type=3&theater

 42. 42 Профил на Борис Цветков
  Борис Цветков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "stoil_stoilov":

  Нашата районна партийна организация на БСП Искър и много ог членовете ни призоваваме за гласуване и с преференция още от първия ден на кампанията и това може да се види във фейсбук и в жк Дружба 1 и 2.

 43. 43 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 554 Гневно

  До коментар [#41] от "Борис Цветков":

  Смятам за неуместно да се води партийна пропаганда във форума! Те в селото не го пускат, той пита за поповата къща!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 44. 44 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Весело

  [quote#31:"Fred"]И тогава покрай този който сте харесали в парламента влизат и 10-15 нежелани от вас.[/quote]

  Това ни навежда на логичния въпрос, достоен за харесване ли е кандидат, който се заобикаля с толкова много недостойни хора и им помага да станат депутати?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 45. 45 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#26:"bgpatriot"]ВСИЧКИ кандидати в районите ще са внимателно подбрани послушни партийни кадри![/quote]

  Партийната централа, която може да подбере цяла листа от "послушни партийни кадри", ще може да подбере и едни посушен мажоритарен кандидат. Избирателите, които не са способни да сравняват политически програми и да избират от цяла листа с кандидати тези, които са най-способни да приложат съответната програма, са оберечни да не могат да изберат своя депутат и при отделни, мажоритарни кандидати.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#44:"russian78"]Това ни навежда на логичния въпрос, достоен за харесване ли е кандидат, който се заобикаля с толкова много недостойни хора и им помага да станат депутати? [/quote]
  И аз много пъти съм си задавал въпросът какво прави свестен човек като проф.Иван Иванов в секта като ДСБ? Отговор нямам.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#45:"russian78"]Партийната централа, която може да подбере цяла листа от "послушни партийни кадри", ще може да подбере и едни посушен мажоритарен кандидат. [/quote]
  И защо задължително трябва мажоритарно да избирате само ПАРТИЕН кандидат? Има и независими.

  Освен това при мажоритарни избори шансът партийният кандидат да не е чак толкова послушен са значително по-големи отколкото при пропорционалните. Ако много го притискат може и да стане независим, затова партиите ще внимават.

  Въобще смешни са партийните послушковци в опитите да се предовратят мажоритарните избори. Като искате толкова да гласувате за партията си гласувайте за нейният мажоритарен кандидат, какво толкова ви е страх?

  Страх ви от конкуренцията, там е отговорът. При борбата на личности не на партии голяма част от партийната номенклатура ще бъде просто пометена защото са сиви и некадърни. От това ви е страх. Искате да оставите хората без избор, така ненужната партийка получава някакъв шанс да оцелее.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#47:"Fred"]И защо задължително трябва мажоритарно да избирате само ПАРТИЕН кандидат? Има и независими. [/quote]

  Замисляли ли сте се, какво означава "независим" кандидат? От какво е независим той? Независим е от някаква партия? Но какво, от своя страна представлява една партия? Тя е съвкупност от идеи за политики, които да бъдат прилагани в управлението. Тези идеи могат да бъдат добри, лоши или пък откровено корупционни. Независимостта на кандидата от вторите и третите би било хубаво, но независимостта му от добрите идеи няма как да е добро нещо. Най-противни са ми кандидати, които се разграничават от всички възможни съвкупности от идеи и акцентират на това, че са добри хора. Проблемът е, че доброто управление е функция на добрите политики, а не на добрите хора. Едва когато имаме формулирани добри политики, може да мислим, дали конкретният кандидат би бил добър в осъществяването им. На теория, независимият кандидат би могъл да бъде носител на завършена съвкупност от политики, но на практика това няма, как да се случи, защото никой отделен индивид не може да концентрира в себе си достатъчно познание.
  Струва ми се, че когато се нахвърляте така яростно на партийните централи, които нареждат листите съобразно някакви свои лични интереси, Вие основно визирате 2-3-5 относително големи партии. Истината е, че има далеч повече партии, включително такива, чиято дейност е концентрирана във формулирането на идеи и политики, а не в кадруването. Ваша отговорност, в качеството Ви на избирател, е да намирате такива нормални, да ги наречем, партии, да сравнявате техните идеи за политики с Вашата система от идеи и чак след това да си зададете въпроса, кои от лицата в листите на тези партии е най-вероятно да приложат добре в практиката изработените политики и дали изобщо в листите им има достатъчно способни на това хора. Този процес е трудоемък и изисква много от избирателя. На него му изглежда сякаш е лишен от избор, защото трябва да положи твърде голямо усилие. На пръв поглед излиза, че ако на избирателя предоставим възможност да избира личности, вместо партии, това би го облекчило и той ще трябва да сравнява само личностните качества на кандидатите, но не е така. Дали избираме мажоритарно или пропорционално, важно е не какви личности, а какви идеи ще "вкараме" в парламента.

  До коментар [#47] от "Fred":

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 49. 49 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  [quote#46:"Fred"]И аз много пъти съм си задавал въпросът какво прави свестен човек като проф.Иван Иванов в секта като ДСБ? Отговор нямам.[/quote]

  Има два възможни отговора и множество произволни комбинации между тях. Или той не е толкова добър, колкото си мислите, или ДСБ не са толкова лоши, колкото си мислите.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#48:"russian78"]Но какво, от своя страна представлява една партия? Тя е съвкупност от идеи за политики, които да бъдат прилагани в управлението. [/quote]
  На теория. На практика доста често е съвкупност от кариеристи лакоми за кокала. Говоря за върхушката, не за наивниците които смятат че партиите са идеи. Лекотата с която прескачат от партия в партия /дори напълно противоположни/, с която се съюзяват партии които дори са напълно антагонистични доказва, че е второто.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#48:"russian78"]Вие основно визирате 2-3-5 относително големи партии. Истината е, че има далеч повече партии, включително такива, чиято дейност е концентрирана във формулирането на идеи и политики, а не в кадруването. [/quote]
  Мечти. Фактите са, че за да се докопат до парламента са готови на най-абсурдни коалиции. Нали партиите са идеи, различните партии са различни идеи? Е, за да влязат в парламента те доброволно се отказват от идеите си прегръщайки чужди идеи.

  И какво ги движи ясно се вижда когато поставят някой на неизбираемо място в листите. Веднага забравя за идеите и започва да плюе по вчерашната партия и съпартийци.

  В парламента депутатите са послушковци защото иначе няма да го сложат в листите. Дори когато се гласуват самоубийствени решения. Такива като например да се сложи Пеевски начело на ДАНС али "антитурската" партия Атака да подкрепя правителство на ДПС.

  Целият 25 годишен преход ясно показа колко негодни са партиите в БЪЛГАРСКАТА им реализация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#51] от "Fred":

  Примерите Ви са добри и реални, но са от същите 2-3-5 относително големи партии. Можете ли да намерите такива примери за всяка една от регистрираните партии? Умишлено избягвам да споменавам конкретни партии, защото не това е важното. Важното е, че винаги има изключения от псевдопартиите на кариеристите, които иначе напълно правдиво сте описал. Пък и дори всичките партии да бяха такива, то подмяната на акцента при избори от идеи към личности не премахва проблема, а само се прави, че не го вижда. Пак казвам, политиката е въпрос на политики, а не на личности.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  [quote#52:"russian78"]но са от същите 2-3-5 относително големи партии.[/quote]
  Самият факт, че тези партии са малки показва, че не могат да представят идеи и личности значими за обществото.

  Ако влязат в парламента поради малкият си брой депутати те няма да могат да осъществят идеите които били защитавали. Т.е. гласувайки за тях вие предварително знаете, че това което обещават няма да стане, в крайна сметка лъжете себе си.

  Те го осъзнават и затова обещанията, че щели били да осъществят някакви идеи си е обикновена предизборна лъжа. Както простодушно си призна един политик от една МАЛКА партия. Т.е.в крайна сметка опираме до това с което започнахме, единствената цел остава кокала.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#53] от "Fred":

  Обществото ни е доказало, че не може да избира. То очаква "лесни отговори" и един от тези отговори е мажоритарната избирателна система. Илюзия е да се мисли, че сменяйки избирателната система ще сменим и качеството на избираните депутати. Вие твърдите, че съществуващите водещи партии са лоши (аз съм съгласен с това), но оправдавате гласуването за тях, защото другите пък били малки. Кое е по-негативното, да избираш "лоша" партия или малка партия? Водещите ни партии нямат идеен интегритет и това ги прави непригодни за избиране. В тях има и качествени личности, но това не променя извода от предходното изречение. Казвате, че малките партии ни лъжат, защото няма да имат достатъчна тежест, за да реализират политиките, които предлагат. Спомняте ли си, кои партии първи предложиха "плоския данък"? Излиза, че е възможно да постигаш резултати, дори да не управляваш или дори да не си част от управляваща коалиция.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 55. 55 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Гласувайте с преференция за някой кандидат, когото познавате или когото харесвате!

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK