ИПИ: Отстъплението на демокрацията и как да я върнем

ИПИ: Отстъплението на демокрацията и как да я върнем

© Надежда Чипева, КапиталСистемната политическа корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт превръща България в "превзета държава", а демокрацията се проваля при ефективното разделение на властите и върховенството на закона. Това сочи изследването на Института за пазарна икономика на състоянието на демокрацията и свободната
инициатива в България.


45% от експертите и 61% от студентите, до които авторите на анализа са се допитали, смятат, че през последните пет години състоянието на демокрацията в страната се е влошило.


В документа се отбелязва ширещото се недоволство от липсата на наказания, централизацията на корупцията и засилването на политическото влияние над определени сектори на икономиката, упражнявано от малка група хора. Тези процеси се подхранват и от влошаването на медийното пространство, което е все повече доминирано от зависими медии, а напоследък – и от пропагандни медии, се посочва в доклада.

Като допълнителен фактор за тези негативни тенденции се изтъква възходът на националистическите партии (вследствие на бежанската криза) и широкоразпространения икономически популизъм, които взаимно се подхранват. Нарастването на подкрепата за подобни партии кара и основните партии да навлизат в полето на икономическия популизъм, предупреждават изследователите. В анализа се изреждат и редица предложения, реализацията на които ще позволи тенденцията за отстъпление на демокрацията да бъде обърната.


Препоръките към съдебната система са:


- Създаване на широка коалиция за съдебна реформа и продължаване на реформата във ВСС, премахване на политическият контрол над ВСС и ограничаване доминиращата роля на главния прокурор. Това най-вероятно ще наложи нови промени в конституцията, в резултат на което широката коалиция е от критично значение;


- Провеждане на дълбока реформа на прокуратурата с цел по-голяма прозрачност, отчетност и децентрализация. Основната идея е, че личността на главния прокурор следва да бъде отговорна пред обществото чрез система на проверки и баланси с изпълнителната и законодателната власти;


- Открит бюджет на съдебната система – много от оперативните проблеми на съдебната система, особено в съдилищата, могат да бъдат проследени до лошото управление на бюджета и порочните практики на бюджетиране.


Препоръки за подобряване на медийната среда

- Ясни правила за разпределение или обозначаване на всички форми на публично финансиране за медиите (особено чрез европейски средства).

- Реформиране на така наречените правила за "предизборни кампании" и медийно планиране – тези правила са проблематични, тъй като насърчават различни схеми за източване на публични средства, отпуснати за политически кампании и ограничават качеството на публична дебат (тъй като последният се пренасочва към съмнителни медии). В момента правилата на практика ограничават свободата на медиите преди изборите и някои медии биват изкуствено изтикани на преден план в хода на предизборната кампания.
Препоръки за преодоляване на ксенофобията и икономическия популизъм:


- Изграждане на институционален капацитет по въпросите на човешките права и подобрена правна и институционална рамка за бежанците – голяма част от проблемите с бежанци са следствие от неработещи административни процедури и институционални провали.


- Строги фискални правила и контрол върху разходите – основният резултат от икономическия популизъм е значителното увеличаване на разходите, което би застрашило макроикономическата стабилност. Подобрени фискални правила и механизми за контрол са мерки, който биха ограничили неразумното харчене и влошаването на фискалната позиция;


- По-добро образование – по отношение както на основните демократични ценности и граждански права, така и на основополагащите икономически принципи. Икономическият популизъм не би намерил толкова ползотворна почва, ако повече граждани имаха основни икономически и финансови познания;

- По-добра среда за предприемачите – икономическият растеж и създаването на работни места са ключови за заздравяването на средната класа, която е по-малко зависима от политиците и поддържа демократични ценности.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Добър текст и разумни предложения, остава няКОЙ да ги вкара в реалния живот.
  След няколко дни гласуваме, помислете кои от играчите биха работили в посока това да се случи и..гласувайте.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Любопитно

  Какво отстъпление на демокрацията надъхвате дена преди изборите, и от кого сте платени, бе хора !?
  Лъжа Е , че демокрацията е в опасност, защото ще дойдат някакви много лоши хора - фашисти, либерали, комунисти, Путин, Тръмп, Меркел, баба ми, дядо ви ....
  ОТКЪДЕ, БЕ ?????
  Много слаба статия. Наивна ... такава. Или по-скоро манипулативна ?
  Мъка интелектуална!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Катастрофата предстои.
  Надявам се след това да има лустрация и бърз съд и присъди за комунетата и мутрите!

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Неутрално

  Изв.!!!
  [quote#2:"karabastun"]надъхвате дена [/quote]
  надъхвате 5 /ПЕТ/ дена - НЕ ми излезе
  Политиката е борба на реални осъзнати обществени сили. Борба, чиято максимална цел е налагане на интересите на една или едни обществени сили, като всеобщи за цялото общество.
  А НЕ - ПРОПАГАНДА!!!

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  Известно е че обществото следва поведението на управляващата група. Мисля че у нас вече няма никаква надежда за промяна освен ако нещо необикновенно не се случи или чрез някаква външна намеса.

  klimentm
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Демокрацията не е лошо нещо, ама ние не сме дозрели за нея. Ние възприехме демокрацията като слободия и всяко говедо си прави това, което му хрумне. Наоколо се шири простотия, грубости и не се спазват никакви правила. А обществото се крепи на правилата. Дори съдебната система, която трябва да удря през ръцете тези, които с погазили обществените норми, не спазва никакви правила. Направо анархия цари в тази държава, някакво безвластие, на което ще завидят и анархистите.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4191 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Това което съществува у нас е някакъв съвременен хибрид на демокрацията. Напомням четирите стълба:
  Свободни избори
  Свободни медии
  Свободни пазарни отношения
  Свободни и независими власти
  Кое от тези условия е изпълнено у нас но не само на книга?!

  klimentm
 8. 8 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "полувишис":
  Чакай ги....

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Как да си върнем демокрацията vs. управленската традиция "Бате к*ре, раята е као джената, н'я ли клатиш дздрао, почва ъ мисли за глуусти!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Централизация на корупцията" - интересен лаф. ИПИ сигурно искат да я децентрализират, в което не се учудваме.

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Интересно Германия и Франция "превзети" държави ли са при условие, че корупцията там е в пъти по-голяма

  Много е интересно кои са собствениците на т.нар. "Институт за пазарна икономика" и ако например са Гошо и Тошо от Левуново, защо ни занимават с техните "изследвания"!?

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  [quote#7:"klimentm"]Това което съществува у нас е някакъв съвременен хибрид на демокрацията. [/quote]
  До коментар [#7] от "klimentm":
  Тц. У нас властва тоталитаризъм на олигархията. Реализира се през ветрило от партии, което е причината да се бърка с демокрация. Ключът е, че при демокрацията управляващите чуват обществото. Което е реплика и към предния ви пост.

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1722 Неутрално
  До коментар [#1] от "tsvetko_51":

  Патриотичния Фронт

  гошо
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6585 Разстроено

  До коментар [#5] от "klimentm":

  Ами, приятелю, поне исторически - аз нямам спомен да се е случвало нещо съществено БЕЗ
  [quote#5:"klimentm"]някаква външна намеса. [/quote] !!!

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#13] от "гошо":


  [quote#13:"гошо"]Патриотичния Фронт[/quote]

  Ако считате, че такива бърборковци, които в живота си нямат един нормален работен ден, ще ви "спасят' от бежанци и въобще са някакви спецове по сигурност, икономика ( за образование и здравеоопазване, правна система няма и да ги споменавам) - гласувайте за тях.
  Аз лично на тях, ако случайно имах патки, много щях да се колебая дали да им възложа дейноста "Пасене на патки".

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8150 Неутрално

  Много добри предложения, но при това разположение на силите, което се очертава в бъдещия парламент, ще се окаже мисия невъзможна.

 17. 17 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Единственият шанс българите да заживеят щогоде нормално е да гласуват масово за Нова Република. Те разбира се няма да го направят и ще продължат да се търкалят в посредствената, неграмотна тиня на корумпираните сарайско-ченгесарски свине.

  Когато си свиня, кочината е твоята родина и милееш за нея.


  [quote#1000:"Schopenberg"]Гласуването за БСП е престъпление![/quote]


  Navigare Necesse Est
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1722 Любопитно

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":

  защо бе, защо да възлагаш друг да ти ги пасе патките, ти толкоз ли ум нямаш, та ще караш друг

  гошо
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#17] от "Schopenberg":

  най добре и за Нова Република и за Да България и за двете заедно да се гласува аз това съветвам всички умни българи да отбележат номера 16 и 21 в бюлетината си

  гошо
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9862 Неутрално

  Прераглеждане на модела на финансиране на политическите партии - финансиране само на одобрени от сметната палата събития, а не даване на пари на калпак.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Описаните в статията мерки доведоха страната до това плачевно състоянието през изминалите 28 години. Тяхното заостряне ще доведе до тотална катастрофа, която идеализираните, емпирично грешни макроикономически модели на либертарианците, пазарните фундаменталисти и неолибералите от ИПИ до ден днешен не са в състояние да прогнозират.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 22. 22 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Демокрация или има или няма! "Влошаване" предполага преминаване в друга категория! Когато преди няколко дни си позволих да пледирам тук за значителна липса на демокпатични условия на социалното функциониране, бях санкциониран!

 23. 23 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#17] от "Schopenberg":

  най добре и за Нова Република и за Да България и за двете заедно да се гласува аз това съветвам всички умни българи да отбележат номера 16 и 21 в бюлетината си
  —цитат от коментар 19 на гошо

  Ако всички "умни" колкото тебе българи те послушат, бюлетините им ще са невалидни, умнико ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 24. 24 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За пазарните либертарианци, неолиберали и пазарни фундаменталисти от либертарианския тинк-танкове с гръмкокото име "Институт за Пазарна Икономика, ИПИ", който не е институт, защото там не се прави никаква наука, всичко е отново ясно -

  Увеличаване вярата в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, саморегулираща се, самолековита сила и всичко е alright.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Емпирично доказано грешните идеи на пазарните либертарианци от ИПИ в полза на Олигархията, която ги финансира, доведоха страната след 1989 година и младата Демокрация до тази катастрофа и превърнаха България в олигархична, бананова република с плосък данък.

  Сега тръгнали със същото отново да спасяват "Демокрацията" като се борят за интересите на стоящата зад тях Олигархия.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK