Евгений Евтушенко (1932 – 2017) – социалистически фокусник и придворен дисидент глоубтротър

Евтушенко

© Associated Press

ЕвтушенкоИнформационните агенции съобщиха, че е починал навръх световния ден на лъжата, 1 април, в болница в Оклахома, след като преди няколко години се бил преборил за първи път с рака. Преборил се, но след това болестта се появила отново. Починал е в Тълса, където четвърт век е преподавал руска и европейска поезия в местния университет. А също история на киното. Най-акламирания в Щатите руски поет след Пушкин.


Кой е моментът, от който започва същинският живот на тази известна личност? Може би когато през 1952 г. е отпечатана първата му стихосбирка "Разузнавачи на бъдещето" (изд. "Советский писатель") – и веднага го приемат за член на Съюза на писателите на СССР. Най-младия член – 19-годишен.


Сред стихотворенията е и това:
Знам:
На вожда
са безкрайно близки
мислите
на нашия народ.
Вярвам:
Тук ще разцъфтят цветя,
парковете
ще се изпълнят със светлина.
Нали за това
мечтаем
и аз
и ти,
следователно
и Сталин мисли
за същите неща!
Знам:
Виждайки бъдещето наоколо си,
се навежда
тази нощ
най-добрият ми приятел на света
в Кремъл
над масата работна.
Пред него е целият свят–
необятен простор!
В безсънната тишина на нощта
той мисли
за страната,
за света,
той мисли
за мен.
Крачи към прозореца.
Любувайки се на столицата,
усмихва се топло.
А аз лягам спокоен,
и ми се присънва
толкова
хубав
сън.
И това стихотворение не е изключение. Не е "извадено от контекста", както се казва, когато искаме да омаловажим значението на изречени думи.


Началото на 60-те години. Публичните четения. Той вече е част от групата на поетите новатори, сравнима с онова, което е техен отглас, но пък ни е по-добре познато – българските поети от т. нар. Априлско поколение. Уж критици на негативните явления и дори дисиденти ("пострадали" като ги изключили временно от компартията), уж отварящи социализма към света, поетите шестдесетници през цялото време се ползват с подкрепата на Комсомола и КПСС.


Това е същата типология, на която в едни по-ранни епохи отговаря кралският шут, на когото единствено е позволено да отправя критика на властта. Критикуваш, но и разказваш вицове на ушенце на вожда. Критика, но никога към конкретните властници, а към "някои негативни явления". Към конкретните властници само това, че народът очаква от тях да са добри бащи. Към конкретните властници само като към по-мъдри от останалите. (И все пак, ако сравним подмазваческите метафори на Вознесенски или Евтушенко с тези, измислени от Любомир Левчев, ще трябва да признаем първенство на българския състезател.)


И бързо още в началото на 60-те години един по един или вкупом Вознесенски, Ахмадулина, Окуджава и Рождественски започват да ходят по света, за да разпространяват идеята за социализма с човешко лице. Да дебатират с европейци и американци. Да подкрепят американските леви в антивоенното им движение. Да, често са в САЩ. Евтушенко се появява, разбира се, в списание "Life". Среща се с американски президенти (например през 1972 г. с републиканеца Ричард Никсън). Не може да не посети и Куба – тази страна е нещо като Божи гроб за комунистите. И въпреки това всеки път се връща вкъщи, понякога с нова жена, американка. Редува с посещения на заводи, за които, когато е нужно, пише съответните поеми.


Съответно предложен е за Нобелова награда още през 1963 г., когато е на 31-годишна възраст. Предлага го професорът по славянска филология в университета в Майнц Конрад Битнер. (Битнер е роден в Чехия и възпитаник на Виенския университет и на Карловия университет в Прага.) Не бива да забравяме, че през 1961 г. Евтушенко издава поемата "Бабий яр", а още през пролетта на 1962 г. Дмитрий Шостакович пише и едноименната си Симфония №13 "Бабий яр". Поемата е посветена на геноцида над киевските евреи, осъществен от нацистите през 1941 г. Книгата е преведена на 72 езика. "Бабий яр" е в жанра на "Епопея на забравените" на Иван Вазов, а може би още повече – и на "Арменци"на Пейо Яворов. Започва така: "Над Бабий яр няма паметници". А после прави хитри лупинги като този скрито да цитира президента Кенеди, заявил в Берлин, че е берлинчанин. Финалът:


"Нито частица в мен
няма да забрави нищичко!
И нека гръмне
"Интернационалът",
когато за вечни времена погребан бъде
последният антисемит на планетата.
Няма еврейска кръв в кръвта ми.
Но мразя аз с дръглива злоба
всички антисемити,
като евреин,
и затова –
съм истински руснак!"


Художественият фокус, че е евреин, без да е с еврейска кръв, много напомня за реалното му положение на комунист без партиен билет.


Ситуацията с тази поема е куриозна, защото своя поема под същото заглавие е написал още през 1944 г. руският еврейски писател Иля Еренбург и поемата му е преиздадена през 1959 г. Но особен шум около нея не се вдига. Други поети, написали за нацисткото изтребление на украински евреи, като Иля Селвински, писал за изтреблението на хиляди евреи край Керч в Крим през 1942 г., остават напълно затулени. Сред американските поети преводачи от руски език е Стенли Куниц – а той е шокиран колко слаба е прочулата се поема: "Не може да пишете стихове за колективни или природни бедствия. Всичко, което получавате, е честно възмущение." Поемата е прочетена при голямото четене на Евтушенко в "Линкълн сентър" в Ню Йорк, независимо че Куниц е предупредил, че тя "корумпира" представата за поезия с това, че е направена с идеята за боксофис.


А Франк О’Хара, за когото също съществува клишето "изповеден поет", дори има стихове, насочени към Евтушенко:


"Уморени сме/ от досадните ти имитации на Маяковски / ... общото ти усещане за Пъкипсий е / грубиянщина, за която нито един американски поет не би бил обвинен в Тифлис." В градския сленг на Източния бряг по онова време Пъкипсий е приятно градче, където с кеф можеш да изпафкаш някоя забранена цигара марихуана ("Yo dog wanna go to Poughkeepsie an smoke some crack").


На следващата 1963 г. историкът Робърт Конкуест коментира определението на Евтушенко като сърдит млад бунтовник за "абсурдно". Конкуест пише: "Неговата атака на Сталин се появи в "Правда", така че можем да я определим единствено като римувана версия на партийната линия."
Когато през 1965 г. започва процесът срещу Синявски и Даниел за антисъветска пропаганда, Евтушенко е сред онези, които ги обвиняват в предателство към комунизма.


Американският му поход продължава в началото на 70-те години, когато той дори дава интервю за "Плейбой" – в декемврийския брой за 1972 г., на корицата с разгърдена кока-кола гърла, наметната с червен халат а ла дядо Коледа от рекламите на напитката. Подзаглавието е "А откровен разговор с цветистия доайен на руската поезия" ("A candid conversation with the flamboyant doyen of russian poetry"). Журналистът обяснява, че се е запознал с Евтушенко още при четенията му в Чикагския университет през 1968 г. После направил и първия си опит да го интервюира – през 1971 г., когато Евтушенко посещава в градчето Корниш любимеца на съветските бунтари Джеръм Селинджър. Но успява да го убеди едва когато започват разговор в микробуса на поета битник Лоурънс Фърлингети, докато се размотават из крайбрежните улици на Сан Франциско. Още на първата страница (с. 105 в списанието) Евтушенко гордо обяснява, че има страхотен слух за езиковите стилове и че е спец по сленга. А после хвали Съюза на писателите на СССР, който се грижи за добрия литературен вкус на нацията. И стига до темата за дидактизма, за това, че понякога го обвиняват в дидактизъм.


"Дидактиката е напълно легитимна съставна част на поезията, особено в моето общество, разбира се, и не толкова във вашето – но все пак това правило може да се приложи и за двете. Но това не може да е основното съдържание на поезията. Понякога по-значими стават нещата, произнесени със шепот. Защото поезията помества в себе си целия спектър на човешкия глас – шепнене, викове, смях, разговорности, паузи – дори тишина. Само тогава поезията е способна да отрази живота за своята аудитория."


Поет, който знае какво прави, за да излъже своята публика. Затова в онези години на радикалния шик в САЩ, когато готините съвременни поети се разхождат с фланелки с образа на пушещия пура Че Гевара, а модни композитори като Бърнстейн правя партита в луксозните си пентхаузи в подкрепа на Черните пантери, Евтушенко е добре дошъл. В интервюто в "Плейбой" той коментира и пътуванията си до Щатите. И не толкова второто, през 1966 г., и следващите, колкото първото, когато за Вергилий в ада на гнилия империализъм му служи поетът Вознесенски, който добре знаел тогава английски и с лекота можел да попита къде е мъжката тоалетна. Но ето какво станало тогава: предварително били платени хотелите, а всеки от поетите получил само по 85 долара (по тогавашния стандарт) за цели три седмици. Но на Евтушенко точно тогава, гледай ти!, му излязъл разказ в списание "Harper’s", за което получил 100 долара. За какво ги изхарчил ли? Ами пратили букет рози на приятелката на Вознесенски във Варшава. И още един пример – може би не за гъзария, а за поведение на среден социалистически човек (който обаче се надува пред американски журналист). Непосредствено след разказа за букета с рози следва този пасаж: "Бях чувал за разврата в Америка и много се интересувах от това, така че с Вознесенски изхарчихме джобните си за стриптийз. После той написа за това голямо стихотворение, а аз си останах просто с празни джобове. Впрочем не е ли странно – американците отиват да гледат стриптийз в Европа, а европейците пътуват със същата цел в Америка..." Онези, които пътуват, ще допълни някой, който помни какво представляваше желязната завеса.


От 1991 г. Евтушенко живее в САЩ, преподава в Университета в Тълса, исторически свързан с презвитеранската църква.


Често се връща в Русия, например за да чете стихове най-сетне и на самия Червен площад (на 3 юни 2016 г по време изнесен на открито книжен базар). Или за да участва в откриването на паметник на поетите шестдесетници в Твер (през юли 2016). Откриването става в чест на Андрей Дементиев и в присъствието не само на самия Дементиев (впрочем откриването е на рождения му ден), но и на народния артист на СССР Йосиф Кобзон. Паметникът е дело на Зураб Церетели, онзи, чийто 8-метров паметник на император Александър II някаква руска фондация иска да инсталира в Свищов.


Но кой, кой наистина бе Евгений Евтушенко? Литературен стахановец, произвеждащ безчислени страници в прослава на Сталин, а после и против сталинизма, за заводите и за работниците, литература силно комуникативна, литература, която не може да съществува без хиперболи през ред и която облъчва публиката, защото винаги е написана, за да бъде изпълнена с микрофон и мощни тонколони (независимо дали с разрязани крачоли и дали в съпровод или без съпровод на "упадъчна" музика)? А може би трябва да послушаме Йосиф Бродски, който в интервю, дадено във Виена през 1972 г., малко след като напуска завинаги СССР (първото интервю на невъзвръщенеца Бродски) казва за него: "Разбира се, той е много лош поет и още по-лош човек".


Йордан Ефтимов е доцент по теория на литературата в Нов български университет


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Разбира се, той е много лош поет и още по-лош човек".

  С второто ще се съглася, но с първото - не

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 853 Гневно

  Чета и продължавам да се чудя защо произведенията на нацистите са поругани и забранени в цял свят, а тези на комунистите - не? "Архипелаг Гулаг" е получила признание по цял свят, но изображението на изрода Сталин не е забранено като това на изрода Хитлер? Че Гевара се смята за съвременна икона???

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  Не разбрах, кое точно е забранено?

 4. 4 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#2] от "majorman":

  Не стават нещата със забрани. "Моята борба" на Хитлер също не е забранена.
  Просто е нужно да има мислещо общество и то няма да залита в крайности като онези в Близкия Изток.
  Иначе да, комунизмът и фашизмът са близнаци.

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#4] от "DJTrump":

  Така е! Нищо не е забранено, всички книги от онова време могат да се прочетат, но така мисли пребоядисаният болшевик, което не му пасва на черно белия светоглед, трябва да бъде забранено.

 6. 6 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Какво по дяволите е "глоубтротър"?
  Дневник, обяснявайте ги тия неща чрез бележки под линия, моля.

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":


  До коментар [#2] от "majorman":"Моята борба" на Хитлер също не е забранена.
  —цитат от коментар 4 на DJTrump


  "Моята борба" е забранена и до днес в много държави по света. В България беше забранена за издаване до съвсем скоро (миналата година, мисля), в Германия - също, в Австрия, Русия и много други държави остава забранена и до днес.

  Други книги посветени на този мрачен исторически период също са забранени и до днес, например The Hoax of the Twentieth Century.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много благодаря на автора за подробния коментар. Вчера за малко си помислих, че "Дневник" се е превърнал в "Дума" или "Работническо дело", съдейки по мнозинството коментари под предишната статия (тази, съобщаваща за смъртта на Евтушенко). Гледам, че и тук някой е побързал да напише, че все пак Евтушенко бил добър поет... Сигурно и Хитлер е бил добър художник, не знам. Въпрос на вкус. Само се чудя, защо всички подценяват комунистическата пропаганда? Разбира се, че тя, пропагандата, ще използва майстори. Такъв именно е и Евтушенко - майстор на пропагандата, а иначе правилно охарактеризиран като придворен шут.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#7] от "majorman":

  Не вярно. "Моята борба§ никога не е била забранена в Германия. Във всяка университетска библиотека можеше да се прочете. Просто до преди година авторските права на нея принадлежаха на Баварското министерство на финансите и те не я преиздаваха. Сега тези авторски права се погасиха и всеки може да я издава.

 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#8] от "100jan":

  Личи ви, че сте роден партийчик, за когото позициите в партийната, идеологическата борба са по важни от таланта.

 11. 11 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "100jan":Личи ви
  —цитат от коментар 10 на von_seeckt


  Еее, разкриха ме! С риск да се изложа още повече, ще попитам - изкуството не трябваше ли да служи за естетическа наслада, а не за пропаганда? Вярно, пропагандата използва много изкуства: изобразително, музика, кино. И естествено, за нейните цели са привличани майстори в тези изкуства. Впрочем, Вие как се отнасяте към медика доктор Менгеле? Считате ли, че е велик изобретател и допринесъл много за медицината? Или някакси службата му на националсоциалистите опорочава всичко? И дали именно тази негова служба на този именно вид социалисти не предполага и използваните от него методи?

  Само питам, де, не се засягайте :)

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#11] от "100jan":

  Трудно ми е да ви отговоря, защото за научните изследвания на Менгеле малко се знае. Доколкото съм чувал е работил върху генна теория, като е експериментирал върху близнаци. Дали е оставил някакви научни резултати или дали те са използвани от други, не ми е известно.

 13. 13 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 821 Неутрално

  За мен Съветският Съюз "роди" само едни творец- В. Висоцки..И явно е толкова трудно смилаем чле и до ден днешен властеимащите създават у нормалния човек чувството че се страхуват от него . Което всъщност е най-голямото признание

 14. 14 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До автора на статията:
  Господин Ефтимов,

  За да коментират хората нещо е добре да се знае езика.

  Ще дам само един пример за обърнат на 180 градуса грешен превод:
  "Но мразя аз с дръглива злоба ..."

  В оригинала е:

  "Но ненавистен злобой заскорузлой / я всем антисемитам ..."

  Т.е. ненавиждат ме, мен ме мразят със злоба (а не обратното).

  Не симпатизирам на БСП но през тези дни медиите са пълни с кофи с помия във връзка с резултатите от изборите. Грозно е, когато няма какво да кажеш да се лигавиш с миналото. Каквото и да е то, не е редно да се изливат кофи на главите на старите ни родители, защото сме безссилни една стачка като хората да направим за нещо днес. 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1489 Весело

  “Художественият фокус, че е евреин, без да е с еврейска кръв, много напомня за реалното му положение на комунист без партиен билет.”

  :-)

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Важна е оценката след прочитане и анализ, а не забраните. Сталин все още не е получил оценката, която заслужава и всяко забавяне ни отдалечава все повече от нея.
  Затова не трябва да се правят компромиси. А компромисите, направени от талантливи творци са отровни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#14] от "potrebitel3": ''За да коментират хората нещо е добре да се знае езика.''

  Много уместна забележка. И аз се дивя на онези, които сипят суперлативи за поета и неговия ЕЗИК, а после го цитират в ПРЕВОД! Май хвалят повече езика на ПРЕВОДАчА?

 18. 18 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  По-добре е да се анализират оригинали, а не преводачите.

  "дръглива" злоба не е коректен превод, при полужение, че нормалното известно преносно значение на руската дума включва: загрубял, мазолест (за ръка), изостанал, консервативен, закостенял и т.н. , това е достъпно в Гугъл.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Наистина е скандално!

  Оригинал:
  ''Еврейской крови нет в крови моей.
  Но ненавистен злобой заскорузлой
  я всем антисемитам,
  как еврей,
  и потому —
  я настоящий русский!''

  Превод:
  ''Няма еврейска кръв в кръвта ми.
  Но мразя аз с дръглива злоба
  всички антисемити,
  като евреин,
  и затова –
  съм истински руснак!"

 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#16] от "penetrating": Сталин все още не е получил оценката, която заслужава

  Получил я е, братчед - оценката на историята. А с оценката на публиката която днес ръкопляска, а утре освирква не си струва да си губим времето.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Поемата е за масово убийство над голяма група хора от немската армия, от различни националности, затова е споменат по уместен за онова време начин Интернационала. Използването на антисемит е свързано с това, че на първо място цел са били евреите.

  За да разбереш защо го пишат така би помогнало да си преживял примерно 900 дни блокада или поне да имаш познати, преживели това.

  "Авторът сигурно е добър човек, но в момента е малко придворен ...." - не сложен хитър лупинг.


 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тони Шнайдера":
  Благодаря за подсещането братчед :)
  Историята в Русия, а и в България все още слугува твърде много на политиците, а повече от 50 години вече са минали...
  Говоря за политическата оценка на руските политици към руснаците, точно както го направиха германците след Хитлер...
  Иначе аз моята съм си я дал :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#22] от "penetrating": Говоря за политическата оценка на руските политици към руснаците, точно както го направиха германците след Хитлер...

  Братчед, германците бяха принудени и заставени да направят днешната оценка на Хитлер и национал-социализма. Налудничаво е да отричаш очевидното, само защото не ти харесва и не ти пасва на разбиранията. Третият райх беше връх в развитието на Германия - аутобани, промишленост, наука. Неслучайно победителите разграбиха всичко и откараха немските специалисти в САЩ и в Русия. Това са фактите. Без нацистка Германия, днешна Германия нямаше да е №1 в Европа, а като качество на продукцията - световен връх. Един небостъргач не започва от последните 2 етажа:)

  /не се чете/
 24. 24 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  http://chronologia.org/ - Фоменко, Носовски
  http://chronologia.org/bl/0-VelichiJT.pdf - Й. Табов (България) ако в горния сайт идете на българския език.

  Препоръчвам "Падането на Стара България" от Йордан Табов.

 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Бабий Яр, текст и музика Нателла Болтянская

  https://www.youtube.com/watch?v=MTDfxuj39rE

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  И бързо още в началото на 60-те години един по един или вкупом Вознесенски, Ахмадулина, Окуджава и Рождественски започват да ходят по света, за да разпространяват идеята за социализма с човешко лице.
  Булат Окуджава не е бил от тази група

 27. 27 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 364 Неутрално

  До коментар [#22] от "penetrating": Говоря за политическата оценка на руските политици към руснаците, точно както го направиха германците след Хитлер...Братчед, германците бяха принудени и заставени да направят днешната оценка на Хитлер и национал-социализма. Налудничаво е да отричаш очевидното, само защото не ти харесва и не ти пасва на разбиранията. Третият райх беше връх в развитието на Германия - аутобани, промишленост, наука. Неслучайно победителите разграбиха всичко и откараха немските специалисти в САЩ и в Русия. Това са фактите. Без нацистка Германия, днешна Германия нямаше да е №1 в Европа, а като качество на продукцията - световен връх. Един небостъргач не започва от последните 2 етажа:)
  —цитат от коментар 23 на Тони Шнайдера


  Ще си позволя да не се съглася с вас, баджанак ;) Не слагайте каруцарите пред коня. Нацисткият режим имаше тези постижения, щото те вече бяха развит потенциал - научен, промишлен и културен, ако щете - на германците като народ и общество. Защо същите тези културни германци допуснаха да ги яхне Хитлер и националсоциализмът е друга тема.

 28. 28 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  На потеря13 червеноруските възгледи му пречат - явно произхожда от АБпФК

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 29. 29 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Свончо, бил е, бил е Окуджава...ха-ха-ха

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#22] от "penetrating": Говоря за политическата оценка на руските политици към руснаците, точно както го направиха германците след Хитлер...Братчед, германците бяха принудени и заставени да направят днешната оценка на Хитлер и национал-социализма. Налудничаво е да отричаш очевидното, само защото не ти харесва и не ти пасва на разбиранията. Третият райх беше връх в развитието на Германия - аутобани, промишленост, наука. Неслучайно победителите разграбиха всичко и откараха немските специалисти в САЩ и в Русия. Това са фактите. Без нацистка Германия, днешна Германия нямаше да е №1 в Европа, а като качество на продукцията - световен връх. Един небостъргач не започва от последните 2 етажа:)
  —цитат от коментар 23 на Тони Шнайдера


  Значи 10 милиона убити,още около 6 в плен,върнали се след между две и десет години и сринати до основи градове,предприятия и инфраструктура,разделена държава и загуба на Източна Прусия,защото това е резултата от управлението на Хитлер са основа за просперитет.Гениално,до степен идотско

 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "sweeper":
  До коментар [#30] от "slonsco":

  Братчеди, уважавам мнението ви - опитайте се да направите и вие същото, с моето. Не мисля да си губим времето като се убеждаваме и разубеждаваме, взаимно. Виждате ми се интелигентни хора. Да, Германия плати тежка цена за изгубената война. Говорех за национал-социализма като идеология. И тя има един недостатък - може да съществува само в Германия. За разлика от комунизма и демокрацията, които са интернационални. Затова и Германия загуби войната. Можеш да се сражаваш с целия свят, но не можеш да победиш. Грешката на Хитлер е, че не си даде сметка за това. Темата е много дълга и честно казано, не ми се коментира. Приятна вечер

  /не се чете/
 32. 32 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Неутрално  Никога не ми е харесвала поезията на Евтушенко и винаги съм се чудела, какво намират руснаците в нея.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тони Шнайдера":

  Възможно е братчед :), но и преди Хитлер германците бяха добри. Не знам доколко е ивестен този факт, но почти 70% от американската нация са с германски корени :)
  А това не им помогна като издигнаха Хитлер и както и не им помогна като го развенчаха (дали под наиск или по собствено убеждение)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#27] от "sweeper":

  Точно така :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#30] от "slonsco":

  Не, основата за просперитета е да си направиш честно равносметката, да оцениш трезво и да продължиш напред :) (е, частично и заради плана Маршал)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 966 Неутрално

  За жертвите на глада в блокадния Ленинград вината е изцяло на съветското ръководство.Ленинградските заводи са паботили,произвеждали военна продукция и дори са я доставяли на Червената армия извън Ленингадския фронт.Имало е възможност и за снабдяване ,и за евакуация.На комунистическите бонзи нае са им липсвали дори луксозни продукти и стоки.

 37. 37 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#32] от "Cassi": Никога не ми е харесвала поезията на Евтушенко и винаги съм се чудела, какво намират руснаците в нея.

  Братчед, така говореха навремето и за една квартална курв@ - никой не я харесваше а всички мъже гледаха да замръкнат при нея. И друго искам да попитам - кой си ти за да има твоето мнение някакво значение? Кой си ти в поезията? Кой си ти в изкуството, в политиката, в науката, в хирургията и дори в играта на покер. Кой си ти! Едно форумно нищо, което се опитва да стане нещо, отричайки Евтушенко. Големите не се нуждаят нито от нашите аплодисменти, нито ще ги засегне нашето оплюване. А моят съвет към теб е - първо порасни до раменете им, а после ги гледай отвисоко.

  /не се чете/
 38. 38 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#33] от "penetrating": но и преди Хитлер германците бяха добри.

  Напълно съм съгласен с теб, братчед. Германците бяха добри и преди Хитлер, и преди Бисмарк. Ще бъдат добри и след Меркел. Ние бяхме зле и през турско, бяхме зле и при капитализма, както и при социализма. Сега сме зле и при демокрацията - едва ли има учудени. Когато една нация е зле, тя винаги ще бъде зле - втори закон на Шнайдера:)

  /не се чете/
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тони Шнайдера":

  :)
  Частично съм съгласен, все пак ние сме били в отлична кондиция, когато са ни наричали "прусаците на Балканите"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "penetrating": все пак ние сме били в отлична кондиция, когато са ни наричали "прусаците на Балканите"

  Единият ми дядо беше от тези "прусаци" на Балканите. Земеделец, баща на 7 деца/майка ми най-малкото/, участник в 3 войни и 2 години пленник на Егейските острови. Аз не съм достоен и цървулите да му вържа.

  /не се чете/
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони Шнайдера":

  Ето братчет, трябва да се върнем към това състояние на увереност, независимост, вяра в собствените си сили, съзидание и упорство. Имаш го в кръвта си - "малкия прусак" как ти звучи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating": Ето братчет, трябва да се върнем към това състояние на увереност, независимост, вяра в собствените си сили, съзидание и упорство. Имаш го в кръвта си - "малкия прусак" как ти звучи :)

  Прятелю, аз никога не съм излизал от това си състояние - все пак съм внук на дядо си. И качествата които си изброил, винаги съм ги носил в себе си. Пренесъл съм ги със зъбите си. Не съм ги предал и не съм се предал. А това, как ми звучи - ами звучи ми самотно. Това че ме уважават и ми имат страха в квартала е твърде жалка утеха. Дядо ми се е сражавал при Дойран и до него е била цялата българска армия. А до мен, няма никой. Моето дори не е сражение. Няма и да има победа. Знам го. Но както е казано в Библията : и в долината на мрачната сянка ако ходя Няма да се уплаша . Това е.

  /не се чете/
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#42] от "Тони Шнайдера":

  Само едно мога да добавя: Не се предавай :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#43] от "penetrating": До коментар [#42] от "Тони Шнайдера":
  Само едно мога да добавя: Не се предавай :)

  Няма!

  /не се чете/
 45. 45 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 223 Неутрално

  City of Poughkeepsie - чете се "Пукипси", а не "Пъкипсий", както го е транскрибириал авторът. Малко и скучно градче в Долен Ню Йорк.

 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тони Шнайдера":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1478 Гневно

  До коментар [#37] от "Тони Шнайдера":

  "кой си ти за да има твоето мнение някакво значение?"

  Човек, който не харесва поезията на Евтушенко. Длъжна ли съм да харесвам всичко, пред което някой се прекланя? Аз и Пикасо не харесвам, например. И имам право да не харесвам когото и да било.
  А ти кой си, че да ми държиш сметка?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#19] от "princess_x":

  А беше много просто да се поправи на "а мразят ме с дръглива злоба"(макар че и дръглива е неверен превод), ако авторът беше погледнал оригинала, вместо да цитира нескопосен превод. Иначе той не се чувства длъжен да преведне "глоубтротър" или "луксозни пентхаузи" , понеже така е по-шик, но стиховете на Евтушенко дава в тъп превод. Казвам това като критика към статията, а не в защита на Евтушенко, който безспорно беше един прехвален по соц. време автор с двойнствен ( да не кажем двуличен) характер и като поет и като човек. Статията е набързо нахвърляна, с извод под формата на неприятно разпасан и безумно дълъг въпрос: "Но кой, кой наистина бе Евгений Евтушенко? Литературен стахановец, произвеждащ безчислени страници в прослава на Сталин, а после и против сталинизма, за заводите и за работниците, литература силно комуникативна, литература, която не може да съществува без хиперболи през ред и която облъчва публиката, защото винаги е написана, за да бъде изпълнена с микрофон и мощни тонколони (независимо дали с разрязани крачоли и дали в съпровод или без съпровод на "упадъчна" музика)? " Господни доцентът можеше да се постарае малко повече. Поне на езиково ниво.

 49. 49 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Евтушенко вече го няма.

  За по-малко дръглива злоба - Путин на кино в почивка:
  https://www.youtube.com/watch?v=rgaz1bwBhsg

  Актьорите са добри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK