За обединението, разделението и гласовете на десните

Архивен кадър от митинга на СДС - 1990 година

© БТА

Архивен кадър от митинга на СДС - 1990 годинаВинаги съм изпитвала раздразнение, когато сериозни анализатори наричат "десни" гласове, които никога не са били такива.


В търсене на десните гласове


трябва да се върнем в началото на прехода, към онзи шарен конгломерат, наречен СДС. Този съюз обединяваше най-различни партии, личности и организации – от комунисти, обидени на Тодор Живков до хора, преследвани от този режим за политически позиции, от анархо-левичари до хора с консервативно-десни убеждения, предадени през поколенията, от еколози и земеделци до хора с либерално мислене, от синдикалисти до обикновени шмекери. Единственото, което свързваше тези хора и техните избиратели, беше желанието БКП/БСП да не управлява. Отвъд това стояха различни идеи и разбирания – някои коренно противоположни. Затова още при първите сериозни управленски решения като приемането на Конституцията, стартираха процесите на разделяне и обособяване на различни политически групи.


Не знам дали това е било резултат на нечий умел план, но съсредоточаването на всички срещу БКП/БСП в един политически субект даде възможността на нереформираните комунисти да развеят социалистическото знаме, да започнат да се представят за различни и нови и да окупират лявото политическо пространство. Слагайки си етикета на лява партия БСП накара всички политически опоненти да се етикетират като десни, въпреки че незначителна част от тях изповядваха дясна идеология.
Мисля, че това е най-голямата манипулация на прехода, която доведе тежки дефекти в българската демокрация.


Посткомунизмът не е социалдемокрация


Преоблечен и гримиран той може да бъде приемлив за Европа, но продължава да нанася същите рани на обществото. Като обсеби (точно по комунистически) лявото пространство, БСП не позволи да се създадат демократични леви политически формации и изкриви десния спектър, като набута там всички свои противници. Липсата на истинска декомунизация остави твърде дълго възможността старите комунистически центрове на влияние да модерират българската политика, включително чрез партийно строителство в политическия център.


Първият сравнително успешен опит за обединяване на десни гласове извън СДС беше създадената през 1994 г. коалиция Народен съюз на Демократическата партия (първата българска международно призната дясна партия) на Стефан Савов и БЗНС на Анастасия Мозер. Три години по-късно с цел да гарантира стабилност на управлението Иван Костов налага трансформирането на СДС от шарена коалиция без обща идеология в единна партия. Тялото е създадено, но в него продължават да бушуват различни духове, а вместо общи идеи често лични интереси диктуват разнопосочни процеси.


Влизането в политиката на Симеон СаксКобугготски през 2001 г. е точката, от която няма връщане назад и


процесът на трайно и окончателно разпадане на СДС става необратим


След десет мъчителни години преход и политически турбуленции митът за царя обединител и спасител и неговите само 800 дни до оправянето водят до нещо като масово политическо зомбиране. НДСВ отклонава значително количество гласове от БСП и буквално изсмуква гласовете от СДС.


Четири години по-късно този мит вече е рухнал, а царистите губят над 1 милион и 200 хиляди гласа – най-голямата загуба на гласове в новата ни история (вижте таблицата в края на текста). Гласовете, дошли през 2001 г. от ляво се връщат при БСП, но в СДС процесите на разпад вече са необратими. Трите формации, създадени на основата на старото СДС, неспособни да наложат своята идентичност, губят общо още около 100 хиляди гласа. Повярвалите в царя няма да се върнат – те ще търсят своя нов герой, национални чувства или някакъв съвременен Крали Марко (уж юнак, а всъщност васал).


Мисля, че


2009 година е определяща за структуриране на политическото пространство


След позорната тройна коалиция, НДСВ залязва окончателно. Но търсачите на спасители имат своя нов герой - на сцена изгрява новият продукт на политическата митология и инженерство – генералът-страшилище за лошите Бойко Борисов и ГЕРБ. ГЕРБ естествено наследява по-голямата част от гласовете на НДСВ, но и значителна част от наследството на разпадналото се СДС. През 2009 за първи път отчетливо се открояват и около 400 хиляди гласа, готови да подкрепят един шумен и първичен патриотизъм, като и значителна група маргинализирани гласоподаватели, чийто гласове могат да бъдат насочвани към открито популистки и лобистки партии. Кебапчетата вече са заменени с банкноти.


2006 - президентски избори, митинг в подкрепа на кандидата на десните партии

© Юлия Лазарова

2006 - президентски избори, митинг в подкрепа на кандидата на десните партии


Синята коалиция, създадена от СДС начело с Мартин Димитров и новата партия на Иван Костов – ДСБ е обединението, което запазва представителството на "автентичното дясно". Това


"дясно" е наложено най-вече от профила на избирателите


а политическите лидери просто са принудени да следват техните нагласи. Изключително важен е профилът на тези избиратели – те са от първите поддръжници на СДС, останали верни през годините, приели десният етикет като кауза, не си падат по спасители и герои, хладнокръвно изтърпяват всички лични дрязги и предателства, ако са много обидени или разочаровани - могат да пропуснат да гласуват, но няма да завият в друга посока, разбират значението на участието в управлението, но не приемат службогонството. И най-ценното – не са се отказали от да бъдат политически активни.


Синята коалиция успява да получи малко под 300 хиляди гласа. Това е естествената граница на убедените десни избиратели, които и през следващите години ще отстояват антикомунизма, но и ще търсят и ще искат изграждането на модерна дясна формация. Може би не международно призната, но автентична. Движението на тези гласове може да бъде проследено с голяма точност при всички следващи избори. Десните избиратели вече са


ясно обособена група, която чака своята единна партия


Техният брой може да варира в известни граници, но не би могъл да се увеличи без дясна партия, която да не генерира противоречия и да покаже стабилност като присъствие и като политики.


През 2013 година тези десните избиратели за първи път ще останат непредставени в Народното събрание. Без Мартин Димитров, но с боричкащи се за поста му самозванци СДС пада под 50 хиляди гласа. След като привлича няколко доста амбициозни млади политици от ДСБ, в дясното гнездо се намества новата формацията на Меглена Кунева, която по инерция от предходните президентски избори взима малко над 100 хиляди гласа. Остават извън Народното събрание, но Даниел Вълчев ще утешава съпъртийците си от поражението със злорадството, че са победили Иван Костов. С тези избори приключва и ерата на Иван Костов – безспорно най-успешният премиер на прехода, но за огромно съжаление често с грешна преценка за хората в политиката.


Статутът на извънпарламентарни партии очевидно е доста тежък удар и за трите формации, което ще доведе до идеята за общо явяване на изборите за следващото Народно събрание. Иван Костов се оттегля с мотива да не пречи на обединението и новият председател на ДСБ Радан Кънев наистина дава всички сили за това обединение – става идеологът и моторът на създаването на Реформаторския блок, успява да преодолее недоверието към някои лидери в средите на ДСБ и сред десните избиратели, чертае смели планове да бъдещето. Вероятно вярата и добрите му намерения са били повече от логиката на реалностите и липсата на опит в политическите игри. Целите са различни, а взаимните обещания - просто думи, нещо като предизборен "трик".


За повечето участници в Реформаторския блок това е стъпка за гарантиране на влизането им в парламента. Резултатът на блока е само с 24 хиляди гласа повече от механичния сбор на гласовете на трите формации (ДСБ, СДС, ДБГ) на предходните избори. Този механичен сбор сработва най-вече благодарение на факта, че десните избиратели са достатъчно уплашени от перспективата да останат отново непредставени и успяват да "преглътнат" отделни личности само благодарение на масово използване на преференциите.


Мисля, че с провала на Реформаторския блок, окончателно се провали теорията за необходимостта от обединяване на дясното под формата на обединяване на партии. Тази теория все още битува на чисто емоционална основа сред избирателите, по-скоро като страх от непредставеност в парламента, отколкото като рационално желание.


Десните избиратели, тези малко под 300 хиляди гласа


очевидно няма как да припознаят ГЕРБ за дясна партия. Тук членството в ЕНП не върши работа. Те отказаха да припознаят ГЕРБ при техния апогей - едва ли могат да го направят сега, когато са усетили на гърба си всички пороци на тяхното управление. За тези избиратели вече дори про-европейската ориентация на ГЕРБ не е сигурна - те виждат сближаването на позиции с БСП, нагаждаческото говорене, тласкането на България към Путинова Русия.


Реформаторския блок показа, че когато няма общи цели и принципи, тези, които участваха с единствена цел да осъществят присъствие във властта, лесно замениха обещания с постове, без да могат чрез тях да осъществят обещанията. Ролята на обслужващ персонал на Бойко Борисов донесе единствено разочарование на избирателите, което естествено ще се изрази в отлив на гласове.


В пореден опит за оцеляване ДБГ, СДС и другите участници в управлението на ГЕРБ решиха да повторят механичното обединение - отново с цел влизане в парламента. Този път това обединение обаче е без основния двигател в лицето на ДСБ и без партията на Касим Дал. То е много по-отчаяно и затова доста по-безпринципно. Трудно могат да се съчетаят и приемат "европейското" говорене на Кунева с "аналното" творчество на Светльо Витков, споменът за синята идея - с купувача на гласове за ДПС Янко Станев, с приятеля на Доган -Тадаръков и с бившия депутат на БСП Румен Йончев. Дали десните избиратели биха приели подобно обединение? Едва ли.


Краткото време до изборите и асоциирането все още на името "Реформаторски блок" с хора като Радан Кънев, Мартин Димитров и Трайчо Трайков може и да позволи този лъжлив тюрлю-гювеч да сработи, но разпадът на това формирование и пътят към небитието са сигурни.


Съвсем логично десните избиратели би трябвало да припознаят като "своя партия" онази част от Реформаторския блок, която отстояваше обещаните ангажименти, но загуби името и понесе негативите от продължилото съжителство с неверен партньор. Тези близо между 200 и 300 хиляди десни избиратели доказаха, че когато има обединяваща идея, каквато беше кандидатурата на Трайчо Трайков на президентските избори, те винаги ще са там, за да дадат подкрепа.


Големият въпрос на предстоящите избори е дали "Нова република" ще успее да събере тези избиратели с новата и поредна надежда за бленуваната дясна партия. В "Нова република" те ще видят хора, които пред годините са показали, че могат да отстояват техните интереси и дори при скромно представителство в Народното събрание могат да налагат политики и решения – Радан Кънев и Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Петър Славов, стари бойци като Атанас Атанасов, Вили Лилков, Методи Андреев. Тези политици естествено носят своята отговорност за лутането в дясно, но грешките им могат някак да бъдат простени, защото не са свързани с предаване на ценности и с лично облагодетелстване.


Това, което може да им попречи, е продължаващото асоцииране на лидерите с името "Реформаторски блок" и невъзможността в краткото време до изборите да представят цялостна визия за стабилна дясна партия. Разчитайки на мобилизираните структури на ДСБ и персоналното влияние на някои лидери, "Нова република" има гарантиран минимум от около 110 хиляди гласа и възможност да надгражда. Независимо от резултатите на предстоящите избори, този проект има шанс за развитие, ако стъпи на здрава идейна платформа и покаже стабилност.

Христо Иванов и Радан Кънев

© Велко Ангелов, Капитал

Христо Иванов и Радан Кънев


В нагласите на част от десните избиратели едно име липсва сред лидерите на "Нова република" – това на бившия правосъден министър от правителствата на Близнашки и Борисов Христо Иванов. Той получи сериозна подкрепа от хората, които сега са в "Нова република" и избирателите го възприеха като част от този екип. Името му беше сред обсъжданите като възможен кандидат президент. Вероятно към този момент Иванов е решил да стартира самостоятелен проект, защото видно беше отсъствието му в кампанията на Трайчо Трайков. Ентусиазмът при учредяването на "Да, България" при десните избиратели беше свързан с увереността, че тази нова партия ще даде възможност хора, които по различни причини трудно биха се вписали в структурите на партии като ДСБ,


"да се политизират", да се приобщят към активно участие в политиката


Тогава дойде разочарование – решението на ръководството на "Да, България" да откаже поканата на "Нова република" за общо явяване на изборите. Отказът не дойде в резултат на някакви преговори, които да покажат, че не е възможно да бъде постигнато съгласие. Като основен мотив за това решение се изтъкна необходимостта от търсене на идентичност и нежелание да се споделя наследството на жълтопаветните люспи. Заявката за привличане на нови гласове, включително в ляво, влиза в противоречие с реалността, че на тези избори "Да, България на практика се явява конкурент за десните гласове, включително с кандидати като Стефан Тафров и Велизар Шаламанов, които хората свързват с управлението на Иван Костов.

Противоречивите очаквания за характера на партията сред учредителите и организационни грешки, характерни за всяко начало ще поставят все повече на изпитание ентусиазма. Всеки резултат над 80 хиляди гласа би бил добро начало за Христо Иванов. Той обаче трябва да съзнава, че основно върху него ще се стовари отговорността за отхвърлената коалиция с Нова република при положение, че десните избиратели останат непредставени.


Досега опитите да се изгради истинска и модерна десница в България винаги са били забавяни, ако не и стопирани и връщани назад, от натрапваната от обстоятелствата необходимост за компромиси и обединение в името на парламентарно представителство. Коалиране, разочарование, разделение и отново. Време е да опитаме по друг начин. Чрез обединение на хора, които мислят еднакво, водени от идеи, а не от желание за властови позиции, които не се предават един друг и си вярват. Това обединение чакат онези около 300 хиляди избиратели. И моят глас сред тях.


Вержиния Велчева е юрист, експерт на СДС на Националната кръгла маса, юридически съветник на президента Желю Желев, народен представител в 36-то Народно събрание, началник на кабинета на Йордан Соколов в 39-то Народно събрание.


Таблица - избори и гласове


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (227)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Любопитно

  И какво излезе - че в цяла България, в целия български народ - нямало никакви десни , а само леви....и за това десните партии се борели за 200 000 електорат!?

  [email protected]
 2. 2 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Вас пък какво ви бърка какво е излязло? Доколкото познавам постовете ви, вие не сте чат от въпросното автентично дясно, не признавате факта, че Костов е най-успешния премиер на България след падането на комунизма.

 3. 3 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#2:"George Svinarov"]не признавате факта, че Костов е най-успешния премиер на България след падането на комунизма.[/quote]
  Гад Зееви го признава....

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Заиграйте на "леви - десни" тролчета!!! Това е много удобна лъзгава тема, върху която може да се разгърнете с безброй внушения!! Най важно е да съскате свестните хора в политиката един срещу друг, за да може народа да се нахендри на Аамбубата!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Никакво разцепление няма в дясното...то е единно както никога...има две люспи, НР и ДаБ с малобройна подкрепа...и един колос ГЕРБ за който гласуват всички десни хора и който единствен може да спре крадливите социалисти отново да опоскат държавата...на 26 ще се уверите...

 6. 6 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вержиния Велчева е юрист, експерт на СДС на Националната кръгла маса, юридически съветник на президента Желю Желев, народен представител в 36-то Народно събрание, началник на кабинета на Йордан Соколов.

  Доста добър анализ - по същество. Но извън констатациите, нищо. А и реално погледнато, промяната няма откъде да дойде - същата политическа класа, същите избиратели със същия акъл. И със същите нагласи. Преходът се оказа най-непреходното нещо в България.

  /не се чете/
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Боко не е десен!
  Боко е популист!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  Аз си мисля, че кашата в главите на българските комунисти и далеч по-плътна, лепкава и непрогледна.

  Едни и същи хора роптаят срещу приватизацията и реституцията (т.е. срещу частната собственост) и гръмогласно подкрепят магната Тръмп.

  Що се отнася до дясното в България, няма как да е "десен" човек на наемния труд, който работи за 800-1,000 лева на месец, държи да ползва платен годишен отпуск и чака от работодателя си да му осребри бензина на колата при служебни пътувания и да му плаща GSM-а.

  Десният човек винаги залага нещо свое, за да придобие нещо по-голямо. Той винаги е част от УСИЛИЕТО за успех.

  А си спомняме как българският електорат се отвърна възмутен от Костов, когато обяви, че са нужни ОБЩИ УСИЛИЯ, и се скупчи под плащеницата на мадридския ментарджия, която обещаваше да ни "оправи" за 800 дни.

  Проблемът ни като нация е, че дори не знаем касво е ляво и дясно. Лумпените си мислят, че да си "десен" - това означава да си расист, антисемит и хомофоб.

  Затова винаги ще сме на дъното.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"BGman1"]и един колос ГЕРБ за който гласуват всички десни хора и който единствен може да спре крадливите социалисти отново да опоскат държавата...на 26 ще се уверите...[/quote]
  Датс райт !

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"Тони Шнайдера"]Преходът се оказа най-непреходното нещо в България. [/quote]
  Тони, за твое съжаление ГЕРБ ще погребе комунизма. Всички комундели като теб са бясни

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#10:"oporna_to4ka"]Преходът се оказа най-непреходното нещо в България. - цитат на коментар #6 от “Тони Шнайдера”
  Тони, за твое съжаление ГЕРБ ще погребе комунизма. Всички комундели като теб са бясни[/quote]

  Ти сега на гробар ли ще ми се правиш? Нали беше уж опорна точка.

  /не се чете/
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Весело

  Изключително важен е профилът на тези избиратели – те са от първите поддръжници на СДС, останали верни през годините, приели десният етикет като кауза, не си падат по спасители и герои, хладнокръвно изтърпяват всички лични дрязги и предателства, ако са много обидени или разочаровани - могат да пропуснат да гласуват, но няма да завият в друга посока, разбират значението на участието в управлението, но не приемат службогонството. И най-ценното – не са се отказали от да бъдат политически активни."Точно.

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони Шнайдера":

  Ти се прави на "нов републиканец" и внимавай да не се разконспирираш че си комунде!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Е докога такива като госпожата ще развиват сектантските си теории, а десните избиратели ще рискуват да останат без представители в НС? За нея всичко се свежда до личности. Няма политика, платформа, идеи. Има декларации, но не и аргументи. Ами напиши какво например обеща РБ и не се опита да го направи, какво опита, но не стана и защо. Иначе е лесно да говориш за провали. За мен три десни партии на тези избори е малоумно, и трите може да останат под бариерата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 15. 15 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 529 Неутрално

  ГЕРБ бил колос ...... колос на глинени крака !!!!!

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#3] от "дуле":

  .....и "Газпром",и др. Нинова - мажоритарен "приватизатор" по негово време!

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#4] от "oporna_to4ka":

  Самите партии от вече т.н."дясно" се "съскат"една-друга и така разколебават и объркват ПОТЕНЦИАЛНИТЕ СИ ИЗБИРАТЕЛИ !

 18. 18 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Тази статия разказва в сбита форма какво се е случило през годините, но не разбирам с какво ми помага да доосмиля нещата. Но пък ме подсети за един въпрос. Кое всъщност наложи Мартин Димитров да бъде сменен като лидер на СДС. Макар че в редицата Желю, Пламен Юруков, Лукарски, именно Мартин Димитров е различният.
  И още нещо - май името на Христо Иванов не ми липсва в списъка на лидерите на Нова Република. Може и да не съм права.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Винаги ми е харсвала фразата: Историята не е учител, но наказва жестоко грешките.
  Това наблюдаваме вече десетилетия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  не можах да разбера смисъла на този дълъг преразказ с елементи на разсъждение.
  десните избиратели от 10 години на всички избори са около 250-300 хиляди, с 1 или с 3 партии все толкова гласове имат.

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  В България липсват силни партии движени от ясна идеология - дали дясна или лява. Не бих нарекъл и БСП лява партия, която би спечелила толкова гласове ако разчиташе само на идеите си и политиката която водеше, когато бе на власт през последните 27 години. Това е партия на носталгията. Нито пък ГЕРБ е дясна партия; тя е партия на Бойко Борисов и отрицанието на БСП. ДПС също не е либерална партия; това е партия на етническа основа на Ахмед Доган. Всяка от тези партии си идва със собствената олигархия и обвързаности.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Когато една теория е поставена на фалшив постамент,дори и наглед логични изводи и заключения, произтичащи от нея ,са непълни ,кухи и неверни.Г-та е базирала вижданията си на тясно,субективно и ситуационно разбиране за дясното.Дясна политика е тази ,която отрежда водещо място на пазарните отношения,която е с/у намесата на държавата в икономиката,която е за ниски данъци и по-малко преразпределение на държ.пари.Дясната политика е за по-малко,но силна държава/разбирана като контрол и гаранции за непилеене на средства/в здравеопазването,образованието,сигурността.Дясната политика е основана на консервативни ценности като семейството,религията,родината/и тук неистовото желание на НР за съвместна работа с Да,Б-я ми е странно/ това са критериите,по които една партия се припознава за дясна и авторката съвсем съзнателно упорито ги избягва в текста си.ГЕРБ отговаря на тези критерии и неслучайно е в ЕНП/факт,който в статията почти се игнорира/ГЕРБ преведе страната през тежка световна икон.криза,без да разклати финансовите й устои,което е непосилно за лява партия.и в условия на криза ГЕРБ запази данъчната система/създадена м/у другото от десните икономически екипи на НДСВ и ДПС/.ГЕРБ ,макар и с колебание ,удържа огромни харчове по Белене и Южен поток.При второто си управление без мнозинство в НС ,реформира пенсионната система,направи частични промени,но в правилна посока в здравеопазването,МВР,образованието и съдебната система.не се поддаде на популизъм в раздаването на калпак,а вложи държавните пари в инфраструктура/магистрали ,пречиствателни станции,разширяване на газохранилища,ремонт на компресорни станции,работа по интерконекторни връзки.../Т.е. ГЕРБ работи за държавата,създавайки предпоставки за бизнес,икономика и газова диверсификация/.Една лява партия би загърбила нуждите на държавата ,работейки само за доходите на населението в дадения момент,и би си осигурила спечелване на следващи избори ,с тези пари.И тук аналогиятаа м/у Костов и Борисов ,коятона автентично десните наи-им приляга да направят/Не приказките за корупция са определящи за оценката на едно управление/костов беше засипан с такива/,а реално стореното.Голямата корупция е на прага ни,идва с лявото и с обещанието му да възкреси големи шлемове и да отклони значителни парични потоци в "помощ" на икономиката.Такаче,десни,събудете се!

 24. 24 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Поредната статия, разделяща нацията. Докато си ги премерим, ще се свърши България...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 25. 25 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Истинският проблем е, че в България не се гласува за идеи, а за хора. Докато това не се промени, нищо няма да се промени. Приоритетът на повечето лица в политическото пространство е да са в политиката, не да движат колелата на промяната. Парите са мотиваторът, а не бипродукт на успешна политика. Отвратен съм от българската политика. Тя е гротеска гавра, нищо повече.

  Вярна е тезата на автора, че БСП унищожи възможността в България да има истинска лява партия като окупира лявото пространство. Нека не се лъжем обаче, БСП не е лява партия, никога не е била, няма и да бъде. Антитезата ГЕРБ е просто това. Антитеза. Виждате ли фала? Едната голяма партия разчита на историческия глас, другата разчита на хората отвратени от българската история. БСП и ГЕРБ жонглират помежду си основната част на електората, но какво от това?

  Не забравяйте приятели - средното аритметично на лъжата и истината отново е лъжа. Трябват принципи и дълбоко посадени идеи, а не просто лакеи на парите.

  Аз не се идентифицирам като десен, но въпреки това ще гласувам за дясна партия. Не виждам алтернатива. Популизъмът на ГЕРБ ме отврати, а липсата на реални резултати от тяхната политика е очевидна. Лявото е опорочено и не представлява нищо стойностно. Останалите малки и големи патриоти, популисти, националисти и Държавно-Сигуристи са хора, които не трябва да стъпват дори на жълтите павета, камо ли в политиката. Какво остана - знаете.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  " хора, които мислят еднакво, водени от идеи, а не от желание за властови позиции, които не се предават един друг и си вярват. Това обединение чакат онези около 300 хиляди избиратели."
  Само ''Нова република" отговаря на горните критерии. Те са последната ни надежда, че България може да стане нормална държава.

 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#25:"uie35519407"] БСП не е лява партия, никога не е била, няма и да бъде. [/quote]

  [quote#25:"uie35519407"]Аз не се идентифицирам като десен, но въпреки това ще гласувам за дясна партия. Не виждам алтернатива. Популизъмът на ГЕРБ ме отврати, а липсата на реални резултати от тяхната политика е очевидна. [/quote]

  Значи ще гласувате за "дясната" БСП? Защо ви трябваха всички тези думи тогава? ГЕРБ бил популистка партия, хахахах.... Тогава да не питаме кой спря Кремиковци (опоскан от комунягите плюс Костов), Беляне (за което си платихме скъпо и прескъпо), Бургас-Александропулис, Южен поток (докато не бъде съобразен с правилата на ЕС)... Кой даде концесия за проучванията в Черно море и предложи на ЕС газовия хъб "Балкан", кой оправи София след като години сДС и вся остальная софиянска паплач я разграбваха и оставиха на ГЕРБ като турски гробища... Кой поправи и маркира пътищата и построи зарязаните магистрали? Кой, бе, кой!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#26:"Роси"]Само ''Нова република" отговаря на горните критерии. Те са последната ни надежда, че България може да стане нормална държава. [/quote]

  Ако раданчо е последната надежда, спукана ни е работата.

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#22:"Blood Red Skies"]Модерно е да си консерватор. Консерватизмът им се състои в консумацията на консерви, и понеже са десни консерватори, вземат само от консервите на десния рафт от мазътъ на село. [/quote]

  Това колко пъти ще го повтаряте? Нито е интересно, нито особено умно. Хайде малко се разкрепостете, дайте полет на мисълта си!

 30. 30 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#25:"uie35519407"]Истинският проблем е, че в България не се гласува за идеи, а за хора. [/quote]
  С това принципно съм съгласна с допълнението, че тук не се гласува "за" хора, а "против" хора. От друга страна, винаги съм гласувала "против" комунягите във всичките им "леви" и "десни" (особено последните) превъплъщения, което не е върха на политическата култура, но ... така сме поставени, тук сме принудени.
  Ако погледнем на кандидатите като хора, а не като идеи, ще се сетим, че е гнусно и лицемерно е да се представяш за такъв, какъвто не си. Отвратително е да заблуждаваш, че си "интелигентен" и "автентичен", а да се наречеш "жълтопаветник" е първенюшко и просташко. Виждаме т.н. "десни", възхвалявани от др. Велчева, скроихме им шапката. Изброяването на 5-6 имена (скрита предизборна агитация на т.н. "Нова република" на политически номади и хора, получили с "трик" доверието на предишните и на по-по-предишните избори от други (и от всякакви) маргинални политически формации с нищо няма да допринесе за излизане извън политическата тиня, в която те с големи усилия, предателства и ритници по кокалчетата на свои и чужди, сами се натикаха. Даже носовете им не се показват над водата, а след 26-и ще се чува само аполитичното им бълбукане. Политика от улицата не се прави. Поне в демократичните държави е така. Видяхме ги и колко ходиха в парламента - колкото да си оправдаят заплатките и в промеждутъците между ваканциите в Щатите през лятото и Швейцария за ски. Тъй де, те да не са по-глупави от Пеевски, хаха... И сега ще ми обещават конституционна преформа по румънски модел, намаляване на ДДС и премахване на данък "Уикенд" (що ли не взеха да прочетат кога е приет и дали Малтинчо не се е кумил тогава на парламентарните банки до дяда си Ваня?). Смешно и тъжно, но ако се гласува "за" хора, нямаше да има за кого да си струва да гласуваме.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 31. 31 Профил на Mаj. Major
  Mаj. Major
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#27] от "Непукистка": "Белене", "Южен поток" и други Боко ги спря под външен натиск (сам никога не би го направил), а парите за магистралите и други проекти дойдоха от ЕС...нещо друго!?

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Това деление на десни и леви е крайно кухо начинание. Има хора почтени и хора непочтени. Дали се титулуваш десен или не, не те прави по ценен човек. Един политик трябва да е преди всичко почтен човек!

 33. 33 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#31] от "Mаj. Major":

  Като са дошли от ЕС, какво? Пари от ЕС идват от 2007 насам. С ГЕРБ поне ги виждаме къде са. А при вашите хора, комунягите и синьо-лилавите им манекени на витрината, ЕС направо си ги спира, щото не пасат трева "чичковците" от Брюксел (цитат на др. Бойкикев). Друго?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#32:"von_seeckt"]Един политик трябва да е преди всичко почтен човек![/quote]
  Нещо като Жан Виденов, нали?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#34] от "Непукистка":

  Вие дращите, но Виденов е един от малкото български политици, който лично един лев не открадна и като видя, че Бсп не отговаря на вижданията му я напусна.

 36. 36 Профил на Mаj. Major
  Mаj. Major
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#33] от "Непукистка": "С ГЕРБ поне ги виждаме къде са."

  Е да де.Именно щото ги виждат къде отиват нещата не изглеждат много розови за ГЕРБ.

 37. 37 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#24] от "Mark Twain":

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд

  Не е зле понякога и да мислите! Нацията не се разделя от статии. Жал ми е за нация, която е единна по политически въпроси...

 38. 38 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#31:"Mаj. Major"]Боко ги спря под външен натиск (сам никога не би го направил)[/quote]
  Много се радвам, че има кой да го натиска за такива важни неща. Премахването на газовите посредници, газовата диверсификация, всичко което доведе до много по-ниската цена на руския газ за нас, измъчените от Лукановите и от Костовите "спогодби" с голям процент "джобни" за КГБ-ГРУ мафията в България... Всичко това е много голям плюс за Борисов. Затова в ЕС, ЕП и ЕК си държат на него. А и не само там - по цял свят той е "държавникът" и той е "политикът", а не домораслите политически помиярчета, които искат да си ги мерят с него.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 39. 39 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#36:"Mаj. Major"]нещата не изглеждат много розови за ГЕРБ. [/quote]
  На вас ви изглеждат направо "червени" нещата, знам. Кърваво червени?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#37:"lz73"] Жал ми е за нация, която е единна по политически въпроси... [/quote]

  Защо ви жал? Коя нация е по силна, тази която е разидинена, или онази, която е обединена около една позитивна, съзидателна идея?

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#39] от "Непукистка":

  Не знам по поръчка или поради незнание го правите, но да противопоставяте Герб на Бсп е нещо твърдо абсурдно. Те не са антитеза, а синтез.

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#40] от "von_seeckt":


  [quote#40:"von_seeckt"]....или онази, която е обединена около една позитивна, съзидателна идея? [/quote]

  Идея, ясно изразена в чл.1.....Само в страни от типа на Русия или КНДР има избори, печелени с над 80%. Това се казват силнии нации...

 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz73":

  Тотални глупости!

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#39] от "Непукистка":


  [quote#39:"Непукистка"]На вас ви изглеждат направо "червени" нещата, знам. Кърваво червени? [/quote]

  А на мен ми изглеждат още по-червени, почти убито червени...
  Само не знам защо си мислите, че ГЕРБ не са червени?

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Браво на авторката, браво! Лъже не по-малко от Курнелия Нинова, но така меко, заобиколно ни поднася манипулациите и лъжите. Целта е пръскане гласовете на честните нормални хора във ветрилото на партийки и кръжоци = власт за БСПДПС!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 46. 46 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#35:"von_seeckt"]Виденов е един от малкото български политици, който лично един лев не открадна и като видя, че Бсп не отговаря на вижданията му я напусна.[/quote]
  Не дращя, господине (другарю?) )) Точно това имах предвид, че даже и почтен човек, щом е комунист няма да прокопса и ще доведе държавата до под кривата круша. И още нещо - той не е напуснал, него го изгониха позорно и само щото е честен и нещастен поради честността си го оставиха жив и неопетнен.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 47. 47 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#43] от "von_seeckt":


  [quote#43:"von_seeckt"]Тотални глупости! [/quote]

  Прав сте. Тотална глупост е да твърдиш, че статия, която разграничава лявото от дясното, разединява нацията.

 48. 48 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Да, г-жо Велчева, в България партиите са съставени само от леви демагози - крадци!
  Затова, последното квадратче - Не подкрепям никого!
  До неизбежните истински мажоритарни избори!

 49. 49 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#44:"lz73"]Само не знам защо си мислите, че ГЕРБ не са червени?[/quote]
  Защото не са. Това, че сред тях има бивши членове на БКП не ги прави комунисти по моите мерки и теглилки. Делата им гледам, не думите. Знаете и че през 1989 г. членовете на БКП бяха някъде около милион души. Те не са се изпарили, господине. Те са тук някъде.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#47:"lz73"]Прав сте. Тотална глупост е да твърдиш, че статия, която разграничава лявото от дясното, разединява нацията[/quote]

  В този си смисъл статията е глупава да! Защото у нас политическото разделение не е на основата на различни политически, леви или десни идеологии, а на основата на враждуващи политико криминални групировки, за които ляво и дясно са само етикети, с които се ловят лапни шарани като вас.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#50] от "von_seeckt":
  Благодаря! С два коментара е определихте като тотален глупак и "лапни шаран"...
  Ще пробвате ли все пак да вникнете в смисъла на това, което съм написал?

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#51] от "lz73":

  Ами пробвах се, но нещо ми се изплъзва. Според вас у нас има леви и десни партии, според мен конкуриращи се мафиотски групировки, най често марионетки на чужди сили.

 53. 53 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#41:"von_seeckt"]Те не са антитеза, а синтез.
  [/quote]
  Преди да кажете "синтез", трябваше да направите "анализ". Иначе е ясно, че "теза" и "антитеза" са две коренно противоположни неща, но щом настоявате - да, ГЕРБ е "антитеза" на БСП, ДПС, "патриоти" и "десни" маргинали, плюещи по ЕС и най-вече ЕНП, на която УЖ са членове. Да, ГЕРБ ни води по европейския път, видно и от наименованието си, за разлика от изброените, които ни дърпат към Евразия.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 54. 54 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#49] от "Непукистка":


  [quote#49:"Непукистка"]Защото не са. Това, че сред тях има бивши членове на БКП не ги прави комунисти по моите мерки и теглилки. Делата им гледам, не думите. [/quote]
  Абсолютно вярно! И аз смятам, че комунетата се определят по начин на мислене и действие. Например:
  1. Който разпорежда по тлф. спиране на митнически проверки е комуне.
  2. Който твърди, че той "дава парите", а всъщност иде реч за държавни пари, е комуне!
  3. Който обещава едни съдебни реформи, но после гласува с/у тях, заедно с БСП, е комуняга.
  4. Който твърди, че ще намалява данъчната тежест, но се чуди как да свие някой лев от данък викенд, също е дрът комунист.
  5. Този, дето си избира гл. прокурор, а твърди че няма нищо общо с това е....
  и.т.н.

  Но разбира се, горното няма нищо общо с ГЕРБ или ББ. Те не са комунисти, нали?

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#52] от "von_seeckt":

  А всъщност репликата ми беше с/у това твърдение:

  [quote#24:"Mark Twain"]Поредната статия, разделяща нацията. Докато си ги премерим, ще се свърши България... [/quote]

  и исках да кажа, че е нормално в една нация да има хора, мислещи различно....

 56. 56 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#54] от "lz73":

  Изброили сте ми опорни точки, господине. Ако Вашите мерки и теглилки са глупостите на Кутев и Станишева, нямаме какво да си говорим с Вас. Има нещо вярно в определенията за Вас по-горе, нда... Нищо лично!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 876 Неутрално

  [quote#55:"lz73"]и исках да кажа, че е нормално в една нация да има хора, мислещи различно....[/quote]

  Няма лошо! Само, че по определени въпроси трябва да има консенсус, иначе е невъзможна нито държава, нито каквото и да е начинание.

 58. 58 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Целият анализ прилича на предсмъртен стон.
  Значи,за да си автентично десен трябвало да си морален,с принципи,които включват и това да не искаш да си във властта,защото е мръсна дума,да не правиш завои за нищо на света,или още по-просто казано - да гласуваш за трибуквието,независимо че най-горе наднича с налудничав поглед една обикновена шматка.Независимо какво върши,пише или говори,трябва да си доволен,че това се дължи на липсата на опит в политическите игри и по-нататък всичко ще се оправи от само себе си.
  Та това е четиво за зомбита.Четвъртвековни зомбита.

 59. 59 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Отваряйте си очите на четири и гласувайте с бюлетина №4. Христо Иванов не е десен и неговата роля тепърва ще се изяснява.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#57] от "von_seeckt":


  [quote#57:"von_seeckt"]Няма лошо! Само, че по определени въпроси трябва да има консенсус,.....[/quote]

  Абсолютно вярно! Но искрено се надявам винаги да има и опозиция на управляващата партия. Щото иначе...

 61. 61 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Какъв нещастен опит да се вмести криминално-компрадорската ни действителност в политическият модел на нормалните общества!

 62. 62 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#56] от "Непукистка":


  [quote#56:"Непукистка"]
  Изброили сте ми опорни точки, господине. [/quote]

  Хм, добре! Тогава вие определете какъв е човекът, който по тлф. разпореди спиране на митническа проверка на Мишо Бирата.
  Или оня, същият, дето заяви че "още днес вземаме лиценза на ЧЕЗ". Само да уточним, че лицензите не се вземат от премиера...и че на другия ден подаде оставка.
  Това са само два примера, базирани на безспорни факти. Ако искате ги наричайте и опорки...

 63. 63 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това, в което вярва десният избирател може да се каже с 2-3 думи-"Който не работи не трябва да яде."През комунизма българският народ замени това с"Учи,мама,да не работиш".След което всичко отиде с главата надолу.Иди после и разправяй,че всичко зависи от собствения ти ум и труд.Трябва да
  има ново Възраждане и Апостоли!
  Благодаря за хубавата статия г-жо Велчева!

 64. 64 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Така, поредния опит за шаманство сред автентично дясните... Тази да не е слушала "лекциите" на Евгени Дайнов? Защото е точно толкова заблудена, колкото и той

  Две числа от писанията и - 110 000 гарантирани гласа имала Нова република. И около 80 000 за Христо Иванов.

  Да видим дали се справя с кристалното кълбо. Аз имам чувството, че Христо Иванов ще бие с доста Радан Кънев. Първия ще е е на границата да мине 4%, втория ако въобще мине 2% ще е чудо.

  Но тъмнолилавите шаманите сега им е времето, нека заработят по някой лев... Че след тия избори, отиват окончателно на бунището. Освен ако не сменят партията де, те това го могат

 65. 65 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А писанията на тая госпожа, много ясно показват защо "автентичната десница" е обречена на гибел. Но нищо дерзайте, още седмица активен политически живот ви остана. След това ще циврите колко е прост народа от фейсбука половин година, след което окончателно ще замлъкнете и ще освободите тая ниша за следващите. Които се надявам, да имат малко по-рационално мислене.

 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Освен тези около 300000 в България, резервоар с десни избиратели има в западна Европа и САЩ, където ако не си изкарваш хляба с труд, т.е ако не си десен, няма как да живееш там.

 67. 67 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  За обединението, разделението и гласовете на десните- бях дЕсен глас! Но се отказах от десните! След Опоскването на кативите на КТБ. След незадоволителното управление на Борисов и Патерици! Всички крадат при деморкацията, но някой се уливат!
  Да бе с мякра крало,
  не би Радев и Корнелия видяло!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 68. 68 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#58] от "ret":

  Много добре си го написал. Върнах се специално, за да се уверя, че е точно така (четох някъде в началото и после мернах агитацията за НРБ, с което прилючих). Велчева неслучайно жали по онези 300 хиляди гласа, които вече няма да види(м) накуп. Сега пада голямото броене, като Раданчо е "стиснал 200-те хиляди, дадени на Трайчето като кандидат на цялото РБ, което сега вече не е цяло, а "анал"-лизирано до полусинтез със "субсидиарите" на Бригадир Аспарухов (винаги над процент). Сметките се правят без кръчмаря - оттук 100 хиляди, оттам 200, а отнякъде (от небето?) още 50-60 и тЕ ти трета политическа сила с до 20 депутата, хахах... Нататък е лесно - те власт не искат, само да са на топло и сухо с 5-6 бона заплати, а какви са точно - управляващи, опозиция или "управляваща опозиция", няма съществено значение. И щото са малко и незначителни, най- им отива да плюят. По всички. Е, що тогава да не попитаме защо им е да плюят, лъжат и мажат само срещу ГЕРБ и Борисов?! Защо им е да повтарят сакралното "Никога повече ГЕРБ на власт!"?! Само защото не искат да управляват с БСП, ДПС и "патриоти" или точно заради обратното, където пак ще бъдат деветата дупка на кавала, тоест хем "в", хем "извън" властта?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 69. 69 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Любопитно

  Какво е това животно "дЕсен избирател"? Напишеш му дословен цитат от вожда му Радан, той то слага - (минус)
  Радан:"25% от обществените поръчки са за ДПС. Над 25% за ГЕРБ. Печелят се то 5 фирми, които никга не се конкурират по между си" -
  КОЙ десен би сложил -(минус) на това? Пишещите в този форум! Това са те!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 70. 70 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  особено во главе с Радан Кънев,който достойно ще приключи започнатото от Костов !
  Гласуваш за Радан - избираш Костов!Вярно,че според някои колеги е най-успешният ПРЕМИЕР НА ПРЕХОДА /аз бих добавил и на "приватизацията ",с която превърна властта на БСП от политическа - в икономическа !
  Той е и "създателят"на Франкенщайна - НИНОВА !

 71. 71 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#2] от "George Svinarov":
  Дали Костов е най-успешния премиер на България след падането на комунизма?

  Единствено негово величество Избирателя може да даде обективн и правдива оценка. А не някоя си Велчева. Която естествено е пристрастна безкрайно
  И такава оценка беше дадена - категорична и безвъзвратна - Костов е изхвърлен на бунището на историята.
  За един мандат одобрението на Костов от 71% стигна до 1,7# от избирателите. ФАКТ

 72. 72 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#10:"oporna_to4ka"]Тони, за твое съжаление ГЕРБ ще погребе комунизма. Всички комундели като теб са бясни
  [/quote]
  Начело с комуниста и офицер от МВР Борисов и служителя на ДС Цветанов?
  Хитри игрички ги играете, вербовка под чуждо име, а?

 73. 73 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  "Синята коалиция успява да получи малко под 300 хиляди гласа. Това е естествената граница на убедените десни избиратели, които и през следващите години ще отстояват антикомунизма, но и ще търсят и ще искат изграждането на модерна дясна формация.”

  Ами точно това повтаряше и Москов на изборния корифей Кънев! Само че онзи е толковасамовлюбен, че ще се усвести едва когато настъпи мотиката повторно на 26ти този месец!

  I Want To Believe
 74. 74 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#67] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  Тука плува ли корабче?

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  След тези коментари, няма надежда за България. Ще си затъва в комунистическата яма, независимо , как се казват партиите, които избира. Защото за да избираш, трябва да си политически грамотен.

 76. 76 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  РБ не го мислете. Другите две са за мислене, щото са много умни...

 77. 77 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Проблема на България е, че всеки неудобен на мафията е моментално оплюван. Радан Кънев направо го удавиха в плюнки, очаквам скоро същото да се случи и с Христо Иванов.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 78. 78 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#66] от "ck":

  На тия в Западна Европа им е през .... оная работа за изборите в БГ. По справки от последните избори говорим за няколко десетки хиляди гласа, което е едно голямо нищо.

 79. 79 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Весело

  Вожд много - индианец малко!

  А и много маСки (де да бяха маЦки): Единственната дясна партия е БееееСееееПеееее. Маскирана като лява заради избирателите си, но ръководена и финансирана от десни олигарси.

  Иначе положението е смешно:

  2 БСП-ета
  3 СДС-ета
  2 ДСП-ета

  И над 20 партии участващи в изборите! хе, хе сюрреалистично електорално видение

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 80. 80 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#27] от "Непукистка":

  Завиждам на умението Ви да четете без да разбирате. Мисля че нежеланието ми да видя БСП на власт беше изявено доста ясно.

 81. 81 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#79] от "vxa15365434":

  Има още едно БСП, под прикритие...

 82. 82 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  Съгласен съм с това твърдение - Виденов беше използван от хора (ясни) с цели (тясно ясни). Никога не съм го обвинявал за виденовата зима, защото не я причини той, а обкръжението му.

 83. 83 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#37:"lz73"]политически въпроси...[/quote]

  Нямам предвид политическите въпроси. Те са интересни на политиците и на някои форумни тролове.
  Важни са националните въпроси.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 84. 84 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тази статия си е за раздела "платена реклама".

  Значи, всички са маскари - само новите "републиканци" и "новия" Радан - едни нови бели гугутки?

  То бива бива, ама....

 85. 85 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много плюс на авторката за признанието на основен факт в българската политика - липсата на автентична лява партия. И да, със сигурност това е планирано от "архитектите" на прехода.

  ALL IS WELL
 86. 86 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3569 Весело

  [quote#68:"Непукистка"]Раданчо е "стиснал 200-те хиляди, дадени на Трайчето като кандидат на цялото РБ, [/quote]

  Госпожо нещо са бъркате, къде оставяте Ицата с неговата ,,Да България,,. На Трайчето му давам най ного 110 иляди, колко е твърдите избиратели на ДСБ

 87. 87 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#86] от "сидер":

  Нищо не си разбрал. Раданчо "стиска" 200-те хиляди, щото си мисли, че са само негови. А си мисли, че са само негови, щото Трайчето се прави на новорепубликанец. Другите от "РБ без "Н"", като не щат да играят по свирката Раданчова, нито глас няма да видят и никой с тях няма да си играйка. Раданчо им взе и куклите, и парцалките, и... Трайчето, който уж беше на всички, а сега е само (не) на себе си.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 88. 88 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 657 Разстроено

  Нищо лично ! Посрещнах с упование и надежда раждането на партия "Да, България". Опитвах се впоследствие да вникна в аргументите на нейните лидери относно самостоятелното й явяване на предстоящите избори - че поставяла началото на нещо съвсем ново с дългосрочна визия, че не била традиционна десница, че не разделяла, а мобилизирала потенциалния антикорупционен електорат. Ала с огорчение трябва да призная, че тия аргументи не дадоха ни най-малко смислен отговор на моя въпрос:
  Защо "лявата" "Да, България" не пое безусловно протегнатата ръка на "дясната" "Нова Република" за предизборно коалиране, след като най-съществената цел и на двете формации е смяна на корупционния модел на управление и правораздаване и след като шансовете им да бъдат поотделно представени в парламента са понастоящем статистически нищожни ? Защо без отлагане и увъртане "Да, България" не посегна още сега към очевидно постижимото, а тръгна да гони в бъдещо неопределено време непостижимото ? И не обслужва ли на дело подобна тактика именно статуквото ? И ако се окажа прав за всичко това, ще ли г-н Христо Иванов си обръсне брадата на "революционер" и ще посипе ли главата си с пепелта на поредно изгорени надежди ?

 89. 89 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#86:"сидер"]къде оставяте Ицата с неговата ,,Да България,,. На Трайчето му давам най ного 110 иляди, колко е твърдите избиратели на ДСБ [/quote]
  Сега... Да се опитаме да анализираме защо аджеба Бойкикев трябва да бъде игнориран и отстранен от сакралните 300 хиляди "автентични" (да не ги наричаме "десни" и да заблуждаваме електората), "интелигентни", "красиви и умни", "млади и успели" (като се изключат сините бабички от Драгалевци и по Раковска, "жълтопаветничките" искам да кажа).
  От една страна, Ристю е лицемер и муфтаджия (прави се на света вода ненапита и взима всичко от "Америка за България", от ГЕРБ, от ДСБ... откъдето му падне). От друга, той вече реши да си купи собствен (тук също е малко спорно) стол, щото да седиш на два-три не е удобно най-малкото. ГЕРБ го обявиха за мързелив, Радан - за предател, а от "Америка за България" го отрязаха по обективни причини. Като се замислиш, той като Трайчето винаги е бил Раданчов човек - по две причини, първо, вкаран е във властта от Плевнелиев и от неправителствените организации за рекет върху съдебната и изпълнителната власт като ПМ, АБ, ССБ и т.н, а Раданчо винаги е гравитирал към тях, защото скандалите, интригите и пърформансите са му слабост. Ако си спомняш Раданчо стана управляваща опозиция точно в знак на солидарност с Иванов и даже сложи знак на равенство между ДСБ и Ристю. Второто е, че Раданчо ходи по Борисов да му събира отпадъците, да ги почиства, излъсква и после да се гордее с тях. От трета страна, съдийското съсловие някак много искаше да има политически представители в изпълнителната, законодателната и в съдебната власт, като в третата (ВСС) да са само съдии, ако може избрани от няколко души като Лозанчо и неговите, кум, сват и на булката брат. Обаче Плевнелиев отряза Лозанчо и не му даде гръб за комисиите "Яневагейт", не се противопостави на измененията в конституцията и не нахока публично Цацаров (помниш ли среднощните им разговори и "зеелената светлина" за Костинбродското активно мероприятие?). Затова Лозанчо пък се тросна на Раданчо и го отсвири като... да не казвам като какво, прибра Ристю под крилото на магистратите и го направи лице на тяхната борба срещу държавата и за минаването на правосъдието под румънска власт. Ето затова Ристю, а не Трайчо ще получи 100 хиляди гласа, които са на магистратите, техните семейства, роднини и зависими адвокати и съдебни служители. Раданчо и Трайчето ще плеснат Данито Каназирева, ще се прегърнат и ще плачат с кървави сълзи, че за пореден път попадат на "предател".

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 90. 90 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 657 Разстроено

  До коментар [#76] от "Добрин Велков":
  Да, понеже "ДБ" и "НР" са изключително "принципни", ето какъв е очаквания резултат:
  http://offnews.bg/news/Izbori_18760/Trend-Nova-republika-izprevarva-Da-Balgariia_650456.html

 91. 91 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#3] от "дуле":

  Онзи ден гледах един документален филм за Северна Корея.И си спомних какво беше и тук при любимия ти комунизъм, та ти пожелавам да идеш дам и да живееш щастливо и дълго.Което ще рече - да се стремиш да не умреш от глад, да те е страх постоянно и да си доволен ако изкараш година-две живот!
  Ако не беше Костов, нямаше нито в НАТО, нито в ЕС да сме.И ти или си от онези, които плюят по него, но се възползват от свободите му ежедневно или пък си останал в онова комунистическо минало, като ходиш на българското черноморие за 10 дни и не те интересуват нито, че можеш да пътуваш свободно в Европа и по света въобще, нито, че с отварянето ни към света можеш да видиш и у нас световни културни събития и прояви.
  Но неминуемо се облагодетелстваш от свободния пазар, защото знаеш, че като отидеш до супермаркета ще има всичко каквото си си наумил, а няма да се редиш някъде по опашки, защото "са пуснали" банани или тоалетна хартия!
  На теб демокрацията не ти е отнела нищо - толкова си беден умствено, че няма какво да ти вземе!

 92. 92 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#90] от "objective":

  Не е много верен резултата, но в общи линии...

 93. 93 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Весело

  [quote#91:"chinaski"]Ако не беше Костов, нямаше нито в НАТО, нито в ЕС да сме.[/quote]
  И без Костов слънцето пак изгрява. Направо чудо. Аз пък уважавам Софиянски, защото той укроти инфлацията и върна цената на долара от 3000 лв. до 1000 лв. Той въведе валутния борд.
  А Костов само продаваше... И РМД-та разни...

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 94. 94 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Проблемът е, че ясната шизофрения на БСП се разпростира върху цялото общество.
  Какво е нужно за нормална дясна партия с нормално политическо влияние? Поне две неща:
  - много богати хора с дясно мислене, които да бъдат десните политици, и
  - ако не богати, то поне средна класа избиратели, които да гласуват за първите.
  Боя се обаче, че в БГ и двата елемента силно липсват:
  По много разбираеми причини бившата комунистическа номенклатура заграби собствеността в България - превърна политическата си власт в икономическа. Накратко - хората, които трябва да бъдат първия елемент поради спонтанния си интерес се набутаха в БСП, но десните избиратели обаче - повече от разбираемо - им се повръща от БСП. Имаме десен електорат (съгласен съм с автора за 300 хил. души), но нямаме десен политически елит.

  За мен простият извод е: нужни са достатъчно години капитализъм, през които да се създаде богат десен политически елит, несвързан с комунистическото минало (ерго БСП). Тоест в близките години шанс за нормална дясна партия в БГ няма. А за палячовци като ГЕРБ, които се пишат за "десни", заради простатата даденост, че в другия край е БСП и там място няма, е излишно да се пише...

 95. 95 Профил на Eд
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#89] от "Непукистка":

  Аха. Мислех, че имате нещо стойностно да кажете, но ред по ред се убедих в противното.

 96. 96 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добър и компетентен анализ. Да, 300 хиляди са мислещите хора в България, другата част са жертвите на популизма, на фалшивите патриоти и техния нискограмотен "патриотизъм" и и оскотелите от недоимък и духовна мизерия предимно възрастни хорица, както и 600 хиляди военни пенсионери - носталгици и 300 хилядна група бивши ченгета и апаратчици.

 97. 97 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#95:"uie35519407"]Мислех, че имате нещо стойностно да кажете, но ред по ред се убедих в противното.[/quote]
  Пишете си минусите тогава и не ме занимавайте. ГЕРБ била "популистка" партия, а БСП не била "лява", хаха... Вие сте бил ляв, но сте щели да гласувате за дясна партия, още повече "хаха"
  Не се опитвам да се оглеждам в очите на хора като Вас (не знам троловете "хора" ли са, впрочем). Пиша за приятели, които не само четат, но и разбират какво им казвам. За останалите - вж. първото изречение.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 98. 98 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Според мен, основната грешка на този и подобни анализи, независимо от идеологическата окраска, е тъпото (извинявам се, но е наистина тъпо) използване на архаични политически понятия, като ляво, дясно, консерватизъм, либерализъм, социализъм и т.н., чиито автентичен политически смисъл е изтекъл още през 10 век. Сега някои от тях са придобили някакъв вторичен смисъл, но той е силно неясен.

  Е, да взема да дам няколко примера, за да съм по-ясен, че ве ми се обяснява теоретично. Пример: БСП през 1990 каква партия беше? Лява - не, никога не е била в никой смисъл, освен когато лявото погрешно не се бърка с популизма. Но тогава тя беше пар ексаланс консервативна партия, защото настояваше за запазване на статуквото. Такава, с известни изменения си е досега. Втори пример: Маргарет Тачър. По определение консерватор, но в същото време най-големият либерал на 20 век, доколкото либерализира цялата икономика на Британия, тогава все още Великобритания. Мога да ги изреждам със стотици, но ще се огранича само с два примера, един вътрешен, и един външен.

  Защо ги давам? По повод на определенията. От времето на Сократ/Платон се знае, че за да се води нормален диалог и спор, първо трябва да се изяснят понятията. А статии като тази, включително и 99 на сто от управляващите си жонглират с мъртви вече понятия, все едно че и другите ги разбират по същия начин като нас/тях.

 99. 99 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#27:"Непукистка"]Тогава да не питаме кой спря Кремиковци (опоскан от комунягите плюс Костов), Беляне (за което си платихме скъпо и прескъпо), Бургас-Александропулис, Южен поток (докато не бъде съобразен с правилата на ЕС)... Кой даде концесия за проучванията в Черно море и предложи на ЕС газовия хъб "Балкан",[/quote]
  Това - хубаво. Остава сега да кажеш и как разграбването на КТБ се вписва в дясната визия на ГЕРБ, както и нереформираната съдебна система. Гледам по-надолу си вързала Костов с КТБ (може и да е така), но основното действащо лице там беше Цв. Василев.
  Според мен също ГЕРБ са най-равностойния опонент на БСП и НР няма шанс да привлече избиратели, които традиционно не гласуват в дясно. Затова ми е чудно патологичното озлобление в коментарите ти.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 100. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  [quote#33:"Непукистка"]Пари от ЕС идват от 2007 насам. С ГЕРБ поне ги виждаме къде са. [/quote]

  Виждаме ги, да. В джобовете на Кой.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK