Гласоподавателите не са баница

Студенти от Софийския университет и преподаватели, които подкрепят студентската окупация, се събраха на протестно шествие в Деня на народните будители през 2013 г. Проф. Александър Кьосев беше сред тях

© Юлия Лазарова

Студенти от Софийския университет и преподаватели, които подкрепят студентската окупация, се събраха на протестно шествие в Деня на народните будители през 2013 г. Проф. Александър Кьосев беше сред тяхРезюме за нетърпеливи читатели:


Долното са мои мисли за изборите, резултатите, вината, целите и перспективите. Ако сте убедени, че истината ви е ясна и без това, не четете нататък. Само ще се досадите от объркващи аргументи.


Седях си в къщи след изборите и размишлявах за различни неща. Чаках да изтекат гнойта и хейтът, които се лееха по "Да, България" (авторът беше кандидат-депутат от "Да, България" в София - бел. ред.), мислех по най-важните обвинения и за моята собствена позиция. Ето какво измислих, то включва и въпросите за вината от поражението или гордостта от спечелените почти 3%.
То е лична позиция, нека подчертая това, мое тълкуване на мотиви, намерения и резултати.


Какво искахме ние – тези, които започнаха този рискован политически проект?


Представителство в парламента? Да, разбира се, човек затова се явява на избори. Не скочихме летвата, не влязохме - и това не е добре. Оттук следват горчиви реалности, които трябва да се погледнат в лицето. В парламента няма да има алтернативни гласове при предстоящите важни решения и избори – за Висшия съдебен съвет, за председателството на ЕС, за толкова много други неща. Няма да има хора, които поне да се опитат да блокират престъпни решения. И това, да повторя, никак не е добре.


Но искахме нещо далеч повече и това ми се вижда по-големият проблем. Искахме социална мобилизация и промяна на мафиотска България. Това предполагаше наново активизирани граждани, нова голяма маса, много повече проценти от зрелите българи, които гласуват за тази кауза. Искахме да попречим на това и да бъдем катализатор на мобилизация.


Спечелихме нови избиратели, около 20 000, изтръгнахме ги от негласуващите. Това е добре, но е малко, недостатъчно. Можем, разбира се, да сме горди с това, че сме ги спечелили за кратко време, без субсидия и пари, без медиен достъп, срещу много мръсни атаки и срещу "приятелски огън", насочени към нас – но те пак няма да станат повече. Не можахме да мобилизираме повече, а трябваше. Сега ще мислим, ще си ближем раните и ще си ядем месата.


Това е вината, включително лична, която чувствам. Че толкова ни е била силата и убедителността, активизирали сме малко нови хора, и то главно подобни на нас, макар че дефицитът на справедливост далеч-далеч не е само явление в нашите кръгове. Защо хората, различните хора, от разни групи и прослойки, които живеят в несправедливост, не чуват посланията срещу нея? Тепърва ще мислим.


Чувствам ли вина, че 300 000 избиратели от "градската десница" не са представени в парламента? Честно казано, не. Това са хора умни, образовани, ориентирани, способни сами да мислят и избират. Те следят политическия живот и бяха предупредени, че риск от "разцепване" има, ушите им бяха продухани от натрапчиви Касандри, които в детайли им казваха какво може да се случи. Накрая някои от тях дойда при нас, други останаха при Реформаторския блок или "Нова република", трети отишли при ГЕРБ да гласуват на сигурно. Ако разните хора са гласували така, както са гласували, това означава, че всеки един от тях, всеки един от тези избиратели, си е поел риска. А тези, които не са искали да си загубят гласа и са гласували за ГЕРБ, могат да бъдат щастливи – те със своя кух антикомунизъм са вече политически представени. Аз отговарям за моя риск, те – за своя, те са големи, не са деца.


Псевдоанализаторите, които говорят че Х бил взел от Y, че Y бил "откраднал" от избирателите на Z, са циници. Те приемат, че хората не са избиращи и информирани граждани, мислещи индивиди, способни да избират и да отговарят за избора си, а са електорална баница, която разни политически технолози, интриганти и конспиратори режат както им скимне. Подобни анализатори се държат към "градската десница" като към поредната дезориентирана и инфантилна, неинтелигентна маса, която се люшка насам натам под лозунгите на случайни демагози.


И тук трябва да се добави нещо по-важно от горните аргументи за мястото на вината. То е свързано с йерархията на целите.


Колкото и да е важно представителството в парламента, то не може да бъде истинската цел. Защото не можем да се задоволим със скромно, все по-намаляващо, накрая мизерно представителство. Та то накрая от само себе си ще изчезне, ако не сега, то след няколко години – не разбирате ли това?


Затова истинската цел е масирана гражданска мобилизация, събуждане на онези, които не гласуват - за да гласуват не просто срещу мафията, а с позитивни програми за реформа (да-гласуване), за друг тип парламент, за социална промяна.


За онези, които мислят, че подобна мобилизация е напълно невъзможна и че това са разни утопии на губещите, ще напомня, че ГЕРБ не съществуваше преди 10 години, възникна от нищото. Че пред очите ни се случиха мобилизации на червени и популистки (патриотарски) eлекторати, че лицето Корнелия Нинова (!) мобилизира стотици хиляди. И ще ги помоля да следят какво става в момента във Франция, която беше почти в лапите на национализма и популизма, но един кандидат за президент предизвика контрамобилизация на проевропейски и антипопулистки сили.


Мобилизацията е възможна, въпросът е защо я катализират други, а не ние.


От 1990 г. електоралната активност (т.е. гражданския избор) у нас намалява – от близо 90% след 2009 г. гласуващите са закрепени някъде около 50%. Казано от историческа перспектива, това намаляване е стремително. От демократичната гражданска общност стъпка по стъпка остават отвратени и омерзени, аполитични постелекторати, плюс твърдите ядра, купените клиентели и несигурните периферии, гласуващи като махало - винаги за предполагаемия победител.


Гражданите гласуват все по-малко за това което искат, самата роля "гражданин" е на път да изчезне. На практика половината население не гласува (някои казват, че в електоралните списъци имало много има мъртви души, които вече не са в България, та процентът (на гласуващите в България) бил всъщност по-висок. Но това само означава, че българите в чужбина също не са мобилизирани, от тях гласува един на всеки 20 души). Ефектът в дългосрочен план: докато броят на гражданите избиратели намалява по описания начин, броят на клиентелистки и популистки организираните "избиратели", плюс броя на купените гласове, расте. Накрая "дясното" беше изместено от своята имитация ГЕРБ, остана малка и объркана "автентична десница", всъщност дълбоко разединена от каузи, поколенчески разлики и лични отношения.


В контекста на тази обща рамка - нима искаме да се борим за все намаляващо, все по-мизерно парче от баницата, за това ли мечтаем? Представителството няма да се увеличава, ако тенденциите се запазят. Точно обратното.


Тепърва ще анализираме защо очевидните послания на "Да, България" - за справедливост, срещу корупцията и мафията, срещу унизителната бедност - не можаха да мобилизират достатъчно нови граждани (но все пак да не прекаляваме, активизирали сме на наша страна 100 000 души, а избирателната активност в сравнение с 2014 е увеличена с 6% – макар и недостатъчно, това е повод за надежда).


Но чуйте ме добре. "Да, България" може да успее, а може и да не успее, това зависи от нейните членове и от нейните привърженици, от ефикасността на послания, партиен апарат, работа по места, финансови възможности и енергия. Но дори тази нова партия да не успее, да изгори като толкова други проекти, целта няма да се промени. Защото онова, което наистина искаме, не би могло да бъде мизерна депутатска група от биещи се по всички фронтове хора, спечелена с машинации и с лозунги, вариращи думата анти-, удържано едвам едвам с хитри тактически коалиции. Целта е социална мобилизация на много хора, граждани, които смятат, че така повече не може. На много повече от 300 000, спомнете си началото на 90-те, не гледайте само под носа си. И последваща от това промяна на парламента, изпълнителната и съдебната власт, реформа. Социална промяна на целия модел.


В момента освен за всичко друго воюваме и за картина на българския свят, в който живеем. Това е война на ориентациите и интерпретациите. Според една от картините България стои икономически добре, популизмите в нея са слаби, страната е остров на стабилност и политическа «нормалност» в Източна Европа и преживяващия кризи ЕС, БВП се вдига, а българският избирател е постъпил «мъдро», като е разпределил така властта между големите партии, та те взаимно да се контролират, ГЕРБ е десница, БСП е левица (поради тази стабилност и "нормалност" избирателната активност намалява, както в толкова други цивилизовани страни).


Според друга в страната въобще няма леви и десни партии, а само имитации - тъй като има единствено партийни централи, командващи клиентелистки и корупционни мрежи, и само декламиращи някакви идеологии, сини или червени: отсъства върховенство на закона, съдебната система е превзета отвътре, а повечето партии са инструменти на олигархията (и от тази перспектива избирателната активност намалява от отвращение, от усещане за безсмислие и липса на перспектива). Кое е вярно – изберете си сами.


Аз смятам, че е вярно второто и че неговата доминация се дължи на разпадането на гражданската общност. Тя трябва отново да се мобилизира, а българското общество трябва да се реполитизира и демафиотизира. Ето какво според мен значи «България да стои високо». А в дългосрочен план малките цели (например да не загубим и скромното представителство, което имаме) водят до задънена улица и са автоунищожителни.


Та така мисля. Това е целта, истинската и голямата. Тя би следвало да обединява, не да разединява.


Текстът е от "Фейсбук". "Дневник" го публикува с разрешението на проф. Кьосев


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  "Искахме социална мобилизация и промяна на мафиотска България."

  Много хора искаме това, но възгледите на мнозина и консервативното мислене пречат за бърза промяна. Важното е, че се започна

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Изчетох го цялото послание и не ме убеди много много. Голямата цел​ трябва да обединява... Ами пак липсва всякакво смислено обяснение, защо не се коалирахте с Нова Република, това щеше да е абсолютно принципна коалиция за постигането на тая голяма цел, която влизаше в НС! От тяхна страна нямаше никакви условия!
  Мобилизирали сте 100.000 избиратели на ваша страна, ами едно 80% от тях щяха да гласуват за НР, ако не бяхте вие и да ги вкарат в НС.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 868 Неутрално

  "..българското общество трябва да се реполитизира и демафиотизира..." - на българското общество му харесва да е безразлично и мафиотизирано! Това са изводите от последните 27 г..........

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Да-то стана НЕ. Това, че обединението на демократичната общност не се състоя, се дължи на партиен и личностен егоизъм, предимно в ДБ.
  Сега ще ни управляват персони, различни от кофтия Радан, без контрола на П.Славов и М.Димитров. Това патреотарско НС ще избере половината ВСС и ще прекрои Избирателния кодекс.
  Та невинността и мечтанията приключиха, сега сме в шибаната реалност.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Колкото и да е важно представителството в парламента, то не може да бъде истинската цел. Защото не можем да се задоволим със скромно, все по-намаляващо, накрая мизерно представителство. Та то накрая от само себе си ще изчезне, ако не сега, то след няколко години – не разбирате ли това?"Ами разбираме го това,ние дето гласувахме за ДСБ го разбираме също.Разбираме също,че така от само себе си ще изчезне и здравеопазването и образованието,ама разбираме също,че и много станаха вождовете в дясно,разбираме,че при сходни идеологически виждания и почти припокриващи се програми трябва да има обединение.Аз гласувах за ДСБ,но харесвам и вижданията на Христо Иванов,как да гласувам за двамата.В бедна България не е реално да очакваме повече от 300-400 хиляди гласа за десницата и когато тя е разединена,резултата е този.Сядайте,оправяйте си отношенията,лични,по програмите,идеологически различия доколкото ги има и на следващите избори искаме да гласуваме за обединена десница.Успех.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Все още сме на етап всяка коза за свой крак. Всеки е по от другия. Ще трябва да си го изстрадаме. Иначе Бойко вече я е закъсАл.

 7. 7 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Уважаеми, няма количествени натрупвания на качествени хора. тълпата не се интересува от вашите предложения и мненения. Тя /тълпата/ иска хляб и зрелища. Всеки българин има къща, кола, парче земя и собствено мнение и това му позволява да живее без да учи, без да има мечти и БЕЗ ДА Е СВОБОДЕН във вашия интелектуалин смисъл на свободата. Но тази тълпа е по своему свободна: да псува, да мрази, да избира между ментето и втората упоотреба, да бие, да краде и да ПРОСТЕЕ, КУФЕЕ и т.н.

  Кой го интересува как е откраднат завод или кой е подпалил складовете в Пловдив. Важно е кой е вкарал гол, кой кого е прецакал, коя се е разголила повече и т.н. това са световни тенеденции и общуества с повече култура също страдат от простотията. Пишеш в бука и си доволен. Коментираш в Дневник и си върха. И ти стига....
  Като капак на всичко отиваш лятото до Гърция или Турция. не плащаш на къмпинга и си купуваш евтин зехтин. Кеф...
  Та тава е г-н Авторе...

 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1622 Любопитно

  “Мобилизацията е възможна, въпросът е защо я катализират други, а не ние.”

  Aвторът, така и не стига до отговор на въпроса, който сам си поставя?!
  Няма и как да бъде друго яче, в пост почиващ на фалшива самокритичност, който внушава единствено, че вината изборния провал е някде наоколо, но никога в самите виновни!

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Чудесна статия, защото в следтоталитарни условия така и не разбрахме, как изглежда политиката по света. Всичко започва от индивидА. Същият е съмишленик с други индивиди по някаква тема и се обединява с тях на първо място неформално. Срещи, разговори, интернет форуми, чат стаи, нюзгрупи, а сега най-вече фейсбук. Когато се събере критична маса, обединението се формализира в някакво сдружение. Профсъюзи, съсловни организации, природозащитни движения, съседски и земляшки организации, пациентски организации, образователни инициативи, асоциации на ощетените от някаква законова несправедливост и т.н. Тези вече систематизирани обществени настроения си търсят партии и личности, които да ги представляват.

  Поне в големите градове отминава времето, когато някой си пуска телевизора и ще гласува за някого, защото онзи много го кефил, какви пламенни речи "опъва" и "как им ги рЕди на останалите".

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8889 Неутрално

  Всяка предизборна кампания е фактор както за победа, така и за загуба.
  Направете си изводите !

  [email protected]
 11. 11 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 646 Неутрално

  От мнението на Алекс.Кьосев, а също и на К.Янакиев се разбира, че политиката и политическият успех не следват и не са присъщи за интелигентните, ерудирани и културни хора.
  Тяхната работа е да се занимават с просвещение и обществено възпитание. Тяхна работа е да си/ни обяснят защо толкова елементарни хора, като Байуй и Лъжата печелят избори и защо българите нямат никакво доверие в собственото си значение за подобряване на живота си.

  Navigare Necesse Est
 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#4] от "Лелка":

  като че ли точно това им обягва на тези ДАБ анализатори... техния неуспех не е просто един "добър старт". Техният неуспех в нашия реален свят е това, че ще имаме волен във властта като патерица на борисов и вместо хора като П.Славов и М.Димитров да дърпат ЮБойко към светлото и европа, каракачанов и сидеров ше го дърпат на североизоток.. това не си заслужаваше никое самоутвърждение...

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Статията ми хареса , но не може да се изкарва, че "ДА България" е светлината, а тези които гласувахме за НР или някои за РБ сме глупаци. Самовлюбването води до такива падения като на тези избори.

 14. 14 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  За съжаление ДСБ имаше проблеми с лидерството си. Ако Нова Република бяха издигнали друг лидер, ако "дясно" се използваше повече като визия и по-малко като етикет, ако енергията беше положителна, ако консерватизмът не беше задължителен... можеше да бъде. А следващия път ще се мисли ли по тези въпроси или пак се очаква всички демократи да се подредят след ДСБ автоматично, който и да е водачът, каквито и да са посланията?

 15. 15 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Авторът да ме прощава ама Христо Иванов ни предложи един политически хермафродит който не бил нито ляв нито десен при това в най-неподходящия момент. Истината е че много хора се увлякоха по Да България не защото харесаха притчата им и не защото Христо даде много доказателства че е способен да свърши нещо на практика, а защото Радан се подведе по него и му направи една широка кампания жервайки собственото си политическо АЗ и собствената си партия.

  Христо е син на виден комунистически род и на него това му е и в гените и в първите 7 години. Той може и да не е щастлив и горд от този факт, но няма как да не се стреми да избяга от идеологическата плоскост. За него много по-удобно е вместо проблемите да бъдат търсени в идеологическото начало те да бъдат пренесини в практическа плоскост където семейният му грях не съществува или поне е незабележим. Вместо да се справяме с първопричините сега ще борим тяхните последствия. Не са БСП и тяхната историческа обремененост тези които създадоха и поддържат ненормалната обстановка в България, а са мафията, Пеевски (КОЙ), корупцията, все политически безполови категории които всъщност са резултат на първопричината. И сега ще оставим на мира миналото и настоящето на БСП за да търсим причините в Пеевски. Плитко скроено от Христо! Вместо да атакуваме вируса ще лекуваме високата температура.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 16. 16 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Истината е, че на близо 50% от имащите право на глас българи изобщо не им пука кой ще управлява, което всъщност е добре! Колкото по-малко зависими от държавната хранилка има - толкова по-добре. Факта, че толкова много хора въпреки опитите за политизиране, са извън политиката е много добра перспектива, особено на фона на отровната предприемаческа среда създадена от европейските фондове.

  П.С. "без медиен достъп" - това, че "Да България" или пък "Нова република" не са имали медиен достъп изобщо не кореспондира с истината.

  Проеврпейските партии, към които се числят и ДА България и Нова република, всъщност подкрепят многогодишен модел на грабеж на западно-европейските данъкоплатци от български мутри, чрез еврофондове... и всичко това в името на "европейските ценности". Въпросните партии подкрепят същия ЕС, който спираше фондовете на БСП, но пускаше същите фондове когато ГЕРБ поеме властта. И познайте - не защото ГЕРБ по-малко краде... ЕС просто си купуват политически комфорт тук и хич не им пука за "европейските ценности". Ама хич. За тези ли проевропейски партии да гласуваме? За този ли ЕС? Ами не. Ще гласуваме за цирк в парламента, а като му дойде времето и по улиците. И тогава който бил умен ще изплува, който не - пак ще се удави в мизерия и беднотия.

  И 3% ще са ви много, докато разсъждавате като ветропоказатели и тълкувате от една страна като социална "взаимопомощ" и солидарност на ниво ЕС и медииния ефир предоставен ви "даром" от Прокопиев, а от друга сте десни политици и корупция е само когато същото прави някой друг.
  Липсва ви принципност, пичове, а не да си замъглявате главата с "европейски ценности"

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Професорът много неправилно мисли, че те са мобилизирали негласуващите. Хората, които искат борба с мафията и олигархията, срещу корупцията и за съдебна реформа засега са константна величина и колкото повече са партиите, които се борят за това , толкова по-малки ще са резултатите, постигнати от тях. Слушала съм и други коментари на Кьосе и съм останала с впечатление, че е десен човек. Кога започна да мисли, че няма такова животно, като ляво и дясно.

 18. 18 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Каква бедна България, бе!? Най сте ми сладки такива бедняци. Изгодно му е на някой България да е бедна.. за да може ТОЙ да я направи богата ли, кво? България е една от богатите държави в ЕС с един от най-малките публични дългове и най-голям процент на хората със собствено жилище! Бедна ти е главата на тебе! https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate може и в ЕВРОСТАТ да си прегледаш данните!
  Бедняк!

 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  Елитарните анализи вършат работа при елитарна аудитория. А тя е ограничена, особено у нас. Мислете как да привлечете и "простолюдието".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Ще гласуваме за "обединена десница "тогава когато спрат вътрешно партийните "надскачания"КОЙ е по-по най!Десницата ще се обедини,когато ни докаже,че ние,които искаме най-после ДПС и БСП/БКП/вън от властта сме по-важни от техните дребни ,"конюнктурни"заяждания /и то между отроци на МАНДРАДЖИИТЕ/ както и без "насоки от Драгалевци!
  лукарски,Ненков и Москов,които го разбраха явно не бяха достатъчни!
  Победи пак ЗАДКУЛИСИЕТО - Бойкикев,Таков и сие.!

 21. 21 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "ушите им бяха продухани от натрапчиви Касандри, които в детайли им казваха какво може да се случи"

  И то се случи

 22. 22 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#19] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Как да стане като летят в културния си онлайн космос и не разбират дарвиновите аргументи за оцеляване на простия селянин, а дори и да влязат в тази игра, ще се преобразят в "ГЕРБ 2" по-бързо от колкото "ДС" в "ГЕРБ 1"?

  За мен "десните" и "антикорупционни" политици нямат грам идея как работи западната корупция, чрез която се управляват обществата по западен модел. Или пък знаят, но защо си мислят че пък силните на деня също не знаят :-) хаха. Сигурно затова не могат да хванат 4ката..

 23. 23 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Един откровен циник който се опита да стане депутат...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Обединяване, лицемерни глупости. Сашо, виновни сте, и то много. Калин Янакиев ви го каза.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Защото не можем да се задоволим със скромно, все по-намаляващо, накрая мизерно представителство. Та то накрая от само себе си ще изчезне, ако не сега, то след няколко години – не разбирате ли това?"

  Това е много правилно. Не може да се правят промени с 4% нормални политици в парламента. Това се видя и от коалирането на РБ с ГЕРБ - не става.

  Това, че нормалните партии останаха извън парламента е шанс да обмислят и начертаят нова стратегия за това как да привлекат избиратели. Има място и за нормална дясна партия и за нормална ляво-центристка, но те трябва да стигнат до повече хора. Има що годе нормално мислещи хора гласуващи по навик за ГЕРБ и БСП - там трябва да се хвърлят усилията. Когато нормалните партии вземат по 15%, няма да се налага да делят един електорат.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 26. 26 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако наистина ЕС подкрепя България не трябва да приема нито един вариант за правителство освен коалиция ГЕРБ-БСП-ОП. Това има потенциала да разтури изоснови двете най-големи партии в политическият живот на България и ще отстрани популистите националисти от властта.
  Да ама никой в ЕС няма топки на такава стъпка спрямо техния .. как беше "много добър приятел" Бойко. Хахах :-D

 27. 27 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Гласоподавателите не са баница, но крайният резултат от изборите показва кой какво парче от баницата ще притежава след гибането (нагъването, мачкането). Гибаницата показва кои от гласувалите ще са представени. Гибаница, гибаница, гибаница и след няколко повторения си остава (ги)баница. Излиза, май, че гласоподавателите са баница, каквото и да си говорим. Затова да си прочетем надписа над Народното събрание, за да може да има повече представени гласоподаватели.

 28. 28 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#27] от "hammurabi":

  Естествено! Той бойко без да иска го изпусна оня лаф за мат'ряла ама от тогава 3 пъти го избират :-D :-D
  А тия ми ти умни убавци, колкото повече се еманципират от баницата, толкова повече се отдалечават от четворката :-)

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на adrianaczer
  adrianaczer
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "Подобни анализатори се държат към "градската десница" като към поредната дезориентирана и инфантилна, неинтелигентна маса, която се люшка насам натам под лозунгите на случайни демагози."
  Струва ми се, че "градската десница" се държи точно както по-горе е описано.
  Обвинявата ДаБългария в какво ли не, като че ли не е бил техен рискът за кого гласуват
  и съответно не е тяхна и отговорността.
  Парадоксъте е, че ако не гласуваш няма как да влязат в парламента, но и да гласуваш, може и да не влязат. Трудно е, но такава е играта.

 31. 31 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 595 Неутрално

  моралната пластичност на Ганьо Кьосев лъщи с всичка сила в израза му за "кухия антикомунизъм" - езин много червен израз и много използван от червените израз; но ганьовци като тоя и Ганьо Бойкикев много бързо ще свалят картите и немалкото почтени хора, които им се вързха на либералното говорене, без да се сетят отде идва това "и едните и другите са маскари", ще им видят ганьовските дисаги и ще ги оставят като псета да се изядат един друг; щото тия само като има тлъста плячка са заедно, иначе сами не могат да се гледат в огледалото

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Авторът на статията наистина е изключителна личност. От хората, които формират интелектуалния капитал на нацията. От години следя публикациите му. И все пак - какво е мястото на "интелектуалните кръжоци" в политиката? На вечна опозиция и на жива съвест на обществото ни, или на тази част от профанните партии, която им дава "мисъл и смисъл", и цел, и енергия да водят обществото ни напред? Формата като недостижим вечен двигател, или формата като ентелехия? При втората хипотеза формата ще трябва да се примири с грубостта и инертността на материята. И да успее да я задвижи. А това си е наистина яка черна работа. Но пък - откъде да внесе достатъчно сини марсианци човек? Нека много уважаваният от мен автор ме извини за шегата.

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#11] от "Schopenberg":

  ,,... че политиката и политическият успех не следват и не са присъщи за интелигентните, ерудирани и културни хора....,,

  В България имало интелигентни, ерудирани и културни хора, та това е оксиморон ве човече. Какви интелигентни и културни хора сте като употребявате каруцарския език на каруцарите от Илиянци, те ви вашите думи (БАЙ Х, Тиква, Тиквоний, Будалевски). Да си чул Борисов да рече за най умния от най умните Радан еди какво си и еди какво си епитет. Та оправете си езика и тогава търсете кусурите на Народа

 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Целта е ясна, но истината за вялото представяне на "Да, България" е, че не бяха дотатъчно убедителни (доста разнопосочни личности като кандидат-депутати) и посланията им достигнаха много малка част от избирателите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Гневно

  Александър Кьосев още не е разбрал, че Бърни Сандърс е бъдещето.

 36. 36 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Политик , който няма за цел партията му да влезе в парламента и да участва в изпълнителната и законодателната власт, като планира, отстоява и провежда политика, а разчита на гражданска мобилизация около някаква плкатформа, проект или някаква друга измислица, е бутафорен политик!

  БУТАФОРЕН !

  Единственото, което постига , е разпиляване на вота и СЛУЖИ на ОФ- то!
  Шефката Корнелия е доволна!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 37. 37 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#2] от "virtual brain":

  пак липсва всякакво смислено обяснение, защо не се коалирахте с Нова Република
  —цитат от коментар 2 на virtual brain


  Верно, в тази статия го няма обяснението. Но, мисля, че не е трудно да си го представи човек. Да България е нова партия. С декларирана една главна цел. Тя не е "още едно СДС" или "още едно ДСБ". Тази нова партия трябва да си намери своята идентичност. И трябва да убеди колкото може повече хора в своята идентичност.

  А какво ще стане ако регистрирана-нерегистрирана направи коалиция с ДСБ? Може би щеше да влезе в парламента. Ама какво щеше да стане с нейния образ? Още едни нови малки десни . . . И всякаква надежда да покаже своята платформа и да търси подкрепа и избиратели за своята платформа щеше да е завинаги загубена. Според мен те не са направили грешка.

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#37] от "lemonadejoe":

  не, но "нови малки десни", а десни, част от малцинство, което реално обаче има власт. в парламента. а сега случаят е "още по-малки недесни, квазилиберали", които са велики, неразбрани и като такива...обречени да останат извън от реалната власт.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#34] от "Cassi":

  точно така. и Кьосев тук го играе ролята на гранд-интелектуалеца, който неуспешно се мъчи да зачисти акито след явното осиране, да ме прощават. съжалявам, че не звуча достатъчно културологично, да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Дрън-дрън, празни приказки на т. нар. интелектуалци ("най-умните" и "най-моралните") - че кой не е против мафията, за реформа на съдебната власт и т.н и т.н.. Повечето от изводите не струват пукната пара. Преобладаващият брой на гласовете в "Да Българишя" идват от главните съюзници - "зелените" и хомосексуалистите...
  Това ИЗОБЩО не е партия имаща НЕЩО ОБЩО с дясното, например с християнския морал нито с антикомунизма (бил той "кух" или "плътен"). Че в ръководството и създателите 80-90% са деца и внуци на АБпФК, какво дясно, какви 5 лева...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#37] от "lemonadejoe":

  Казвате, че "Да, България" отказала коалиция с ДСБ, защото търсела как да запази своята идентичност и да изгради своя образ...?
  Добре, как си запазиха идентичността и какъв образ си изградиха в коалицията, с псевдо-еколози и гейове...?
  Някои, по-горе много правилно отбелязват, че няма смислен отговор на въпроса, защо нямаше коалиция с ДСБ?! Оправданията на обкръжението около Христо Иванов, доста издишат и са откровено наивни, да не кажа нещо друго...!
  "Да, България" за голямо мое съжаление, се оказа абсолютно политически неориентирана и обилно гарнирана с откровено левичарски залитания, ръководена от високо образовани, но абсолютно наивни и лишени от каквато и да било прагматичност хора! Утре да има избори, пак ще направят същите глупости...!

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Ами пак липсва всякакво смислено обяснение, защо не се коалирахте с Нова Република, това щеше да е абсолютно принципна коалиция за постигането на тая голяма цел, която влизаше в НС!
  На този въпрос получихме нулев отговор!
  Започвам да си мисля, че целта е постигната - да няма истинска десница в парламента!
  Не обвинявам проф. Кьосев - друг стои зад тази идея.
  Искам смислен отговор!!!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":

  Кьосев е перфектният кандидат за "Да, БГ" - самовлюбен, убеден в собствената си гениалност (да не говорим за други лични неща от типа на "как задявахме мацките като бяхме млади"). такива хора наистина трябва да стоят извън политиката и "да произвеждат ценност" там, където са - в университетите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Изчетох го цялото послание и не ме убеди много много. Голямата цел​ трябва да обединява... Ами пак липсва всякакво смислено обяснение, защо не се коалирахте с Нова Република, това щеше да е абсолютно принципна коалиция за постигането на тая голяма цел, която влизаше в НС! От тяхна страна нямаше никакви условия!Мобилизирали сте 100.000 избиратели на ваша страна, ами едно 80% от тях щяха да гласуват за НР, ако не бяхте вие и да ги вкарат в НС.
  —цитат от коментар 2 на virtual brain


  Това е към предния ми коментар 42!

 46. 46 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Най-точният анализ за мен, за представянето на "Да, България", бе направен от Теодор Захов, един от издателите на Капитал:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2017/03/31/2945109_da_bulgariia_sled_greshkata_-_glava_v_piasuka_ili_nos/

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Мобилизация на гражданското общество имаше 2013г но ВИЕ я изпуснахте и пропиляхте. Да, точно вие от Протестна мрежа която сега се е приютила в ДаБГ.

  Вместо да ударим по парламента ни разкарвахте като стадо по софийските улици. Превърнахте протеста в пърформанс където всеки да показва колко е артистичен и да разходи кучето си. Щяхте да "надтанцувате" Орешарски и БСП. А те след началното объркване се окопитиха и ви оставиха да пуснете парата в свирката. Докато накрая останахте стотина души които обикаляха софийските улици гонейки рекорд на Гинес по безпомощен протест.

  Още тогава вие загубихте подкрепата на гражданското общество защото то ви видя колко безплодни сте. Че за вас протеста е артистична изява да ви видят колко "красиви и умни сте" а не битка на живот и смърт. Която се води с павета, не със закичване на полицаите с цветя.

  Вместо още първите дни да направите партия с ясната цел избори и участие в тях се подведохте по йезуитските съвети на Местан, че трябвало още време да се организира дясното. Приехте съвета защото така беше изгодно на ДСБ, не му трябваше партия на гражданското общество, трябваше му време за проекта Реформаторски блок. А трябваше нещо НОВО, не изхабеното ДСБ. Изпуснахте момента да сте това Ново.

  Направихте ОГРОМНАТА грешка, война на два фронта, едновременно срещу ГЕРБ и БСП. Всеки с 6 месеца военна школа ще ви каже че това е гарантирана загуба. Може да не ви харесва ГЕРБ но те са единственият ви възможен партньор, без него ще сте просто в миманса. Омръзналите на всички безплодни протестъри, много барабани и никакъв резултат.

  А всички тези грешки ги направихте защото много ви се искаше да изтикате любимците ви от ДСБ на гребена на вълната. За това ви трябваше това време, за проекта РБ която цел всъщност беше ДСБ да монополизира дясното.

  И безумната надежда да унищожите ГЕРБ. НЯМА да успеете да го унищожите, това са 1млн души които са направили своят избор. Като сложите и синдрома "много вожд малко индианец" резултата беше предварително ясен.

  И няма да събудите гражданското общество. Защото ТЕ си направиха извод от грешката, втори Пеевски няма да има. Този път ще варят жабата на бавен огън. Докато ни докарат до поредната национална катастрофа. А там дали ще е останала все още България не се знае.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#46] от "Cassi":

  да, много добър, наистина. е, не е на "проф. дфн по културология от СУ", ама това е разликата между политиката и науката, гаче.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fred - ФИАСКОТО НА ДНЕВНИК":

  да.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#2] от "virtual brain":

  да, малко като "голямата цел трябва да ви обединява, ама в бляскавото бъдеще". никаква прагматичност. и то без голям компромис - в крайна сметка, не се разбра какво толкова било непоносимото в НР идеологически, та не могло да има коалиция.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ама "дневник" и те. какво ми сложили снимката на преподавателите от СУ по време на окупацията на СУ. сигурно половината от тия преподаватели (разпознавам някои от колегите на снимката, да), не са гласували за "Да, Бг". заради сектанските елитарствания на Кьосев, Иванов и сие.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Левичарките Ръдан и Ристю и ляво- толерасткият кръг около тях не могат да проведат свястна дясна политика.
  Така че , всека спекулация какво би станало , ако се били обединили и влезли в парламента , е безпредметна.
  А както виждаме, те дори не оценят необходимостта от партийно строителство и парламентарна работа!
  Проекти, платформи, хепънинги, пърформанси- да!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#2] от "virtual brain":А какво ще стане ако регистрирана-нерегистрирана направи коалиция с ДСБ? Може би щеше да влезе в парламента. Ама какво щеше да стане с нейния образ?
  —цитат от коментар 37 на lemonadejoe


  Въобще не става дума за "образ". ДСБ просто щяха да ги претопят в своите структури. Щеше да остане само Христо Иванов да го разкарват като клоун както сега става с Мартин Димитров.

  Правили са го и преди, примера със СДС където от десетина партии накрая стана партията на Командира. Или Реформаторският блок където се занимаваха да ритат коалиционните партньори по кокалчетата /Малинов/. Със Зелените и ДЕОС поне от тази опасност се спасиха.

  Затова ДаБГ не направиха коалиция с ДСБ, не искаха да ги сполети съдбата на Реформаторският блок или СДС. Асен Генов го казва в прав текст.

  А относно коалицията, просто целенасочено ги принудиха като им отказаха регистрацията. С явната цел да ги натикат при Радан. Както навремето правеха отново номера за регистрацията на СДС и го натикаха в лапите на Костов със Синята коалиция.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Коскоджам и професор, но така и не можа да разбере елементарното. Борбата срещу корупцията и мафията, разбирана само като всекидневни атаки срещу главния прокурор и пълното пренебрежение към тегавото състояние на българския съд и множеството други обществени проблеми не може да бъде политическа програма на партия за парламентарни избори нито да събуди масова гражданска активност. Подобна фанатична фиксация е характерна за маоистки секти тип сендеро луминосо. Привиждането на т.нар. румънски модел като панацея пък говори колко е смущаващо лек е интелектуалния багаж на т.нар. либерални елити. Жалко за Университета.

 56. 56 Профил на Харибда
  Харибда
  Рейтинг: 0 Неутрално

  От мнението на Алекс.Кьосев, а също и на К.Янакиев се разбира, че политиката и политическият успех не следват и не са присъщи за интелигентните, ерудирани и културни хора.
  —цитат от коментар 11 на Schopenberg


  А това са тези, които си държат знамената в панталони, псуват в телевизионните студия и се държат като селски гамени на публични места? Или тези, които когато са на власт, не си мърдат пръста да променят нещо, а когато избягат като последни страхливци, за да не лъсне некадърността им, после си правят партия, уж за да свършат това, от което са побягнали? Убедително. И силно "ерудирано".

  Barba non facit philosophum
 57. 57 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Такаа
  Не си признават твърдоглавието и това е.
  Ще мобилизират дрън дрън.

  Хр Ив се опита да прецака другарчетата си и да
  Прилапа недоволните само за себе си и
  Не се получи.
  Сори ще трябва да споделяш баницата иначе си аут.

 58. 58 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Няма ли поне един БГ политик да прочете какво пише на Народното събрание. От Кан Кубрат насам българите все се цепят и резултатите са видни на всички.
  Каквото и да ми говорят от "Да България" именно те носят вина за разцепването на десния електорат. Спечелили нови гласове - ама друг път. Една шепа хора. Ако бяхте в коалиция с НР щяме да сме представени в парламента. Много интелигентни хора следяха прогнозите и подкрепиха партията, която има по-голям шанс да влезе в парламента. С корупцията и мафията в БГ трябва да се обедините в общ юмрук и да смачкате тая ламя. Поотделно не става.

 59. 59 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Много ясно и добре обяснено. Браво на професора. Моите уважения и към Икономедия, че публикува различни мнения въпреки позицията на издателя. Не се сещам за друг вестник, който би го направил.
  По коментарите - дадохте ли си наистина труда да прочетете текста? Не виждам по някакъв начин мненията да са свързани с него. Повечето читатели вече имат готова позиция и я повтарят от седмица. Жалко.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 60. 60 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако питате другите партии, те също биха казали това. А това к'во значи...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1424 Весело

  Ами пак липсва всякакво смислено обяснение, защо не се коалирахте с Нова Република, това щеше да е абсолютно принципна коалиция за постигането на тая голяма цел, която влизаше в НС! На този въпрос получихме нулев отговор! Започвам да си мисля, че целта е постигната - да няма истинска десница в парламента!Не обвинявам проф. Кьосев - друг стои зад тази идея.Искам смислен отговор!!!
  —цитат от коментар 42 на Alexander97


  И с това съм съгласна. Имам едно съмнение. Преди изборите масово се внушаваше, че до края на годината ще има нови избори. Ако са се хванали на тази въдица, вероятно са искали да си преброят избирателите с цел да уточнят относителната си тежест вътре в една бъдеща коалиция. Не е лошо, но май няма да има избори до края на годината...

 63. 63 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#7] от "pur6ing":

  "Тя /тълпата/ иска хляб и зрелища. Всеки българин има къща, кола, парче земя и собствено мнение и това му позволява да живее без да учи, без да има мечти и БЕЗ ДА Е СВОБОДЕН във вашия интелектуалин смисъл на свободата. Но тази тълпа е по своему свободна: да псува, да мрази, да избира между ментето и втората упоотреба, да бие, да краде и да ПРОСТЕЕ, КУФЕЕ и т.н."

  Общо взето съм съгласен с вашето мнение, но както виждате и автора, не е в противоречивен с него, като разликата между вас и него е, че той не счита нещата за приключили, както изглеждат във вашия пост.
  То наистина и няма как такъв род неща да приключат, едва ли не веднъж завинаги.
  Менят се условията и външните и вътрешните.
  Утре, дето се казва, може да се окажем в евразия, изведнъж да изчезне и борд и сигурност и не почивки в близки и далечни страни, а борбата за насъщния да стане ежедневие, на много повече хора в сравнение с днес.
  Дори и не като факт, но като тенденция да се появи на хоризонта такова нещо, изведнъж ще се разбудим, като голямата опасност е да не е късно и затова по-добре да го направим по-навреме.
  Така разбирам посланието на автора, между другото и мисля по подобен начин.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  До коментар [#33] от "сидер":
  "...Да си чул Борисов да рече за най умния от най умните Радан еди какво си и еди какво си епитет..."
  Кой е Борисов? Премиерът с най-много прякори ли? Прякори все визиращи съдържанието в главата му - тиква, тиквоний, рапон, прост. Това, че е начело на държавата ни не говори добре за народонаселението.

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Изборите отминаха преди почти 2 седмици, и все още няма логично обяснение защо ДаБг отказа коалиция с ДСБ. Даже и разговори не се проведоха.
  Всъщност каква бе задачата на ДаБг? Да отклони част от гласовете на ДСБ ли?

 66. 66 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Десница ли? Ами нейното дясно съдържание се изчерпва с анти-комунистическа и анти-руска реоторика. После стоял въпросът защо не увличаме избиратели. Ами с нефелни послания. С лозунги, зад които не стои нищо. С говорители и лица като Джаси, които прилвличат единствено приятелския си кръг. С претенция за интелектуалност и превъзходство, но с желание да спечелят маси избиратели.
  И накрая, но не и по важност. Има някакъв фалш, някаква неавтентичност, може би си личи, че е проект, а не партия, демек - чист инжинеринг. Полсе отчет по проекта. Пито -платено. Отговорите са очевидни. Ако се търсят отговори, а не друго.

 67. 67 Профил на garincha
  garincha
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Коя е тая "градска" десница като се има предвид, че в София се напълни с мякащи граждани ? Къде я вижда Кьосев ? До вчера някой си е ходил в кенеф на 100 м. от къщата му, а днес същия е в София е градски десен ?! Така ли ? Селянията в София вече е повсеместна. Трудно може да се чуе някой да говори без диалект. Оня ден ходя по една улица и там тече ремонт, а пред мен някакви, а една жена от тях казва - Ауу, мче що туй ? Откедье да миньем ? Да не говорим, че покрая Борисов в правителство и парламент яко се бичи на диалект.
  Кьосев - ако това ти е градската десница, остави....

  God bless Russia!
 68. 68 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Няма как да привлечеш повече гласоподаватели, ако партията ти си е писала предизборната програма на коляно, нямаш структури в страната, нямаш външнополитическа визия, освен папагалското "НАТО и ЕС", нямаш икономическа програма, нямаш социална програма, не мъцваш нищо срещу монополите и картелите, не мъцваш нищо срещу енергийната зависимост от Русия, не мъцваш нищо за подкрепа на смачкания и изнемогващ бизнес. Може да се пробвате пак наесен, и пак се разцепете поне на 16 партии и коалицийки, народа обича "десния цирк"!

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 69. 69 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, да, много хубаво, много вярно. Ама аз да си питам че нещо пак недоразбрах - защо се явихте отделно от НР...? Кой ви го даде този "приятелски" съвет?

 70. 70 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Леле, леле, леле, гледам и не вярвам на ушите си:
  "Ако разните хора са гласували така, както са гласували, това означава, че всеки един от тях, всеки един от тези избиратели, си е поел риска."
  И какво излиза - авторът не иска гласоподавателите да са баница, но пък няма нищо против пред тях буквално да се разиграва играта "тука има, тука нема", копирано чак до трите кибритени кутийки. Ако на него му е харесало да е от страната на "крупието" седнало на асфалта и местещо кибритените кутийки, или най-малкото да е една от кибритените кутийки, на много хора, които са искали промяна, тази игра не им е била толкова интересна.

 71. 71 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Защо един умен човек не дава отговор на големия въпрос: Какво попречи на обединението с Нова Република? Какви са непреодолимите разлики в двете формации, които попречиха на обща платформа и общо участие? Не чух отговори на тези въпроси и от Христо Иванов, освен...''че това вече не било важно и никого не интересувало...''?! Не! Важно е и интересува твърде много ПОТЪРПЕВШИ!

 72. 72 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 748 Неутрално
  До коментар [#46] от "Cassi":

  ++++++++++++!

 73. 73 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  ++++++++++++!

 74. 74 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 303 Разстроено

  Рискувахте, мама му стара!

 75. 75 Профил на tbr09356841
  tbr09356841
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Кьосев, прочетете коментар #1 за същата Ваша статия в "Капитал", за да си отговорите Вие самия, на въпросите, които Ви мъчат, и за да не пишете втори том на книгата "Как борейки се с модела #Кой, да го направим по-силен".

 76. 76 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#15] от "emil ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДНЕВНИК!":

  и тов е умение, да напишеш толкова много глупости в има няма два параграфа.
  Предлагам занимания по астрология или френология. И там ползват подобни логически вериги! :)

 77. 77 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 424 Неутрално

  "Защото не можем да се задоволим със скромно, все по-намаляващо, накрая мизерно представителство. Та то накрая от само себе си ще изчезне, ако не сега, то след няколко години – не разбирате ли това?"

  Кьосев, бива ли, уж интелигентен човек, а с толкова безпомощни аргументи. Отдалече си личат паническият обяснителен режим, в който сте изпаднали и желанието ви да защитите незащитимото. По повод на "мизерното представителство" в парламента дето някак имплицитно не си струвало да се борите за него - да си чувал, че можеш да се откажеш само от нещо, което имаш? Защото иначе ситуацията е "гроздето е кисело". А по повод на това "...истинската цел е масирана гражданска мобилизация..." пожелавам ви успех - за справка вижте НДСВ как грандиозно "мобилизират" и какво мощно обществено влияние имат откакто не са в парламента. Такава мобилизация направиха, че вече не участват в избори. А разсъжденията за това, че избирателите не били баница са жалък опит да се замаже очевидната истина - ако бяхте приели подадената ръка от НР в момента щяхте заедно да обсъждате как да използвате за добро незаобиколимата си позиция в парламента. Вместо да плещите врели-некипели за това колко безмислено било "мизерното представителство" в парламента. Много, много жалка история!

 78. 78 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Не знам защо, ама много ми прилича на Станишев тоя чичак.
  И той така обясняваше всеки път като го наритваха на изборите.
  Всеки път се обявяваше за победител.
  Нищо ,че беше загубил унизително.

  Та и този,
  избирателите не са това, не са онова.
  Ми признай си грешката , бе шушон.
  Направихте грешен ход.
  И осрахте и вас си и целия околен "десен" пейзаж.
  Поемете си вината ,за да ви вярват хората. После продължете напред.
  Да, ама не.
  "Ние сме си идеални, ама пусти лош материал".
  Докато го давате така "хай-фай" ще гледате парламента по телевизора.

 79. 79 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Ако бяхте в коалиция с НР щяме да сме представени в парламента.
  —цитат от коментар 58 на oziris7


  А ако бяхте в коалиция с РБ, ако си бяхте останали в Реформаторският блок? Защо се правите на улави, ВИЕ от ДСБ започнахте разцеплението с "новият десен проект". Христо Иванов просто ви последва. Ако си бяхте останали в РБ сега щяхте да сте 8-10% поне, дори трета парламентарна сила.

  Поставихте си за цел да унищожите Кунева и тези които са с нея напускайки РБ. Постигнахте го /може би/ но с цената на това, че унищожихте себе си а и дясното като цяло.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Да, да, много хубаво, много вярно. Ама аз да си питам че нещо пак недоразбрах - защо се явихте отделно от НР...? Кой ви го даде този "приятелски" съвет?
  —цитат от коментар 69 на kman


  Защото никой не иска да е заедно с този политически вампир ДСБ, маскирал се като НР. Историята го показва ясно, до каквото се докоснат се проваля.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  .Всъщност каква бе задачата на ДаБг? Да отклони част от гласовете на ДСБ ли?
  —цитат от коментар 65 на historama

  На друго място я дадох сметката, ДаБГ са отклонили не повече от 10-15,000 гласа от ДСБ. 2013г като го нямаше ДаБГ колко гласа имахте, влязохте ли? Истината е, че сте се свили до една смаляваща се Секта. Дори в Синя София сте на 4-5 място, в провинцията просто ви няма.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 82. 82 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 570 Неутрално

  От десет кладенеца вода за да оправдае провала.

 83. 83 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Поредния Интелектуалец преливащ от пусто в празно. Добре че поне Миндята не се е изцвъкал още по въпроса. :)

 84. 84 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Градската десница. Автентично десни. Интелектуалци. Слушащите джаз. Неразбраните и неоценените.
  Както и да се наречем, истината е една - провалихме се. А като се обърне каруцата....
  Честно казано писна ми от оправдания. Ако някой Анализатор има идеи какво да се прави оттук нататък да казва. И да се разбират накрая кой да води бащина дружина, че ставаме смешни.

 85. 85 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Нереалистично. Мобилизирането на негласуващите като ресурс за промяна е нереалистично. Обикновена статистика - от 50% негласуващи най-много да успеете да мобилизирате 10--15%. При това за подобно нещо е нужен силен стрес в обществото и най-вече икономиката. Преди някой да бутне борда силно разместване няма да има. Без сериозно сътресение Бойко ще си бойкува, Цацата ще си цацарува и Корнелка ще си.... не знам как да го напиша.

 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Весело

  ... Спечелихме нови избиратели, около 20 000, изтръгнахме ги от негласуващите. Това е добре, но е малко, недостатъчно. Можем, разбира се, да сме горди с това, че сме ги спечелили за кратко време, без субсидия и пари, без медиен достъп ...

  Тц, тц, тц ...
  Какво ли си представя тогаз Кьосев, че трябва, щом това досега за ДаБ било такова постно?
  Медиен достъп ли нямаха? Да оставим Икономедия, Медияпул и дори СЕГА, ама той Христо Иванов и няколко по-видни още не излизаха от предизборните студиа!
  А за парите ... предизборните студия в националните талавизии струваха луди пари на минута. И официалният им ценоразпис си е публичен, не е някаква тайна.
  С емементарни сметки като за първолачета излиза сумичка, която хич не е джобпарасъ. Седемцифрена ...

 87. 87 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Любопитно

  ... Накрая "дясното" беше изместено от своята имитация ГЕРБ, остана малка и объркана "автентична десница", всъщност дълбоко разединена от каузи, поколенчески разлики и лични отношения ...

  Кхъ, кхъ ...
  Това господинът Кьосев би трябвало да поясни по-подробно.
  Та какво общо има ДЕОС, коалиционният партньор на ДаБ, с "десницата" въобще, дори в нейният "български прочит", да не говорим за някаква си "автентична десница"?
  И след като на ДаБ "избрано другарче" им се явява ДЕОС - те какво общо имат тогава с въпросната "десница", както "в български вариант", така и в "базовия"?

 88. 88 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Не съм аз този, който може да каже защо не се обединиха десните партии.

  Но аз се питам какво дясно има в това -- солидарна здравна система, милион псевдоинвалиди, привилегии за римляните, отстъпки за пенсионерите и студентите. Жените се пенсионират 3 години преди мъжете и понякога и с по-висока пансия!

  Отстъпки за възрастни хора, а не за пансионери! Отстъпки за студенти, но до 26 години, стане ли 27 - няма отстъпки! Жена да се пенсионира 3 години по-рано, но ако е отгледала 3 деца и бащата е работещ българин! На човек, който не се е осигурявал цял живот -- никакви помощи и пансия не по-висока от 30% от заплатата на започващ учител!

 89. 89 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Любопитно

  ... Аз смятам, че е вярно второто и че неговата доминация се дължи на разпадането на гражданската общност. Тя трябва отново да се мобилизира, а българското общество трябва да се реполитизира и демафиотизира. Ето какво според мен значи «България да стои високо». А в дългосрочен план малките цели (например да не загубим и скромното представителство, което имаме) водят до задънена улица и са автоунищожителни.

  Та така мисля. Това е целта, истинската и голямата. Тя би следвало да обединява, не да разединява ...

  И аз така мисля и съм напълно съгласен.
  Не съм съгласен само с оценката за избор на пътя. И технологията ...
  И да си го кажем простичко и откровено: Докато ЕС "плаща" за сегашното състояние и подкрепя политически, да не се самозаблуждаваме!, чрез еврофондовете - ще е така!
  Не мисля, че "народът" бил избрал "мъдро". Но избра ...
  Следва - заради Брекзита ще намалеят сумите по еврофондовете. Но разликата до ниво "толкоз сме си набелязали да "усвоим" местните дерибеи ще бръснат и изтупват от мат'ряла. Което неизбежно ще го поляризира и радикализира. И вече идва различието ми с Кьосев - и ще бетонира мат'ряла. Към "двете големи". Които, прочее, си подготвят от сега лъжиците, с които ще изкльопат това състояние. Чрез въвеждането на "исканият от народа", така умело и безкрайно нагло подпъхнатият му "мажоритарен вот". Това в хоризонт до към 2025 година. За по-нататък - ще видим. Не се наемам да "касандря", че световният калейдоскоп вече много бързо се върти.
  Та така.
  И за това състояние и за тези перспективи са виновни всички, които проспаха, допуснаха от криви сметки, а и колаборираха да я докараме дотук ... Кьосев ...

 90. 90 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Весело

  До коментар [#37] от "lemonadejoe":Казвате, че "Да, България" отказала коалиция с ДСБ, защото търсела как да запази своята идентичност и да изгради своя образ...?Добре, как си запазиха идентичността и какъв образ си изградиха в коалицията, с псевдо-еколози и гейове...?Някои, по-горе много правилно отбелязват, че няма смислен отговор на въпроса, защо нямаше коалиция с ДСБ?! Оправданията на обкръжението около Христо Иванов, доста издишат и са откровено наивни, да не кажа нещо друго...!"Да, България" за голямо мое съжаление, се оказа абсолютно политически неориентирана и обилно гарнирана с откровено левичарски залитания, ръководена от високо образовани, но абсолютно наивни и лишени от каквато и да било прагматичност хора! Утре да има избори, пак ще направят същите глупости...!
  —цитат от коментар 41 на tww09306483


  :)))
  Неориентирани ... Да, бе, неориентирани!
  ДаБ се пръкна като "проект", който да "поеме" и "опакова" НПО-тата, оглавени и предвождани от Протестна мрежа, стъпила на оформилата се протестърска общност и използваща за катализатор студентските групи на ДЕОС. Като всичко това се заквасва с лозУнги от Кръстев, Кьосев, Минчев и останалите от групата и се пропагандира и раздухва през присъдружните медии.
  Целта - да се създаде "група за натиск" отвън, която заедно с дупетатство и участници в управлението "отвътре" и по терлици да прокарва паралелна власт.
  Не ми харесва сегашната, но още повече не искам този подмолен вариант.

 91. 91 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Качествените медии взимат разнообразни анализатори. За да привличат разнородна публика. Тук празно няма. Само от едно кьоше - на соросоидите, грантаджиите или Америка за БГ. Тази медия има най-голяма заслуга за тоталното компрометиране на последната, целейки точно обратното. И това си е своего рода талант - да се разминеш диаметрално с целта!

  Мърфи е оптимист!
 92. 92 Профил на critical.mind
  critical.mind
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото и да е важно представителството в парламента, то не може да бъде истинската цел..
  —цитат от коментар 5 на chicago514


  Напротив, в политиката (истинската, тази, която променя историята и служи на активните граждани) това е най-важното! Иначе политическите партии се превръщат в клуб по интереси. А на последните избори имаше реална опасност да спечелят БСП (силно влияние от Русия в момент на тоталитарно управление и нестабилна Европа). Всички, които допринесоха за това да няма никакъв шанс за реално представителство (защото компромисът ГЕРБ е само слабо утешение) са ВИНОВНИ! А Александър Кьосев едва ли ще го усети....

 93. 93 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1374 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK