Внимание, пожар

Внимание, пожар

© ДневникСветът гори, държавата ни – също. Вероятно всичко е започнало с някое малко пламъче. С небрежно захвърлена кибритена клечка, фас или нещо подобно. Дали на световно равнище това е бил атентатът срещу Световния търговски център, Световната икономическа криза или пожарът е тлеел още по време на Студената война?


А в България този пожар е горял с години още от времето на социалистическия режим с неговите три невидими фалита за тогавашната (а за съжаление и за огромна част от днешната общественост), но той е ставал все по-видим и по-видим в годините на прехода. Със сигурност пожарът у нас вече здраво бушува през деветдесетте години - най-странният период в най-съвременната ни история. Той ту намалява, ту лумва отново. Дори когато не го виждаме с очите си, усещаме дима с обонянието си. И гледаме да се спасим поединично.


Светът гори и всеки негов жител е като обитател на сграда, обхваната от пламъци. Измъкнал се е набързо от леглото си през нощта. Хванал е това, което на момента му се е сторило най-ценното и е излязъл от сградата. Сега седи там с другите и наблюдава пламъците, които унищожават всичките му притежания. Адреналинът го е обхванал. Не знае дали да се смее, защото е оцелял или да плаче, защото всичко гори. Отнякъде се дочуват воплите на по-слабите. Други са стиснали зъби в безсилието си. Трети утешават децата си.


Какво има в пламъците?
Купища световни проблеми. Все по-видимата криза на неолиберализма. Екологичните проблеми, които застрашават не толкова далечното ни бъдеще и към които се отнасяме сякаш някой ще ги реши с магическа пръчка или те ще се решат сами. Тероризмът, който от години бушува сред нас, вече не е затворен в далечни територии, за които да узнаваме единствено от вестниците. Днес всеки е застрашен. Не може да се говори за каквото и да било спокойствие.


Друга гореща точка е конфликтът между радикалния ислям и останалия свят, който също така се пада и неразривна част от проблема с тероризма. Пламъците са разгаряни и от все по-острото социално неравенство, което всички наблюдават, но малцина осъзнават. Радваме се, че живеем на Запад и се ползваме от благата на евтините работни ръце на Изтока. Без да питаме чии са тези ръце и какъв живот водят техните притежатели. (На свой ред като от източноевропейска държава и ние сме евтина работна ръка в определени случаи.)


А какво да кажем за връщането на национализма в Европа и по света, което създава усещането, че човечеството не е научило уроците от не толкова далечното си минало? Или за неясното бъдеще на Европейския съюз? За надигането на Русия по начин, който напомня на Студената война?


И съвсем основателно можем да се запитаме:


В кое време живеем?


Тези проблеми не бяха ли решени? Защо се връщаме назад? Защо отново имаме усещането, че живеем върху склад с боеприпаси, докато няколко държави, част от които - големи сили, се заяждат и показно размахват запалени факли. Всичко може да се вдигне във въздуха. И за какво?


А какъв е нашият пожар? Нашият пожар си има име и се нарича Преход. Знаем кога е започнал, а имаме чувството, че никога няма да свърши. Ние живеем разпънати между едно минало, което не можем да пуснем (а и самото то упорито не ни пуска) и едно бъдеще, към което се стремим, но сякаш не искаме достатъчно категорично да влезем в него. Жертвите сме всички. Надеждата е, че някой ден децата ни ще живеят в някакво друго бъдеще. Но как ще живеят в него, ако не го създадем? Бъдещето не може да се появи отникъде.


Нашият пожар е балкански, български, байганювски. Нашият пожар гори, а ние или се оплакваме от тежкото си битие, или се усмихваме пред света, хвалим се със статистики и се тупаме по гърдите. Нашият пожар е една всеобхватна политическа криза, с която за съжаление все по-рядко ще можем да се хвалим, защото политическото влиза в криза на световно равнище. Толкова по-зле за нас, защото така обичаме да се оплакваме. Но как да се хвалиш с родните популисти, когато виждаш какво се случва в Америка и Русия?


Нашият пожар е нашето безверие


Песимизмът. Скептичността по отношение на това, че нещата могат да се оправят. Клатим глави, цъкаме с езици и повтаряме кой какво направил и какво не направил. Обвиняваме се взаимно и така изразходваме цялата си обществена енергия, която бихме могли да вложим в така желаната промяна.


Искаме да се появят нови политици, а когато такива се появят, веднага заявяваме, че те са като всички други. Искаме морал в политиката ни, а когато се протестира за морал, казваме, че за такова нещо не може да се протестира. Искаме в обществото ни да има хора, които да се борят за каузи, да водят борби, в които да влагат от личното си време и енергия, а когато подобни се появят, обявяваме ги за платени, защото не можем да проумеем как някой може да жертва от личното си време за нещо друго освен за себе си.


Едно е сигурно. Ние, българите, както и всички жители на света в момента сме вън от блока си, който здравата гори. Мирише на изгоряло дърво и пластмаса. Димът е черен и грозен. И какво правим? Спорим за това откъде е тръгнал пожарът? И не правим нищо. Всички добре знаем как пожарът би могъл да бъде загасен. Или поне щетите да бъдат намалени, но всеки се бори за своя вариант и не иска да прави компромиси. Затова не правим нищо. Ако дойде пожарникар, няма да се хванем да му помагаме, а ще го нападнем: защо закъснява. Защо винаги закъснява пожарната днес? И защо и той тръгва да гаси пожара по най-неправилния начин? И пак няма да направим нищо.


Една приятелка наскоро ми разказа как пред блока й в "Люлин" един ден е имало две деца, зарязани от майка си. Цял ден съседите й им носили храна. Събрали се съседи. И не спрели да одумват майката: как можело така, каква била и така нататък. През това време на децата им било студено. Били изморени. Едното дете дори плачело. На никого не му хрумнало, че може да предприеме нещо. Когато въпросната приятелка се прибрала вечерта, тя веднага се обадила на телефон 112 и задвижила нещата. Докато другите продължавали да одумват. За това говоря.


Така е днес. Не се опитваме да действаме, дори когато сме притиснати. Дори когато животът ни е заложен на карта. Вместо това потъваме в безкрайни и повърхностни разговори. Търсим негативизма, а не се опитваме да открием градивни решения. Строим впечатляващи и дълбокомислени теории, но не предприемаме нищо за реализирането им. Просто ги хвърляме във въздуха. Правим славни изчисления. Откриваме нови формули и уравнения. А пожарът продължава да гори и да застрашава нашето съществуване.


Може би това е диагнозата на времето. И след като "пост-истина" е думата на 2016 година, вече трябва да очакваме дума на годината да стане "пост-действие". По какъв друг начин би могло да се опише явлението, при което дори да трябва да действаш, ти се разпиляваш в празното говорене, в неспособността за действие и ако направиш нещо, то е прекалено малко и най-вероятно ще е направено прекалено късно? Действието днес прекалено често е виртуално, безцелно. Накъде ли ще отидат нещата? Дано дойде нещо след "пост-действието". И това нещо да не е "пост-пост-действие".


Какъв ще е крайният резултат?


Вариантите са два. Или в някакъв момент ще ни светне и ще започнем да се борим срещу пожара, който ни е обхванал, по един истински начин. Ще се вземем в ръце, ще спасим каквото можем и после ще се налага да дострояваме. Или няма да успеем да направим нищо. Всичко ще изгори. И тогава ще трябва да строим наново.


За съжаление в сегашната ситуация вторият вариант изглежда по-вероятен. А още по-вероятно е ако всичко изгори до основи и остане само пепел, да продължим да се отнасяме към проблемите на света по същия безумен начин. Тоест да се изпокараме чия е вината. И кой какво не е направил. И да започнем пак безкрайната игра на говорене и прехвърляне на хипотетични варианти за строежи, докато живеем в пепел.


Хубавото е, че време още има. Нека да се борим за първия вариант. Да спасим каквото можем и тогава да видим какво правим.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  затова си избра ПОЖАРНИКАР авторе. А познатата пред блока в Люлин е прехвърлила топката на друг. Аз бих подслонил децата у дома си , бих ги стоплил и нахранил заедно с моето семейство.Това е РАЗЛИКАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Проблемът на цивилизацията ни, ако цитираме Тойнби, е, че е престанала да се разширява. Една цивилизация, която се опитва да се капсулира и да се огради със стени е обречена - ще я погълне друга цивилизация или ще я разрушат варварите. Решението е просто - да си върнем жизнеспособността и да подновим разширяването. Другото е гасене на пожар, като го ограждаме с дървен параван...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  стената би могла да бъде културна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  така са мислили и индианците ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":стената би могла да бъде културна.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  НЕ, не би могла. Все едно аз да се боря за културата, като чета книги под юргана... А през това време по високоговорителите да се пропагандира антикултура и по площадите да се горят книги. Ще помогма ли на културата?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Неутрално

  К'ъв пожар бе Димитров !?
  Няа да се плашите - народът е спокоен.
  А тия ''десните'', които постоянно обвиняват народът, че е прост - си го получиха от същия този народ по учебник - три партии с по три процента, за да няма някой напред-някой назад - всички с еднакви равни ненужни проценти за смях и на патките.....!!!!

  [email protected]
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":така са мислили и индианците ..
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Напротив! Мислили са обратното. Ако мислеха така, щяха да натоварят библиотеките си на канута и да отидат в Лондон да проповядат. Не да се опитват да се сипротивляват срещу европейското влияние.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":
  така погледнато да , сега други натовариха канутата и проповядват "книги" в ЕС и ЕС не трябва да се съпротивлява

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  И още нещо - най-непродуктивният начин на съпротива е бил - ние не приемаме бели в нащо племе. Ако искаме да загасим пожара, трябва да го гасим там където е запален. Няма да стане за година или две, но е единственият начин.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Едно време нямаше зарязани деца, защото всеки можеше да си гледа децата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  След като са били невидими, значи е нямало фалити.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поне авторът признава, макар и полувинчато, за криза на Неолиберализма.
  Неолиберализмът се срина пред очите на Целия Свят на 15.09.2008 година. Неговото реанимиране досега води, както виждаме, до още по-големи проблеми.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ние живеем на Балканите и нашата връзка е културно-обществена с тази географска ширина.

  Ние никога няма да станем северноевропейци и /или англосаксонци.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  Всички негативни процеси в Западния Свят започнаха с неолибералната революция на Рейгън и Тачър в началото на 1980те години на миналия век.
  —цитат от коментар 14 на socialen

  Да... И за това всички се юрнаха да емигрират в държави в които няма неолидерализъм като Венецуела и Иран...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  Към №15 - "неолидерализъм", неолиберализъм, естествено...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nil satis nisi optimum":

  "неолидерализъм" също е добро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Когато човек вярва в подобна апокалиптична картина на света, трудно може да предложи практически действия. Статията е поредното доказателство.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "Внимание, крави!"
  Така предупредила една съпруга мъжа си, новобранец шофьор. Всъщност знакът, на който е изобразено говедо, означава "евентуално появяване на домашни животни."

  "Внимание, жена с големи цици!"
  Така се бъзикали млади момчета, докато пътували с кола. На знакът са изобразени две възвишения с обли форми, които са предупреждение за неравности по пътя.

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Искаме в обществото ни да има хора, които да се борят за каузи, да водят борби, в които да влагат от личното си време и енергия, а когато подобни се появят, обявяваме ги за платени, защото не можем да проумеем как някой може да жертва от личното си време за нещо друго освен за себе си."Направо си имат име тези хора и то не едно - соросоиди-либерасти-седерасти.Наистина неолиберализма не е във форма,но това което ни се предлага в замяна е сепаратизъм.Трябва да се лекува демокрацията,а не да вадим скелетите на национал-социализма,фашизма,комунизма.

 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#13] от "socialen":

  Бе , ''Ние никога няма да станем северноевропейци и /или англосаксонци. '', ама като изгониха три милиона млади да бачкат като трудовуи войски в чужбина - НИщО чУДНО - след 50 години да станем араби!

  [email protected]
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Демокрацията ги изгони. Демек, Неолиберализмът.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Светът гори, държавата ни – също....."
  Стига съм чел. Сега някакъв изтръпнал човек да ме пали с неговите фантазии - не благодаря. Сянка, бъди така добър да ми обясниш какви фобии са му в главата на този човек (ти си мошеник и ще се пробваш да ме баламосаш, ама аз за т'ва към теб се обръщам, да разбера отдела как се развива)

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":

  Те имигрираха в страни с широка класа, създадена преди 1980те години на миналия век, която Неолиберализмът стопи до днес.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#23] от "socialen":

  Не мисля, че ги изгони
  ''Демокрацията Демек, Неолиберализмът. ''
  ----------------------------------------------------------------------
  Мисля, че плащаме репарации на победителите от Третата Световна Студена война в жива сила, а тези, на които помагаше соцлагерът от Ирак, Сирия и Афганистан се преселват масово в бившите страни от соцлагера - това е договорката , а на Иван Димитров много му здраве, като пропагандатор на заселниците!
  Навремето - даже се беше регистрирал във форума и си защитаваше тезите, ама явно подви опашка и не смее да се показва на живо!?

  [email protected]
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "socialen":

  Неолиберализма ти е непознат. Питай Команданте-то да се ограмотиш. Наиш к'во ги прави той неолибералите и ентусиастите?! Напрао им са фърля кат ястреб на мръша им са фърля и ги унищожава даа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 30. 30 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "А какъв е нашият пожар? Нашият пожар си има име и се нарича Преход. Знаем кога е започнал, а имаме чувството, че никога няма да свърши."

  Случайно попаднах на следното твърдение за резултата от нашия "Преход":
  „ 1% от населението на България притежава над 70% от активите в нашата държава, като по-голяма концентрация на икономическа власт има само в Русия. Никъде това го няма в Европа и самият политически живот е отражение на този реален факт.“

  Някакви въпроси за характера на "Прехода"? А коментари?

  Източникът е забутан и се нуждае както от потвърждение, така и от мощно разгласяване, ако е верен: http://www.focus-news.net/opinion/2017/04/01/42448/iliya-dzhambazov-sotsiolog-silnata-kontsentratsiya-na-politicheska-i-ikonomicheska-vlast-e-prichinata-za-nastoyashtite-rezultati-ot-parlamentarnite-izbori.html

 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#24] от "oporna_to4ka":

  (Нео) либералните корифеи ще ни спасят.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "socialen":

  И някой веднага те чете (и Команданте-то тоже...какво съвпадение?) и ти пише +. Имаш някакъв голям почитател

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "oporna_to4ka":

  Как да не ми е непознат!? Напротив!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Глобализацията, правена по неолибералните, пазарнофундаментални, пазарнолибертариански догми на Вашингтонския Консенсус, се провали.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum":Те имигрираха в страни с широка класа, създадена преди 1980те години на миналия век, която Неолиберализмът стопи до днес.
  —цитат от коментар 25 на socialen


  Сериозно? Я пак?
  Искаш да кажеш, че страните в които няма "неолиберализъм" има по-голаяма средна класа? Даи един пример? Аз ти дадох два класически примера за държави в които няма - Венецуела и Иран. Защо ли никой не отива там, а в САЩ и Великобтитания, като почнеш от сина на КорНи?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Основният проблем на всички негативни процеси в Световен Мащаб е изтърканата, провалена класическо-пазарно-либерална / неолиберална догма, която се срина 1929 година, довела до The Great Depression, и която се срина на 15.09.2008 година пред очите на Целия Свят, довела до The Great Recession.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nil satis nisi optimum":

  Хората не се занимават с обществено икономически процеси, защото нямат време за това. Те се интересуват от консумиране, долари, марки и цветни опаковки.

  Отделно, страните, които авизираш, изнасят Неолиберализъм, но промяната на структурите в самите тях става плавно, защото Обществото там е прогресивно и се съпротивлява срещу неолибералните промени.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Весело

  До коментар [#29] от "oporna_to4ka":

  Авер - ти виде ли какви ДСБтролове са се навъдили у ДИР-а , след изборите !
  Избегали са от Дневника и се вихрят -там!
  А тука ни пускат плява - Иван Димитров с някакви ПОЖАРИ, и смехории, колко му бил лош българският народ р-раш ли!


  [email protected]
 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Неолиберализмът се срина пред очите на Целия Свят
  —цитат от коментар 12 на socialen


  До коментар [#12] от "socialen":

  Социален, на кое му викате "неолиберализъм"? На правата краставица или на забранената стара ел. крушка? Този "либерализъм" в комбинация с либерализма на свободната конкуренция на наемния труд, само, си има друго име - олигархизъм.

 40. 40 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Весело

  До коментар [#20] от "chicago514":Благодари на Неолиберализма, на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила за това.
  —цитат от коментар 26 на socialen
  За кое това да благодаря.

 41. 41 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 493 Весело

  До коментар [#35] от "Nil satis nisi optimum":Хората не се занимават с обществено икономически процеси, защото нямат време за това.
  —цитат от коментар 37 на socialen


  Ми ти като се интересуваш, живей си комплексиран и ругай тези които живеят по-добре от теб. И бъди щастлив! Чао. Навън е готно време и излизам да се разходя и да изхарча част от пенсията си...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 42. 42 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#39] от "plebs":

  До коментар [#37] от "socialen":

  Я да ми просветите - вие какви ''либерализма на свободната конкуренция'' и какви ''обществено икономически процеси'' виждате например в ЕС - КАТО ако не е монопол, е бюджет, ако не е бюджет е фонд, ако не е фонд е субсидия, ако не е субсидия е привилегия ...а мигрантите, за които ревЕ Иван Димитров СА ПРОСТО РОБИ В СИСТЕМАТА !?

  [email protected]
 43. 43 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#39] от "plebs":

  Неолиберализма е обратното по същност на Неонеандертализма, който напира по границите но притежава чудното свойство да не му противоречи.
  На това му се казва неолиберална хармония.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Накъде ли ще отидат нещата? Дано дойде нещо след "пост-действието"
  Ами ние толкова можем , да се примиряваме и да чакаме, вместо да действаме.

 45. 45 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  какви ''обществено икономически процеси'' виждате например в ЕС - КАТО ако не е монопол, е бюджет, ако не е бюджет е фонд, ако не е фонд е субсидия, ако не е субсидия е привилегия ...а мигрантите, за които ревЕ Иван Димитров СА ПРОСТО РОБИ В СИСТЕМАТА !?
  —цитат от коментар 42 на karabastun

  До коментар [#42] от "karabastun":
  ЕС - едно от малкото места, където дебатът за "гласа на роба" не е заглъхнал, поне се надявам. "Гласът на роба", който през избори би могъл да повлияе бюджет, субсидии и привилегии. По-малко вероятно - да създаде неудобства за монопола. Надеждата умира последна. :)

 46. 46 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Едно време нямаше зарязани деца, защото всеки можеше да си гледа децата.
  —цитат от коментар 10 на socialen

  Много интересно, с какво бяха пълни всичките интернати, разпръснати из цяла България?!?!? С кучета и котки?!?

 47. 47 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#45] от "plebs":

  Анджак - е за това цакат лев на такива като Иван Димитров, да викат :''Внимание, пожар'' и да откланят вниманието от същината - НА ОЛИГАРХИЯТА ТРЯБВАТ РОБИ!

  [email protected]
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Българинът за съжаление трудно се пали :)
  Всичко тук тлее със столетия...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Едно време нямаше зарязани деца, защото всеки можеше да си гледа децата.
  —цитат от коментар 10 на socialen


  Промените завариха 100 000 деца в домовете,а броя на абортите е надвишавал този на ражданията до 1999 .

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Българското действие ми прилича на пожар, където всичко наоколо гори и твоите дърва тлеят, единственото ти действие е да долееш вода върху дървата си за да стоят влажни по-дълго и да чакаш помощ отвън :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Пожари има в главата на автора.
  Българите смятаме да оцеляваме и да ни има.

 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Тези проблеми не бяха ли решени? Защо се връщаме назад?"
  Защото колелото на историята се върти и идва на изходното си положение. И то се върти не по спирала, а в кръг. Нищо старо не е забравено и скелетите излизат от гардероба. Крахът на неолиберализма, засилването на национализма, все по-голямото разделение на света на бедни и богати няма да ни доведе до добър край, Зашото хората не искат да живеят като скотове и да пълнят гушата на шепа тарикати. Идва момент, в който казват "Стига".

 53. 53 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  И понеже народът "материала" така реши на изборите,че в парламента да е 100% мафията жизнения му стандарт на живот ще нарасне няколкократно и ще заживее добре,особено пенсионерите,и ще потекат реки от мед,масло,злато и долари?
  То е смешно,та чак плачевно.
  Та как беше: Който сам си го направи,цяло село да се събере не може да го направи.
  Сего остава да се извади,рефрена: Костов е виновен.
  Също като футнболен мач,загубен от "грандовете" за които съдията е виновен,че те толкова могат.
  Това е положението.Копаенето продължава.

 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#53] от "anty":

  За Костов нямам претенции - а виж да обвинявате народа, че бил гласувал , как не ви устройва вас ....помислете си пак !
  И аз мога да пиша глупости, но да са ми виновни , че съм калпав нещо - 3-4 милиона хора, трябва да съм пиян, че да ми мине наум!

  [email protected]
 55. 55 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#54] от "karabastun":

  Това,че си калпав е ясно и не подлежи на съмнения.Това,че територията България е най-бедна и с най нисък станадарт на живота в ЕС е факт!
  А това,че материала,който си избира урравниците е много,ама много "умен",та по тази причина се влачи на опашката в ЕС също е факт!
  А когато си с такъв "висок" капацитет не е нужно да си пиян та да си избереш мафията да управлява. Единствето е нужно да гледаш учиндолския простак,да четеш вестник "Телеграф","24 часа" и т.н. , след което гласуваш правилно.
  И след изборите: Няма картел,цената на газа с 30% нагоре,следва разпределение на порциите,на правилните хора.
  А след изборите,псуванто е разрешено на ВОЛЯ.
  Това е пложението.Копаенето продължава на трезва главна!


 56. 56 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Може би след като се е обадила на 112 ги е прибрала, но нали това беше разликата й със съседите, че те ги нахранили и после одумвали майката!?

 57. 57 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Авторът е написал нещо като кратък, съвременен вариант на "Хамлет". Да бъдеш или да не бъдеш? Написал е универсален текст, който би бил верен и за 17, и за 19 век, ще е верен и за 22-и. Излиза от душата му и показва искреност - поздравления.

  Иначе - ще ни има, със сигурност. Виденовата зима (която помним с цялото си същество), едва ли е по-лоша от националната катастрофа от 1919 г. С всичките родилни мъки, рано или късно ще зарастнат раните от комунизма, а децата ни няма да са увредени от тази отрова. Така че - има място и за оптимизъм.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Аве, тия колумнисти според как се чувства Прокопиев ли пишат памфлетите си? Вчера Левчев, днес Дайнов ни заливат с апокалиптичните си видения от следизборната преизподня. Инак само алкохолна абстиненция може да запали такъв мащабен пожар в главата на Миндята.

 59. 59 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Почвам да се отчайвам. Не от световните проблеми и от "огньовете" в нечии тикви, а от нивото на Дневник и от безсмислените заяждания в семплите махленски коментарчета. Какво всъщност правим? Помагаме ли си един на друг, обменяйки идеи и опит? Или денонощно каканижем опорни точки и мъдрости за да не изостанем от кварталните кръчмарски "оратори"... Дневник като визия и съдържание стои твърде ниско, къде е проблемът, защо се стигна дотам? Няма нищо нормално и добро в това - огромна част от коментарите да са на няколко души... Какво всъщност е това, какъв е смисълът от подобни излияния?... В този форум пишеха много стойностни хора. Позволявам си да задам въпроса и от тяхно име: "Дневник", за какви ни мислите?

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 60. 60 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Не знам, за кои "десни" говориш...! Единствения, който открито каза на хората, че са прости е, Бойко Борисов. Но, мат`ряла остана много доволен от това. Личи си по резултатите на изборите...
  Като казваш, че така наречения народ се смеел на някакви "десни", дето не влезли в парламента... На, какво точно се смеят? Че все си избират такива, дето така ги ръководят после, че все са най-зле в цяла Европа? Щом това те прави доволен, че сме най-зле в Европа, така да е... Ама, ако можеш и да ни обясниш, защо...?!

  Бивш tww09306483.
 61. 61 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Внимание, пожар - Иван Димитров
  Пожарът на Райхстага - Георги Димитров

  На мен ли така ми се струва, че хора с фамилията Димитров имат особена връзка и афинитет към пожарите. Според мен пожар, няма. Просто от време на време идва сервитьорът и ни носи сметката за собствените ни действия и бездействия. И това което виждаме, не е никак приятно. И нашата работа е като на онези - кога пили пяли, кога плащали плакали.

  /не се чете/
 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#59] от "Йоаникий":

  "къде е проблемът, защо се стигна дотам?"

  Няма "съчки", идеи за разгаряне пламъка на промените. Само духане. А на слабите духачи им се струва, че като духнат пожар правят. А всъщност никаква енергия. Дори и консумацията на ел. енегия падна с 15%, та по либертаските икономически закони (за търсенето и предлагането) поради падналото потребление ще се сваля отрицателно цената на тока с 1%. Иначе гарантираните печалби се издухва ... от духачите на рИформи.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#49] от "slonsco":

  "броя на абортите е надвишавал този на ражданията до 1999 ."

  А след 1999 г. какво се случва? Отрицателният приръст се увеличава три пъти и България заема първото място в Европа по "топене" на населението?
  Само не ми е ясно абортите какво общо имат с това, отрицателния растеж или с пожарите?

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#6] от "karabastun":

  "си го получиха от същия този народ по учебник - три партии с по три процента"

  Трябваше да са 3.99% за да е баш по учебник ...и да се помни в тяхното време завинаги.
  Ама докато парите (пре)следват образованието мат'риялът няма са се научи да смята в проценти, а само в кеш ...за всеки глас.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#30] от "plebs":

  "1% от населението на България притежава над 70% от активите в нашата държава"

  Това важи само за банковите депозити - 1% от депозит-вносителите държат 35 млрд. лв. депозити.
  Активите, всичките активи никой не ги знае. Нали ако станат известни, ще спре реституцията, правитизацията и публично-частното партньорство. Напр., дори и НАП не успя да разбере какви активи обезпечават 9 млн. кредит на пуберите, купили Дипломатическия клуб в Бояна -
  http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/02/09/2915288_diplomaticheski_klub_delian_peevski/
  Незнанието си го прикириха с данъчната и банкова тайна. Да се чуди човек как се борят срещу "прането на пари", когато то е ... тайна, банкова, данъчна, служебна, държавна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK