На автентично десните предстои нов опит за консолидация

Радан Кънев, Христо Иванов и Кристиан Таков

© Велко Ангелов

Радан Кънев, Христо Иванов и Кристиан ТаковИзбори 2022

Как тълкуват изборните резултати? "Дневник" потърси мнението на политолози и социолози часове след като резултатите са извести. Отговорите на политолога Геновева Петрова - изпълнителен директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч":


Какво показаха изборите – къде е България?


- Най-важното послание, което хората отправиха към политическите сили е за запазване на прозападната и проевропейска ориентация на страната. Българските избиратели не поискаха предлаганата от БСП промяна, в която разпознаха намерение за преосмисляне на геостратегическите приоритети на страната, въпреки опитите да бъде лансирана като национално отговорна позиция.
Връща ли се двуполюсният модел?


- Не бих казала. Националистическо-популистката ниша също получи своята силна подкрепа, значимо парламентарно представителство и опция за участие в управлението на страната.


Какво бъдеще виждате за десните формации – Реформатори, "Да, България", "Нова република"?


- За тези, които са автентично десни – ценностно, идеологически и политически – предстои да преживеят отново дългия, тежък и болезнен за избирателите им процес по възстановяване и опит за консолидация. Изборите показаха, че без нея нито само енергията на ентусиазма, нито само политическия опит са достатъчни да постигнат парламентарно представителство.


Каква ще бъде управляващата коалиция?


- За момента се очертава да е сформирана след тежки преговори, със слаба политическа и идеологическа спойка и с проблематична устойчивост. Това би било сериозен проблем дори при наличието на достатъчно математическо мнозинство в парламента.


Какви и кога ще са следващите общи избори?


- Очаквам, че първите следващи избори, които ни предстоят са тези за eвропейски парламент през 2019 г.


Каква опозиция очаквате да бъде БСП?


- По-гласовита от тази в 43-то Народно събрание, но едва ли по-ефективна. По гласовитост обаче тя ще среща сериозна конкуренция и от националистите, и от популистите в парламента. В политически план ще дебне за всяка възможност да разклати бъдещото правителство.


Каква роля ще играе ДПС? Каква ще е съдбата на ДОСТ?


- В момента са допустими различни сценарии за ролята на ДПС, които Движението ще пази открити до сформиране на управленската формула. След това ще проличи дали ще има възможност да изпълнява най-удобната и предпочитана от него роля на незаобиколим фактор.


Що се отнася до ДОСТ, единственото относително ясно нещо е, че съдбата му не зависи от живеещите в България избиратели.


Каква линия ще държи президентът Радев, ще се еманципира ли от БСП?


- След тези изборни резултати вероятно ще следва линията, очертана му от институционалната позиция. Едва ли ще се еманципира напълно от БСП, но това всъщност не е най-приоритетно, особено, ако не пречи на почтеното изпълняване на функциите на държавен глава.


Далеч по-важно е обаче да се еманципира от тези, които посъветваха БСП да го издигне в кандидат-президентската кампания.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK