Лондонска мъгла надвисва над лидерите на ЕС в РимЕвропейските лидери се надяват да изгладят надигащите се спорове на срещата си в събота в Рим за отпразнуване на 60 години от създаването на ЕС, но имайки предвид молбата за развод, която Великобритания ще внесе идната седмица, настроението ще е мрачно, а единството - подложено на изпитание.


Тереза Мей, която в сряда ще задейства двугодишното обратно броене до Брекзита, ще блести с отсъствието си в Рим, а останалите 27 лидери от ЕС ще се стараят да оставят разногласията си настрана от опасение, че британският премиер може да се възползва от разединението им, за да извоюва изгодно споразумение, което, опасяват се те, може да насърчи и други да напуснат.


В същия момент, когато нападението на "Ислямска държава" срещу космополитен Лондон отново показваше рисковете, пред които са изправени всички европейци, преговарящият на ЕС за Брекзита Мишел Барние предупреждаваше Великобритания да не се опитва да разменя сътрудничество в областта на сигурността срещу по-добри търговски условия, нито да разделя 27-те, чието одобрение ще е необходимо за изготвянето на ново споразумение.
"Единството е първото условие за постигане на споразумение в преговорите", заяви бившият френски външен министър в реч в Брюксел в сряда след потвърждението от понеделник, че преговорите най-после ще започнат след гласуването за Брекзит.


"Това, разбира се, е в наш интерес. Това обаче също така е - и искам да кажа това на британските ни партньори - в интерес на Великобритания. Понеже, в крайна сметка и вие, и ние ще имаме нужда от една обединена Европа за постигане на споразумение", добави Барние.


Това бе ясен предупредителен изстрел към британските официални лица, който не крият, че може да се опитат да се възползват от разделенията между държавите от ЕС, по-специално между богати търговски партньори като Германия и по-бедни източни страни като Полша. Много граждани на Полша работят във Великобритания, а субсидиите на Варшава от ЕС ще намалеят след напускането на богатите британци.


Търканията между останалите се проявиха тази седмица, докато италианците, които засилват мерките за сигурност след нападението в Уестминстър, подготвят една до голяма степен церемониална среща на върха утре в двореца Кампидолио, където Франция, Западна Германия, Италия и трите страни от Бенелюкс подписаха основаващия ЕС Римски договор на 25 март 1957 г.


В понеделник сътрудниците на 27-те лидери се договориха по текста на Римска декларация по случай 60-годишнината. В нея пише: "Европа е нашето общо бъдеще." Вчера обаче министър-председателката на Полша Беата Шидло заяви, че може да повдигне възражения, а Гърция бави официалното си одобрение на краткия текст, докато спори с кредиторите си от еврозоната по условията на спасителния си план.


Дипломати отрекоха съботното споразумение да е застрашено и настояха, че текстът вече е одобрен от всички. Препирните обаче отново привлякоха вниманието към отдавна съществуващите разделения, по-специално между Изтока и Запада, а в еврозоната - между Севера и Юга.


Лондонска мъгла надвисва над лидерите на ЕС в Рим

© Reuters


Полша е решена да блокира нещо, което се опасява, че са планове на западните сили за превръщане на страните от бившия комунистически Изток в членове "втора класа". Западните сили искат "Европа на няколко скорости", стремейки се да интегрират политиката си повече от други страни с надеждата за нови работни места и сигурност с цел осуетяване на нарастващото и вдъхновено от Брекзита националистическо противопоставяне на Европейския съюз.


Някои формулировки в текста от Римската декларация бяха смекчени по време на преговорите, за да бъдат удовлетворени полските искания интеграционните проекти да бъдат отворени за всички страни, в съответствие със сегашните договори.


Шидло засегна и болната тема за мюсюлманската имиграция в Европа, като я свърза с нападението в Лондон от сряда.


Нежеланието на източноевропейските страни да приемат сирийски бежанци, отчасти по религиозни причини, подхрани на Запад приказките за съкращаване на субсидиите.


В еврозоната тази седмица се появи разрив между засегнатите от бюджетните икономии южни страни, от една страна, и Германия и богатите й северни съюзници, от друга. Холандският ръководител на финансовите министри от еврозоната сравни длъжниците с прахосник, който е профукал парите си за "пиене и жени".


Опитът да се отпразнуват 60 години единство вероятно ще протече с усмивки, макар и през стиснати зъби. Със започването на Брекзита обаче ЕС ще се затрудни да запази единството си.Първото изпитание ще е на 29 април, когато 27-те ще се срещнат за договаряне на мандата за преговори на Барние. Това ще стане два дни след първия тур на френските президентски избори, в който според допитванията евроскептичната националистка Марин льо Пен ще отиде на втори тур на 7 май.


В тази обстановка - а ако Льо Пен стане държавен глава (колкото и малко вероятно да е), Брекзитът ще е последната грижа на ЕС - 27-те лидери ще трябва да поддържат крехко равновесие между защитата на националните интереси, включително успокояване на евроскептиците на родна почва, и съхраняването на един съюз, от който всички те смятат, че имат полза в един свят, доминиран от китайци, американци и руснаци.


Сред тези караници германците, които през септември ще решат дали да дадат четвърти мандат на водещия лидер в ЕС Ангела Меркел, изпратиха послание на надежда за съюза: повтаряйки тенденцията в допитванията в други страни, направени след като Великобритания гласува за напускане, подкрепата на германците за ЕС рязко се покачи и достигна рекордно ниво за последните 25 години.


БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дано не го закрият ЕС.

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "Опитът да се отпразнуват 60 години единство вероятно ще протече с усмивки, макар и през стиснати зъби."

  Нужна е тотална реорганизация на ЕС, но май нещата не тръгват в нужната посока

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално

  Такъв тип ЕС като този не е нужен на никого,трябва да се работи за ЕСЩ.

 4. 4 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Освен мъгла ,ЕС е затънал и в бълканска кал и мръсотия.На снимката от дясно на папата е застанал льотчик ,промотиран от АНТИХРИСТКА партия,прелюбодеец(въртял любов на работното си място) и лъжец-провокатор.
  Това са грехове,които всички ние ще плащаме от понеделник.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Любопитно

  Нека празнуват ЕС - 60 ГОДИНИ от 25,03.1957 г. – когато с подписването на Римския договор от Западна Германия, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург е създадена Европейската икономическа общност.
  И дано да изкарат поне колкото СССР!

  [email protected]
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  "Това бе ясен предупредителен изстрел към британските официални лица, който не крият, че може да се опитат да се възползват от разделенията между държавите от ЕС, по-специално между богати търговски партньори като Германия и по-бедни източни страни като Полша."


  Ъъъъй, от нас няма да могат да се възползват. И да искат, пак няма да могат. Даже и ние да искаме.

 7. 7 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Любопитно

  "за отпразнуване на 60 години от създаването на ЕС"

  Това са всъщност 60 години, през които дори и досега продължава да има отворена врата към по-голяма интеграция на европейските страни. Рядко в историята на Европа и на света се е случвало да се появи и толкова дълго време да се запази такъв изключителен шанс. Дано тази възможност да бъде оползотворена.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  ЧРД на ЕС!
  За много години!!!
  На мрънкачите ще напомня да направят справка, колко сме платили, като вноски, колко сме получили, като фондове, колко е построеното през последните 10 г !
  Ще им напомня и поговорката, че не може хем да се возиш в каруцата, хем да не дишаш на коня пр#днята! Важното е, че не газиш в калта с цървулите и движиш по-бързо! И разбирам плювачите, нали като си омажеш цървулките в калта, търсиш най-чистата тревичка, да ги бършеш в нея. Обаче, нека знаят, че когато хвърляш кал по нещо, първо ти ще си омажеш ръцете и ще се окаляш целия!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  СССР изкара 75 г.в будна кома.
  Гледаше и не разбираше какво се случва.
  ЕС, тавагишч е друга бира.

 10. 10 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Нужна е тотална реорганизация на ЕС, но май нещата не тръгват в нужната посока
  —цитат от коментар 2 на daam

  Не,за съжаление.
  Вместо реорганизация,старите муцуни се опитват да запазят статуквото,за да не ги разкарат.
  Приоритет е европейците да имат работа и пари там по местоживеене,което ще реши въпроса с вътрешната миграция.Друг приоритет е евроармия и екстрадиране на мигрантите,за да се целим в свят, "доминиран от китайци, американци и руснаци.".
  Вместо това дъртите лидери дращят бели книги със скорости и ни карат да свикваме,че гостите им ще ни отстрелват.С тия малоумници далеч няма да стигнем,

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  ЕС не може да стане САЩ....тоест една държава !
  Толко много страни със собствена история и традиции и с големи разлики в манталитета на народите, не може да е една държава.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Любопитно

  ес ще отслабне много няма да има дума в света.Англия е гадна само вали там тя беше балансът в съюза въпреки ,че само мрънкаха.Сега водачи на съюза ще бъдат германия и франция жалка картинка.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 13. 13 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Чиновника трябва да бъде удрян с големият черпак,да се сеща.Всички простотии в ЕС са от бюрокращина.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Въпрос на политическа воля е оцеляването и доброто бъдеще на ЕС. Лошото е, че не се забелязват големи политици, които да затегнат европейските редици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Разстроено

  Днес официално ни изхвърлят от ЕС = Европа от керван (в който по-силните са по-напред) става катун на различни скорости и в разни посоки

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Повече интеграция е решението, но и това решение поражда повече рискове...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":
  "колко сме получили, като фондове"

  Фондовете верно са си жив кяр. Таз година зехме 17 млн за щастливи кокошки
  http://www.bgfermer.bg/Article/6134108

 18. 18 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":"колко сме получили, като фондове" Фондовете верно са си жив кяр. Таз година зехме 17 млн за щастливи кокошкиhttp://www.bgfermer.bg/Article/6134108
  —цитат от коментар 17 на dosetliv


  И поне десет пъти повече по проекти за щастливи милиционери. Изобщо наште сме основните бенефициенти по европрограните. Както се очертава ще усвоим даже и еврата по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", където има най-много специалисти от наште.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 19. 19 Профил на nikolalala
  nikolalala
  Рейтинг: 213 Весело

  Статията е написана некадърно...
  Авторът има стилистичните умения на бояджия...
  А половината коментари са неграмотни...
  Какво въобще се случва тук?
  Но така де... Дневник има нов дизайн ^_^

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Статията е написана некадърно... Авторът има стилистичните умения на бояджия...А половината коментари са неграмотни...Какво въобще се случва тук?Но така де... Дневник има нов дизайн ^_^
  —цитат от коментар 19 на nikolalala


  ЗАКОН : В една система всички тела имат еднаква ъглова скорост = сайтът СЕГА изглежда както всичко друго в "Дневник" ... за жалост преминаваме на различни скорости ... в случая на задна ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Ние, както винаги сме от критикуващите. Всеки трябва да прави усилия и да работи за по- обединена и по- просперираща Европа. Не само да чака наготово и само субсидии да са му в акъла.

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3998 Неутрално

  Важното е ЕС да оцелее и да започне да се рефрмира в една по-добре работеща структура!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK