Европейският съюз на 60

Европейският съюз на 60

© ReutersДнес лидерите на 27 страни членки на Европейския съюз без Великобритания се срещнаха в италианската столица за отбелязване на 60-годишнината от раждането на една от организациите, благодарение на които на континента има мир, просперитет и зараждане на нов тип идентичност. "Дневник" препечатва анализа на политолога Даниел Смилов по този повод, публикуван в портала "Култура".


1. 70 години траен мир в Европа.
2. БВП на ЕС за 2015 г. е 26% от световния вътрешен продукт. Ако Великобритания се брои отделно, този процент спада до 22%. За сравнение към момента САЩ имат 24%, Китай -15%, а Русия – около 2% от световния БВП. Докато делът на Китай расте, тези на ЕС, САЩ и Русия намаляват. Днес ЕС представлява най-голямата световна икономика.
3. Население – 500 млн. През 1900 г. около четвърт от световното население е живеело в Европа. Днес европейците (ЕС) са само 6-7% от населението на света. Ако тези тенденции продължат, през 2060 г. населението на ЕС ще спадне до 4% от световното.
4. Средната възраст на Европа е 45 години, на Северна Америка – 40, Азия – 35, Африка – 21.
5. Данните за населението – брой и възраст – показват, че мигрантският натиск върху Европа само ще се засилва. Те също показват, че ако желае да се запази като една от най-големите световни икономики, тя има нужда и от доста по-голямо население.
6. ЕС разчита за защитата си на НАТО, където основната финансова и военна тежест се носи от САЩ. С излизането на Великобритания тази зависимост само ще се засили. Настоящите военни бюджети го показват:
- САЩ – 682 млрд. долара,
- Китай – 251
- Русия – 113
- Великобритания- 58
- Франция – 51
- Германия – 46 Ако Германия повиши разходите си за отбрана до 2% от БВП (договорения минимум за НАТО), нейният военен бюджет би бил около 70 милиарда долара. Дори при сегашното състояние на нещата, съвкупните военни бюджети на страните от ЕС са по-високи от този на Русия.

 1. 7. Европейските общества са сред най-равните в световен мащаб. GINI индексът на всички членки на ЕС се движи между 22 и 37. Средната стойност за ЕС е 31. България и Румъния в момента са на 37, което е висок показател. Дълго време ние бяхме между 33 и 35 (за периода 2007-2015 г.). Въпреки спада за 2016 г. в сравнителен план България е различна от неевропейски държави като например САЩ, Русия, Мексико и Чили с индекси около и доста над 40.
  8. Средното доверие в ЕС е 36% като тенденцията през 2016 г. е към нарастване. Доверието в ЕС е по-високо от средното доверие в националните управленски институции. 49% от българите се доверяват на ЕС, докато само 12% имат доверие на Народното събрание и 24% на правителството (за 2016 г.).
  9. 81% от населението на ЕС одобрява свободното движение на хора, които да могат да работят, да учат и да правят бизнес навсякъде в съюза.
  10. 70% от хората в еврозоната подкрепят еврото; за целия ЕС този процент е 58.
  11. 82% от европейците смятат, че свободната пазарна икономика трябва да бъде съчетана с висока степен на социална защита.
  12. 69% от европейците искат обща политика по миграция. 61% са позитивни към миграция от други държави от ЕС. 56% са срещу имиграция от страни извън ЕС.
  13. Две трети от европейците смятат Европа за място на мир и стабилност в един все по-неспокоен свят.
  14. 69% от европейците одобряват Договора от Рим, с който са създадени ЕИО и Евратом.
  15. 60% от европейците смятат, че трябва да има повече съвместно вземане на решения на европейско ниво в области като укрепването на мира и демокрацията, борбата с тероризма, гарантирането на равенството между мъжа и жената.
  16. 74% от европейците смятат, че трябва да има обща политика по отбрана и сигурност.
  17. 70% смятат, че трябва да има обща енергийна политика. За България ползите от такава обща политика биха били безспорни: налагането на европейски правила наскоро накара "Газпром" да започне преговори за драстично сваляне на цената на газа за нас.
  18. 64% смятат, че трябва да има обща външна политика.
  19. 86% от европейците одобряват програмата Еразъм за обмен на студенти и преподаватели.
  20. Износът на България за ЕС е равен на 27% от БВП.
  21. Преките инвестиции от ЕС в България са 6% от БВП.
  22. Годишните трансфери на безвъзмездни средства от ЕС към България са 2.7% от БВП за последните десет години.
  23. От 2000 г. реалният БВП на глава на населението в България се е удвоил. Темпът на прираст на БВП у нас е 4.1 при средно за ЕС 1,5 за 2016 г.: това показва, че България настига останалите държави, макар и с по-бавни темпове от Румъния (4.4).
  24. Като обем на икономиката си България в момента е равна на Хърватия и почти два пъти по-малка от Словакия. Това показва, че страната има много сериозен потенциал за ускорено икономическо развитие и растеж при добри политики и устойчива, стабилна среда.
  25. Сравнена със страни като Сърбия, които не са член на ЕС, България ги изпреварва по всички основни показатели, което – по отношение на Сърбия – е прецедент за последните 100 години.
  26. Всички държави членки на ЕС са "свободни" по индикатора за демокрация на "Фрийдъм Хауз". С най-нисък индекс е Унгария (76). Наши съседи, които не са членове на ЕС, като Македония, Турция, Грузия, Армения, са класифицирани като "частично свободни". Турция с индекс 38 бързо се приближава към групата на "несвободните" държави – Русия (20); Беларус (20); Азербайджан; Казахстан е с дори по-ниски стойности. Българският индекс е 80.
  27. 66% от европейците се чувстват европейски граждани; при българите този процент е 49.[i]
  28. Ханс Кристиян Андерсен е част от общото европейско културно наследство. Една от приказките му започва така: "Тоя, който извърши най-невероятното, ще получи ръката на царската дъщеря" Един момък направил най-сложният часовник, който светът познавал дотогава. Всички признавали, че това е най-голямото чудо, което са виждали. Но дошъл друг момък с брадва и строшил творението, като твърдял, че е направил още по-голямо, още по-невиждано чудо.
  29. На 60 години ЕС не е перфектен, но безспорно представлява най-сложният политически часовник, който светът познава: в него са съчетани принципите на националния суверенитет и постепенната федерализация на области като единния пазар, валутната политика, правната регулация, сигурността и т.н. ЕС с право претендира да бъде третиран като голямо постижение на европейците и човечеството. Както Андерсен е предвидил обаче, всяко такова чудо неудържимо привлича и хората с брадвите. Такива ще видите от българо-турската граница до сърцето на Париж и Лондон.
_________________________
[i] Всички данни са от официални източници като Евростат, Евробарометър, НСИ, Бялата книга за бъдещето на Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  За 60 години това трябваше да е най-силният съюз в света. За да не се случи това - "помогнаха" както от Изток, така и от Запад...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7122 Неутрално

  ДА на ЕС - единство, цялост и просперитет!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 626 Неутрално

  "ако желае да се запази като една от най-големите световни икономики, тя има нужда и от доста по-голямо население."

  Ами да измислят свестни политики за повишаване на раждаемостта сред гражданите на съюза. А защо не роботизация? Досега не съм видяла нито един сериозен анализ по темата миграция срещу роботизация. Освен това континентът е с най-високата гъстота в света, искате накрая да не може да се диша от хора ли? Всичко друго ми харесва и подкрепям, обаче на тия про-мигрантски мантри трябва да се сложи край.

  Отделно, Дневник, имам забележка към вас - ето, признавате си че сме изпреварили Сърбия по всички показатели, а преди време имахте статия как те и макетата (?!) имали по-високи заплати от нашите и аз както и редица други съфорумци коментирахме, че това са пълни глупости, но вие не си оправихте статията.

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Дъ си помисли човек, че сме голяма работЪ..:-) А то България е под нивото на поне 60 държави извън Ес плюс 26 в Ес..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  Да живее и процъфтява браткия европейски съюз и нерушимата българо-европейска дружба!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11054 Неутрално

  Хубави препратки с други страни, пътят е верен по принцип, трябва да се изчистят нюансите, а обобщението ми харесва :)
  Хората с брадвите за съжаление винаги са мнозинство ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Всяко начало е трудно.Първо ЕС трябва да се реформира и после да "натисне педала на газта"!

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#3] от "neut":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Само ЕС като едно цяло може да постигне това,но ако е разединен няма как да стане това!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 720 Неутрално

  тва с бевепетатае крайна глупост,понеже от осемдесетте насам,механизма за изчисляване на БВП е променен,за да не изглежда зле и да плаши пейзаните.в БВП взеха да бухат въртящите се мангизи в сивата икономика,както и тия от ''услугите''-финансовите.демек уйдурмите на банките.също и заемите.на практика след деветдесетте, тренда е отрицателен както в бившия съветски блок,така и в ойропа. през 2010-та САЩ наля 50 млрд.в Дженерал Мотърс за да не фалира. японците наливат в частните компании в автомобилостроенето, мореплаването и тежката индустрия.резултатът е огромна вътрешна и външна задлъжнялост. системата плаче за рестарт,който ще отнеме много човешки животи.

 12. 12 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да живее и процъфтява браткия европейски съюз и нерушимата българо-европейска дружба!
  —цитат от коментар 6 на Judjuk


  ЕС стана като СИВ, ненужна на повечето държави,само Германия кяри и диктува как да стават нещата!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  60 години са точо един будистки век.
  Май отива на свършек тоя Европейски съюз. 😘

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3124 Любопитно

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Представяш ли си, ако не бяхме в ЕС?

  Gunter glieben glauchen globen
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stoyan Stoyanov":

  ЕС трябва да се "реформира",(разбирай,устрои) като САЩ. Ако ЕС продължава да бъде управляван само от една страна,(?!),Германия,той е обречен на бавно или бързо разпадане. Това е все едно САЩ да бъде ръководена тайно и/или явно от Калифорния! Няма как да стане! Първата стъпка например е европейците да могат да избират почти директно лидер на ЕС,така както американците избират президент. И да притежава неговият властови капацитет.

 16. 16 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3124 Весело

  До коментар [#12] от "Кърт Вонегът":

  Щуцер, ако не е ЕС ти ще пасеш кравите на село!

  Gunter glieben glauchen globen
 17. 17 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "Stoyan Stoyanov":ЕС трябва да се "реформира",(разбирай,устрои) като САЩ. ........

  ..... Първата стъпка например е европейците да могат да избират почти директно лидер на ЕС,така както американците избират президент. И да притежава неговият властови капацитет.
  —цитат от коментар 15 на deaf


  Направо ЕС да стане 51 щат на САЩ?

  А за общ президент е твърде рано, все още ни липсва европейска идентичност на нация! ЕС има бъдеще само като независима общност,с тоталната зависимост от САЩ сме само добри васали на американските гео-политически интереси!

  Пътят е през Европейска армия и напускане на НАТО!

  А с избора на общ президент е твърде рано, на Европа липсва идентитета на нация!

  ЕСможе дапреживее само с независима политика от САЩ,иначе сме само васали на американските гео-политически инт

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  Тази статия трябва да се набива с чук в кухите тикви на всички комунисти, "православни" националисти, щуцери, карабастуни и прочие фауна.

  Членството в Евросъюза и НАТО е най-хубавото нещо, което се е случвало на България през последните 500 години.

  И който се опитва да промени този факт и да накисне в голямата кална локва северно от Монголия, да знае, че този път няма да си поплюваме както през януари '97.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3357 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Голям оптимист си.Фауната няма да разбере.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#19] от "hodounski":

  "Фауната няма да разбере."

  Знам.

  Европейският съюз дава на способните, амбициозни, знаещи езици и притежаващи продаваеми умения българи възможност да работят за 550 милиона ПЛАТЕЖНОСПОСОБНИ потребители на техния труд, което е далеч за предпочитане пред това, да работиш за петилетния план, за партийния секретар и/или за износ през някое ВТО в посока СССР, Виетнам или Ангола.

  Същевременно им позволява да купуват качествени продукти, произведени от същите 550 милиона, на разумни цени без мито.

  Да не говорим за УНИКАЛНАТА ВЪЗМОЖНОСТ да пътуват безвизово в това огромно пространство, пълно с култура, история, цивилизация, развлечения, чистота и ред.

  Разбира се, на карабастуните, джуджуците и останалата фауна това не са никакви предимства, защото:
  1. Те нищо не умеят;
  2. Нямат пари за европейски стоки;
  3. Нищо европейско не ги интересува - интересуват ги концертите на Слави, сръбската скара и ако може да паланджосат нещо от ТКЗС-то.

  Дето го няма вече.

  Затова им е криво и Евросъюзът им е виновен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Убийствено прав си!

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Хубавото е че такива малко по малко си отиват. Русия е напълно игнорирана от младото поколение, на практика не съществува в техния свят. Дори не я мразят, просто им е тотално безразлична.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#22] от "bobyb":

  "Русия е напълно игнорирана от младото поколение, на практика не съществува в техния свят."

  Оня ден с жена ми минахме покрай т.нар. Руски културен център на Шипка и видяхме на фасадата да се мъдри огромен надпис: БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ В РУСИЯ - ТОВА ВЕЧЕ Е РЕАЛНОСТ (или нещо в този смисъл).

  Някакви младежи ходеха пред нас и единият вика на другия: Абе, няма ли да се запишеш да следваш в Русия?

  А другият му вика: Ти луд ли си бе?!

  Представяш ли си да пишеше: БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ В САЩ? ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":
  Представяш ли си да пишеше: БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ В САЩ? ;-)
  ***
  Скъпоплатеното образование в САЩ изобщо не спира червениата да праща децата си там. На Курнелия сина ѝ учи в престижен американски университет срещу $40 000 / год. Това обаче въобще не смущава овчия ѝ електорат, който като дрогиран отива и пуска червената бюлетина.

  Gunter glieben glauchen globen
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4307 Неутрално

  До коментар [#24] от "Blood Red Skies":

  "Това обаче въобще не смущава овчия ѝ електорат, който като дрогиран отива и пуска червената бюлетина."

  Колкото прошляците от квадратните щати, гласували за Дръмпфел с надеждата да им намери работа, се смущават от факта, че живее в триплекс за 80 милиона долара и си мие оранжевия задник в златно биде.

  Или че всеки уикенд ходи да играе голф в Мар-а-Лаго, като един негов полет струва три милиона долара на хазната.

  Да не говорим, че кортежите му зачернят живота на местните, които на всичко отгоре плащат по над един милион долара месечно за охрана на имението от Сикрет Сървис.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK