Разтурянето на превзетата държава II

Разтурянето на превзетата държава II

© Георги КожухаровВ началото на годината "Дневник" публикува анализ на Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ) под заглавие "2017: Разтурената държава". Три месеца по-късно можете да прочетете тук и продължението на този текст, препечатано от сайта на ИПИ. Подчертаванията са на редакцията.


В първите дни на 2017 г. написахме кратък материал, чиято основна теза беше, че най-голямото предизвикателство през новата година ще бъде разтурянето на олигополния пазар на завладяване на институциите в държавата. Непосредствено преди изборите публикувахме и анализа "Отстъплението на демокрацията в България", където ясно изложихме както основните устои на т. нар. "задкулисие", така и възможните стъпки за неговото демонтиране.


Днес, само няколко дни след проведените избори, в които подкрепата на хората се консолидира в двете основни партии, поводите за оптимизъм не са много. Въпреки това, някои наблюдения за важни:
1. Кампанията спрямо раздробеното "дясно" беше паническа - трите безплатни книжки на в-к "Телеграф" показаха много ясно къде е основният страх на статуквото. При все, че имаше най-различни политически играчи, големият фокус на анонимките попадна върху тези, които говориха за съдебна реформа с конкретика и искаха да ограничат прокурорската република. Същата паника се видя и в активирането на познати панаирни журналисти и политици при посещението на румънския антикорупционен прокурор;


2. Националисти и популисти получиха по-ниски резултати от очакваното - въпреки засилената кампания в последните седмици, в т.ч. по границата (да се помпат страховете) и на бензиностанциите (да се помпат джобовете), хората по-скоро се отдръпнаха. Този път политическите пиари пресолиха манджата. Концентрирането на гласовете в двете основни партии нормално се отчита като положително от тях, но носи и своите рискове;


3. Представителността в новия парламент (виж тук) е относително ниска - това дава измамен комфорт на тези вътре, но и (осъзнат или не) потенциал на тези отвън. Измамният комфорт в парламента идва от това, че коалицията е лесна и очевидна, но минава през разговор с Волен Сидеров. Почти не се вижда вариант последното да бъде изиграно достатъчно умело, така че да не се зададе нов 14-ти юни. По-ниската представителност повишава и риска от протести с по-ясен политически контекст. Най-лошият сценарий за статуквото е нова нощ на белия автобус, с непредставени политически лидери сред гражданите;


4. В дните след изборите се активираха множество институции по модел, който силно напомня на събития и поведенчески модели от 2013 г.:

 1. - Комисията за защита на конкуренцията побърза да обяви, че картел при горивата няма. В същото време, след усилия на двама (сега непредставени) депутати, се доказа, че има изключително голяма концентрация по отношение собствеността на данъчните складове за горива. Докато последното е истински интересната тема (виж тук), КЗК реши да затвори един неудобен казус в удобен политически момент;


  - Едно решение на КЕВР доведе до протести, които върнаха някои стари и позабравени лица, както и дадоха почва за висока активност от страна на омбудсмана през последните дни (виж тук). Омбудсманът, обаче, упорито влиза в рамките на другите институционално посочени и удобни за властта граждански защитници (в случая - на работещите хора) - синдикатите;


  - Прокуратурата подгони министри от служебния кабинет. Особено интересен е казусът с икономическия министър, който предприе смяна в управлението на държавно дружество, в което имат интереси както местни "политици-предприемачи", така и чужда компания. Този министър беше записан (най-вероятно от свои служители), моментално атакуван от предходния министър и медийно осъден от говорителката на прокуратурата.

Това са само някой от примерите за конкретни действия от последните дни, които показват, както интересни и познати връзки между определени институции, така и желание някои неудобни теми да се затворят и определени лица да се активират на фона на предстоящо "вряскане" на непредставените.


Всичко това се случва на фона на служебно правителство, което има различен профил от тези през 2013 и 2014 г. Докато предходните две такива правителства бяха по-тихи, не генерираха скандали и провеждаха политики към ограничаване на рисковете (1), това служебно правителство има известен популистки профил и успя да генерира скандал с една непривична законодателна инициатива.


Можем да обобщим, че последните седмици, макар и да не дават много поводи за оптимизъм, потвърждават направените наблюдения за отстъплението на демокрацията у нас, видимите зависимости между определени институции, медии и кроникапиталисти. Това, което често се пропуска, е, че олигополният пазар на завладяващите всъщност е изключително нестабилна структура. Т. нар. задкулисие днес е точно толкова стабилно, колкото Цветан Василев беше банкер на годината през 2013 г. за "ефективна политика и устойчиво присъствие на пазара" (виж тук). Специалният надзор за този парламент е много вероятен.


Б.а.(1): Например наредбата на служебния финансовия министър от 2013 г., която целеше да намали дела на парите на държавните компании в КТБ.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Нелеп текст, интерсно защо се е "наложило" да бъде публинуван!?

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В лоши времена живея - Мафиотите и Кремъл бъзикат психиката на сънародниците ми и те завалиите им дават достъп до обществените активи та ме крадат и мен покрай тях

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Нелеп текст, интерсно защо се е "наложило" да бъде публинуван!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden

  Смятам, че заради заявката и подгрявката.
  Тази, цитирам:
  ... Почти не се вижда вариант последното да бъде изиграно достатъчно умело, така че да не се зададе нов 14-ти юни. По-ниската представителност повишава и риска от протести с по-ясен политически контекст. Най-лошият сценарий за статуквото е нова нощ на белия автобус, с непредставени политически лидери сред гражданите ...

 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  ""Можем да обобщим, че последните седмици, макар и да не дават много поводи за оптимизъм, потвърждават направените наблюдения за отстъплението на демокрацията у нас, видимите зависимости между определени институции, медии и кроникапиталисти.""

  Всичко това се забелязва и с невъоръжено око. Година след година, избори след избори. Проформа демокрация и пазарна икономика, пародия на държавно управление. Печелившите са известни. Страната на простотията, чалга "културата" и Маринелите. На следващите избори, пак същото.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  "Отстъплението на демокрацията в България".Ние продължаваме с прехода,може да се говори за отстъпление ако в България вече е имало демокрация-Прокурорската република си я има-безнаказаната корупция си я има,задкулисието също,пък какво ще прави това правителство което идва и колко ще изкара,само може да гадаем.

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ай хав а дрийм - отдела за Агитация и Пропаганда на Аамбубата да спре работа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  На Института за пазарна икономика по би прилягало наименованието "Институт за пазарна политика"

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  концентрирана власт означава ясен виновен за неслучването :)
  Крайно време е и някой нарочен от прокуратурата сда заведе гражданско дело срещу говорителката на прокуратурата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  На Института за пазарна икономика по би прилягало наименованието "Институт за пазарна политика".Едното с другото вървят заедно.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  "2017: Разтурената държава"
  Това няма нужда от коментар.

 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Всякакви комбинации между парламентарно представените партии означават:
  1. Запазване на статуквото
  1. Отказ от истински реформи на "чувствителните" сектори
  3. Наливане на пари в популистки проекти със завишена разходна част, укрепваща "обръчи от фирми", които връщат "ресто" при избори, под форма на "дарения" за кампаниите
  4. Лудогорец ще печели още титли. За да бъде аналогията пълна с комунизма, на преден план ще излезе заявка за подобряване на рекорда от поредни титли на другия управленски любимец от 50-те години.
  5.
  6.
  7.
  8. Ще бъдем "стабилни"

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  "Отстъплението на демокрацията в България".Ние продължаваме с прехода, ...
  —цитат от коментар 5 на chicago514

  До коментар [#5] от "chicago514":

  "Преходът у нас започна с приемането ни в ЕС." /по Даниел Митов/
  Нито той, нито ИПИ обаче посочват какво е било преди това.
  Та да попитам, бяхме ли тогава олигархична република?

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  "потвърждават направените наблюдения за отстъплението на демокрацията у нас, видимите зависимости между определени институции, медии и кроникапиталисти."

  "Иво П. – нашият активен живот е шест мандата на КФН и това е."

  ???

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  Държавата може да е абдикирала от това да работи за интересите на гражданите(на практика е точно обратното, държавата на мафията е Враг), но и гражданите абдикират от държавата.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Хладно и без емоция, строго придържайки се към фактите такива, каквито са, авторът на статията ни казва съвсем простичко: "ще си страдаме, както досега". И за победителите от ГЕРБ, и за БСП изборните резултати са голям повод за радост: за ГЕРБ - "първи сме; а НР и Да,Б са "отстреляни"; БСП е с особена гордост, че си "удвои" гласовете от последните парл. избори. Извън тази фенщина, истинската диагноза е посочена в статията: институциите на държавата си остават в същите ръце, а от това следва: всички редови гербери си купуват горива от монополен пазар на едро, съотв. - от дирижиран пазар на дребно; ВСС, съответно до голяма степен правосъдието и за гербери, и за всички останали, ще си продължи да е такова, каквото е. И пр. примери - и в статията, и в реалността. Дето се казва - "Хак да ви е изборната победа!"...

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#15] от "inn":

  Ако мислим извън политическата палитра, стигаме до следното:

  В България една върхушка(мафия) притежава държавата. Почти всички партии са политически инструменти на тази върхушка. Мафията е инсталирала свои хора както в институциите, така и в бизнеса. На всяко ниво. Демокрация реално няма. Голяма част от населението е морално и материално корумпирана, и тази част изпълнява волята и програмата на мафията на своето ниво. Мафията дирижира политическите, социални и икономически процеси.
  Но мафията не може да мотивира хората да бъдат продуктивни, защото те разбират и усещат, че на тях е отредена ролята на роби и добитък, без право на свободен живот, просперитет и развитие. В отговор мафията ги облъчва с религиозна и националистическа пропаганда и обявява че държавата(на мафията) е по важна от човешките стремежи. Хората не вярват.

  Резултатът е разпад.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#1] от "svoboden":

  ... За да има малко просветление в главите на "свободните" путинофили.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 18. 18 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3731 Неутрално

  До коментар [#15] от "inn":
  Анализите на ИПИ обикновено са такива - без емоции, придържащи се към фактите. От няколко години в края на календарната година предлагат алтернативен държавен бюджет с редуцирани общ. разходи и значително по-нисък бюдж. дефицит. Досега управляващите не са обръщали внимание на техните предложения. И с тази статия се доказват "направените наблюдения за отстъплението на демокрацията у нас, видимите зависимости между определени институции, медии и кроникапиталисти".
  А електоратът гласува, без да мисли, в очакване на чудо.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 19. 19 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Какъвто е БГ-мат'риялът, такива ще са Народното събрание и правителството. Изтичането на млади хора от България към демократичния свят ще продължава със същите темпове.

 20. 20 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Да го кажем направо и на кратко: Няма ама няма никаква разлика между БКП-БСП, ГЕРБ,ДПС,разните там "патриоти", седянкаджии и други там разни барековци.
  Всички са част или слуги на червената мафия.
  Но на материала му харесва да го клатят и след това да почиства орално инструмента който го е клатил.
  Това е положението. Копаенето продължава.

 21. 21 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 965 Неутрално

  1. Кампанията спрямо раздробеното "дясно" беше паническа - трите безплатни книжки на в-к "Телеграф" показаха много ясно къде е основният страх на статуквото.

  Напълно съгласен с автора.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3720 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Става. :)
  Или за модерни пазарни (в множествено число) политики.

  До коментар [#7] от "neut":

  На Института за пазарна икономика по би прилягало наименованието "Институт за
  пазарна политика"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK