Симптомът Белене

Белене, необитаемият квартал на АЕЦ - снимката е архивна

© Надежда Чипева, Капитал

Белене, необитаемият квартал на АЕЦ - снимката е архивна



Текстът е от портала "Култура"


Случилото се наскоро в Белене, а по-преди в Елин Пелин, Широка лъка, Розино или другаде, е огледален образ на днешната българска ситуация. Тук ясно прозират потулвани или умишлено разпалвани български страхове, материална и духовна оскъдица, засилено отчаяние, съсипващо душата, в съчетание с надигаща се вълна на враждебност и патриотарщина, нямащи нищо общо с любовта към отечеството.


Не морализаторствам, нито пък искам да клеймя някого високомерно, въпреки че други хора гръмогласно държат да ме убедят, че имали това право, произтичащо от факта, че те са "народът". Смятам го за обречен спор, водещ в задънена улица.


Усещам обаче с цялото си сърце и душа, че ние, поробени от страховете си, сме се устремили


към дъното на човечността




Казвам "ние", защото стореното дори от малки и кресливи групички хора, се лепва на челата на всички ни като "каинов белег". Щом общността не е намерила сили да реагира на поредната безчовечност, тя няма как да бъде оневинена на принципа на "двете скорости" – "те" тъй, "ние" инак. Както и стореното някога добро се разпростира върху всички нас като потомци, без нито един от нас лично да е помогнал на някой арменец или евреин.


Ала преди да пристъпя към "симптома Белене", искам да се спра на два случая – за първия прочетох в медиите, на втория станах очевидец.


Първи пример. В началото на годината във Велико Търново група скинари пребиха до смърт петдесетгодишен несретник, ровещ из кофите за боклук. Побоят е зверски – с бухалки и ритници. Причината: групичката, тръгнала на


"лов за цигани"


се била "припознала". Покойният Христомир Владимиров от години без работа, живеел с майка си и се прехранвал, когато намери, с бояджийство. Във въпросната вечер той извел кучето си на разходка и случайно попаднал на групата, търсеща "силово да се позабавлява". Те му казали нещо, той им отвърнал. И скоро се строполил сред локва кръв в снега.


Резултатът от съдебно-медицинската експертиза: смърт след мозъчен оток, вследствие на вътрешно-черепни кръвоизливи. Едно човешко същество, създадено по образ Божий, е буквално смазано от бой, само защото групичка фашизоиди от "добри семейства", заявяващи себе си за "националисти", го помислили за "циганин". А нали "България е за българите".


Този покъртителен случай стана известен едва наскоро. А е само един от многото. В медиите поетапно се процежда информация за десетки подобни издевателства, извършвани от организирани групи (скинове, агитки и всякакви "нацита") под чиито удари попадат бездомници, възрастни хора, даже деца.


Ако е така


в каква България всъщност живеем?


В "България над всичко", в която вече няма място за някакви хора – несретни, болни, нещастни, с определен произход или цвят на очите? Или в "България над нищо", опитваща се да зачеркне моралните си устои и векове християнство?


Не сгъстявам ли твърде черните краски? Може би. Навярно под влияние на втория случай, разиграл се пред очите ми преди месец и нещо, за който исках да напиша отдавна.


Малко след осем часа вечерта на площада пред столичния храм "Св.Неделя" станах свидетел на следното. Млад здравеняк с черна плетена шапка на главата се бе надвесил над възрастен човек, свил се край каменните стълби, крещейки му с ярост:


Ти що просиш, бе?


Що просиш? Нема да просиш?


Отговор обяснимо не последва. Всичко бе толкова безумно, че се вцепених на място. Докато извикам нещо, възрастна жена ме изпревари, спря се и друг човек. Първото, което видях, бяха очи, пълни с омраза. После чух думите: "К’ви сте вие, бе! Аз тоя ще го спукам от бой! Ще излага България!" И отново към бедния старец (етнически българин – уточнение за радетелите на расовата чистота): "Ти що просиш, бе!". Старецът можеше да му е дядо.


След кратки пререкания младежът отегчено се изправи, разкърши рамене и с презрение заяви, че нямало да си цапа ръцете. Отивал да лови "престъпници" на Лъвов мост. А на ръкава си носеше


лента с националния трикольор


Има ли връзка между първия и втория случай? Разбира се, че има. В единия случай явно не се е намерило кой да реагира, във втория случай най-лошото се размина.


Не искам да превръщам казаното дотук в обобщение или диагноза за страната, в която живеем, но, уви, ми се струва, че то е показателно за българските нрави, където въпросът "защо угнетявате сиромасите?" (Ис.3:15) просто отсъства, подменен от друга национална реторика.


* * *


Съзирам пряка връзка и между разказаното от мен дотук и реакциите на малки групи в страната – от Розино до Белене. Без всяка една от тях следващата нямаше да е възможна. За да се стигне до


случая Белене


който, поради много причини, е крайно симптоматичен за цялото българско общество.


Не само заради последния развой на събитията: знаете, че от Белене бе прокудено сирийско семейство с две деца, дошло в страната ни легално, със знанието на Държавната агенция за бежанците, поканено и приютено там от местния католически свещеник отец Паоло Кортези, който пък бе изтеглен от ордена си след заплахи за живота му и заплаха да бъде подпалена църквата му.


До всичко това се стигна, след като сирийското семейство, заедно с отец Паоло, отишло да почете националния празник на страната, която го е приютила. Акт, който на групичка "патриотично" настроени граждани, явно се е сторил крайно кощунствен, затова групичка от двайсетина човека, предвождана от общинския съветник Красимир Тодоров (сред тях и младеж, увит в руското знаме) излезе на протест пред кметството, за да пропъди пришълците. Че току виж в града им понечат да дойдат още сирийски семейства. Това са фактите, известни на всички.


По тях имаше гневни реакции и контра-реакции, както стана практика в България.


Теодора Димова написа в Портал "Култура" пропитото си с болка есе "Бягай, отец Кортези!", към което аз нямам какво да добавя. Напълно съм съгласен, че се нуждаем от евангелско, а не от патриотарско християнство, от добротата, проповядвана от хора като отец Паоло, не от свинските опашки на Динко.


Липсва обаче реакцията на държавните институции


Все едно, че това не се е случило в България.


В неделя по обяд протест пред президентството настойчиво поиска от държавния глава той да излезе със становище. Отговор няма. Господин президентът явно има по-неотложни дела от справедливостта в България, мира в страната, пропъждането на легално пребиваващи бежанци, заплахите за убийство на свещеник и опасността да пламне църква. Вероятно е така. Навярно ще трябва да изчакаме съпругата на президента да се обърне от фейсбука си към българския народ с размисли каква е болката да си българин, защо боли, когато ставаш такъв, или искаш да бъдеш такъв.


Междувременно официалният сайт на Св. Синод, вместо да излезе с официална позиция, пусна като такава статия на православен свещеник, на практика полемизираща с есето на Теодора Димова. Как да разбираме този факт? Съгласен съм, че книгите и християнските текстове на Теодора Димова вече са я превърнали в институция, в онова, което в други страни и в други времена се е наричало "съвестта на нацията". И все пак? Нима позициите на есето-отговор са одобрени на заседание на Св. Синод, за да се свеждат на вярващите като истина от последна инстанции, заедно с позицията на БПЦ за бежанците? Съмнявам се.


И това ме кара доста по-критично да се вгледам в посланията на есето "Тези, които не избягаха", дело на свещеник от една "езерна църква" в София, което при това не е "нито за бежанците, нито за Църквата и "църквите". Така да бъде. Текстът е посветен на гордостта, чийто корен е липсата на любов. Нещо, с което съм напълно съгласен. Едно само не мога да разбера: защо "езерният свещеник", разядосан от многото "сълзливи текстове" в защита на отец Паоло, твърди, че той е избягал? Нима не му е известно, че е изтеглен от ордена си заради заплахите за саморазправа с него? И че като монах дължи подчинение на своите предстоятели. Така е и в "църквите", и в Църквата от веки веков.


Напълно разбирам, че това твърдение е важната предпоставка, за да може да се изгради тезата за "тези, които не избягаха". За истинските пастири, които единствено обичат пасомите си, понякога със "злобата и лошотията им". Свалям шапка пред пастирите, които обичат, проповядвайки любов към всяко човешко същество като към наш ближен. Само смирено, във великопостния период, се питам: наистина ли го правят? По отношение на всички хора, а не само към малцината избрани, побрани в една "езерна църква". Инак ще излезе, че освен "истински пастири", има и "истински хора", както има и "неистински хора", които, щом не са истински, комай не са и човешки същества, създадени по образ Божий.


И ако е тъй, как тогава да изречем с чисто сърце: "Ето поста, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай; раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си" (Ис.58:6-7)? Мисля, че няма да има смисъл от това.


* * *
А защо твърдя, че Белене е "симптом", идеална извадка на днeшна България.
Поради няколко причини.
Първо, заради случилото се.


От месеци наред самозвани патриоти тръбят из медиите и по стъгдите, че сме разграден двор, в който не се знае кой влиза и кой излиза.


Добре. Но нали в Белене дойдоха легални бежанци, влезли в България със съдействието на Държавната агенция за бежанците и по покана на Католическата църква. И какво стана с тях? Прогониха ги.


И още. Има ли дискусия за бежанците, медиен дебат или статия, под която някой да не напише: "Като толкова искате, вземете си ги вкъщи и не ни занимавайте повече". Отец Паоло Кортезе прие тези хора, пострадали от войната в Сирия, отвеждайки ги "вкъщи", тоест в църквата. И какво стана с тях? Прогониха ги.


И най-накрая. Непрекъснато се разнасят вайкания как чужденците, европейците, постоянно подценяват нас, българите, като втора категория хора, как не ни познават и не могат въобще да ни разберат. Добре.


Отец Паоло Кортези, енорийски свещеник от седем години в Белене, е човек, който говори езика ни дори по-добре от някои българи и обича страната ни наравно с родната си Италия. Познавам го добре и много пъти съм го чувал да заявява с гордост, че е "беленчанин", а в двора на църквата му се вее българското знаме. За тези години той стори много добро на много хора, както и направи нещо, което никой българин не бе направил преди него – зае се да опази на място паметта на жертвите от комунизма в Белене. Издири списъци на лагеристите: на православните духовници, на католическите свещеници и протестантските пастори, на политиците, интелектуалците и масовите жертви на терора. Издигна музейна експозиция до църквата, посветена на тази скръбна страница от най-новата ни история. Издейства групови посещения на острова и място за мемориал, за което заслужено получи отличие от президента Росен Плевнелиев.


Отец Паоло Кортези е българофил


с онзи забравен плам, за който се сещаме понякога, споменавайки имена като Константин Иречек или Луи Айер. И какво стана с него? Прогониха го.


И кой го прогони? Прогониха го хора от града, в който той бе вградил частица от себе си като "беленчанин".


За съжаление, добрите хора в Белене, хората от неговата енория, успяха да се организират доста по-късно, за да споделят с болка пред медиите, че са лишени от един "истински свещеник" и "истински европеец".


Ако е така, какъв е изводът от всичко това?


И какви сме "ние", българите?


Симптом за какво е Белене, този днес беден и призрачен град, лутащ се между най-голямата кражба в най-новата ни история (непостроената АЕЦ, глътнала десетки милиарди, потънали в нечии джобове) и безчислените престъпления, извършени из тези места по времето на комунизма, когато много хора са оставили тук костите си?


Симптом за това, че двете неща не се изключват напълно.


От местни хора знам, че когато по Живково време, някъде в средата на седемдесетте години, започнали да правят първия изкоп за Втора атомна, бързо спрели работа, тъй като се натъкнали на масови гробове. Дошла милиция, после и Държавна сигурност, и всичко се потулило.


Така АЕЦ-ът, тази гордост на социалистическата индустрия, а и на днешните социалисти, започнал да се гради върху кости.


А върху кости не може да се изгради нищо добро.


Както и върху смазано човешко достойнство не се гради общество.


Доказва го "симптомът Белене".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Разстроено

  [quote#0:"статиа"] материална и духовна оскъдица [/quote] -да пришълците са с парно до дупка, моите радиатори са откачени! Както и на мнозина българи! Други си имат радиатори, но пак мръзнат за икономии!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Ние българите сме много гостоприемни.
  Само, че не харесваме неканените гости.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Манталитета на насилието по тези земи има хилядолетни традиции !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Белене не е симптом за нищо.Случилото се е събитие в малко градче,което няма как да бъде показател за цяла България.Интересно ако случката в Белене е симптом,то 3533 нападения над бежанци само за 2016 г в Германия симптом за какво са?3533 физически нападения с над 500 ранени сравнени с един мирен протест,при който не е имало физическо насилие над бежанците.

 6. 6 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Арменци,приютени от България след арменския геноцид- над 22 000.
  Спасени евреи от България по време на втората световна война-над 50 000.
  Гръцки политемигранти,които приема България след хунтите в Гърция-почти 30 000.
  Това са хора отчаяни,бедни,гладни,бягащи за живота си.
  И естествено българинът откликва и помага.А спасените помнят и са благодарни.
  От каква опасност да спасява българинът галениците на Меркел?Че им се живее в ЕС и социал?Че планират да вземат ЕС за себе си и безкрайните си поколения?Че правят цигански бели дори и след няколко поколения?
  Не,българите не сме идиоти и няма да ги вземем.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Така АЕЦ-ът, тази гордост на социалистическата индустрия, а и на днешните социалисти, започнал да се гради върху кости.

  Аферим за политкоректността, но костите са ненадминат връх. Буквално иновация в теорията на евроатлантическите демократични ценности.

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Уважаеми г-н Николов, няма ли да кажете причините за тази нерадостна картинка? Път някакъв и посока за излизане от блатото? Всеки може да пише до забрава констатации и да бърка в раните, ама каква полза? Белене е остров с градче, печално известни със съветския си концлагер и гьоловете, наричани АЕЦ...
  За другите, по-нови безобразия около Белене колко още писания трябва да чете многострадалният читател? И защо, като се повтаря все едно и също, за поредното хонорарче, или?...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Наистина има проблем с псевдопатриотите, разни пълни дебили дето са истинския срам за родината ни, но се чувстват над "циганите", щото такива като тях не могат без да мачкат някого, като за тяхното съществуване са виновни родителите им и образователните институции.

  НО в Белене и другите малки градчета се случва това, което се случва из всички малки градчета в Европа през френското дето си блокира улицата до унгарското дето искат "за всеки случай" да забранят строежа на джамии. В малките населени места навсякъде по света гледат с недоверие и враждебност новодошлите.

 10. 10 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Превърнали сме се от народ, давал гостоприемството си на изпаднали в беда - и свои, и чужди, в озверели варвари. Тъжно е, много е тъжно...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 11. 11 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Срам ме е... Гордеех се, че в нашата култура има стихитворение като "Изгнаници" на Яворов... Едва ли други народи са били така гостоприемни към хората в нужда. През гладна България (след загубените войни) минават стотици хиляди бежанци от болшевишката революция. Посрещнати, приютени и нахранени са. Да не говорим за еврейските ни съседи и приятели по време на Втората война. Тогава, между другото, в Полша поляците започват погроми срещу съгражданите си от еврейски произход.
  Срам ме е, жал ми е, че това, което са ни оставили нашите предци предци е стъпкано вече в калта. Деградираме.

 12. 12 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тези акции по ступване на цигани изобщо не са случайни, случват се винаги малко преди избори и по мои наблюдения започнаха след появяването на ГЕРБ на политическата сцена. Рибата винаги се вмирисва от към главата, в случая политическата класа си играе с огъня за да консолидира редици, но цената ще я плащат обикновените хора.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 13. 13 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Цитат: "непостроената АЕЦ, глътнала десетки милиарди"

  Моля авторът да цитира документи, в които е видно ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ!!!
  До кога ще сере*е на тази тема и ще плювате неистини!!!! Кой ви плаща да сеете дезинформация?!?
  Престанете да плюете по един проект, който по принцип е печеливш, но тотално лишен от политическа воля и решимост.

  Помислете, живеем в 21-ви век. Нима е възможно да генерираш и продаваш безопасна и зелена енергия, и да си на загуба? Как?

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 14. 14 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Видно е, че авторът знае много факти и умело борави с тях.
  Но защо не спомена като пример факта, за все още ненаказаното убийство (2005 г.) на Проф. Станимир Калоянов в кв.Захарна Фабрика, от група "роми"? А защо не спомене за безчинствата и грабежите пак на подобни същества по села и паланки от беззащитни хора?

  Щото не му пасва на тезата, да унижава достойният Български народ, е затова!!!
  Ама ние помним.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 15. 15 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Никога не съм ходил в Белене. Както и навярно никой от Белене не е ходил в Сирия. Жителите на Белене гонят едно единствено сирийско семейство, получило легален статут, приютено не в общината, а от католическия свещеник. Били мюсюлмани и терористи. Това те знаят за сирийците. Прави ли са? Прави са!
  А пък аз зная за жителите на Белене, че са били съучастници в избиването на хиляди противници на комунистическия режим. Как така съучастници? Ами така - нали са от Белене! Какво има да обяснявам и да доказвам? Съучастници, че и отгоре - и толкова! И друго зная за жителите на Белене. В течение на много години те си пълниха гушите с моите пари покрай кражбата АЕЦ "Белене". Е, как така? Е те така - нали са от Белене, там се копаха гьолове, там се наливаха милиарди, не може и те да не са грабили! Прав ли съм? Прав съм!
  Утре Дунава ако залее Белене и жителите викнат: Братя българи, помагайте! Прави ли ще са? Прави ще са! А аз ще ако им отговоря: А бе я си ... майката! Прав ли ще съм? Прав ще съм!

 16. 16 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#2] от "Истината - "езикът на омразата"":

  > ще спира парите

  Значи всеки който не споделя вашето мнение е платен?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 17. 17 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#13] от "xqv31309910":

  “ който по принцип е печеливш, но тотално лишен от политическа воля и решимост.

  Няма такова нещо. Няма официални документи това колко ще струва и кога ще се изплати.Едва тогава можем да разберем дали ще е печеливша тази АЕЦ

  > Нима е възможно да генерираш и продаваш безопасна и зелена енергия, и да си на загуба? Как?

  Проблема е че обществото изкуствено субсидира този бизнес.


  >Помислете, живеем в 21-ви век

  В 21-ви век става дума всеки индивидуално да произвежда и съхранява енергия за собствени нужди чрез евтино и много високо ефективно оборудване

  'progressives' is the politically correct word for communists
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Интересна е позицията на Тони Николов, по случая, но за мен не е пълна, стои някак едностранно. Може би, един от въпросите, които трябва да бъдат зададени, за установяване на диагнозата, е :"Кой е причинил оскотяването, на определени прослойки, кой насади омразата, злобата, простащината, като норма на поведение, кой реши, че "милосърдие", "съпричастност" "уважение", "човещина", са мръсни думи?
  Някой, може би ще каже:" Дай пример"!
  Бих го посъветвал, да не "ходи далече", а да се "потопи" в коментарте на "Дневник", и ако може да оцелее от отровата на злобата изсипана на воля!

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Оглупяването и опростачването на големи части от населението върви с бодри темпове под псевдопатриотични и ксенофобски лозунги, с активното съдействие на жълтата преса и на разни политически недоразумения. Властите си траят, дивотията расте. Тъжно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Отлично есе. Който може да чете, нека чете

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#9:"nemeria"]В малките населени места навсякъде по света гледат с недоверие и враждебност новодошлите[/quote]
  А много ли ни е приятно да имаме малкият Багдад в София?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#11:"ekolog"]Деградираме. [/quote]
  Така ли?
  Българите събраха за час много над 23000 евра за бъларски турчин,който отстъпил реда си за трансплантация на бъбрек на 14г.дете.
  Впоследствие се оказа лъжа,но това не променя факта,че пак се вдигнахме като един и застанахме зад немлад човек,български турчин,който иска да транспланитира не в БГ,а в Турция.
  И това в най-бедната България се случва ежечасно.
  Какво ви говори това за бедния,"деградирал" българин?
  Дано поне парите,които взимате да храчите по рода си,си заслужават.

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Весело

  OK, ето я идеалната рецепта:

  Значи, Европа явно ще я залива ислям.

  Хубаво, ислям. Другия вторник всички бели европейци в ЕС изповядват изречението, с което ставаш муслим. Ислямът става официална религия на белия европеец. Съответно си назначаваме бели европейски имами, почваме да реформираме религията отвътре. До три седмици ислямът ще е станал кух колкото християнството в западните страни.

  Ще въведем шариат и, разбира се, ще колим и бесим, както си е редът. Белите имами ще проповядват доктрината за "новия избор на Аллах" и ще има леко изтикване с елементи на геноцид на "старите народи". След това ще си завземем изконните ислямски територии с петрола, защото Европа нали вече сме техни хора, тоест те са наши. Вече не са екзотични, не са малцинство, няма да сме политкоректни, ще спазват правилата.

  Изобщо, весело ще е Европа наистина да се ислямизира- май от това ги е страх, защото ако наложиш на един човек една религия, то става като с Нео и Агент Смит в матрицата- твоята религия хваща вирус...

  Та така. Иначе ще бачкаме, ще произвеждаме и висшата привилегия ще е да го поднесем на тепсия на новодошлите.

  Ама тая игра вече сме я играли. Време е за друга.

 25. 25 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тони - ако ти врътнат кранчето от разните НПО-та и други знайни и незнайни фондацийки какво ще работиш ? Какво може да работиш ? Какви умения имаш освен търсенето на теле под вола ? А сега както е тръгнало скоро ще напишеш статия на тема "Ловенето на червеи в условията на демокрация".

  God bless Russia!
 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Това, което ме тревожи: идеята, че хора в някаква общност трябва да плеснат с ръце и с радост да приемат всичко, което им се сервира.

  Дори нещо да е законно, пак имаш право на несъгласие. Какво като е законно? Може да не ти харесва. В закона не пише нищо за емоции, реакции и страхове. Не пише нищо за това да си тренираш душата по прогресивен тертип, така че да приспиш изкуствено всички нормални реакции и само да се хилиш тъпо на всичко.

  Тревожно е това приспиване, тази идея, че има правилен начин на мислене, а всичко друго е грях.

  Човечно е да дадеш малко храна и малко подслон- не да си промениш целия начин на живот и мислене, защото някой някъде така е казал, че трябва...

 27. 27 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  '' Превърнали сме се от народ, давал гостоприемството си на изпаднали в беда - и свои, и чужди, в озверели варвари. Тъжно е, много е тъжно...''

  На един хълм в Тбилиси се издига статуята на Майка Грузия. За канените гости в едната и' ръка има чаша, а другата стиска меч за неканените!
  Други преди мене под тази статия писаха защо едни наши ''гости'' не са от канените. И колкото и мелодраматично да се тръшка любезният господин, жалейки ''клетите бежанци'', тия по-поканени и добре дошли няма да станат...
  П. С. А за гостоприемството на грузинците се носят легенди...
  П. П. С. Любезният господин да не се кахъри за доказано изпадналите в беда:

  http://epicenter.bg/article/Burgas-vri-i-kipi-Desetki-podkrepiha-irankata-Zahra-byurokratite-ya-gonyat-ot-stranata-prashtat-ya-na-sigurna-smart-/94253/3/74
  До коментар [#10] от "axel":

 28. 28 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Уфф, и този "автор" не е случил на народ.

 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#25] от "garincha":

  Тони - ако ти врътнат кранчето от разните НПО-та и други знайни и незнайни фондацийки какво ще работиш ? Какво може да работиш ? Какви умения имаш освен търсенето на теле под вола ?

  По добре си мълчи,за да не се разбира какво си в действителност!
  "Партията" плащане двойно на общия работник спрямо инженера! Така си възпитан от същата тази партия. Груб и невежа!

 30. 30 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#27:"marrad"]И колкото и мелодраматично да се тръшка любезният господин, жалейки ''клетите бежанци'', тия по-поканени и добре дошли няма да станат...[/quote]
  Понеже си адресирал поста си до мен, изкушавам се да ти отговоря:
  - Никъде не споменавам в моя пост № 10 за "клети бежанци".
  - Не жаля за тях, а за клетите българи, озверели и оварвари ли се. За жалене са не бежанците, а изгонилите ги българи!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 31. 31 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  симптомът бай ганю е дълбоко импрегниран в увредения изостанал манталитет на това човекоподобие наричащо себе си българин
  простоваттостта и неграмотността вилнее в телата на човеци с мозъци на хомосапиенси
  кво да го прави такъв западняка днес този дето 500год го мачкал османлията после 45 год комуниста руснак?
  бай ганю не разбира що е то човешки права и демокрация и соцялни отговорностти на него му трябва сопа по канчето и на синджир

 32. 32 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#14] от "Подлизурко":

  Защото ти говориш за неща от преди 10 години, а той за неща от тази година. От поста ти виждам, че си назадничав, ама чак 12 години? Вземи си свери часовника.

 33. 33 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ееех, Тони, другият път напиши статия за хора, като Христомир Владимиров, без работа от години, живеещ с майка си и прехранващ се от кофите. После "вдигни летвата" към пенсионерите в посочените градчета и села...напиши пак колко сме зле, като народ, че да те разберат всички...и майката на Хр.Владимиров, и пенсионерите, и младите майки, а и ти всички тях.

 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  В България има много патрЕоти и ристиЕни. Те много обичат Путин и Русия и ако са влизали някога в църква, то е било на погребението на някой възрастен роднина.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  До коментар [#33] от "One Hour":

  Социалната Елена Йончева да направи един репортаж на такава тема и даде от милионите си на тези страдащи. Същото може да направи Еленчето Поптодорва като им подари като Робин Худ някое откраднато кремче за 1000 лв та да изкарат поне няколко месеца.

 36. 36 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  "Щом общността не е намерила сили да реагира на поредната безчовечност, тя няма как да бъде оневинена на принципа на "двете скорости" – "те" тъй, "ние" инак."
  .............................
  А така, откога търсеха формала причина да ни накажат с втора европейска скорост. Само се чудя, защо германското правителство съобщи, че тази година ще депортира над 350 хил. бежанци. И германците ли са безчовечни, и тях ли ще ги наказват с втора скорост?

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#23:"fresia"]за бъларски турчин,който отстъпил реда си за трансплантация [/quote]
  за "български турчин"....
  след това се възмущаваме, че Ердо искал да вземе под крилото на майка Турция някои райони на страната.
  Пътувал съм в други страни на ЕС, но не съм чувал за френски алжирец, германски турчин, люксембургски мароканец, или италиански либиец.

 38. 38 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  Всъщност си се изпоилзват изрази "французин от еди-какъв си произход", както и в америка изпозлват не само афро-американец, но и италиано-американец и други подобни. Престанете да се правите на интересни, а отидете в Харманли да храните и обличате "бежанците" и да им чистите!

 39. 39 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А Тонито какво да го коментираме, той е на хранилка и си мисли, че тракането по клавиатурата е работа, достатъчна да компенсира всяка друга дейност - той няма да отиде директно да се запознае със ситуацията, камо ли да помогне реално на тези, дето ги ожалва - мисли си, че статиите му в Дневник/Култура, които са в стил "Мило дневниче..." са същото като да си доброволец в бежански център.

 40. 40 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Уау, 2 минути е вече имам минус на първия си коментар - или става автоматично, или някой бди!

 41. 41 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ар иранката от "axel":

  '' Понеже си адресирал поста си до мен, изкушавам се да ти отговоря:
  - Никъде не споменавам в моя пост № 10 за "клети бежанци".
  - Не жаля за тях, а за клетите българи, озверели и оварвари ли се. За жалене са не бежанците, а изгонилите ги българи!''

  Воистина - изрично ''клатите бежанци'' не присъстват в #10, но не етикетираш ли ''клетите'' българи като ''озверели варвари' именно заради нежеланието им да мриемат неканените навлеци'?
  П.С. ''Озверелите варвари'' усещат кой идва тук, защото животът му е наистина в опасност - случаят с иранката от предния ми коментар го доказва!
  Доказва го и гузното ти мълчание по повода! Също и фактът, че Въпросният случай не намери отражение в ''родолюбивия'' ''Д.''!

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#38:"pupil24"] а отидете в Харманли да храните и обличате "бежанците" и да им чистите! [/quote]
  Не зная някой насила да е изпратил някого там като санитар. Лошото е че и доброволците ги бият.

 43. 43 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#6] от "fresia":
  До коментар [#14] от "Подлизурко":

  Така е. Българите помагаме всякога и на всекиго, който има нужда от помощ, но много мразим да ни се качват на главите. А това от векове важи за турците и циганите, сега и сирийците. Ай сиктир, както се казва! Тази земя е изконна българска и тук важат законите и правилата на българите. Който не се чуства добре в такава среда - било то българин или чужденец - е свободен да напусне на мига. Никой няма да го спре. Но да се плюе целенасочено срещу нас, българите, не го приемам. Че имаме кривици, имаме, но ние сме носители на първата европейска цивилизация и заслужаваме много, много повече уважение.

  Интересно ми е какви са тези масови гробове, за които споменава г-н Николов, но той вместо да потърси повече информация по темата, разгъва локуми срещу тлъст хонорар, кой знае от кого и от къде.

 44. 44 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#42] от "historama":

  Ти наистина имаш проблеми с разбирането, затова ще го кажа възможно най-директно - ако на някого му е жал за клетите бежанци, да отиде да се грижи за тях, вместо да поучава другите чрез статии по интернет.

 45. 45 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#39] от "pupil24":

  Така е. Човекът си изкарва прехраната с такива статии, да вдига малко пушилка и толкова. Има известен принос към развитието на обществото ни, но според мен е минимален. Повечето творби от подобни "авторитети" са пълна плява и преливане от пусто в празно, колкото да не е без хич. Всеки българин носи в гените си достойнството на своите предци и няма нужда г-н Николов или който и да е да го поучава как да живее и кой да живее в Родината му.

 46. 46 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#23:"fresia"]Така ли?[/quote]

  Да, така. Когато деца имат нужда от лечение и помощ, "българите" си трайкате, но да пребивате старци просяци можете, за да се правите на велики патриоти. Напълно споделям позицията на автора - легално влезли в страната бежанци, приютени в дома на свещенник, почитащи Български празник, да бъдат гонени от дебили увити в руски знамена... е дебилизъм, а не и патриотизъм.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 47. 47 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#44] от "pupil24":

  Така е, но не го правят. Защото са завършени лицемери (впрочем, всички сме такива, без изключение). Грантополучателите са силни в това да громят народонаселението, както те се изразяват, макар че произлизат от низините на същото това народонаселение и техните родители и роднини мъчно изкарват всяка стотинка. Не знам що за съвест имат тези хора, но са натрупали много грехове към сънародниците си. Ние бавим, но не забравяме.

  Имаме горчив опит от всякакви племена и потистници през хилядолетията назад и не е нужно всеки път да преоткриваме колелото, за да знаем симптомите на болестта, а тя е, че от много страни си точат ножовете и вилиците за прекрасната ни Родина, дори това да не се признава публично. Но България и българите ще надживеем всичките си душмани, до един.

 48. 48 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#46:"The_Curious"]Да, така. Когато деца имат нужда от лечение и помощ, "българите" си трайкате, но да пребивате старци просяци можете, за да се правите на велики патриоти.[/quote]
  Дай примери, ако може и статистики за едното и другото, защото специално за пребиването на старци оставам с впечатлението, че е специалност на един друг етнос.

 49. 49 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#45:"Читател"]Всеки българин носи в гените си достойнството на своите предци[/quote]

  Няма как да носищ в гените си достойнство - то е черта на характера, а не част от тялото. Но няма да взлизам в спор - с глупак не се спори, защото те сваля на неговот ниво и побеждава с опит. Ако не се лъжа казал го е Марк Твен.

  ПП Ще дойде ден, когато ще ревете за помощ от Европа, но тогава ще получите същото отношение, каквото сега давате на бежанците - презрение, присмех, отхвърляне и съвет да се оповавате на достойнството в гените си. И ще бъде напълно заслужено.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 50. 50 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#6:"fresia"]Арменци,приютени от България след арменския геноцид- над 22 000.
  Спасени евреи от България по време на втората световна война-над 50 000.
  Гръцки политемигранти,които приема България след хунтите в Гърция-почти 30 000.
  Това са хора отчаяни,бедни,гладни,бягащи за живота си. [/quote]

  Ами нали точно това казва човекът. Всичко изброено по горе е направено от хора живели и възпитани в царство България.
  На какво са способни хората възпитани в съветската кочина Народна Република България виждаме в момента.
  Не мислете че лагерите през комунизма у нас са измислени от българите. Те са наложени от руските сатрапи и реализирани от една малка част от народа руски подлоги и престъпници които не пожалиха даже и родните си майки и бащи.

 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#49] от "The_Curious":

  Благодаря за комплимента.

  Мога да те уверя, че не ние ще ревем за помощ към Европа, а ще е точно обратното. Но твоят микроскопичен мозък няма как да го предвиди, предвид процесите на морален разпад, които вървят на Запад. Неслучайно Римската империя просъществува 5 века, а Византийската - още 10 след това.

  Преди да ръсиш "умнотии", чети повече, момче. Няма да ти навреди.

 52. 52 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#48] от "pupil24":

  Българомразците са силни в плюнките, но слаби в аргументите. Това е правило, аксиома, от което няма изключения.

 53. 53 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#49:"The_Curious"]ПП Ще дойде ден, когато ще ревете за помощ от Европа, но тогава ще получите същото отношение, каквото сега давате на бежанците - презрение, присмех, отхвърляне и съвет да се оповавате на достойнството в гените си[/quote]
  Малко се обърка.
  Щом сме "лоши" към бежанците,следователно те трябва да са лоши с нас в техните държави-Ирак,Иран,Афганистан,Мали,Либия.
  но не и ЕС.Поне докато не е станал Африка или Близкият изток.
  В БГ спокойно живеят все повече европейци,англичани и др.Няма от какво да се оплачат,правата им са защитени.
  Като измислиш друга опорка,пак ела.

 54. 54 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "в каква България всъщност живеем"

  Има две Българии.
  Тази на София и няколко други места, които не се интересуват от останалата част, и се сещат за нея в такива случаи, като този с бежанците.
  София може да приеме или да не приеме бежанци, ни има всякакъв ресурс да подкрепи решението си.

  Провинцията няма такъв ресурс, там хората са сами. Там училищата се затварят (в София няма нито едно затворено училище).

  Провинцията е на друга скорост. Независимо, че има местни изглеждащи успели единици, бедността и нищетата са реални. Част от нашата провинция изглежда така, сякаш е във война или войната току-що е завършила. Близо 1 милион пенсионери дори с трудов стаж живеят практически без пари, защото пенсиите покриват само лекарствата и тока, като са системно подигравани от по-младото поколение, че нвидите ли по-рано сте живели неправилно, затова сега нямате. Вдигането на пенсионната възраст, което започна вече дърпа надолу и последствията тепърва ще се виждат още повече разрушава общностите, които вместо от роднини, приятели и добри познати, вече са общности на оцеляващи, измиращи или изчезващи (емигриращи). Като минимум оцеляващите нови дядовци и бабите вече ще са на работа и не могат да се грижат за внуци, а някои казва че търси решение на демографски проблеми. При едно дете в семейство (желани 2-3, но невъзможни) представители на съвременния психофашизъм вече заплашват с отнемане на децата, ако не ги гледате правилно и не ходите на курсове за родители, като през това време наемете платени бавачки.

  Та какво искаме от изоставената провинция?

 55. 55 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#53:"fresia"]В БГ спокойно живеят все повече европейци,англичани и др.[/quote]
  Англичаните отдавна ги изгониха от селата.

 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Срам ме е от политкоректността! Хората са мнителни, и то с право! Сред стотиците семейства, прогонени от домовете си, се промъкват хиляди здрави, прави и заредени с пари хора, които не са дори икономически мигранти... Естествено, държавата прави опити да засели първо семействата, после покрай тях корени ще пуснат и останалите. Е няма как да сме безразлични!

 57. 57 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Весело

  До коментар [#56] от "Лео":
  А ние кога ще ходим на Хадж? Много ще е яко, всички от ЕС ще се изсипем с автобуси в Мека. Абсолютно официално

 58. 58 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Трудно може да се добави нещо към брилянтния разрез на симптомите на едно много болно и самозомбиращо се общество. Респект, г-н Николов!
  П.с. Тъжно,много тъжно, но вярно до последната запетая.

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#55:"historama"]Англичаните отдавна ги изгониха от селата. [/quote]
  Не ги изгонихме, както гоним сирийците, но им дадохме много поводи сами да избягат. Има останали все още някои, най-упоритите. Познавам семейство шотландци, пенсионери, живеят повече от 10 години в едно крайморско село. Всички кучета и деца (особено ромчетата) ги обичат и тичат след тях. На децата купуват лакомства от магазина, хранят бездомните кучета, дори ги водят на кастрация или на лекар, ако се разболеят. Дават безплатни уроци по английски на селяните и винаги са готови да се притекат на помощ. Тъжно ми стана, когато видях, че и те са си пуснали къщата за продан. Но пък в селото има вече много руснаци.

 60. 60 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Така е, когато България се управлява от нискочели болшевишки издънки и когато лумпените са мнозинство в народа. Жалко и срамно. Мръсната пяна наистина изплува и е навсякъде на повърхността.

 61. 61 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#51:"Читател"]предвид процесите на морален разпад, които вървят на Запад. [/quote]
  Драги читателю, с тия идиотии дс ни зомбираше през соца. Стига претопляхте стари манджи, никой не ви вярва. Аз съм на Запад от 27 години и НЕ ВИЖДАМ НИКАКВИ ПРИЗНАЦИ ЗА МОРАЛЕН РАЗПАД НА ЗАПАДА! Напротив, Западът днес е много по-силен отколкото преди 40 години. Разпадна се скапания ссср, матушката ви е с много по-голяма морална деградация, отколкото приписвате на Запада, поради обществена уредба водеща до примитивизъм и оскотяване на Човека!

 62. 62 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#61] от "transvaal":

  Защото си от старото поколение. Разпадът се вижда, ако си роден през 80-те и израснал с прогресивни идеи. Нещата се сменят вече не за поколение, а за 5-10 години, идват нови кохорти хора, които меко казано си вървят със странностите, дори тия, които са печелещи и високо функциониращи.

  Трудно се вижда, защото имаш един лъскав, икономически проспериращ строй, пълен с много луди и повредени хора. А лудото минава за нормално.

 63. 63 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#32:"uie35519407"]Защото ти говориш за неща от преди 10 години, а той за неща от тази година. От поста ти виждам, че си назадничав, ама чак 12 години? Вземи си свери часовника.[/quote]
  Извинявам се, бях пропуснал факта, че в последните 5 години не е регистриран нито един грабеж или насилие от страна на по-мургавите наши сънародници. Даже обратното, разбрах, че по села и паланки се организират т.нар "Тимуроски Команди" и млади и стари роми ходят да помагат на възрастни хора.
  Кому му помогнат да се освободи от излишни пари, кому от излишни телевизори и вещи. Абе много помагат.
  Посипвам си главата с пепел

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 64. 64 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 426 Гневно

  [quote#63:"Подлизурко"]Посипвам си главата с пепел [/quote]
  Упс, ресто посипването
  Сега видях, че храня ТРОЛ, регистриран преди 3 дни с цел омаскаряване на подобни теми.
  ПФУ, АМАН ОТ МУРЗИЛКИ

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 65. 65 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#51:"Читател"] Но твоят микроскопичен мозък[/quote]

  Мисля, че казах, с какви хора не се занимавам и защо. Ако не си ме разбрал и сам се поставяш в някаква категория - това не е мой проблем.
  Чиърс, мейт.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 66. 66 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Да-а, прав е Кристо да нарича България тъпа. И може би достатъчно възпитан за да не каже, че и народът ни е тъп. Ама много тъп.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 67. 67 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Превърнали сме се от народ, давал гостоприемството си на изпаднали в беда - и свои, и чужди, в озверели варвари. Тъжно е, много е тъжно...
  ***
  Нанапротив, тава е радосно, много е радосно!!! Ний, с тава привръщани сме са отървале от старото, от социалистичиското, от комунизЪма, дека учеше сички ора са братя и равни, има дружба между народити и прочее, и ний сички знаеме колко комунизЪма беши неправ, и сеги начи ния най-накрая ща са оправиме!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 68. 68 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#6] от "fresia":

  До коментар №6,
  Какво общо имате вие и тези които патриотарстват, завити с руско знаме с онези българи които приеха арменци и руаци- белогвардейци и защитиха евреите?
  Те бяха хора, вярваха в Бог и Цар Борис, вие вярвате в Ленин и Путин.
  Вие съсипвате България.

 69. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Да си бЪЛГАРИН звучи все по отвратително.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1020 Разстроено




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK