Страхува ли се Тръмп от Ангела Меркел

Меркел и Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом

© Reuters

Меркел и Тръмп по време на пресконференцията в Белия домЕдна историческа ирония се излъчи от срещата на германския канцлер Ангела Меркел с американския президент Доналд Тръмп. Тръмп имаше физиономия и поведение, напомнящо германски водач от 1930-те години на миналия век, а Меркел по-скоро приличаше на американски лидер като Уудроу Уилсън или Франклин Рузвелт (или Елеонор Рузвелт).


Впечатлението за това обръщане на исторически роли е непосредствено. И положително е субективно и произволно. Но едно нещо е извън съмнение: най-важната засега външнополитическа среща на новия президент на САЩ ще остане в историята като уникална с асиметрии от този тип.


Целта на срещата беше повече опознавателна, сериозно договаряне не се планираше. Двама държавници трябваше да се видят лично, да разберат един за друг кой кой е и какъв е, какво да очакват един от друг. Но картината от нея беше като покана към зрителя да поразсъждава над въпроса


кой днес повече се вписва в образа на лидер на свободния свят
Забележителната пресконференция продължи около 25 минути и веднага бе определена като формална и безлична (New York Times). В нея проличаха отново дълбоките различия не толкова само Меркел и Тръмп, но в перспектива и между водещи държави в Европейския съюз и настоящата администрация на САЩ в областите международна търговия, външни отношения, отбрана и сигурност, имиграционна политика.


Основният въпрос се отнася до търговията, търговските споразумения, търговския дефицит на САЩ. Това е приоритетна тема за Тръмп, който повтори предизборните си атаки към ЕС и останалия свят. Настоящото състояние е несправедливо, смята президентът, и следва да се промени. САЩ трупат дефицити, защото са водили десетилетия политика, която на думи облагодетелства всички, но всъщност привилегирова други страни и води до упадък в Америка. По тази причина и идеята за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ не е състоятелна. Ето защо САЩ, първо, ще преразгледат всякакви регулации, които са довели до несправедливото състояние днес. И второ, ще водят търговска политика на двустранни споразумения за да гарантират равноправие и взаимен интерес.


Отговорите, които Тръмп получи на тези заявления са прости, предвидими и балансирани. Отношенията между САЩ и Германия в тази сфера не са двустранни, а преминават през ЕС, рамката на германската стопанска политика със света извън Европа. Това различие се подчертава многократно, сега бе изказано директно в пресконференция. То няма лесно да бъде променено, още повече Германия няма и по принцип не може да има свои национални споразумения със САЩ извън рамката на ЕС. Вероятно е, обаче, да загуби значение, когато Тръмп разбере за какво по-точно става дума и така да остане само ехото му от кампанията.


Очевидно президентът не си дава сметка за


мащаба на европейската интеграция в пазарната сфера


както и за дълбочината на германския ангажимент в тази посока. Самата Меркел даде ясно да се разбере: не толкова в САЩ, а много повече в самата Германия има съпротива срещу споразумение за свободна търговия САЩ-ЕС. Но това не е критерий за смисъла на едно голямо споразумение.


Аналогично на търговската сфера е положението в широко взетата сфера на сигурността. Тръмп настоява, както правеше постоянно в кампанията си, че сигурността на Европа несправедливо се плаща от САЩ. Очевидно идеята за това кой издържа политиките за сигурност се, кой плаща сметката, се разбира от Тръмп по напълно буквален начин. Вероятно е в мислите му американската политика за сигурност след 1945 година да има образа на проста транзакция, при която един дава на друг даден предмет/стока, а другият не може да подпише чек, увърта и протака.

Меркел и Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом

© Reuters

Меркел и Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом


Трябва да се каже, че тази позиция има основания. Европа не излиза разорена от Втора световна война, нито е в състояние на заплаха от порядъка на ядрената заплаха в периода на Студената война. Затова и държавите членки на ЕС има какво да направят в тази посока. Не само да си плащат сметката си в прекия смисъл, а да вземат в свои ръце по-голям дял от отговорността за своята сигурност. В този план германската страна поема ангажимента за постепенно повишаване на военните бюджети. Това е здравословна тенденция, тя ще се отрази добре на развитието на самия ЕС.


Но крайната представа на Тръмп за сигурността като стока не само е примитивна сама по себе си, а и опровергана от двете световни войни, в които САЩ се налага да спасяват света.


Сигурността не е обикновена стока


Но дори и да се направи усилие да се гледа на нея като на стока, тя е условие на всяка търговия, поради което има друг статут, остава свръх-стока. (Аналогично, свеждането на човешко битие до стока в марксистката политикономия води до провал на тази доктрина, а не до прозрения за света.) Всяко нещо си има цена, гласи клишето. Но в цената на сигурността трябва да се включва и цената на всичко останало, което изчезва с нейното
отсъствие.


Затова германската позиция е балансирана и по принцип разумната: Да, страните на ЕС, в частност самата Германия, ще поема нарастващ дял от разходите за отбрана. Но по-важно е да се разберем как, в какъв режим на продължаващо общо действие това да става. Тези отношения трябва да се договарят отново, в крайна сметка непрекъснато. Но висок риск за всички страни е настоящите условия за сигурност по оста САЩ-Европа-Русия да бъдат прекъснати без набавяне на алтернатива, защото в един момент някоя от страните се е почувствала в неизгодно положение.


САЩ са прави да искат преразпределение на тежестта, но това е дълъг процес, няма как да стане от днес за утре, както изглежда му се струва на Тръмп (но както републиканците в Конгреса няма да му разрешат да постъпи). Нека този процес започне. Това е позицията на Германия, такава би била обща позиция в рамките на ЕС, но такава е и исторически демонстрираната разумна позиция.


Всъщност тази среща потвърждава една интерпретация на Тръмп и неговите персонални нагласи и представи за състоянието на Америка. Тръмп разбира


успеха и просперитета на САЩ по един народняшко-консумативен начин


Това разбиране лесно се продава на консервативната публика и избирател, особено в средния запад на САЩ.


Възгледът на Тръмп е само наполовина артикулиран и обоснован. По-скоро той се разчита по действията му и се излъчва от повтарящите се гръмки заявления за голяма промяна. САЩ е в упадък, защото са се отделили от простия здрав разум да пресмятат директно печалби и загуби, както прави всеки среден предприемач. Нещо повече, САЩ съзнателно и недалновидно действат така, че да водят себе си към стопанска разруха, приемайки ролята на универсален донор във всякакви сфери, от търговия до сигурност. Ако перспективата се смени и САЩ погледнат на себе си като на голяма компания, те ще трябва да сменят и подхода си световните дела.

Меркел и Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом

© Reuters

Меркел и Тръмп по време на пресконференцията в Белия дом


С такъв възглед Тръмп печели избори. С него той отново и отново посещава своите избиратели и печели овациите им. Но с подобна нагласа и позиция Тръмп много трудно ще стане успешен президент, не само в САЩ, навсякъде. Той скрито подозира това. Някъде в мислите му пробягва подозрението, че да управляваш строителен холдинг и могъща държава са твърде различни неща, в доста отношения дори несъизмерими функции. Онова, което срещата с Ангела Меркел излъчи е продължаващото упорство и съпротива на Тръмп да приеме, че тези различия са действителни и основни. За фирмата екзистенциалният риск е да понася загуби, които да я доведат до фалит, т.е. той е пряко свързан с резултатите по оста загуба/печалба. За политическото тяло, обаче, за съвременната държава в частност екзистенциалните рискове – война, тероризъм например – идват преди въпроса за печалбата и загубата в директния пазарен смисъл.


Разбира се, Тръмп и неговите представи за международна търговия, външна политика и национална сигурност могат да навредят на всеки партньор, на Германия в частност. В това отношение предстоят трудни времена пред ЕС. От друга страна, обаче, Ангела Меркел в обща пресконференция с Тръмп е като огледало на вероятно растящото му подозрение, че с тези представи няма да бъде успешен президент. В този смисъл почти нескрито заплашителна позиция на президента повече издава страхове, че


фирменият му възглед за световните дела е бутафорен


От тази "напрегнато-студена" среща (в описанието на Süddeutsche Zeitung) Ангела Меркел ще се завърне със засилени позиции преди изборите в Германия. И като водещата политическа фигура на целия ЕС, която с лекота подминава несъществените политически драми на Тръмп (според оценката на New York Times). Медиите, особено социалните платформи, ще тиражират и подиграват нелепо грубото държане на Тръмп. Великобритания може да се позамисли над въпроса дали Германия на Меркел не стои по силно и достойно пред Тръмп, отколкото Великобритания на Мей, въпреки т. нар. "специални отношения" помежду им.


Вероятно е страни в ЕС, в които предстоят избори, особено Франция, да изпитат лека тревога пред въпроса към какъв тип лидерство ги води необуздания националистически порив. С две думи, изказано в жаргона на самия Тръмп, печалбите за разумното човечество изглежда са много повече от несправедливите загуби.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Тръмп си я кара бизнесменската, дал Тръмп, ВЗЕЛ Тръмп. Сега се опитва да принесе този си опит в политиката, ама там е малко по-различно.

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Тръмп няма мозъчния капацитет да е успешен президент и дори не може да се заобиколи с хора, които да му помогнат. Той очаква да прави предимно словесни излияния в Туитър, да гледа телевизия и да разменя общи приказки или неконкретни обвинения със световни лидери или звезди, но не и да чете доклади и анализи на твърде сложни за него теми с часове всеки ден, за да може да взима адекватни решения. за него всичко трябва да е максимално опростено, иначе не го схваща

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  "Кой днес повече се вписва в образа на лидер на свободния свят"

  Със сигурност Тръмпи въобще не се вписва в този образ на лидер на свободния свят. Той не се интересува от спазването на човешките права и свободи по света, не му пука за това. Между другото от миналата година САЩ от full democracy попаднаха в категорията от държави наречени flawed democracy. Повече подробности тук:

  https://news.vice.com/story/the-u-s-has-been-downgraded-from-full-democracy-to-flawed-democracy

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Тази статия много прилича на тази лигава статия на дойче велле:
  http://www.dw.com/bg/%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF-%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0/a-38006508?maca=bul-dnevnik-svet_bg-4461-xml-mrss

  Същите глупости и пожелателно мислене. Тръмп не се страхува от Меркел, понеже Меркел е АБСОЛЮТНО зависима от Тръмп. Във военно отношение Германия е джудже; износът на Германия сериозно ще пострада, ако Тръмп сложи мита на немските коли произведени в Мексико за УСА; Меркел е затънала в бежанския проблем, който ще се отприщи пак с помощта на Турция; ЕС пука по шевовете и се разпада със страни "втора и трета скорост"; и т.н. Ерго, ще стане това което каже Тръмп, тъпите извъртания на Меркел не минават пред него. Тя трябва най-после да разбере, че мърлявият кенийски негър вече не е президент на УСА.

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Общо взето, така си представям нещата и аз. Ще добавя, че Тръмп или трябва да влезе в релсите, или да се прости с президентството. Прословутите 100 дни и практическото му пълно бездействие (в смисъл, абсолютно безрезултатни действия) по държавните въпроси през изтеклите 2 месеца засега не дават силно основание да го атакуват за действията му като действащ президент, все още се дъвчат предизборните бъркотии. Но това време изтича и той трябва да предприеме действия, които съответстват на реалните нужди на Америка, или да си ходи! Никой няма да го дондурка 4 години и да търпи его-то му и политическата му дилетантщина да тормозят страната.

 6. 6 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абе, честно казано - Меркел стоеше доста по-добре от Тръмп.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3902 Весело

  Тръмп се страхува само от чичо Доктор и въобще от самодиви в бели премени.

 8. 8 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На Тръмп не му трябва да се страхува от никого,освен от себе си.

  5ar8
 9. 9 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхува ли се Тръмп от Ангела Меркел?

  Със сигурност би трябвало да се страхува!!!!

  [quote#2:"fpyyh"]Тръмп няма мозъчния капацитет да е успешен президент и дори не може да се заобиколи с хора, които да му помогнат. Не чете доклади и анализи на твърде сложни за него теми с часове всеки ден, за да може да взима адекватни решения. За него всичко трябва да е максимално опростено, иначе не го схваща! [/quote]

 10. 10 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Тръмп не си даде зор да е любезен с гостенката си,която открито подкрепяше Клинтън-Обама.
  Дали това е дипломатически правилно или неправилно,не е най-важното нещо,особено ако през есента я пенсионират.
  Нещата,към които Тръмп изисква,са здравословни за ЕС,но само ако иска да се реформира.Меркел е човек на статуквото,тя иска да си я караме както досега:всички слушаме Брюксел и изпълняваме,без да разсъждаваме и задаваме въпроси.
  Подцених соросовото котило и виждам,че може да спъне ЕС и света отново и задълго.На което е подчинена и горната статия,целяща да облъчи,че "Ангела Меркел ще се завърне със засилени позиции преди изборите в Германия"

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Меркел изглеждаше като в небрано лозе.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  https://news.vice.com/story/the-u-s-has-been-downgraded-from-full-democracy-to-flawed-democracy

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Весело

  До коментар [#7] от "chicago514":

  Хехе... със сигурност трябва да се страхува от чичо доктор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2687 Весело

  [quote#0:"статия"]Тръмп имаше физиономия и поведение, напомнящо германски водач от 1930-те години на миналия век,[/quote]
  От това нелогично сравнение автора вади още по-нелогичният извод че Тръмп се бил страхувал от Меркел, все едно Хитлер от страх окупира по-голямата част от Европа. А Меркел наистина е едно респектиращо бабе особено за такива самозабравили се ислямонацисти като Ердоган!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Jean-Luc Picard
  Jean-Luc Picard
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#10:"fresia"]Подцених соросовото котило[/quote]

  )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Вие сериозно ли ... - пак "Сорос е виновен"? )))))))))))))))))))))))))))))

 16. 16 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 397 Неутрално

  През лятото бежанците отново тръгват. Ердоган не само няма да ги спира, ами и ще ги принуди да тръгнат (като им спре издръжката). Да видим тогава баба Ангела Меркел какви ще ги дъвчи.
  А вие не се радвайте, те първо през вас ще минат.

 17. 17 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 330 Неутрално

  [quote#15:"Jean-Luc Picard"]Вие сериозно ли ... - пак "Сорос е виновен"? [/quote]
  Той си призна,човекът.Защо да не му вярвам?

 18. 18 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Лидер на свободния свят?

  Ако свободен свят означава канене на милиони хора да дойдат да потърсят по-добър живот в Германия, то тогава наистина Меркел е по-добрият лидер на свободния свят.

  По всяка вероятност, в дефиницията на лидер на свободния свят се включва сключването на договори с Турция за прием на 250 000 бежанци от тази държава годишно (освен всички други, които идват), тогава със сигурност Меркел по-добре се вписва в картинката.

  Не трябва да забравяме и опитите да принудиш Източна Европа да приема мигранти и да я заплашваш, че ще разделиш ЕС заради това, че видиш ли, Източна Европа не била солидарна с Германия.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 19. 19 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 330 Неутрално

  [quote#14:"Julian Mall"]А Меркел наистина е едно респектиращо бабе особено за такива самозабравили се ислямонацисти като Ердоган! [/quote]
  Меркел доведе собствеността си ЕС до тотална изолация.
  Ако това продължи,ще се усети от електората.
  Идеята е да не се усети до изборите в Германия,за което трябва да позалъже Ердо да не си изпусне..златотърсачите,че днес вече настъпва топлата,удобна за миграция,пролет.И черните щъркелчета са в бойна готовност.
  От всякъде ЕС граничи с дълбоки кахъри и трудни решения.
  Не нацупения Тръмп,идиотски ухиленото бабе е нашият проблем.

 20. 20 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Отново слабичък и посредствен материал от Стефчо Попов.
  "Засилените позиции на Меркел" преди изборите пък е върха на глупостта.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Текстът на анализа е отличен. Аз бих добавил няколко пояснения. Страхът на Тръмп не е от Германия на Меркел, а от политика Меркел и неговите мечти за успешен президент. Той се страхува от сравнението между него и Меркел и започва да разбира, че това не е в негова полза. Той се страхува, че на повече хора ще станат ясни някои негови планирани провали в обещанията и това също няма да го направи успешен президент.
  Впрочем одобрението пак е рекордно ниско 37% срещу 58% неодобрение, при 45% одобрение преди седмица.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Стефане, ти ли си? "Уйшфул тинкинг" не е анализ.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#22] от "Modestmouse":

  Не съм, Мишо
  Всяка коза за свой крак. Да, някои с патерици, други тичаме бързо напред без тях.
  Мисленето винаги помага, пожелателното мислене също, но само при дейни хора и го наричаме визионерство

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Различния манталитет на двамата си личи от далеч , сдържан и примерен при Меркел ,и нервен и агресивен при Тръмп . За политик на държава от такъв ранг второто говори за " матряла " там . Затова Путин го харесва , защото не е политик .

 25. 25 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#18] от "EP":

  да не забравяме и как подписа с ердоган някаква сделка, според която ще му плаща милиарди да държи бежанци в турция и да ги пуска контролирано. Само дето ердоган сега я държи с тая сделка, държи я и с няколко милиона турци в германия, дето крещят като обезумели по улиците. Щом тия 50 години не успяха да се интегрират, можем да си представим как ще се интегрират и новонемците дето прииждат от няколко години по нейна покана.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 26. 26 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 427 Весело

  Акде 'сичкуто трол на амбразурата ;) ДругарЕ, колкото да плюете фрау-то, на Тръмпанара няма да му дойде​ акъла. А както е решил да се прави на ястреб, на ваш'то Джуджи съвсем ще му се стъжни скоро. А иначе, дойчовците и янките ще се разберат във времето, не се притеснявайте...

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Весело

  [quote#21:"penetrating"]Впрочем одобрението пак е рекордно ниско 37% срещу 58% неодобрение, при 45% одобрение преди седмица. [/quote]

  Да, и аз прочетох за това ново социологическо проучване, Тръмпи продължава да потъва в рейтингите... нормално е и неговите собствени сънародници да не го харесват и одобряват.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  И както пишат някои американски медии, в срещата имаше един политик и той си замина.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  Наистина ли г-н Попов започва като сравнява Тръмп с Хитлер? След такова начало съвсем естествено обективност няма как да се очаква, въпросът е това мнение на отделен автор ли е или позиция на медията тук? Според мен е разумно да се разграничи мнението на автора от позицията на редакцията.

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"Jean-Luc Picard"]
  Вие сериозно ли ... - пак "Сорос е виновен"?[/quote]

  Че тя тая теза става все по-обичайна в този форум. Явно не влизате често.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Тръмп имаше физиономия и поведение, напомнящо германски водач от 1930-те години на миналия век, а Меркел по-скоро приличаше на американски лидер като Уудроу Уилсън или Франклин Рузвелт (или Елеонор Рузвелт). "

  Това изречение вероятно е вбесило тръмпоидите още в самото начало. Мимоходом видях, че даскала вече е надал вой

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 330 Неутрално

  [quote#28:"Роси"] срещата имаше един политик и той си замина. [/quote]
  Де такъв късмет есента.
  Макар че и да си замине канцлерът на Африка,ще го замести танте 2.

 33. 33 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":

  В лудницата докторът изписва пациент, който при хоспитализацията се мислел за житено зърно.
  – Нали знаеш, че не си житено зърно?
  – Да, докторе, аз съм човек, не съм житено зърно.
  Излиза той от лудницата и след 5 минути връхлита отново запъхтян при лекаря:
  – Докторе, отвън има петел.
  – Ти нали знаеш, че не си житено зърно?
  – Абе аз знам, ама петелът дали знае?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 34. 34 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#3:"Иво"]Със сигурност Тръмпи въобще не се вписва в този образ на лидер на свободния свят. Той не се интересува от спазването на човешките права и свободи по света.[/quote]

  Айде кажи как Обама и Хилъри се вписват като радетели за човешките права и свободи? Обама ще остане в историята като президентът, по чието време САЩ са били най-дълго (сумарно) намесени в различни военни конфликти.
  САЩ разораха Близкия Изток, разтуриха сума ти държави и сега там е последно място, на което някой му пука за някакви права различни от рязането на глави и пребиване на жени , защото искат да учат например.
  Голямо бомбене падна - в името на световния мир!

  Това ли наричаш успешна политика за защита на човешките права? поне не бъди лицемер и признай, че всичко е заради пари и гео интереси. На никого не му пука за права и свободи - нито на САЩ, нито на Русия.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#10:"fresia"]особено ако през есента я пенсионират. [/quote]

  Дано, дано. Натам отиват нещата. Или друг лидер или Европа отива на кино

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 36. 36 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "Modestmouse":
  [quote#20:"Modestmouse"]Отново слабичък и посредствен материал от Стефчо Попов. [/quote]

  В качеството си на какъв си позволяваш да даваш оценки за това кой материал е посредствен?
  На човек, който не може да напише правилно думата "медия" в множествено число, или на човек, който не прави разлика между конституция и кодекс?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 37. 37 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#0:"Статията"]Страхува ли се Тръмп от Ангела Меркел[/quote]

  Това заглавие в Газетата е отлично за рубриката - “Вицът за деня“!

  И що за нелепост? Страхува... US никога не се страхувала от никой!

  Ех, журналята и US Президента Trump да не е частно лице!? Страхува... Весело ще е днес!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#34] от "dgd":

  Със сигурност и Обама поддържаше близки отношения с престъпни и недемократични държави, но поне той се застъпваше навсякъде където е ходил за свобода и демокрация, примерно в Африка (Етиопия по точно), в Египет, в Азия. Тръмпи да си го чул някога да каже някоя дума в защита на свободата, правата и демокрацията по света? Аз лично не.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Джордж Буш-син и Обама ще се окажат много по-адекватни президенти от Оранжевия, колкото и това да изглеждаше невероятно доскоро. Тръмп е брутално некомпетентен и неадекватен самовлюбен палячо.

 40. 40 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#29:"daskal1"]Наистина ли г-н Попов започва като сравнява Тръмп с Хитлер?[/quote]

  Тръмп не е Хитлер. Хитлер е уважавал жените и не ги е хващал за пуситата. В останалото разлики май няма.

 41. 41 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "Отношенията между САЩ и Германия в тази сфера не са двустранни, а преминават през ЕС, рамката на германската стопанска политика със света извън Европа."

  Да, но стоките, които Германия изнася за САЩ не са на ЕС, а са германски. И дефицитът е 50 милиарда долара в полза на Германия.
  И освен това Тръмп трябва да разговаря тогава само с Тъск или Юнкер и да не кани никакви "локални главатари", какъвто в случая е Меркел.
  Така че или цитираното извинение на Меркел въобще не е верно, или ЕС трябва да изпълни функциите си и с необходимото съдържание.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  Според мен медия с икономическа насоченост би имала много по-голяма актуалност ако темата беше проблематичната среща на Г20 и отказът на американският министър на финансите Мнучин (според терминологията употребявана тук) да подпише текста включващ клауза отричаща правото на държавите-членове да установяват преференциални тарифи. Коментари от сорта "среща на Г19" дава дост повече основания за полезна дискусия.

 43. 43 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#10] от "fresia":

  Ама вижте кой е автор на статийката - Дългогодишният председател на "Отворено общество" - Стефан Попов. Какво друго очаквате от него?

 44. 44 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":


  [quote#42:"daskal1"]Според мен медия с икономическа насоченост [/quote]


  Сайтът Дневник не е "медия с икономическа насоченост"!
  Или си въобразаваш, че Дневник още е вестник?

  Егати коментаторите...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 45. 45 Профил на Yankee Go Home
  Yankee Go Home
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Госпожа Меркел, макар и дългогодишен канцлер на Германия, така и не успя да надскочи комсомолския секретар в себе си. Затова и президента Тръмп гнусливо отказа да се ръкува с нея пред камерите, въпреки нейното предложение. Диаметралните различия между аристократа Тръмп, и комсомолката Меркел, просто бяха гротески.

 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Разумен анализ.
  Все повече се набива в очи, колко малко знане Тръмп за света, отношенията между държавите и дипломацията. При него всичко се свежда до прости бизнес отношения, за повече май няма капацитет. А това все пак е президентът на САЩ!
  Трагичен избор на американците. Лошото е, че и целият свят ще усети нелепостта да избереш за президент неподготвен, недотам умен човек.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 487 Неутрално

  [quote#45:"Yankee Go Home"]Тръмп гнусливо отказа да се ръкува с нея пред камерите, въпреки нейното предложение[/quote]Глупости говориш - той просто слушаше какво се говори в залата и не я чу. А и тя не му подаде ръка за да я види той

 48. 48 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#31] от "stupid_american":

  Не, това изречение още в началото задава рамката, политически коректната рамка на цялото това писание и показва че то не ще е нещо повече от "пожелателно мислене" както се коментира вече. Както и да се беше държал Тръмп и каквото и излъчване да имаше, мислите ли че точи автор щеше да има друго отношение към него?

 49. 49 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  [quote#38:"Иво"]но поне той се застъпваше навсякъде където е ходил за свобода и демокрация, [/quote]

  Иво, един политик няма да е политик, ако не каже няколко високопарни фрази (като 'ние ще се борим за свободата на хората', 'всики имат права ',.....,...) като посещава конфликтни точки или разни бедни и изостанали държави. Въпросът е, какво прави.
  Ето, сега вече е ясно, че джихадостите и 'умерената' опозиция бавно, но сигурно започват да работят заедно. Това ли са приятелите на Обама и Килъри? Тази ли 'умерената' опозиция?
  Тръмп да дрънка глупости е едно, да подкрепяш официално терористи и убийци е друго, нали?

  За такива като глуповатия американец(който винаги иска линкове, дори и да не ги чете) - ето статия в Ройтерс (не в някой руски вестник) - умерената опозиция и ислямистите са извършили съвместна и координирана атака в Дамаск

  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-jobar-idUSKBN16Q09X

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 50 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 504 Гневно

  [quote#18:"EP"]По всяка вероятност, в дефиницията на лидер на свободния свят се включва сключването на договори с Турция за прием на 250 000 бежанци от тази държава годишно (освен всички други, които идват), тогава със сигурност Меркел по-добре се вписва в картинката. [/quote]

  Престани да сееш лъжа след лъжа! Пегидаджийка нещастна! Я пусни линк за този договор! Или пак си се просвещавала от "Компакт"!?!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 51. 51 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#19:"fresia"]Меркел доведе собствеността си ЕС до тотална изолация.[/quote]
  Гениално изречение! Има подлог, даже сказуемо, обаче няма мисъл. Фрезиите не прецъфтяха ли вече в България?

  Настроение: силно подигравателно

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 52. 52 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#28:"Роси"]И както пишат някои американски медии, в срещата имаше един политик и той си замина. [/quote]
  Хареса ми!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 53. 53 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#29:"daskal1"]Наистина ли г-н Попов започва като сравнява Тръмп с Хитлер? [/quote]
  Даскале, Хитлер идва на власт (също демократично) в началото (февруари) 1933 г.! Дотогава са разни герои на Ваймарската република - социалдемократите - те гледат така уплашено!

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Весело

  До коментар [#33] от "baba_zozolana":

  Има хубав коментар на Маша Гессен по повод на американската политика във връзка с дискусията за руската хакерска атака на ДНС който много добре пасва на вчерашната дискусия за конспирациите ( а пропо, нейно интересно интервю в "Politico" от 20 март по въпроса дали демократите в своето желание да преследват Тръмп сами не се вкарват в една безплодна дупка :
  “Modern Russian spymasters get their ideas about the West from the West itself. They are generally convinced that the American political system is accurately portrayed by "House of Cards". If Russian disruption efforts were more successful during the 2016 American election, it’s not because the Russians have become so much better at what they do, or have finally developed a sophisticated understanding of American politics. It is because American politics have come to resemble the TV caricatures.”

 55. 55 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 504 Весело

  [quote#10:"fresia"]особено ако през есента я пенсионират. [/quote]

  А, още й е раничко - няма още 65 г.! Не могат да я пенсионират...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 56. 56 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 935 Неутрално

  [quote#2:"fpyyh"]Той очаква да прави предимно словесни излияния в Туитър[/quote]

  С този пряк контакт с хората, като изолира много лъжливите и манипуативни медии, Тръмп направо бръкна в здравето на вдървенте от ступор некадърници-демократи. А дали Тръмп се страхувал от Меркел е все едно да питаш дали окупаторът се страхува от окупирания нещастник. Меркел едва се държеше на крака от страх пред нещо, което наистина ѝ изглежда като слон в стъкларски магазин. Истинският слон обаче ѝ е дошъл на крак в самия ѝ стъкларски магазин на въпросната нелепа особа, защото тя сама си го покани на гости. Въпросното същество не знае къде да се дене сега и само се пречка в европейските работи. За щастие няма да е задълго.

 57. 57 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Препоръчвам на всички тръмпоиди, а и на самия него, да си припомнят или даже да препрочетат "Новите дрехи на царя".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 58. 58 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#54] от "daskal1":

  Не се четат достатъчно класиците, не! А Достоевски съвсем директно е казал:

  "Запомнете моя завет: Не си измисляйте интриги и фабули. Вземете това, което ви предоставя самият живот. Животът е много по-богат от всички наши измислици! Никое въображение не може да измисли това, което дава понякога най-обикновеният, незабележим живот. Уважавайте живота!" и "Истинската правда винаги е неправдоподобна. За да стане правдоподобна, непременно трябва да й се притури малко лъжа."

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Весело

  До коментар [#58] от "baba_zozolana":

  За да не затормозваме хората с четене на дебели книги може съвсем рационално да се издават джобни наръчници с избрани текстове и афоризми от класици. Още по-добре ако подборът е направен по политически идеологии - леви, десни, центристи, сега с компютъризираните възможности няма да е трудно. Е, малко сегрегация, но поне всеки ще цитира класици за собствената кауза и ще демонстрира ниво
  А пропо, за мен Граучо Маркс е класик, например:
  "The secret of life is honesty and fair dealing. If you can fake that, you've got it made."

 60. 60 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#39] от "galapagas":

  Джордж Буш-син и Обама ще се окажат много по-адекватни президенти от Оранжевия,


  Защото фамилията Буш са политици , Обама не е политик но слуша политици ,а оранжевия е бизнесмен . От там следва поговорката " От всеки бизнесмен президент не става " . Ако Нинова беше президент на САЩ какво ли щеше да направи ????

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#41] от "vxa15365434":

  Има и друга опция... функцинална неграмотност...

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#59] от "daskal1":

  Чудесна идея са тези идеологически съобразени цитатници! Ако се отграничат цветово и се намерят подходящите формати, и за интериорно разкрасяване ще стават

  "God please give me patience, if you give me strength I will just punch them in the face." Beat that!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#36] от "stupid_american":

  Автоматичното заучаване на правила и трупането на глупави и ненужни фактологически данни са коренно различни от способността да мислиш и разсъждаваш. Нещо, което на теб разбира се ти е трудно да зацепиш. Та, в качеството си на мислещ човек се изказвам. Не се ласкай много от факта, че реших този път да те удостоя с отговор, няма да продължавам да ти пиша, не търси дискусия, фокусирай се върху реалния живот, там са ти истинските проблеми а не във форума, нали ти писах преди време, потърси си партньор.

 64. 64 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Когато страната ти е задлъжняла с трилиони, трябва да се намери някой и да тегли чертата и да се види кой пие и кой плаща. Трябва наистина да се сложи ред в харченето,а това е трудна и неблагодарн задача. Винаги когато става въпрос за икономии, се намират хора да скочат срешу това, тъй като им се бърка в джоба. В случая Тръмп иска всеки да плаща за сигурността си, а не САЩ да плащат вересиите на всички. И когато Тръмп излага това становище,много скачат против него. Но избирателите му сигурно са доволни, защото това защитава тяхните интереси. Иначе нямаше да гласуват за него.

 65. 65 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#18] от "EP":

  Не трябва да забравяме и опитите да принудиш Източна Европа да приема мигранти и да я заплашваш, че ще разделиш ЕС заради това, че видиш ли, Източна Европа не била солидарна с Германия.
  ..........................
  Постоянно и билно се внушава, как Меркел е добрата самарянка и Водач на свободния свят, а Тръмп е еди прост невежа и обикновен търгаш.
  Типичен пример за пожелателно мислене.
  И заклинания, белки някой се хване.

  Само, че да попитам, къв ще го дъвчат меркеловите защитиници, когато Ердоган пусне "бежанците " към ЕС.
  И когато Меркел ни натресе поредните квоти / щем - нещем/?
  Или с чуждата пита е лесно?

 66. 66 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Обичаме Тръмп, марзим Меркелица!!

  Марс е изконна Американска територия!
 67. 67 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":


  Текстът на анализа е отличен.
  ...............
  Ко казваш?
  Отличен?

  М..да.
  Да ти имам стандартите.

 68. 68 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#26] от "Edge404":


  Акде 'сичкуто трол на амбразурата ДругарЕ, колкото да плюете фрау-то,
  ...............
  Не бой се колега.
  Тука , в тоя форум, повечето сте от левите /ако ме разбираш/ сили.
  Тук обичат Меркел, и Сорос
  И клинтън.... и Сорос

  и Юнкер и оня мазния - Шулц
  и Сорос

 69. 69 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  До коментар [#54] от "daskal1":

  Чай който прочел Маша Гесен - прочел. Това е положението:
  WE'RE SORRY, BUT THAT PAGE CANNOT BE FOUND

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 70. 70 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Весело

  [quote#69:"baba_zozolana"]Чай[/quote]

  Извинете, не "чай", а "май". Freudian slip

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 71. 71 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 542 Неутрално

  [quote#15:"Jean-Luc Picard"]Вие сериозно ли ... - пак "Сорос е виновен"? [/quote]

  от както Костов се пенсионира от политиката бай Сорос бял ден не вижда

  Моралът не е порок!
 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Дневник, дайте го малко по-сериозно. Очаквах анализ за срещата, а това тук е някаква смешна авторова фантазия.

 73. 73 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Нелепа женица. Що не я оставят да си отиде спокойно, ами я занимават с неща, дето не са за нея.

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#69] от "baba_zozolana":
  А така?
  http://www.politico.com/magazine/story/2017/03/masha-gessen-the-full-transcript-214927
  Разбира се, мога да копи-пейстна текста.

 75. 75 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#74] от "daskal1":

  Странно. Ако географски е ограничен достъпът, обикновено го пише, а текстът неизменно си е:

  It could be that the page has moved to a different location, or there might have been an error in the URL you were trying to access. Also, you can try using the search box to the right or choosing from one of our recent stories below. If you think the link is broken, please feel free to contact us (don't forget to include the link), and we'll try to fix the problem. Thanks for reading POLITICO.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 76. 76 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тръмп до Меркел изглеждаше като шестокласник до класната си!

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#75] от "baba_zozolana":

  Опитах се на два пъти да пейстна текста, може и да се появи. Вероятно надвишава обема на стандарта за "Изпращане", не зная.

 78. 78 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#77] от "daskal1":

  Здраве да е. И през VPN не става. Ще си остане една от мистериите на нета

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 79. 79 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  На първата снимка се вижда кой от кого се страхува.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Весело

  http://www.segabg.com/pic/12409/847019-l.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  [quote#69:"baba_zozolana"]Чай който прочел Маша Гесен - прочел. Това е положението:
  WE'RE SORRY, BUT THAT PAGE CANNOT BE FOUND [/quote]

  При мен се отваря без проблем.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#67] от "buljubei":

  Чудесно е признанието Ви, че ги нямате

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#27] от "Иво":

  Да, и неодобрението е свързано основно с положителните му изказвания към Путин и обвиненията към Обама за подслушванията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":

  Абсолютно вярно. Позицията на САЩ на Г-20 беше изцяло в съзвучие с туитовете на Тръмп, ще създава проблеми в бъдеще и ще води до търговски войни. Вярно е, че Тръмп на пресконференцията с Меркел се опита да замаже нещата, но само дотам.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  аз честно казано не ви разбирам всички са съгласни че, ЕС не върви добре и има проблеми, но видиш ли госпожа Меркел( фактически шеф на ЕС) била супер голям лидер и уникално добър политик. Е само на мен ли това звучи откачено и шизофренично ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#75] от "baba_zozolana":

  Линкът е ок, няма is филтриране. Проблемът е във Вашия браузър. Добавя скрити символи в адресното поле. Направете го с copy-paste през обикновен текстов редактор

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Поправка IP филтриране.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 88. 88 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#86] от "penetrating":

  Благодаря! Продължава да е мистерия. Както и да пробвам с тоя линк и копи/пействане в различни браузъри, страницата все "не е открита". Отваря се единствено през Гугъл Транслейт

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 89. 89 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#88] от "baba_zozolana":

  Тогава може да имате нежелан софтуер, закачен за браузера Ви. Опитайте да проверите компютъра си за malware/spam-ware, дано да не е в това причината

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 90. 90 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#89] от "penetrating":

  Ще проверя, благодаря! Аз съм с бая "желязна" антивирусна от дълги години и досега не съм имала никакъв подобен проблем, но винаги има пръв път.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#90] от "baba_zozolana":

  Ако е Windows може да се оправи с един обикновен рестарт, но е добре и домашния рутер към него също

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1036 Весело

  До коментар [#91] от "penetrating":

  Изясних си го. От Enable HTTPS Everywhere е. Като се изключи, нещата се оправят. Въпреки това обаче Ви благодаря за отделеното време!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 93. 93 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Бабето редовно се среща с корави изроди като Путин, един Тръмп няма да я впечатли.

 94. 94 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има три типа хора:
  1. Тези , които правят нещата да се случват
  2. Тези, които наблюдават какво се случва, и
  3. Тези, които постоянно задават въпроса - какво се случи?

  За съжаление, авторът на статията принадлежи към третата група, но си въобразява, че му е ясно и даже си позволява да предлага анализи. Ей такива, тъпи!

 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Е, значи е била първата причина.
  Този add-on добавя едно "s" в адреса . Малшанса в случая е, че politico има различно съдържание на двата адреса
  Лека вечер
  До коментар [#92] от "baba_zozolana":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#74] от "daskal1":
  Тази ...Маша Г. още по-мъжествена от Рейчъл Медоу.

 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Неутрално

  До коментар [#96] от "тулса":

  E да, тя и съпругата и Даря Орешкина имат две деца с фамилията Гесен още в Москва. Те протестираха велегласно когато се въведоха ограниченията за осиновяване на деца от еднополови двойки.
  Родителите и емигрирали от Съветския Съюз когато тя е била на 14 години (Маша е родена 1967-ма), тук завъшва средно образование и колеж, в началото на 1990-те заминава като кореспондент в Москва. Стои там 20 години. Редактира и руски опозиционни издания, върна се преди няколко години. Написа много критична книга за Путин и режима му - The Man Without a Face: The Unlikely Rise of Vladimir Putin 2012.

 98. 98 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#63] от "Modestmouse":
  [quote#63:"Modestmouse"]Автоматичното заучаване на правила[/quote]

  Не бъркай елементарната грамотност и информираността с "автоматично заучаване на правила".

  А иначе, всеки неграмотник може да си въобразява, че е мислещ човек и да се представя за такъв. Това не го прави мислещ човек.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 99. 99 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1984 Весело

  До коментар [#98] от "stupid_american":

  О не, не можах да се сдържа . Докъде я докарахме, форумния инфантил, който като плъх от дупка изпълзява само във форума за да се изяви житейски, да ми дава акъл какво да не бъркам и има наглостта да се изявява като съдник за това кой какъв бил и кой можел да дава мнение. Даже изказва мнение за мислещите хора.
  Виж собственото си инфантилно поведение, преди да раздаваш жалкия си форумен морал, един третокласни ще е по-адекватен в поведението си от теб. Емоционалната ти зрялост е на по-ниско ниво и от детската градина. Нито "й"-то, нито който и да било закон ще те спаси от собствената ти неспособност да разсъждаваш и да осъзнаваш. Само доказваш отдавна известната теория, че най-простите хора претендират да са най-интелигентните и разбиращи. Чел това, чел онова, задръстил си главата с безсмислена и ненужна фактологическа информация, формирал си една стройна, стегната и непроменима концепция и си мисли, че много знае и разбира а интелигентността и способността му да разсъждава самостоятелно и разбира всъщност е нулева, от една страна е комично, но от друга си е направо тъжно. Хайде сега да чуем пак за "й"-то и американската конституция.

 100. 100 Профил на quomentator
  quomentator
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Комай The Donald залага, че Меркел ще слезе от сцената до края на годината. Дано греши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK