Ще защитите ли моето право

На президентските избори 2016 г. - опашка за гласуване в чужбина

© Найо Тицин

На президентските избори 2016 г. - опашка за гласуване в чужбинаПриятели, съграждани, аз съм от гневливите, не от ревливите.


Обаче от вчера следя реакциите на различни по убеждения българи в България по скандалното предложение на служебното правителство да отнеме гражданското право на глас на всички нас, които не сме "уседнали" в страната - и ми се плаче.


Това е варварско предложение.
Неприложимо, обладано от неумиращия дух на тоталитаризма, скарано с разума, оскърбително предложение.

Ако не разбирате защо, ако го оправдавате с тайно злорадство или си казвате - те не заслужават, те пък и колко гласуват... Ако в този момент по този въпрос не можем да реагираме с друго освен с горчивина, ако не можем да се обединим, за да подкрепим справедливостта и върховенството на закона...


Наистина всичко е напразно.


Съвсем наистина.


И никой от нас не заслужава България. Да я сгънем в кутийка и да я сдадем на патриопатите. Те я желаят яростно, а ние я късаме от себе си парче по парче.


#ИскамДаГласувам, но вие искате ли? Ще защитите ли моето неотменно право като българска гражданка и това на над милион други като мен?


Днес отрязват нас, българите зад граница.
Утре ще продължат да режат, докато стигнат кокал.


Реакцията на проектозакона, който предвижда орязване на права на български граждани в чужбина, е на живеещата в Англия Мария Спирова и е публикувана във "Фейсбук"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Съвсем патриотично патриотите искат да лишат част от българските граждани да гласуватл

 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  #ИскамДаГласувам, но вие искате ли? Ще защитите ли моето неотменно право като българска гражданка и това на над милион други като мен?


  Над милион? Чували сме и за 2 и за 2.5 милиона пък накрая преди 2 седмици - всичко на всичко 110 000 гласа подадени в чужбина, и от тях 7.2% са за партиотите...Нещо цифрите доста сериозно се разминават с това дето го говори Мария

 3. 3 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 636 Весело

  аз мисля че гуспожъта веке е гласувалА с краката си, сега що още държи и да гласува и дето не плаща данъци това не знам

  Je suis дани кирилов
 4. 4 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще защитим правото Ви на глас, като въведем електронно гласуване. Когато това стане и ще се види дали наистина имате желание да гласувате масово или не ви дреме изобщо. :-) Настина гласувалите в чужбина българи в момента са прекалено малко /като изключим гласовете от Турция/, за да имат някаква съществена електорална тежест.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Патриопатите и свещенопатите са най-голямата пречка за европейското бъдеще на България. Те я съсипват.

 6. 6 Профил на valsto
  valsto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам, защо усложняват нещата.
  Има примери от други демократични държави, като Германия и Великобритания, където постоянно живеещите в чужбина (повече от 180 дни в годината) от повече от 15 г. губят правото си на глас при такива избори, а и на референдуми. Което е понятно - след толкова години се счита, че връзката с родината е доста изтъняла.
  Освен това е редно да се премахне двойното гражданство за други държави, освен тези от ЕС. Не е логично един човек да е гражданин на две (прим. съседски) държави. Ако възникне конфликт между тях, той и за двете ще е потенциален враг.
  Да не говорим, че правото за гласуване не означава безусловно и неограничено право. Напр. затворниците не могат да гласуват, което е ограничение. Всички имаме право да бъдем шофьори, но трябва да докажем, че можем, със съответните познания, умения и изпити. Нима управлението на държавата, което е в ръцете на народа, е по-малко отговорно?! Какво пречи да се въведе изискване за владеене на български език (ниво 8-ми клас), както и притежаване на основни познания по политика и икономика (които могат да се включат в учебните програми до 8-клас)?! Как може някой, който не знае български, или какво е конституция, парламент, данъци, и пр. да определя с гласа си бъдещето на държавата?!

 7. 7 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много ми хареса снимката! Забележете как българите, живяли малко в чужбина се редят на опашка - всеки е застанал на подходящо разстояние, така че да не нарушава личното пространство на другия. После погледнете опашка за нещо си в България. Все едно са се скупчили овце - всеки се набутал в другия, всеки се опитва с лакти да изпревари, а и най-често опашката е от три-четири реда, защото всеки се надява да се изтарикати и да мине преди всички.

  Забелязвам също така, че където се редят младежи на опашка (например ученици и студенти за карти за градски транспорт, например), опашките изглеждат също "по европейски". Явно има надежда, но много поколения трябва да се сменят. Особено пък тези, които помнят робството.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално


  #ИскамДаГласувам, но вие искате ли?
  ---------------------------
  Да.
  При следните две условия:
  1. Ако не си с двойно гражданство (страните членки на ЕС се изключват). Не се интересувам от мнението на граждани (или такива в процес да станат граждани) на Турция, Македония,Австралия, САЩ, Русия , Сахарско Бурунди, Северна Тангазананайка и с когото там имаме споразумения за двойно гражданство. (Всички такива споразумения трябва да се анулират.)
  2. Далеч по-маловажно -ако цената на преброяването на твоя глас не е прекалено голяма - примерно 10 пъти разлика е неприемлива. Но това да сме живи/здрави ще се реши с електронното гласуване

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#5] от "ruby":

  Патриопатите и свещенопатите са най-голямата пречка за европейското бъдеще на България.
  ------------------------------------
  Наред с либерасто-толерастите.
  Заедно с ДПС-то и ДОСТ-а са четирите страни на една и съща монета.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 605 Неутрално

  " от вота в чужбина ГЕРБ събира 24.45% от гласовете..."
  Вие си го избрахте , а на нас го натресохте.
  Лесно е да живееш в подредената чужбина и хич не чувате гласовете за "пленената" от олигархията държава. За България говоря.
  Елате тук и се опитайте да започнете бизнес без партийна благословия . Може да кандидатстване за изпълнители на санирането. Ако се уредите преди двамата Деляновци и БСПарските фирми , разбира се.
  Ще получите това, което сте искали с избора си на Герб и ОП.
  Ирония на съдбата, както се казва, а?

 11. 11 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  Да! цифрите говорят доста показателно1
  На предните парламентарни гласувалите в чужбина бяха 138 000, като 98 000 са от Турция, където се предполага наличие на близо 350 000 с право на глас!
  Оказва се че активността като изключим Турция е около 4%.
  Освен това уседналостта не се отнася за учащи се, командировани продължително и служителите на държавата!
  Все пак тези, които толкова милеят за България, нека дойдат тука да си плащат данъците! Все пак, който плаща - той поръчва музиката!
  Конституцията дава права, но това не означава, че не трябва да има задължения!
  Образованието е задължително до определено ниво и този който не си е изпълнил задължението, съответно и губи определени права!
  Имаш право на здравеопазване, но ако нямаш осигуровки или не можеш да платиш - то мреш!

  pastor
 12. 12 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "100jan":

  Тц. Наредили са се като социопати. Никой с никой не говори, седи и гледа тъпо.

  Вместо да се скупчат да дръпнат един лаф, да развъртят някоя бутилка, ако се наложи и един кютек да спретнат. Социален живот си трябва.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Така е в "1984" - Министерството на правосъдието няма нищо общо с правото и с логиката.
  Иначе предложението е толкова некадърно написано, че чак да те е срам, че е от държавна институция.
  Впрочем, къде слагат в цялата схема движещите се експати - те не са уседнали никъде :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Това предложение, написано на крак е толкова некадърно и непремислено. Естествено, че трябва да се промени нещо, но то трябва да е плод на обсъждане , както в страната така и в чужбина. И да се ползват добрите практики по света.

 15. 15 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Все пак тези, които толкова милеят за България, нека дойдат тука да си плащат данъците! Все пак, който плаща - той поръчва музиката!
  —цитат от коментар 11 на pastor


  А какво правим с тези, които работят на черно, или пък безработни хора, които не плащат данъци, или хора освободени от данъци защото работят за определени институции. Няма никаква връзка между плащането и гласуването. Тази връзка я правят само тези които купуват гласове.

  Не всичко се измерва в пари, пич.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 16. 16 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#15] от "pm":

  Става въпрос не за пари конкретно, а за това да живееш с последствията от своите решения - нещо, което при експатите не се случва - ако гласуват в достатъчно голямо мнозинство, могат да ни натресат всеки, но без да трябва да търпят управлението му. Тук се вдига толкова шум, защото отломъците от "автентичната" десница все разчитат на гласовете от чужбина, обаче и те не ги спасяват, Хр. Иванов доста се излъга, мислейки се за техен кандидат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK