И нито един прокурор при Лаура Кьовеши

Лаура Кьовеши

© Анелия Николова

Лаура КьовешиИзбори 2023

Нито един прокурор не отиде на конференцията с участието на директора на румънската независима агенция за борба с корупцията Лаура Кьовеши на тема "Румънският опит - антикорупционни институции и мерки" този четвъртък.


Целият коментар може да се събере и в този факт.


Такъв безапелационен атестат за състоянието, манталитета, независимостта и смелостта на българските прокурори, какъвто беше показан в четвъртък с отсъствието им, не може да се измисли нарочно. Тук няма никаква драматургия,
никакви разпореждания отвисоко


- всеки прокурор си знае, че присъствието му на презентацията на румънската директорка ще му лепне автоматично петното на нелоялност в очите на главния прокурор. Най-малкото това. (А днес, разбира се, главният прокурор ще се срещне с Лаура Кьовеши - лицемерният протокол го изисква.)


През това време пропагандните опори на г-н Цацаров в лицето на "медийната империя" (по Бойко Борисов) ще громят и гостенката, и най-вече нейните домакини, и всеки, който се е осмелил да отиде да я чуе. Както го правят от години.


(В Румъния също има главен прокурор, но прокурорската агенция на Лаура Кьовеши е извън него и ако агенцията установи данни, има право да разследва главния прокурор - тази е голямата българска болка. Защото при структура като румънската "Яневагейт" щеше да бъде разследвана от паралелния прокурорски орган, а не от йерархията на главния прокурор, който има връзка с гейта, както е сега у нас, то затова и скандалът ще си потъне под пепелта на забравата.)


Отсъствието на прокурорите показа, че


реформата на съдебната власт и в частност на прокуратурата е обречена


защото няма кой да я направи - реформата се диктува от обвързания интерес на един човек в България и той е главният прокурор, останалите служат и треперят. Той не позволи да се направи специализиран прокурорски орган извън неговата структура и неподчинен на него, а на ВСС - как да посмеят да отидат прокурорите да слушат презентация на модел, противоречащ на този ?!


Той не позволи дори прокурорите от антикорупицонното звено, което създаде, та да твърдим, че имаме и ние "орган" против корупцията, да минат поне за приличие през назначение във Висшия съдебен съвет, а ги назначи еднолично по свой подбор, без критерии, без условия - безволеви превити изпълнители на конюнктурните поръчки, от които впоследствие закономерно се пръкваха такива обвинителни актове, които също тъй закономерно падаха в съда.


И ще падат - обвинения не се готвят от примрели от ужас и страх душици, а от прокурори - смели, компетентни и със свободна съвест обвинители!


Ето затова отсъствието на прокурорите от конференцията е


голямата трагична новина за съдебната система


Защото поначало тази конференция с Лаура Кьовеши не е за съдиите, а за тях. Ако прокурорите не изпитват любопитство или ако ги е страх да отидат, тогава е ясно, че реформата на прокуратурата няма кой да я направи. Няма кой друг освен те (политиците не искат, това се видя) да принудят институцията и нейният върховен ръководител да дадат отчет и обяснение за работата си, което е първата и абсолютно задължителна крачка, за да говорим въобще за реформа.


Да, политиците нямат такива намерения. Политическият водач Бойко Борисов също за пореден път даде да се разбере това - той също като прокурорите не се отзова на поканата да чуе от първоизточника за румънския опит. И докато Лаура Кьовеши говореше в Съдебната палата, и той говореше за правосъдието - на конференцията на ГЕРБ, прозрачно насрочена в същия ден и час. И разбира се Борисов не отрони и дума за прокуратурата и главния прокурор - за необходимост от реформа в смисъла на задължение за отчетност, опазил Бог.


За да се освободим от страха, явно ще разчитаме на смяната на поколенията, включително политици и прокурори, за да дойдат други, които не се страхуват от...главния прокурор, който и да е той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK