Тъпата 1956-та година

Тъпата 1956-та година

© ReutersГоворила съм с Кристо защо и как си е тръгнал от България.


Тръгва сам, навършил едва 21 години. С палто, взето на заем от брат му Анани и студентска карта в джоба. Когато отпътува, все още не е човекът, готов да емигрира, но ми е споделял:


" Знаех вътре в себе си, че никога няма да се върна обратно. Нямах никакъв багаж, не носих нищо с мен, не притежавах нищо в България".
Категорично ми потвърди, че тогава не е изказал това предчувствие дори пред майка си, дори пред братята си. Преди да поеме към неизвестното, цял месец рисува в любимата махала над Габрово. Тя дори не е отбелязана на картата, но до ден днешен е отбелязана в сърцето му. Студентът Христо Явашев има чичо в Прага. Това е формалният повод да му бъде разрешено заминаването.


Христо е рядък пример за човек, които от малък знае какво иска от живота.


Той иска да рисува, да бъде творец


Прави го съзнателно, старателно, влага ежедневни усилия. Като ученик посещава курсове по рисуване в Габрово, в Пловдив. Помни имената на първите си учители. Най-вече на преподавателя Попов. Явява се на изпитите за Академията изключително подготвен. Приемат го, въпреки факта, че баща му е затворен за цяла година, несправедливо е обвинен в "саботаж" и унищожаване на социалистическа продукция.


От влизането в Художествената Академия в София през 1953 г., до заминаването си три години по-късно, Христо с усърдие изпълнява всички задачи. Усъвършенства до виртуозност рисуването от натура. Той цени това обучение. Не го отминават и правенето на агитационни материали, и пропагандните лекции.


Цялото обучение държи Христо и колегите му здраво в коловозите на реализма. Състудентката му Ива Хаджиева ми е разказвала как през първи курс те, буквално препускайки, преминали през цялата история на изкуството. Според учебната програма в социалистическа България, тя свършвала до импресионизма. Другите територии били забранени. Не само не се преподава нищо различно, но не трябвало и да се вижда. Изкуството извън програмата е квалифицирано като упадъчно, буржоазно, "формално". Студентите знаят, че в библиотеката е пълно с книги и репродукции. Те обаче не са достъпни, не могат дори да ги разгледат. Втори и трети курс на следването е изцяло посветен на руското и съветско изкуство, а четвъртата година само на българското.


Когато съм питала Кристо за ученето му до трети курс, той лаконично е отговарял:


"Учихме най-различни неща, дори анатомия. Правехме дисекция на човешко тяло, но всичко беше много старомодно, като арт училище от 19 век".


Двадесет и една годишният Христо едва ли е знаел до край


от колко "тъпа" държава си е тръгнал


Защото когато младият Явашев пристига в София, мъчителният процес за подчиняване на будните духове на нацията вече е дал резултати. В началото на 50-те новите управляващи са сложили здрава ръка върху художествения живот.


Веднага след 9 септември изтъкнати художници и много карикатуристи са арестувани и изпратени в трудово изправителни "селища". Други, по среднощни часове са викани "за сведения", разпитвани, заплашвани, съблазнявани да сътрудничат на властта. Големият карикатурист Райко Алексиев, е изтезаван до неузнаваемост и умира кратко след разпита. Творческите сдружения на художниците са разформировани и се създава ново колективно тяло, оформено според идейно-партийна принадлежност. И тъй като "новите" нямат точна концепция как точно изглежда "правоверната" живопис, започва възхвала на съветския модел и всяване на пълзящ страх от всичко, което изглежда различно.


За властта различното е враг. Всички художествени течения, развивани от творците преди 1944-та са обявени за "формализъм" и "буржоазни". Най-страшното клеймо за художниците е, че са изпаднали под "западното влияние". Не е лесно да се опише какво точно става в духовния живот по това време. Някои творци започват истински да вярват в идеите на комунистите и прегръщат наложените с лозунги методи, опитват се да адаптират творчеството си. В дните, когато много столични семействата са принудени да живеят в една стая от бившите си домове, за да се настанят в жилищата им новодошлите партизани, на най-преданите партийни художници се отпускат ателиета.


Има творци, които не са пожелали да предадат свободата на вдъхновението си, започнали все по-малко да творят, изпаднали във вътрешна емиграция. Други виждат възможност с покорство си да извоюват власт и привилегии, да раздават оценки над колегите си. Но


да не пееш в хора на властта, също е опасно


Системата на доноси, подслушване и докладване измества някогашните интелектуалните разговори. Страхът трайно се настанява и сред интелигенцията, хората, от които се очаква да са най-свободни.


Един случай много ясно показва до какви поражения довеждат всички тези порядки. Художникът Александър Жендов, който е симпатизирал и съдействал на властта, започва да прозира как посредствеността все по-гордо шества и размахва пръст в творческите среди. С типичен интелектуалски идеализъм, още през 1950 г. Жендов пише писмо до партийния ръководител Вълко Червенков. Посланието му дълги години напред е един от най-секретните документи в държавата.


Ето какво страшно нещо пише в писмото: "Въпреки идейно политическата помощ, въпреки увеличената материална подкрепа (удвоени контрактации и команадировки, откупки и ателиета и пр.), продукцията на художествения сектор у нас пред последните две години е паднала с повече от 50%! Тематиката, тая основна задача, поставена пред художниците от нашата прогресивна общественост, не отбелязва за това време никакво развитие, а художественото майсторство (тук вече не мога да се въздържа от преценка!), е под нивото на всички общи изложби от две десетилетия насам. Нужно ли е да подчертавам, др. Червенков, че нито един сектор от нашия стопански, политически и културен живот не е отбелязал такива катастрофални показатели".


След като писмото достига до адресата си, Жендов е изключен от творческите съюзи, разгромен в официалната преса, заклеймен и изолиран . Следва изхвърляне от Художествената Академия на уважаваните професори и творци Кирил Цонев и Иван Ненов...


В какво се е превърнала Академията, две години преди в нея да отиде да учи студентът Христо Явашев, свидетелстват и писма на любимия скулптор на България Иван Лазаров. За разлика от други, той не участва стремглаво във високо платените градежи на нови монументи. На 3 март 1951г. пише до новоназначения ректор на висшето училище, Крум Кюлявков: "Другарю Кюлявков, ти забрави, или не се сещаше, че дохождаш в един институт учебен, а не в казарма Ти се вслуша в доносничеството на студентите, вместо да се погрижиш да се стегне това нещастно поколение, да може да ползва младите си сили. "


Наред с рисуването, студентите постоянно учат, че: "Истинска свобода за художника може да съществува само в Съветския съюз и народнодемократичните страни... Голямата правдивост и дълбочина на съветските художници се дължи преди всичко на туй, че тези художници се ръководят в своята творческа практика от великите идеи на марксизма-ленинизма " /Райнов, Б. "Естетика"с.214, с.216/.


Христо не успява да повярва в това. От малък, той не говори много. По-скоро действа.


През 1956-та тръгва по своя път към свободата


Ето какво пише на брат си Анани в първото писмо от там:


"Мили Анани, вече повече от месец, откакто съм в Прага. Мило мое братче, страшно съм неспокоен. Ти разбираш, че аз нищо не мога да понеса повече в обратна посока. Ти няма да ми се сърдиш. Мисли и ще разбереш защо не мога. Аз нищо вече не мога да понеса друго. Нямам нужда да се срещам с хора, които четири години не ме разбираха, хора, които са егоисти, които ме мачкаха и ми втълпяваха, че както те казват, се прави изкуство. Неща, които са подла лъжа, глупости и цинични, за да бъдат изкуство."


Не съм адвокат на Кристо. С авторитета си, той няма нужда от това. Журналист съм повече от 20 години и негодувам когато неистини се тиражират с вироглава убеденост. Следя работата му отблизо и съм разговаряла с него за бягството му. Знам, че когато днес дава определение за онази България, която е напуснал като 21- годишния младеж,


той говори за държавата и за системата


Не за хората, нито за родните места. Не е ли това родината? Защото ако Родината е Държавата, то всички, които недоволстваме, че улиците не са чисти, че хората са намусени, че въздухът е мръсен, че има нечестно забогатели – наричаме по много пъти на ден България "тъпа". Дори да е на ум.


Кристо е смел. Казва това, което мисли. Прави това, което иска. Има силата дори да се откаже от проект, в който е инвестирал време, усилия и средства. Така, както се отказа от "Над реката" след избора на новия американски президент.


Вероятно не всеки харесва силата и смелостта му. Вероятно затова от 56-та година до сега все внушават, че той не харесва България.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8976 Любопитно

  Хайде сега да защитим ''тъпия'' опаковчик - че не бил разбрал - какво казал!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Весело

  Много обичам материали, които да ми обясняват какво е искал да каже автора, хихих...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Всеки нормален човек разбира много добре какво има предвид Кристо като пише за тъпата България. Всеки, живял в комунизма, много пъти е казвал същото за държавата си. Страшно вярно е, че Кристо, 20-годишен по време на бягството си, няма напълно представа колко тъпа е станала България след съветската окупация, защото няма базата за сравнение с предвоенната България. За негово щастие, не е знаел колко още по-тъпа ще стане например през 1958, когато изпращат близо 2 000 младежи в концлагера Белене, защото обичат западната музика, танцуват западни танци и се обличат с модерни дрехи. Или колко по-тъпа ще е през април 1963, когато тъпакът Тодор Живков трие сол на главите на българските писатели и ги учи как да пишат. Или пък след Пражката пролет, когато всеки намек за творческа свобода се преследва като диверсия. Или след 1974, когато след изказване на Александър Лилов за идеологическата диверсия, политическите отряди в Старозагорския затвор стават от два четири.

 5. 5 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Благодаря на Евгения Атанасова ,която повдига завесата от вътрешния свят на Христо Явашев!
  Един голям артист,чиято душа не може да бъде затворена в клетка,както и полета на мисълта и на творчеството му.
  Имах честта да познавам и братята му/с единия съм учила/,родителите ми познаваха неговите за съжаление в тъмните години след 9.9.44 г,когато за онези неще не се говореше пред децата.
  Да,Христо,за съжаление и днес България все още не е твоя родина,тя не е и моята!

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Всеки нормален човек разбира много добре какво има предвид Кристо като пише за тъпата България. Всеки, живял в комунизма, много пъти е казвал същото за държавата си. Страшно вярно е, че Кристо, 20-годишен по време на бягството си, няма напълно представа колко тъпа е станала България след съветската окупация, защото няма базата за сравнение с предвоенната България.
  —цитат от коментар 4 на spiegel

  Предовена България преживяла две военни кататстрофи и стигнала да съюз с нацистите въпреки всичко не може да се сравнява по тъпост с неолиберална България, превърната в американска военна база и пример за това как не трябва да изглежда една модерна държава с претенции за демокрация . Сега Кристо защо не каже на бълфарски какво е имал прдвид а разни негови адвокатки като няма какво - ама то "комунизма" е виновен.

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Има хора,които са пострадали много повече от комунизма от Явашев,но не наричат България тъпа държава.Защото знаят,че това е причинено от комунистическият строй насила наложен на България от СССР.И ако до 1989г имаше комунизъм,защо изобщо не е дошъл в България след 1989г?Да види роднините си,да почете гробовете на родителите си.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Системен нарушител":

  Пак глупости, Каишков. В "монархо-фашистка" България комунистическите поети и писатели можеха да пишат и издават списанията и вестниците си и рискуваха да бъдат съдени, само ако участваха в терористичните клетки на Съветския съюз. В тъпата комунистическа България даже правоверните комунистически творци рискуваха да изпаднат в немилост при най-малко отклонение от линията на соцреализма.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":Има хора,които са пострадали много повече от комунизма от Явашев,но не наричат България тъпа държава.
  —цитат от коментар 7 на mushashi


  Абсолютно! Една държава няма как да е тъпа, тъпи може да са хората, управниците, системата, но не и държавата.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#7] от "mushashi":

  Не приемам такова морализаторстване. Едва ли Кристо не е наясно, че българската тъпотия е съветска. Това обаче какво променя в опита му с ежедневната сивота, страх, агресивност и насилие на българските сталинисти в държавата, квартала и изкуството? Не ще човекът да се връща към травмите си, а и може би смята България за необратимо увредена от съветската тъпота и според мен е прав, всичко около нас потвърждава това.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7017 Неутрално

  Какво му пречи днес на Кристо да посети родината си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Я всички патриоти да си сложат ръка на сърцето и да си припомнят колко пъти и те са си казвали "тъпата страна, в която живея". Ако не "страна", то поне "народ", което е едно и също на практика.
  А в сайта "площад славейков" има много хубав материал по същата тема и там освен всичко останало напомнят, че Кристо вероятно е дал интервюто на немски, а после то е било преведено на английски, а оттам и на български.
  Впрочем помните ли как операция "shock and awe" беше преведена "шок и ужас", а "ужас" със сигурност не е правилният превод.

 13. 13 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не виждам какъв е проблемът с изказването на Кристо. България Е тъпа и то много и далеч не само тази от 56-та година.

 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#2] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Много обичам материали, които да ми обясняват какво е искал да каже автора, хихих...
  —цитат от коментар 2 на Умерена джихадистка с канибалски наклонности


  Какво да се прави като някои индивиди все още отъждесвяват родина с държава? Та ако Христо не казал "тъпата ДЪРЖАВА България" трябва да им се обяснява че е имал предид държавата/политическия строй с'о 'сичките му "прелести", а не родината?

  Интересно ми колко от тези преживяли поне десетина години от съзнателния си живот в България преди 89 никога не са казвали "егаси и тъпата (държава) България"? Ама НИКОГА!!! Нито преди изпит по Диамат/История на КПСС/БКП в техническите вуз'ове, нито на комсомолските събрания, на манифестациите на 1 май и 9 септември, опашка за банани и портокали, нито на копането на "канала" покрай София, или на бригадите?!?


  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

  П.С. Забравих да добавя и "прелестите" с изходните визи, и разговорите с "другарите" от Московска 5 дори след пътуване до соц'лагера!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10873 Неутрално

  Много точен коментар. Да останеш в естетичен затвор или да избереш свободата, в това е изборът. Преди няколко години три пъти ходих да разглеждам най-големия музей (музеят Савицки) на забранени художници и склуптури от СССР от 20-те до 80-те те години, намира се в Узбекистан. Та това е цял един живот с изкуство зад решетките. Нормално е един човек, който с цялото си творчество е доказал, че не е и не иска да бъде комформист е да не бъде конформист и в живота. Каква е тази държава, ако не е тъпа.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Много може да се добави. Аз, например, си спомням като (много приятен) културен шок след 1990 възстановеното обръщение господин/госпожа на мястото на "другарю" , което звучеше във всички отвратителни нюанси от сервилността до заплашителността. Или това, че изведнъж се появиха нормални, интелигентни лица на политици по телевизията на мястото на онези квадратни, оперирани от всякаква интелигентност лица на висши партийни и държавни ръководители, които говореха мъчително, и които се бяха издигнали толкова високо, защото тъпотата беше критерий при избора на властници.

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3921 Неутрално

  Много тъп опит за да се обясни тъпото изказване на Кристо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  +++++++++++++++++++++++++++++++++ на Евгения Тенева!

  ''през първи курс те, буквално препускайки, преминали през цялата история на изкуството. Според учебната програма в социалистическа България, тя свършвала до импресионизма. Другите територии били забранени. Не само не се преподава нищо различно, но не трябвало и да се вижда. Изкуството извън програмата е квалифицирано като упадъчно, буржоазно, "формално". Студентите знаят, че в библиотеката е пълно с книги и репродукции. Те обаче не са достъпни, не могат дори да ги разгледат. Втори и трети курс на следването е изцяло посветен на руското и съветско изкуство, а четвъртата година само на българското.''

  Това обяснява много добре защо и до сега нямаме художници на наистина високо ниво; защо и преди и сега не са създавани големи творби на изкуството; защо и до сега сферата на изкуството у нас е доминирана от ''изкуствоведи'', ''шлифовани'' с дефектни теории и с оскъдна информация и познание върху историята на световното изкуство. И те продължават да узурпират възловите места в културния ни живот и да дават своя ''принос'' за продължаващото затъпяване на страната ни.

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Чичо ми е тежко ранен при опит да напусне границата през комунизма.И е лежал три години в затвора.И никога не си е позволил да каже,че България е тъпа държава.Знаеше,че това са му го причинили комунистите.А Явашев и в последното си интервю изрично декларира,че се чувства гражданин на света,а не българин.Негово си право-да си се чувства какъвто си иска.Мое право пък е подобни хора да не ги уважавам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Колеги, продължавате да бъркате космите и макароните! Декларираният антикомунизъм на т.н. Кристо не го прави голям художник!
  Причината да избере свободата е, че някъде на запад му се е отворило голямо наследство. Дали България е тъпа? Е, щом Il y a tous ce que vous voulez aux Champs Élisées! Да, в България е сиромашия. Трябва работа и признание. Намира във Франция дама на неговия акъл, но с пари, желаеща да влезе в изкуството и започват. Инвестира в опаковки. После си ги избива. Пътеката върху езерото му струвала 15 млн долара. Много! Защо поръча изграждането и на българи, все пак? За качество и евтиния! Посетена е от над 1 милион сеирджии. Входа - 50 евро! Избил е 60 млн евро до тук! Следва продажба на скиците на високи цени на сноби с пари. Нивото на скиците е на добър архитект.
  Издава албуми със свои пари. Вътре само архитектурни скици. Няма натюрморт, портрет, пейзаж.
  Западните художествени критици като чуят името му, издават звуци. Ченетата им падат.
  Разделете Христо антикомуниста от Кристо пишман худажника.
  Първият е обикновен беглец. Вторият е тарикат-печалбар с шантави идеи за сноби и парвенюта с излишни пари.

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#20] от "mushashi":

  Хайде да не си вадим чичовците и да говорим от тяхно име. Мисля, че те биха разбрали много по-умно какво е казал Кристо. Хиляди рискуваха да бъдат разстреляни от български граничарчета, да стъпят на българска пехотна мина, да се удавят във водите на Черно море или да замръзнат в Стара планина преди границата, само и само да избягат от комунистическа България и сигурно "тъпа" е най-мекият им израз и то само за естетическата им непоносимост към комунистическата, поробена от руснаците държава.

 24. 24 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#5] от "Cara Mia": +++

 25. 25 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4331 Весело

  До коментар [#7] от "mushashi": И аз останах в България, утре ще разберем, дали е тъпа държава?

 26. 26 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Не разбирам защо се юрнаха всички медии да разказват, преразказват и обясняват какво бил казал и какво искал да каже Кристо (всъщност, разбирам, трупат трафик, ама прекаляват вече). И защо се засягат разни хорица, че бил казал "тъпата". Ами тъпа е била, и сега е тъпа в много отношения, всеки ден всеки от нас я ругае за нещо (държавата). А Кристо е артист, създал едни от най-впечатляващите и красиви неща, които може да види човек, и то благодарение именно на бягството си оттук преди време. Не мисля, че би трябвало да му пука какво говорят за него домораслите ура патриоти или откровените завистници.

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#25] от "Nimart":

  В това твърдение, не може да има и грам съмнение, въпреки театралните клетви.
  БКП=БСП=ГЕРБ=ДПС=БЪЛГАРИЯ 21=АТАКА=ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ=СДС=РЕФОРМАТОРСКИ БЛОГ(Кунева, Лукарси), и цялата гмеж от пост комуно групи около 200 на брой, родени от един фалшифициран преход.

 28. 28 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 442 Гневно

  А, бе оставете го намира Кристо! Аз ви казвам - България е тъпа! Да, представете си, тъпа е!

  Тъпа е най-вече защото е родина на подобни екземпляри като Каишков, карабастун, опорна точка и подобна "сволоч". Тъпа е, защото хоратя, българите, бягат от нея не заради природата, любовта към "бащиното огнище", а бягат от другите българи. Същите тези българи, които са и държавата, пък ако щете и "народа".

  Да, плюйте по Кристо колкото искате, по-лесно е да убиеш вестоносеца, вместо да се оттърсиш от байганьовщината и да започнеш да подобряваш живота си .а и на околните също).

  Тъпа, но не само, гнусна България!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1352 Разстроено

  До коментар [#5] от "Cara Mia":

  Права си до болка.

 30. 30 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1352 Разстроено

  До коментар [#14] от "Мойше! Толкоз!!!":

  И на "социалистическия реализъм" в изкуствата. Ако си писател, на всеки десет произведения едно трябваше да е посветено на партията (данък десятък!). Иначе нямаше да те публикуват. На всесилния местен партиен секретар. И в следствие на всичко:

  Когато мрак покрие теменугите
  и работите тръгнат зле,
  е.. им майката на другите
  и гледай ти да си добре!

  Максима, която и днес е валидна. За съжаление. Да изчакаме до понеделник, за да кажем отново - егати и тъпата държава!

 31. 31 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  [quote#6:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]

  и е била между 7 и 11 място по стандарт на живат в Европа! Какво направихте след 9.9
  .44 г с тази страна, че тя стана най бедната в Европа, отговори ЗКПЧ Каишков

 32. 32 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Бъргария е ТЪПА и ПРОСТА страна, защото в нея остана ха дя живея ТЪПИТЕ и ПРОСТИ хора! Комунисти! Това го казаха Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов!! Казвам го и аз! Майната ви!!

 33. 33 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 225 Разстроено

  Пази боже, сляпо да прогледа!

 34. 34 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Сигурно ще се изпишат тонове хартия самозвани говорители на Кристо да обясняват, че не бил казал "тъпата България". Но това е точен цитат от статията му в германското списание. Комунизмът е не само тъп, той е див и варварски. Щом Кристо не е успял да забележи разликата между завладяна от комунистите страна и родината, означава най-малко, че самият той не е много умен. Крайно обидни са и неговите реакции, когато някой го заговори на български. Всичко това води до извода, че префърцуненият гениален опаковчик е просто много объркана и безродна особа, на която се обръща учудващо огромно внимание. Оставете го със старческите му ментални неволи, нека да кръжи около амбалажа и опаковките, а богопомазаните арт-критици да го възхваляват, шепнейки помежду си обаче, че неопакован царят е всъщност гол....

 35. 35 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4331 Неутрално

  До коментар [#27] от "convince": Утре ще разберем, дали преходът е фалшив и дали https://www.youtube.com/watch?v=ZKoDInNHYK4

 36. 36 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Господа, опомнете се! Говоренето срещу България и комунизма не прави Кристо художник! Иначе тук има вече достатъчно"художници". В нито един музей в света няма нито една Кристова рисунка. Ходи един безродник по света, ругае страната си и продава "култура" на снобите. Ако беше слушал внимателно история на изкуството щеше да знае,че презираните от него импресионисти са били в началото отхвърлени от официалната живопис, не са били допускани в салоните за излагат, затова са формирали кръжок и са излагали отделно. Но са били художници, а не опаковачи.
  Като плюе комунизма, да се огледа. Има достатъчно големи художници, които изповядат комунистически идеи: Пикасо, Ренато Гутузо, Фернан Леже, Рокуел Кент, Фрида Кало, тройката мексикански муралисти Рибера, Ороско, Сикейрос.
  МОЖЕШ или НЕМОЖЕШ - това е разликата.

 37. 37 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По времето на Селянизма държавата си беше редко тъпа, защо беше оградена с мрежа, като никой не нападаше а, да ми отговорят червените патриотари, в същото време стотици високоинтелигенти българи се развиваха упешно в упадъчния свят, и Явашев, не говорейки български е известен като Българинът Кристо, да ви е ясно!

 38. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1013 Разстроено

  Държавата е машина,създадена да ви улеснява живота,а това,че сте я направили калпава като руска перална машина,сте виновни всички вие.Включително и аз,разбира се,защото стоя тук и ви помагам в делото да съсипвате природа и хора,червени капути.И ако не беше *тъпа*,кому търсите по *лошата чужбина*,защо ходите там да се гъзите с черната работа,защо си пращате децата - включително и професионалната лъжкиня курнелия,защо постоянно псовисвате?Кристо ви бил виновен!Ще му пръднете на дедовия,оправете си държавата,избирайте си умни и кадърни хора да работят с машината,наречена държава,и тогава може би ще си излезете от кочината.Вижте по-горе какво отговарят на майката с количката прасетата с мерцедеса,прочетете и коментарите на *гражданството* и дано разберете какво ви казвам.Ха дано,ама надали...

 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кристо е американец, не е българин.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#36] от "ahasver":

  Ренато Гутузо, Фернан Леже, Рокуел Кент, Фрида Кало, тройката мексикански муралисти Рибера, Ороско, Сикейрос.
  МОЖЕШ или НЕМОЖЕШ - това е разликата.
  да бе, всички те пееха интернационала и се преселиха в ссср нали!

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Ето, излезе от България и показа какво е изкуство. В България никой нямаше да му даде пари за плат с който може да бъде облечено населението на един град, за да зачули някаква забележителност. Тази простотия, наречена изкуство, може да вирее само в Западна Европа, Щатите и Канада, където либералните творци са достигнали най-високите степени на перверзия и умопомрачение. Не е само Христо Явашев, който твори псевдоизкуство. В Щатите вече поколения творци си изкарват прехраната с ваене на статуи, които до една наподобяват мъжки полов орган, залитнал ту на едната, ту на другата страна. Напълниха Америка с х@@ове. Поколения творци си изкарват парите за наркотици със събиране на старо желязо и заваряването му в причудливи композиции, според на формата изходните материали и както прилегне. Художникът никога не може да предвиди какво ще намери на сметището и какво ще се получи накрая. Поколения художници в Америка правят изкуство от всякакви подръчни материали с органичен и неорганичен произход. Принципите на либералното изкуство са следните- колкото по-шантава идеята, толкова по-голямо изкуство.

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Да се върнем към идеите на Христо Явашев. Да завиеш с плат някакъв обект не е гениална идея за която никой друг не се е сетил. Просто нормалните хора проявяват здрав разум и ежедневно отхвърлят от съзнанието си подобни мисловни импулси, които не идват откъм главата, а откъм задника. Шантавото либерално изкуство е мощен инструмент за диверсия и деградиране на нашите общества и глобалистите го използват с пълна сила. Затова на идеи като тази на Христо Явашев се осигурява финансиране. Между другото, сега Тръмп занулява финансирането на подобни изкуства. Държавата спира да финансира индустрията за производство на фалоси и всякакъв друг скраб. Държавата спира и да изкупува тези боклуци.

 43. 43 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 822 Разстроено

  До коментар [#20] от "mushashi":
  Халтураджия!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 44. 44 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тая откачалка за колко хора в България е интересна ?

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#42] от "gozambo":

  Гози, прочети моите бележки. Сам се финансира и избива много пари. Пътеките на езерото - вложени 15 млн долара. Над милион посетители с билетче 50 евро. Изкарал е до тук 60 млн евро. Отделно продава скъпо рисунките си.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3865 Неутрално

  ЕДИННА ЕВРОПА

  Първо и повече Русия: 1917, 1918, 1939...
  В съюз с Ленин, Хитлер и т.н.

  До коментар [#6] от "Каишков - Системен нарушител":

  Предовена България преживяла две военни кататстрофи и стигнала да съюз с нацистите...

 47. 47 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не е проблема Христо или Кристо ( форма да се отречеш от българското) . Тъпа е България и сега. Тогава комунизъм сега тоталитарност по висока от комунизма. Ами правят го българите и много бързо си слагат чуждоезични добавки ,а децата са вече ...нещо друго .
  За мен предаваме паметта на поне 50 поколения родили се по тази земя. Всяко село ,гора ,язовир , скала и прочие са свързани с живите. Сега те ги няма - мъртви сатват скали , дървета , реки и селата . Това огромно богатство на духовна култура умря. Правят се филмчета, правят се фалшиви новини че май още нещо мърда. Нищо не мърда. Смъртта на селата е факт .........средните градове са вече наред на мушката ,а окръжните също . Накрая ще остане един/на ...София, с комшии от полудиви ромски същества. Нищо не е вечно , дори и държавите. Толкова време ни е крепял господ да ни има по земята, като че ли това време е свършило. Малка утеха е че много по велики народи са седнали на скамейката на изчезналите народи.
  П.П Направих възможното да подкрепя децата да излязат навън. Те бчха решили да напусната "тъпата България" . Справят се добре с живота , отнесено към непрекъснатите проблеми проблеми тук. По тъпото ...че и за мен е тъпа държава.

 48. 48 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 555 Весело

  Кристо е СВОБОДЕН! И като свободен човек има право да мисли каквото си иска! Не съм патрЕотар, че да ме засегне това, което Кристо си мисли. Защото и аз съм СВОБОДЕН! Да мисли, каквото си иска! А дали ми харесва или не изкуството на Кристо е съвсем отделен въпрос...

 49. 49 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Евала на Христо за мащаба на творческото му мислене, но да избягаш от проблемите не е кой-знае какво геройство, камо ли да го афишираш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 50 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#9] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Венче, пак мотика...като на оная с Че Говн//ара...
  http://www1.znam.bg/zmonres/edu/etika %20i%20pravo/razdel7/urok1/text2.html

 51. 51 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 725 Весело

  До коментар [#11] от "neut":

  „Какво му пречи днес на Кристо да посети родината си“
  Е ми пречат му ей такива тапъна//ри като коментиращите тука „патрЕоте“...

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2574 Любопитно

  Държавата може да е тъпа но как една година може да бъде тъпа не разбрах от писанието на тв журналистката Атанасова-Тенева!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK