"Театъръ "Ренесансъ" изгорѣ"

Сканираната изрезка е от блога на Момчил Попов. Оригиналната дата на публикацията е 1 август 1940 г.

© http://izsofia.blogspot.bg/

Сканираната изрезка е от блога на Момчил Попов. Оригиналната дата на публикацията е 1 август 1940 г."Тази сутрин театър "Ренесанс" изгоря" - с такава първа страница излиза на 1 август 1940 г. тогавашният в. "Дневник" . Сградата на пл. "Възраждане", която горя и миналата неделя, става жертва на опустошителен огън преди 77 г., а след войната е реконструирана с доброволния труд и дарения на софиянци във вида, познат и до днес.


За разлика от стихията, вилняла през 1940 г. сегашният пожар остана в сянката на парламентарните избори. Сградата е паметник на културата, макар и от най-ниската категория - "за сведение", а миналата година стана известно, че сегашният й собственик Красимир Георгиев е премахнал покрива й с цел да се ускори нейното разрушение и да издигне на нейно място хотел. Намеренията му обаче трябва да бъдат съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство.Дотогава е задълъжен да се грижи за опазването и поддържането на театъра, за спазването на което трябва да следи общината. Засега нейната реакция идва под формата на заповед за разчистване и обезопасяване, с която се констатира, че към момента на пожара вратите, дограмата и прозорците на сградата са били демонтирани. Според първоначалната версия на МВР за случая вероятно са отговорни бездомни хора.


Издигната през 1900 г., сградата последователно подслонява вариете "Нова Америка", кинотеатрите "Ренесанс" и "Възраждане" и профсъюзен дом "Георги Димитров". Според изследователи там са се състояли първите редовни кинопрожекции в София. Днес обаче е известна най-вече като бившата фолкдискотека "Син Сити". "Дневник" препечатва част от историята й със статията на в. "Дневник" (изданията не са свързани), с благодарности към блога на писателя и журналист Момчил Попов.


ТАЗИ СУТРИН ТЕАТЪР "РЕНЕСАНС" ИЗГОРЯ
Театър «Ренесанс», това е една от най-старите и най-популярни театрални сгради в Столицата. Едва ли има столичанин или посетител на Столицата, който да не е посетил тая сграда, която ще остане историческа за нашето сценично изкуство. Тетърът е построен върху една площ от 1000 кв.м., в 1900 година. За времето си той е бил най- големият и най- модерен театър салон в страната. В него играе «Кооперативен театър» от основаването му. Миналата година в същия салон играеше първият у нас музик – хол. Този театрален салон е ням свидетел на развитието на нашето театрално изкуство. В него тази сутрин избухна стихиен пожар, който застрашаваше да унищожи из основи не само театъра, но и целия квартал, намиращ се между улиците «Антим І», «Пирот» и бул. «Македония».


"Театъръ "Ренесансъ" изгорѣ"

© http://izsofia.blogspot.bg/


Благодарение само на безграничната самопожертвувателност и тактичност на пожарния командир г. Юрий Захарчук и неговите помощници и всички пожарникари, кварталът бе спасен от унищожаване. Сградата на театъра, както и всички наоколо постройки е паянтова, каквито на времето са строени. Тя е собственост на баба Цоца Петрова.


Първите съобщения за пожара.
Точно в 4.20 ч. в редакцията ни се получи тревожно съобщение, че някъде в Столицата има страхотен пожар. Огнените езици на пожара са се виждали от най-крайните квартали на София. Веднага нашият дежурен сътрудник се отправи за пожарната команда. Още с излизането на улицата се чувствуваше мириз на изгоряло. На тъмния хоризонт се очертаваха високи димни облаци. Скоро стана известно, че гори театър «Ренесанс». Само две минути след пожарната команда на мястото пристигнаха наши сътрудници.


Картината бе страхотна.
Гореше целият театър. Огнената стихия се извиваше зловещо и отправяше закана към смелите помощници на г. Захарчук, че този път няма да бъде победена и ще извърши разрушителното си дело. Г. Захарчук обаче не се уплаши от тая закана и веднага се хвърли в тая безпомощна борба. Онова, което направи най- силно впечатление е факта, че всички коли на пожарната команда обиколиха театъра и всяка една застана на своето определено място.


По-късно г. Захарчук ни обясни, че той е очаквал този пожар от 15 години насам и приготвил план за неговото изгасяване.


- Не един път аз съм предупреждавал, че тук ще бъде гробница на много хора, посетители на театъра, на много пожарникари, а може би и на мен. Никой не ме послуша, но въпреки това софийската пожарна команда знае добре своите задачи и сега ние се хвърляме в борба, която, аго Бог не ни помогне, ще бъде последната на мнозина от нас. Вижте, театърът е като кутийка и гори като кибрит, напоен с бензин.


Това бяха думите на г. Захарчук при пристигането му на мястото и няколко секунди след това всички хора се хвърлиха в борба с безпощадната стихия. Само за минутка всеки бе на своето място. Правеше впечатление, че не работи някакъв колектив от хора, а една прецизна машина, в която никоя част не скърца...


Хора, които дължат другиму живота си.
На третия етаж на театъра живее пазачът на театъра Петър и неговата съпруга. Те бяха събудени от огъня, но нямаха възможност да се спасят. Смелите пожарникари се покатериха като пантери по стените и с риск за живота си изнесоха двамата съпрузи. Последните бяха вече будни и, за да не се задушат от пушека, бяха намокрили сламени (?) и през тях дишаха. От ужасите на това, което ставаше и от силното нервно напрежение, веднага след спасяването двамата паднаха като покосени на земята. Тези хора, както и много други, дължат живота си на смелите пожарникари.


Трима души в горящия салон.
Стана известно, че в салона има още трима души, младежи. Те били влезли след полунощ, за да спят, тъй като нямали пари да отидат на хотел, а вън било студено. Няколко души пожарникари, минавайки през огъня, се втурнаха да ги търсят. И само след няколко мига тримата младежи бяха намерени в антрето на театъра и спасени.


Директорът на полицията на мястото на пожара.
На мястото на пожара пристигнаха директорът на полицията г. полк. Пантев, началникът на униформената полиция г. Христов, столичният пол. комендант г. Чакъров, дежурният пол. следовател г. Люб. Димитров и др. лица, които започнаха полицейското разследване.


Сградата от времето на дискотека "Син Сити". Днес тя все още изглежда цяла отвън, но разрушенията отвътре са неизвестни.

© Георги Кожухаров

Сградата от времето на дискотека "Син Сити". Днес тя все още изглежда цяла отвън, но разрушенията отвътре са неизвестни.


Борбата с огнената стихия.
Първата задача на пожарната команда беше да локализира пожара и да запази околните постройки, защото ако огънят се пренесеше и в другите постройки, щеше да изгорят всичките къщи, намиращи се около театъра. Непосредствено до сцената се намира една триетажна постройка. Пламъците бяха вече проникнали в тази постройка. Само за няколко минути пожарникарите локализираха от тази страна огъня и предотвратиха разширението на пожара. От северозападната страна на театъра се намират няколко дървени постройки. В това крило са складовете за декори и костюми. За да се предотвратят големите щети, една команда пожарникари започна усилена работа.


Престъпно нехайство или умисъл.
При тези спасителни работи водата в цистерната на пожарната бе изразходвана, пожарникарите потърсиха пожарния кран за вода пред самия театър на пл. Възраждане. Ужас обзе всички, когато отвориха крана и видяха, че в него вода няма. Идваше затруднението. Кой е виновен, и дали изобщо има виновен, в крана да няма вода, властите трябва да установят и го накажат. Ако съответните общински органи са виновни, то това е задача на властите, защото този пожар изглежда много загадъчен.


В горящия салон.
Театърът вече гореше като факла. Всички помощни и резервни коли бяха събрани на мястото на пожара. Повикани бяха и колите на Министерството на вътрешните работи – отделение "Народни бедствия".
Водни струи се сипеха от вред Командирът придружен от първите си хора и нашите сътрудници разби вратите и направи опит да влезе в горящия салон. Ужасът вътре бе неописуем. Трябва да благодарим на Бога, че пожарът не е избухнал в време на представление. Едва ли би могъл да се спаси поне един от посетителите. Огънят бе обхванал сцената, ложите, салона и бе стигнал до балкона, които бяха обгорени. От тапетите на стените нямаше никаква следа. Жалки останки стърчаха от столовете, а балконът бе вече срутен . Какво би било ако вътре имаше публика? Гъстите облаци дим не позволиха да влезем по-навътре.


А вън огнената стихия още не бе намаляла и пламъците се издигаха на една височина от 30 до 40 метра. Над квартала вече се бе образувал един димен облак, а хората в околните къщи се бяха събудили. Едва се дишаше. Въпреки това мнозина любопитни наблюдаваха. Няма прецедент при пожар стар театрален салон да не нагори до основи. Пожарникарите се бориха самоотвержено и след едночасова борба огънят бе угасен. Тук там се извиваха слаби огнени езици.


Картината сега можеше да се наблюдава по-спокойно, защото вече беше светло, а огънят намаля. Огнените езици са излизали от всички места. Покривът над сцената е изгорял изцяло.


Загубите.
Според общите изчисления загубите от този пожар възлизат към 5 милиона. Сградата е осигурена. Най-големи щети и най-много пострадала е сцената и намиращите се декори. Там всичко е унищожено напълно.


Причините за пожара.
Според първите предположения на г. Захарчук, огънят е предизвикало огъня, това ще установят следствените части. В помещението се е намирало само семейството на пазача и тримата младежи Любен Христов Ангелов, Васил Христов Гълъбов и Пено Зладимиров Мартинов, първият от Пазарджик, а последните двама от Ст. Загора.
Тримата младежи били познати на пазача на театъра. Вчера те си оставили багажа в неговото помещение и снощи отишли на цирк. Завърнали се към 12 часа. Почукали да им се отвори, но семейството на пазача спяло дълбоко. Според техния разказ, те отишли да спят на друго място, но и там било затворено. Тогава те се завърнали, влезли през един прозорец в антрето на театъра и на пейката при гардероба легнали да спят. Когато се събудили, театърът бил в пламъци.


Директорът на "Кооперативен театър".
Г. Ив. Станев пристигна малко преди 5 ч. Той ни разказа, че вчера "Кооперативен театър" е наел помещението на салона за настоящия сезон и снощи платил наема от 50 хиляди лева. Даже багажът на театъра бил вече нанесен и посред развалините видяхме портретите на нашите именити артисти. Поради неплатени такси към електрическото дружество, токът в салона е бил спрян от преди два месеца. От това може да заключим, че пожарът в никой случай не е предизвикан от късо съединение. Когато г. Станев видя жалките останки от сцената, очите му се наляха със сълзи. Той се обърна към нас с думите:


"Цели седемнадесет години аз и моите другари сме играли непрекъснато на тая сцена. Тук са започнали своята кариера много български артисти. Хиляди граждани от тая сцена са намирали разтуха на скърбите, забравяли са ежедневието и макар за малко, са изпитвали истинска радост. Не очаквахме, че ще се разделим така със сцената, върху която сме се създали, но съдбата е по-силна от всичко.


Загубите на "Кооперативен театър" са доста големи Те възлизат между 600,000 и един милион лева.


Следствените власти предполагат, че има умисъл.


Директорът на полицията г. полк. Пантев извърши пръв оглед на мястото и разпита всички свидетели на пожара. Разпитани бяха тримата младежи, които дадоха показанията си. Пазачът и неговата съпруга не бяха разпитани, тъй като те са още в безсъзнание.


Полицейският следовател г. Любен Димитров извърши подробен разпит на всички лица. Според събраните от него данни, пожарът в никой случай не е случаен, а е дело на зла умисъл. В подкрепа на това предположение идват и много други факти, които за сега, в интереса на следствието, се премълчават.


След 2 ч. и половина борба, огънят бе потушен. Смелите помощници на г. Захарчук възтържествуваха и този път над огнената стихия и отбелязаха още един голям подвиг. Пожарникарите бяха поздравени от директора на полицията г. полк. Понтев за отличното изпълнения им дълг.


За щастие и този път пожарникарите не дадоха никаква жертва. Г-н Захарчук е предупредил, че и другаде ще станат такива пожари, които може би ще избухнат, когато публиката пълни салоните и сега властите трябва да вземат поука и да се вслушат в думите, като направят нужното.
На 7 часа огънят бе потушен.


Я.Ст.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Не пречете на назначения бизнесмен с червено куфарче да прави бизнес бе...

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  Прави впечатление гладкият израз на хубав български език в "Дневник" преди повече от 70 години.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на ygy11317318
  ygy11317318
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар 3:
  По-скоро бих казал, съвременният дневник редом с капитал е сред медиите с най-сносен български на фона на всеобщия езиков упадък.
  @ за да бъде поне критичното изявление на правилен български:
  "И все по-западащияТ български на сегашния"

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Ретро новини, а? Харесва ки. 😃

  Жалко, че сега тоя театър е чалгаджийница.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2874 Неутрално

  Как ли се е произнасяло написаното по онова време, съдейки по използването на букви, които са отпаднали след девети...?

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Деградация на сгради, език и нрави ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Благодарности за чудесното ретроотклонение. Довечера ще си пусна отново "Бон шанс, испекторе!"

 9. 9 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  А днес най-лесно да се освободиш от ангажимент към паметник на културата е....пожар.От клошари,разбира се.

 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#3] от "100jan":

  За правописните грешки в сайта да не говорим.

 11. 11 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 569 Неутрално

  С какво тези "собственици" са по-различни от талибаните в Палмира? С това, че го правят за пари, а не от религиозен фанатизъм? По-зле е даже, по-зле. Подобни престъпления намирам за по-безчовечни от редица други. Това са престъпници пред поколенията. престъпници пред историята. Никакво наказание не е твърде тежко за тях.

 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аз помня сградата като профсъюзен дом на културата "Георги Димитров", там имаше и читалище "Възраждане" и кино, кварталното ми кино. Доколкото знам, преди около 25 години казионният профсъюз КНСБ, под мъдрото ръководство на другаря Кръстю Петков, подари тази хубава сграда на някаква мутра ( то и Кр. Петков си е вид мутра), която го превърна в чалгаджийницата Син Сити. Около 2000-2003 година е премахнат статуса му на паметник на културата от тогавашното ръководство на НИПК. Не знам защо тази част на историята му срамежливо се премълчава. Сега го владее някакъв друг "национално отговорен бизнесмен" и рано или късно ще го разруши и ще си построи хотела. Сигурно има

 13. 13 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Сигурно бизнесменът има достатъчно пари и влияние да купи всички отговорни институции. После всички партии ще почнат да се обвиняват взаимно, леви, десни и лево-десни интелектуалци ще ронят крокодилски сълзи за хубавата сграда и ще пишат възмутени статии срещу тези, които са позволили това да стане.
  Както стана с прекрасната сграда на Първа градска библиотека на Гурко, преди това първа сграда на столичното кметство, която Софиянски подари на някакви бизнесмени да построят хотел, а и не само с нея.

 14. 14 Профил на Airbus
  Airbus
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "Green Day":

  Собственика е от Плевен. Дреме му за София.

  има такива хора
 15. 15 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 709 Разстроено

  А можете ли днес да пишете така? Защото беше удоволствие да се чете такъв текст, въпреки неприятния повод за него

  Стойчо
 16. 16 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Деградация на сгради, език и нрави ...
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Управление на комунета.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK