Генерална репетиция за бъдещата власт

Бойко Борисов и Корнелия Нинова

© Дневник

Бойко Борисов и Корнелия НиноваПравим мисловен експеримент. Пренасяме се напред във времето. Изборният ден на 26 март е приключил. 20:00 часа е. Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати на базата на екзит половете. Предстоят пресконференциите...


Можем ли да видим кой е сложил на главата си лавровия венец, преминал е през триумфалната арка с гордо изправена глава, и кой е останал втори на състезанието за 44-тия български парламент? И, още по-важно, какво ще последва за България. ОК, да се помъчим, поне за момента, да игнорираме ироничната реплика: "Абе, все едно, Кой винаги печели!".


Основните сценарии за това, което може да се случи, по отношение на битката за първото място, всъщност не са много. Те, най-общо, са следните: една от двете големи партии, ГЕРБ и БСП, побеждава със значителна преднина; разликата между златния и сребърния медалист е "скромна", т.е. не повече от 4-5%. Нека да ги разгледаме, заедно с техните варианти.
Преди това обаче ще очертая политическия контекст. Той трябва да бъде изваден пред скоби, независимо от сценариите. Предупреждавам, този контекст ще ви се стори като déjà vu. И с основание, защото вече е травматично познат, като протъркани, скъсани от носене обувки.


Ситуацията в 44-тото Народно събрание. Общи характеристики валидни за всички сценарии:


Конституирането на новата изпълнителна власт ще бъде трудна задача. След като се измъчи, ако все пак успее, новият парламент ще роди правителство на малцинството. Водещата партия в него ще бъде болезнено зависима от партньори и балансьори. Политическо й здраве ще бъде крехко, много чувствително дори към най-малките промени в лоялностите и роенето на парламентарните групи.


Конфигурацията в 44-ия парламент,


най-вероятно ще бъде по-благоприятна за ГЕРБ


Обединените патриоти и "Воля" на Веселин Марешки дават ясни сигнали, че са по-склонни да си партнират с хората на Борисов. ДПС ще "влезе", но вероятно ще бъде отслабено от "Обединение ДОСТ" (ДОСТ и НСПД). Последното, изглежда, няма да попадне в 44-ия парламент, но ще обезкърви партията на Ахмед Доган, спечелвайки вота в Турция. Ако все пак има изненада и хората на Лютви Местан и Орхан Исмаилов станат депутати, те най-вероятно биха "играли" с/за ГЕРБ.


Остават два "жокера", които биха могли да прескочат чертата: новият Реформаторски Блок (РБ 2 или РБ 3?) и, може би, АБВ и Д’21. РБ 2 вече имат стаж като патерица на ГЕРБ. АБВ имаха вицепремиер в кабинета "Борисов" 2 (Ивайло Калфин), но новият лидер, Константин Проданов, отчете като грешка този колаборационизъм. Нека да приемем, че и Татяна Дончева ще заеме такава позиция (оставам настрани нейния многозначителен въпрос: "Кой ви каза, че съм ляв политик?"). Тогава, вторият жокер може да остане в опозиция на "Борисов 3". Това обаче няма да промени особено съотношението на силите.


Накратко: ГЕРБ, Патриотите, "Воля" (и РБ 2, "Обединение ДОСТ") срещу БСП, ДПС (плюс АБВ и Д’21). Подчертавам, че посочените лагери далеч няма да са абсолютни. По всяка вероятност ще видим отново явлението на плаващите мнозинства, а е твърде възможно да има дезертьори и отцепници. Всеки допълнителен глас за "каузата" ще бъде ухажван и щедро заплащан. Много, пъргави златни пръсти, които лесно ще еволюират в гора от услужливи ръце.


Сценарии


1.1 ГЕРБ са първи със значителна разлика пред БСП


Оказва се, че президентските избори и високият резултат на Румен Радев са били само нелепа, злощастна девиация от победния марш на партията на Борисов. Лидерът на ГЕРБ, членовете и симпатизантите на партията прогонват спомена за изборите през 2016 г. като нелеп, лош сън, някакъв пробождащ кошмар напоен със студена пот, който трябва да бъде изтласкан дълбоко в подсъзнанието. Продължава подаряването на часовници и т.н. Построен е кабинет "Борисов 3". Конфигурацията е подобна на тази в 43-тия парламент. Има обаче поне една важна разлика, която показва, че кошмарът не може толкова лесно да бъде забравен. На "Дондуков" 2 се разпорежда Румен Радев. Тук има два варианта: на противопоставяне – президентът играе "контра" на Борисов и обратно, или партньорство – Радев показва, че напълно се е "еманципирал" от Столетницата, двамата с Борисов се разбират "по генералски".


1.2 Голяма победа на БСП


За такава възможност вече писа Евгений Дайнов. Именно тук имаме и най-голям "драматичен потенциал". Корнелия Нинова триумфира, разхубавява се, преливайки от щастие. Оправданието на ГЕРБ след президентските избори през 2016 г. – "вижте какво, за Радев гласуваха и много хора, които не са леви" (à propos, безспорен факт), вече звучи като нечленоразделно мрънкане на фрустриран неудачник. Кошмарът се е повторил, сега и на парламентарните избори, където се гласува за партия, а не мажоритарно за личност.


Не бих бързал да прогнозирам, че това развитие ще сигнализира края на ГЕРБ. Много е възможно обаче този резултат на 26-ти март да нанесе трайни, значителни щети върху електоралната подкрепа за партията. Политическите опортюнисти ще побързат да изтеглят спестяванията си, безпринципните кариеристи ще офейкат и т.н. Но, далеч не всичко е розово за БСП. Основният проблем тук е, че конфигурацията на силите в парламента прави практически невъзможно формирането на кабинет с мандата на левицата. ГЕРБ вече заявиха, че ако не са първа политическа сила, няма да посегнат към властта (тази заявка, разбира се може да се окаже "предпоследна"). Следователно – предсрочни избори.


Ще попитате: "а не сме ли на прага на голяма коалиция между БСП и ГЕРБ, защо пропускате такъв сценарий?". Към настоящия момент, не мисля, че е възможно да видим в реалния живот сценката от известната карикатура "Разбираме се по мъжки, ти да бъдеш отгоре". Най-малкото, това няма да стане в светлината на прожекторите.


Водещите партии легитимират, оправдават съществуването си, противопоставяйки се една на друга, те капитализират върху образа на врага. Ще загубят много "фенове" ако се прегърнат. Българската политика обаче често не е подвластна на рационални, логични обяснения. По-често е нужен психиатър, а не политолог или социолог. Така че този вариант не може да се изключи напълно.


2.1 ГЕРБ печели с няколко процента повече изборите


Това е колажът, който можем да изградим от снимките на политическата ситуация, които правят социологическите агенции. Засега този сценарий е най-добре подплатен от емпиричните изследвания и, поради това, изглежда най-вероятен. Тук анализът се доближава до това, което посочих в точка 1.1 – въпреки,че БСП диша във врата на ГЕРБ, партията на Борисов запазва първото си място и формира нов кабинет. Негативният психологически ефект е по-скоро за БСП: "защо, другари, сме такива лоши сърфисти защо не успяхме да яхнем вълната от миналата година?... Всички, още от утре, започваме да гледаме по няколко пъти на ден "Точка на пречупване" – оригиналната лента с Киану и Патрик Суейзи от 1991 г. Ще си водим записки, другари, ще направим и своите дълбоки изводи".


2.2 Победа с малко (без да е "завинаги") за БСП


Поради близостта между ГЕРБ и Столетницата, която посочват изследванията, този вариант е възможен. Ефектът ще бъде подобен, но по-слаб от това, което описах в точка 1.2. ГЕРБ ще трябва да преглътнат горчивия хап на загубата, но ще я преживеят. Корнелия Нинова и нейният екип трудно ще направят правителство. Последният елемент е общ за изброените сценарии.


Накратко, БСП може да управлява само с ясната подкрепа или мълчаливото съгласие на партията на Борисов. Политическата нестабилност, особено ако след изборите на 26 март се окаже, че бързо трябва да бъде насрочена нова дата за "поправителен изпит", ще задълбочи кризата на партийната и политическата система. Служебният министър-председател може да се задържи във властта.


Въпросът тук е:


"А може ли Герджиков да се превърне в новия Орешарски?"


Други формации, които може би ще останат под чертата в края на месеца – като "Да, България!" и "Нова република", ще спечелят от провала на статуквото. В тази обстановка, действията и ролята на президента ще бъдат от голямо значение (вж. "Говори командирът на самолета"). Що се отнася за дните, които остават до изборите: много е възможно да се направят опити за рязка ескалация (може би, "добавки" към темата с "милионите на Елена Йончева" и т.н.), която да мобилизира в максимална степен привържениците на ГЕРБ и БСП. Те спешно се нуждаят от това, поради изравнените сили.


Кратко заключение (и лирично отклонение): Според мен политиката е по-скоро изкуство от синтетичен характер, а не наука. Умелият политик трябва, например, да притежава и артистичен талант. В случай, че приемем това определение за политиката, обаче една мисъл на театралния режисьор Крикор Азарян заплашва да провали нашия мисловен експеримент, изглежда като препъни камък: "Никога не забравяй, че не знаеш нищо от онова, което предстои да се случи". Тълкувам го така: играй без да играеш, сякаш нямаш сценарий, не си прочел пиесата до последната страница, не знаеш свалят ли се Хамлет и Офелия, ще тръгне ли Бърнамският лес към хълма Дънсинейн, идва ли Годо, къде е плешивата певица и т.н.


Но също и: всяко представление е уникално, не може да бъде повторено, не можеш да излезеш два пъти на една и съща сцена; театърът е взаимодействие, химия, инцидент между актьорите, между тях и публиката; като всяка социална интеракция, която зависи от хиляди неизвестни и променливи, той не може, а и не трябва, да бъде опитомен, превърнат в поредица от рутинни действия, калкулативно-прогнозиран... Спирам дотук.


Връщам се на сцената на политическия театър, в който пътешествам. Бързам да разсея притесненията. Думите на Азарян са афористични... За да забравиш, първо трябва да упражниш достатъчно паметта си.


Благодаря ви, че дойдохте на репетицията!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5005 Неутрално

  Ако се договорят БСП и ГЕРБ това ще е КРАЯТ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5005 Неутрално

  Коалиция 2017

  Ще плеснат те с ръце и ще се прегърнат !
  И от таз прегръдка всинца ще повърнат !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Вариант 2.1 е най-вероятният. Т.е. пак от същото.
  По-благоприятен за страната е 2.2.
  А най-добър - първите двама да съставят правителство (в интерес на страната).

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Лавров венец !!! МолА Ви се, за кокала е борбата, за обръчите, за усвояването, не за лавров венец.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Всички варианти са на масата плюс някои немислими :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1192 Весело

  "Корнелия Нинова триумфира, разхубавява се, преливайки от щастие"

  Уаау, не искам да го видя това, дано не есе случи- то си е и невъзможно - разхубавяването, имам предвид

 7. 7 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Всеки допълнителен глас за "каузата" ще бъде ухажван и щедро заплащан.
  "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4287 Неутрално

  Малко остана и ще разберем Кой с кого ще бъде.Има го и този сценарий,изборите минаха,продължаваме напред и се готвим за следващите предсрочни парламентарни избори.

 9. 9 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Нинова днес затвори доста врати. Дори и да свърши с 1% пред ГЕРБ (ама не го вярвам) само с Каракачанов няма да може да управлява. Освен ако разбира се не се извърти на 180 градуса. Тя разбира се затова е политик, т.е. шмекер.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Един вариеант е "експертно правителство" с определена задача, например управление до приемане на нов изборен кодекс.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Нинова може да се върти както си иска, въпроса е ние ще и дадем ли възможност за това.
  За мен най-добър вариант е последния - провал на статуквото за да се даде малко време хората и новите партии да се позиционират.
  Но освен за мен, този вариант е твърде реалистичен и с голяма степен на вероятност, може да се реализира, както се вижда и от роучванията.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Страхотна статия, благодаря. По мое мнение Герб ще загубят много, има твърде много омраза и разочарование към тях, БСП ще консолидира твърдия си електорат и ще добави някои разочаровани; разликата ще реши кой пръв ще се пробва да състави правителство. Марешки ще се бутне накъдето духа вятъра. Патриотите също не изключвам да се договорят с БСП, имат твърде много допирни точки - псевдо патриотизъм, неприязън към толерастите и Европа, топли чувства към Русия,

  Умерен толераст
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6486 Неутрално

  Скоро ще разберем, който и да е трудното ще е от 27 март.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7338 Неутрално

  Повечето анализатори очакват изненада на изборите, а тя може да наклони везните в едната или другата посока

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "1.1 ГЕРБ са първи със значителна разлика пред БСП" - Правителство на малцинството, поддържано от страха от негативния тренд на останалите.

  "2.1 ГЕРБ печели с няколко процента повече изборите" - ББ прави правителство а ла "служебно", дебат за мажоритарни избори и нови избори по нови правила.

  1.2 и 2.2 - победа на БСП - "Експертно" правителство на "Мултигруп, ДПС, Атака - "скачените съдове" на Луканов", облечено в "новите дрехи на царя". :)

  "А може ли Герджиков да се превърне в новия Орешарски?" - Той е.

  Същинският дебат, според мен, е извън горните опции. Дали само президента да се избира пряко, или и правителството? Такъв избор предполага САМО предизборни коалиции и предварителна яснота поне на основните фигури в екипа. Предполага и независимост на изпълнителната власт от законодателната. Ако се добави и повече мажоритарност при избора на депутати, това със сигурност ще ни придвижи към повече демокрация.

 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Вчера коментирах, с познати, предизборната ситуация. Удивителни са "основанията", :
  - като да не се загуби гласа им, ако гласуват за малка партия!;
  - да гласуват, ама за "по-малкото зло", щото така чели, еди къде си;
  - тя, Корнелията е "г-жа Лъжа", щото "Бойко" така казва;
  - а Корнелията пък каза, че Бойко е страхлив;
  - А Да България и Нова Република, ми те са комунистически отрочета!;
  и т.н.
  за избора им!
  Но, има надежда, от този "хаос" в главите, да се "пръкне" и гражданско съзнание, в името на тези, които идват след нас! Дано, режисираното, като пошла комедия на статуквото настояще, бъде разбрано и режисьорът изгонен, завинаги!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Нинова вече се вижда премиер и приповдигнатото и настроение си личи отдалеч.
  Преди беше по-симпатична, сега не мога да я понасям. Борисов, с неговото хленчене, как не е дооценен, а направил толкова много и ако не е той, България загива, стана смешен. За Марешки и Каракачанов няма да говоря. И пак стигнахме , откъдето тръгнахме.

 18. 18 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "ГЕРБ, Патриотите, "Воля" (и РБ 2, "Обединение ДОСТ") срещу БСП, ДПС (плюс АБВ и Д’21)."

  Коля и Мутриотите могат да залитат и към двете страни на едната монета, а не само към Гроб - защото ще гледат да се залепят за кокала...

  Единствената надежда е добър резултат на Христо Иванов и Кънев, което ще обърка пошлите задкулисни планове на мафията (голямата коалиция) за продължаване на разграбването на държавата...

  www.commcrime.blogspot.com
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  Аз не се съмнявам ни за миг в мъдроста и здравомислието на българския народ!

  klimentm
 20. 20 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#18] от "Торбалан":

  "Единствената надежда е добър резултат на Христо Иванов и Кънев, което ще обърка пошлите задкулисни планове на мафията (голямата коалиция) за продължаване на разграбването на държавата..."
  Това е така, ама няма как да стане на тези избори. За следващите (вероятно предсрочни) може и то при условие, че се явят обединени. Дал господ.

 21. 21 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Апропо, случайно ли или не предишния Парламент гласува датата за изборите точно когато местим часовниците с час напред, и ефективно остава един час по-малко за гласуване?!!!
  Все си мисля, че не е случайно!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  ----------------------------
  Края на кое?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Искам да се целунат! Страстно, в уста, на Орлов мост!
  Бойко и Корнелия, Томислав Дончев и Даниел Вълчев, Румен Петков и Марешки, Каракачанов и Румен Овчаров!
  Имаме някакви политически традиции при създаване на коалиции, които трябва да се спазват. Въпрос на елементарно уважение.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Корнелия Нинова още като разбра резултатите от президентския вот, се подготви да царува. Още рибата в морето, а тя проготви тигана. Имам чуството, че избрателите ще сложат край на нейната еуфория, но едва ли ще направят кой знае какъв избор, защото просто нямат избор.

 25. 25 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  До коментар [#12] от "Наблюдател":


  " ... топли чувства към Русия . "


  Патриотите-ченгета са си руски мекерета, а не, че хранят топли чувства към Нигерия със сняг .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3425 Неутрално

  Що му трябва на автора да се разпростира на всички възможни варианти. Реално те са само два. Печели ГЕРБ с малко, прави правителство, управлява 2-3 години. Печели БСП с малко - управлява 2-3 години. И в двата случая правителство на малцинството с мълчаливо съгласие на опонента. А рискът за още едни избори ще е бариерата, която принуждава опонента да си трае и кюта. Дребните участници просто ще си нялагат парцалити и ще си топлят местата. Те вече доказаха, че не се блазнят от нови избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK