Започна Голямата игра кой да превземе и възстанови Ракка

Започна Голямата игра кой да превземе и възстанови Ракка

© ReutersПодходът на новата американска администрация спрямо Сирия е повече военен, отколкото политически. Генералитетът около Тръмп се интересува повече от събитията на фронта, отколкото от политическия и хуманитарния аспект на кризата. Пентагонът очерта три приоритета: разгром на ДАИШ, намаляване влиянието на Иран и защита сигурността на Израел. Що се отнася до политическия процес и идеите около "политическия преход" към демокрация, те останаха на заден план.


С това се обяснява отсъствието на специалния пратеник на Вашингтон в Сирия Майкъл Ратни от поредния кръг на сирийските преговори в Женева. Самият Ратни не крие задоволството си, след като предишният президент Обама го бе пратил да преговаря с руснаците без никакви козове, които да подкрепят идеите за преход на тогавашния държавен секретар Кери.


Сблъсък на оферти
Съюзниците на САЩ в региона отчетоха своевременно новия приоритет на Вашингтон, а именно – разгрома на ДАИШ или "Ислямска държава". Това обяснява зачестилите предложения за съдействие за превземането на столицата й Ракка. Според едно от тях, за целта трябва да бъдат разгърнати до 20 хиляди войници от арабски държави, които да съставят наземния компонент на силите на коалицията начело със САЩ. Подобно координиране на усилията щяло да допринесе и за избягване възникването на напрежение между кюрди и местни араби.


Впоследствие, твърдят привържениците на този план, Ракка ще се превърне в регионален образец за управление на териториите, оказали се извън контрола на Дамаск. Арабските столици също така обещават, че ще участват с милиарди долари в реконструкцията на Ракка. По такъв начин тя щяла да избегне съдбата на град Кобани, освободен от ДАИШ, но впоследствие доразрушен и все още очакващ бъдещите инвеститори. Освен това, по такъв начин столицата на ДАИШ щяла да избегне участта на сирийските градове, върху които сирийската армия си е възвърнала контрола. Подобно е положението и в Ирак, където освободените от контрола на ДАИШ градове не се възстановяват, а населението им не се завръща по домовете си. Затова арабските съюзници на Вашингтон предлагат след освобождаването на Ракка там да бъде съставен местен съвет под международна защита, който впоследствие да преговаря с руснаците за бъдещото си положение в рамките на Сирия.


Втората оферта дойде от Анкара. Турските служби и армията предложиха на Вашингтон силите на "Щита на Ефрат" да продължат настъплението си от северната покрайнина на Алепо към Манбидж и ал-Баб към Табка и Ракка. Според плана, турските военни ще завземат тази територия с диаметър от около 200 километра с помощта на въздушна подкрепа от международната коалиция, която на свой ред ще продължи да използва за тази цел турската база в Инджирлик. Този маршрут се съчетава с друг възможен лъч – а именно, ускорен 100-километров марш на подкрепяните от Турция сили на Свободната сирийска армия до Ракка с изходен пункт град Тел Абиад на сирийско-турската граница. И двата варианта са реализуеми, при положение че Вашингтон ще съдейства за неутрализирането на кюрдските Отряди за народна защита и ще препятства тяхното проникване на територията на протурските сили.


Започна Голямата игра кой да превземе и възстанови Ракка

© Reuters


Предпочитанията на Тръмп


От своя страна доскоро Вашингтон се опитваше да съчетае турския план с този на кюрдите, но Анкара отказа да сътрудничи с Отрядите за народна защита, тъй като ги счита за терористи. При това Турция се мотивираше с довода, че ако кюрдите оглавяват щурма срещу Ракка, това би довело до влошаване на арабско-кюрдските отношения. Сега Тръмп направи окончателен избор, като се опря на Демократичните сирийски сили, включващи както араби, така и кюрдите от въпросните Отряди за народна защита. Планът на Пентагона предвижда Ракка да бъде обкръжена от три страни, а кюрдите да продължават да бъдат снабдявани с тежко въоръжение, което започна още по времето на Обама.


Понастоящем в разпореждането на въпросните Демократични сирийски сили постъпват танкове, бронетранспортьори и противовъздушни ракети. Въздушната охрана на тези сили ще се извършва от хеликоптери "Апачи". Наред с това, Тръмп изпрати още 1500 американски "спецназ" в Сирия, които да подкрепят началото на операцията по превземането на Ракка, която ще започне в началото на април.


Официални лица във Вашингтон смятат, че силите на "Щита на Ефрат" не могат да заменят кюрдите, които са се оказали най-ефективни в борбата срещу ДАИШ. Така че на тях ще разчита Тръмп за ликвидирането на терористическата цитадела. Подобен подход тревожи съюзниците на Америка в по-голяма степен, отколкото съперниците й. Междувременно представители на регионалните сили и на западните съюзници на Вашингтон се опитаха да убедят Тръмп, че подобна тактика в перспектива ще доведе до дългосрочни негативни резултати.


Според високопоставен политик, цитиран от излизащия в Лондон арабоезичен всекидневник "Ал-Хаят", подобен подход ще доведе до разгрома на ДАИШ и прогонването на терористите от Ракка, но местният съвет ще е слаб и това ще позволи на сирийските правителствени сили да установят контрол върху града, което би означавало засилване позициите на Иран и Хизбулла. Според същия политик, така ще бъде повторена грешката от района на север от Алепо, където руската страна постигна споразумение за предаване на контрола върху селата между гр.Манбидж и гр. ал-Баб от страна на Демократичните сирийски сили на правителствената армия единствено с цел отрязване пътя за настъпление на турския контингент от "Щита на Ефрат". Освен това, руски военни формации бяха инфилтрирани в кюрдския град Африн за да го защитават от "Щита на Ефрат". С това Русия даде ясен знак на Турция, че "трябва да се изтегли от Сирия".


Започна Голямата игра кой да превземе и възстанови Ракка

© Reuters


Иран и играта с Израел


Така Анкара осъзна внезапно, че офертата й за освобождаване на Ракка е отхвърлена както от руснаците, така и от Вашингтон. Оттук дойде и другата идея – след като ЦРУ и неговият команден военен център изоставиха протурската "Свободна сирийска армия", Турция да я подкрепи в мисията за освобождаването на Ракка, след ускорено обучение на 5 хиляди бойци и тяхното превъоръжаване. По такъв начин Отрядите за народна защита биха се оказали между два огъня – от страна на ДАИШ, както и на "Свободната сирийска армия".


Междувременно се активираха три отделни фронта срещу Дамаск. Организацията за освобождение на Сирия/ Хайа тахрир ал-шам, която включва и Фатах ал-шам или бившата Джебха ал-нусра, Ахрар ал-шам и Фейлак ар-Рахман, внезапно нападна източните квартали на Дамаск, с което напомни на жителите му за събитията от 2013 г. От своя страна въпросната Организация за освобождение на Сирия/Шам в съюз със Сирийската свободна армия, изоставена от Вашингтон, атакува позициите на сирийската армия в провинция Хама, доближавайки се до самия град. Третият фронт има по-скоро символично значение – обстрела на град Кардаха в провинция Латакия, считана за крепост на режима на Асад.


В тази поредица от предизвикателства към режима на Асад трябва да включим и обмбардировките на израелската авиация на позиции в близост до Палмира, както и на град Конейтра в Голанските възвишения, за които се твърди, че се контролират от Хизбулла. Сирийската армия отвърна с противовъздушни ракети. Така това стана първият случай, в който Тел Авив официално признава за извършеното нападение, а Дамаск си позволи да реагира на него. Този инцидент принуди Москва да поиска да се спазват "принципите на взаимодействието", както и правилата, по които се осъществява "горещата линия" между Тел Авив и руската база в Хамеймим в Сирия.


Заключението е, че администрацията Тръмп не се интересува от политическото уреждане на кризата преди да укрепи военните си позиции в тази страна, които очевидно ще продължават да се разширяват. Същевременно, Вашингтон не е готов да си сътрудничи във военно отношение с Русия преди да овладее достатъчен плацдарм в Сирия. Това обяснява бързото извършване на американски десант за овладяване язовирната стена на река Ефрак при град Табка, с което да бъдат изпреварени правителствените сили, подкрепяни от руската авиация.


Що се отнася до Русия, тя се стреми към победа на сирийския режим над силите на ДАИШ на изток от Алепо, като град Табка бъде използван като предмостие за овладяването на Ракка. Друго направление на сирийската атака, подкрепено от руската авиация, цели позициите на ДАИШ около град Дейр аз-Зор. Проблем за Москва е недостигът на военна сила, което налага по-голяма опора върху иранските милиции и то в момент, когато Русия се стреми да убеди както Израел, така и регионалните арабски страни, че се стреми към изтласкване на Иран и Хизбулла от Сирия. Москва би желала да ограничи турските амбиции в Северна Сирия, особено след като Ердоган предложи да "отмени" САЩ в тази страна.


Русия се стреми към едновременното реализиране на няколко големи цели: ускоряване на мирния женевски процес, който сега се натъква на хетерогенния характер на опозицията, разкъсана между трите си центъра Рияд, Кайро и Москва; същевременно Кремъл се стреми и към реализиране на военна победа на терен, подпомагайки сирийската армия да овладее повече територии. Това се извършва както по военен път, така и чрез сключването на различни "споразумения" и "примирения", последното от които позволи изтеглянето на бунтовниците от град Хомс. Москва се стреми нейната военна полиция, съставена от чеченски сунити, да подмени иранските шиитски отряди, с което да успокои арабските регионални държави. В крайна сметка Русия няма лесно да се откаже от "полезна Сирия", след като инвестира не само военни и полицейски ресурси, но и финанси, в широкомащабната операция по спасяването на режима на Асад.


На този фон се провежда поредният кръг на преговорите в Женева, обединили представители на враждуващите сирийски сили. Продължава политически процес, който ще доведе до очертаване разделителните фронтови линии и конфигуриране зоните на влияние и съсредоточаване на въоръжените сили. По такъв начин, сирийският конфликт постоянно се усложнява в резултат от контрола, който регионални и световни сили установяват върху териториите на страната. В крайна сметка самите сирийци, представляващи режима и опозицията, ще бъдат принудени да сложат подписите си под документ, който ще легализира договорките, постигнати от външните играчи и велики сили.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  Тоя Халаф е много неориентиран по темата. Никъде не прочетох в статията му, че САЩ вече официално обявиха, че свалянето на Асад от власт вече не е техен приоритет. Второ, турците сложиха край на своята операция "Щит на Ефрат" (или там както се казваше) и накрая, че Ракка ще бъде освободен от СДС с подкрепата на САЩ. Това вече е изяснено и уточнено с останалите страни в конфликта.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  В Сирия нищо не е окончателно.

  Eddie lives... somewhere in time!
 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Брей, най-сетне "Дневник" да препечата нормална статия по въпроса, от която се вижда, че в Сирия нещата са мааааалко по-сложни от простичката схема "добрият Обама, лошият Путин и злият Асад".

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Турция се оказва в изолация и колкото и да и се иска да свири първа цигулка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Големи и безсмислени дрънканици за да може автора да се самоизтъкне колко е мъдър и знаещ.
  Няма никакво състезание за Ракка - кюрдите са на 5 километра от града. Градът ще бъде превзет от кюрдските сили с подкрепата на САЩ.
  Всички останали са на повече от 100 км по права линия и освен това са отчайващо небоеспособни.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Няма такова нещо като сирийска армия. Има интервентски башибозук от иранци, Хизбула, иракчани, руски наемници и спецназ и всякакави други - пакистанци, афганистанци и прочее.
  Това го заявиха наскоро дори от Хизбула.
  Цялата тази сбирщина е рядко небоеспособна защото след Алепо трябваше да приключи с въстанието, но няколко месеца по-късно ние виждаме че бунтовниците са в състояние да контраатакуват и отново да заплашат ключови центрове на режима.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Мосул взеха ли го вече, че нещо 5-6 месеца го превземоха.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 9. 9 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Тоя Халаф е много неориентиран по темата. Никъде не прочетох в статията му, че САЩ вече официално обявиха, че свалянето на Асад от власт вече не е техен приоритет.
  —цитат от коментар 1 на Иво


  Не, сега е на втора линия след Ракка. Като пприключат с Ракка тогава ще се оправят с Асад ;)

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Мосул взеха ли го вече, че нещо 5-6 месеца го превземоха.
  —цитат от коментар 8 на kalingeorgiev


  Ще превземат и Мосул и Ракка, и Деир Ез Зор, а вие ще продължавате да подсмърчате около Палмира.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Разстроено

  От цялата статия става ясно едно. Според устава на ООН Сирия е суверенна държава. На нейна територия има войски и военни формирования, които са подкрепяни от чужди държави без съгласието на сирийското правителство. Единствените поканени там са руснаците, следователно според международното право всички останали са агресори и подлежат на съд.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 12. 12 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Весело

  Интересно американците как са изпратили "спецназ"в Сирия?

  Модератора е неадекватен!
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  До коментар [#2] от "tigervi":

  Поне що се отнася до Ракка всичко вече е решено. Изродите ИДилски ще бъдат размазани (от СДС и САЩ), както биват размазвани в момента в Мосул (от иракската армия, полиция, милиции и от въздуха от коалицията на САЩ). Техните две "столици" ще бъдат унищожени! Това ще е за урок на тези лунатици, които си въобразяваха, че ще превземат Ирак и Сирия и даже фантазираха, че "халифатчето" им ще стигне до Рим и Балканите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  До коментар [#8] от "kalingeorgiev":

  Калине, Мосул е втория по-големина град в Ирак, населението му беше мисля 4-5 милиона души. Да не мислиш, че е лесно да се освободи подобен град, още повече, че страхливите ДАЕШки псета използват цивилните като жив щит, крият сред къщите на цивилните граждани. Освен това плъховете мръсни са изкопали цял подземен град под Мосул и от там също нападат иракските сили за сигурност. И въпреки това, около 3/4 от градът вече е освободен, сега остана стария град на Мосул и севернозападните квартали на градът.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#8] от "kalingeorgiev":

  Отдавна са дълбоко в Мосул, но е борба за всеки ъгъл, за всеки прозорец и за всеки покрив. Все пак има много невинни хора там, а идилците нарочно се мешат с тях и правят разни бомбики, капани и засади, с цел да убиват колкото се може повече цивилни, не само войници. Не може просто да се бомби на сляпо, както правеха едни в един град в Сирия, и както се бе заканил Тръмп по време на кампанията.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  До коментар [#9] от "Ian Smith":

  Не знам Иън дали ще е така. Тръмпи за разлика от Обама не е толкова враждебен към режима на Асад. Така, че ще видим. Но, да ти припомня, че след Ракка идва Дейр ел Зур, след това идва редът и на Идлиб. Там е бъкано с терористи също, даже повече от колкото в Ракка. Има още доста време преди войната да свърши в Сирия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ian Smith":Ще го превземат кюрдите...с петолъчките на знамената...Бармалей, ти обичаш петолъчките, нали ???Ха-ха..
  —цитат от коментар 14 на Юлия Самойлова - морален победител


  Доста тъпи приказки, дрОгарко. И САЩ имат доста петолъчки по знамето.
  Вашият Мао го е казал - не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки.
  Например Китай с петолъчката на знамето доста изгодни стоки ни произвежда, а Виетнам с петолъчката на знамето е доста добър съюзник на САЩ за в случай, че Китай с петолъчката на знамето прекалено си повярва в региона.
  И всички тези заедно не са по-петолъчни от Путин и Асад.
  САЩ винаги са успявали да ви разделят и хвърлят един срещу друг. Браво на тях.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Толкова много интереси има в Сирия,че нищо предварително не може да се прогнозира с точност - включително и това дали Сирия ще остане единна след края на войната.И ако не остане единна,на колко части ще се раздели.

 20. 20 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  От цялата статия става ясно едно. Според устава на ООН Сирия е суверенна държава. На нейна територия има войски и военни формирования, които са подкрепяни от чужди държави без съгласието на сирийското правителство. Единствените поканени там са руснаците, следователно според международното право всички останали са агресори и подлежат на съд.
  —цитат от коментар 11 на kalingeorgiev


  Ха-ха, нищо такова не се вижда от статията ама ти си поплачкай - ноже да ти олекне.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 21. 21 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Аман вече от тези американци с техния милитаризъм.

 22. 22 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Ще превземат и Мосул и Ракка, и Деир Ез Зор, а вие ще продължавате да подсмърчате около Палмира.
  —цитат от коментар 10 на Ian Smith


  Разбира се, вече 5 година воюват в коалиция от 67 държави.
  Най-тъжното е, че има огромни жертви сред мирното население в Мосул. Но лицемерните западни медии, включителнои българските мълчат като партизани, скрили кашкавала. Американците избиха с +"умни бомби" поне стотици, ако не и хиляди хора досега в Мосул, но лицемерието е безбрежно. Няма и ред написан някъде, няма бели каски, няма 6-годишни момиченца, които туитват всеки ден съобщения, няма разплакани деца с множество порезни рани пред камерите...няма! Поредното доказателство, че господ няма....защото ако имаше, някои западни столици щяха да се превърнат на сол и пепел. Толкова са големи лъжите им и тяхното двуличие, аморалност и лицемерие.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Весело

  До коментар [#12] от "ivan_":

  По въздух. :) Иначе, това спецназ хич не подхожда на американските специални щати, можеше авторът да напише, че САЩ са изпрати своите "тюлени" или просто специални части, но спецназ по подхожда на руската армия, а не на американската. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Брей, най-сетне "Дневник" да препечата нормална статия по въпроса, от която се вижда, че в Сирия нещата са мааааалко по-сложни от простичката схема "добрият Обама, лошият Путин и злият Асад".
  —цитат от коментар 3 на pag


  Нищо такова не се вижда от статията. Асад и Путин са военноппрестъпници, а Обама наистина беше добър, прекалено даже та чак мекушав.
  Ама "приятеля" на Путин, Дони, май не е :)

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Мурафетите на щатите са такива, първо разрушаваме, после наши фирми възстановяват, а вие си плащате.

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  [quote#22:"kalingeorgiev"][/quote]

  Хайде да не лъжете така грубичко, а ! Операцията на коалицията в Ирак не е от пет години, а от две, за което време прочистиха цял Ирак. Остава Мосул, а цивилните жертви са десетки пъти по-малко от жертвите на режима на Асад.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 28. 28 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 898 Неутрално

  [quote#22:"kalingeorgiev"]
  —цитат от коментар 27 на Ian Smith
  а цивилните жертви са десетки пъти по-малко от жертвите на режима на Асад.[/quote]

  Мисля, че прибързваш. Предстои да се уточнява колко от жертвите са на сметката на ИД, колко на Алкайда, колко на опозицията и колко на Асад и колко на други играчи. Засега, естествено, по слабо интелигентните се връзват на американските сводки, според които жертвите на всички изброени групи се приписват само на Асад.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5322 Неутрално

  САЩ става прагматичен в подхода си, но кашата е такава, че най-прагматичното е да се изтегли, да капсулира ДАЕШ и да контролира само напускащите границите му.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Весело

  Статията описва какво им се иска на "нЕкои",
  ама няма връзка с реалностите в Сирия :-)
  Те точно това не го искат ни САЩ, ни Русия, ни Турция, ни Иран
  ... Да не говорим, че Асад няма да им го позволи.
  = Рака е само предния капан от надлъгването в Сирия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 31. 31 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ааа, най-после си признаха -- имале "нов" приоритет! Да разгромели ИДИЛ! Ами досега, години наред каква песен пеехте, бре? Нали уж това ви беше главната задача? Йезуити, с йезуитите ви, лъжкотарници с носове на Пинокио:)

 32. 32 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ian Smith":

  Цивилните жертви в Мосул са толкова малко, че оценката само за последния месец е 4 000. За справка Алепо бе освободен с няколкостотин цивилни жертви

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 33. 33 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  Населението на Мосул беше около 3 000 000, сега е доста по-малко. В града през годините имаше няколко въстания против американците и шиитската власт в Багдад, така че това е поредното му "освобождаване". До следващия път, тъй като огромните цивилни жертви, които се причиняват в момента ще засилят още повече омразата на местното население към централната власт.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Арабските столици също така обещават, че ще участват с милиарди долари в реконструкцията на Ракка. По такъв начин тя щяла да избегне съдбата на град Кобани, освободен от ДАИШ, но впоследствие доразрушен и все още очакващ бъдещите инвеститори
  —цитат от коментар 33 на bulgarin.

  А, в кюрдско освен Турция никой друг няма да инвестира.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 437 Неутрално

  ...след Алепо трябваше да приключи с въстанието, но няколко месеца по-късно ние виждаме че бунтовниците са в състояние да контраатакуват.. .
  —цитат от коментар 7 на Ian Smith


  Какво въстание, там си тече гражданска война в която има противопоставяне на сирийската армия, ИД, "умерена опозиция", не чак толкова умерена опозиция, кюрди, Хибула ... Иран, САЩ, Русия, Турция, Израел, Саудитска Арабия, Катар ....
  И никой не си е правил илюзии че след Алепо ще се приключи, все пак "умерените" не бяха ликвидирани а им бе разрешено да напуснат града. За мен това бе грешка, но Западът тогава обвиняваше Русия и Асад че в града има хуманитарна катастрофа. За Мосул сега се мълчи. А ликвидирането на ислямистите в Алепо щеше да спести част от агонията на "умерените" и продължаването на войната.

 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  турците сложиха край на своята операция "Щит на Ефрат"
  —цитат от коментар 1 на Иво

  Някои твърдят, че след нея Турция е готова да започне операция "Копието на Ефрат". В Сирия нищо не се знае. Единствено ясно е, че Тръмп там ще търси поле за изява. Няма да му е трудно да се изяви, след изключително слабото представяне на Обама.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  В Сирия нищо не се знае. Единствено ясно е, че Тръмп там ще търси поле за изява.
  —цитат от коментар 38 на half_truth
  ? От какъв зор Тръмп ще се навира между шамарите баш пък в Сирия ??? Де му е кяра ?! Путин се бие за да запази монопола на руска газ за ЕС и никаква друга тръба освен руска да не стигне до Европа. Тръмп това го устройва и ще се доставя американски шистов газ или какъвто да е от всякъде, където САЩ го контролира, като попътно спъва и Китай. Единствения кахър на Тръмп е да не вземе войната да спре случайно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2381 Разстроено

  А, в кюрдско освен Турция никой друг няма да инвестира.
  —цитат от коментар 35 на half_truth
  Турция в кюрдско инвестира единствено с гаубици
  ... и жъне изгорели танкове и разрушени градове

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  До коментар [#33] от "bulgarin.":

  Какво ги жалиш мосулчани!? Като действаш срещу законната централна държавна власт, бездействаш срещу терористи, а в някой случай дори помагаш на терористи не можеш след това да очакваш нищо хубаво. Ще им дойде умът на местните рано или късно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  В този район има само една демократична държава - Израел.

  подпис
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  До коментар [#42] от "Иван К":

  Грешиш, най-малко три са: Тунис, Ливан и Ирак.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  "... а кюрдите да продължават да бъдат снабдявани с тежко въоръжение"

  Това не е вярно. Кюрдските отряди за самоотбрана не получават тежко въоръжение от САЩ. Такова въоръжение получава само т.нар. Сирийска арабска коалиция, арабският компонент на Сирийските демократични сили.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2740 Любопитно

  До коментар [#43] от "Иво":

  От тези ли държави ще се разгръща армия "до 20 хиляди войници от арабски държави"?
  Или ще се включат абсолютно демократичните монархии Кувейт, Бахрейн и Катар?
  Не споменавам Шириатската "демокрация" Саудитска арабия, че е във финасова криза. А пък йорданския крал декларира, че йорданска войска няма да участва във военни действия на чужда територия.

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Весело

  До коментар [#45] от "wanderer":

  От нито една от тези държави (Кувейт, Бахрейн, Катар и СА) няма да участват войски в операцията за освобождаване на Ракка. Тази част от статията на Халаф е чиста проба измишльотина и спекулация. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2740 Весело

  До коментар [#27] от "Ian Smith":

  "Операцията на коалицията в Ирак не е от пет години, а от две"

  Две-три години , все тая. При два свити пръста, или три изправени пръсти броячът на пръсти винаги може да се обърка- According to a joint statement issued by 59 national governments and the European Union on 3 December 2014, participants in the Counter-ISIL Coalition are focused on multiple lines of effort:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Military_intervention_against_ISIL #International_coalitions_against_ISIL

 48. 48 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Чичо Сам вложи доста пари да съсипе държавата, защо да не изкара и пари от възстановяване

 49. 49 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "Иво":

  важното е вие, комунетата, да имате ясен план за възстановяване.

  и как смятате да възстановите Ракка, ако я превземете? като я превърнете в град от землянки?

  ще й смените ли името на Путиракка, в чест на великата кормчия?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2740 Весело

  До коментар [#49] от "полувишис":

  "важното е вие, комунетата, да имате ясен план за възстановяване."

  Планът "Петрол срещу храни" е Буш-овска уйдурма. Ама щом казваш, че включването на агент Гоце в него превръща Джордж Буш в комунист, то няма да споря. За Вас, сините болшивики, всеки с различно мнение от Вашето е враг-комунист.
  Ама преди да се стигне до "ясен план" има мътни коалиции на желаещите, от където трябва да се осигури "пушечното месо" за стартиране на печалбите при "ясния план".

 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  От какъв зор Тръмп ще се навира между шамарите баш пък в Сирия ??? Де му е кяра ?!
  —цитат от коментар 39 на dark'star

  За да знае светът кой кара рейса!

  Е, има и друго нещо. Половината от световните петролни залежи са в БИ. Може би, затова последните 27г американската армия не спира екшъните там.

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Весело

  До коментар [#49] от "полувишис":

  Кажи по добре вие крайно десните неонацисти какъв план имате за въстановяване на Ракка?

  Ще й смените името на Тръмракка в чест на великия Могул!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#40] от "dark'star":

  Само да свърши войната и ще видите турските строителни фирми в кюрдско.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Ако кюрдите продължат да са видещи в Северна Сирия, това би застрашило териториалната цялост на все по-изолираната Турция

 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Второ, турците сложиха край на своята операция "Щит на Ефрат"
  —цитат от коментар 1 на Иво

  Ердоган току що съобщи, че е приключил първият етап на "Щит на Ефрат" и ще започне следващия етап.

 58. 58 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  До коментар [#57] от "half_truth":

  Така ли? Мерси за актуалната информация. Интересно какъв ще бъде втория етап от тази турска операция?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 59. 59 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#58] от "Иво":

  Въпреки, че няма много опции Турция никога няма да се примири с разширяващото се влияние на сирийския клон на ПКК. Организация призната от много държави за терористична.

 60. 60 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#8] от "kalingeorgiev":Калине, Мосул е втория по-големина град в Ирак, населението му беше мисля 4-5 милиона души. Да не мислиш, че е лесно да се освободи подобен град, още повече, че страхливите ДАЕШки псета използват цивилните като жив щит, крият сред къщите на цивилните граждани. Освен това плъховете мръсни са изкопали цял подземен град под Мосул и от там също нападат иракските сили за сигурност. И въпреки това, около 3/4 от градът вече е освободен, сега остана стария град на Мосул и севернозападните квартали на градът.
  —цитат от коментар 15 на Иво


  Какви 4-5 милиона ти се привиждат, Мосул е 600-700,000, макс около 1 милион.
  Алепо беше около 2 милиона. Общо взето еднаква стратегия подържа ИД/Нусра и в двата града и с еднаква скорост ги превземат Сирийците и съответно Иракчаните, едните с руска подкрепа, другите с американска.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Като им е толкоз трудно на демократичните сили да овладеят територията на ИД, колко ли лесно ще е да я задържат?

 62. 62 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#22] от "kalingeorgiev":

  Говориш пълни глупости, ама това си е типично за рубладжийските всезнайковци.
  Ппследният път имаше масови жертви в Мосул когато американците удариха камион на ИДИЛ. Камионът се оказа бомба, нарочно приготвена за целта от ИДИЛ. А и на ИДИЛ именно това им в тактиката, да убиват колкото се може повече цивилни. Всъщност Русия имаше подобна тактика в Алепо, рушеше инфраструктурата и убиваше цивилни докато града не рухна. Когато ООН се изкаже за блмбардивовките в Мосул така както се изказа за блмбардивовките в Алепо, и когато отправи обвинения във военни престъпления така както го направи срещу поддържаните от Русия военни на Асад, тогава дрънкай с тенджерата.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До и около 16 ти април , втори етап няма да има.
  До коментар [#57] от "half_truth":

  Bukalemun
 64. 64 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#62] от "deutschwagen":

  Цивилните жертви при освобождаването на Алепо са близо 10 пъти по-малко от тези в Мосул. Въпреки, че там въоръжената от Запада Ал Кайда също се стремеше да предизвика повече такива. А от ООН ще чуеш такива изказвания когато бъде прекратена изключително гнусната практика на двойния стандарт.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 65. 65 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#64] от "bulgarin.":

  Сигурно, според измислените ви рашистански "източници" може и да са 10 пъти повече в Мосул. Но реалността е друга. Истинската, не алтернативната.

  Значи сега и от ООН рИвеме:) Май наистина никой не зачита кремльовското императорче и лъжите му:) Свиквай де:)

  А да сравняваш Сирийската Свобдна Армия (масовите бунтовници в Алепо, а не Ал Кайда) с ИДИЛ е леееееко смешно. Но рубладжисйките патрЕоти вече с нищо не ме учудват!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 66. 66 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1596 Весело

  До коментар [#12] от "ivan_":

  Наели са го от Русия!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#66] от "vxa15365434":

  Възможен вариант е!:)

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK