Три варианта за бъдещото управление

Бойко Борисов и Корнелия Нинова

© Дневник

Бойко Борисов и Корнелия НиноваДо изборите остават няколко дни. По стара българска традиция различните социологически агенции дават изненадващо различни обществени настроения. И ако в последните години навсякъде имат все повече проблеми да улавят с точност моментната картина преди избори, то се справят с това да представят големите неща и да улавят тенденциите. За това да започнем с големите неща:


За първото място на предстоящите избори се борят ГЕРБ и БСП. Някои социолози дават преднина на едните, други – на другите. Сравнителен консенсус и сред политолози, и сред социолози има за това, че ГЕРБ се движат надолу, а БСП не успяват да извлекат всички възможни ползи от това.


Втората битка е за позицията на балансьор, или както му викат на английски "kingmaker" - партията, от която в най-голяма степен ще зависи какво мнозинство ще бъде сформирано. Към този момент е най-вероятно това да са "Обединените патриоти", на които хем повечето социолози дават третото място, хем имат потенциал да се възползват от момент, в който националистическото говорене е във възход навсякъде по света.
Другите две партии, които се борят за това място и от които може да зависи какво правителство ще се сформира след изборите, са ДПС и "Воля" на Марешки. Всички останали партии и коалиции, които имат хипотетичен шанс за влизане в парламента биха могли да участват, или да не участват в бъдещо мнозинство, но то при всички положения няма да зависи от тях.


За това да използваме инструментите на анализа на рационалния избор (rational choice theory) и да видим кои са най-вероятните варианти за управление след изборите.


Вариант 1: Ако ГЕРБ спечели с малка преднина


При този вариант ГЕРБ има както възможността, така и политическата отговорност да създаде парламентарно мнозинство и да излъчи правителство. Точният резултат на Патриотите няма силата да промени политическата логика, която ще бъде коалиция между ГЕРБ, десни партии, ако такива изобщо влязат в парламента, "Обединените патриоти" и евентуално "Воля".


Интересното при този вариант е, че Патриотите трудно ще могат да се измъкнат от същинско участие в правителството с аргумента, че го подкрепят, но не са част от него, защото почти сигурно ще са най-големият парламентарен партньор на ГЕРБ. Положителното в такава ситуация е, че правителството ще стартира със значителна обществена подкрепа. Отрицателното е, че покрай разликите между ГЕРБ и Патриотите и допълнително вътре в коалицията на Патриотите, ще е трудно да се формулира ясна цел на управляващото мнозинство. Най-доброто, до което биха могли да стигнат управляващите партии, ще бъде нещо в порядъка на "национал-консерватизъм с популистки привкус".


Вариант 2: Ако БСП спечели с малка преднина


Ако БСП получи първия мандат за съставяне на правителство (за първи път от 2005-та година), първо ще усети еуфорията от това да победи Борисов. След това ще погледне парламента и ще види, че няма с кого да си говори, или поне не публично. Традиционният коалиционен партньор ДПС ще бъде със сигурност недостатъчен за съставяне на правителство, а и такава коалиция няма да се приеме много добре сред електората на социалистите.


Опцията БСП + ДПС + Патриоти ще бъде самоубийствена за последните, а и за самата БСП.


Последният вариант ще бъде БСП + Патриоти + евентуално "Воля". Тук има два проблема – първият е, че в самите БСП и коалицията на Патриотите идеята не би се приела добре. Вторият е, че европейските партньори на социалистите биха имали минимална толерантност към подобно развитие.


Така всички варианти за лява коалиция изглеждат малко вероятни, предвид рационалните интереси на партиите. Разбира се, винаги стои възможността, при която мирисът на власт взима превес пред рационалния интерес, и подобна коалиция се сглобява. Тогава разногласията между потенциалните коалиционни партньори ще направят подобно управление крайно нестабилно. За това да видим къде се крие "стабилността".


Резервен вариант: Без значение кой печели и кой губи – Голяма коалиция


И ГЕРБ, и БСП имат добри причини да участват в Голяма коалиция. Първо, натискът от Европа се движи в тази посока вече месеци наред. Второ, всички други коалиционни партньори биха били по-скоро проблематични за самите големи партии (на английски биха му казали "pain in the ass").


Бойко Борисов добре помни как трябваше постоянно да се занимава с различните искания на малките коалиционни партньори от предното правителство, а Корнелия Нинова би се оказала в дори по-тежка версия на същата ситуация. Трето, за другите партии в парламента това е най-чистият вариант – националистите навсякъде по света обичат да са в опозиция. ДПС обича да е в официална опозиция, докато неофициално от техните гласове зависят най-важните решения за страната. Другите парламентарни и извънпарламентарни партии биха били твърде малки за да бъдат важен управленски фактор, но биха увеличили потенциала си, ако са в опозиция.


След като знаем кои са най-вероятните варианти за бъдещо управление, да погледнем към по-важния въпрос:


Кой би бил най-полезен за страната


Първият вариант, коалиция между ГЕРБ, Патриотите и още някой изглежда логичен в контекста на световните процеси (Тръмп е президент на САЩ, националистите са във възход навсякъде, почти сигурно Льо Пен печели първия тур на изборите във Франция, в холандския парламент са втора най-голяма политическа сила). Проблемът на този вариант е, че управленската формула "национал-консерватизъм с популистки привкус" има потенциал да реши някои краткосрочни проблеми, но би бил крайно безсилен срещу основния проблем на България – че не се държи като нормална, некорумпирана, средна европейска страна.


Вторият вариант, коалиция между БСП, Патриотите и още някой би била уникална в най-новата европейска история. Като такава би срещнала сериозен отпор от Европа и най-вероятно не би довела до нищо добро за партиите, участващи в нея. Би била и също толкова безсилна да реши сериозните дългосрочни проблеми пред страната, но вероятно би имала потенциала да предложи някои политики, които временно да поддържат доверие в нея.


Третият вариант, Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП вече веднъж е пробван в най-новата история на България (Тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС от 2005 г.), а между другото е и "дифолт"- режимът на справяне със заплахата от влизане на националисти във властта на много места по света. Малкият позитив тук е, че Европа ще е доволна. Негативите са много. Опитът с голяма коалиция в България показва, че тя моментално се превръща във формула на разпределение на порциите. Освен това да се бориш с възхода на национализма като го оставяш в опозиция на всяка цена е пълен парадокс. В действителност единственият начин да изкараш националистите от режима "циганите на Сатурн" в режим на това да ги накараш да се провалят, или да успеят, е като ги вкараш в управлението.


В общи линии ситуацията днес напомня на тази от 2013-та година. Основната разлика е, че тогава планът "Орешарски" беше подготвен предварително, а сега такъв няма. Изборите от перспективата на отделните партии изглеждат така: ГЕРБ иска да управлява като първа политическа сила, но не знае дали ще успее да спечели изборите. БСП иска да спечели и управлява, но ще срещне проблеми да състави мнозинство дори и от позицията на първа политическа сила. От Патриотите ще зависи в най-голяма степен какво е възможното бъдещо управление, но стои отворен въпросът как коалицията им ще се държи след като видят изборните резултати.


А като гледам и трите най-вероятни варианта за бъдещо управление, става ясно:


Шансът за пълен мандат на следващия парламент е малък


Най-чистият вариант за правителство би бил при даден ясен мандат за работа до края на българското председателство на ЕС. И след това - ново преброяване на обществените настроения. Нещо, което ако се беше случило с предния кабинет (каквито тогава бяха обещанията на Реформаторския блок), нямаше да се стига до унизителната загуба на ГЕРБ на президентските избори и до последвалата оставка на правителството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Един-единствен вариант за управление - кардинални и резки реформи във всички сектори на икономиката и на управлението на държавата и нейните сектори, така че страната да дръпне бързо напред и да компенсира изоставането от последните 28+45+500 години. Ако не го направят, ще дойдат хората с гьостериците и хич не им завиждам на родните политикани и на техните лакеи около властта.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  РЕФОРМИ. първо в съдебната система !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  БСП на власт ще бъде катастрофа, това се видя с Орешарски. Въпреки това БСП + Патриоти_Воля не е невъзможно ако се представи като патриотично социално правителство - хем патриоти хем за Русия хем социални и независими срещу Европа хем срещу толерасти... По добрия вариант е Герб + десни партии, поне винаги ще има напрежение и съпротива срещу тях и ще са по малко склонни да са нагли и да правят явни корупционни движения.

  Умерен толераст
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Много вероятно е и да се отиде на касиране заради изселническия вот.

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5927 Любопитно

  [quote#3:"Наблюдател"]По добрия вариант е Герб + десни партии,[/quote]
  И КОИ ще са тези десни партии
  които ще искат да крадат
  пардон да управляват с ГЕРБ

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Наблюдател":

  ГЕРБ е проект
  Изчерпан
  От мисъл
  И смисъл !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5927 Весело

  [quote#4:"442"]Много вероятно е и да се отиде на касиране заради изселническия вот. [/quote]
  Ха-хаааааа
  Направо да касират
  заради това че
  ИЗСЕЛНИЦИТЕ ВЕЧЕ
  НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ДОГАН
  хииииии

 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  А с кого? С БСП? С Патриотите? ИЛи ще предпочат да дадат пас и да позволят БПС да управлява?

  Герб не е балон да се спука, тук не става въпрос за ценности политики... организацията е жива и стабилна като партия и е първа или втора във страната като подкрепа. Какво значи изчерпан, тук става въпрос за власт? Това не е движението на ц-я-ра от едно време.

  Умерен толераст
 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Първо, втори, трети вариант, няма значение... истината е, че влизат 5 проруски партии, които въртят държавата на пръста си от 30 години, нищо не направиха за България и нищо няма да направят

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8377 Любопитно

  Четвъртият вариант - няма значение кой какви ще ги мърля 5-6 месеца -НОВИ ИЗБОРИ наесен!

  [email protected]
 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Всичките варианти са еднакво неустойчиви. Голяма коалиция изглежда най-вероятна но ще е самоубийство за за Баце. Другия вариант е нови избори.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 926 Любопитно

  Ами, да се готвим за следващите парламентарни избори на есен!
  Друго, какво?
  Не сме Белгия да караме без правителство дълго време!

  Да разлая троловете!!
 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Социологията, на която вярвам - от Алфа рисърч:
  "КАКВО УПРАВЛЕНИЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА ИМА
  СТРАНАТА СЛЕД ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ?

  ГЕРБ и други десни партии - 36%
  БСП и други партии - 29%
  ГЕРБ с Обединени патриоти- 12%
  БСП с Обединени патриоти - 6%
  БСП - ДПС - 4%"

  Ако не се реализира най-желаното, значи някои са излъгани.
  Значи някои са избирали импулсивно, както избраха президент.
  "Ново" в лъскава опаковка.

 14. 14 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 633 Неутрално

  ДПС не знам защо продължавате да ги прикачате към БСП, Прас медиите не спират да лъскат имиджа на БХ с "опустошителни" интервюта

  I shave with Occam's razor
 15. 15 Профил на dnp_m
  dnp_m
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#12] от "lone_wolf":

  Какво пречи.
  Мъка за съставяне на правителство.
  Избори.
  Пак мъка
  Избори

 16. 16 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Абе, стига с това джуркане на статуквото! Агитирайте за Нова република, ако не искате да станем Крим още след референдума в Турция!

 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело


  Мдааа .....
  Изчистени са Статистическите Грешки

  > ДА БГ => NOVA РЕПУ
  и Стари 'Фтентични ДСБ-ари ......

  По-точно са зачетени като статичтическата грешка и отиват на заслужен отдих в Драгалефци.

  (статичтически)
  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на на Иванка баща й
  на Иванка баща й
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Четвърти вариант- Терминал 2.

  I'll be back...
 19. 19 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Лошото, а може би пък е и добре, че няма стабилен вариант. За съжаление май наистина ни очакват несигурни времена.

 20. 20 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#16:"krummm"]Агитирайте за Нова република,[/quote]Крумчо,
  ами той Вашият "генерал" Атанасов агитира за NOVA-РЕПУ ама се оказа, че информационните Му източници водят към Москва ...... Любимият дезинформационен източник на Назко => WikiLeaks (БГ ченгеджийницата БиволЪ) вече се хоства в Москва. Или щом "генерало" маскари Борисов с Wikileaks - няма значение, че се хоства в Москва ... ??! ДА <=> ама НЕ !!!

  (прецизиращо затапващо)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  Вариант - 1 - Принципна проевропейска коалиция.Ако са верни социологическите проучвания - невъзможно.
  Вариант - 2 -Някакъв вид коалиция в"името на България"която много трудно ще изкара повече от две години.
  Вариант - 3-Нови предсрочни избори.

 22. 22 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#17] от "barcelonski":

  По-интересно е БХ какво ще прави. Ореола избледнява. Едни нови избори са много вероятни. А ти си говори... Подигравателно

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#19:"paf"]Лошото, а може би пък е и добре, че няма стабилен вариант.[/quote]
  Има стабилен вариант и това е категорично мнозинство на ГЕРБ и изчистване на Статистическите Грешки >
  Нова Република, Да България, Магарешки и т.н. ......

  Накратко Борисов няма алтернатива !

  (припомнително)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сахаров":

  Защото правят димна завеса на засдкулисието на БХ. Такава е директивата заедно с другата - Аз не съм от тях како Сийке но в момента това е най-малкото зло.
  Много ми е интересно"мисленето" на такива хора(на боце от хора)- два пъти се жениш за една и съща и два пъти те зарязва а ти се напъваш за 3ти опит със същата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Нито едно правителство до сега не предприе стъпки за радикални реформи в съдебната система , защото тя ги държи на власт , и който и да е на власт пак няма да предприеме . Така че всички лъжат

 26. 26 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#25:"Bojidar Vasilev"]Нито едно правителство до сега не предприе стъпки за радикални реформи в съдебната система [/quote]
  Стъпки се правят в Парка - като си разхождаш пудела.

  Конституционното мнозинство е 2/3 и събирането му е почти невъзможно. Това е и лакардията на 'Фтентичните Десни - "реформа" <> ама няма 2/3 мнозинство => те са маскари ние сме "реформатори от ДСБ" ....

  (поучително наставнически)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Всеки от разгледаните три варианта звучи много по-зле от това, което имахме в предишния парламент!
  Кой е коректн

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Всеки от разгледаните три варианта звучи много по-зле от това, което имахме в предишния парламент!
  Кой е коректн

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Всеки от разгледаните три варианта звучи много по-зле от това, което имахме в предишния парламент!
  Кой е коректно да понесе отговорността за това?
  Ами тези, които хукнаха неясно защо на избори - Баце, Кънев и сие. Всичките с гаранция ще имат по-ниски резултати от предишните избори!

  I Want To Believe
 30. 30 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 529 Весело

  До коментар [#26] от "barcelonski":

  Ще си го изпиша на челото !


  ( смирено )

 31. 31 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе, стига с това джуркане на статуквото! Агитирайте за Нова република, ако не искате да станем Крим още след референдума в Турция!
  —цитат от коментар 16 на krummm

  Агитирайте за NOVA РЕПУ ....
  а генерал Атанасов ще агитира чрез
  Wikileaks - вече хостван в Русия ...
  http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/podvodnitsata-wikileaks-prevklyuchi-na-ruski-web-hosting-raboti-za-putin

  мдааа ..... 'фтентично Драгалефско ......

  (агитиционно)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  Един-единствен вариант за управление - кардинални и резки реформи във всички сектори на икономиката и на управлението на държавата и нейните сектори, така че страната да дръпне бързо напред
  —цитат от коментар 1 на Читател

  А това може да го направи само една следизборна коалиция от Нова Република, Да, България и евентуално Реформаторски блок.

 33. 33 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Добре, че поне г-н Щурм явно се намира в реалността и не ни разтяга локуми за нови републики и грантови партии.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 34. 34 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7984 Неутрално

  Нещата вървят към голяма коалиция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Какво ще се случи, ще разберем съвсем скоро, но и аз се присъединявам към тези които смятат, че наличните/възможните варианти са много неустойчиви и или няма да може да се състави правителство или в скоро време ще има пак избори.
  Не е добре, но е по-добре отколкото про-руско и анти ЕС правителство.
  Е, ако все пак стане точно това, вероятно ще се стигне до поредния гаф, а ла назначението на Пеевски и ще трябва да го сваляме.

 36. 36 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Вариант - 1 - Принципна проевропейска коалиция.Ако са верни социологическите проучвания - невъзможно.
  Вариант - 2 -Някакъв вид коалиция в"името на България"която много трудно ще изкара повече от две години.
  Вариант - 3-Нови предсрочни избори.
  —цитат от коментар 21 на chicago514


  Малка поправка за вариант 2-
  коалицията ще е" За Русия".

 37. 37 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#14] от "Сахаров":

  два пъти се жениш за една и съща и два пъти те зарязва а ти се напъваш за 3ти опит със същата !
  —цитат от коментар 24 на КМЕТ В СЯНКА

  По-добре управление, което подава оставка, когато му я поискат, отколкото партии, които се възприемат като женени до живот за Властта.
  или казано иначе-
  Разводът по взаимно съгласие е къде-къде по-добър вариант от развод по италиански.

 38. 38 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Читател":

  Да бъдем реалисти:вариантите са два:управление на ГЕРБ,запазване на статуквото и шанс за някакви реформи / не коментирам желанието им да направят да направят такива ,а малките възможности с оглед броя на депутатите им/ и управление на БСП,което този път ще бъде безпощадно към бюджета ,за да съхрани избиратели и след мандата им неибходимост не от пълни ,а от тотални реформи за наша сметка ,разбира се ,за да излезем от тресавището на популизма им.

 39. 39 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1315 Любопитно

  Социологията, на която вярвам - от Алфа рисърч:
  "КАКВО УПРАВЛЕНИЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА ИМА
  СТРАНАТА СЛЕД ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ?

  ГЕРБ и други десни партии - 36%
  —цитат от коментар 13 на plebs


  И кои ли ще са тези "други десни партии", които ще успеят да влязат в народното събрание?

 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Няма лидери,това е проблемът.

 41. 41 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 654 Разстроено

  Един-единствен вариант за управление - кардинални и резки реформи във всички сектори на икономиката и на управлението на държавата ... Ако не го направят, ще дойдат хората с гьостериците и хич не им завиждам на родните политикани и на техните лакеи около властта.
  —цитат от коментар 1 на Читател

  Уви никой няма да дойде. Повече от ясно им е на партиите, че хората просто ще гледат безучастно, мислейки си, че случващото се не ги касае.

  http://rodenivbg.com
 42. 42 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 654 Разстроено

  Има стабилен вариант и това е категорично мнозинство на ГЕРБ и изчистване на Статистическите Грешки >
  Нова Република, Да България, Магарешки и т.н. ......

  Накратко Борисов няма алтернатива !
  —цитат от коментар 23 на barcelonski


  В новия холандски парламент влизат 11 партии и коалиции. Някои от тях не са получили и 2% от гласовете. И все едва ли там ще има правителствена. Докато при нас е гарантирана с такива безалтернативни партии като ГЕРБ, БСП, ДПС.


  [quote#23:"barcelonski"][/quote]

  http://rodenivbg.com
 43. 43 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Има само два варианта. Проевропейско управление ако спечели ГЕРБ и пропутинистко ако спечели БСП.

  http://clubz.bg/51856-koj_pecheli_ %25E2%2580%2593_pesimistyt_ili_optimistyt

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 44. 44 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  С две думи - няма вариант курнелия да е премиер, защото това би било равносилно на закриване на държавата. И комунистите да спрат с тия розови сънища, че ще имат правителство.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Човек предполага, господ разполага.
  За съжаление не виждам добри възможности за бъдещето на България (без да съм господ)...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.5":

  Така е ако РБ не прескочи бариерата. Вариант който автора кой знае защо автора пропуска.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 47. 47 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "В общи линии ситуацията днес напомня на тази от 2013-та година. Основната разлика е, че тогава планът "Орешарски" беше подготвен предварително, а сега такъв няма."

  Айде бе, няма...Не може да няма задкулисна договорка между Баце и червените душмани...Ще изберат Корнишона за година или до края на председателството, както беше с Ореха и после Балбоце пак на белото магере..уффф, трябва да се изнасяме от тая кочина...

  www.commcrime.blogspot.com
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Добре разгледани варианти...

 49. 49 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#29] от "2.5":

  Не се знае, Радан Кънев се не е явявал самостоятелно на предишните изроди..стискаме палци да успее..иначе лошо..

  www.commcrime.blogspot.com
 50. 50 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Три варианта за бъдещото управление?!

  До коментар [#3] от "Наблюдател":
  ГЕРБ е проект
  Изчерпан
  От мисъл
  И смисъл !!!
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Крайно време е баце и компания да спре да брои победите и да разбере, че след победите следват загубите!!! При така очертаващата се конфигурация на политическите сили в новия парламент много вероятен е сценария - нови избори на есен, за който Шурма нищо не споменава!!!!

 51. 51 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]Един-единствен вариант за управление - кардинални и резки реформи във всички сектори на икономиката и на управлението на държавата и нейните сектори, така че страната да дръпне бързо напред
  —цитат от коментар 32 на Fiji
  А това може да го направи само една следизборна коалиция от Нова Република, Да, България и евентуално Реформаторски блок.[/quote]

  Да, но РБ 2 да се очисти от Куневи, Лукавски, др Джекил Москов и сие бивши министри-продажници..

  www.commcrime.blogspot.com
 52. 52 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Резервният (трети) вариянт е невъзможен - той ще е самоубийство и за ГЕРБ, а и за БСП, тъй че не знам защо авторите се хабят га пишат такива неща.

  След изборите ни очаква вариянт №1 и това е. Работата е там, че и това правителство няма да издържи много - ГЕРБ почти веднага ще искат промени за въвеждане на мажоритарни избори и разпускане на това НС.

 53. 53 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Три варианта за бъдещото управление?![quote#6:"КМЕТ В СЯНКА"]До коментар [#3] от "Наблюдател": ГЕРБ е проект Изчерпан От мисъл И смисъл !!!
  —цитат от коментар 50 на Emil Dimov
  Крайно време е баце и компания да спре да брои победите и да разбере, че след победите следват загубите!!! При така очертаващата се конфигурация на политическите сили в новия парламент много вероятен е сценария - нови избори на есен, за който Шурма нищо не споменава!!!![/quote]

  Избори точно преди поемането на председателството на Европа - забрави...

  www.commcrime.blogspot.com
 54. 54 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#13] от "plebs":

  На СОЦилогия не вярвам..още повече поръчкова и платена с партийни средства...

  www.commcrime.blogspot.com
 55. 55 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  "тогава планът "Орешарски" беше подготвен предварително, а сега такъв няма"

  Е, сигурно разни доста добре информирани хора, които стоят на сянка имат някакви идеи

 56. 56 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 532 Любопитно

  Според мен:
  - геополитически - Голяма коалиция ГЕРБ БСП ще е добре. Предвид възхода на Турция и неприкритите и апетити имаме нужда от добър тон с Русия и някой който да води диалог с ЕС.
  - икономически - няма коалиционен вариант, който да е описан, но предвид описаните ГЕРБ, Патриоти и Марешки - последните две също имат достатъчно сила да лобират в Москва в случай на нужда.

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8747 Неутрално

  Каквато и коалиция да се пръкне от тези пет партии, все комунисти ще ни управляват. Значи сме пак там, откъдето тръгнахме.

 58. 58 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Статията ми харесва, исках да я препоръчам, но уви, поради новия "блестящ" дизайн, не намирам бутон препоръчване.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 59. 59 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1346 Разстроено

  Ако първият вариант е "национал-консерватизъм с популистки привкус", то вторият може да наречем "национал-социализъм с про-съветски привкус"?!

 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2285 Весело

  Интересно защо, Щурмчо, е "забравил" най-интересния вариант - ГЕРБ и БСП, дъщерните фирми на БКП, в името на "сигурността и стабилността" на България, да се гушнат и с "мълчаливото съучастие" на третата и четвъртата "сили", които и да са те, да докажат, че "Съединението прави силата", в името на България и гражданите и!
  Макар че и сам не го вярвам!

 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Пак се опитваме да правим със стари курви нов бардак. А трябваше да се приеме мажоритарния вот и да се подберат честни, компетентни и некорумпирани хора за кандидат депутати.Не може Калин Белъов да ми се предлага за депутат и аз да го прогласувам. Не искам да ме управляват хора, които в интелектуално отношение са малко над маймуните.

 62. 62 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Има само един вариант. Наште пичелим изборите, а после с коалиция с риформираите патриоти и бамбашкъ аптекари, заедно с биринжи демократи и родолюбци. И г-жа Корнелия ще плачка на рамото на г-н Борисов, ама он каза, че повече компромиси нема да прави.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 63. 63 Профил на Dany Djoumaliyski
  Dany Djoumaliyski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всъщност си мисля, че ще стане следното:
  1. Пълно следизборно зацикляне и невъзможност за съставяне на каквото и да било правителство;
  2. Насрочване на нови избори;
  3. Бързо прочистване на всички стари и новоизлюпените "десни" формации от пишман лидери, драпащи да водят дружината;
  4. Обединение на прочистените десните формации в съюз подобен на автентичното СДС и присъединяване на ВМРО, НФСБ и Атака. В случая ГЕРБ ще остане вън, защото те са лидерска формация и не могат да пеят в един хор с други партии.
  5. Спечелване на изборите и установяване на нормалност в държавата, което ще рече - правила, закони и наказания за ВСЕКИ, който прави опити да заобикаля закона!
  6. Упорит труд за възстановяване на държавността!
  Надявам се да стане по този начин, в противен случай очаквам народа да хване сопите и е много възможно покрай мекеретата да пострадат и читави хора.

 64. 64 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Няма лидери,това е проблемът.
  —цитат от коментар 40 на Вячеслав Атанасов


  По- скоро няма идеали/цели. БСП се опитват да се променят/възвърнат, и това донякъде им прави чест, но не се знае дали(и доколко) ще успеят. Да не говорим пък за обединителни идеали, които да тласнат нагоре разединеното общество.

  Необходим е нов ОФ(2), с ЯСНИ национални цели, и визия за бъдещето на България. Каква страна искаме, и целенасочен план за изпълняването на тези цели. Това е проблемът!

  Жив е той, жив е...
 65. 65 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Три варианта за бъдещото управление?!

  Три за късмет!!!

  ...5. Спечелване на изборите и установяване на нормалност в държавата, което ще рече - правила, закони и наказания за ВСЕКИ, който прави опити да заобикаля закона! 6. Упорит труд за възстановяване на държавността! Надявам се да стане по този начин, в противен случай очаквам народа да хване сопите и е много възможно покрай мекеретата да пострадат и читави хора.
  —цитат от коментар 63 на na4alstvoto


  Прекалено хубаво е да се случи точно така! И си мисля, че си доста наивен за да вярваш В това. Хората, които биха го направили вече не са в пределите на тази "държава", защото са изгубили вяра в очакване да се случат "чудеса"!!!!

 66. 66 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Ами точно за това, че голяма част от изселниците в Турция се очаква да не гласуват за Доган, има реална възможност БСП, ДПС, Патриоти и ГЕРБ да се договорят и да направят законодателни промени, така че да се прекрати явлението "изборен туризъм", както и да се намали чувствително възможността да се гласува в Турция. Всички от тях имат полза от едно такова решение.

 67. 67 Профил на dessotg
  dessotg
  Рейтинг: 8 Весело

  Ще има изненада с Да, България и Нова Република. Само че на платените социологически проучвания не им отърва. РБ2 не съм сигурен че ще достигнат 4%, а и не заслужават.

 68. 68 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 323 Неутрално

  В момента в, който герберастите останат извън играта ще започнат да се разпадат и ще засмърди. Това не е политическа партия, а групировка на алчни, неграмотни тарикати по интереси, където всеки има за цел да крадне каквото и колкото може, според позицията му в йерархията. Те изобщо нямат идея и представа за политическо поведение, ако не са на власт, освен варианта с организираните протести на "Умните и красивите", но втори път на тоя номер няма кой да с върже.

 69. 69 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Ще има изненада с Да, България и Нова Република! Само че на платените социологически проучвания това не им отърва. РБ2 не съм сигурен че ще достигнат 4%, а и не заслужават".

  РБ2 - "Гражданките", "Лукчо и компания", "аграра - със селската чест" - знайни и незнайни герой на прехода! Трансформатори и деформатори! Крайно време е баце да си ги прибере при себе си!!!!

 70. 70 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#39] от "Yotce":

  "И кои ли ще са тези "други десни партии", които ще успеят да влязат в народното събрание? "
  Ами гласувай за "други десни" партии и ще разбереш

 71. 71 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Повечето хора сме наясно, че доброто управление изключва доносници на ДС и бивши комунисти (барабар със синчетата, племенниците, внуците и любовниците...). Няма смисъл щурмоваци на ни щурмуват съзнанието с някакви ужким комбинации... Властта ще бъде пак тяхна - никоя партия не заявява лустрацията и декомунизацията като приоритет, какво да чакаме и за какви "варианти" изобщо говорим???

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 72. 72 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Какви реформи! Нали реформатори няма да има?
  Който спечели, макар и с малко, ще трябва да управлява независимо от всичко. Поне 2-3 години. Властта е сладка и трудно се докопваш до нея, тези които влизат в парламента нямат грам ентусиазъм за нови избори. Изборът между Боко и Корни е без алтернатива. Стократно предпочитам Корни, защото Боко е прозрачен, в него няма грам ресурс. Освен това ми изглежда и изчерпат откъм енергия и даже желание. Основният проблем обаче не е подредбата, а начина на управление. Без успехи в управлението, провалът е неминуем. Залагам на Корни.

 73. 73 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  КУРни си вярва, но проруското й решетниково плямпане може да я изненада много неприятно. Но който и да поеме властта, все ще са червени крадци, ще управляват година-две, ще се накрадат, и ще подадат оставка. А губещият пак ще е МАТРЯЛЪТ. А кой знае, акълът му може и да уври, и да разбере, че проруските партии го дърпат към дъното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK