Граждани, успех на изборите

На избори

© Велко Ангелов

На избориМой приятел интелектуалец тревожно ме попита за кого да гласува, че "да му бъдело сигурно"...


За "сигурно", викам - гласувай за "Позитано". Категорично сигурно е, че до две години ще те оставят по организъм - гол голеничък, както обикновено.


"Ами тия...? Ами ония...?"
Политическият избор е акт на поемане на отговорност, затова е необходимо да знаеш какво искаш - не само за себе си, но и за обществото, в което живееш.


Ако гласуваш за политика на образованието, мисли не само за твоето дете, но и за всички други деца. Защото твоето и другите са заедно в училище, заедно са по улиците. Заедно шумят в час и не слушат какво им говори преуморената учителка... Заедно ходят по улиците, псуват, клюкарстват, пушат цигари и други неща... Заедно не знаят нищо за ценностите на своите предци, на народите, с които техният народ живее заедно...


Гласувай за тези, които смяташ, че имат идея и възможност да променят всичко това. Не се увличай по обещанията на дребни политически мошеници - "ще дадем това, ще удвоим онова..."


Образованието е само пример. Когато дадем пример и с другите важни неща - ще стигнем до нещо много важно за нашия избор в неделя.


Гласувайте за тези, които ви предлагат да имаме държава. И ги слушайте внимателно каква държава предлагат и как смятат да я създадат.


Големият проблем на България е, че след средата на 20 век ние нямаме държава. Затова ни управляват случайно попаднали хора - повечето от тях тарикати на дребно, представители не на национален елит, а на ерзац - заместител.


Националната държава трябва да бъде сътворена от националния политически елит - той трябва да си въобрази държавата, да я конструира в колективното си съзнание и да се организира за реализацията й в битието на нацията. Така Конрад Аденауер и Лудвиг Ерхард създадоха Федерална република Германия. Де Гол създаде Петата френска република. Путин създаде автократичната квази империя - съвременната руска държава. За толкова му стигнаха силите. Кемал Ататюрк създаде Турската република - единствената светска и модерна ислямска страна в света през 20 век. Ердоган сега тръгна да я разваля...


В България имаше възможност да се създаде държава, но посткомунистическата мафия осуети този опит - прекъсна го по средата. За да съхрани ерзац-държавата на посткомунистическия грабеж, мафията сложи на челото й един свой служител със синя кръв - за малко, но успешно бе удавена възможността да се създаде нова българска държава (може би несъвършена, но държава - не ерзац).


Сега, когато гласувате, гледайте преди всичко това - дали някой ви предлага да създаде държава. И дали може да го направи. Без национална българска държава, лешоядите - български, московски и ердогански - ще дооглозгат това, в което сме се превърнали след дългите десетилетия пързаляне по инерция. Пързаляне - за съжаление - към небитие. Защото без национална държава няма достойно - независимо битие на националната общност.


Не гледайте на гласуването като на досадно задължение или като на непривлекателна възможност в слънчевия неделен ден. Гласуването е основна гражданска отговорност. А гражданинът е този, който носи отговорност за своята нация - освен за себе си и за семейството си.


Желая ви успех!


Коментарът на политолога Огнян Минчев е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва с разрешението на автора


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  До две години по организъм, така е, а може и до една година, ако им позволим.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Националната държава трябва да бъде сътворена от националния политически елит - той трябва да си въобрази държавата, да я конструира в колективното си съзнание и да се организира за реализацията й в битието на нацията"

  Г-н Минчев, няма такъв национално отговорен елит в България

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Гласувайте, и аз това казвам!
  Ви е си знаете за кого, имате си глава на раменете, но не пасувайте.
  Не трябва да допускаме турска партия в Парламента, не оставяйте техните гласове да тежат.
  Бъдете българи!

 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Политическият избор е акт на поемане на отговорност, затова е необходимо да знаеш какво искаш - не само за себе си, но и за обществото, в което живееш.
  --------------------------

  Ами затова не сме държава. Защото "я не сакам на мене да ми е добре, а сакам на Вуте да му е зле". Средностатистическия българин не иска нормална държава, а иска комшията, колегата, тъщата и пр. да му плащат пенсийката, осигуровката, здравеопазването, тока и парното и той да живее на техен гръб, да ги използва, за да може да се пише "тарикат" и да тръби, че "тази държава нищо не ми е дала". Затова гласуват за популисти, които им обещават "безплатно" здравеопазване, образование, парно, коледна надбавка и т.н. И нямаме държава, защото всички се надпреварват да се пишат "по-тарикати" от другарчето, вместо да работят заедно за общото благо.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Да се надяваме,че поне част от материала е почнал да мисли и няма да да гласува за червената мафия БКП-БСП, ГЕРБ, ДПС, АБВ, и разните помощни колелета патриоти с руски знамена и седянкаджии.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Така е.Всеки би трябвало сам да решава за кого да гласува като изключим онези които гласуват за пари,дърва,олио,картофи и други първи необходимости.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  И аз мисля, че трябва да се гласува, по-възможност по-отговорно, не за популисти, не за тези които искат да ни върнат в изходна позиция ( като че ли и без това прехода не е достатъчно дълъг:)) и ..то не останаха май много за които може да се гласува, поне според мен.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Весело

  Избори 2017:

  Мартенски кръг – БСП, ГЕРБ, ДПС…

  Юнски кръг: ГЕРБ, БСП, ДПС…

  Октомврийски кръг: БСП, ГЕРБ, ДПС…

  [email protected]
 9. 9 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Прав си г-н Минчев.
  Лощото е, че тези, които те четат, знаят как да гласуват и ще го направят. Но мнозинството шарани не четат и отново ще гласуват за откровени мошеници популисти, които ги интересува само властта и свързаните с нея възможности за лично облагодетелствуване.
  Защото много е вярно това, което казва Робърт Грин в "48-те закона на властта" - "Колкото едно общество е по-зле, толкова повече вярва в чудеса и месии, които ще го оправят".

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Колко пъти гласувахме и с малки изключения всеки път останахме излъгани. Политическият ни елит е скапан.Умишлено се вреди на една малка икономика като нашата и страната ни стои последна в ЕС по всичко.

 11. 11 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":


  и ..то не останаха май много за които може да се гласува, поне според мен.
  —цитат от коментар 7 на tsvetko_51


  Технически погледнато, достатъчен е и един...

 12. 12 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 434 Неутрално

  към призива: и мислете както гърците биха направили спрямо автобусното гласуване - рязко и твърдо СТОП!

  Който първи прекрачи границата, губи.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Гласуването е важно. С него давате пари на влезлите в парламента. Давате им възможност Всеки депутат да разпредели 600 милиона по време на мандата си. Къде ще ги пратят зависи до голяма степен и от вашия избор.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Тази сутрин проведох подобен разговор с моя приятелка - собственичка на престижно издателство, изчела и редактирала не стотици томове, а вероятно ТОНОВЕ преводна литература, лично познаваща се със светила на европейската и световната култура.

  И тя ми вика:

  - За кого ще гласуваме? Хайде все пак за ГЕРБ, отвратителни са ми, но поне да не ни отиде гласът на вятъра.

  Идеше ми да я напсувам.

  Аз винаги гласувам за онези, в които вярвам, а не за "по-малкото зло". Ако моите хора не влязат в парламента, ще знам поне, че съм направил всичко от себе си, за да им помогна. Иначе няма да мога да си го простя. Не мога повече да понасям тия нагли мутри от ГЕРБ, а от комуно-нацистите на Нинова направо ме е страх...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  До коментар [#11] от "marker":

  И технически и логически и дори не един, а поне два има, вярно риск гласа да ти "изгори", но все пка хубаво е да сме се преброили, нали така:).

 16. 16 Профил на gosho_goshev
  gosho_goshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Гласувай за тези, които смяташ, че имат идея и възможност да променят всичко това. "

  То проблемът е, че тези дето имат идея нямат възможност, а тея с възможности нямат идеи (те даже анти-идея за промени имат).

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":
  "Ако моите хора не влязат в парламента, ще знам поне, че съм направил всичко от себе си, за да им помогна. "
  ****
  Аз така бях последните няколко избора и това не ми донесе нищо успокоително.
  ****
  "комуно-нацистите на Нинова направо ме е страх..."
  ****
  Единственият шанс да ги спрем е да гласуваме за партия, която има реални шансове да ги спре, като влезе в парламента. Иначе ставаме полезни идиоти с "чиста съвест". Чиста съвест е в кавички, защото не виждам как ще ми е чиста съвестта, щом не съм направил всичко възможно да помогна с гласа си за спирането на комунистите. Те, впрочем, са абсолютно убедени, че ще спечелят изборите, затова са толкова нагли.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Гласувайте само за хора ,на които имате доверие.Не се страхувайте ,че гласът ви ще „изгори“ .Ще изгори само , ако гласувате за мафията и за лъжци. Мислете! Трудно е , но върши работа.

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":

  "Мислете! Трудно е , но върши работа."

  И да мислим критично и аналитично! Преди няколко години любимият ми Тони Филипов написа, че на народите с къса памет преходите им са много дълги. Аман от месии, които се държат като феодали и трябва да им целуваме ръка за /не/свършеното с нашите, на данъкоплатците, пари.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Успехът ще бъде не за нас, а за тези, които ще се намърдат в парламента. Съжалявам, но няма да им съдействам да се "уредят".

 21. 21 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единственият смисъл да се гласува е да се спре ислямизацията на България. Всички българи да отидат до урните, независимо за коя българска партия ще гласуват. Защото докато електоратът на турските партии отива под строй до урните, българите лежерно неглижират гласуването, докато в един прекрасен ден ще осъмнем с министър-председател турчин. Другото всичко са локуми и упражнения в словесни безмислици на т.н. политолози, социолози, социални антрополози (това много ме кефи - как го измислиха?) и други ....лози.

  FILII MARIS SUMUS
 22. 22 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единственият смисъл да се гласува е да се спре ислямизацията на България. Всички българи да отидат до урните, независимо за коя българска партия ще гласуват. Защото докато електоратът на турските партии отива под строй до урните, българите лежерно неглижират гласуването, докато в един прекрасен ден ще осъмнем с министър-председател турчин. Другото всичко са локуми и упражнения в словесни безмислици на т.н. политолози, социолози, социални антрополози (това много ме кефи - как го измислиха?) и други ....лози.

  FILII MARIS SUMUS
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#18] от "hodounski":
  Абсолютно си права , за това няма да гласуваме за БСП и чедата им Нов Република и Дай бг

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Весело

  До коментар [#23] от "shileto":

  За теб знам.Трудно е!

 25. 25 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":


  До коментар [#11] от "marker":И технически и логически и дори не един, а поне два има, вярно риск гласа да ти "изгори", но все пка хубаво е да сме се преброили, нали така:).
  —цитат от коментар 15 на tsvetko_51


  Така е, съгласен съм.

 26. 26 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#23] от "shileto":

  Шиле, по какво определи, че Нова Република и Да България са чеда на БСП?
  Или просто така си говориш, белким някой ти повярва на щуротиите. Не се надявай.

 27. 27 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Крадеца вика: Дръжте крадеца. Шилетата ще гласуват както им нареди червения пастир но блеят в синхрон на опорките на ДС.
  Блеенето в полза на някой клан на червената мафия,разбирай ГЕРБ лъже патриоти и други Гоцета,седянкаджии и вече баш патриотите от ДПС показва само едно,че ги е страх от нормалните хора.
  Погледнете медиите на грух прес и ще видите много блеещи шилета.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  " Гласуването е основна гражданска отговорност. А гражданинът е този, който носи отговорност за своята нация - освен за себе си и за семейството си."
  Ето , това най- не се отдава на българите, да носят отговорност за действията си. Да направят и те нещо за държавата си, а не да чакат някой да ги оправи.

 29. 29 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Интересни хора сте тук във форума - призовавате за гласуване, за демокрация и свобода, но с условието да не се гласува за БСП. Сигурни сте, че вие разбирате повече от останалите, обвинявате българите в политическа неграмотност, а масово симпатизирате на парашутист като Х. Иванов. От къде сте сигурни, че той или Кънев няма да направят повече бели от ГЕРБ? Вероятно защото говорят верни неща понякога, но същото може да се каже и за Борисов. Русия спонсорирала партии, а забравяте, че любимецът ви доказано е получавал пари от една фондация. Или от Америка може, но от Русия не? Мерите с двоен аршин и твърде пристрастно. Огледайте се колко сте малко и си помислете дали всъщност вие сте правите или останалите "прости" българи, които не гласуват за любимите ви "десни" партии.

 30. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":"Аз винаги гласувам за онези, в които вярвам, а не за "по-малкото зло". Ако моите хора не влязат в парламента, ще знам поне, че съм направил всичко от себе си, за да им помогна. Иначе няма да мога да си го простя. Не мога повече да понасям тия нагли мутри от ГЕРБ, а от комуно-нацистите на Нинова направо ме е страх.."

  Адмирации!
  Хора, бъдете Граждани, а не поданици на Мафията!

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Огледайте се колко сте малко и си помислете дали всъщност вие сте правите или останалите "прости" българи, които не гласуват за любимите ви "десни" партии.
  —цитат от коментар 29 на koalimar


  "Най-големият враг на свободата и истината е обединената тълпа."
  Ибсен
  "Това, че много хора вярват в дадено нещо, съвсем не е гаранция за неговата истинност."
  С. Моъм

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#26] от "marker":
  не са чеда само са внуци на червената върхушка грабила държавата половин век. Щуротиите с ви червените глави

 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#24] от "hodounski":
  Трудно е наистина да ти се обясни колко сте наивни. Още ли вярваш в Лилков кмет, Трайчо президент и Радан премиер, толкова си объркана и неориентирана че не се усещаш

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK