На плаца се изправят двама генерали

Не е изключено генералите да се разберат. (Снимката е от встъпването в длъжност на президента Радев)

© Надежда Чипева, Капитал

Не е изключено генералите да се разберат. (Снимката е от встъпването в длъжност на президента Радев)Как тълкуват изборните резултати? "Дневник" потърси мнението на политолози и социолози часове след като резултатите са известни. Коментарът е на политолога Петър Чолаков.


Какво показаха изборите – къде е България?


- Очертаха се няколко тенденции. ГЕРБ успява да се задържи на върха. Партията има пред себе си възможност за трети кабинет с един и същ министър-председател. Това е своеобразен нов рекорд в най-новата ни история. Предишният отново принадлежи на Борисов. ГЕРБ получи резултат, сходен на този, на парламентарните избори през 2014 г. - над 1 млн. гласа. Само по себе си това е успех.
БСП е в добра кондиция. Загуби изборите, но увеличи резултата си почти двойно (т.е. с над 400 хил. гласа) в сравнение с 2014 г., когато получи малко над 500 хил. гласа.


Патриотите, "Воля" и особено "традиционната десница" останаха разочаровани - не получиха толкова, колкото очакваха. Любопитното при "Обединените патриоти" е това, че заедно днес те имат по-малко, отколкото Патриотичният фронт и "Атака" през 2014 г. (318 хил. гласа днес, 387 хил. тогава) – т.е. те не можаха да капитализират високия резултат на президентските избори през 2016. Въпреки това има редица, най-общо казано, "националистически" формации, които не са представени в парламента. Общият потенциал на националистическия вот според мен е поне около 15 %, въпросът е в това дали Патриотите ще успеят да го оползотворят. Отговорът може би е в появата на сцената на един нов, млад харизматичен лидер.


За разлика от тях БСП непрекъснато удря глава в "тавана", който за тях е малко под 1 млн. гласа. Този таван е от времето на Жан Виденов. Но така очертаната картина не е достатъчно прецизна. Защото има значителен брой българи, които не намират себе си в това, което "произвежда" политическата система. Най-крещящият факт в подкрепа на това твърдение е, че хората продължават да напускат България, т.е. гласуват "с краката" си срещу това, което родината може да им предложи.


Връща ли се двуполюсният модел?


- Не. БСП бледнее пред сянката си. Резултатите за ГЕРБ показват трайно присъствие в политическия живот, но като че ли не могат да повторят ентусиазма, който събираше вдясно "синята идея". Отсъства революционният идеализъм – терминът може да изглежда остарял, но е точен...


Разбира се, избирателят беше доста поизмъчен през последните години, кожата му загрубя, много хора се отдръпнаха от политиката. Освен това двуполюсният модел беше тясно свързан с ролята на балансьора ДПС. Днес всички партии се стремят да се дистанцират от движението, въпреки че етническата партия упорито ги ухажва.


Какво бъдеще виждате за десните формации – Реформатори, "Да, България", "Нова република"?


- Въпросът "печеливша ли беше стратегията на "традиционно десните" да се разцепят на три" получи категоричен отговор. Нито една от тези формации не е представена в парламента. Ако тези партии, които са в новото Народно събрание, обаче не успеят да родят нещо смислено, стоейки начело на държавата, традиционната десница ще се върне на бял кон.


За целта обаче трябва да се преодолеят разногласията. Колкото повече тя стои извън парламента, толкова чувствата на избирателите към нея, а и интересът на потенциалните й спонсори ще отслабват. Далеч от очите - далеч от сърцето, далеч и от кулоарите.


Каква ще бъде управляващата коалиция?


- Елементарната математика показва, че най-вероятно е правителство с мандата на ГЕРБ, подкрепено от "Обединените патриоти" и (като важен бонус) "Воля". Но политиката не може да бъде обяснена или предвидена чрез бакалски сметки. Поне не винаги.


Как ще изглежда правителство, в което има министри, изповядващи популистки, радикално десни идеи, в очите на Европа, кабинет на страна - председател на Съвета на ЕС, изпълнен с "екзотични" министри? Разбира се, в ЕС (Холандия, Франция и т.н.) също има радикални политици. Но стремежът е те да бъдат отделени от партиите на статуквото чрез санитарен кордон - социалисти, консерватори и т.н., всички се сдружават срещу този тип експлозивни идеи.


Ако 44-ият парламент остане ялов, предстои тежка поправителна сесия – през юни или септември 2017 г. Редно е управниците да запретнат ръкави и да работят заедно, за да посрещнат геополитическите предизвикателства пред България; за да се гарантира стабилен ръст на икономиката (кой ще вложи пари в страна, в която непрекъснато се провеждат предсрочни избори и "елитът" ходи на поправка?); и, не на последно място, за да не се изложим съвсем пред Европа, когато трябва да покажем, че можем да водим. И без това сме най-слабият ученик в класа от 28-те.


Какви и кога ще са следващите общи избори?


- Следващите парламентарни избори ще бъдат отново "преждевременни". Въпросът е в това колко "предсрочни" ще бъдат. Задачата на този парламент е да "овладее" положението поне за една година, до късното лято на 2018 г., когато поне ще сме пуснали кормилото на ЕС.


Каква опозиция очаквате да бъде БСП?


- Не вярвам да има голяма коалиция ГЕРБ - БСП. Така че най-вероятно на БСП й остава да съжителства и работи с ДПС в опозиция... Освен ако Борисов не реши, че му е по-изгодно да остави социалистите да родят "Орешарски 2", да поуправляват. Но тази "маневра" на ГЕРБ не може да остане скрита. Държавата ще плати жестока цена.


Каква роля ще играе ДПС? Каква ще е съдбата на ДОСТ?


- ДПС очаквано загуби вота в Турция. Ердоган има нов приятел там – ДОСТ. ДПС губи над 170 хил. гласа в сравнение с парламентарните избори през 2014 г. Така ролята на ДПС в българската политика значително е отслабена от партията на Местан. Последната обаче не успя да прескочи "бариерата". Настават трудни времена за ДПС. Но те имат опит в политическото брокерство: ще участват в плаващите мнозинства в 44-ото НС, ще си партнират с едни, а ще намигат на други и т.н.


Едно я ясно: факторът "Ердоган" е незаобиколим. Турската държава ще продължи да използва ДОСТ като билярдна щека, с която ще се опитва да влияе, да мести "топките" върху българската политическа сцена.


Каква линия ще държи президентът Радев, ще се еманципира ли от БСП?


- Възможно е да откаже да лети на крилете на БСП. На плаца ще се изправят двама генерали един срещу друг. Това е важна разлика в сравнение с кабинета "Борисов 2". Но не е изключено те да се разберат. Радев обаче няма собствен политически ресурс. Той е далеч от популярността на президента Плевнелиев сред европейския политически елит. В определени запомнящи се случаи тя му позволи да проявява характер по отношение на местните партийни босове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Откога "Зелените" и ДЕОС станаха "традиционно десни"!?

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  "И без това сме най-слабият ученик в класа от 28-те. "
  На нас това изгежда ни харесва или въобще не се впечатляваме. От години не избираме тези, които да ни водят напред, но после пак ги избираме. И пак сме последни. Балкански синдром.

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Резултатите за ГЕРБ показват трайно присъствие в политическия живот,
  =====================================================================
  Да, така е - на Лъчезар Иванов (Лъчо Мозъка) например, патриот и истински десен човек, просто не може да изброим онова което е направил за България. Как да не гласуваш за такъв човек и такава партия като висш акт на демокрация, каквато България не е познавала в своята 13 вековна история.

 4. 4 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 812 Весело

  Баце генерал, мухахаха!

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Много генерали на плаца не е проблем, стига плаца да се поддържа в добро състояние. И да се изгради добър санитарен кордон, за недопускане на плаца на вируси като ДОСТ...

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "Ако 44-тият парламент остане ялов, предстои тежка поправителна сесия – през юни или септември 2017 г."
  "Ако тези партии, които са в новото Народно събрание обаче не успеят да родят нещо смислено, стоейки начело на държавата, традиционната десница ще се върне на бял кон"

  Добре е за държавата да няма наблизо нови избори, но скорошни избори сигурно ще върнат десницата в парламента

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Eд
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "Каишков - Системен нарушител":

  Ей кумонде гадно - що не изредиш листите на БСП и кажи кой от тях е подходящ за хилядолетната история на България?!

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  а и интересът на потенциалните й спонсори, ще отслабват.
  ------------------------------------
  Много адекватно изречение , макар и леко забутано в ъгъла.
  :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Лично мнение. Отговора е даден в написаното под снимката... А за десницата мисля, че мнението за белия кон е вярно. Просто се пробваха, за да видят после като се съюзят, по колко порции да си разпределят за избираеми места. Както и че те ще са тези, които ще търсят по-бързо предсрочни избори.

 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1391 Весело


  "Да, България" = Зелени + ДЕОС = Дясна Формация .... ??!

  Това е Стлахотно Прозрение, Чолаков .......

  Само призива на Миндята
  > ДСБ да направят една => Дясна Зелена Партия е по-нескопосно формулиран.

  (поправително)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 477 Гневно

  "Ако тези партии, които са в новото Народно събрание обаче не успеят да родят нещо смислено, стоейки начело на държавата, традиционната десница ще се върне на бял кон."

  След като мат'рялът не ражда смислен парламент, няма как да стане това. Ситуацията е нормална за положението на хората в държавата. Истински дясно мислещите са хора с образование, сравнително добър социален статус, независими, на които, ако не им обясниш нещо смислено, няма как да се хванат на популистки лозунги. И резултатите го показват - предимно такива хора има в София, Пловдив, заради по-добрата икономическа среда. В останалите региони, където се шири бедност, няма как да ги накараш да гласуват за десни формации. Но това е и целта на сегашните ни политици. ГЕРБ изобщо не се различава от БСП в това отношение. Даже Баце си им го каза директно: И аз съм прост и вие сте прости. Това му е таргет групата на него и затова има толкова гласове. Въпросът е, че се крие зад маската на дясното и ЕНП. И НАИСТИНА ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЛАГАТЕ ЗЕЛЕНИТЕ И ДЕОС ВДЯСНО!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1222 Весело

  Дневник, като ще пускате коментари от "социолози" и "политолози", може да почнете да пускате и коментари на други псевдо науки - хомеопати, астролози, знахари.

 13. 13 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Вие , сериозно , виждате ли как Христо Иванов (на пример) ще пребори мафията - ами , че той трудно успява да вземе думата в обикновен спор , а ми шуми , че щял да пребори мафия . Народа усеща това , и не се доверява на празни думи !
  И друго - Борисов побеждава на 4 поредни парламентарни избори , винаги подкрепян от по най-малко 1 000 000 , а Вие даже и не се замисляте , че грешката може да е при Вас !

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Дали ще се върне десницата, още повече на бял кон, при едни следващи избори, зависи в най-голяма степен от това, което успеят да направят десните формации в това празно за тях време.
  Т.е. вместо да лижат рани и да се сочат едни други с обвинителен пръст, да се вземат в ръце, за да ни уверят нас, тези които (ще) гласуваме за тях, че нещата отиват на прав път.
  И още нещо, крайно време е ние, дето се определяме в тази графа, на дясно мислещите хора, също да заровим томахавките и да спрем да се бием едни с други, кой бил костовист, кой бил не знам какъв, а да спомогнем дясното да се прочисти от противни хора като Лукарски и Ко за да се получи една прилична група в следващото НС, тогава, когато му дойде времето, което според мен не е чак толкова далеч.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5547 Неутрално

  Не съвсем точен анализ. Десните в бедна държава по принцип не могат да съществуват. Затова не трябва да се бъркат реф.блок и ДСБ с традиционно десни партии. Тези в парламента са много по-десни, бидейки партии на олигарси. Първата стъпка към успеха е да се определиш правилно. Да България загуби като скри позициите си (или още не ги знае) към основни ценности извън съдебната реформа и корупцията.
  Време е за предефиниране на политическите позиции в България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на cognitive
  cognitive
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Демокрация от африкански тип.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  "Отговорът може би е в появата на сцената на един нов, млад харизматичен лидер."
  Направо плачат за някой си Шикългрубер.

 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  За зелените и деос не знам, ама да наричате Пръмова и Лукарски десни политици е смешно. Тия не са нито десни, нито политици.
  Същата история с до полка познатата схема с "Да България". То не беше Яни Янев, то не беше Богомил Бонев, то не беше Цар, после и реформатори. Всички тези проекти на ДС служат за разцепване на десния вот. Защо Христо Иванов не прие коалиция с Нова република? Защото изначално задачата му беше да маргинализирана заплахата за ББ отдясно.
  Каква коалиция искате с Пръмова? Ами тя замалко да си счупи краката да се мазни на ББ когато ДСБ се оттегли. И оня наркоман Москов остана с нея. Трябвало коалиция , трябвало компромиси. Глупости.

 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Възможно е да откаже да лети на крилете на БСП. На плаца ще се изправят двама генерали един срещу друг. Това е важна разлика в сравнение с кабинета "Борисов 2". Но не е изключено те да се разберат. Радев обаче няма собствен политически ресурс. Той е далеч от популярността на президента Плевнелиев сред европейския политически елит. В определени запомнящи се случаи тя му позволи да проявява характер по отношение на местните партийни босове.

  На плаца няма двама генерали. Не е вярно, че Радев няма собствен политически ресурс - избран е пряко. Това му дава възможност да бъде независим от която и да е партия, включително и от тази която му е издигнала кандидатурата. От него зависи дали ще бъде истински Президент или под чехъл.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Ако тези партии, които са в новото Народно събрание, обаче не успеят да родят нещо смислено, стоейки начело на държавата, традиционната десница ще се върне на бял кон."

  Ако не е на 3 или повече части

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Ако тези партии, които са в новото Народно събрание, обаче не успеят да родят нещо смислено, стоейки начело на държавата, традиционната десница ще се върне на бял кон."

  Ако не е на 3 или повече части

 22. 22 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Четох до момента, в който авторът се изцепи как "традиционната десница" щяла да се върне на бял кон. След това пратих анализа в кошчето. >:-)

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#16] от "cognitive":

  „Демокрация“ от южноамерикански тип.Хунта на генерали кой от кой по-кух.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  До коментар [#19] от "koko65bg":

  Това ,че резидента Радев е избран мажоритарно , не го прави умен или независим.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6286 Неутрално

  Няма лошо генералите да са на власт, стига да работят за страната и народа си.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5932 Весело

  Каква традиционна, какъв кон, какви генерали?
  Бивши са, както генералите, така и десницата....
  А конят беше черен!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  крайно време е ние, дето се определяме в тази графа, на дясно мислещите хора, също да заровим томахавките и да спрем да се бием едни с други, кой бил костовист, кой бил не знам какъв, а да спомогнем дясното да се прочисти от противни хора като Лукарски и Ко за да се получи една прилична група в следващото НС.
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51


  Как така хем ще заровиш томахавката хем ще прочистваш? Няма такъв филм. Вас май изборите на нищо не ви научиха. Извън парламента сте не заради Лукарски и Кунева, а заради собственото си его и инфантилна несговорчивост.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Сега обаче България има истински президент !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Сега обаче България има истински президент !
  —цитат от коментар 28 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не вярвам на грък по въпроса. Особено грък - комунист.

 30. 30 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Генерал Радев е новият властови проект, новия Бойко Борисов, новият силен лидер, който да грабне симпатиите на нацията. Предполагам че към края на президентския си мандат вече набрал популярност с мъжко и стабилно поведение Радев ще създаде своя партия, която да се яви на избори след 2020 г.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#1] от "svoboden":


  Откога "Зелените" и ДЕОС станаха "традиционно десни"!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Ами изпуснали са се,имали са предвид този,който стои зад тях,а той "традиционно" си един и същ.А Дай,България вече е либерална.Взе завоя...

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#6] от "neut":


  "Добре е за държавата да няма наблизо нови избори, но скорошни избори сигурно ще върнат десницата в парламента
  —цитат от коментар 6 на neut


  Нищо няма да се промени за "десницата" спрямо 2013-та.Ще се съберат с ДСБ пак,само и само след един изборен цикъл ДСБ да направи разцепление пак.Това е вече 3 пъти гледано.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#12] от "kapitan_laino":


  Дневник, като ще пускате коментари от "социолози" и "политолози", може да почнете да пускате и коментари на други псевдо науки - хомеопати, астролози, знахари.
  —цитат от коментар 12 на kapitan_laino


  Ако им отпуснат гранче-защо не?!парите не миришат,стига да не са хомеопатични...

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#13] от "aboto":


  Вие даже и не се замисляте , че грешката може да е при Вас !
  —цитат от коментар 13 на aboto


  Като "умни и красиви" ,те естествено са безгрешни ,и щом не ги избират,значи не те са виновни,ами целия народ!

 35. 35 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":


  Д крайно време е ние, дето се определяме в тази графа, на дясно мислещите хора, също да заровим томахавките и да спрем да се бием едни с други, кой бил костовист, кой бил не знам какъв, а да спомогнем дясното да се прочисти от противни хора като Лукарски и Ко .
  —цитат от коментар 14 на tsvetko_51

  Усещате ли се,че хем искате да заравяте томахавки,хем не спирате да плюете?!Не се усещате,нали!?Сега ДСБ ще се събере пак с РБ и ще се случи пак същото,което се случи със СДС,СК, и РБ.От сега да ви го кажа.Единственото умно е ДСБ да стои изолирано.Иначе цикълът ще се повтори.Дай,България не ги смятам изобщо за десни-те са либерали,така,че нямат нищо общо с дясното.

 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#22] от "Български патриот":


  Четох до момента, в който авторът се изцепи как "традиционната десница" щяла да се върне на бял кон. След това пратих анализа в кошчето. >:-)
  —цитат от коментар 22 на Български патриот


  Те си мечтаят това толкова години вече.Но,така и не дадоха смислен отговор защо тази десница с такива супер-дупер лидери като Кънев вместо да привлича хора,отблъсква и се люспи...

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1419 Весело

  До коментар [#27] от "emil ОТВРАТ!!! ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!":


  Как така хем ще заровиш томахавката хем ще прочистваш? Няма такъв филм. Вас май изборите на нищо не ви научиха. Извън парламента сте не заради Лукарски и Кунева, а заради собственото си его и инфантилна несговорчивост.
  —цитат от коментар 27 на emil ОТВРАТ!!! ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!

  Не виждате ли-те са неспособни да си вземат поука.Сега повтарят същата грешка,която направиха само преди 4 гоини(2013) .Не беше толкова отдавна,но не помнят.Да повтаряш една и съща грешка и да очакваш различен резултат си е "автентично" отвсякъде

 38. 38 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1426 Весело

  "Радев обаче няма собствен политически ресурс. Той е далеч от популярността на президента Плевнелиев сред европейския политически елит.”

  Авторът целеустремено забравя, че Радев все пак е на по-малко от 100 дни.
  Колкото до политическия ресурс на Плевнелиев, то той няма такъв.
  Плевнята си беше насаден поръчково на Боко и той просто го изтърпя един мандат, след което дори тези, които му го натресоха разбраха, че е бита карта. Дотолкова, че не им стигна гьонсурат да надуят някой негов клонинг, напр. като Митов!

  I Want To Believe
 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Какви генерали са тия ? Единият сътворен от путиноида Гоце, другият от отиващия си Стоянов по искане на Мадридското чучело.

 40. 40 Профил на Антипухмалин
  Антипухмалин
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Има време. Още двадесетина години и "анализаторите", а току виж и "автентичните" ще разберат, че проблемите им не идват от това дали са "леви", "десни" или "зелени", а от това, което могат да предложат като алтернатива. Иначе етикетите им всички ги видяхме колко струват - и на левите, и на десните, и на пембените.
  Лека-полека хората се образоват и проумяват, че не е важно с какви етикети се кичиш, а какво ти е съдържанието. Осъзнават също, че която и партия да е на власт, ресурсът, с който разполага е един и тя може да работи само в неговите рамки, освен ако не реши да ни набута с още някой и друг милиард заеми. В тази светлина нищо по-различно не може да се очаква от което и да било управление, разликата е единствено в свършената работа и частта от ресурса, който отива в джобовете на крадците по веригата.
  ГЕРБ доказаха, че правят най-много за нацията с наличните обществени средства, а всеки, хванат да бърка в кацата с меда за лично облагодетелстване изхвърча на момента. От историята знаем, че най-големите крадци са БКП-тата - позитанското и драгалевското. Тепърва ще стане ясно колко милиончета е опукал костовия зъботехник Семерджиев за двата месеца, докато беше служебен министър. Тук търсете неуспехите на раданчовата агитка, а не в ляво, дясно, горе и долу. Па току виж успеете да налучкате верния отговор.

  #КОЙ опраска биволския Костинброд? Или кои са простите?
 41. 41 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Генерал Радев е новият властови проект, новия Бойко Борисов, новият силен лидер, който да грабне симпатиите на нацията.
  —цитат от коментар 30 на Репей


  Властови проект?! Сигурно, но на Кремъл. Не много умната другарка няма как да измисли подобно нещо. Идеята беше проста, а изпълнението й започна доста преди президентските избори. От 40-та годишнина на Раданчо. Да, точно оттогава! Спомняте ли си какво заяви Кънев? Спомняте ли си какви дискусии започнаха, какви предизвикателства, какви въпроси от всякакви боклукчави журналистчета? Защо, видите ли, Борисов не се откаже от изпълнителната власт и не стане президент, включително и като жертва удобния на "автентичните" Плевнелиев. С мълчанието си до последния момент, с непрекъснатите си откази да се кандидатира, да се оттегли и да си "почине", Борисов ги поболя. Та те извадиха най-силния си "коз" - някакъв льотчик, бивш офицер от армията (от Червената армия!) и бивш участник в конгресите на БКП, очаквайки Борисов да поеме хвърлената ръкавица, да се направи отново на "мъж" и да излезе ... как беше... "на плаца". Да, ама НЕ! С издигането на Цачева, той им показа среден пръст. Каза, че тя е по-добра от Радев за тази работа, но също като него е била член на БКП. После започна голямото оплюване за последното, като за комунистическия активизъм на Руменчо бе напълно забравено. Въртяха се клипчета със самолети и библиотеки, виждаше се решителната носна брадавица на другаря, но не се видя да чете (даже "Винету"). Видя се, че затваря, а не отваря книги (то му и личи!), но пък стойката му е добра, движи се мъжествено и приема паради великолепно. Сал един бял кон му липсва, хахаха... И... Червения площад.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 42. 42 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Третият мандат на Герб и Борисов не е "своеобразен" рекорд, а истински и реален. Най- вероятно никой няма да успее да го повтори!

  "Традиционната десница" , начело с ДЕОС и Зелените ?!, щяла да се върне - Дневник, дайте интервюто на Ристю от тази сутрин по БоЕър и плювките му по другите и веднага ще стане ясно! Ристю и Ръдан останаха без субсидии, грантовете от олигарските, всички знаем кои, намаляват, борба за кокала, ще оцелее по- гръмогласният!:))

  И пак внушения колко опасно нещо били предсрочните избори!
  И как генералите трябвало да се сработят, че да нямало избори?!
  Синият болшевизъм по нищо не отстъпва на червения.  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 43. 43 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Хм, интересна работа- друг път Дневник ни информират още , когато Ристю си облече палтото, а днес- пълно мълчание за интервюто му по БоЕър??!! :)

  Разнопосочни течения и водовъртежи във водите на "автентичните"?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 44. 44 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Весело

  До коментар [#2] от "Роси":... И друго - Борисов побеждава на 4 поредни парламентарни избори , винаги подкрепян от по най-малко 1 000 000 , а Вие даже и не се замисляте , че грешката може да е при Вас !
  —цитат от коментар 13 на aboto


  Толкова мъдър и ... толкова беден остава българският "народ". Какъв парадокс!?!


  #killwhitey
 45. 45 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#44] от "... und keine Eier!":

  А за кого да гласува българският народ - за БСП< за патриотите, или за посраните реформатори дето за чеп на зеле не стават ама са с огромни претенции.
  Бойко е най-доброто за българския народ в момента. По-добро в момента няма, това е проблемът.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  Г-н Чолаков, анализът е СЛАБ! Дори не е на нивото на студент ІІ курс, а на първокурсник преди първия студентски празник. Защо ли? Ами защото е половинчат!
  1. Нито дума за тоталната липса на информация? Ревове до небето за семейство сирийци в гр. Белене, и почти нищо, че най-големият противник на съдебната реформа е Прокуратурата! И като резултат - разни ТЪПИ и ДИВИ "патрЕотари" в НС, и нито една от партиите с програма "реформа в съдебната с-ма"!
  2. Нито дума и за феномена, че в България печелившите са "провалените партии" по критериите на другите от ЕС. Или нашето мислене е тотално различно от тяхното, което би дало отговор на въпроса ЗАЩО СМЕ НАЙ-БЕДНИ?

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3656 Неутрално

  И да се изгради добър санитарен кордон, за недопускане на плаца на вируси като ДОСТ...
  —цитат от коментар 5 на Добрин

  Защо според теб ДОСТ е вирус, а не ДПС или БСП? Или АТАКА? При условие, че и ДОСТ като другите партии е регистрирана съгласно българските закони, а т.нар. "изселници" също са граждани на РБ, и имат права като нашите? Или тези права бяха делегирани да се гласува за ДПС, но не и за ДОСТ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK