Кой какво си мислеше – а то какво стана

Успели и неуспели на изборите

© Дневник

Успели и неуспели на изборитеИма и добри новини от тези избори. Щом, след като години наред даваше фира, социологията пак сработи – значи, обществото се е уталожило и нещата отново могат да бъдат предвиждани. Могат да бъдат и разбирани.


Като например – можем да разберем, четейки интервюта и изказвания на лидери и на активисти на различните партии, кой какво си мислеше, че прави – а какво се получи накрая. Можем и да отсъдим, дали това е добре или зле за общото благо.


Бойко Борисов си мислеше примерно следното: "Ще подам оставка, ще набутам БСП да започне да говори комунистически страхотии докато аз се правя на антикомунист, ще разбъркам картите на останалите. И хората ще гледат, ще се чешат, ще препсуват – и пак за мен ще гласуват, като за познатото зло. Поне вече са ми свикнали".
Така и стана. Добре е, че българите направиха заслон пред заявката на БСП да ни върне в текезесарските времена. Лошото е, че за да сторят това, се принудиха да гласуват за крепителя на олигархията. А значи – ще продължават да плащат неизбежната цена на всяка олигархия: бедност и липса на справедливост.


Що се отнася до Корнелия Нинова, вече изглежда съмнително, че тя е снабдена с апарата, необходим за мислене. Не е лесно да изгубиш вече спечелени избори. Вместо да използва инерцията от президентските, за да млъкне, да се усмихва благо и да гали дечица по главиците – реши да си каже предварително, какво мисли да ни прави, като вземе властта: братска дружба с Кремъл, кавги в ЕС по повод санкциите срещу Кремъл, връщане на енергийните проекти на Кремъл, национализация на ЧЕЗ. И за капак – "демокрацията ни отне много".


Всеки нормален човек ще се запита: Щом демокрацията ни е отнела много, тази Нинова какво предлага на нейно място? Или: добре, национализация – ще почне с ЧЕЗ, а после? Ще стигне ли до мен?


А за братската дружба с Кремъл изобщо не бива да се говори на народ, чиито деца не са в Русия, а – в нормалния свят, от който сме част. За добрата и лошата новина от всичко това – виж горе.


"Обединените патриоти" си мислеха: "След циганите, българите най-много мразят турците. Да отидем на границата, да тормозим де що видим турчин, да понабием някоя и друга баба – и българският народ ще се вдигне като един, за да застане до нас срещу вековния поробител".


Българският народ, обаче, макар да не е много цвете за мирисане, все пак е жалостив и поне до някъде – християнски; а и не е убеден, че да набиеш някоя баба е достойно поведение. Затова "патриотите" (всъщност – битови нацисти от квартален мащаб) се оказаха изравнени с ДПС, което ДПС пък изобщо не е в добра форма.


Това е добра новина. В крайна сметка сработи онова, за което пише в доклад британският посланик в София в началото на 1930-те години: "Българският народ е прекалено консервативен и подозрителен към всеки, който се самоизтъква, за да се отдаде с лекота на оперетната идеология на фашизма".


Ахмед Доган си мислеше: "Яко го загазих с тая забрана да влизам в Турция и с тоя нов образ на руска марионетка. Я да се препозиционирам като един умерен патриот-атлантик. Така: ще натикам Местан в ролята на турска маша и ще му огранича гласовете; ще успокоя духовете при моите си; и ще се кандидатирам за отговорен и умерен партньор на всяко задаващо се управление".


Резултатът беше, че ДПС взе повече гласове от очакваното; и наистина остави Местан извън парламента. Обаче Догановите маневри не успяха, все пак, да възстановят дори онзи обем гласове, който за последно имаше ДПС начело със същия този Местан. Но пък ДПС наистина бе лансирано като умерен и отговорен партньор, благодарение на потопа от експерти, които обявиха Ахмед Доган за най-големия български политик.


Марешки си мислеше: "Аз съм българският Доналд Тръмп. И ще направя като него: ще кажа на всички да гласуват за мен, защото съм успешен бизнесмен; и освен това вече им давам евтин бензин и лекарства, а като взема властта – и апартаменти ще раздавам. Няма как да не гласуват за мен, защото дори Тръмп нищо не беше дал на американците, а пак си го избраха".


Това не се получи, защото българите разпознаха в него не Тръмп, а второ издание на Бойко Борисов. И предпочетоха да гласуват за оригинала.


В Реформаторски блок-2 всеки си мислеше: "Тоя път – какъв точно министър ще мога да се вредя да бъда?". Само че хората безпогрешно разпознаха тази амбиция и не й отвърнаха с благосклонност, оставяйки кандидат-министрите вън от парламента.


Няма страшно: ако във всяко от министерствата се направят по 5-6 зам.-министри, постове ще има за всички. Стига качествено да се помолят където трябва.


В "Да, България" си мислеха: "Няма да се съюзяваме с никого, защото из обществото бродят огромно количество млади, модерни и т.н. хора, които не искат да гласуват за стари партии; и няма да гласуват за нас, ако сме в съюз с която и да е такава партия – и особено, ако името на шефа й започва с "Рад-" и завършва на "-ан". А ако сме си сами – успехът е неизбежен".


Е, количеството гласове, бродещи из обществото и само чакащи да се появи "Да, България", за да я вкарат във властта – това количество се оказа по-малко от гласовете на ДСБ през 2013-та година. А ако махнем 20-те хиляди гласа на "Зелените", остатъкът е горе-долу толкова, колкото оня ден взе онзи, дето името му почва с "Рад-" и завършва на "-ан".


В ДСБ си мислеха, след като съюзът с "Да, България" се оказа невъзможен: "Ще ни отстрелят поотделно. Това го знаем от собствен опит, защото вече ни се е случвало. Хайде поне да се опитаме да поразширим нещата с Нова Република...". Не им се получи. Взеха с 20 000 гласа по-малко, отколкото миналия път, когато пак бяха отстреляни поотделно и останаха извън парламента.


Резултатите и на "Да, България", и на "Нова република" са много, много лоша новина. Защото, видя се по време на кампанията, това са единствените истински политически формации в страната: само те реагираха политически на политически казуси, възникващи по време на самата кампания. Липсата на подобни реакции от останалите партии и формации ги разкри като онова, което са – не представители на гражданството, а корпорации, борещи се за собствения си интерес.


Отвън парламента остана и Татяна Дончева, която можеше, криво-ляво, да формира някакво що-годе прилично соц-крило в българската политика.


Теглим чертата. Добре е, че българите се опънаха както на опитите за дърпане обратно към текезесарството, така и – за тръгване в посоката на махленски нацизъм. Лошото е, че правейки това, оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации.


Все пак, както в останалата част от Европа, някаква нормализация има. Остава – все същото: тази нормализация да разкара камерад КОЙ. Очевидно, това няма да стане скоро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И анализът, и езикът са супер. "Битови нацисти от квартален мащаб" ме зарадва рано сутринта.
  Само се надявам поне във форума на Дневник да няма взаимно хейтене между ДСБ, ДаБ и ако има някой форумец от РБ. Наистина няма смисъл.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Най-не им се получи на борците с корупцията, е едни се фанаха на субсидия, което не е малко, ама иначе всичките са аут.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Разумът победи истерията. Логиката надделя и тези, който се разкриха, се разкриха. Партиите са превзети от кадесари, което е стар факт. Единствената , която не е, е ГЕРБ.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Това фейлетон ли е, или е анализ? Ако е фейлетон е много добро.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  На тия избори никой не мислеше.

 6. 6 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Четете О братя
  Да ви се не смеят"
  Свежо написано.

  След година- две пак избори

 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Мда задълбочен анализ на шестокласник :).
  Кефи ме как Дайнов по стар соц обичай говори винаги от името на всички - да разберем, да отсъдим. Не бе Дайнов - ти така разбираш и ти така отсъждаш, няма нужда точно ти да представляваш норода.

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Весело

  Стигнах до бабата и не се стърпях да запитам :) Аз репортажа с битата баба за която всички говорят не го гледах. Къде мога да го видя защото вече силно ме гризе любопитството? Съвсем сериозно питам, интересно ми е.

  Иначе "до бабата" Дайнов е относително нормален, рядко явление при него :) Сигурно защото още не беше захванал любимото ДСБ, но ще стигна и до това :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Анализа на Дайнов може да се сведе в едно изречение - кво я мислехме, ква стана. И да тва нещо му дават трибуна в Дневник. :)

 10. 10 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Как какво стана.....пролетни пехливански борби.Излъчи се и Баш пехливана-Марешки

 11. 11 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 643 Неутрално

  А Евгений Дайнов си мислеше:

  "На изборите, герберите ще вземат съществено по-малко гласове, отколкото днес им отреждат дори най-неприятните за тях социологически сондажи. "
  "Търсенето на ново лидерство (т.е. след края на ерата "Борисов") от страна на електората неминуемо ще донесе на БСП значително повече гласове, отколкото й дават днешните сондажи."
  "При обичайните заподозряни – фашисто-ксенофобите от "Обединените патриоти" – харизматици няма. Затова търсенето на харизма от типа на изгубената Бойкова такава може да отиде, на тези избори, само в една посока – към Марешки. "

  А какво стана? - "егати, на тото да играя повече ще познавам"

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  И анализът, и езикът са супер. "Битови нацисти от квартален мащаб" ме зарадва рано сутринта.Само се надявам поне във форума на Дневник да няма взаимно хейтене между ДСБ, ДаБ и ако има някой форумец от РБ. Наистина няма смисъл.
  —цитат от коментар 1 на espresso


  След БравоПетя и Браво Дайнов ли имаме. Кое точно му е супер на анализа, дори и не зачеква причините довели до провала на дясното.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Весело

  Аха, прочетох го и "след бабата". Ами... горе долу приемливо. Къде по-големи "дълбочини" /в смисъл задълбаване в бездарността/ сме чели от любимият Дайнов така че ще го преглътнем.

  Малко е позамазал критиката около ДСБ и ДаБГ но е разбираемо, едното е стара любов която знаем "ръжда не хваща". Пък и класиците са казали за Партията "Ти права си когато съгрешиш дори". А пък около ДаБГ стъпва на пръсти, все някой ден ще има избори, без тях парламента ще се гледа през крив макарон.

  И накрая "да теглим чертата" както казва Авторът, отново несподелената любов към Татяна Дончева, старата мечта да се вземат с нея. Танче, вземи да му пристанеш ма, недей да го измъчваш толкова!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Една закономерност:
  Колкото повече партии са в коалиция, толкова повече гласове губят от предишни избори.

  Народа не харесва коалициите. Сбора на партии е и сбор на противоречия. Няма ясно послание.

  Попътен вятър в главите!
 16. 16 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  Демек: Хотели как лучше, а получилось как всегда?

  Е, поне това ни ДАДЕ демонокрацията!

  Жив е той, жив е...
 17. 17 Профил на Yavor Berov
  Yavor Berov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Хора разберете, субсидии за коалиции от партии извън парламента няма! Само една партия ще вземе субсидия - №14 ПП Възраждане с 1,08%

 18. 18 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 237 Весело

  Стана това, което си мислихме. Едни ще наедряват, други ще имършавяват. Едни ще дробят попарата, други ще я сърбат. Едни ще конструират зрелища, други ще си изразходват емоциите по тях. И понеже властта е дадена от бога, едни ще управляват вечно, а други вечно ще бъдат управлявани. За едни парите, за други - празни надежди. Но както е казал материала - ум царува, ум робува, ум патки пасе.

 19. 19 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Партиите са превзети от кадесари, което е стар факт. Единствената , която не е, е ГЕРБ.[/quote]

  Това е по-смешно и от Анализа на Дайнов. Респект. :)

 20. 20 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  Народа не харесва коалициите. Сбора на партии е и сбор на противоречия. Няма ясно послание
  —цитат от коментар 15 на Читателят


  Не е заради посланието, а заради ОТГОВОРНОСТТА. При коалициите, много лесно се избягва. Ние тъй, ама ТЕ инак...

  До коментар [#15] от "Читателят":

  Жив е той, жив е...
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  каква е идеята на статийката ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  "Лошото е, че правейки това, оставиха истинските си политици вън от властта"

  Сега остава да уточним, КОИ са тези, "истинските"?

  Жив е той, жив е...
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  :) Алооу, Миндя! Това сега в качеството на учЕн (болшой совецкий) ли е написано, или в качеството на шаман (синичък на червени слончета)? Щото текстът недовършен ми се чини. Нека да продължим есенцето: "Евгений Дайнов си мислеше: "Борисов ще загуби с ужасно много, а Марешки ще е трети след изборите, но хай дано поне Станишев се върне и Прокопиев да вкара барем Ицата, че инак лошо", пък то стана някак си не точно така. Иначе фейлетончето е направо чОдесно, дано не дойде дИмокрацията да ни отнеме и Дайнов, че ще я вапцаме хептен и окончателно.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дебоя":

  Е де, вижте какви яко разстояния между редовете са оставени, четете, четете, там всичко е написано ;)

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Весело

  "Лошото е, че правейки това, оставиха истинските си политици вън от властта"Сега остава да уточним, КОИ са тези, "истинските"?
  —цитат от коментар 22 на Дебоя


  Е как КОИ? Има едни единствени и те са автентични. Останалите са допустими само в ролята на придворни пудели. А, и като двугърби камили за да ги докарат "автентичните" до парламента. Като непрекъснато им се напомня, че на камилите мястото е там в обора а не в автентичното гнездо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  "Остава – все същото: тази нормализация да разкара камерад КОЙ. Очевидно, това няма да стане скоро"

  Само дето КОЙ не е камерад, а е джентълмен!

  Жив е той, жив е...
 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Туй, последици от махмурлук, следизборен, ли са?!

 28. 28 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Идеята е, че е момента за правене на пари, от подобни писачи, и те няма да го пропуснат! Има достатъчно матрял.

  Жив е той, жив е...
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Весело

  "Кой какво си мислеше – а то какво стана?"

  Добро заглавие. Това което аз си спомням добре беше, че Магарешки се целеше във второто място на партиите, които влизат в парламента, то се оказа, че завърши 5-ти и влезна там на косъм. :)

  Друг интересен момент беше абсолютната убеденост на РБ, че ще влезнат в парламента, те даже убедено твърдяха, че всъщност ще имат поне 8 % от гласовете на хората. И още твърдяха, че другите десни партии, които участваха в надпреварата са маргинални и непрекъснато говореха десните в България да не гласуват за тях. Е, видя се, че всъщност и те са маргинални, а не само НР и ДБ. :)

  Друго... от АБВ и Движение 21 също до последно си въобразяваха, че влизат в парламента. Не се получи. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 352 Весело

  В "Сега", където всяка публикация днес съска от злоба и пропагандира по-чалгаджийдски и от руската преса, са публикували снимка на Нела Тъпото на кон. Предполагам, че това е предизборна снимка. Следизборната би трябвало да показва, как вече е слязла от коня - на четири крака и с отворена уста пред Боку
  —цитат от коментар 12 на gr52
  🐎

  http://www.segabg.com/pic/12415/847957.jpg

  До коментар [#12] от "gr52":

  Жив е той, жив е...
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добре бе, няма ли срам Дайнов? След като за пореден път гръмките му шаманства се провалиха? Нали ГЕРБ неминуемо се сриваше? Нали НР и ДБ бяха сигурни в следващия парламент? Грънци, кристалното му кълбо се оказа поредния китайски ментак.

  Абе доказа се като нефелен анализатор и политолог. И чеп за зеле не става от него. Да си гледа там студентите, че скоро и пред тях ще стане за посмешище.

 33. 33 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Съгласен съм с Дайнов, че истинските политици останаха вън от парламента. Куриозното е, че това е напълно демократична процедура - броят се бюлетини и тази партия или коалиция с най-много гласове печели. А още по-голям куриоз е, че от демокрацията най-голяма далавера успяват да смъкнат популистите. Другите си седят в къщи, не ходят до урните и се надяват на божие чудо. Така при 45% изборна активност за пореден път малцинството диктува дневният ред на мнозинството.

 34. 34 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  а ето какво си мислеше Дайнов на 13.03.2017г., но сега тръгнал да гадае другите какво си мислели :D

  "Извод първи: На изборите, герберите ще вземат съществено по-малко гласове, отколкото днес им отреждат дори най-неприятните за тях социологически сондажи. Че най-вероятно ГЕРБ ще остане зад БСП – това е ясно и без Вебер. Но е почти сигурно, прилагайки Вебер, че изоставането ще се окаже втрещяващо."
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/13/2933622_kak_da_predvidim_kakvo_shte_stane_na_izborite/

  twitter.com/voxybg
 35. 35 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Има хора, който са БЕЗКРАЙНО ПОСРЕДСТВЕНИ и НАГЛИ..
  Само преди 2 седмици въпросният Минденски песнопеец, обяснаваше как БСП щели да спечелят и разни други "научни" простотии.. Ама пълни простотии.. Изборите тотално го опровергаха.

  Сега същият дървен филосов е обърнал плочата изцяло.. и е НАГЪЛ.

  Абе Дневник.. поне малко хигиена нямате ли, че го публикувате тоя евгени..

 36. 36 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#34] от "voxy":

  А, точно.. точно затова говоря.. Нагъл, некадърен и всезнаещ... "политолог"

 37. 37 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#13] от "foxa5":
  Анализ да правят тези, които не успяха!
  Вие сте посочил правилно, че дясното не влезе в парламента, а лявото "комунистическо" отново се настани там!
  Вярвайте им, те ще ви оправят пак!
  Честито на крадците с различни имена!

 38. 38 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Извод трети: Движението на Марешки ще вземе значително повече гласове (а т.нар. "патриоти" – значително по-малко), отколкото в момента може да се види от която и да е "социология". " ТОВА СЪЩИЯ ШАМАН го е написал преди 2 седмица, когато марешки имапше около 7% !!!!

  дайнов - заради теб и такива като теб ДЯСНО НЯМА !!!

 39. 39 Профил на srh57514507
  srh57514507
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хрсто Иванов е виновен,затова че не се случиха нещата с десните.Само,ако беше приел предложението на Радан,с двадесет депутата полужението в парламента и държавата щяха да бъдат с петдесет процента по добре.Гаранция.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Много свежо, много точно. Мисля, че този анализ роди нови крилати фрази. Хареса ми :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Какво си мислят Курнелия и Боко малко ме интересува. Важно е какво мислят малкото нормални хора останали тук. Достойният жест на Радан дава тон за смислен разговор и полагане на основата за трайно и градивно обединение. Боко и компания ще краде и лъже още година, две и после ще го бият с камъни същите, който днес му кадят.

 42. 42 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дааа, типичен въздухарски коментар в духа на "автентично" десните. Смирете се кочини недни! 20 години не се научихте, че нищо не ви принадлежи и, че мечтите се постигат! Хайде сега се скрийте.

  dame
 43. 43 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Кой какво си мислеше – а то какво стана

  В последната седмица сред поредица от фейк нюз, като това на WSJ за мистериозния документ на Решетников, манипулирани социологически проучвания и атака от армия от тролове из форумите, голяма част от "умните и красиви" за изплаши, че се връща комунизма и не дадоха гласовете си за РБ, ДБ, НР, а си гласуваха за "по-малкото зло". Това се случи. Преднината на Герп се дължи на слабото представяне на партиите, които разчитаха на "умните и красивите", не на слаб резуклтат на БСП. А Бойко е манипулатор от класа, трябва да му се признае. Иначе за всички е ясно, че времето му изтича. Номерът с "по-малкото зло" без реални политики е до време. С Борисов-3 периодът на безвремие за България ще продължи още 2-3 години.

  over the under
 44. 44 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Дайнов можеше да бъде по-кратък, но явно не е искал да ползва клишето "...всички са маскари...". Разбирам го, клишето щеше да пасне точно на ситуацията, но нямаше да донесе мангизи за едноредова статия.

 45. 45 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Хубаво е, че Корнелия предварително си каза всичко, а не го сервира впоследствие на излъгалите се да подкрепят "промяната", която тя обещаваше. Така поне се разбра за каква промяна говори и за БСП гласуваха само тези, които наистина искаха точно това.
  Хубаво е и Евгени Дайнов, когото много уважавам, да прави следизборни анализи, но да не прави предизборни прогнози.

 46. 46 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Дайнов да не се качва на измисления пиедестал на мъдрия наблюдател, защото той също наливаше вода в мелницата на разделението на Радан. Да вземе да каже той к'во си мислеше барабар с останалите тъмносини шамани, не да менторства.

 47. 47 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 688 Гневно


  Кой какво си мислеше – а то какво стана
  Евгений Дайнов
  Ще става,докато има такива индивиди/гнус ме е да споменавам
  името му/,чийто кумир Чьорното Ване,вместо да довърши левелерите,ги реанимира и през цялото си управление им
  осигуряваше комфорт.
  Та,въпросният,следвайки примера,раздроби дясното пространство
  и ето резултата.
  Само че,беше изритан иостана последен,дори след "не подкрепям
  никого 2.5% срешу 2.48% НР".
  Всичко това в полза на комуноидите и ушанките.
  Така,че му се получи.
  Жалко,че освен червените потници и не малко наистина десни
  останаха излъгани,неразбрали,че той нито е десен,нито красив.
  Красив,абе я му вижте физиономията.  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 48. 48 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има и още нещо положително и то е, че нещата вече се казват много силно и ясно с истинските им имена. Знае се кой е Кой, знае се каква игра играе главният прокурор, знае се каква позиция спрямо Кой има премиерът и ГЕРБ... Съдебната реформа е прицелена, корупцията също.
  С две думи - проблемът е посочен и дефиниран, и никой не може да си позволи току-така да го заобикаля. За тези неща все повече ще се говори и настоява, а Борисов няма да има избор, ако иска да е във властта и ако, както твърди, му пука за страната му.

 49. 49 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А Евгений Дайнов защо не каже какво си мислеше Евгений Дайнов, а какво стана?

  Аз знам, ама ще го изтрият :)

 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Че Дайнов е имал други очаквания си личеше по неговите предишни текстове, но това, честно казано важи и за повечето от нас, без значение в коя посока. Защото като гледам и тук има доста червенушки, които вместо да хлипат в сайтовете и по страниците на тяхната преса, леят жлъч тука. Явно им се струва по-ефективно - хем уталожват разочарованието, че се разминаха с голямата победа, хем и си го изкарват на противника, който и така си е доста бит.
  Но кои са истинските политици си е важен въпрос, важен за всички и десни и леви, защото изборите минаха, но идват следващите (при това не е много ясно, дали няма да са скоро)и пак ние ще сърбаме попарата такава, каквато си я надробим. В този смисъл няма да е лошо, да вкараме по-качествен материал, а не извара и гола вода, с малко сух (че и леко мухлясал:)) хлебец нали така?

 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2334 Весело

  В стилът на текста по-горе Ев'гений си мислеше:
  "Извод първи: На изборите, герберите ще вземат съществено по-малко гласове, отколкото днес им отреждат дори най-неприятните за тях социологически сондажи. Че най-вероятно ГЕРБ ще остане зад БСП – това е ясно и без Вебер. Но е почти сигурно, прилагайки Вебер, че изоставането ще се окаже втрещяващо.”

  Всеки може да си направи равносметка, каква е стойността на прогнозите на автора!
  Въздух под налягане!

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 307 Неутрално

  А Евгений Дайнов защо не каже какво си мислеше Евгений Дайнов, а какво стана?Аз знам, ама ще го изтрият :)
  —цитат от коментар 49 на cristo_n


  Да триятбе, ето какво си мислеше:
  http://provaton.bg/2017/03/06/ %D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B5%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%B4%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1-760-%D1%85%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0/

 53. 53 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Ами не е тоя линак, но не се копира верния нещо...

 54. 54 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Ще цитирам:
  "От началото на февруари правя залагания за резултатите от изборите. Почнах от равенство БСП-ГЕРБ на 800 000 гласа. Преди две седмици, гледайки какво правят ГЕРБ и ББ, промених на ГЕРБ-под 800 000, БСП – близо до 900 000. Гледайки поведението на ББ тия дни имам нова прогноза: ГЕРБ 760 000 гласа, БСП – 910 000. Така, уважаеми, се губят избори на принципа „маче о дирек“. ББ прави точно онова, поради което беше размазан на президентските избори в съотношение 2:1. Стои въпросът: защо именно ББ прави, от месеци, всичко възможно да загуби – и то именно от БСП, която си беше хептен умряла? Тъй като не виждам доказателства за конспиративните теории, които битуват, съм длъжен да се съглася с големия британски историк Колингуд: в историята, катастрофите се обясняват предимно не с конспирации, а с елементарна човешка глупост, източник /Leaderstoday.eu/."

 55. 55 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 567 Неутрално

  ако Дайнов пише не по веднъж на два дена, а по два пъти на ден, на следващите избори не само дсб и бойкикев-рейджагейнстдъмашийн, а и любимата му бсп ще изпадне под 4%... така че много правилна политика от страна на редакцията!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  В обществото постоянно се говори за несправедливост, за липса на съдебна реформа и на всякакви други реформи, за корупция, за Кой и дадените му обществени поръчки, но когато се появи някой и ти предложи решение, му обръщат гръб. Което е и страшно, и тъжно. Що за народ сме, щом не можем да преценим кое е добро за нас. Колко пъти трябва да правим едни и същи грешки и да се въртим в кръг.

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Гена, щом пускат хонорарец - не мирише, а муцка?

  Падението е потресаващо. Развратът - поголовен явно.
  Гената, който може да спретне къде-къде по-смислен текст, както и доста други "авторитети", не се гнуси да цръцва напоследък подобни умотворчества. Като има кой да му плаща и да публикува таквиз.
  И следва развратът - що пък не?
  И що да се мОри, като такова му търсят и за такова плащат?
  И това се инициира и възпроизвежда, размазвайки и заблатявайки общественото съзнание. По спирала. Надолу, към калта на дъното ...

  Гена, един съвет, като плащат за подобни и щом си решил да я караш така:
  Може и още по-лесно! Влизаш във форум и копваш няколко "шаячно-правдиви" мнения по темата. Като гледам накъде отива - подбери спортен форум. Там са най-подходящи и автентични хоремагските прозрения, там е истината! И ги копваш и подреждаш в някакъв що-годе строен формат. Да не забравиш да оправиш граматиката!
  И прибираш хонорареца!
  Прочее - бива да почерпиш след това. Хоремага ...

 58. 58 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Разстроено

  "Това е добра новина. В крайна сметка сработи онова, за което пише в доклад британският посланик в София в началото на 1930-те години: "Българският народ е прекалено консервативен и подозрителен към всеки, който се самоизтъква, за да се отдаде с лекота на оперетната идеология на фашизма".

  Това невлезлите в парламента "аутентични" десни трябва да си го запишат на челото и като се погледнат в огледалото да четат... ако могат. Ти Дайнов като ги консултираш - също, хубаво е, че си го чел....

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 59. 59 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Българският народ, обаче, макар да не е много цвете за мирисане"

  е само това като прочетох и ми става ясен автора на статията
  дори да си го мислиш не можеш да се изказваш по този уличен прост език, а да си със самочувствие на градски интелектуалец

 60. 60 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Истинските политици, които са способни да предлагат адекватни политически решения, са вън от парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 61. 61 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#58] от "kalingeorgiev":

  Съгласен съм с Вас.

  За да има някой политик успех пред българския народ, той трябва да е стъпил на здрава основа. Например успехът на Царя при изборите в 2001 г. - то се случи най-вероятно заради добрите спомени, останали за неговия баща. Или успехът на Бойко Борисов на няколко поредни избори - то е може би защото много хора у нас виждат в неговите качества частица от себе си. Има и други случаи на неочаквано голям успех на избори у нас (например на Жорж Ганчев на президентските избори през 1992 г.) - сигурно и в тези случаи има някакво обяснение.

 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Весело

  "Какво Дайнов си мислеше, а то какво стана".

  Дайнов - самоизлъганото камилче.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 63. 63 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Да приложим същия въпрос и за самия Дайнов, гуруто Дайнов... Нормален човек би се срамувал от това, което стана, след това, кето бе прогнозирал, че ще стане. В същата тая медия, в която безсрамно словоблудства и в момента. Но ако Дайнов се засрами, няма да е Дайнов-наглеца... Не си Дайнов, ако не наглееш... :) Дневник много са закъсали... Като псевдо десните... ;) :)

 64. 64 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1094 Весело

  Истинските политици, които са способни да предлагат адекватни политически решения, са вън от парламента
  —цитат от коментар 60 на neut


  Лице, което не може да убеди 4% от избирателите да гласуват за него, не е "истински политик", даже изобщо не е политик, а посмешище. С една дума - Ръдан......

  Знанието е сила, информацията - власт
 65. 65 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2714 Весело

  И анализът, и езикът са супер. "Битови нацисти от квартален мащаб" ме зарадва рано сутринта.Само се надявам поне във форума на Дневник да няма взаимно хейтене между ДСБ, ДаБ и ако има някой форумец от РБ. Наистина няма смисъл.
  —цитат от коментар 1 на espresso


  Като прочетох това и... онова (гледай нагоре), като се вгледах в цветните колонки най-отгоре, стигнах до извода, че единственият шанс на т.н. "десни" или иначе казано "тюрлю гювеча от ЕООД-та" е да се обединят механично - тъй и тъй нямат никакъв шанс, ни да мислят, ни да вземат правилните решения. Ето какво имам предвид:
  3.06% (РБ)+2.88% (ДаБГ)+2,48 (НРБ)+1.55(АБВ-21)+2.86(ДОСТ)
  Сборът е 12.83%, но пък 3.06+2.88+2.48+1.55, или 9.97% заявяват, че са против корупцията и олигархията, а всичките 12.83 пък за "за" ЕС (кой с Турция под ръка, кой с Русия). Горе-долу наполовина на БКП и една трета на ГЕРБ, но повече от ченгетата "патриоти" и доста повече от ДПС (Марешки е "тука има-тука нема"). Дотук добре - напълнихме казана с положителни характеристики. Време е за лъжичката с катрана.
  1. Коя от партийчетата във всичките тези коалиции НЯМА "лидер" (явен или прикрит) егоцентричен и амбициозен до алчност, отъждествяващ себе си с политическата формация и наричащ себе си пред огледалото "най-способният и най-прозорливият политик, който само като влезе в НС, ще оправи държавата с магическа пръчка"?
  2. Кой от тях НЕ Е тръгнал да плюе Борисов?
  3. Кой е плюл по БКП и ДПС (заедно) и е разобличил техни олигархични и корупционни кръгове и обръчи?

  Резултатът съответно и поред на номерата:
  1. 0 на сто (Първанов се брои като почетен председател на АБВ);
  2. 0 на сто;
  3. 0 на сто.
  Изводът е, че хипотетичната парламентарна група от 40-50 човека ще налива вода в мелницата на БКП и ДПС, или иначе казано - на Кремъл, ако не се втурне да си назначава хората на държавната софра, разбира се (ако бяхме поставили такъв въпрос, сборът на процентите пак щеше да е максимален).

  Тъй че... Дайнов да си гледа работата на полето и да не ми обяснява кой какво е мислил.
  Българският народ е мъдър и знае какво прави.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 66. 66 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 541 Неутрално

  г-н дайнов добре пише. може и нещо да му е вярно. за съжаление след ОНОЗИ анализ преди време кой ще бие на изборите, вече, поне за мен, не е авторитет, чието мнение ценя.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 67. 67 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Според експерти ромите в България са окола 1 милион
  Нещо повече - според МОН 50% от първолаците са роми
  По 50 лв са 50 млн лв
  Такъв ресурс имат само ГЕРБ и ДПС - ромите са техни

 68. 68 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#23] от "dogwoman":

  "Евгений Дайнов си мислеше: "Борисов ще загуби с ужасно много, а Марешки ще е трети след изборите, но хай дано поне Станишев се върне и Прокопиев да вкара барем Ицата, че инак лошо",

  Ако питаме Дайнов , в 44 НС трябва да влязат само ДаБ , НР и Дончева!

  ДаБ и НР за "дясно", а Дончева - за"ляво".

  Такива са представите за Женя за победилата демокрация!:)))

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 69. 69 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Млада дъщеря, майка й, началник влак и кондуктор пътуват във влак.
  Влакът влиза в тунел, чува са звучна целувка и още по-звучна плесница.
  Майката си мисли: добре съм възпитала дъщеря си.
  Дъщерята си мисли: мама все още има успех сред мъжете.
  Началник влака си мисли: тоя целува, пък мене шамаросват.
  Кондукторът си мисли: в следващия тунел пак ще си целуна ръката и пак ще ударя началник-влака.
  Теглим чертата: тука е така.
  Момата ще покача неоправена.
  Нормализацията се отлага.

 70. 70 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Имало е, а сигурно и занапред ще има "автентични десни", "автентичти леви", изобщо най-различни "автентични неща", а между "текезесарството и ... махленския нацизъм" (последните думи са на автора, след като "Тегли чертата" в размислите си) се получава точно "автентичата среда" - ей там ни е най-добре.

 71. 71 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Лошото е, че правейки това, оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."

  Това казва всичко и за съжаление е вярно. Погледнете какви политици си избра българина и ще разберете какъв е. Да не говорим за 57% негласували, на които не им пука за България.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Дабра падгатовка...

  Марш леви-десни ти кънти у главъта ;)
  Но... цепиш на люспи апарата.

  Дончева АБВ бе почетен гост на НР ДСБе.
  Не е ли не бе ли така по-добре?

  До коментар [#68] от "mr.lottalove.":

  Ако питаме Дайнов , в 44 НС трябва да влязат само ДаБ , НР и Дончева!
  ДаБ и НР за "дясно", а Дончева - за"ляво".

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  МОЧА имени Ленина

  Ликуй, статукво.
  Ликуй, другарю.

  Субсидиранта корупция остана in.

  До коментар [#2] от "442":

  Най-не им се получи на борците с корупцията,
  е едни се фанаха на субсидия, което не е малко,
  ама иначе всичките са аут.

 74. 74 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Дайнов мислил нещо ама не станало защото го анализирал на шише ракия на гладно. :)

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 75. 75 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 735 Неутрално

  социологията работи, защото знаят кой койлко ще купи, а това е, което печели

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 76. 76 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 492 Весело

  "На изборите, герберите ще вземат съществено по-малко гласове, отколкото днес им отреждат дори най-неприятните за тях социологически сондажи. Че най-вероятно ГЕРБ ще остане зад БСП – това е ясно и без Вебер."

  цитат, Е. Дайнов ( 13.март.2017 ,Дневник)

 77. 77 Профил на longin
  longin
  Рейтинг: 492 Любопитно

  "Ето ви и вероятната класация на изборите, изведена единствено от класическия текст на Макс Вебер за лидерството:

  1. БСП; 2. ГЕРБ; 3. Воля"


  (пак там )

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Весело

  Тук колегите припомнят "прогнозите" на Дайнов седмица преди изборите. Както го гледам той сериозно се е засилил да измести от първото място Лъжлив Кольо. И успя! :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Прав е Женята, това което си мислиш на трапезата с парцуцата , не винаги става

 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Добър памфлет на Дайнов, даже и за анализ става ..Някои се обиждат на народ , тука ..:)) Ами , великият и древен български народ , си напълни Парламента с мутри, руски агенти, бензинджии, турци, ДС дрогаре , БКП- потомство, симеоновци, разни от 7-мо, 6-то и т.н , на ДС ...
  Велик народ и древен ...
  Защо да му трябват някои , които МОГАТ да пишат Закони - и то - в НЕГОВ , на народа интерес !!?? Вижте колко са си добри и Цацата, и боко, и доган , и пеевски и нинова , дори - като опозиция::) Тези ни стигат ...
  Ефектът на мутро-затъпяването, червено , разбира се - е почти 90%-тен ..:))
  Все пак, велик и древен народ сме ..Защо са ни Радан, Христо,Мартин, Славов и другите??? Можели да пишат справедливи Закони ??
  Айде , бе , ..
  На нас , като крепостен с векове , народ- такива , не ни трябват::))

  ПП. Дневник, ЗАЩО всеки път трябва да се регистрирам, като влизам ??? Цените ли времето ни ?? Кога ще махнете ТОЗИ нов сайт ???Не виждате ли намалението на хората в сайта???
  ЗА колкото време пипша , толкова ми трбва и да се регистрирам, намеря нещо из сайта и т.н..Не всяко ново - е добро ново ...:)))

  BIG AL
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на nikolayvelichkov
  nikolayvelichkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм съгласен.
  Социолозите обезвериха по-консервативните (да не казвам по-страхливите) избиратели като казаха индиректно, че няма смисъл да се гласува за партии различни от ГЕРБ и БСП.
  Ето ви част от "негативните" прогнози преди 26 март:
  Да, България 1%, ДОСТ 1%, ПП Възраждане - не присъства,
  Ето и част от "позитивните":
  Марешки, Реформаторски блок, Обединени патриоти - надути прогнози, т.е. ако искате да гласувате за някой от по-малките - гласувайте за една от трите групировки. Айде, ако обичате.
  Не на последно място остават съмненията за манипулации на бюлетините и протоколите. Справка - смяна на администрацията в Кърджали в последните часове преди изборите. Силно се съмнявам, че това се е случило и на други населени места.
  Мисля, че ако изборите се провеждат честно и истински, демокрацията ще победи. Знам, че голяма част от политиците са лакоми, но яденето не носи щастие, то е заместител.

 86. 86 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  И по три пъти ми излиза мението ::) И не мога да гласувам - чат -пат -и хаосът ви е пълен ..:))

  BIG AL
 87. 87 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Сега другарят Боко мутрата , ще ВИ направи коалиция със сидеровчето и каракачанчето- какво по- добро от това ??? :)))))))
  И разбира се ще бъде похвален от всички тук - герб тролчета ...:))
  С класи над десните са и сидеровчето - не беше ли руски агент и кара - доносника на ДС ::))
  Каква компания ,само, се оформя, а ???

  BIG AL
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK