Предизборната поява на главния прокурор

Предизборната поява на главния прокурор

© Георги КожухаровАко изгориш националното знаме, в колко държави ще те освободят от наказателна отговорност. В България това ще се случи и ще платиш глоба, ако не си осъждан.


Това заяви главният прокурор в едно от трите си телевизионни интервюта в четвъртък, очертавайки вижданията си за промяна в Наказателния кодекс. Макар въпросът да беше поставен като риторически, в САЩ – една от държавите с най-силна наказателна репресия в света, да изгориш националния флаг не е наказуемо деяние. В две последователни решения отпреди близо 30 години (Тексас срещу Джонсън и Съединените щати срещу Айхман) Върховният съд приема, че оскверняването на националния флаг е част от свободата на словото, което държавата не може да криминализира. Флагът, казва съдът, символизира земята на свободните и част от тяхната свобода е да го използват или поругават в знак на протест.


Извън неизбежната констатация, че главният прокурор изобилно и категорично цитира законодателство, което не познава, и видимата му липса на чувствителност към свободата на словото, необходимо е да си зададем въпроса кое наложи, иначе пестеливият откъм интервюта г-н Цацаров, да се появи без видима причина по три национални медии в един и същи ден.


Главният прокурор по темата "Турция"
Информационният повод сякаш бяха решенията на ДАНС от последните дни да експулсира няколко турски граждани, поради заплаха за националната ни сигурност. В какво точно се изразява тази заплаха не разбрахме, но ни беше казано, че решенията не са провокирани от извършени от тях престъпления, а заради агитация, застрашаваща цялостта на държавата.


Решенията на националните ни власти, които главният прокурор самоотвержено защити, страдат от същите пороци, които в средата на 2016 г. можеха да бъдат открити и при експулсирането на турския гражданин Абдулах Бююк. Основното от тях се свежда до това, че ДАНС не спазва стандартите, по които трябва да бъде обоснована заплахата за националната сигурност, а именно – то да има здрава опора във фактите и да не е произволно. След случая Бююк, след идентичното като фактология предаване на трима, заловени на КПП "Дунав мост" противници на Ердоган няколко месеца по-късно, нямаме никакво основание да вярваме на специалните ни служби и аргументите им за националната сигурност.


Главният прокурор си служи умело с тяхната реторика – декларативно, без подробности, без имена, без факти. В държава с поставени под съмнение институции може всичко да се каже и никой да не носи отговорност. Но в случая г-н Цацаров експлоатира страховете на хората и влияе на общественото мнение два дни преди изборите, което е недопустимо.


По тема, свързана с турската държава главният прокурор направи и още един, напълно излишен коментар. Той е свързан с образуваното срещу български граничари дело в Република Турция заради смъртта на турски рибар, отпреди близо десетилетие.


"За българската съдебна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки българската граница. Всяко искане за екстрадиция на тези лица ще бъде обречено на отказ. Това трябва да е съвсем ясно."


Макар и юридически обоснован, този коментар беше ненужен, тъй като темата за екстрадицията им не съществува – по отношение на българските граничари турската държава не е депозирала искане за екстрадиция, като дори няма данни да се кани да го стори. В този смисъл думите му бяха непоискана правна консултация, чиято цел отново бе да повдигне в медийното пространство темата за политическите ни отношения със съседната държава.


Главният прокурор за съдебната реформа


Естествената тема, тази, която не можеше да бъде подмината, е, разбира се, за съдебната реформа. Отново чухме старата теза, за прекомерния формализъм в наказателното производство, който бе посочен като главен виновник за липсата на осъдителни присъди по делата, свързани с корупция. Въпреки че според г-н Цацаров Наказателният кодекс не се променя, тъй като промените ще го направят опасен за някои хора, реалната опасност е другаде – зад тезата за излишния формализъм в наказателното производство прозира старата идея за промяна в доказателствените стандарти, което неминуемо ще засегне правата на гражданите и ще отвори широко вратата за манипулация на доказателствата от страна на разследващите органи и прокуратурата.


Една от основните идеи например - отпадане на изискването за поемни лица при оглед, претърсване и разпознаване обаче е основна гаранция срещу манипулацията на тези следствени действия. Необходимостта от баланс преди всичко зависи от компетентността и доверието в институциите – ако гражданите на страната имат доверие в полицията и прокуратурата, тогава идеята за намаляване на гаранциите за спазване на техните права изглежда разумна. Колкото по-ниско е доверието в тези институции обаче, толкова повече механизми срещу нарушаването на правата им трябва да бъдат предвидени. При сегашното ниво на доверие в прокуратурата и МВР, подобна промяна изглежда налудничава.


Тезата на г-н Цацаров, че не са проблем доказателствата, а формализмът, всъщност означава, че доказателствата, които полицията и прокуратурата събират, често не отговарят на стандартите. Вместо това да провокира повишаване на компетентността им и качеството на техните действия обаче, прозира желанието да бъдат занижени стандартите, така че и негодните доказателства да отговарят на изискванията на закона.


Подобно изявление може да се открие и сред предизборните програми на поне една от партиите, които се самоопределят като "системни".


Това, което отсъстваше от интервюто


На 20.03.2017 г. сред основните теми в медиите беше един трагичен инцидент – смъртта на двама души при трудова злополука в завод за медикаменти. Подобен трагичен инцидент и въобще спазването на правилата за безопасност и контролът върху тяхното спазване не са пренебрежима тема. А когато се случва в производственото предприятие на голям стопански играч, който е в отлични отношения с политическият "елит" – този елит, който след два дни ще се яви на избори, пропускането на такъв трагичен инцидент в публичните прояви на главен прокурор повдига въпроси или най-малкото недоумение.


Защо подобни интервюта са проблем


В неделя в страната предстоят предсрочни парламентарни избори. Броят на интервютата на главния прокурор, синхронът, в който са дадени, и медиите, по които са излъчени - три интервюта, в един и същи ден, по трите най-големи национални телевизии, ясно сочат, че зад тях се крие нещо повече от желанието му за публична изява.


Две от основните социологически агенции в страната - "Алфа Рисърч" и АФИС, ясно посочиха, че темата за отношенията ни с Турция е в състояние да пренареди резултатите от изборите в последния момент. В комбинация с думите му за съдебната реформа (ясно сочещи към предизборната платформа на една от основните политически сили в страната), мълчанието по неудобни за икономическия кръг около политическите партии теми водят до единствения възможен извод: че с грандиозния си демарш по телевизиите главният прокурор пряко се намесва в предстоящите парламентарни избори и се опитва да им повлияе.


Според публично достъпната информация г-н Цацаров е отличник от Юридическия факултет на Софийския университет. И е наясно със значението на публичните изяви на един главен прокурор в последните дни преди избори. Ето защо, поне за мен, няма съмнение, че тази груба намеса от страна на главния прокурор е напълно съзнателна и целенасочена и този факт го превръща в политически играч.


В заключение, ще цитирам неговите думи в едно от интервютата: "Критиците на прокуратурата нямаше да искат реформа, ако бяха на мое място".


И ще му отговоря: Не всички критици, г-н Цацаров. Само тези като Вас.


*Авторът е съдия в Софийския районен съд, бивш заместник-министър на правосъдието в екипа на Христо Иванов


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Изборите са идеалния шанс българите да пратят бандата в затвора !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Цацаров сигурно се готви за политиката след мандата. Че с какво е по-различен от останалата мафия. Не и служи усърдно толкова години. Може и да го наградят. Той знае много и ги страхува.

 3. 3 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Чудесен коментар! Доста е съмнително защо точно преди изборите, ДАНС, МВР и прокуратурата, се задействаха за изгонване и забрани за турски граждани- заплаха за националната сигурност. Е, защо не действаха по-рано или след изборите. Историята показва, че предизборно винаги се плаши електората. Така се осигурява, че електоратът няма да мисли и да пита по други теми, а ще гласува под строй.

 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  цаЦАРа се меси грубо за втори път в избори за парламент.
  Очевидно Тримата Шишковци играят комбина. Лошото е, че не играят в полза на България.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Поредното вмешателство на Цацаров в изборите.
  Очаквам и утре да скалъпи някакво участие, уж неполитическо. Помним Костинброд!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Цацаров като да е изял няКОЙ

  I shave with Occam's razor
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":


  " Че с какво е по-различен от останалата мафия ? "


  Дебелия подгушник не е просто мафиот, а АДВОКАТ НА МАФИЯТА и това рязко го отличава от другите мафиоти, където субординацията стриктно се спазва !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  По начало авторът е прав за изненадващата медийна инвазия на главния прокурор. Нека не забравяме и за първата му светкавична среща с новоизбрания кратковременен и печално известен пишман шеф на ДАНС преди време. Истината обаче е, че ни липсва информация за детайлите в отношенията ни с Турция.
  За флага проблемът не е в главния прокурор, а в Наказателния кодекс - приели сме, че деянието е престъпление, следователно компетентните органи трябва да си вършат работа. Друг е въпросът, че присъствието на това деяние в Наказателния кодекс показва по-скоро липсата на зрялост в обществото ни и на демократични традиции. Това сме ние, няма какво да се сърдим. Имаме още дълъг път да извървим, ако ни се ходи.

 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цацаров е раздул се до огромен балон политически зависим мърляч.
  Поредният полудял главен прокурор.
  Време е прокуратурата да бъде променена изоснови.

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Основен и принципен проблем е липсата на отговорност за ръководни държавни служители. Дори когато съдът, след дълго производство, на няколко инстанции, отмени административни и прокурорски безумия, то пак са пострадали невинни, а съответните чиновници не носят никакви последствия.

  При силови структури като МВР, ДАНС и прокуратурата, тази безотговорност се подпомага и от секретност и фасада „в името на националната сигурност”. Следва тези органи да имат срок, след който да се отчитат публично какво и как работят за нашата сигурност. За особено тайните им неща - поне пред комисия в НС.

  Омръзна ми от некадърни милиционери, които прикриват поръчкови акции, некадърност и безделие със следствена тайна, служебна тайна, държавна тайна и все в името на националната сигурност.

  Е да, но ние им плащаме заплатите и ние сме причина да съществуват! Да покажат какво работят!

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Коментарът попада в десетката

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Българската прокуратура е основана на модела "Вишински", което в 21-ви век и в ЕС е недопустимо! Бих гласувал с две ръце за партия / коалиция, която предлага свикване на ВНС за отмяна на институцията ВНС и за промяна на нефелната конституция в частта и за съдебната система!

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Цацаров в продължение на една година не дава интервюта освен два пъти във второразредни провинциални медии. В тази връзка маршът му определено е необичаен. Затова браво на автора. Коментарът е точен, премерен,ч даже твърде дипломатичен за действията на главния прокурор.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Цацаров , символът на мълчащата Прокуратура дава интервю.
  Същото трябва да бъде почетено и излъчвано на живо от всички телевизионни канали. Нещо, като Urbi et Orbi на Папата. Рядка работа.

  Въпросът не е в поредното шикалкавене а защо сега зависимата и доказано неефективна в полза на обществото Прокуратура прави медийни изяви. И това преди избори.

  Пиарската изява на Цацаров е пореден опит за отричане на връзките му с кръга #Кой преди очаквана буря от недоволство срещу неработещата система и пред Съдебната палата.
  За съжаление този опит доказа същата тежка зависимост.

  Затова избирателите също сме длъжни да дадем категорично отговора си на въпроса #Кой на изборите в неделя.

 15. 15 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Цацаров и преобладаваща част от властимащите в България са безобразно и нагло безочливи. Ежедневно от устите им излизат нагли лъжи и манипулации, които за съжаление са очевидни за прекалено малка част от обществото ни. Няма критична маса интелигентни хора в родината ни, за да имаме сила да я очистим от тези тумори :(

 16. 16 Профил на peterpan111
  peterpan111
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "hammurabi":

  Той го казва в смисъл, че е ниско наказанието и трябва да се увеличи.

 17. 17 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Борис Велчев беше по-зле и от Цацаров - говореше нееднозначно, с недомлъвки и винаги условно. За Филчев да не говорим - той не беше добре изобщо. татарчев се сравняваше с бог. И сигурно беше прав. Ако нормален човек стане шеф на прокуратурата, трябва да се опита да я реформира, дори с риска да стане неудобен. Никой главен прокурор не посмя да направи това. Защото са страхливи хора, политически зависими и безхарактерни. Не осъзнават, че справедливостта не предполага и не изисква властта, с която разполагат - тя е прекалено безгранична, за да бъде ефективна.

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Цацаров за пореден път доказа, че е зависим.

 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Цацаров се намеси доста безогледно и в Костинбродското безобразие.

 20. 20 Профил на velikova
  velikova
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Разговорът е колкото за корумпираната съдебна система, толкова и за абсолютно чалгаджийската политическа система, но най-вече за отсъствието на журналистика. Да има медии, но там няма журналистика. Има водещи, модератори, забавляващи, слугуващи, но няма журналисти. Всичките онези известни лица от телевизиите изпълняват само поръчки и заповеди. Имитацията на журналистика е отблъскваща.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK