Зад маската на народовластието

Избиратели на среща с лидера на БСП Корнелия Нинова в Правец

© Анелия Николова

Избиратели на среща с лидера на БСП Корнелия Нинова в ПравецДанните за обществените нагласи от всички социологически анализи от последните 4-5 години показват, че по-голямата част от българите с лекота са готови да отстъпят извоюваните с толкова усилия основни ценности – на граждански права и свободи, на словото, на правовия ред, на демокрацията... в името на "националния егоизъм" на "сигурността", на "силната ръка", която да даде на "народа" хем справедливост, хем пари вън от всяко право и спазване на правилата.


Зад всичко това стоят внушените страх и омраза към бежанците, мигрантите, циганите, турците, евреите, западняците, различните. Стои завистта на неграмотния простак, желанието за мъст на некадърния неудачник, омразата и нетърпимостта към всички успели и щастливи хора просто защото те са се реализирали в живота, а той може само да се вайка колко е беден и нещастен...


"Широките народни маси"


Те трагично не разбират, че градят не затвор, в който да вкарат "другите", "различните", "враговете", а концлагер за собствените си изтерзани души. Но те и не подозират, че ще бъдат не надзиратели, а затворници в градения от самите тях реален концлагер. И няма да накажат със своята омраза "лошите", "незаконно обогатилите се", "олигарсите" и "мафиотите", а самите себе си. Наивно вярват, че ако се харесат на новите "силни", ще бъдат изключени от списъка на "лошите". А пък може би тайно се надяват, че във фарсовото повторение на "граби награбеното" може да пооткраднат и нещичко за себе си.
Тези страшни прогнози се осъществяват пред очите ни – не бурно и "революционно" както през февруари 2013 г., а в уж спокойната предизборна обстановка от зимата на 2016-2017 г.


Страшното е, че напълно легитимното недоволство е насочено не към тези, които са причинили това ужасно състояние на общественото съзнание, а точно в тяхна полза и интерес!


Преди


Ако по време на първата революционна вълна от 1989-1990 г. милиони възкръснали от нищото граждани поискаха демокрация и свобода и бяха покъртени от разкритията за комунистическите престъпления, днес на това се гледа с безразличие и даже досада – защо да се ровим в миналото.


Ако по време на втората революционна вълна от 1996-1997 г. гражданите въстанаха срещу икономическата катастрофа, до която доведе България неокомунистическото управление след 1989 г., днес те отричат свободата и демокрацията, забравят, че заплатите и пенсиите им вече не са 5-8 долара на месец, до каквито ги докара посткомунизмът през февруари 1997 г., а средно заплатите са над 300 долара, а пенсиите – средно 150 долара. Да – с право хората са недоволни, защото ако не беше грабежът на националното богатство от проруската олигархия с нейните грандиозни енергийни корупционни проекти, банкови фалити и жестоката олигархична експлоатация, би било напълно възможно средните заплати и пенсии да бъдат двойно и дори тройно по-големи.


Сега


В днешната кризисна ситуация огромното мнозинство от хората са съгласни с твърдението "Ако съдът не осъжда престъпниците, държавата трябва да намери друг начин да ги вкара в затвора". Така те, без да знаят това, всъщност искат концлагерната комунистическо-фашистка система да възкръсне. А това не може да означава нищо друго, освен че досегашният ни "преход" е на път безславно да се провали...


Отчайващата липса на демократични нагласи и все по-силната илюзорна вяра в държавници, които използват авторитарни и агресивни методи на управление, без съмнение е наследство не на относително свободните години крехка демокрация, както удобно ни убеждават от олигархичните медии самозваните главатари на фашизирания неокомунизъм, а точно обратно – на ограничената свобода и фалшивата представа за "народовластие" и на всекидневната пропаганда на насилие, завист и омраза в повечето от уж "свободните" ни медии.


Защото народовластието не означава съгласие с всичко, което народът иска.


Олигархичните медии не случайно насочиха народното недоволство към искане за "пряка демокрация", за пряко народоизлияние като чудодейно решение на всички политически и обществени проблеми. Но дори в този случай демокрация не е силово налагане на волята на мнозинството. "Демокрацията не може да е цел – тя може да бъде средство. Цел може да бъде само свободата" – пише в "Пътят към робството" Фридрих фон Хайек.


Комунистическото наследство


Ние още не можем нито да преодолеем, нито дори да осмислим, че живеем в ситуация на посткомунизъм, а не на истинска демокрация и на свободно и справедливо/правово общество. Комунистическото наследство още ни тегли към дъното. То ни отчужди от идеите и практиките на нормалната, на гражданската демокрация и ни тласка към популистката егоистична демокрация, но само в угода на неграмотно политическо мнозинство, обслужва прекрасно едно много тясно, но властващо и плячкосващо олигархично малцинство.


Комунизмът се срути икономически и политически, но ни завеща своя манталитет, своята сатанинска омраза и своя човеконенавистен светоглед. И макар правата на човека, демокрацията, разделението на властите и върховенството на закона да бяха обявени за висши ценности, те не бяха интериоризирани, не бяха възприети по убеждение от мнозинството българи.


"Предателството на елитите"


За някои това е обяснението. На Запад може би е точно така и изборите в много западни страни вече го потвърждават. Но всъщност при нашата "демокрация", колкото и да се е самоназначил, в известна степен политическият елит е като избирателя, колкото и той да е многолик.


Всъщност "суверенът" не е осъзнал тези ценности, защото не ги е изстрадал, а ги е получил в повечето случаи наготово, благодарение на усилията на едно малко и за съжаление все по-стесняващо се активно гражданско малцинство. Това малцинство все по-рядко се допуска до централните медии, командвани от посткомунистическата олигархия. Затова и на практика тези ценности нямаха видимо почти никаква стойност за неочаквано получилите свободата си бивши социалистически поданици.


Българите обичат свободата, но чакат да им я донесат в къщи на тепсия. Това прозрение на Апостола още е в сила и докато не го разберем, все ще сме си такива, каквито не искаме да бъдем.


Компромисите


Така "народът" днес е едновременно и жертва, и виновен за това, че допусна компромис с престъпното комунистическо наследство. В какво се състои той?


Първият - да не бъде търсена отговорност за престъпленията на комунизма. Делата срещу Тодор Живков и висшата комунистическа номенклатура бяха провалени и се оказа, че виновни за престъпленията на комунистическия режим няма. Няма нито един осъден за концлагерите, за икономическата катастрофа, до която доведе страната ни "реалният социализъм", за националното предателство "16-а съветска република", за "възродителния процес".


Ако за тези престъпления срещу българския народ имаше дела, завършили с присъди, не само комунистите, но и гласуващите по инерция за тях бедни духом щяха да разберат, че винаги има възмездие за престъпленията, че не могат да бъдат смятани за нормални такива деяния, дори ако са обосновани с "висши национални съображения".


Вторият - да няма лустрация. Забраната определен кръг от висшата и средна номенклатура да заема публични длъжности за някакъв ограничен срок несъмнено щеше да има огромен нравствен ефект. Това щеше да има и дисциплиниращ - има виновни за престъпленията на миналото, самата съпричастност към престъпна система носи, макар и морална, вина.


Плахият опит за частична лустрация бе публично остракиран от посткомунистическите пропагандни централи, собственост на тези, които трябваше да бъдат всъщност лустрирани. Всичко с времето се размаза и замъгли и за това вина имат и представителите на народа в "демократичната ни уж опозиция" на комунизма.


Третият пагубен компромис и негласен сговор между властващи комунисти и опозиционни демократи (те си размениха шест пъти местата за 27 години) бе за досиетата. Те се отвориха "след дъжд качулка" - когато хората вече се бяха уморили от лъжи и от това вече почти нямаше практически смисъл.


Само че се отварят така, че да не стане ясно кой какво е вършил и кой е бил доброволно "сладкопойна чучулига на властта" и кой е бил принуден да подписва декларация за сътрудничество без никакви практически последици и вреди за ближните му. А и защо бе забравено удобно за ролята на вербовчиците, къде остана възмездието за тяхната "народополезна" дейност?


Четвъртият пагубен компромис бе за продължаването на стария комунистически консенсус - "Ние ви лъжем, че ви работим, вие ни лъжете, че ни плащате!", в нова, още по-цинична и взаимно уличаваща форма – "Вие (елитът) ни лъжете, че работите за нас и че ни плащате, а ние (народът) ви лъжем, че ни се работи за тези заплати тук".


Петият пагубен елемент е трайната ни зависимост след 2001 г. от руския олигархичен интерес, който разглежда България като "троянски кон в Европа", като територия, която спокойно може да продължава да се дои с помощта на своята колониална администрация, съставена от "петата колона" на този бандитски интерес.


В заключение


Политическата неграмотност, съзнателно внедряваното невежество (защото прост народ се управлява по-лесно!), подменените демократични ценности могат да обърнат самия народ против единственото му завоевание по време на посткомунистическия преход – да мисли свободно и демократично да избира своите представители. И макар този избор с времето да ставаше все по-неинформиран, все по-популистки и все по-манипулируем, той заедно с останалите свободи остана единственото, което сега олигархията се опитва да му отнеме.


И това може да стане поради невежеството и с помощта на усилията на тези, които иначе биха воювали против олигархия, а сега вървят по нейната свирка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  Загубени в ПРЕХОДА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1199 Разстроено

  Хубав материал, бих му сложила няколко плюса! Надежда за спасение няма. С последните избори комунизмът победи даже в ранките на ЕС, хайде да ни е честито! (следва смехът на бах Тошо). И един цитат от д-р Любомир Канов:
  "Да се оплакваме, че няма свобода за кого да гласуваме днес, е нелепо. Да се оплакваме от това как гласува народът ни е жалко. Народът ни е това, което е. Или това което е останало, след като вършачката на комунизма е преминала през него. "

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Поздравления за автора!
  И огромна болка от продължаващото деградиране на нацията, започнато след съветската окупация и заробване на България и целенасочено поддържано от предателската престъпна комунистическа пасмина/преименувана днес на "социалистическа"/

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Ифандиев беше написал "Рапсодия в тъжно". Гадния преход , отне човешкото в много хора.

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тия избиратели от снимката, гарантирано няма да гласуват на следващите избори. Извинявам се предварително за макбричния хумор :D

 7. 7 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хубав материал и много истини са написани. Естествено мурзилажът ще изригне, но ще изригнат и точно визираните изкуфяли представители на обществото ни. Само стойте и гледайте.

  chavo64
 8. 8 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "vasko49":

  http://www.dnevnik.bg/author/ %D0%9C%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB%20%D0%94%D0%BE%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2 Ето този е писал това.

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Първият - да не бъде търсена отговорност за престъпленията на комунизма.
  Вторият - да няма лустрация
  Третият - досиетата

  Абе нещо не се сещам - КОЙ имаше 144 депутата в Парламента и НЕ направи НИЩО по горните три въпроса, макар предизборно да се кълнеше в тях?

  Глупостите по точки 4 и 5 не ги коментирам, те са изцяло на съвестта на автора........

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4122 Неутрално

  Пропуснати..., пропуснати години...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Поздравления за Автора !!!
  Прекрасен анализ !!!
  Ще си позволя да се обърна с оптимизъм към Автора
  и към всички колеги-форумци
  Спокойно братя българи !
  Надежда има !
  Наглед безсмъртното и всесилно чудовище на РУСКАТА КОРУПЦИЯ
  е точно толкова безсмъртно и толкова всесилно колкото е
  ЧУДОВИЩЕТО КАШЧЕЙ ОТ РУСКИТЕ ПРИКАЗКИ
  Ключът за безсмъртието на това чудовище Е ВЪН ОТ НЕГО
  И НЕ Е В НЕГОВАТА ВЛАСТ
  Както безсмъртието на КАШЧЕЙ е зависяло от една игла
  така и безсмъртието и всесилието на Руската Клептократична
  Система доеща и източваща България зависи също от игла
  ОТ НЕФТЕНАТА ИГЛА
  СЧУПИ ЛИ СЕ НЕФТЕНАТА ИГЛА
  ПАДНАТ ЛИ ДОСТАТЪЧНО НИСКО и ЗА ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО ВРЕМЕ
  ЦЕНИТЕ НА НЕФТА И ГАЗА
  РУСКАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ ЗАГИВА !!!!
  Така че СПОКО !
  Нещата отиват точно в тази посока !!!!

 12. 12 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нарастващото изпростачване на българите в сравнение с десетина години по-рано, когато аз лично напуснах България, е поголовно. А повечето и преди десет години си бяха безнадеждно прости така или иначе.

 13. 13 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Самият Момìл Дойчев е чудесен пример за всичко, което пише. Живял цял живот на заплата от "комунистите" в Института по маркс - ленинска философия, "специалист" по диалектически и иторически материализъм (т.е. по нищо), възхваляващ "неизбежността" на достигането на комунизма и клеймящ "буржоазната философия", под ръководството и с парите на БКП, сега всичко това празно говорене го обърна срещи бившите си ментори. По същия начин - учил и възпитаван по единствено по съветски учебници, издавани от КПСС, сега Русия му била виновна за това че "дЕсидентите" като него не знаеха какво говорят - обещаваха ни рая на Земята, пък се оказа че ни превърнаха периферна страна с африкански капитализъм. Дневник, намерете някой по "автентичен" десен, всичките досега са от една партийна организация.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  Отличен анализ. Лошото е, че компромисите са направени и времето не може да се върне. Затова човек трябва да подхожда отговорно в действията си. Няма дребни теми.
  Аз бих добавил още един страшен компромис, защото е бомба със закъснител - нереформираните учебници по история ще възпроизвеждат сегашното положение и след десетилетия ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз бих добавил още един страшен компромис, защото е бомба със закъснител - нереформираните учебници по история ще възпроизвеждат сегашното положение и след десетилетия ...
  —цитат от коментар 14 на penetrating

  Хората в Европа мислят бъдещето. "Десните" у нас като бившия н.с. 1 ст. Момчил Баджаков, сега прекръстил се на Дойчев и други подобни се занимават с само с миналото.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мондиана":


  Хубав материал, бих му сложила няколко плюса! Надежда за спасение няма. С последните избори комунизмът победи даже в ранките на ЕС, хайде да ни е честито! (следва смехът на бах Тошо). И един цитат от д-р Любомир Канов:"Да се оплакваме, че няма свобода за кого да гласуваме днес, е нелепо. Да се оплакваме от това как гласува народът ни е жалко. Народът ни е това, което е. Или това което е останало, след като вършачката на комунизма е преминала през него. "
  —цитат от коментар 2 на Мондиана


  Съгласен съм с оценката на материала, но не мога да се съглася с думите, че няма надежда.
  Дори не става дума въобще за надежда, а за нормална човешка прогноза - това, че нещата не вървят само по възходяща права, а напротив лъкатушат нагоре-надолу и по отношение на посоката изток-запад, е нормален процес.
  Няма в природата и обществения живот процес, който да се развива линейно и възходящо и това което става днес и тук ( на мен също много не ми харесва) е част от естествения ход на нещата.
  Но въпреки тези лъкатушения, въпреки убийствено ниското КПД, въпреки неблагоприятните външни условия, все пак ние бяхме приети от 01.01.2007 в ЕС, а световната криза тръгна в средата на 2008 - доста значителна разлика със ситуацията на първите приети страни като Чехия, Унгария и останалите, та казвам въпреки това, дори ако погледнете аргументите в статията се вижда доста ясно, че генерално се движим в правилната посока.
  Очевидно е крайно време да се поразбудим, да не се "връзваме" на посредствени кречетала а ла ОП, Марешки и други такива, въобще да се позамислим и да започнем да гласуваме активно, а не 50%, за да се обърне тази тенденция на застой и пълно разкапване на съдебната и не само тази системи.

 17. 17 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#14] от "penetrating":
  ++++++

 18. 18 Профил на Люси
  Люси
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "greengoblin":

  Да тези избиратели ,наистина няма да гласуват скоро,но в инкубаторите са заложени нови-"пиленца с къри".Един жизнен и неустрашим народ,който за порция кебапчета е готов на всичко.Аковсеки избирател проверив собствената си РИК,за коя партия са гласували нашите ромски братя,щи разбере кой го насажда на кокоши яйца.

 19. 19 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 375 Неутрално

  За съжаление е така ! Жалко за нас

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#3] от "vasko49":
  васко, авторът си има име и то е горе вдясно преди статията.
  Авторът живее в България и знае какви са заплатите и пенсиите. А тези заплати и пенсии растат от краха на виденовото правителство до днес.
  Също така трябва да знаеш, че БВП днес е 5 пъти по-голям от този през 1989 г. Поинтересувай се колко бяха земеделските пенсии през 60-те години например (10-12 лева месечно).
  Накрая: започни да мислиш, а не да говориш като латерна опорни точки без връзка с действителността.

 21. 21 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков - Системен нарушител":
  Каишков, кое е бъдещето: лидерът на БСП, който сеи чувства ощетен от демокрацията?! Или лидерите на останалите проруски партии, коитои считат, че колкото по-голяма енергийна зависимост от Русия изпитваме, толкова по-светло бъдеще ни чака?! Тези ретроградни виждания от бъдешщето ли идват или от миналото.
  Виж си никнейма и си помисли дали идва от бъдещето, от настоящето или от далечното комунистическо минало.

 22. 22 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#3] от "vasko49":
  Материалът е подписан, а ти си некадърен червен агитатор.

 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков - Системен нарушител":

  Петракиева, много ниска топка си. Авторът бил такъв, авторът бил онакъв. Понеже не можеш да кажеш нищо по написаното. Затова сте бедни и гладни и цял свят ви е крив, защото сте некадърни.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Любопитно

  До коментар [#9] от "pag":

  С кое точно в т.5 не си съгласен? Нямаме руски енергиен монопол, или как?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Изключително точен анализ.
  "Страшното е, че напълно легитимното недоволство е насочено не към тези, които са причинили това ужасно състояние на общественото съзнание, а точно в тяхна полза и интерес!"
  А това е страшното и безнадеждното. Това е пример за все по-изпростяващата нация, която спря да мисли и да чувства ,и чака някой друг да се погрижи за нея. Няма да стане, не се надявайте. Вярвайте само на себе си и собствените си сили.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Понеже демокрацията не е самородна форма на управление,(подобно на феодалната например),а изсмукана от пръстите,и то не въз основа на дълбоки познания за хората и нещата,а на абстрактни представи за право и справедливост,то между духа на законите и практиката зейва пропаст. Например,разберете най-после,че колкото по-всеобщо е избирателното право,толкова по-ограничена става властта на отделният избирател. Феномен,но е факт.
  Причината на Запад да живеят по-добре не е демокрацията,(Доналд Тръмп например,е първият американски президент от може би сто години,който е избран от народа - другите са били "избирани" в тесен елитарен кръг...),а защото тамошните елити са успявали да се прочистват от "боклука".

 27. 27 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков - Системен нарушител":Петракиева, много ниска топка си. Авторът бил такъв, авторът бил онакъв. Понеже не можеш да кажеш нищо по написаното. Затова сте бедни и гладни и цял свят ви е крив, защото сте некадърни.
  —цитат от коментар 23 на Blood Red Skies

  Ако довчера си бил за "единствено правилната политика на БКП" и за "погреса на световното комунистическо и работническо движение", а сега си за "прогреса като цяло" - като съответния автор - то тогава не си ли човек който тръгва винаги след по силните? Без собствена позиция? А за бедността - бедна България я направиха такива като теб, обикновени покорни имитатори на Запада. Никога България не е била известна като "най бедната страна в ЕС", и не на нас а на "демократите" сме им криви ние.

 28. 28 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Изключително точен анализ."Страшното е, че напълно легитимното недоволство е насочено не към тези, които са причинили това ужасно състояние на общественото съзнание, а точно в тяхна полза и интерес!.
  —цитат от коментар 25 на Роси

  И кои са тези? Да не е отново интереса на "тайният заговор на еврейския болшевизъм"?

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2025 Неутрално

  Никой от нас тук не е измислял понятието "мирен преход". Нито някой от нас е сядал на т.нар. кръгла маса, където първоначалното рзделяне на баницата между "жертви" и палачи бе превърнато в отправна точка на всичко последвало. Онези, които бяха отвратени от посланието на 14 декември 1989 полека-лека напуснаха котловината и с изумление днес четат кахърните вайкания, закъснели с 28 години.

 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  ...извоюваните с толкова усилия основни ценности – на граждански права и свободи, на словото, на правовия ред, на демокрацията...
  Хубави завоевания! Граждански права и свободи - слободия, свобода на словото - безнаказано словоблудство и клевети, правов ред - кокошкарско правосъдие, правов ред за избрани, демокрация - имитация, демокрация на клишетата. Само думи, без реално покритие!

 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  "Страшното е, че напълно легитимното недоволство е насочено не към тези, които са причинили това ужасно състояние на общественото съзнание, а точно в тяхна полза и интерес!"

  Така е, защото почти няма свободни СМИ и журналисти. Повечето извършват някакви поръчки.
  През последното десетилетия видимо се издига на пиедестал простотията

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5292 Неутрално

  До коментар [#27] от "Каишков - Системен нарушител":
  Ако довчера си бил за "единствено правилната политика на БКП" и за "погреса на световното комунистическо и работническо движение", а сега си за "прогреса като цяло" - като съответния автор - то тогава не си ли човек който тръгва винаги след по силните? Без собствена позиция
  ***
  Вие така казвате за всички, които не харесвате - сравнявате ги със себе си, с цел да ги обидите.
  ***
  А за бедността - бедна България я направиха такива като теб, обикновени покорни имитатори на Запада.
  ***
  България е бедна заради такива като тебе - бедни като църковни мишки, но гласуващи неизменно за червената олигархия, ограбваща България. Всички български олигарси са с червеноо-ченгеджийски произход.
  Търси си по-високата пенсия от Георги Гергов и от Курнелия Нинова. И двамата имат пари.

 33. 33 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Гневно

  Самият Момìл Дойчев е чудесен пример за всичко, което пише. Живял цял живот на заплата от "комунистите" в Института по маркс - ленинска философия, "специалист" по диалектически и иторически материализъм (т.е. по нищо), възхваляващ "неизбежността" на достигането на комунизма и клеймящ "буржоазната философия", под ръководството и с парите на БКП, сега всичко това празно говорене го обърна срещи бившите си ментори. По същия начин - учил и възпитаван по единствено по съветски учебници, издавани от КПСС, сега Русия му била виновна за това че "дЕсидентите" като него не знаеха какво говорят - обещаваха ни рая на Земята, пък се оказа че ни превърнаха периферна страна с африкански капитализъм. Дневник, намерете някой по "автентичен" десен, всичките досега са от една партийна организация.
  —цитат от коментар 13 на Каишков - Системен нарушител


  Каишка, БКП никога не изкарала и 1 ст. Парите, с които тя плащаше, бяха ограбвани от целия народ - навик на комунистите от мандраджийско време. Те и досега не промеха този си навик. Партията и народа! Спомняш ли си? Партията "даваше" на народа! На мен Партията нищо не ми е дала никога. Ако някой ми е давал нещо без пари, това бяха моите родители (поклон пред паметта им!). Останалото си го изработвах сам!!! И плащах на партийната сган да ме "управлява"...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#27] от "Каишков - Системен нарушител"
  България е бедна заради такива като тебе - бедни като църковни мишки, но гласуващи неизменно за червената олигархия, ограбваща България. Всички български олигарси са с червеноо-ченгеджийски произход.Търси си по-високата пенсия от Георги Гергов и от Курнелия Нинова. И двамата имат пари.
  —цитат от коментар 32 на Blood Red Skies

  Бедността е социално отношение и в този смисъл една страна не е бедна заради Каишков или заради когото и да е а е такава заради социалните порядки и начина по който се подрежда разпределението на благата. Така явно в България да си беден не зависи от това дали работиш или не а какво място заемаш в това разпределение - в капитализма български тип парите отиват в онези със собствеността (неясно как придобита) а не в тези които работят по 12 часа на ден. Но на теб ако ти е лесно смятай мен за причината за бедността.

 35. 35 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Гневно

  кой болен мозък го е писал това и защо не се подписват под тези фантазии които пишат явно някаи трябва да слезнат на земята или ги пишат от чужбина и не знаят какви заплати и пенсии взимат тука
  —цитат от коментар 3 на vasko49

  Твоят мозък е болен от редовните промивки. А на всичко отгоре си и толкова неграмотен, че не можеш да прочетеш името на автожра на тази статия.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 36. 36 Профил на Eд
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#32] от "Blood Red Skies":

  Комуникираш с един фатално увреден от режима индивид. Безвъзвратно и без надежда за реформа в мисленето.

 37. 37 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Колеги, Каишков е платен трол, и зад този ник стоят няколко човека. Да спорите с него е ненужно и уморително. Игнорирайте го. Другият вариант е да е подставено лице на "Дневник", който нарочно провокира дискусия под някои статии. Тези ми съмнения са продиктувани от няколкото ми изтрити коментара, където го нападам. Но и в този случай - игнор!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 38. 38 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#15:"Каишков - Системен нарушител"Хората в Европа мислят бъдещето. "Десните" у нас като бившия н.с. 1 ст. Момчил Баджаков, сега прекръстил се на Дойчев и други подобни се занимават с само с миналото. ][/quote]
  Казал бившият надзирател от концлагера в Белене, нали? В Румъния дават хубав пример и в борбата с корупцията, и вкарването в затвора на 90-годишен надзирател за престъпления срещу човечеството!

 39. 39 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тези дъртаци на снимката не разбират, че сега те/ние сме на пачи яйца заради избора който са направили като млади. И който продължават да повтарят. Затова и до днес всички са тарикати, държавните институции се скатават, а като стане нещо всеки реве държавата да помага.

  Умерен толераст
 40. 40 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#27:"Каишков - Системен нарушител"][/quote]
  "Никога България не е била известна като "най бедната страна в ЕС",
  Стана известна като такава по времето на Жан-Виденовата зима! Още не може да изплува оттогава, и то заради Златев, Гергов, Пеевски и партийните функционери като Р.Овч., хванали я в мъртва хватка!

 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Тъжна истина. Почти без изход. Но все пак "почти" а не съвсем.

 42. 42 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  На Каишков ще кажа следното:
  През 80-те, когато според него България е изживявала истинският си разцвет, бях млад и това, което виждах да се случва ме безпокоеше. Безпокоеше ме това, че масово разпространените сред хората практики бяха да се краде от "общото". Един крадеше жито в торби, друг листове неръждаема ламарина, трети храна от стола, кой каквото може. На това се радваха хората! Тогава осъзнах, че най-големият грях на Тодор Живковия режим е, че отучи хората да работят. Разруши здравият народен морал на трудолюбието от преди девети септември. Отне им частната собственост и ги отучи да работят. Питах се кой ще работи, когато старите вече по на 60 години хора се пенсионират? За съжаление се оказах прав и социализма рухна от дългове, фалира!

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Весело

  "Но те и не подозират, че ще бъдат не надзиратели, а затворници в градения от самите тях реален концлагер."
  Концелагер, ама "живи". А извън него ха са ги обрали, или са ги убили в някоя "коалиция на желаещите".

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Весело

  До коментар [#14] от "penetrating":

  "нереформираните учебници по история ще възпроизвеждат сегашното положение и след десетилетия ..."

  Нали има здравна рИформа - след 20 години просто няма да има ученици, които да възпроизвеждат каквото и да е било, дори себе си.

  Апропо, какво искаш да промениш в историята? Да вкараш Гьобекли тепе
  http://www.economic.bg/bg/news/6/naj-drevniyat-hram-v-sveta-shte-bade-vazstanoven-video.html
  и да пратиш на майната си "гръцката цивилизация" (основата на Европа) и "изначалния" юдейския монотеизъм?

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#7] от "Chavo64":

  "Естествено мурзилажът ще изригне"

  При такова уригване на евро-атлантически ценности все някой трябва да изригне ... че смърди.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  "този избор с времето да ставаше все по-неинформиран, все по-популистки и все по-манипулируем, той заедно с останалите свободи остана единственото, което сега олигархията се опитва да му отнеме."

  Не разбрах - олигархията какво ще отнема? Единствено свободното избирателно право или единствено "останалите свободи" като "свободата на умиране", "свободата на гладуване", "свободата на мизерстване"? Щото човек като направи "избор", престава да бъде "свободен" - сиреч подчинен/ограничен е от избора си .... ценностите.

 47. 47 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много точен анализ.
  Без осмисляне и отхвърляне на комунистическото минало, без лустрация, ще продължим да бъдем загубени в прехода.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 48. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Весело

  До коментар [#42] от "vankata1":

  "Един крадеше жито в торби, друг листове неръждаема ламарина, трети храна от стола, кой каквото може."
  Не са крадяли, а са си вземали част от заработеното. При краждбата трябва да има ощетено лице (напр. кремиковските работници с откраднати осигуровки от "честния частник" Валентин Захариев) и да има печалба за крадеца (Същият тоя Захариев такава печалба беше докарал, че плачеше на Орешарски да му отмени данъците след като данъчните се бяха обидили на 10 бона подкуп.).

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Любопитно

  До коментар [#47] от "Lady Zeppelin":

  Не разбрах - дисертацията "Политическото управление и демокрацията при социализма" на Момчил Дойчев Баджаков от 1988 г. ще бъде ли лустрирана/зечеркната в едно с научната степен? Или ще се правят изключения за "наши" хора както при социализЪма?
  Също ме вълнува КОЙ ще прави лустрацията? Както се знае от Сталин "Кадрите решават всички" - тургаш някой правен профан като Дойчев и имаш нов "Народен съд", сътворен тогава от Съюзниците, сега може да е от Атлантите.

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "... завистта на неграмотния простак, желанието за мъст на некадърния неудачник, омразата и нетърпимостта към всички успели и щастливи хора просто защото те са се реализирали в живота, а той може само да се вайка колко е беден и нещастен..."

  СТРАХОТНО КАЗАНО!

  Това е силата, която мотивира комунисти, фашисти, националисти и пр. лумпени - завистта към МОЖЕЩИТЕ, които им ПРЕЧАТ, откроявайки се от несретото им стадо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  Няма как да коментирам дисертацията на автора, тъй като не ми е известна. Коментирам горния анализ.
  "Също ме вълнува КОЙ ще прави лустрацията?"
  Има комисия по досиетата.
  http://www.comdos.bg/ %D0%A1%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  "завистта към МОЖЕЩИТЕ"

  Хайде да не подменяме реалността - презрението към грантаджиите/проджниците няма нищо общо със завистта, която е една от движещите сили на самоусъвершенстването.
  Колкото до вайкането, най-много се вайкат ХУИ-човците - на Хубавите, Умните и Имотните все другите им пречат, не им разбирали либералната демокрация (гаче може да има тоталитарна демокрация), евро-атлантските ценности (гаче народът/нацията са се сформирали без ценности), едно- и без-половите бракове и хареми и тям подобни простотии.

 53. 53 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#52] от "wanderer":

  Простете, Вие случайно не сте ли объркали сайта? Тук е "Дневник", а не сайтчетата на Атака, БСП, ГЕРБ и подобни.

  Или пък сте дошли да заработите някоя и друга стотинка?

  Хм, честно казано, по добре дъщеря курва, отколкото син - трол на Путин.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#51] от "Lady Zeppelin":

  "Няма как да коментирам дисертацията на автора"

  Как искате да правите лустрация като не знаете!? За да се стигне до дисертация при социализЪма, дисертантът три години преди това трябва да е зачислен в аспирантура с две партийни препоръки, че е "верен син на Партията". А по това време (1984-1987 г.) Партията се беше усетила, че аспирантурата се ползваше масово за заобикаляне Указа за жителството и беше резнала бройките на под 100 годишно.

  "Има комисия по досиетата."
  Първо, комисията не разглежда цялото "наследство на социализма". Дори не отваря всички тайни архиви, а само на българската служба "Държавна сигурност".
  Второ и най-важното, лустраторите не са лустрирани:
  - Евтим Костадинов Костадинов - През 1988 г. се дипломира във ВСШ – МВР (ВИПОНД) - гр. София, специалност “Охрана на обществения ред и безопасност на движението” (задължително е бил член на БКП);
  - инж. Георги Вълчинов Пангаров - Роден на 16 август 1955 г. в гр. Плевен.Завършва висшето си образование във ВНВУ „Васил Левски”, гр. Велико Търново (задължително е бил член на БКП)
  - Екатерина Петкова Бончева - През 1975 г. завършва висше образование в СУ “Св. Кл. Охридски” - Философски факултет (подковаване с маркистко-ленинска философия);
  - Мариана Иванова Даракчиева - През 1982 г. завършва висше образование в Стопанската академия „Д.А.Ценов”, гр. Свищов (счетоводство на социлиазЪма);
  - Айруш Ибрахим Хаджи - Роден на 01август 1948 г. в с. Корница. 1970 – 1973 г. Застрахователен служител в ДЗИ – Гоце Делчев (яки вързки за да се почне работа на 22 години без образование в единствения тогава застраховател. Като навършил 25 години станал "политически затворник" за пет години в Стара Загора).

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Любопитно

  До коментар [#53] от "100jan":

  И тук ли има цензура като при другите ...маскари!?

 56. 56 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5878 Любопитно

  Хубава статия, но шъ съ опраим... един ден :).

 57. 57 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#53] от "100jan":И тук ли има цензура като при другите ...маскари!?
  —цитат от коментар 55 на wanderer


  Явно че няма, след като сте написали толкова много коментари )) Просто ви съобщавам, че не сте избрали подходящата аудитория ))) Тезисите Ви, или както Вашата съпартийка Моника ги нарича - опорни точки, тук просто не виреят ))) Хабите се, вложете енергията си в отглеждането на краставички. Може би някой ден ще ги пласирате в Русия, ако тя отмени санкцииите си срещу България ))

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Любопитно

  До коментар [#57] от "100jan":

  "не сте избрали подходящата аудитория"
  Безмозъчни ли са?

  "Вашата съпартийка Моника ги нарича - опорни точки"
  Ако става дума за Моника Станишева (бившата съпруга на банкера Венци Йосифов) доколкото зная, тя не е ничия съпартийка - само е грантаджийска посредничка на европейски пи-яр-и.
  А "опорните точки", доколкото си спомням, са патент на Антон Кутев, който отговарял за комуникационната политика в БСП, и Кирил Добрев след едно разбиващо пантофско интервю при Валерия Велева. Поне тия двамата са "иноваторите" за активно използване на опорни точки чрез тролска организация.
  И да, не се боря за ничии авторски и иноваторски права.

 59. 59 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 704 Неутрално

  моника йосифова-станишева е полегналата *компаньонка* на псевдо банкера йосифов,която после беше рекрутирана на другарката станишева като *партньор в живота* с цел оправяне на имиджа на последната.Зер не върви шефа на кАмунистите в България да е *лява дисага* - нали тези ги пращахме в Белене,другари.Е,не всичките,де,че и сина на нашата другарка Цола беше такъв,ама то може да е по бащина линия,нали беше гаден фашага,а нашите другари са здрави морално и мнооого проверени.
  Иначе всите плачат не за лустрация,а за един дебел клон,катран и пера.Ако не ми вЕрвате- прочетет жалейката на червените терористчета от Стара Загора против паметната плоча за избитите от тях хора.

 60. 60 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Статията, г-н Авторе, има много достойнства и обобщаването на мислите относно прехода е положително. Само в едно не сте прав, абсолютно не сте прав: мисля че всиички вкупом крадем, кой колкото може и твърдението за " грабежът на националното богатство от проруската олигархия " е частично верен. Всички крадат и проруските и прозападните и прорумънските ....народонаселението краде.
  Огледайте се: национален спорт е неплащането на данъци, всякакви шмекерии за директна кражба, мафиоотски схеми за ДДС, горива, лекарства.
  това всичкото само от проруските .... ли се прави. Ами нали в Германия еедни ги осъдиха, а балгарските им партньори ги освоблодиха...

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#60] от "pur6ing":

  "национален спорт е неплащането на данъци"

  Националният спорт е "Коване на закони" - "Наше момче" има проблем с печалбата от горивата - обажда се на ЕГН-то на фин. министъра и получава монопол (Наредба) на акцизните складове. "Атланче" има проблем с печалбата - там направо в закона му се гарантира 16%. Дори и посланикът му присъства в парламента да не би някой от продажниците да се отметне.
  А "Гражданите за Европейско Развитие на България" в едно с цоциалистите като приемат закон със задна дата (или регулация на цените), и малкото изрядни данъкоплатци ставаме "укриватели на данъци".

 62. 62 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  Няма разлика между едните и другите: дали в магазинчето в квартала или при внос на горива! Дали при ремонт на кола или пералня или при бандеролите на алкохола, контрабандата на цигари - все еднакво е поведението. Дали лекарят в боолницата или катаджията!) Кой колкото може краде.... или не плаща данъци които си е едно и също....

 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  До коментар [#17] от "objektivist96":

  Много опасен е този компромис нали? Ето, днес в Стара Загора хората в общинския съвет на БСП го използваха...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Защо толкова назад? И тогава ли е действала БКП? Не знаех, не знаех :) Досега те си признаваха само за 100 години история. А сега вие я направихте хилядолетна партия.
  Ето значи, учебниците по история трябва да се пренапишат. Вие започнахте вече...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 65. 65 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#54] от "wanderer":
  Твърденията Ви за аспирантурите по време на социализма не отговарят на истината.
  Винаги могат да се намерят аргументи, за да не се направи нещо.
  Интересно как Германия, Естония, Чехословакия направиха направиха лустрация.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "Зад всичко това стоят внушените страх и омраза към бежанците, мигрантите, циганите, турците, евреите, западняците, различните. Стои завистта на неграмотния простак, желанието за мъст на некадърния неудачник, омразата и нетърпимостта към всички успели и щастливи хора просто защото те са се реализирали в живота, а той може само да се вайка колко е беден и нещастен..."

  Общи приказки и мрънкане. Конструктивният подход е да се разгледат легитимните страхове на хората от невъзможността да се интегрират огромно количество мигранти. Няма ресурси, пари, икономика да създаде работни места за толкова народ. Съвсем легитимни са страховете от създаване на капсулирани общоности. Естествен е страхът от различното. Умните хора го приемат и го управляват.

  Още, хората са нещастни, не защото искат да мъстят, а защото не виждат справедливост. Нужно е върховенство на закона, ежедневна демострация и индоктринация. Цацаровщина и борисовщина са противопоказни. Уви, хората се индоктринират във вяра в батюшката, който да реши проблемите. Да, ама на 100 години се пръква един батюшка при когото цените на петрола да са високи и стабилни. после с години наред е пълзене надолу и камшик на голо.

 68. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Любопитно

  До коментар [#64] от "penetrating":

  "Защо толкова назад? И тогава ли е действала БКП?"

  Не е ли по-добре да се започне от първия "опиум за народите" - единствения Бог и единствената "права линия" към Рая?
  Аз, например, не съм учил вероучение по времето на комунизма и дълго време бях пълен невежа (сега съм половин) от към юдеизма и християнството. Но и сега, с новите "демократични" учебници по история (за пети и шести клас) и дъщеря ми не схваща разликите.
  Та изучаването на 20 век преди да е прегледано историческото време от по-преди тези 100 години, няма да създаде мислещи хора - или ще са объркани хора, или отвратени от използаването на историята за политически цели. Ей заради това последното участвам във форума - чели-недочели като Дойчев се опитват да подменят историята - "фашизирания неокомунизъм", "концлагерната комунистическо-фашистка система". Има огромна разлика между фашистката идеология и комунистическата идеология. Ама един комсомолец-ленинец няма да се сети, че въпросът за Собствеността (фашистите пазят частната собственост; комунистите отричат частната собствоност дотолкова, че дори и патенти не са издавани на изобретателите при социализма) е най-негативното наследство от комунизма - неуважението към всяка собственост, дори и личната (виж например с какви автомобили се движат 80% от "гордите" собственици в София).

  Да не говоря, че "концалагерите" не са патент на фашистите, а на "цивилизационната международна общност":
  The United States set up concentration camps for Cherokee and other Native Americans in the 1830s.
  The English term concentration camp was first used in order to refer to the reconcentrados (reconcentration camps) set up by the Spanish military in Cuba during the Ten Years' War (1868–78) and the Cuban War for Independence (1895–98), and similar camps set up by the United States during the Philippine–American War (1899–1902).
  The term concentration camp saw wider use during the Second Boer War (1899–1902), when the British operated such camps in South Africa for interning Boers. They built 45 tented camps for Boer internees and 64 for black Africans. Of the 28,000 Boer men captured as prisoners of war, the British sent 25,630 overseas. The vast majority of Boers remaining in the local camps were women and children, over 26,000 of whom died there.

 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  До коментар [#68] от "wanderer":

  Колко усилия сте положили за да избегнете отговора на един обикновен въпрос за БКП/БСП?
  Излишно, така само се набива на очи позицията Ви, от която очевидно и Вие се срамувате след като не искате да я обявите публично :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lady Zeppelin":

  "Твърденията Ви за аспирантурите по време на социализма не отговарят на истината"

  Знаете ли я по-долната наредба, която е администрирана от един комитет на Партията и вече е отменена?

  НАРЕДБА № 1 ЗА АСПИРАНТУРАТА
  ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС
  Обн. ДВ. бр.41 от 26 Май 1978г.

  Чл. 8. (1) За аспиранти могат да кандидатствуват лица с висше образование, не по-възрастни (към датата на подаването на документите) от 30 години за редовна аспирантура и 35 години за задочна аспирантура, които притежават необходимите ПОЛИТИЧЕСКИ, научни, делови и морални качества. Младежите, кандидати за аспиранти, трябва да са отбили военната си служба или да са освободени за не по-малко от 3 години, съответно 4 години.

  (2) Чуждестранни граждани се приемат за аспиранти или докторанти при условия и ред, установени от Министерството на науката и висшето образование.

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#69] от "penetrating":

  Нямам нищо общо с БКП/БСП като изключим "ходотайствата" на трима-четири патийни секретари и членове на първичен партиен комитет за изключването ми от Комсола в университета.
  А Вие ме питахте защо толкова назад? - Комунизмът не започва с БКП и лозето на Габровски. И няма проблем в 12-ти клас да се учи "модерна история" (няма нужда отново да се учи История на БКП). Но да се вкарват декларации в учебниците до осми клас, само изперкал и надъхан до мозъка на костите си партиец, сиреч болшевик та дрънка, може да го предложи.

 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  До коментар [#71] от "wanderer":

  Аз не говорих за комунизма, а за отразяването на историята в учебниците за конкретния период 1923-1944-1989 :)
  Та какво казвате за него ? Нищо? Предпочитате да спрете с лозето на Габровски?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#72] от "penetrating":

  Изучаването на "конкретни периоди" от историята с прави с цел пропаганда. Фокусирането върху конкретни исторически субекти говори за пристрастност (любов или омраза).
  Няма проблем в учебника за 12 клас по история на България в урока за "Последиците от Първата световна война - Ньоский договор" да се включат разделите "Държавен преврат от 9 юни 1923 г." и опит за контрапреврат на 23 септември 1923 г.
  В раздела "Фашистка демокрация 1923-1944 г." да се натърти за терористичните действия на болшевиките (БКП - комунисти) през 1925 г. (щото сега има нови болшивики -екоталибани, еманципатери и т.н.)
  Както и да има поне два урока за Втората Световна война - в първия да се обясни защо сме обявили война на "цивилизацията", а във втория - как политиците са хитрували (като сега) и сме се нахендрили на комунистическата диктатура, при това с държавен преврат организиран от "опозиционните демократични сили". И Референдум за република, изискван от Победителите.
  За периода след 1974 г. (Втората световна икономическа криза, когато барел петрол поскъпна тройно - от 8 на 22 долара), бих се въздържал да се преподава на ученици. Най-малкото защото трябва да се обясняват и причините за Третата световна криза - финансовата от 2008 г., която всъщност още не е приключила - получават се недоразумения:
  Например, когато ме скъсана на "История на БКП" темата беше Десети конгрес на БКП (1979 г.) и 20 годишната програма за развитие, която предвиждаше във всеки дом черно-бял телевизор. От 1983 г. беше спряно производството на черни-бели телевизори - сиреч учил съм пълна боза. По политкономия на социализма ме изгониха от упражение, защото сравних надницата на работник от 1905 г. в размер на 5 лв. (6 кг краве сирене) с надницната при развития социализъм (1986 г. нов Кодекс на труда) в размер на 6 лв. (2.5 кг краве сирене) и екстраполипарах, че при комунизма (2020 г.) няма да ядем сирене. Реалността ме изпревари - отдавна сме на палмово масло.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#73] от "wanderer":

  "За периода след 1974 г. "

  И много хора като Дойчев, Левчев, Дайнов ще изпаднат в обяснителен режим - как са кльопали благинките на социализЪма, а пък сега са първи гуру-та на либерализма.

 75. 75 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#70] от "wanderer":

  По времето на социализма за АБСОЛЮТНО всичко се изискваха политически качества!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  До коментар [#73] от "wanderer":

  Защо толкова дълго описание, за да избегнете темата :)
  Защо за световната история, а не за българската?
  Защо да не се учи за пленумите на БКП от 60-70-80-те години и решенията им да станем 16-та република?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#75] от "Lady Zeppelin":

  Въпросът беше Кой трябва да бъде лустриран - получилият партийни препоръки или написалият партийна препопъка? Лично смятам, че вината, ако трябва да се търси, то тя е у тези, които са създали системата - едните да пишат (доноси), а другите да се възползват от тях. Но в правото няма колективна вина (Държавния съвет, създал службата Държавна сигурост; ЦК на БКП делегирал правомощия на Държавния комитет за образование и наука, Народното събрание, приело законът за МВР и т.н.)

  И не за "абсолютно всичко" е изисквана партийна препоръка - работници в доменните пещи на Кремиковци, в Соди-Девня, в Маришките мини се вземаха дори от затвора, що и опрощаване на военната служба на събираше много мераклии.
  Е, има и някои други "паркетни лъвове" (Евгени Минчев), които трябваше със солидни препоръки да ги назначават на работа в непривликателни професии, ватман, ама там е от мераци да "лъсне дупе на показ".

  Явно не сте "хванали" много от социализЪма. Дори не сте хванали най-унизителните неща. Не е жителството. До 1979 г., ако не се лъжа (отмени се преди новия КТ), за да се напусне едно предприятие и да се започне работа в друго, трябваше да има съгласие и от двамата директори/партийни секретари. В малките градове хората предпочитаха да не започват работа (да стоят гладни) за да не се превърщат в крепостни селяни. И това беше основната причина "строителите на светлото бъдеще" да ревизират идеологията си, защото оставаха без бъдеще, дори настояще. Първата ерес беше "раздаването на земи за лично ползване" (до един декар), втората беше "принципът на самозадоволяването" (вместо на всекиму според потребностите както са се ползвали Дайнов и Левчев); третата беше "бригадната организация" (вместо от всекиму според възможностите да се взема се премина към "даване" според възможности на всеки).
  Затова се дразня на глупостите за "комунистическите престъпления", измислени от едно "цвете, расло в саксийка". Хората, които са изнесли несгодите на социализма, няма как да разберем/откликнем на празнословията на "цветята на социализма".

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  До коментар [#76] от "penetrating":

  "Защо за световната история, а не за българската?"

  Защото българската история е част от световната. Ако се кара избирателно, няма да се разберат причините и следствията от тях.

  "Защо да не се учи за пленумите на БКП от 60-70-80-те години и решенията им да станем 16-та република? "
  Първо, говорим за ученици, 90% от които няма да се занимават с история (Все едно, аз като почитател на шахмата, да искам да се изучават пленумите, опс партиите на всички шахматисти). Второ, историците (студенти по история или обществени науки) следва да си изучават пленумите (ключовите само, не всички глупости), не само на БКП, но и на "видни" демократи, които пък искаха да сме 51 щат на "износителя на демокрация"... и да продължат с кльопането на корем.

 79. 79 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#77] от "wanderer":

  Кого да засегне лустрацията?
  Държавна сигурност, но и работилите на щат в БКП, ДКМС, ОФ, единственият по това време Профсъюз, казионното БЗНС и др.
  Аргументът Ви, че не съм живяла достатъчно в социализма,за да коментирам е неиздържан. Според Вас, само потърпевшите имат право да коментират периода? А загиналите или починалите как ще изкажат мнението си? Значи ли това, че след още няколко десетки години никой няма да може да дава мнение под предлог, че не е съвременник на социализма?
  Но за Ваше сведение и за голямо мое съжаление живях в социализма прекалено много за моя вкус. С удоволствие бих си го спестила.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Разкошна статия! Съжалявам, че не я прочетох веднага след публикуването й.

 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков - Системен нарушител":

  Не си разбрал идеята: трябва да се занимаваме с миналото, за да ги няма такива мръсни гадинки като теб в Бъдещето. И кого смяташ, че ще компрометираш с това, че по време на "социализъма" и "комунизъма" някой е имал отношение към нещо комунистическо? Ами то имаше ли тогава нещо, което да не е комунистическо? Имаше ли някой, който поне пионерче да не е бил, и да не е работил в някакъв вид социалистическо предприятие? И не бяхте ли вкарали - по Оруеловски, по един кабел в главите на всички? Чест и слава на всички, които успяха да се оттърват от внушенията ви. Позор за лекета като тебе. Вие вече сте мъртви, но са забравили да ви го кажат. Мястото ви е при генералния секретар на камбоджанската комунистическа партия "другарят" Пол Пот - онзи, дето правеше пирамиди от черепи на сънародниците си; сиреч - мястото ви е в гробищата.

 82. 82 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  И какво става под статията? Бившите касапи и тези, на които им били взели държавата, та днес не можели никого да измъчват; тези, дето пак се бяха юрнали да ни присъвокупяват към руснаците, защото само те са ги държали на власт, та народът да не ги гони с камъни, се бият със зъби нокти, и с цялата присъща им подлост за правото пак да промиват мозъците ни. Малцинство сте, отрепки, а народът ни, колкото и да го тровихте, гонихте от страната, грабихте, унищожавахте, не пасе трева и ви разпознава още щом се покажете. Вървете да лъжете циганите1 безродници скапани!

 83. 83 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Прост народ = слаба държава!
  Това е основният извод!
  А лустрацията нямаше как да бъде извършена. Убийството на Андрей Луканов и Надя Дункина, на Илко Ескенази и Красимир Чернев, масовият побой пред Народното Събрание в нощта срещу 11 януари 1997 показват, че БКП и ДС никога не са изпускали властта и чрез силови средства и винаги са били в състояние да смажат всякаква лустрация и опити за отклонение от целите на БКП. Лустрацията можеше да стане само и единственно чрез организирани наказателни действия на антикомунистическата опозиция. Но такава опозиция и досега я няма ....
  Отделно стои въпроса с 10% членове на БКП, техните семейства и мрежата на ДС, в която бяха въвлечени всъщност около 20% от населението.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 84. 84 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Весело

  Охтоподът е повече голям, отколкото червен! Убиването му е трудна задача и иска безжалостни и настървени харпуниери!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5166 Неутрално

  До коментар [#78] от "wanderer":

  Голям лъжец сте :) (справка за симптомите http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/01/2946085_ne_iskah_da_stane_taka_i_oshte_pone_devet_luji_koito/ )
  Заради първи април ли е или по принцип? Честит празник все пак!
  Иначе това, което предлагате е световна история без история на България, което е нонсенс. Не разбрах защо свтовната история им понася на учениците, а не им понася българската? На Вас определено не Ви понася :) Може би защото има доказателства за 16-та република, но няма доказателства за 51-ви щат :) ...
  А предложението Ви и много силно намирисва на Работническо дело, та чак вони. Там, ако не искате да си спомняте имаше 3/4 световни новини и почти никакви български :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на mom4il
  mom4il
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Каишков - Либерален мислител":
  Дайте си даннните да ви съдя за клевета. Момчил Дойчев

 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Ред сълзи и ред сополи от хора на които беше дадено ОГРОМНО доверие и които въпреки че имаха ЦЯЛАТА власт в ръцете си се провалиха. И сега естествено за провала са виновни не те а народа и искат той да продължава да им дава доверието си.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK