Да закрием ли министерството на идентичността

Възстановка на битка за Шуменската крепост през 1444 г., 2004 г.

© Юлия Лазарова

Възстановка на битка за Шуменската крепост през 1444 г., 2004 г.Това, че културата служела за укрепване на националната идентичност, взе да се превръща в общо място. Ще кажеш, върнали сме се в 19 век, когато Масимо д’Азельо казва: "направихме Италия, остава сега да направим и италианци". Идентичността, значи, няма собствено битие и рискува да се разпадне, ако не я подпираме непрекъснато с дейности.


Нещо повече, културата има още по-специфична задача: да буди гордости, а това ни връща още един век назад при Паисий. И както ни връща, така ни изстрелва на челото на постмодерния свят, където културните ценности се съдят не със старите мерки на усилието, тълкуването, помненето, а чисто математически: еди-колко си долара, зрителя, клика.


Тази иначе световна тенденция у нас е доведена до край, културата се мисли
като един вид спортно състезание


където ще победим и ще ни признаят. В "Гинес", в ЮНЕСКО, в механата, където ви играят кукери. Забелязахте ли: огромен интерес към "Сляпата Вайша" и Григор Димитров преди съответните класирания, а като не спечелиха - мигновено забравихме и аниматора, и спортиста. Представете си го преведено в пример от нашата младост: "Спасителят в ръжта" не получава Нобелова награда и, чао, хвърлям го в коша.


Това свеждане на културните политики до състезание, разбира се, превръща самото занимание до евтина имитация, защото ресурсите на държавицата не са големи. Да построиш за 5 милиона бутафорна крепост, която в Шотландия струва стотици, да снимаш исторически филм със средства, които в Холивуд се предвиждат за освежителните напитки на продукцията – това е самото определение на кич: евтина имитация.


Разбира се, има такъв тип култура, която служи за белязане на етнически особености.


В някои племена се татуират


други разказват как предците са създали света от плюнка, трети раздрусват звънци и хлопатари; целта е да се разграничат от съседното племе и укрепят идентичността си. Която, разбира се, е по-висша от тази на съседите, защото тотемът на крокодила е, разбира се, по-силен от тотема на маймуната.


В традицията, която сме наследили – от Месопотамия до модерната епоха – културата е нещо повече: тя е насочена към универсални ценности, към красивото, доброто, истината. Скокът тук, разбира се, е християнството, което надскача племената и общностите, за да издигне идеята за човека - модерната епоха пък надгражда това с акцента върху свободата и креативността на този човек.


Културните политики в развития свят днес вървят именно в тази посока: от една страна, универсалното, от друга, индивидуално. Едната посока, разбира се, е


подкрепата на върхови постижения


чрез стипендии, награди, събития – основният принцип тук е много тесният филтър при подбора, който да доведе до истинска конкуренция на талантите. У нас по традиция предпочитат да раздават пари на калпак, за да не се сърди никой. Резултатът е едно такова усредняване, противопоказно на всичко върхово. Сама високата култура няма да оцелее, за това трябва политика, и то тази политика трябва да е много селективна.


Другата посока, това е


подкрепата на пазара за култура


Не директната издръжка, а подпомагане на това производство, което се смята за важно. По-ниско ДДС за книги, представяне на сгради за представления и изложби, облекчения за инвестиции в новите медии и културни индустрии. Разни форми.


Но все пак става дума за пазар, не за държавна издръжка. Защото принципът, въведен от г-н Рашидов, парите следват зрителя – където на всеки купил билет за театъра се връчва една солидна сума държавни пари, всъщност доведе до опошляване на вкуса. Нямам нищо против театрите да са пълни и да забавляват хората с леки жанрове. Нека държавата да ги подпомага със сграда или специален режим на осигуровки за артистите, какъвто има по света, но нека все пак това е първо индустрия, която печели, после да има и помощ, която улеснява достъпа до култура, но не я произвежда.


Третата форма на културна политика, това е


работата с общностите


В училища, в клубове, в общински звена гражданите трябва да се въвличат в правене на култура, която да ги обогатява и разширява хоризонтите им. Говорим не само за детето, което се записва на цигулка, но за кръжоци по фотография, дискусионни форуми, за читателски клубове, за ролеви игри, за научна популяризация, какво ли не.


Целта е гражданинът, млад или стар, да се извади от затъпяващото всекидневие, да му даде възможност да се индивидуализира през някакво лично негово нещо, а и не на последно място – да общува с други хора.


За жалост у нас тази гражданска култура обикновено се обръща на народни танци, т.е. пак охрана на племенната идентичност. Но дали пък някаква по-активна политика не би могла да разнообрази предлагането? Ако огромната част от парите на министерството не отиваха за щатове на доживотни творци, дали нямаше да има възможност някакви групи хора да измислят и правят неща, без да плащат наеми? Родителите ще ме разберат – огледайте се само къде бихте могли да запишете детето си на някакъв кръжок и колко ще ви струва това. Един тримесечен курс в София по фотография може да струва 400 лева и много от нас решават, че по-добре да оставят децата да се разхождат с пластмасовите бутилки бира из парка.


Има хора, които казват, че изобщо не ни е нужно Министерство на културата и цялата работа може да се направлява от независими центрове. Аз тук съм по-малко радикален: казвам, че не ни е нужно министерството на националната идентичност. А когато се разберем какво точно очакваме от културната политика, институционалните форми ще дойдат от само себе си.


Бел. "Дневник" - Припомняме видеото от рубриката "С две думи" за част от ефектите от управлението на Вежди Рашидов:


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3482 Неутрално

  По добре Мултак отколкото Калтак.Културата на министъра.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Весело

  просто министерство на истината , структурите са изградени , работят . особено наложително е след като Тръмп спира някои програми

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Чакам менте-професорчето да напише нещо свястно, поне веднъж, но явно ще си остана с чакането...


  П.п. Дневник, оправете си бъгавия сайт, безкрайно дразни!

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Факт е, че Рашидов наистина направи много за културата!

  Рашидов пак ще е министър на културата, в следващото правителство!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Бегло, отгоре, отгоре е представена "мащабната" работа, свършена от НАЙ-ПРОСТИЯ МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА, С ЛЮБЕЗНАТА ПОМОЩ от най-простия мин. председател.
  Дълги години тренинг с "малка водка, много пъти" дава видим резултат!

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2453 Неутрално

  Факт е, че Рашидов наистина направи много за културата!
  До коментар [#4] от "Кърт Вонегът":

  Въпрос на вкус, казало кучето, след като се облизало под опашката.
  Нъл тъй, Кърт?

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  Малко бутафорийка, малко вампири и късане на билетчета....бай Х вече смята печалбите. Народе!

 8. 8 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Господин КОЙ т.е. бившият премиер на първия кадър е направил типичния за Меркел жест с ръце. Нали няма съмнение че копирането съзнателно и с цел? Имитатор и измамник, но няма как да заблуди хора които имат някакъв интелект...

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Точен коментар. Браво на автора!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Тръгнах да го чета, но нещо не беше както трябва. Погледнах кой е автора и ми стана ясно защо е така.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Весело

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  +++

 12. 12 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  За жалост у нас тази гражданска култура обикновено се обръща на народни танци, т.е. пак охрана на племенната идентичност.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Интересно защо Дичев, който имам чувството че се срамува че е българин не си припомни как ирландците с малко налудничавите си народни танци завладяха цял свят и дори се обявха за Лордс ъф дъ денс. Едва ли има ирландски универсален човек тип Дичев който да дръзне да нарече ирландците "племе" само заради това че обичали да танцуват както са ги учили техните предци.

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Най як в това отношение беше Цара, който беше вкарал културата в едно министерство заедно с туризма, където май е истинското място на развлекателните жанрове и обикновените дичевизми.

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  "Любимият" ми преподавател от СУ-то пак се е изрязал мощно, в типичен стил - пълна липса на смисъл в казаното, замазана с яко плюене по България и българите. Виждам обаче, че простатата вече алармира и даже си противоречи сам в две последователни изречения - хем иска пазарен принцип и малка помощ от държавата, хем плаче, че понеже парите отиват там където има зрителски интерес, това "опошлило" вкуса. Ами "професоре" - то със или без на Рашидов грантовете, театрите ще играят предимно популярни постановки (разбирай - лековати комедии граничещи с кича), просто и там работят хора, които плащат сметки и се хранят. С грантовете при желание на директора може и нещо смислено да пуснат за отбрана публика - иначе едва ли. Културата ни е каквато е защото такива като Дичев, учени от малки от бащите си номенклатурчици че са елит, са я окупирали и не пускат кокала.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Дневник, новият дизайн идално пасва на "анализите" на др. Дичев.

  Човекът се опитва да ни каже нещо, което като цяло е вярно, но е поднесено с наивитета, въобръжението и патоса на петокласник.

  Това ли е интелектуалният ни елит?
  Мъка, мъка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 16. 16 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Третият път е най-ефикасен - да се подкрепят материално и морално талантите, които са готови да споделят уменията си с млади хора. Изкуството и занаятите биха дали поминък и ценности и на определени малцинства.

 17. 17 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 334 Весело

  Мале,какъв нов сайт ! :D :D
  Не ви беше проблемът в сайта драги ,Дневник
  а в бездарните колумнисти като горният
  и останалата компания от "млади" leones (на годините на дЕдо ми)
  на които сте дали трибуна да блестат с посредствените си "анализи"

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 18. 18 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#14] от "Тюфлекчия":

  Спокойно,
  днес Дичев, утре колумна от Левчев,после следва от Дайнов.....Николов...
  Това трябва да е "автентично " десният" от ляв произход интИлИгентизъм на България!
  А иначе за изборните резултати на "автентично десните" без съмнение допренесе и редовното публикуване в Дневник"
  творбите" на горните "талантливи"и "автентично десни" автори!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 19. 19 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Слабо, скучно, вътрешно противоречиво и пълно с глупави клишета.
  Досущ като автора си.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  Точен коментар. Браво на автора!
  —цитат от коментар 9 на penetrating

  Кое е точното? "Защото принципът, въведен от г-н Рашидов, парите следват зрителя" не е въведен от склуптура Рашидов, а е основна идеолигия на либертианството - "парите следват ученика", "парите следват пациента", "парите следват резултата", "парите следват починалия".

  "В традицията, която сме наследили – от Месопотамия до модерната епоха – културата е нещо повече: тя е насочена към универсални ценности, към красивото, доброто, истината. " И това не е вярно. "Универсалните ценности" са променени - от вярата в задгробния живот до "максималната печалба". Последната не я е имало в Месопотамия, а "мултикултуризмът" е сренал Вавилонската кула.

  "Не директната издръжка, а подпомагане на това производство, което се смята за важно." Авторът явно хал хабер си няма за авторски права. Нали, ако държавата реши да подпомага, трябва някакси "да сподели" правата с данъкоплатците, осигурили парите за помощта. Отделно, че либертианци като Дичев се скъсаха да пропагандират, че "държавата е лош стопанин", пък сега искат от нея "съчуствие". Или се отричат от вярата си (в свободния пазар), или спират да пишат глупости в медиите. Че ни омръзна от тъпи тарикати, които искат нагло (безотчетно) да цоцат както при социалиЪма беше и да се правят на (десни) праведници.
  Пълната свобода предполага авторът да не зависи от никого - ни от държава, ни от спонсори, ни от "симпатизанти". Иначе ще е "творил" в прослава на днешните управници като Левчев.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#12] от "Каишков - Системен нарушител":
  "припомни как ирландците с малко налудничавите си народни танци завладяха цял свят"

  Не е цял свят, защото за мен и много други тези ирландски танци са боклук.

  подпис
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK