Новата студена война (всеки срещу всеки)

Новата студена война (всеки срещу всеки)

© Красимир ЮскеселиевСветът се разпада. Няма обща вяра, няма обща цел. Вярата в Бог (както и да го наричаме) отдавана е разклатена. Обществената вяра се използва от политици и от духовници, от диктатори и обикновени терористи за лични или национално-политически цели. Последната надежда беше просвещенският хуманизъм. Единствената общочовешка вяра: вярата в човешкото достойнство, в равните права на хората, дадени ни от Бог или от Природата.


Глупости! - би казал втораченият в личния си материален интерес човек. Вярата в доброто, дадено от Бог или Природата, се разклаща от грубата материална реалност. Светът се дели на бедни и богати. Или на богати и по-богати. Или на бедни и по-бедни. Богатите мразят по-богатите. Бедните мразят по-бедните — например цигaните, или бежанците. Страх ги е от тях. Сит на гладен вяра не хваща. Нито гладен на сит. Национализмът, или някакъв друг групов егоизъм — ако не е нашата нация, то ще е нашата класа, нашият пол, нашата партия, нашето семейство — или просто личният егоизъм — най-вече личният егоизъм — аз да съм добре, аз да успея, мен да ме обичат, на мен да ми дават награди, на мен да ми плащат по-добре — заема мястото на вярата. Значи — война на всеки срещу всеки.


Но в тази война всеки губи


Победителят е червеят.
Световният политически климат се мени по някакъв непредвидим и дори мистериозен начин. И то като че ли синхронно в различните части на цялото земно кълбо. Антиглобалистите не могат да спрат глобалните промени, глобалните студени или топли ветрове, които ни връхлитат.


През 1990-те, в зората на интернет и на виртуалното пространство, което вече представлява един паралелен свят днес, след края на Студената война, имаше сякаш някакъв световен оптимизъм, пролетен


повей на размразяване по света


Така беше в САЩ по времето на Бил Клинтън и бума на информационните технологии и на стоковия пазар в края на 1990-те.


Така беше дори в България, където въпреки икономическите катастрофи от Луканово и Виденово време, въпреки възхода на кадесарската мутрокрация, беше настъпило демократично размразяване в държавата и в душите на хората. Имаше някакъв оптимизъм поне сред младите. Имахме ясна национална цел, имаше вяра и надежда в по-доброто евроатлантическо бъдеще. Приемането ни в Европейския съюз беше най хубавото нещо, което се е случило на страната ни. Не само през последните 30, но и през последните 70 години, 45 от които бяха прекарани под хомота на тоталитарната диктатура.


Сбъдна се мечтата на нашите възрожденци България да се върне на картата на Европа, да бъде част от демократична Европа.


Кратко лято. И изведнъж като че ли нахлуха ветровете на


ново глобално застудяване


Усеща се някаква световна нестабилност и страх от бъдещето. Нашето приемане в ЕС съвпадна с новата световна икономическа (започнала като финансова) криза. Тя тръгна от САЩ, които през 1990-те бяха наистина единствената свръхсила в света. Скоро след атаките над кулите-близнаци в Ню Йорк се срина и фондовата борса. С това започна кризата, както и страхът от тероризма в Западния свят. А когато богатите започнаха да прехвърлят парите си от фондовата борса към пазара на недвижимите имоти, когато този пазар също се разрасна като балон (същевременно банките, освободени от регулации, раздаваха неразумно много ипотечни заеми), балонът изведнъж се спука през 2007 и това предизвика втората, по-мощна вълна на кризата. Тя прехвърли океана, заля цяла Европа и продължи на Изток.


През 1929-та с краха на Ню Йоркската фондова борса започва най-голямата глобална икономическа криза до сега. Това слага края на щастливите следвоенни години, на "джазовата епоха" (кръстена така от Ф. Скот Фицджералд) от 1920-те. И се полагат основите на Втората световна война. Двадестгодишният междувоенен период започва с технологична и социална революция (поточната лента, масово достъпните автомобили, правото на жените да гласуват, либералният начин на живот, джазовите забави) и завършва с икономическа криза и драматично политическо разделение в Европа.


Разочарованието от либералната демокрация и капитализма дава тласък на двете големи тоталитарни идеологии — фашизма и комунизма. По време на Гражданската война в Испания тези две идеологии, тези две чудовищни материалистични религии, отнели живота и свободата на милиони хора, се сблъскват. Испанската гражданска война е генерална репетиция за Втората световна война.


Днес като че ли имаме


ново глобално недоволство


от либералната демокрация и възраждане на националсоциализма. След 70 години мир в Европа и четвърт век след края на Студената война изведнъж изглежда навлизаме в нов период на студена война И дано да е само студена!


Либерално-демократичният западен свят изведнъж е завладян от националпопулистки настроения, нов изолационизъм, недоверие към световните елити и глобалната икономическа ситема, страх от тероризма, страх от чужденците и малцинствата, затваряне в собствената черупка.


Но ако няма глобална система, общи икономически и политически правила, международни договори, които всички страни спазват, светът ще се върне в джунглата, където има само едни закон: правото на по-силния да изяде или завладее по-слабия.


В такъв свят без Европейски съюз и НАТО, без ООН, Америка ще иска да бъде "велика отново", но същото ще иска и имперска Русия, и Китай. И Великобритания, и Франция, и Холандия. Всички ще искат да са велики. В този свят без общи правила и световни организации, където по-силният може да си позволи да завладее територия от по-слабия, или да го зароби чрез енергиен или друг икономически монополизъм, какъв ще е шансът на България да оцелее?


Към тази световна несигурност се добавя разрастването на виртуалния свят. Чрез електронен шпионаж, чрез разпространяване на фалшиви новини, чрез създаване на паралелни реалности (например образа на светлото комунистическо или нацонал-консервативно минало), този виртуален свят заплашва да погълне реалния. Хибридната информационна война може всеки момент да се превърне в реална война, както в Сирия или Източна Украйна.


В основата на всичко е


страхът и гневът


на милиони хора, страх манипулиран от новите национал-популистки лидери, и липсата на обща вяра. Ако нямаме вяра в духовното, в Бог или в световното духовно братство и сестринство (защото всички сме равни пред Бог или пред смъртта, но човекът е духовно същество), остава само материалната алчност, войната за власт и надмощие, войната на всеки срещу всеки за материални придобивки.


Ако няма Бог, в който всички вярват, или обща вяра в духовната световна хармония, ще властва червеят и разрухата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Есе, пълно с глупости.
  Фашизмът и комунизмът не са "материалистични религии". Техният разрушителен тласък идва тъкмо от идеалистичния им потенциал. Фашистът и комунистът вярват в световна хармония от същия тип като тази, за която авторът призовава накрая.
  Цялата световна история показва, че осъзнатият собствен (личен и групов) интерес, съчетан с уважение към границите от които започват другите, е доста по-добър пазител на мира от вярата в абстракции, която предписва г-н Левчев.

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Нещо тъпичко ми се вижда!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5039 Весело

  След толкова много айкане и вайкане от рода - каква я мислихме, пък каква стана; - дивия извод всеки срещу всеки; , - и рецептата ''Ако няма Бог, в който всички вярват,''/ чий бог - на коя религия - сякаш няма значение ??!!/ - направо струва ми се много странно,че Владимир Левчев не е блондинка… !!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Весело

  "В такъв свят без Европейски съюз и НАТО, без ООН, Америка ще иска да бъде "велика отново", но същото ще иска и имперска Русия, и Китай. И Великобритания, и Франция, и Холандия. Всички ще искат да са велики. В този свят без общи правила и световни организации, където по-силният може да си позволи да завладее територия от по-слабия, или да го зароби чрез енергиен или друг икономически монополизъм, какъв ще е шансът на България да оцелее?"
  --------------------
  България не само е оцеляла в подобен свят, ами дори се е създала.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  мдаааа , спирането на програми от Тръмп рязко и бързо води до собствени ниско бюджетни такива .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На Кремъл им се играе на студени войни. На белия свят не им се занимава с простотии,ама няма начин - Чьорта трябва да бъде наврян в Миша дупка

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Тези Левчеви не можаха да сколасат на идеология. Все нещо им липсва.

 8. 8 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Положих усилие и прочетох цялото есе. Моето мнение е, че господина Лечев е сътворил една манджа с грозде. Разбързал е щипка неолибералистки клишета с щипка исторически такива и е добавил малко философия.
  Куцат му причинно-следствените връзки, а оттам и изводите. Дано не е умишлено, че тогава бихме могли да говорим за пропаганда.

 9. 9 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#5] от "дерибеев":


  мдаааа , спирането на програми от Тръмп ......
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Не се коси! Има нова програма! "Решетников-Димон"!

  Да разлая троловете!!
 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#8] от "tos_buratino":

  Така е!
  Задействай "ТОС-Буратино"-то и му разкатай фамилията!
  Амма-я!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  Аз руски войски и техни учения в Мексико, Канада или Куба не съм чувал да има. Виж натовски в Литва, Латвия, Естония, Грузия и Украйна бол. Играта със санкциите също я започнаха яките и техните марионетки. В момента САЩ строят ракетни щитове в чужди държави и вярвай ми не е с алтруистичната цел да ги пазят точно тях.
  Толкова по въпроса, кой започна. Макар, че по-правилно е да се каже раздуха отново, понеже тя не е спирала.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2930 Весело
  До коментар [#5] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 9 на lone_wolf


  еее , пак ли ще сменят врага с партиен билет .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Но в тази война всеки губи


  Победителят е червеят."
  Във всяка война е победител червеят или както го казва Тери Пратчет-Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки.Иначе за статията,тя тип - За всекиго по нещо.

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ....глобалните студени или топли ветрове, които ни връхлитат....

  Струва ми се че автора го връхлитат едни топли и студени вълни. :) Голямо есе, голяма работа.

 15. 15 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#11] от "tos_buratino":

  Значи си с тапи в ушите!
  Наскоро имаше учения на руски специални части в Египет!
  (И това не си чул, нали?)

  Да разлая троловете!!
 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":Аз руски войски и техни учения в Мексико, Канада или Куба не съм чувал да има.
  —цитат от коментар 11 на tos_buratino


  Защото с учения не се занимават, директно окупират!

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#10] от "lone_wolf":

  Почивен ден е. Аз имам семейство и много по-важни от критикуването на някой си Левчев задачи, които трябва да ставам и да върша.
  Лек ден на тези, дето разполагат с време да висят по цял ден в Интернет.

 18. 18 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Някога в Кремъл ще води нормален човек а не вманиячени психопати каквито са болшинството през последните 100 години. Тогава Русия ще иска да е в белия свят , ще получи покана и ще бъдат приети

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 19. 19 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":
  —цитат от коментар 9 на lone_wolf


  Има и друга още по нова.

  https://www.youtube.com/watch?v=V3kDUBtlOs0

  Имало едно време ссср...
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Статията звучи твърде песимистично

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1933 Весело

  Бай Левчев е изтрещял, а апокалиптичните му видения са симтом за спешна нужда от терапевт. Никой не би повярвал, че един либерал, глобалист и безбожник толкова лесно ще се нагълта с конспиративни теории, но ето имаме жив пример. Опасявам се, че следващото антрефиле на автора ще е посветено на борбата с белите мишки под кревата. Дано да греша.

 22. 22 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Сега пък било ни страх от имигрантите! Не знам какви още глупости ще измислят, за да не кажат нещата с истинските думи.
  Не ни е страх. НЕ ГИ ИСКАМЕ ТУК!!! Не искаме да хрантутим тая измет!!! Имат си държава, ако трябва да се жертват за нея, както е било векове в Европа.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 23. 23 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Национал- популистите , десните екстремисти и анти- глобалистите са виновни, те плашат хората!
  Няма да е виновна гедерейката , я, че напълни Европа с терористи!

  Знаех си аз!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 24. 24 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  Да питам автора- щеше ли някой да помни Каракачанов, Скатаджията и Сидеров, физиономиите на които бяхме забравили, ако не беше гедерейката?

  Кой им наля масло в огъня, вятър в платната- световната конспирация или канцлерин?

  Кой плаши хората, че да гласуват за тия нещастници, които днес редят кабинет в България и подобните им са сила в още сума европейски държави?

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 25. 25 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Голям страх да не би случайно обективната истина и социализмът възкръснат.

 26. 26 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отвратителна и манипулативна статия. Пълна какфония от плач, за неолиберализЪма и неговата загуба и заплахи, как без него /понеже е единствен на света освен комунизЪма и фашизЪма, хахах/ сме я закъсали много. Толкова жалка и откровено поръчкова статия скоро не бях чел. Дневник, изпадате много надолу в класацията. Напоследък правите изклюìтелно лоша журналистика.
  Не си струва да оборвам тезите в статията, защото почти всяко изречение вътре е откоровена лъжа или манипулация. Нямам толкова време просто, а и не ми се занимава с глупостите на видимо поръчкови драскачи.

 27. 27 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#22] от "quatro_4x3":


  Сега пък било ни страх от имигрантите! Не знам какви още глупости ще измислят, за да не кажат нещата с истинските думи. Не ни е страх. НЕ ГИ ИСКАМЕ ТУК!!! Не искаме да хрантутим тая измет!!! Имат си държава, ако трябва да се жертват за нея, както е било векове в Европа.
  —цитат от коментар 22 на quatro_4x3


  Не само, че ни било страх, ами дори най-бедните ги мразели, аха, разбрахте ли, мразели ги. Вижте какви внушение правят, за да се чувстват хората виновни, че не искат пришълци в държавата и дома си. Както казах, всяко изречение в тази статия е манипулативно и не ми се занимава в събота да си губя времето да ги оборвам, но по гнусна, поръчкова и манупулативна статия скоро не бях чел.

 28. 28 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 820 Неутрално

  "Ако няма Бог, в който всички вярват, или обща вяра в духовната световна хармония, ще властва червеят и разрухата."
  Явно авторът е спал последните няколко години. Едни хора твърдо вярват че тяхната вяра трябва да бъде обща за целия свят, близките галактики, ако не и за цялата вселена.
  Явно авторът си няма на идея, че след тях са само разрухата и червеите, ама да плачем сега, за липсата на обща вяра.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако няма Бог, в който всички вярват, или обща вяра в духовната световна хармония, ще властва червеят и разрухата.
  ==================================================================
  Явно Левчев има предвид Бога на либералите - парите и всичко свързано с тях.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  Звучи много депресивно-ефектно изразът "всеки срещу всеки",но такова животно няма. Винаги войните се водят между една група хора,срещу друга група хора.

 32. 32 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  фашизма и комунизма. По време на Гражданската война в Испания тези две идеологии, тези две чудовищни материалистични религии
  ========================================================
  Гражданската война в Испания започва с фашистки преврат срещу дошлите на власт с избори леви републиканци. Този преврат е подкрепен от Италия и Германия с пари, войска и оръжие. И от двете страни учàстват доброволци от цяла Европа - англичàни,, французи, немци и т.н.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#32] от "Каишков - Системен нарушител":

  Не знам комунисти да са идвали на власт чрез избори?! Може би само комуниста Алиенде в Чили. "Може би" защото наскоро бяха открити доказателства,че той е фалшифицирал изборите,въпреки това е щял да спечели и без фалшификациите.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  Страх, гняв, но породени от невежество, мързел и егоизъм и алчност :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3487 Весело

  Историята на вида Сапиенс е история на глобализацията!
  Как вида е станал успешен и доминиращ?! Ако беше обратното до сега щяхме да събираме корени по поляните на Сев. Африка и да мучим нечленоразделно!!!

  klimentm
 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  Гражданската война в Испания започва с фашистки преврат срещу дошлите на власт с избори леви републиканци. Този преврат е подкрепен от Италия и Германия с пари, войска и оръжие. И от двете страни учàстват доброволци от цяла Европа - англичàни,, французи, немци и т.н.
  —цитат от коментар 32 на Каишков - Системен нарушител


  Както обикновено правиш, отново лъжеш най-долнопробно. Гражданската война в Испания беше опит да се комунизира тази страна по съветски образец. За тази цел бяха изпратени много "доброволци" от СССР или както днес ги наричаме "зелени човечета", каквито ги има в Украйна. Бяха пратени в Испания и комунисти от други страни, но с идването на Франко на власт този опит беше осуетен.

 37. 37 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Есето на г-на Левечев ме прави по-малко самотна. В духовен и интелектуален аспект. За което му благодаря. Че го има. Значи има и други "зрящи" сред масата маргинализирани и оскотяващи представители на хомо сапиенс.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 38. 38 Профил на orbifen
  orbifen
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":

  А кoлкo леснo щеше да му е просто да драсне "да пукне русия, комунизмът и комунистите" и щеше да предизвика оргазми във форума. Тoлкoва драсканици за същия слоган. Айде няма нужда повече. Усложняване на прости клишета и гонене ма призраци.

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 399 Неутрално


  "Ако няма Бог, в който всички вярват, или обща вяра в духовната световна хармония, ще властва червеят и разрухата."
  Ако чакаме религията и Бог да ни обединява, няма да се получи. Защото все повече се разраства нетърпимостта към друговерците. Така че вместо да чакаме Бог да ни помогне, трябва сами да си помогнем. Трудно ще е да се обединим всички под едно знаме, защото ситият на гладния не вярва и защото разрастващата се пропаст между бедни и богати чертае все по-дебела рзделителна линия в обществото.

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  Добра статия без някакви натрапчиви изводи. Пропуснато е само сред: "...Америка ще иска да бъде "велика отново", но същото ще иска и имперска Русия, и Китай. И Великобритания, и Франция, и Холандия..."
  най-големия кандидат . османска Турция.
  П.П. - Какво става с шведските Грипен-и!? Трябва бърза сделка, от национален приоритет и избягваща бюрократичното безвремие. Необходими са няколко месеца!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Историята на вида Сапиенс е история на глобализацията!Как вида е станал успешен и доминиращ?! Ако беше обратното до сега щяхме да събираме корени по поляните на Сев. Африка и да мучим нечленоразделно!!!
  —цитат от коментар 35 на klimentm


  Бе те африканците и сега го правят,но вече ги мързи да събират каквото и да е и за по-лесно идват в ЕС да им го сервираме без пари.
  Опитаха се да накарат масата да са равни,еднакви и да живеят заедно.Така сме по-лесни за контрол и управление.
  Резултатът от "насила хубост" е,че не можем да се гледаме и сме нещастни.
  Вместо да се разделим с мир и всеки да жъне сятото от него,продължават да ни натрапват умрели отдавна модели.Вяра и надежда не виреят,когато са ни лъгали и манипулирали,пък дори и с хуманни намерения.Да си ги заврат в място по желание.Пътят към ада е покрит с такива намерения.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Г-н Левчев, много сте краен. Успокойте страстите. Нищо страшно и драматично не става със света - той си е такъв, какъвто трябва да бъде и вечно е бил - винаги в баланс и хармония. На мен ми се иска един ден наистина да кажем сбогом на оръжията, защото човечеството предостатъчно е воювало, в повечето случаи за глупости. Политическата карта на света след ВСВ трябва да си остане такава за вечни времена, с някои временни промени тук-там, но не и драстични. Смятам, че колкото по-напред вървим в бъдещето и колкото по-добре се опознават отделните народи, толкова по-малко ни се воюва, защото всички знаем, че има повече общи неща между нас, отколкото различия. Общо взето, всички искаме едно и също и вярвам, че народите по света ще получат това, което са искали от векове - просперитет и стабилност, и най-вече дълготраен, ако не и вечен мир.

 43. 43 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Светът се разпада. Няма обща вяра, няма обща цел.
  ***
  Жанушка-Клодушка, светлина наша Юнкер нипадеццки плющи и криви от Тръмпа. Тръмпушка, разбира се не изпуска случай да затроли председателя на Еврокомисията, но в такава преклонна възраст като у Юнкера, време би било да се държи той по-солидно. Но у ЖКЮ (Жана-Клода Юнкера), дето се вика «бомби».
  Цялата нижеследуща преписка се води повече от неделя чрез заявления за пресата, интервю и съобщения в Твитер.
  Отначало Тръмп, както и обеща по време на изборите, обяви, че възнамерява да повиши търговските мита на внасяните от ЕС стоки. На това Юнкер заяви, че «в отношенията на САЩ и ЕС възникна отчуждение», «Евросъюза трябва да бъде нащрек» и «търговската война е неизгодна за двете страни».
  На това Тръмпик отговори, че всячески поддържа Brexit и е готов да оказва съдействие на Британия в ускорението на този процес. Юнкерок подскокна и заяви, че «това е дразнеща и опасна политика».
  Тръмпелло на това ехидно изхъмка и съехидничи, че и други страни трябва да последват примера на Великобритания. Юнкерец предприе последен опит за увещевание, заявявайки, че «ако Евросъюза се разпаде, в западната част на Балканите ще започне нова война, която ще засегне Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и Албания».
  А казват, че бокс по пощата – не е интересно зрелище.
  Тръмпов малко помисли, и повтори своя призив всички да излизат от ЕС. И тук Юнкерчука изотвътре се разкъса. Той, по време изказване на Малта, понесе такава страшна ахинея за това, че ако Тръмп не прекрати, то той, Жанище-Клодище Юнкерще, ще призове жителите на Тексас да излязат от състава на САЩ. И, кой знае защо, още жителите на Охайо (вие не сте ли случайно в течение, там също много сепаратисти ли има?).
  Първо, истерики никого не разкрасяват.
  Второ, аз много силно се съмнявам, че болшинството жители на Тексас (както и на САЩ в цяло) въобще знаят кой е въобще такъв Жанчик-Клодик Юнкерчик.
  Трето, аз това искам да го видя.
  Така че аз не съм подстрекател, а вие няма да се сбиете.
  С немците, всъщност, се получи почти толкова смешно.
  Отначало на ниво министри протече обмен на угрози за повишение на мита и търговски войни.
  После Тръмпел се срещна с Меркел, където и вкара предява за «покриването» под НАТО в размер на 375 милиарда долара. Мадам канцлерюга си спомни всичките свои познания по руски език, и все напираше да попита Тръмпеца, не е ли ял той наскоро уха.
  Е и отделен хилеж беше, когато пани Маркал-маркал настойчиво се опитваше по време на съъвместната фотосесия да предложи на Тръмпона да пошейкат хенди (идат и избори, трябва и за портфелио), а той не по-малко настойчиво се извърташе. И таки се извъртя.
  Вобчем, дето се вика, оценете мащаба на трагедията. Със притреперване чакаме настъплението на непреклонният и монолитен запад срещу Русия в единен, както се казва, фронт. Аха, именно така, и никак иначе.
  Не зная, как кой, може някой и да се е надявал, че след победата на Тръм-пъма на изборите ще настъпи някаква перезагрузка или още някакви подобни илюзии. А ние с колегите по тролинг викахме за перчемлията изключително в предвкушение на хилеж до колики. И засега той напълно оправдава всички наши очаквания, даже с лихва.
  Тръмпатола за всички, и нека никой не си тръгне не унизен!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 44. 44 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":

  "Историята на вида Сапиенс е история на глобализацията!"

  Погледнато от голяма дистанция е така - но от по-близо се виждат и зигзагите на историята.

 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 481 Неутрално
 46. 46 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  Нещото като есе ми се струва доста "предозирано", но в неговите очи и мисли може и така да е.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  До коментар [#44] от "ijj":

  Знам че теоритиците на Еволюцията заяваяват категорично че тя няма "цел" и "посока",обратното би означавало скрито да се признае креативния произход на живота,преимуществото на вида ни е точно в това че сме способни да придаваме цел и посока на съществуването си.

  klimentm
 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Ти да видиш :) Някакви "не знам какви" били мътили главата на хората. Едно щастие е настанало в България та чудо. Има много богати и смели хора , умни ръководители. Селата пълни с живот. Всеки ден славим БКП -ГЕРБ. Какво точно правят медиите, ...ако не манипулация. Те по принцип занимават ли се с нещо друго? Всъщност вече за България няма значение. Още през 2024, ромските и турски ученици ще са повече от 50% в училищата.

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3487 Весело

  До коментар [#41] от "fresia":

  Няма причини за подобно черногледство от твоя страна! Разликата в качеството на живота ни днес и преди е драстична.Дори няма смисъл от примери.Да сме недоволни е просто вкоренено в човешката ни психика.
  Виж дори милиардер и президент на една от най големите страни в светакато Тръмп не е доволен! Какво остава за дребни риби като нас?

  klimentm
 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Придворният поет на Живков поне имаше някакъв талант.А синчето му се отличава с бездарни статии.Нито една държава не е заявила,че иска ЕС да се разпадне.Още по-малко пък НАТО.Но Левчев младши ни плаши все едно и ЕС и НАТО са на прага на разпада.И ни убеждава,че ако нямало вяра в бог светът щял да се разпадне.А в името на бог или богове са отнети десетки милиони човешки живота в историята на света.Друг въпрос е кога комунистическите отрочета станаха толкова набожни.

 51. 51 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Левчев, това словоблудно каканижене е най-обикновен троцкизъм, неловко прикрит зад общохуманни ценности. Разкарай си тъпото революционерско битие от нашия нормален свят!
  !

 52. 52 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Поредната съшита с бели конци Левчева пропаганда. На много ниско ниво.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 53. 53 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Статията е част от пропагандата на ''New order of things'' и основната цел е хората да са просто......things !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  :МОЧА имени Ленина

  Левичар vs левичар.
  Този строй е тъпанар!

  "Новата студена война (всеки срещу всеки)"

 55. 55 Профил на т
  т
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Наистина от нашите географски ширини светът изглежда доста тъжно място. Но дали е така на други места?

  Вярно е, че САЩ бяха единствената сила през 90те и след 9/11 вече не са. Вярно е, че вълната от тероризъм (брутална форма на липса на сигурност) е притеснителна. Но дали това е така по целия свят?

  Не е. Т. нар. развити държави губят позиции толкова бързо, че им е трудно да се осъзнаят. Бялата раса е управлявала света през последните 400 години и е свикнала с привилегии, от които и е трудно да се откаже, но няма избор. Защо няма тероризъм в Китай, Индия, Бразилия, Вануату или дори в България по същия начин, по който го има във Франция или Великобритания? Защото на небелите им е писнало от расизма и тероризма на белите. Краят на доминацията на белите започна в Южна Африка, сега минава през Европа и САЩ и сигурно ще свърши в Австралия. Тръмп и другите националисти от Европа са най обикновено проявление на паниката, обзела бялата раса.

  Центърът на света определено се мести на изток, но едва ли ще се стигне до пълна доминация на Китай, защото ще има много центрове на власт по света. Хората в т. нар. развиващи се страни всъщност не споделят черногледството описано в рази статия, защото много от тях вече могат да си позволят нещата, за които само хората от белите страни бяха абонирани преди.

  Глобализацията няма как да бъде спряна. Преселението на народите няма как да бъде спряно. Развитието на небелите няма как да бъде спряно. В астрологията има два принципа, които са важни тук. 1. Всички хора имат един и същи интелектуален капацитет независимо от цвета на кожата си. 2. Оцеляват не най-способните по принцип, а най-способните да се нагаждат към промените в средата. Т.е. който иска да живее щастливо в новия световен ред, ще трябва да загърби расизма и да прегърне различните култури. И това не е просто някакъв либерализъм, а въпрос на най обикновено уважение. Това е много важен момент, който статията сякаш пропусна да отбележи.

 56. 56 Профил на т
  т
  Рейтинг: 478 Весело

  В астрологията има два принципа, които са важни тук.

  Да се чете "в антропологията". autocorrect :)

 57. 57 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Европа за пръв път в историята преживя над 70 години без голяма война и катаклизми.И много от хората повярваха, че нещо се е променило, че правилата на международното право наистина имат значение. А този мир, колкото и странно да звучи беше продукт на блоковото противопоставяне и заплахата, че и малък конфликт може да доведе до ядрена война. Сега се връщаме към естественото историческо състояние на нещата - работи правото на силата, а не силата на правото.
  "Защо? Защото според правилото старо
  добра за тях е тази проста цел:
  човек каквото може притежава,
  а силният — каквото си е взел." (с)

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 937 Весело

  Задавих се от смях! Това сигурно е първоаприлската шега на Дневник!

  Бла, бла, бла.... Голям бълвоч е спретнал Левчев. Толкова много глупости накуп не е лесно да се сътворят. Изглежда смята, че ако постоянно повтаря идиотщините си, те някак си с божествена магия ще станат истина.

  Много е важно да вярваме в световната хармония.... ъъъ... каквото и да значи това, щото иначе неверниците ги чакат червеи!

 59. 59 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Защо няма тероризъм в Китай, Индия, Бразилия, Вануату или дори в България по същия начин, по който го има във Франция или Великобритания?
  —цитат от коментар 55 на т


  И кой ти каза,че няма тероризъм в Китай или Индия?Уйгурите постоянно организират атентати в Синдзян,а пък в Индия има няколко различни терористични групировки.Предисамо няколко години беше големият атентат в Мумбай.В Бразилия пък има огромна по мащаби престъпност.

 60. 60 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Защо няма тероризъм в Китай, Индия, Бразилия, Вануату или дори в България по същия начин, по който го има във Франция или Великобритания? Защото на небелите им е писнало от расизма и тероризма на белите.
  —цитат от коментар 55 на т

  В Китай уйгурите са активни както никога. В Индия действат не само джихадистите от Ислямски студенти, но и хиндуистки групи. В Бразилия има такава тежка престъпност, че тероризъм не им трябва, във фавелите тече перманентна война. А в България борците за права и свободи се проявиха с бомбени атентати на Централна гара-Пловдив и летище-Варна, взривената църква в с.Бенковски през 1984, взрива на вагона за майки с деца на гара Буново, в хотела в Сливен през 1985г., обезвреденото взривно устройство на плажа в "Дружба" през 1986г., отвличането на двете деца от Добрич през 1987г.

 61. 61 Профил на Off BG
  Off BG
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А ти как разбра, че не е?До коментар [#3] от "karabastun":

 62. 62 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 423 Любопитно

  Това сигурно е първоаприлската шега на Дневник!
  —цитат от коментар 58 на luda_krava

  И аз така в първия момент! :)
  Да се чудиш автора предменструален ли, следменструален ли или устойчиво следменопаузен синдром го гони?...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 63. 63 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Но в тази война всеки губи"
  Е, точно това не е вярно! Има си печеливш, той си я води много последователно и стратегически. Но за това не се пише. Тема-табу. Пишеш ли, в най-добрия случай биваш дамагосан като параноичен конспиративен теоретик.

  Мърфи е оптимист!
 64. 64 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#47] от "klimentm":

  "... преимуществото на вида ни е точно в това че сме способни да придаваме цел и посока на съществуването си."

  Така е - прав сте.

  Може би дори няколко посоки - например и "напред" (Еволюцията), и "нагоре" (Възвишеното и Красивото).

 65. 65 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#63] от "султана глаушева":

  Всички умираме - някои по-бедни, други по-богати. Би било лесно да се справим, ако имаше една световна конспирация на злото и една сила на доброто, която я бори. Но така е само в Междузвездни войни и Господаря на пръстените :-)

 66. 66 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#44] от "ijj":

  Много забавно. Ама опитай на български щото това е на българо-руски и трудно се чете. :-)

 67. 67 Профил на т
  т
  Рейтинг: 478 Неутрално

  [quote#60:"disorg"][/quote]

  Точно, благодаря за примерите. Потъпкването на правата на определена група от хора от страна на друга (китайци - уйгури, българи - български турци, американци/европейци - мюсюлмани, богати бразилци - бедни бразилци) води до тероризъм.

 68. 68 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 333 Неутрално

  [quote#60:"disorg"]
  —цитат от коментар 67 на т
  Точно, благодаря за примерите. Потъпкването на правата на определена група от хора от страна на друга (китайци - уйгури, българи - български турци, американци/европейци - мюсюлмани, богати бразилци - бедни бразилци) води до тероризъм. [/quote]

  И правата на кои групи хора се потъпкваха в Европа примерно, че се родиха и бяха активни РАФ, Червените бригади, Аксион директ и т.н.?

 69. 69 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#66] от "dedalus":

  Вярно, че съм използвал чуждици в коментар 44 - ама не са русизми :-)

  "Дистанция" идва от латински, "зигзаг" - от френски.

  Да си кажа честно - ако ми се наложи да напиша нещо на руски, вероятно ще сбъркам падежите ...

 70. 70 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2220 Весело

  ''Ако няма Бог, в който всички вярват,''/ чий бог - на коя религия - сякаш няма значение ??!!
  —цитат от коментар 3 на karabastun

  То Бог затова е Бог, защото е един. Не е като бастуна – всеки да си има свой собствен за лична употреба.

 71. 71 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#70:"Fiji"][/quote]

  По света има стотици милиони,които вярват,че има повече от един бог.А има и стотици милиони,които не вярват,че изобщо има богове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK