Демонополизация на Здравната каса – лесно ли е

Демонополизация на Здравната каса – лесно ли е

© Георги КожухаровАвторът проф. Божимир Давидов е доктор на медицинските науки.


Предизборно време е. Пълно е с десетки призиви, между които и "демонополизация на Националната здравно-осигурителна каса" (Касата).


Как си представяме въпросната демонополизация?


Интересното е, че за нея има няколко възможни визии. Коментирам най-логичната от икономическа гледна точка. Понастоящем Касата реализира задължителното здравно осигуряване като заплаща от името на осигурените редица медицински продукти (услуги, медикаменти, консумативи). Тя е единствена и съответно е монополист. Терминът "демонополизация" означава да се допусне работата на още една (или няколко) каси и всички те да се конкурират в предлагането на същите медицински продукти. Дали тези каси ще са държавни, частни или квази-държавни е отделен въпрос, който тук не коментирам.
Последствията, според поддръжниците на демонополизацията, ще бъдат много и добри. За да привлекат осигурени, отделните каси ще предлагат осигуряването (заплащането) на все повече и по-качествени медицински продукти. И по-ниски осигуровки. В резултат на тази конкуренция потребителите ще спечелят.


Тук има едно "да" и три съмнения


"Да". Наистина пазарната конкуренция допринася за увеличаване на количеството и качеството на стоките и за намаляване на цената им за потребителите.


Съмнение 1: Практически за всички обикновени продукти, само "чистата" конкуренция се оказва недостатъчен инструмент за регулация на пазара. Налага се държавата, със свои механизми и институции да определя рамки и да наблюдава, коригира, санкционира дори производителите, които излизат от тези рамки.


Съмнение 2: Здравето не е стока, съответно медицинските продукти, които подпомагат опазването му не са или не трябва да са обикновена стока. За здравето на нацията отговаря държавата, значи за контрола по снабдяването с медицинските продукти също трябва да отговаря държавата.


Съмнение 3: Здравната система има ред специфики, които я отличават от останалите публични системи. И тези специфики силно ограничават проявата на постулатите на пазарната икономика в нея.


На базата на горните "съмнения", ето в малко по-развит вид как би изглеждала въпросната демонополизация:


Конкуренция на няколко Каси пред гражданина


Касите ще се конкурират в няколко зони.


1. Конкуренция по цени


Такава конкуренция поставя въпроси. Отделните каси ще могат ли да се конкурират по размера на здравните вноски, които те събират? А размерите на вноските ще могат ли да се диференцират И според характеристики на осигурените – възраст, заетост, здравен статус, доходи и др.? И възможно ли е да се появят различни каси: за по-бедни, за по-богати и пр.


Различните вноски ще доведат до следния феномен: колкото повече размерът на вноските се диференцира, толкова повече се намалява "солидарността" в системата и тя започва да клони към застрахователна. А нали основната идея на нашето здравно осигуряване е то да е солидарно? Е, имаме сума хора, които не се осигуряват, други, за които се плащат непълни вноски, но това са отстраними дефекти.


2. Конкуренция по количество на продуктите


Всяка каса ще предлага различни по вид и количество "продукти". Отделно всяка каса може да предлага даден продукт абсолютно безплатно или с някакво доплащане.


Така обаче може ли да се стигне примерно до здравна осигуровка от тип "икономична", "нормална", "лукс"? И да се намалят солидарността и равенството в достъпа до медицински продукти и така – до "здраве".


3. Конкуренция по качеството


Всяка каса ще може да предлага различни параметри за качество на продуктите си.


Изборът


Потенциалният осигуряващ се гражданин ще се изправи пред избор – примерно такъв:


- Каса 1 му предлага 6 % осигурителна вноска, с лимит от 5 направления месечно, безплатно болнично лечение по 250 клинични пътеки, безплатни лекарства за 20 болести, 30 % намаление на цените на останалите лекарства.


- Каса 2 - 8 % вноска, никакви лимити, лечение по 320 КП, безплатни лекарства по цялата номенклатура на Касата.


- Каса 3 – 10 % вноска, болнично лечение предимно в университетски болници + лечение на 12 редки заболявания, безплатни лекарства и консумативи, рехабилитация в елитни санаториуми.


А ако касите предлагат и различни параметри за качеството на някои продукти ?


Какво да избере? И как?


Консултация с доверен лекар може би помогнала, а в останалите случаи? Финансови възможности, здрав разум, съвет от съседката, гадаене, хвърляне на зарове?


И докато в избора на вид сирене или марка смартфон грешките не са фатални и лесно отстраними, при избора на здравен осигурител ситуацията е доста по-сложна.


Конкуренция пред "изпълнителите" на медицинска помощ


В документите на Касата "изпълнители" се наричат отделните лекари (общопрактикуващи и специалисти), лаборатории, болници и др. При конкуренция на няколко каси са възможни поне два варианта:


- всяка каса да развие собствена мрежа от "изпълнители"


- да има единствена мрежа от "изпълнители", а всяка каса в конкуренция с останалите, да им предлага различни финансови условия за обслужване на "нейни" осигурени.


Например – Каса 1 предлага на амбулаторен лекар по 20 лв. за преглед на осигурен при нея пациент, Каса 2 – 25 лв. и т.н. Аналогично – Каса 1 предлага на болниците по 320 лв. за лечение на "неин" пациент по КП 202, Каса 2 – по 300 лв. и т.н.


Въпрос: Дали ще може един "изпълнител" да сключва договори с няколко каси?


Ако отговорът е "да", параметрите на договорите му с всяка каса ще се различават, което означава, че работата по планиране и отчитане на дейността ще се усложни.


От чисто медицинска гледна точка затруднения ще предизвика хипотетична ситуация, в която в едно болнично отделение, по една и съща клинична пътека, се лекуват пациенти осигурени от различни каси, респ. с различни цени.


Ако отговорът е "не", това означава всеки осигурен при нужда да търси само "изпълнител", сключил договор с "неговата" каса, което ще му причини значителни затруднения и ще намали конкуренцията.


Няколко здравни каси и държавата


Понастоящем единствената ни Каса определено не е държавна институция. Това води до поне две съществени затруднения:


1. За постигане на по-добро здраве чрез интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията и уврежданията отговаря по закон министърът на здравеопазването. Той е политическо лице, утвърждавано заедно с Министерския съвет от парламента.


Значи – логичното е не Касата, а Министерството на здравеопазването (МЗ) да планира, управлява и контролира количеството и качеството на медицинските дейности, извършвани в страната. А Касата да бъде само заплащащата институция.


2. За консолидирания здравен бюджет на страната отговаря Министърът на здравеопазването.
Значи – логично е бюджетът на Касата да се контролира от МЗ.


И двете затруднения понастоящем са налице. Свидетелство за това е трудната понякога синхронизация между действията на ръководството на Касата и това на МЗ. Нерядко на въпрос в парламента към министъра на здравеопазването отговорът е "това е от компетенцията на касата". Въпрос на евентуална дискусия е преодоляването на тези затруднения.


Появата на няколко каси обаче ще наложи категорична промяна. Тогава именно МЗ (т.е. държавата) ще трябва да дефинира необходимите количества медицински дейности и пропорциите между тях, както и да определи националния здравен бюджет, в чиито рамки касите да функционират. И пак държавата ще трябва да контролира и в определена степен да регулира дейността на отделните каси.


Увеличаване на разходите за администрация


Понастоящем Касата изразходва за издръжка на дейността си 45 379 000 лв. годишно (2017 г.). Разполага с над 2 000 души персонал, 28 районни каси и множество локални центрове.


Появата на всяка нова каса ще увеличи тези величини, някои от които слабо зависят от броя на осигурените. А разходите така или иначе ги плащат именно те.


И нещо особено важно. Понастоящем има няколко държавни и трудно установим брой недържавни контролни институции в системата. Появата на нови каси според един (теоретичен) възглед ще повиши конкуренцията и така ще намали потребността от контрол. Има обаче и противоположен (по близък до реалната практика) възглед, съгласно който поне в началния период, потребността от контрол ще бъде изключително голяма. Съответно – ще са необходими значителни допълнителни ресурси.


Заключение


Появата на няколко здравни каси безспорно ще повиши качеството и ще снижи цените на съответните продукти. Заедно с това ще се породят и множество организационни, финансови и дори политически проблеми. Световният опит предлага много и разнообразни примери в това поле. За това се налага сериозно обсъждане от експерти, моделиране, симулиране и пак обсъждане в т.число и публично.


Вземането на популистки решения в тази деликатна сфера ще бъде изключително скъпо, а и (може би) опасно за здравето ни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7019 Любопитно

  Най-трудно ще бъде да се превърнат лекарите от търговци отново в лекари!
  Може би даже ще е невъзможно - опитали вече от вкуса на НЗОК, СА КАТО МЕЧКИ-СТРЪВНИЦИ!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Когато нямаше здравна каса имаше ли здравеопазване?Кои проблеми на здравето се решиха от нея?Къде бяхме и къде сме сега по зравните показатели.?

  5ar8
 3. 3 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ако на лекарите им е добре ,защо емигрират?Защо не достига медицинския персонал?

  5ar8
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5008 Неутрално

  "Тя е единствена и съответно е монополист..."


  Един от много редките случаи в световен мащаб - да си краден и губещ монополист...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Не просто е лесно, а е елементарно. Иска се единствено политическа воля за това. Но и тя ще дойде, времето си върви към прогреса на моята мила Българийка.

 6. 6 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Няма да спрем, докато не се самоизядем.

 7. 7 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Моля? Медицински продукти? Да не стане работата като "млечен продукт"...

  Медицината не беше ли по-скоро изкуство- какви са сега тия продукти и пакети. Лекарят не е ли там, за да мисли, а не да продава "продукти"?

  Може би някой го сърбят ръцете да продава екзотични лечения и да им сложи висока цена.

  Но истината е, че масовото добро здраве не се случва по тоя начин, с екзотични лечения. Случва се с превенция и мислене, а иначе става следното: малък процент от най-болните харчат до 80% от ресурса.

 8. 8 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 967 Гневно

  От цялата статия стана ясно едно - няма желание за разбиване на монопола на касата!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 9. 9 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Спрете така наречения "солидарен модел" сега веднага и завинаги!!!

 10. 10 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#9] от "val1320":

  "Спрете така наречения "солидарен модел" сега веднага и завинаги!!!"
  Какво му е лошото на този модел? За пенсиите е добре да са персонални и да се събират спрямо какво си внесъл, но нали никой не отива в болница от щастие. Какво ми пречи, че в момента някой се лекува с пари, които аз съм внесъл? Ако е сигурно, че и твоето лечение би било покрито от касата, какъв е проблемът?

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10973 Неутрално

  България срещу течението. Това го наблюдаваме от десетилетия. Не виждам проблем да се обсъжда, но е добре да се каже първо "да" или "не" на алтернативните здравни каси. Това да стане до 3 месеца след изборите. Ако "да" , какъвто е опита в нормалните страни, отказва срок за решение и срок за стартиране.
  Ако "не", тогава да си правим личните сметки...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Не сме дорасли за демонополизация!
  По-точно медицинското ни съсловие!
  Като гледам как се точи единствената каса,съмнявам се,че няма да спретнат свои,където ще е по-лесно.

  пп
  Уважавам професията на лекарите.
  Но все пак не аз точа касата,нали.

 13. 13 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 438 Весело

  Отдавна съм го казал и писал: Не ми пука как е организирана здравеопазната система. Това което очаквам от нея обаче е да осигури спокойна прехрана на семейството ми, апартамент в града, къща в предградията, два пъти по две седмици отпуска в годината, като поне едната я прекарвам в чужбина, кола (нова) за всеки пълнолетен член на семейството и най-добрите училища и университети за дечурлигата. Дефицитен съм и затова имам ищах кротко и без емоции да представям изискванията си! Вие пък си организирайте системата както искате!

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#10] от "koalimar":

  Боже, и питаш какво му е на "солидарния модел"?!Ами,това му е:да ми се къса ризата от пот да изкарвам пари и осигурявам цигани,малоумници,млади и здрави "безработни",които по цял ден висят във фитнеса и кафенетата!Що не ги поканиш тези горните на масата си,да ги обичаш и обличаш тоже, като си толкова "солидарен"?!Що не си солидаризираш банковите влогове,а?!Мога да съм солидарен само със семейството си или с някого,когото АЗ съм избрал,а не са ми натрапили по закон!Цял Свят го е измислил с лични вноски и партиди,само ние, най-умните,тананикаме "солидарен модел".И от тук следва сива икономика,флик-флаци по Кодекса на Труда и т.н.

 15. 15 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 482 Любопитно

  Нещо не видях смислени предложения, нито в статията, нито в коментарите до тук.
  Ако искаме хората да са здрави, хващайте за ушите произволна "успешна" здравна система от света и я внедрявайте.
  Някой да си направи труда да сравни плюсовете и минусите на здравните системи по света? От SiCKO насам не съм видял някакво адекватно сравнение, а този филм вече остаря, пък и и дава само снимка, не и пълен анализ. А съм сигурен, че някой някъде вече е открил топлата медицинска вода.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#14] от "val1320":
  Дори солидарният модел може да ти излезе доста изгодно, ако не се прескочи в зоната на "екзотична грижа" с много скъпи и редки терапии. Тоест- грижата да е малко като в романа за Екотопия. Там ти наместват счупените кости, има още няколко основни дейности...и това е. Което не се лекува с тия терапии, не се лекува въобще, защото няма смисъл.

  Виж ако ти внасяш пари солидарно, а лекарите са лобирали така, че здравната система да е в името на най-болните, в името на тия 4%, за които отиват до 80% от разходите- тогава наистина е много нечестно.

  Но трябва и философски човек да приеме идеята за медицина без джуфки, с ясни граници- а оттам нататък само облекчаваща грижа.

  Да не говорим, че дори да имаш своя партида, може много, много бързо да я източиш.

 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Освен това солидарната система е "предпазна клапа". Представи си, че се чувстваш спокоен- имаш собствена партида в частен фонд, полагат ти се скъпи лечения...и какво точно пречи на лекарите така да си сложат цени и стандарти, че да източат парите бързо и да те пратят при Св. Петър, защото няма изгода да те лекуват повече...

  Да, има мед. стандарти, но кой ги измисля тия стандарти? И какво пречи една болница да те прекара през 10 скъпи процедури, ей така за спорта...

 18. 18 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#16] от "lil_alex":

  По-прости от нас ли са били дедите ни в по-старо време,когато при нужда са продавали ниви,къщи,имот, за да лекуват или изучат семейството си?!Търсили ли са солидарност извън семейството?Не са търсили,било е срамно,унизително,ако не можеш да се погрижиш за себе си и близките си!Солидарност,ТКЗС,АПК,колхоз,совхоз,комуна-ако беше много хубаво,нямаше да УМРЕ безславно и слава Богу!Човек трябва да развива таланта си,да печели добре,да създаде благосъстояние за семейството си,да има жизнена средна класа,която в БГ успешно душат последните 20 години,да си плати данъците на държавата и от тук нататък никой да не го закача за нищо!

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#18] от "val1320":

  Хубаво е да си препрочетеш романа "Цитаделата" и каква е била мед. грижата и с какви схеми за източване, за да са богати лекарите.

  Проблемът е, че истината е някъде между "всеки се оправя сам" и "сто процента солидарна система за всички заболявания". Наличието на система, стандарт и някакво базово ниво на предплатена медицина си е полезно. Иначе ще има доста житейски драми и трудни решения. Защото ако с една болест ще си разориш семейството, доста е вероятно семейството да си каже- еми, толкова му е дал Господ да живее...

  Да не говорим, че за да чакаш да си развиеш таланта локално и независимо, трябва да си много сериозен антиглобалист...което вече е малко като да се биеш с вятърни мелници, защото ерата на локалното забогатяване отдавна отмина и не знам дали изобщо може да се върнем назад. А вече глобализиран свят плюс идеята "всеки се оправя сам" е експлозивна и токсична смес, от която ще произлезе много драма и хаос.

 20. 20 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#19] от "lil_alex":
  Лекарите в цял Свят са богати!Нека да са богати и в България!Ако БЪлгария не позволи да са законно богати,ще ви лекуват врачките и знахарите, а лекарите ще ги търсите на Терминал 2!Или ви се иска ,както беше преди 1989-новозавършил лекар,слуга на пролетариата-разпределение за 3 г. на село-170 лв./месец заплата,а санитарката леля Сийка в същото време е със 180 лв.заплата?Това ли искате?Удивен съм от разсъжденията ви по темата благосъстояние,дали ,ако я споделите пред семейството си,те ще ви аплодират?!

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4695 Неутрално

  Монополът сам по себе си е вредно явление. Ако е частен, мирише на хищна хиена. А ако е държавен, смърди на застоял презрял соц.
  Трябва да има повече варианти за здравно застраховане. Както е в белите дъжави.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#20] от "val1320":

  Да, знам, че лекарите са богати. Но има богатство, има и т. нар. "rent seeking". Една и съща операция, от еднакво квалифицирани лекари, в САЩ е 100 хил. долара, в Индия- 1500, а резулатите за пациентите са същите.

  Та зависи, хубаво е да има услуга, но да не се стига до система, в която на тази услуга й се слага завишена цена.

  Защото е странно как в България успяват да водят раждания с цена 500 лева, а в САЩ си плащат от джоба и по $5,000 за нормално раждане. Какво толкова има в едно раждане, че да струва $5,000, освен ако няма завишени цени за някои неща, като например $100 за изследване, което в БГ е 10 лева.

  Хубаво е лекарите да са богати, но стандартът е "нова кола", не "ново Ферари".

 23. 23 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#22] от "lil_alex":

  Преди да завърша "диалога" с вас, бих ви препоръчал да станете лекар в България,Франция,САЩ,Патагония,за да разберете "Какво толкова има в едно раждане, че да струва $5,000..."Ми,като не искате да плащате за раждане,викайте някоя баба със сърп (ако намерите),за да реже пъпа и не ходете в болница-белким направите така лекарите бедни и голи като соколи!

 24. 24 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#23] от "val1320":

  Родих в голяма болница с всички възможни техники при необходимост. Да кажем, че беше спартанско, но не и от медицинска гледна точка. Да, едно на 10 раждания става ужас и иска всички усилия на лекарите- в останалите 9 няма нито медикаменти, нито консумативи, нито мислене като за $5,000. Не съм лекар и не играя такъв по телевизията, но е ясно, че е точно така в повечето случаи.

  В същото време в интернет са достъпни разпечатки, в които ако си поискаш аспиринче, едно хапче струва $1 по ценоразпис на болницата, ако щеш. ПКК- $100 и нагоре. Е какво има в едно ПКК, че в БГ да струва 10 лева, а в САЩ застрахователят да плаща на болницата над $100.

  А иначе- и други професии се учат дълго, но нямат статута на "полубог", има повече натиск за оптимизация...медицината все още не е минала през логиката на бизнеса, все още никой не се е усетил, че доста от услугите са надценени и/или ненужни.

  Колкото до начинаещия лекар...е няма как да има пари като за Ферари още от началото. Ако иска много пари, ще трябва да има истински способности, не просто каси и фондове с дълбоки джобове или вдигане на цените.

 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Та така, просто искам здравна услуга, без такса "голф ваканция за лекаря". Съвсем нормално е да искам тази услуга да е оптимизирана като цена/качество, без злоупотреби.

  Интересно ще е, когато се появи достатъчно добър изкуствен интелект, който да направи доста от средната ръка лекари излишни.

  Но в БГ, както са свикнали да точат касата, направо ще си имат затворен цикъл- и частен фонд, и болница с хубави цени, която да си го точи...а стандартите за грижа вече са съвсем друг въпрос.

 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  В Германия към момента има 113 здравни каси (частните са отделно) и действат приблизително еднакво - т.е. дейността им е подчинена на специален закон и услугите, които предлагат, са приблизително еднакви, с малки различия. Не виждам причина в България да нямаме поне няколко здравни каси, но е необходим стабилен и добре обмислен закон.

  Всъщност това е проблема - зле работещ парламент, произвеждащ калпави закони, липса на политическа воля и често сменящи се, лошо работещи правителства, т.е. всичко пак е в ръцете на политическата класа.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  До коментар [#13] от "hipocrat20060":

  Ау, изпуснал си домашните прислужници за всеки член от семейството, личния самолет с гарантирано място за инвалиди на всяко летище.
  Апропо, не разбрах - в замяна на това осигуряване колко погребения смятате да правите годишно? Или ще презпълнявате плана с броя на инвалидите? За дест години ги увеличихте от 120 хил. на 480 хил. души. До шест милиона има голямо поле за свободна конкуренция.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2319 Весело

  А съм сигурен, че някой някъде вече е открил топлата медицинска вода.
  —цитат от коментар 15 на Mark Twain

  Не е открита още "топлата вода" в медицината - продължават спекулациите и диренето на елексирите на младостта и безсмъртието.
  И докато има такива сигурняци като Вас ще сме на тоя хал - шарлатани ще предлагат безсмъртие с по 11 стенда, 7 байпаса, шест присъждания, опс транплантации на сърце и едно на глава.

 29. 29 Профил на via306
  via306
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е единствената държава, където за министър все гледат да назначат някой доктор. Докато е така и докато все питаме за "компетентното" мнение на докторите как да преустроим здравната система, така че да се спре източването на касата, нищо няма да се промени. В здравната система има повече играчи от докторите. Защо винаги трябва да се съобразяваме с техния интерес? Къде е интереса на пациентите? или на държавата? Това си е открит конфликт на интереси да се назначава винаги доктор за министър и да чакаме от него да промени порочното статукво в България, наречено източване на касата, комбинирано с неадекватен контрол на държавата върху единствената каса. Единствената каса винаги ще има бюджет при това без да трябва да се аргументира пред пациентите защо събира такива вноски, а в крайна сметка пациента остава недоволен от услугата в болницата и въобще от системата. Писателят на статията може и да е професор и доктор на медицинските науки, но нищо не разбира от здравен мениджмънт и правене на здравна политика. Хайде да видим ако има повече застрахователи, освен НЗОК, които се съзтезават не върху базисния пакет (той ще е еднаква цена за всички), а върху допълнителни медицински услуги и ще си контролират докторите и болниците, които са сключили договор с тях, дали ще може някой да ги точи?! Няма да могат разбири се! Амо колко са докторите, които искат това?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK