Българинът се държа разумно на изборите

Десните, които останаха под бариерата за парламента - Реформаторски блок ( Божидар Лукарски, Петър Москов, Найден Зеленогорски, Светльо Витков), Радан Кънев, Христо Иванов

© Дневник

Десните, които останаха под бариерата за парламента - Реформаторски блок ( Божидар Лукарски, Петър Москов, Найден Зеленогорски, Светльо Витков), Радан Кънев, Христо ИвановБългаринът се държа много разумно в тези избори.


Икономиката расте, безработицата намалява, Турция не се кани да ни нападне, отношенията ни с Европейската комисия са добри или поне непроменени, русофилията си е каквато си беше, независимо от истеричните галъповидни опити да й се придаде драматично нарастващо значение, чужди страни се пречкат, но не влияят осезателно на вътрешната ни политика. Външна нямаме.


Защо тогава избирателят да променя радикално управлението си? Би го променил, ако някой му предложеше нещо радикално различно, но без да разбутва относителния му и, макар и бавно нарастващ, комфорт. Такова предложение нямаше.
Избирателят даде повече, но недостатъчно за победа, гласове за БСП, след като видя нови и млади лица и много енергия. Той обаче се отнесе скептично към антиевропейските и прекалено проруски крясъци и беше отблъснат от гаменското поведение на някои от младите лица (подигравките с мъченията в Държавна сигурност и други подобни).


На избирателя му омръзнаха разните "десни", които се роят, цепят и карат по крайно досаден начин. Сякаш хората си нямат свои грижи, че постоянно трябва да се занимават с разправиите на горния етаж. Независимо от всички калпаци, сопи, ятагани и влачене на бабички по земята избирателят не се хвана на абсурдните твърдения за турска заплаха и Обединените патриоти получиха по-малко подкрепа, отколкото в разединеното си близко минало.


"Да, България", the new kid on the block, дръпна напред, но в рамките на своя квартал. Призивите да се борим срещу корупцията не са достатъчни, за да привлечеш хора, които живеят спокойно. На тях им е необходимо много по-ясно икономическо предложение. Старият Реформаторски блок беше пометен и ще бъде изоставен от всички. С две думи, избирателят каза: писна ми от сложните ви отношения, като измислите нещо ново, заповядайте пак. Никоя партия не спечели, по-скоро няколко бяха извадени от терена, защото избирателят не можа да схване какъв е смисълът от тях.


Всичко това може да не ни харесва, но е много разумно, по-разумно от поведението на британския избирател, който гласува да напусне ЕС. Следващия път, когато някой каже, че избирателят е тъп, по-добре да зареже политиката и социологията и да иде в местната кръчма да омайва комшиите си.


"Дневник" публикува с разрешението на автора коментара му от "Фейсбук"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ми да. Съвсем разумен избор направи народа тоя път. Естествено "автентично десните" ще цвилят, ама никой не ги е карал да разтурят последния си смислен проект - Реформаторски блок.

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Съглосин съм изцяло.

  "Външна нямаме."/политика/
  И това си е така

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Добра статия, която ясно показва, колко т.н. десни са далеч от реалността.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  От много време с удоволствие чета текстовете на Юлиан Поопов и мога да кажа за този текст, че автора, както и избирателя по неговите думи са наистина разумни, макар и аз самият да не съм галсувал като масовия избирател и затова си загубих гласа:).
  Но е факт, че липсват някакви принципно нови, разумни и силно привлекатлени идеи ( популизма не го слагам в тази графа) и това ( за съжаление според мен) е валидно далеч не само за България, но и за тази част от света, който наричаме бял, развит и т.н.
  Това също не е беда, всеки ден не се пръкват гениални идеи, а и понякога се пръкват такива, които изглеждайки гениални прецакват маса народ - например идеите на Маркс доразвити и приложени от Ленин.
  Та нищо страшно, просто човешкия живот и съптветно перспектива са доста къси и известно нетърпение, да се случват добри, по-добри и отлични неша е разбираемо, но...каквото - такова и в такава ситуация, дори и времезадържане като настоящото не е най-лошия вариант.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Разстроено

  Ще им уври ли главата на тези дългогодишни състезатели по автентичност, които направиха на маймуни избирателите си?
  Това, което сториха с дясното, е непростимо престъпление.
  Да се скриват и да се омитат всички!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на vlado1978
  vlado1978
  Рейтинг: 476 Неутрално

  За Да, България - "Призивите да се борим срещу корупцията не са достатъчни, за да привлечеш хора, които живеят спокойно".
  Нищо подобно, на тях им трябваха хората, които живеят НЕспокойно. А те, за разлика от описаното в този материал (фейсбук-пост), са доста повече. Не знам авторът къде живее и за кой му е извадката, но май не е много наясно какъв е животът в страната ни. България не е София, но и да беше, пак няма как да е вярно написаното. Икономически растеж? Русофилия - каквато беше? Няма проблем с Турция (това за нападането е просто неглижиране на проблема)? Айде ако идеята е да се реабилитира ББ, то поне да става с истини.

 7. 7 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 430 Весело

  Петър Волгин на страницата си във фейсбук: "Има една чудесна новина от тези избори. Няма да гледаме в парламента крадливите тарикати от РБ-ГН, претенциозните сноби от "Да, България" и психодесните от "Нова република". На подобни псевдоинтелектуалци и едноклетъчни евроатлантици мястото им е в тоталната периферия - да си се наслаждават един на друг и да не ни досаждат."
  Освен това остават без субсидии и държавни имоти. Само грантове от съмнителни чужди организации.

 8. 8 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1339 Разстроено

  Изборите, за кой ли път, доказаха, че демокрацията работи. Изборът, какъвто и да е си е наш. Добър или лош. Изборната активност е доста под 50%, което означава, че каквото ни е надробило гласувалото малцинство, това ще сърбаме 100% българи. Но никой няма право да се сърди. На всеки е дадена възможност - да е гласувал. В България, обикновено денят за размисъл е на другият ден след изборите.

 9. 9 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 264 Весело

  "ледващия път, когато някой каже, че избирателят е тъп, по-добре да зареже политиката и социологията и да иде в местната кръчма да омайва комшиите си."


  Мноооого добро.... :-)

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5107 Неутрално

  До коментар [#8] от "petyo9":

  ++++++++++++

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Защо тогава избирателят да променя радикално управлението си? Би го променил, ако някой му предложеше нещо радикално различно, но без да разбутва относителния му и, макар и бавно нарастващ, комфорт. Такова предложение нямаше."

  Съгласен съм, че външна политика нямаме. Иначе управлението трябва радикално да се промени, защото сме затънали в кражби и корупция и нереформирани институции, т.е. нямаме напредък и такъв при ББ-3 не се очертава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Звучи разумно. Не като напъните на Петя ;)

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Доста точни наблюдения ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  "Старият Реформаторски блок беше пометен и ще бъде изоставен от всички. С две думи, избирателят каза: писна ми от сложните ви отношения, като измислите нещо ново, заповядайте пак.”

  С уговорката, че от всички подобни РБ2 има най-висок резултат!
  Разбира се промени трябва да има, защото е ясно, че в такъв формат шансовете да влязат и занапред не са високи, камо ли във вид че да определят политиката...
  Тези лидери се оказаха неспособни за реална консолидация. Сега след като Кънев хвърли оставка, ред е на онова недоразумение Лукарски и т.н.

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "Да, България", the new kid on the block, дръпна напред, но в рамките на своя квартал. Призивите да се борим срещу корупцията не са достатъчни, за да привлечеш хора, които живеят спокойно. На тях им е необходимо много по-ясно икономическо предложение. ...
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Напротив.
  Забъркването на "Да България" в плиткоумни, псевдо-икономически и социал-идеологически ЛЪЖИ от типа: "ще вдигнем заплатите и пенсиите" ще ги вкара в политическия калъп на партизанските измамници. Или пък абсолютно безсъдържатлното клише 'десни/леви', когато все едно не видяхме през годините, че това е етикет без никакво значени що се отнася до кражби и далавери.
  Корупцията, липсата на правосъдие и елементарна държавност са причините и за всякакви икономически неблагополучия и това трябва да си остане посланието на 'Да, България'.

 16. 16 Профил на каквоставатука
  каквоставатука
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неправилни изводи. На БСП не са им е попречили "антиевропейските и прекалено проруски крясъци", такива прекалени крясъци има само в предубедената глава на автора. Напротив, точно казването на истината за ЕС и Русия им удвои резултата от последните избори. Авторът явно не познава настроенията сред народа и не знае че на всички им дойде до гуша от празните евроатлантически лозунги и антируска истерия от президента и министрите на РБ през последните години. Просто БСП се води социалистическа партия, лява партия, но мнозинството от българите не са леви и никога не са били (за разлика от гърци, испанци, португалци и пр. средиземноморски народи), затова и не могат да надскочат лимита си от 1 млн гласа.
  На избирателят "не му омръзнаха разните "десни", които се роят, цепят и карат по крайно досаден начин", напротив, последните си взеха своите 300 000 гласа от последните избори. Просто толкова им е лимитът на тези т.нар. уж десни, а иначе обикновени либерали. Никой извън тесния им софийски кръг не споделя същата ултралиберална идеология, антируска истерия и краен евроатлантизъм, нито популистките им лозунги за борба с корупцията.

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Гневно

  Според автора ,тук цъфтим и връзваме.Най-корумпираната държава в ЕС! На мат'рала това му харесва, Сега като няма опозиция в НС ,вече ще сме съвсем „спокойни и стабилни“....на дъното.

 18. 18 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ами всеки който е дръзнал да напише в този сайт,
  че "автентично десните" нямат нищо общо с дясното
  е бил обвиняван в "путиновизъм" :D
  Think tank Ът им (сиреч пипето им) не достига да разберет,
  че с лозунги за борба срещу руско-турско-комунистически заплахи избори никога няма да спечелят!
  Десният електорат се интесресува от :условията за бизнес и за създаване на работни места,данъците,инвестициите,здравеопазнето,сигурността си.........не от гемии в черно море веднъж водени от Ердоган,а после срещу него!
  Десен не означава да се извикате в този сайт "долу Путин" и "долу Тръмп"
  нещо което целодневно правят едно групе от фрустрирани щатни форумни пенсионери и безработни
  и да громите "комунизма" в Европа,защото такъв няма ,а е само в деменсиралите ви глави!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 425 Неутрално

  По-плитък и откровено погрешен анализ не бях чел. Аман от графомани.

 20. 20 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Българинът за пореден път се държа доста тъповато на изборите. Предвид, че беше изправен пред избора на по-малкото зло, ДА... постъпи разумно и избра по-малкото зло, но не за пореден пъ не направи необходимото да помисли, създаде и направи "добро", което да вземе властта. Явно всички са доволни да си шляпат в клта и да стоят в стабилността измислена от герб.

 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Принципно, това което му викаме 'демократични избори' с малки изключения си е игра по правилата :)
  Дори отблъскващите всеки нормален човек изцепки на другарката Курнелия е също точно по правилата.
  Гласът на калпак е това: глас за банани, евтин дизел, обещание за пенсия, заплата, помощи и надбавки.
  Просто, това е технологията на масовото избирателно право :)
  Едни гласуват за да преразпределят дохода изкаран от други, а върху всичко това паразитират партийни банди :)

 22. 22 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Авторът явно не познава настроенията сред народа и не знае че на всички им дойде до гуша от празните евроатлантически лозунги и антируска истерия от президента и министрите на РБ през последните години.
  —цитат от коментар 16 на каквоставатука


  Тук май някой има претенцията, че неговото мнение е "народа".

 23. 23 Профил на каквоставатука
  каквоставатука
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бай Благой":

  Народът няма нужда от говорител, той се изказва и сам на изборите. Например на изборите за президент народът избра такъв, който иска отпадне на санкциите срещу Русия и признава Крим за руска територия, а не зубъра с очилцата, който освен да фъфли евроатлантически лозунги не можа да каже нищо друго ... Така че глупостите за прекалената "проруска" и "антиеврпейска" агитация на БСП дето им била попречила дори не се нуждаят от коментар ...

 24. 24 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Остава една горчилка, че основните разбирачи и недоволни са негласуващите. Все те нещо невиждат и все всички са им еднакви. А като минат изборите и почват да виждат. Шантава работа.

 25. 25 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Добър коментар и още по-добър на пост№8. Издържах да гледам повече от час ТВ студия с дежурните мислители - социолози, политолози и всякакви анализатори... Почти не беше засегната темата с ниската избирателна активност. И това важи в още по-голяма степен за големите градове. Ами като са ни заспали гражданите /повечето от село раждани/, ще доминира вотът под строй! Дали е етно, дали е русофилски, дали е военно-патриотарски или откровено популистко-лумпенски - няма значение. Винаги ще има подобни избиратели, стоящи зад някакъв свой вожд. Проблемът е на другите избиратели - заспалите, които за пореден път проспаха възможността за промяна на курса. Къде отиде задължителното гласуване?

 26. 26 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Не съм убедена, че да дадеш доверие за трети път на мутра, която два пъти не си изкарва мандата, щото не му стиска, или пък да се подлъжеш по популисти, е много разумно решение.
  Но съм съгласна, че десните така и не намериха ясно и единно послание към избирателя, а се надуваха като пуяци.
  А народа е простоват, на него му трябват Бойковци, да му говорят просто и ясно.

 27. 27 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2919 Весело

  Язък за форумните ДеСеБарки (да не се бъркат с форумните БеСеПарки - въпреки , че човек трудно би разлечил постовете им) - в желанието си да избодат очите на "Тиквата" - му исписаха вежди !

  Що ли ? Щото в злобата си предпочетоха Радев за президент , да не казвам и колко още пъти играха в отбора на паразитите от столетницата през годините - а всеки знае , че в народната медицина тиквените семки морят "глистите" - те затуй -хип , хип ура , Боце ...

 28. 28 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2919 Весело

  Язък за форумните ДеСеБарки (да не се бъркат с форумните БеСеПарки - въпреки , че човек трудно би разлечил постовете им) - в желанието си да избодат очите на "Тиквата" - му исписаха вежди !

  Що ли ? Щото в злобата си предпочетоха Радев за президент , да не казвам и колко още пъти играха в отбора на паразитите от столетницата през годините - а всеки знае , че в народната медицина тиквените семки морят "глистите" - те затуй -хип , хип ура , Боце ...

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  До коментар [#26] от "Orchid":

  Точно! Гледам ,че Дневник нищо не пишат за феномена 10/10 и 11/11

 30. 30 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Да, България" изпреварват АБВ и ДОСТ. Не съжалявам, че гласувах за тях. Останалите т.нар. десни просто се провалиха и явно е дошъл моментът да слязат от сцената.

 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#29] от "hodounski": До коментар [#26] от "Orchid":
  Точно! Гледам ,че Дневник нищо не пишат за феномена 10/10 и 11/11

  Какъв е тоя феномен? Да не е нещо като "нашта система 4-4-2"

  /не се чете/
 32. 32 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6348 Неутрално

  Да така е, само да няма търгуването с ромските гласове.

 33. 33 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Авторът като се бои да каже истината сипе комплименти за населението. А истината е, че българското население не желае реформи и "бастисва" всеки, който се престраши да направи някакав а рефомичка. Примерите са за провалените реформи в МВР, здравеопазването, да не говорим за липсата на реформи в образованието. Но сметката плащат младите българи, които остават в България, да видим до кога ще бъде така.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Разумно ли? Я вижте, каква сган е 44-тото НС.

 35. 35 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Защо тогава избирателят да променя радикално управлението си? Би го променил, ако някой му предложеше нещо радикално различно, но без да разбутва относителния му и, макар и бавно нарастващ, комфорт. Такова предложение нямаше."
  Ами така си е. На една свиня й стига да й сипваш редовно помийка и изобщо няма да ти прави на въпрос, че като ти дойде кефът ще и дръпнеш ножа.
  Така е и с българския "суверен". Дай му 15 годишна бангия, "нов внос", с АГУ, смартфон на изплащане за 2 години и въможност по дългите почивки около официалните празници да виси по 10 часа в задръстване на път към/от Гърция и можеш пред очите му да му откраднеш примерно 4.5 милиарда от "системна банка", без да се притесняваш, че ще ти потърси сметка. След има-няма 2 годинки може пак пред очите на суверена да пратиш разследването в девета глуха, да разпънеш чадър над разграбването на останките от същата тая банка и "суверенът" пак ще ти гласува доверие. Само не смей да му пипаш 15 годишната бангия с АГУ-то. Ако пък го пуснеш и до баницата, ама в самата периферия, няма нужда чак до мекото, и вече си в играта завинаги.
  Народопсихология, к'во да му пра'иш...

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бай Благой":Народът няма нужда от говорител, той се изказва и сам на изборите. Например на изборите за президент народът избра такъв, който иска отпадне на санкциите срещу Русия и признава Крим за руска територия
  —цитат от коментар 23 на каквоставатука

  Тези тъпотийки си ги разправяйте на партийни събрания.
  Ако глупостите дето пишеш бяха вярни, то сега БСП щеше да има абсолютно мнозинство, а то какво... як шамар за другарката Курнелия и тавагиш Решетников.
  Разбира се, такива като теб ще продължат да взимат кинти, щото наистина се стараеш, а руските решетници имат нужда от мерзавци :)

 37. 37 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Петър Волгин на страницата си във фейсбук: "Има една чудесна новина от тези избори. Няма да гледаме в парламента крадливите тарикати от РБ-ГН, претенциозните сноби от "Да, България" и психодесните от "Нова република". На подобни псевдоинтелектуалци и едноклетъчни евроатлантици мястото им е в тоталната периферия - да си се наслаждават един на друг и да не ни досаждат."Освен това остават без субсидии и държавни имоти. Само грантове от съмнителни чужди организации.
  —цитат от коментар 7 на Бат Димо


  Интересно: сякаш не съм чувал публицист в дясно да говори толкова злобно и с толкова много заклинания и мантри вместо факти. А това е един от видните комуноиди, не просто някакъв дебилен форумец, примерно.

  Пък риториката и аргументацията (или липсата й) - пак същите.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Според мен авторът леко се е*ава с аудиторията, а гербоидите бързат да му правят евалата, без да могат да схванат иронията.

  Тва е като по-красиво и подробно изказана моята теза, че народът има сключен негласен договор с елитите: те ще му дават колкото да не умре от глад - кренвиршите и ракията са евтини, много евтини. Ще му създадат даже и някаква квази средна класа, в която да може да се придвижи и даизкарва ОК кинти за най-различни удоволствия: кръчми, екскурзии в чужбина, спа, моренце, тва онова. Нелош живот има за отличниците с подходящо усилие от тяхна страна.

  Елитите, отделно, му обещават, че няма да го трепят директно, като в диктатура или провалена държава. Демек, ако псува Бойко, няма да му се случи нищо (макар един човек да го бяха уволнили за тая работа май). Най-фрапиращите убийства ще се разследват.

  И дотук. За осигурените по-горе "блага", българският народ обещава на елитите да са безнаказани, да си разпределят големите бизнеси както се погодят помежду си, а не съобразно законите на страната.

  Ето това е България и това ще си остане.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#38] от "stupid_american":

  Хайде сега и литературен критик :D
  "Какво искал да каже авторът"

  Иначе нивото на "анализът" ти е като "творба"написана от Левчев!
  За кремвиршите и ракията добре си разсъждавал,но си пропуснал за бананите-символът на бг.демокрацията!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Весело

  До коментар [#31] от "Тони Шнайдера":

  Комунистите и герберите изкараха напред с преференци номер 10 и съответно 11 , защото са много умни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK