Новият "Дневник" - същите ценности

Новата първа страница на "Дневник"

© Дневник

Новата първа страница на "Дневник"Точно преди година репортерът на "Дневник", който беше на събитие в Брюксел, се обади, за да разкаже за реакцията на главния прокурор на негови въпроси. От отговорите на Сотир Цацаров ставаше ясно, че той чете не само "Дневник", но много внимателно следи и форума и знае кои коментари как са маркирани в зависимост от оценката за тях.


"Анонимният при вас е в жълто. Вече отдавна не чета, омръзна ми. А този, който не е в тона на статията, е в едно тъмносивичко, нечитаемо, гадно, защото той не се връзва. Абе, изсветлете ги всичките. Разбирате ли, да пишеш анонимно в жълто, в сиво, това е страх." *


Докато репортерът пишеше кореспонденцията си, аз се обадих на дизайнера, който работеше по новата визуална идентичност на "Дневник". Обясних му, че правя промяна в заданието (бяхме поискали нови цветове във форума) и трябва да запази стила на най-препоръчваните коментари т.е. тези, които са най-високо оценени от читателите - в жълто. След като са толкова известни.
Година по-късно главният прокурор все по-рядко застава пред медиите, прокуратурата съвсем не отговаря на въпросите на "Дневник", съдебната власт още лежи в сянката на задкулисието и очакванията за смислени промени въобще са някъде в бъдещето.


Вие обаче четете този текст в новия дизайн на "Дневник" - да, голяма промяна (повече за нея може да научите тук). За сведение на главния прокурор - най-препоръчваните коментари остават в жълто, тези с най-ниска оценка - както и досега - светлосиви, а нарушаващите правилата - биват изтрити. И всички коментари са подписани с потребителското име, което си е избрал читателят.


Промяната в "Дневник"


отне повече от една година. Работихме върху нея заедно с екипа на Studio X. Първия ѝ резултат видяхте през август миналата година с новия мобилен сайт (чиято аудитория продължава да расте), а сега за нас е удоволствие да ви представим новия "Дневник" за компютър.


Вярваме, че няма да остави безразлични дългогодишните ни читатели - свикнали с дизайна на сайта от 2009г., но искрено се надяваме, че ще ви хареса. Обсъждахме, спорихме и променяхме много в търсене на решения, съобразени с данните как вие читателите ползвате сайта и как най-добре да покажем силните страни на журналистиката, която създаваме.Така разработихме "три издания" на "Дневник" - познатите първа страница и "Всичко от днес" плюс новата рубрика "Експрес". На първа страница вече има повече от актуалните новини, истории и анализи и повече видимост за цялото съдържание от деня. "Всичко от днес" е за тези, които искат сами да изберат какво им е интересно. Докато "Експрес" е за читателите, които имат по-малко време и искат да си сигурни, че не са изпуснали нищо важно и интересно по всяко време на деня. Накратко - това е селекцията от задължителното за четене и гледане.


Журналистика, ценности, позиция - без промяна


Дизайнът е нов, журналистиката на "Дневник" - остава същата - по професионалните и етични правила и без алтернативни факти. Любопитството, ценностите ни и устойчивостта да отстояваме позиции - също не се променят.


Планираме да правим повече разследвания и репортажи, повече видео и фотоистории, както и повече журналистика, базирана на данни.


В годината на "пост-истината" и безобразното влияние на фалшиви новини, да създаваш качествено съдържание в новинарска онлайн медиа е истински трудно. Но вярваме, че читателите винаги ще имат нужда от проверени факти, обяснение на случващото се и коментар. Тази журналистика отличава "Дневник" в безкрайния списък от новинарски сайтове.


Поглед към рубрика "Галерии"

© Дневник

Поглед към рубрика "Галерии"


Бизнес моделът на медиата зависи само от реклама. Ние гледаме и на нея като информация и в новия дизайн тя има добри позиции, за да бъде ефективна за всички - и за читателите, и за рекламодателите.


Избори. Избор


"Най-много ми липсва свобода. Интересувам се от политиката, защото като се смени политиката, сменят и хората..." Това разказа в отговор на въпрос ще гласува ли 25-годишно момиче от Рибново на репортера на "Дневник", който беше там преди няколко дни.


Премиерата на новия "Дневник" е преди изборите. Не е случайност. В неделя отново ще може да следите какво се случва през целия ден и в нощта на изборите с най-доброто на живо в онлайн медиите.


Няма да разказвам за всички промени. Разгледайте ги. Обратната ви връзка ще е безценна - на [email protected].


Вярваме, че "Дневник" ще остане вашият предпочитан избор всеки ден, за да бъдете информирани.


Където и да сте. Ние сме на седем платформи - на екрана на компютъра, в телефона ви, във "Фейсбук", "Туитър", Viber, Instagram и с обновен канал в YouTube.


Благодарим ви за доверието.


Представяне на основните промени - вижте в специалния сайт тук.


*За да сме прецизни към фактите, ще отбележа, че обяснението на главния прокурор не отразява правилата на форума за статута на коментарите, а е негова интерпретация. А най-препоръчваните коментари за всеки час вече ще се виждат и отделно на първа страница в "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK