Защо Тръмп греши, обвинявайки Берлин, че манипулира еврото

Защо Тръмп греши, обвинявайки Берлин, че манипулира еврото

© Associated PressПреди да критикуват Германия заради търговския ѝ излишък, американците по-добре да сложат ред в собствената си къща.


Доналд Тръмп обвинява Германия в манипулация на обменния курс на еврото и това, според него, е причината за огромния излишък по текущата сметка на страната. Той греши. Излишъкът по текущата сметка на тази страна, равняващ се на 8% от брутния й вътрешен продукт (БВП), определено е голям, доста голям, но той не се дължи на манипулация на обменния курс.


Истинските виновници са инфлационният балон в резултат на задлъжнялостта на Южна Европа, смекчената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) и финансовите продукти, продавани в цял свят от американските банки.
Търговският излишък на Германия се дължи на ниската цена, на която се продават стоките ѝ. В този смисъл Тръмп е прав. Еврото е подценено спрямо долара и Германия продава доста евтино своята продукция на търговските си партньори от еврозоната. Това подценяване стимулира вътрешното търсене на германските стоки, като в същото време страната не е склонна да внася толкова, колкото изнася.


Еврото е подценено


Еврото струва в момента 1.07 долара, а според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) действителната му покупателна сила се равнява на 1.29 долара. С други думи еврото е подценено със 17%.


От друга страна, ако се позовем на изчисления на "Голдман сакс" от 2013 г. и извадим от уравнението реалното поскъпване на единната валута оттогава, установяваме, че стойността на германските стоки е подценена с 19% в еврозоната. Като цяло те са подценени с една трета.


Подценяването на стойността на германските стоки следователно е безспорен факт. Въпросът е да разберем защо обменният курс се е отклонил толкова много. Подценяването в еврозоната се дължи на инфлационния балон в резултат на задлъжняването, след като страните от Южна Европа влязоха във валутния съюз след срещата на върха в Мадрид от 1995 година. То доведе до драстично понижаване на лихвените проценти в тези държави. Лихвите спаднаха с около 5% в Италия, Испания и Португалия и с 20% в Гърция.


Заради евтините кредити от чужбина, свързани с еврото, заплатите се повишиха по-бързо от производителността, особено в строителството. Това тласна цените нагоре и се отрази на конкурентоспособността на промишлеността на страните от Южна Европа.


Германия, която по онова време преживяваше криза, имаше ниска инфлация, в съответствие с изискванията на Договора от Маастрихт, което допринесе за допълнително понижаване на реалната цена на кредитирането. Що се отнася до подценяването на еврото, то се дължи на две причини.


Смекчената парична политика на ЕЦБ


Първата причина: изключително смекчената парична политика на ЕЦБ и по-конкретно отпечатването на 2300 милиарда евро за купуване на облигации на държави от еврозоната в рамките на нейната програма за количествено облекчаване.


Част от тази сума отиде в чужбина в търсене на по-висока доходност, което предизвика обезценяване на еврото. Това е непряка форма на манипулиране на обменния курс. Отговорността за нея обаче не може да бъде приписвана на Германия, тъй като "Бундесбанк", германската централна банка, се обяви категорично против паричното облекчаване и на другите аналогични мерки, взети от Управителния съвет на ЕЦБ.


Втората причина за подценяването на еврото е вътрешен фактор в страната на президента Тръмп. Тъй като доларът е основната резервна валута в света, американският финансов сектор успя да предложи на чуждестранните инвеститори през последните десетилетия богат набор от привлекателни продукти. Това доведе до поскъпване на долара и се отрази на конкурентоспособността на износа на САЩ, подобно на финансовите продукти, предлагани от лондонското Сити, които предизвикаха поскъпване на британската лира, когато Великобритания бе член на ЕС.


Холандска болест


При подобни ситуации икономистите говорят за "холандска болест" или "проклятието на суровините", тъй като разработването на газови находища в Холандия през 60-те години на миналия век оказа натиск за повишаване на курса на холандския гулден, предизвиквайки упадък на промишлеността.


Независимо дали става въпрос да се продава на на останалия свят газ или финансови продукти, резултатът е бурно развитие на един сектор за сметка на други вследствие на повишаването на реалния обменен курс. Когато се оплаква от последиците от силния долар за заетостта в американската промишленост, президентът Тръмп би трябвало да гледа към Уолстрийт, а не към Германия.


Необходимо е също така той да осъзнае, че именно тези американски финансови продукти, които, макар и съблазнителни, навредиха на американския износ, понякога са били "пясъчни замъци", а не реални инвестиционни възможности.


В рамките на американския закон за финансиране на общностите президентите Дими Картър и Бил Клинтън насърчаваха предложения за отпускане на големи кредити на хора в неравностойно положение, за да се улесни достъпът им до жилище. От самото начало обаче беше ясно, че много от бенефициентите никога няма да могат да изплатят дълговете си.


Посредниците, които бяха насърчили тези хора да се отърват от своите кредити, ги продадоха на банките, които умело преобразуваха тези "кухи" активи в ценни книжа с покритие и ги пласираха на пазара с фалшив максимален кредитен рейтинг AAA. Уолстрийт наричаше тогава "глупави германски пари" капиталите, които прииждаха, за да финансират социалната политика на Съединените щати.


Измамата бе разкрита по време на финансовата криза. През 2010 г. германското правителство бе принудено да налее 280 милиарда евро, за да подкрепи банковия сектор, създавайки две банки със задачата да изкупуват тези проблемни финансови продукти. От тази гледна точка може да се каже, че за много от германските автомобили Porsche, Mercedes и BMW, доставени в САЩ, така и никога не бе платено.


Американският президент би трябвало да вземе това предвид преди да заплашва да започне търговска война - или дори да се впуска в спор с туитове - с Германия. (БТА)


*Ханс-Вернер Зин е пенсиониран професор по икономика в Мюнхенския университет, член на Консултативния съвет към германското министерство на икономиката и бивш президент на Института за икономически изследвания Ifo.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На Тръмп всички са му криви. Някой насила бърка в джобовете на американците и ги кара да си купуват стоки които не са произведени в Америка.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В тая незнайно защо наречена свободна икономика всичко е изкривено..:-) От курсовете на валутите, през кредитният рейтинг, субсидиране, протекционизъм, олигополи, нелоялна конкуренция, лобизъм....

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4643 Неутрално
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Истината е ,че Германия се е издула като риба Фугу, така наречния европейски индустриален локомотив базиран в Китай,Полша,Румъния и т.н. само вдига пара и шум а КПД-то му намалява за сметка пукотевици и големи очаквания! Единствено масирания десант на пришелец ги спасява от голяма рецесия и това фрау Меркел го знае много добре, за това покани всичкото бежанец за да може картелите да лапат от издръжката им!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  мигащите по мониторите нули започват да тиктакат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 733 Неутрално  Още по - смешно е твърдението на автора ( също Германец ) как Бундесбанк била категорично против отпечатването на € 2 300 000 000 000 ( 2 Трилиона и 300 милиарда Евро ) обаче Европейската Централна Банк им казала на Германците да си гледат работата и ги отпечатала. Явно политиката на ЕЦБ в този период е била определяна не от Германия, а от България и лично Искров им е набил канчетата на нахалниците от Бундесбанк и си е отпечатал 2,3 Трилиона Евро в печатницата на БНБ .

  Все бяхме чували вицове и смешки, знаем, че днес е 1 Април ама " Дневник " дори с вицовете не трябва да се прекалява.

  Пресолили сте манджата с тази статия ли е, анализ лие, файлетон ли е . 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Има си хасжДбевник да не публикува анти- Тръмп статия...
  —цитат от коментар 10 на bee

  Нищо де, аз съм убеден ,че скоро Тръм ще стане добрия политик след като Меркел се пенсионира до няколко месеца!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Интересна гледна точка. Четох я вчера и днес отново. Има смисъл в това, което казва един от "петимата мъдреци".
  Не смятам, че Тръмп ще се замисли :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#9] от "wnw04489661":

  "обаче Европейската Централна Банк им казала на Германците да си гледат работата и ги отпечатала"

  Мне, тука др Зин е прав. Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия имат общо 4 гласа. Затуй се въртят, и при всяко гласуване 1 страна липсва. Досега все се получаваше тъй, че баш кога Германия й се пада да почива, се гласуват решения за печатане.
  https://www.ecb.europa.eu/explainers/tell-me-more/html/voting-rotation.de.html

  Другият номер е, че интересите на Германия са обратни на всички други и затуй при гласуване остават меншевики.
  Като се погледнат таргет2 салдата :
  https://de.statista.com/statistik/daten/studie/233148/umfrage/target2-salden-der-euro-laender/
  (цъка се на полето долу да излезе цялата таблица) и се вижда, че в евросистемата Германия има да зема 747 милярда евро, а имат да дават : Гърция - 71 милярда, Португалия - 73, Испания - 338, Италия - 376
  Ако не беха направили зорлем лихвите на 0 и пуснали 2,3 трильона "от въздуха" срещу дървени децека , последните моментално отиват на дефолт и Германия ше си види 747- тях милярда на върба. Ся седиме и чекаме да стане Чудо че да си върнат борчовете. Другият вариант е еврото да се капичне и тогава марката поскъпва, а останалите девалвират и балансите се оправят.

 14. 14 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#9] от "wnw04489661":

  Пич, неадекватен си. Шойбле години наред повтаря, че водената от Драги политика е погрешна.

 15. 15 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#11] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нищо де, аз съм убеден ,че скоро Тръм ще стане добрия политик след като Меркел се пенсионира до няколко месеца!
  —цитат от коментар 11 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Ох да беше само Меркел !!! Колко ли са още Пипалата на Турбо-Либерал-Глобалистите по Света, ако знаехме само. ТЕ не си губеха времето през последните десетилетия и не жалеха пари.

  П.С.
  Бас държа че повечето тук не са прочели повече от заглавието на статията И ТОВА ИМ СТИГА.
  Всъщност това е и целта на тази статия тук.
  Тръмп ДА ''НЕ Е ПРАВ''.:):):)

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Тръмп пак се изказа неподготвен. Често му се случва.

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  ЗНАЮЩИТЕ пишмани тук, не си ли задават въпроса ко щеше да е с лева, ако се капичне еврото, ей ся утре в тоз момент?
  Спрямо марката 1000 за една, а спрямо долара 2000.
  Гъдци и италианци петорно повече, че и отгоре, както и испанци и португалци.
  Ни Германия ви е виновна, ни най-малко САЩ.
  Остава да вдигмем наново стените от битон и тел, ама много по-високи и каквото Путин каже.

  Да де ама е някак ненормална тая работа, даже много ненормална, че и отгоре, мааму!
  Ама многознайковци, че и всезнайковци мнооооооогоооооо...

 18. 18 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Ти остай, другото, ами има безумци, които искат да гътнат борда, щото им текат лигите за спестяванията на хората....

 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Д.Тръмп все едно,че се е съюзил с Путин.
  Ама да вземе акъл от Меркел!

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Още по - смешно е твърдението на автора ( също Германец ) как Бундесбанк била категорично против отпечатването на € 2 300 000 000 000 ( 2 Трилиона и 300 милиарда Евро ) обаче Европейската Централна Банк им казала на Германците да си гледат работата и ги отпечатала. Явно политиката на ЕЦБ в този период е била определяна не от Германия, а от България и лично Искров им е набил канчетата на нахалниците от Бундесбанк и си е отпечатал 2,3 Трилиона Евро в печатницата на БНБ . Все бяхме чували вицове и смешки, знаем, че днес е 1 Април ама " Дневник " дори с вицовете не трябва да се прекалява. Пресолили сте манджата с тази статия ли е, анализ лие, файлетон ли е .
  —цитат от коментар 9 на wnw04489661


  ЕЦБ е независима и неполитическа институция на ЕС. Никое правителство не може да й влияе. Политиката на нулевите лихви изпомпват ежегодно милиарди евро от германските спестители. В Германия има сериозно брожение срещу тази политика, та, ако Германия можеше да влияе на ЕЦБ, би го направила. А проф. Зин е един от най-мъдрите икономисти на Германия и наистина е германец...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 22. 22 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Другият вариант е еврото да се капичне и тогава марката поскъпва, а останалите девалвират и балансите се оправят.
  —цитат от коментар 13 на dosetliv

  Това е единственният вариант.Има си закон от финикийско време / на силна икономика силна валута, на слаба икономика слаба валута.Така силните икономики се затрудняват да изнасят и пазара им бива нападан от девалвирани стоки, а слабите са улеснени в износа и успяват да се развиват.Преди еврото какво беше - суперскъпа марка и немските стоки непродаваеми, а от Испания или Италия и камъни да изнесеш на немския пазар ще ги продадеш, заради обезценените лири и песети си струваше.Откакто го има еврото обаче богатите забогатяват, а бедните обедняват все повече и повече.Виждате го с очите си, турските стоки са вече монопол на пазара ни заради обезценената турска лира, а ние и еднио гащи не можем да ушием и продадем там, че заради скъпото левче вързано за еврото ще излязат 5 пъти по скъпи от турските. Всеки прошляк у нас можерр да ходи на почивка в Турция, обръща левовете в лири и е богат, но турчин у нас не идва, скъпо му идва....


  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Лош анализ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  ЦЕЛТА ТУК Е шараните да прочетат заглавието( в смисъл Тръм Греши)

  Ако някой човек с мозък обаче прочете статията ще разбере, ЧЕ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  секи 4ти км

  Айде ся... Негова работа.
  Той и само той си знае.

  "Защо Тръмп греши,
  обвинявайки Берлин,
  че манипулира еврото"

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ЕДИННИ СВОБОДНИ ЩАТИ

  Знайно е.

  Ако работодателят не се държи прилично,
  пробваш втори, трети, пети...

  До коментар [#4] от "ostin22":

  В тая незнайно защо наречена свободна икономика

  всичко е изкривено..:-) От курсовете на валутите, през кредитният рейтинг, субсидиране, протекционизъм, олигополи, нелоялна конкуренция, лобизъм....

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#20] от "wnw04489661":

  Костов не е против борда, а запо-бързо пиобщаане към еврото, но това едва ли е актуално точно сега.
  На бай ти Тръмп всички валути са му скъпи, що разправии с юана бяха и са...

 28. 28 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Първата причина: изключително смекчената парична политика на ЕЦБ и по-конкретно отпечатването на 2300 милиарда евро за купуване на облигации на държави от еврозоната в рамките на нейната програма за количествено облекчаване."

  Та нали точно Германия е най-големия и влиятелен акционер в ЕЦБ, а седалището и се намира символично именно във Франкфурт. Това, че Германия нямала нищо общо с решението на ЕЦБ, е меко казано несериозно.

 29. 29 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 682 Неутрално

  На бай ти Тръмп всички валути са му скъпи, що разправии с юана бяха и са...
  —цитат от коментар 27 на convince

  До коментар [#27] от "convince":

  Е това ме кефи при ватенките и шараните на Тирбо-Либерал-Глобалистите - ЧЕ НИКОГА НЕ СА В ЧАС за какво иде реч.
  Само да плескат нещо, та и те да кажат нещо:):):)
  На бае ти Тръмп не са му ''скъпи всички валути'', а ЕфТИНИ.
  Та затуй и ''рейтинга'' ти в този сайт е по висок от моя. За Господарите тук, тъпотията е с предимство. Пък ако следваш ПРАВАТА ЛИНИЯ може и с над 10 000 рейтинг да те дарят. Дерзай!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#29] от "Mickey":

  Така де, ефтинджос, ама му излизат скъпи, валутите, щот стоките му едни нема ти рзпраям.
  Тръмп няма да успее да върне производства изнесени нявга от САЩ, дори и да си скъса сатененото бельо.
  Нито стена с Мексико ще вдигне, щот не му е изгодно на бизнеса а и сичкото обрано домат, грозде и тикви, ше ги фърли поради залежаване и загнивка.
  Мюсюлманът ще влиза и излиза гат му е кеф в САЩ и ограничения няма да има освен на думи и тупурдии около това неадекватно начинание, щот там той много слуша и работи, не като тук в ЕС да ми се глези.
  Язък му на популизма, щото той трябаше да подготви сериозната задача и мнение за неутрализиране на Китай!
  Некомпетентен клоун за забава на ошашавени, с оранжево тупе, те това е бае ти Тръмпът, за ся!

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#29] от "Mickey":

  Забрайх за предложените изменения и провала на Обамакеър здравната реформа...
  Само луд може да е срещу реформите против промяна на климата, където ще бъде спрян юридически, както за забраната за издаанетона визи за 7-те държави със съмнения за тероризъм.
  Каквото пофана тоз човек, навсякъде се провали, както ще се провали и за петролопровода през защитените територии, защото вече има завдени около 48 дела в тази връзка от кореното население на резерватите.

 32. 32 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Аз бих казал че въобще всички стоки в Германия са надценени или цените са инфлетирани (ако това е правилната дума) оттам се създава неравенството в Европа и на повечето народи и страни Германия гледа като на по ниска класа от там се създават противоречията и дори омраза един към друг които ще доведат до разпада на европейския съюз и единна парична система. Силните са засегнате слабите унижени това е истината с днешна Европа и европейския съюз и донякъде Германия е виновна от друга страна Англия се чувства че губи доминацията което пък е обиждащо а Франция просто не знае кой би бил правилния път да застане и следва затова очаква окончателна развръзка.

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#32] от "the only easy day was yesterday":

  Обаче България в частност ИМА ПОЛЗА ОТ ТАЗИ ПОЛИТИКА НА ГЕРМАНИЯ, чисто икономически, защото занижените цени, отговарят донякъде на низкото заплащане в нея.
  По принцип други стоки от най-широка гама френски или британски тук са много трудно продаваеми, дори и американски промишлени суровини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK