Creative destruction за "традиционната десница"

Лицата на десницата преди изборите

Лицата на десницата преди изборитеДревната китайска поговорка гласи: "Мъдрите се учат от грешките на другите. Глупаците - от своите." Древните китайци приемат, че не съществуват такива хора, които да не се учат и от своите грешки. За съжаление ситуацията в момента показва, че това, което условно наричаме "традиционна десница", усърдно отказва да се учи и от своите грешки. В друга ситуация това не би било проблем.


Световната история показва много случаи, в които определена партия, или както е в случая, една поредица от партии с обща история и обществени корени, са правили поредица от грешки и в крайна сметка са изчезнали от политическият пейзаж на страната си. Хората, които те са представлявали, са намерили политическото си представителство някъде другаде, а фрагменти от идеологиите на въпросните партии са били асимилирани в други политически субекти.


В България днес това няма да се случи с "традиционната десница". Причината е, че партийната система към момента е структурирана по един особен начин, който не позволява тази общност, която "традиционната десница" обикновено представлява в официалния политически живот, да бъде приобщена към друга (обикновено в историята по-голяма) общност.
Казано по най-директен и малко циничен начин, тези хора, които бихме могли спокойно да наречем "демократичната общност" в България, масово отказват и ще продължат да отказват да гласуват за голямата дясна партия, която в нашия случай е ГЕРБ. И това е лесно обяснимо – за да продължи вече толкова време да бъде първа политическа сила, голямата дясна партия прави компромиси както с политиката си, така и с публичния си образ. Тези компромиси излизат извън приемливото за тази "демократична общност". Тя не без основание е малко елитарна. И като такава би се радвала да приобщи по-широките маси към собствените си политически позиции. Но не би си позволила да се приобщи към масовите. За да не звучи сякаш българският партиен живот е уникален, още от сега отбелязвам, че и тази ситуация е съществувала и продължава да съществува и в други европейски страни. Последното политическо десетилетие в България обаче ни дава предостатъчен материал, за да видим какви грешки бяха допуснати от "традиционната десница" и какво може и трябва да се прави оттук нататък.


2009 г. – Разединениe


Днешната история може да започне от всяка точка в най-новата политическа история на страната. Но избирам да започне през 2009 г., когато доскоро разделената на три парламентарно представени партии и коалиции десница се яви на избори като "Синята коалиция" и преспокойно взе "заветните" близо триста хиляди гласа. Проектът "Синя коалиция" не беше изначално обречен. Появи се обаче в грешното време. С тристате си хиляди гласа вкара едва петнадесет народни представители. За справка - на сегашните избори със съшия резултат Патриотите имат двадесет и седем. Комбинацията от екстравагантната изборна система през 2009-та година и върховият резултат на новосъздадената партия на Бойко Борисов доведоха до това "Синята коалиция" да е значително по-слаба политически, отколкото реалният й резултат в гласове предполагаше. И това бе основната причина за разпада й.


На първо място остана в опозиция, когато и избирателите й и самите политици очакваха, че предстои коалиционно управление с Борисов. На второ място дойде по-сериозният удар – отделните лица на тази "демократична общност" започнаха да се присламчват към "големия брат" ГЕРБ. Така демократичната общност се оказа с министри, зам.-министри и всякакви други държавни постове, без официално да е в управлението. Разбира се, тогава ГЕРБ нямаше "безкрайната резервна скамейка от кадри", с която по-късно се хвалеше. На трето място дойде и най-големият удар, а именно пълният разпад отвътре. Къде с помощта на външни сили, къде без тях, "Синята коалиция" започна да се разпада. И, забележете, разпадът дори не беше СДС срещу ДСБ (двете съставни части на коалицията). Не че конфликти между двете партии нямаше. Напротив – имаше. Предимно коя от тях ще е по-близо до Борисов, когато от това има политическа изгода, и коя ще е по-далече от него, когато близостта стане негатив.


Важният урок:


Когато правиш обединение на "традиционната десница", имай предвид, че съставните части винаги ще имат различно отношение към "големия брат" ГЕРБ. Едни директно ще се прелеят там. Други ще колаборират. Трети ще останат настрана. Ако нямаш механизми, с които да контролираш процеса, си загубен.


2012 г. – Разпад


Същинският разпад на коалицията се състоя през май 2012 г., когато СДС бламира лидера си Мартин Димитров и неговото желание "Синя коалиция" да бъде повторена и на следващите парламентарни избори. Тук трябва да се обърне внимание, че така СДС бламира коалиция, която реално и, смея да твърдя, сравнително успешно представляваше тези "триста хиляди души", за които говорим. Такъв политически грях, разбира се, не може да остане ненаказан.


Малко преди това, или по-точно през април същата година, другият партньор в коалицията беше започнал вътрешния си разпад. Покрай липсата на реални перспективи, а и не особено честните лидерски похвати в ДСБ, от тях бяха започнали да се откъсват най-перспективните млади надежди. Така, след като Костов бе загубил част от старите си хора (в посока ГЕРБ), и част от младите го оставиха в посока на тогава новия проект на Меглена Кунева.


Меглена Кунева пък беше в особено интересната и сравнително трудна позиция. От една страна, на изборите през 2009-а партията й (НДСВ) остана извън парламента, въпреки че беше подкрепена от 140 000 души. За справка - днес Марешки е в парламента със също толкова гласове. От друга страна, на президентските избори през 2011-та беше ударила джакпота с близо половин милион гласували за нея. И въпреки че Костов я нарече "червена кукувица, опитваща да снесе в синьото гнездо", немалка част от тази "демократична общност", за която говорим, я беше припознала като неин легитимен представител, алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП.


Важните уроци:


Колективните партийни органи невинаги усещат реалната политическа обстановка. Гласуваното от тях невинаги е в интерес на гражданите, които представляват, или дори в техен собствен интерес.


"Демократичната общност" не е посвоему нито изцяло дясна, нито консервативна, нито либерална, нито градска, нито каквато и да е друга в традиционните политологични термини. Ако най-малко общо кратно на представителите й съществува, то е, че не биха гласували никога за прекръстилата се на "социалистическа" бивша Българска комунистическа партия, но и не възприема Бойко Борисов (или друг като него) като легитимен свой политически представител и лидер.


2013 г. – Падение


Така стигаме до май 2013-а, до предсрочните парламентарни избори. И докато сега основният акцент на кампанията беше в битката между сравнително изравнените по сила ГЕРБ и БСП, то тогава беше ясно, че ГЕРБ отново ще спечели. И така големият фокус на кампанията беше в по-малките партии. Част от тези партии бяха и представителите на демократичната общност.


На изборите новосъздадената партия на Меглена Кунева не успя да повтори чудото от предходните президентски избори и се оказа извън парламента с около сто хиляди гласа.


Почти същия резултат имаше и ДСБ на Костов, което все пак успя да запази значителна част от гласувалите преди това за "Синята коалиция". И докато и Кунева, и Костов бяха експлицирали някакви що-годе адекватни на ситуацията политически послания (Кунева официално обяви, че няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с БСП; Костов се оказа единственият политически представител на иначе свръхочевидната позиция, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи с държавни пари), то СДС се беше обезличил тотално и безвъзвратно. И така получи резултат от по-малко от петдесет хиляди гласа.


Тук кратката история ни представя малко повече важни уроци:


Партиите на "традиционната десница" не могат да разчитат на твърдите си ядра. Дори и при пълно обединение твърдите ядра могат да донесат някъде около сто хиляди гласа.


Дори и в режим на самостоятелно явяване, посланията и изразените политически цели имат голямо значение. Ако останеш без кауза, за която се бориш, слабият изборен резултат е сигурен.


Когато си извън парламента, няма никакво значение дали си първи или последен.


Не можеш да разчиташ на резултати от мажоритарни избори да се повторят на парламентарни.


Дори и при перфектни външни условия (ниска активност, вяла кампания, липса на противопоставяне ГЕРБ - БСП, отсъствие на силен страничен проект, който да има потенциал да ти открадне гласове), оказва се, че демократичната общност остава непредставена, когато за гласа й се борят три партии и коалиции.

  2014 г. – Заряд


  След като демократичната общност беше останала непредставена след изборите през 2013-а, дойде правителството "Орешарски". Покрай протестите срещу него партиите, представляващи демократичната общност, получиха няколко подаръка от съдбата. На първо място и най-важно, беше им дадена нова причина за съществуване. Второ, видя се, че ако се явят обединени, ще могат да разчитат на подкрепата на излязлата да протестира общност, без значение от това какво ще мислят "твърдите им ядра" за обединението. И трето, и партиите, и самата тази демократична общност успя да се види буквално и физически на едно място.


  Тук обстоятелствата се стекоха по такъв начин, че политическите партии на общността да получат още няколко неочаквани предимства. Например не много известният извън тесните среди Радан Кънев беше избран за нов председател на ДСБ. Той се оказа точният човек на точното място. Обединявайки в себе си три несвързани, но особено важни за момента и мястото качества, новият лидер на ДСБ се оказа и естествен лидер на новото обединение, на което даде името "Реформаторски блок". Трите качества бяха следните: първо, можеше да си говори без проблем с другите лидери на общността; второ, самият той безпроблемно минаваше за "ново лице"; трето, имаше вече готова идейна рамка (реформизма), върху която да изгради новия проект.


  Отклонение на тема политическото лидерство. Богатата световна история познава различни типове политически лидери. Ако трябва да се направи най-базово разделение, с лекота можем да забележим, че те са три типа. Едните са изкусните задкулисни играчи – да кажем кардинал Ришельо. Вторите са великите идеолози – например Ганди. Третата група е най-многобройната – тази на точните хора, оказали се на точното място в точното време. Роналд Рейгън е ярък представител на тази група. Разбира се, повечето политически лидери са смесица от трите типа. За Радан Кънев се оказа, че беше точният човек на точното място. Имаше някакъв набор от идеи, които успя да наложи, без да бъде велик идеолог с историческа значимост. И се оказа доста слаб в изкусните задкулисни игри. Но това е друга тема.


  Да се върнем на основната история. Към октомври 2014 г. Реформаторският блок беше създаден и готов да се яви на парламентарни избори. Резултатът беше завиден дори и за сравнително благоприятната обстановка – онези "заветни" триста хиляди отново бяха спечелени. За разлика от 2009-а, този път тези триста хиляди гласа значеха четвърта политическа сила, дишаща във врата и на ДПС и на БСП със значителните двадесет и трима депутати и официално място в управляващата коалиция. В общи линии всичките политически мечти на "Синята коалиция" бяха изпълнени. Но в грешното време те се оказаха политическите кошмари на Реформаторския блок.


  Важните уроци:


  Всяка партия и политически проект са подвластни на случващото се около тях. Успешните проекти са тези, които са готови да направят удар, когато външната обстановка им поднесе шанс за това.


  Същото се отнася и за политическите лидери – малцина са тези политически животни, които са обречени на успех без значение от обстоятелствата – това са малцината "сиви кардинали" и неколцината "велики идеолози". Всички, повтарям всички, други са просто точните хора на точното място в точното време.

   2015 г. – Повторение


   Така стигаме до декември 2015-а, когато след няколко големи и малки политически неуспеха ДСБ и гражданската квота на Реформаторския блок начело с Радан Кънев официално напуснаха управляващата коалиция, в която напук остана министърът на Къневата партия (Петър Москов) и всички други съставляващи я партии.


   Разединението на РБ може да се анализира по много начини. Един прочит би бил, че напусналите управлението са заели принципната позиция да отстояват докрай политическите си обещания, а другите са им изневерили, за да останат във властта. Друг прочит би бил, че разделението е между група политици с по-високи цели и такива, които биха се радвали на политическата си кариера, ако тя завърши с удобните им министерски и депутатски места. Но трети анализ би бил най-точният: че от самото му създаване Рефоматорският блок беше обречен да се провали по точно този начин. И причината за това е, че когато беше създаден, не остана достатъчно време за това да бъде идеологически споен.


   Доколкото Радан Кънев и хората около него искрено вярваха в реформизма като бъдеща идеология на "традиционното дясно", другите партии и политици в състава на блока останаха на ниво "събираме се, за да влезем в парламента". Или казано по друг начин, колаборационистите от РБ не могат да бъдат обвинявани, че са изневерили на идеята му. Те просто никога не я разбраха. В някакъв смисъл те останаха на нивото на най-малкото общо кратно на собствените си избиратели – против бившите комунисти са, но Бойко Борисов (и повечето хора около него) им изглежда неприлично.


   Важен урок:


   Когато правиш нов проект, си длъжен да гарантираш, че основните участници в него имат качества. А най-важното качество е да споделят базовите политически идеи на този проект.


   2016 г. и до днес – Пропуснати възможности


   Към вече изминалата 2016-а трите коалиции, които в крайна сметка се явиха поотделно на изборите, вече бяха започнали да се пооформят. От едната страна стояха остатъците от Реформаторския блок, които останаха в управлението докрай и по всичко личеше, че биха останали и още време. От другата бяха отцепилите се и излезли в опозиция ДСБ, чийто лидер Радан Кънев многократно направи заявка, че в най-скоро време ще обяви новия си проект. И на трето място се наредиха "Да, България", които в крайна сметка изпревариха Радан в създаването на "нов проект".


   Първо ще си позволя да направя коментар за остатъчния Реформаторски блок. Отново, поглеждайки европейската партийна история, виждаме, че има множество случаи на малки партии, които публично са защитавали позицията, че могат да участват в управлението само като партньор на друга по-голяма партия, близка до тях. И, както лесно можем да се досетим, повечето такива партии вече не съществуват или са тотално маргинализирани. Съществуват и други, които са успели да се запазят дори и в тази тъжна роля. И начинът да го направят винаги е, като наистина защитават интересите на хората, гласуващи за тях.


   Проблемът на Реформаторския блок не е толкова обективната реалност, че пътят към управлението минава през коалиция с ГЕРБ. Проблемът е, че Блокът не успя да изпълни огромната част от предизборните си обещания.


   И сега за отношенията между хората около Радан Кънев и тези около Христо Иванов. През въпросната 2016-а ясно личеше тенденцията двамата лидери да обявяват публични позиции, пресконференции и събития подозрително скоро една след друга. Или казано по бакалски, влязоха в директна конкуренция за това кой да лидира алтернативата на колаборационистите от Реформаторския блок. Но тук имаме сериозен проблем. Значи двата проекта "Да, България" и "Нова република" се оказаха алтернативи един на друг. А те заедно от своя страна са алтернатива на Реформаторския блок, който пък е алтернатива на ГЕРБ.


   Ако някой е имал истинското очакване тази история с безкрайните алтернативности да завърши положително, със сигурност се е лъгал.


   Историята завършва с това, че на изборите нито една от трите коалиции не влезе в парламента и не взе субсидия. И че е крайно необходимо това политическо пространство, което трябва да представлява тези прословути вече триста хиляди души, да намери новия формат, в който да участва в политическия живот. Но за това след малко.


   Важни уроци:


   Когато си част от сравнително малко малцинство (на хората, борещи се за това България да се държи като нормална некорумпирана страна), не можеш да си позволиш да се конкурираш с единствените си възможни съюзници.


   В политиката истинските лидери се създават трудно и рядко. И много, много лесно се унищожават.

    Бъдещето - перспективи


    Ще завърша с това какво може и какво трябва и не трябва да се прави с политическото представителство на тези триста хиляди души.


    На първо място е пределно ясно, че множеството изброени по-горе грешки не трябва да бъдат повтаряни. Те биха довели до, кажи-речи, същите резултати, до които са водили досега.


    На второ място ще отбележа, че никой от невлезлите политически проекти вдясно не може да претендира за това, че в момента притежава политическата инициатива. Радан Кънев я загуби в месеците, след като излезе в опозиция. Христо Иванов я загуби с невлизането си в парламента. Инициативата днес просто я няма. Инициатива има в ГЕРБ (които бранят страната от това комунистите да се върнат на власт) и в Патриотите (които бранят и страната, и Европа от Турция).


    Въпросът за това България да се държи като нормална и некорумпирана европейска страна е временно суспендиран. Той ще бъде върнат на сцената на публичното внимание при първия по-голям скандал на новата-стара власт. За това "традиционната десница" трябва да е готова.


    И така, как да бъде готова?


    Подадените оставки са очевидна политическа необходимост. Проблемът на оставката е, че няма потенциала автоматично да създаде нови лидери. А без значение дали лидерите в десницата са твърде много или не, фактът е, че същинско лидерство отсъства. Така в следващите месеци трябва да се работи в три посоки:


    Първо, създаване на нови лидерски центрове. Това ще рече не нови групички от хора, редящи се за бъдещи депутатски листи, а центрове на мнения и позиции, които да бъдат извънпарламентарна и цялостно културно различна опозиция на задаващото се управление. Тези центрове не трябва да играят опозиция или алтернатива едни на други.


    Второ и директно свързано с първото – три от партиите, свързани с "традиционната десница", ще имат нови лидери – ДСБ, ДБГ и СДС. Четвъртата, ДаБГ, тепърва официално ще се изгражда.


    Историята на лидерските смени вдясно ясно показва, че те могат и да не носят нов положителен заряд. Затова партии, чието ново лидерство не предлага нов политически продукт, трябва да останат отвъд сметките за нови обединения. От друга страна, това, което се търси в новите лидери на дясното, е капацитет за създаване на този нов политически продукт.


    Трето, абсолютно безпредметно е да започва организационна работа по създаване на ново дясно обединение още отсега. Историята показва, че съществува тенденцията официалните позиции и процедури да се използват против общия интерес. Вместо това трябва да се работи в посока висока обществена разпознаваемост на нови лица и най-вече политическите каузи, до които те са близки.


    Накрая ще завърша с нещо положително. Централно място в теорията на икономиката и предприемачеството седи идеята за креативното разрушение (creative destruction). Днес "традиционната десница" се намира в такъв момент, в който трябва да се възползва от разрушението, за да изгради нови и по-добри основи за бъдещото си съществуване. Тези основи трябва да са идейни и да представляват политически каузи. В личните отношения между бъдещите лидери на дясното трябва да има поносимост и базово доверие. Всичко друго е обречено на това да трябва да премине през още един цикъл на разрушение.


    Всичко, което трябва да знаете за:

    Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
    Коментари (36)
    1. Подредба: Сортирай
    1. 1 Профил на qwertqwert
     qwertqwert
     Рейтинг: 885 Неутрално

     Хахахахахаххахахаха, по-смешен МАТРИЯЛ скоро не бях чел.
     Единственото интересно е в резултат на каква стенограма е писан- публикувана или непубликувана .........
     А на въпроса (публично формулиран от Петър Москов вчера сутринта) с какво обединението на икономическа, медийна и политическа власт (иначе известен като моделът #КОЙ ) при Пропиев е по-добро от това при Пеевски - отговор в сия газета няма да получим.
     :) :) :) :) :)

     След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
    2. 2 Профил на Dreamer69
     Dreamer69
     Рейтинг: 418 Неутрално

     ГЕРП и дясна партия?!? Две напълно противоположни понятия.
     А истинското дясно ще се прероди и ще се завърне с много по-голяма сила. Време беше старите десни политици да се оттеглят и да дадат път на нови лица в политиката. Както показаха изборите, има една съществена част от избиратели, които не припознават ГЕРП и ще гласуват за истинска дясна и неопетнена партия.
     Оптимист съм, че за да се започне начисто, първо трябва да се изчисти всичко старо. Времето ще покаже, но мисля, че ГЕРП получиха последен шанс от избирателя. Ако и този път се провалят, ще започнат стремително да залязват. Хората ще се осъзнаят най-накрая.

     Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
    3. 3 Профил на DJTrump
     DJTrump
     Рейтинг: 260 Неутрално

     Щом до скакауеца опре дясното, пиши го бегало.
     Костов и неговите протежета също допринесоха за разцепването (ДСБ, Нова република).
     Да България пък заби последния пирон в ковчега.
     Дано да възкръсне все пак, но си трябват нови хора...

    4. 4 Профил на Големи яйца:)
     Големи яйца:)
     Рейтинг: 858 Неутрално

     При наличието на тотално компрометираните БСП и ГЕРБ, да взимаш по 2% на изборите не е за всеки. Иска се безкрайна некадърност и тотално разминаване с действителността. Толкова за досегашните т.нар. "десни лидери". Дано скоро тенденцията се обърне.

    5. 5 Профил на shileto
     shileto
     Рейтинг: 1034 Неутрално

     Тези юнаци от снимката са еталона на некадърност с високо самочувстдие, алчност за власт и самовлюбеност, на тях всички са им виновни и грешни че те не са на софрата

    6. 6 Профил на testimone
     testimone
     Рейтинг: 272 Неутрално

     Стигнах до 1012 и се отказах да чета. Автора къде е чел истоията за десницата, в теменужената лаборатория ли? Като говори за МаЛтинчо и "бламирането" на новото споразумение на Синята коалиция, той дали, аджеба, го е чел? Щото там пишеше, без да цитирам, че председателя на СДС го представлява в Синята коалиция и може да взима решение, независими от тези на Националния съвет и НИС. Всъщност Костов искаше да подчини и претопи СДС с административни хватки, както винаги е правел. Какви решения е щял да взима същия тоя МаЛтинчо видяха всички, след като СДС отказа това споразумение - напусна собствената си партия, за да пристане на Иван.
     Ясно е защо се пускат подобни нездрави писания - наново предстои обединение и лабораторните мишоци търсят по-предни позиции пред обществото...

    7. 7 Профил на plebs
     plebs
     Рейтинг: 264 Неутрално

     "За Радан Кънев се оказа, че беше точният човек на точното място.", написано след "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев" звучи меко казано странно.

     Москов с неговите "червени барони" е точният човек, изпреварил малко времето си. Продължението, „Аз не съм от едно котило с г-н Герджиков и никога не съм бил.", също е точно, както и допълнението за модела "КОЙ".
     http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/petar-moskov-nikoga-ne-sam-bil-v-edno-kotilo-s-ognjan-gerdzhikov.html

    8. 8 Профил на fras
     fras
     Рейтинг: 478 Любопитно

     Първото нещо, което трябва да направят претендиращите да представляват "автентичните десни" е .........да повярват, че такива има.
     Второто - да проумеят, че ние не сме глупави - интересуваме се, следим, знаем и помним кой какво е/НЕ Е правил.
     Трето - и през ум да не им минава, че могат да ни баламосват. Тутакси биват разкривани. И наказвани.
     Ще дам прост пример:
     Големи приказки бяха против монопола на Лукойл и високите цени на горивата.
     Но така и не внесоха, конкретно Мартин Димитров, проект за изменение в закона за акцизните складове. Няма да се впускам в обяснения, но този закон дефакто бетонира господстващото положение на Лукойл. Не вярвам, че око бяха внесли такъв законопроект той би бил приет. Но те не го внесоха.
     А сега, като са извън парламента, за 10 дни го били изготвили. И щели да разчитат на Марешки да го внесе.......
     Хора, това "минава" пред електората на другите партии.
     Но пред потенциалния ваш електорат "не минава".
     Да припомня и онази щуротия с промените в закона за адвокатурата.
     Вменявате ми абсолютно излишни разходи - адвокат да ме представлява пред данъчните например. как този адвокат ще ме представлява при данъчна ревизия за възстановяване на ДДС? Какво му разбира кратуната от счетоводство, данъчна практика....? Защо плащам на счетоводители? Това, мили хора, пряко ме касае. Разбирам го. И ви се "пише" на избори.


    9. 9 Профил на Mit Ko Nan
     Mit Ko Nan
     Рейтинг: 392 Неутрално

     Държат се като шопа във вица. На вуте да е зле, ама на мен още по-зле.

     Никакви идеи, идеите са им от преди 20 години. Трябва да спрат с единствения лозунг. БСП вън от власта. Хората които не са живели по комунизма сега са на 45 години. На тях не им пука това дали бивши комунисти БСП или ГЕРБ ще управляват.
     Важно е че и двете партии са във парламента. За тях гласуваха много много хора.

    10. 10 Профил на OOPS
     OOPS
     Рейтинг: 213 Неутрално

     Всеки проект вклюващ Раданчо, е осъден на гибел.

    11. 11 Профил на CINZANO
     CINZANO
     Рейтинг: 849 Любопитно

     Щурм-е и ти ли?
     Какво и е дясното на Да БГ? Събра част от десните гласове и дотам. Предполагам, че те ще се върнат при десницата, а Да БГ ще "точи" електорат от сродни партии като АБВ, Движение 21, Зелените (ако коалицията се разпадне), БСП и ГЕРБ...

     Мома, връщай 12 и 12А!
    12. 12 Профил на Български патриот
     Български патриот
     Рейтинг: 727 Неутрално

     Аре на Щурм! Да разрушим креативно, това най-добре го можем! След нас нищо да не остане, да бъдем вечна опозиция, фейса, протести, кафенце и празни приказки. В това време ГЕРБ да свърши работата. Пълни нещастници.

     Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
    13. 13 Профил на Molossian
     Molossian
     Рейтинг: 1885 Неутрално

     При сегашните турбулентни времена, партия която няма ясна национална (пак повтарям НАЦИОНАЛНА) доктрина няма шанс да влезе в парламента. Или дори и да влезе, представителството и ще бъде твърде незначително.
     Това е фундаментът, върху който би трябвало да се градят всякакви други идеи и опити за реализация.     Panta rhei....
    14. 14 Профил на fras
     fras
     Рейтинг: 478 Весело

     До коментар [#2] от "Dreamer69":

     Времето ще покаже, но мисля, че ГЕРП получиха последен шанс от избирателя. Ако и този път се провалят, ще започнат стремително да залязват. Хората ще се осъзнаят най-накрая.
     ----------------------------------------
     Да-а-а, ще се осъзнаят.
     И ще гласуват за Корнелка.

    15. 15 Профил на Читател
     Читател
     Рейтинг: 257 Неутрално

     До коментар [#14] от "fras":

     Няма да гласуват за Корнелийка, а за напълно нови формации като "Да, България!" и БСДД. Както кръвта ни периодично се прочиства в тялото ни, същото важи и за политическата класа. Една партия има смисъл дотолкова, доколкото върши някаква работа в полза на обществото - спре ли да го прави, определено върви към залез и към архива на историята.

    16. 16 Профил на fras
     fras
     Рейтинг: 478 Весело

     До коментар [#15] от "Читател":

     Завиждам на оптимизма ви!
     А дано сте прав.

    17. 17 Профил на 2.5
     2.5
     Рейтинг: 2174 Весело

     "Важните уроци:
     Колективните партийни органи невинаги усещат реалната политическа обстановка. Гласуваното от тях невинаги е в интерес на гражданите, които представляват, или дори в техен собствен интерес.”

     Авторът не е зле да отчете, че когато говори за “колективни партийни органи” в ДСБ е коректно да ползва кавички.
     Колкото до примерът с Мартин Димитров, актуалната политическа констелация показва много ясно, защо преди 5 години му се наложи да се оттегли. Между другото, още тогава Димитров твърдеше, че се оттргля от политическа кариера, досущ като уважавания член на КС Филип Димитров!

     I Want To Believe
    18. 18 Профил на gbj06554106
     gbj06554106
     Рейтинг: 521 Любопитно

     Creative destruction за "традиционната десница"

     Пореднот бабуване за съдбата на обречените за много дълго
     В страстната седмица отново за автентичните страсти на античните десни неокомунисти и сектанти. По следите на изчезналия кивот - общвественото доверие към неокомунистите.
     И отново - отгоре, отгоре. С традиционното оправдание ж- колко са виновни всичи други
     С изключение на най-новото оправдание - била най-виновна виновна .......избирателната система?!?

    19. 19 Профил на Reggie
     Reggie
     Рейтинг: 515 Любопитно

     "Когато си част от сравнително малко малцинство (на хората, борещи се за това България да се държи като нормална некорумпирана страна), не можеш да си позволиш да се конкурираш с единствените си възможни съюзници."

     Как така нормалното стана малцинство и КОИ докараха страна до това положение ?

    20. 20 Профил на hodounski
     hodounski
     Рейтинг: 2796 Неутрално

     До коментар [#8] от "fras":

     Пишеш лъжи

    21. 21 Профил на hodounski
     hodounski
     Рейтинг: 2796 Неутрално

     До коментар [#19] от "пасъм":

     Още преди 100г поета е казал“Свестните у нас считат за луди“ Толкова ни е капацитета.

    22. 22 Профил на Petleshev
     Petleshev
     Рейтинг: 2912 Неутрално

     До коментар [#15] от "Читател":

     Хората не обичат да гласуват, за нови формации, освен ако не им обещаят нещо...! Въпреки, че повечето от хората са наясно, че обещанията ще си останат напразни, са склонни да го направят в името на спорта. Освен всичко друго, тези нови формации трябва да достигнат медийно до хората, тоест новите им лидери да не слизат от екраните денонощно, за не по-малко от шест месеца! А това, струва много скъпо...! Сещайте се сам, кой може да влезе в ролята на политически инвеститор.
     Хората, обичат да им се обещава нещо конкретно. Да им говорят, как ще се вдигнат пенсии и заплати, как ще им оправят пътя, как ще има възмездие...! Хората не искат да слушат, за общи понятия, като съдебна или административна реформа. Хората не свързват по-доброто си бъдеще с провеждането на каквато и да било реформа, ами със съвсем други работи. Затова и нови партии, като "Да, България", са обречени...!
     Тъжно, но това е положението...!

     Бивш tww09306483.
    23. 23 Профил на tribiri
     tribiri
     Рейтинг: 880 Неутрално

     Срамежливи се пропуска още една подробност! След скандала с царските конюшни и турските ваксини, както и след изневярата начинанията на военния земеделец, малко неубедително звучеше основният аргумент на аФтентичните - как щяло да преборят корупцията и да нормализират държавата.

     Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
    24. 24 Профил на tribiri
     tribiri
     Рейтинг: 880 Неутрално

     Специално МаЛтинчо има един огромен грях към България, който никога няма да бъде изкупен. Той и Дянков успяха да убедят Борисов, че са по-качествени икономисти от ректора на ИНСЕАД и не го допуснаха до вицепремиерския пост.

     Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
    25. 25 Профил на tribiri
     tribiri
     Рейтинг: 880 Неутрално

     До коментар [#8] от "fras":

     Всъщност цялата дандания с акцизните складове е обикновен фоерверк за да забележи някой, че маЛтинчо и мИтоди ги има!
     През януари в страната са произведени 165 хиляди тона бензин. Вносът е 20 хиляди тона, доставките в страната са 38 х. тона и износът е 152 х. тона при намаление на запасите с 5 х. тона.
     Т.е. ако Нефтохимик прекарва през акцизните складове само своето гориво на него му трябва капацитет ,през който да мината над 162 хиляди тона, при това за цикъл производство договаряне, износ или продажби на дребно. На вносителите, които нямат производствен цикъл загинали нужда от + 20 хиляди тона капацитет. Дори и всички доставки за вътрешния пазар да бяха на вносители съотношението щеше да е ясно, че нужните капацитети на Нефтохима са близо 80% от всички.

     При дизелът пък вносът е бил 50% от зареденото в страната.

     Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
    26. 26 Профил на gbj06554106
     gbj06554106
     Рейтинг: 521 Любопитно

     До коментар [#19] от "пасъм":Още преди 100г поета е казал“Свестните у нас считат за луди“ Толкова ни е капацитета.
     —цитат от коментар 21 на hodounski


     И кои ,според Вас са свестните, и кои лудите?

    27. 27 Профил на тулса
     тулса
     Рейтинг: 2529 Любопитно

     Тези юнаци от снимката са еталона на ...
     —цитат от коментар 5 на shileto

     Не съм страстен последовател на Ломброзо, ама на снимката виждам някакви типични физиономии на босове от Камората или сицилианската мафия.Само не мога да намеря
     къде е.. капо де тутти капи.:)

    28. 28 Профил на fras
     fras
     Рейтинг: 478 Неутрално

     До коментар [#25] от "tribiri":

     Това с царските конюшни си е скандал. той показва, че освен крадливи тези хора са и тъпи. Схемата с кражба на държавни имоти отдавна е дискредитирана. Има далеч по интелигентни схеми, при това по-доходоносни.
     Това с турските ваксини е МЕДИЕН скандал. Разумните "автентично десни" разбираме, че това не е реален скандал. Най-малкото - няма как да се корумпираш като приемеш дарение, нали? Той е насочен към друга целева група БГ граждани, малко по-малко мислещи..
     За акцизните складове да разсъждаваме логично:
     Ако сте прав, че е фойерверк, то защо
     Първо - Лукойл платиха на Петрол(М. Събев) над 100 млн. евро за базите?
     Второ - защо никой не внесе промени в този закон?
     Явно така разписан закона устройва Лукойл.

    29. 29 Профил на Рим
     Рим
     Рейтинг: 2186 Неутрално

     Цитат от статията: "Когато си част от сравнително малко малцинство (на хората, борещи се за това България да се държи като нормална некорумпирана страна), не можеш да си позволиш да се конкурираш с единствените си възможни съюзници."


     Можеш! Защото ако се прочетат коментарите във форума на "Да България", човек остава с впечатлението, че на 7 януари при основаването на партията, "основателите" от "Позитано" 20 са били ако не мнозинство, то доста внушителна група! Вмъкнали са се дори в ръководния орган на партията и още от следващия ден, не говорят за политики, а само за САМОСТОЯТЕЛНО явяване на изборите! И още, по никакъв начин не се разбира леви ли са или десни. С корупцията ли ще се борят или с десницата. Единственото което се разбира на 100 процента е че ръководството на тази формация (Да България) ще се бори първо с идеята за обединение на десницата, а след това (ако остане време) и с корупцията. За тях няма никакво значение фактът, че ДСБ напусна РБ който Радан създаде, за да подкрепи Христо Иванов на практика и на теория! Въобще, няма никакво съмнение, че ДС и "Позитано" 20 са изпратили огромен контингент още в деня на основаването на партията! Следователно, обединението на десницата трябва да започне само от ДСБ и СДС! Пътната карта е ясна. Двете партии се разпускат и се основава нова партия (не коалиция и не блок) с единно ръководство и един лидер! Обединителният конгрес ще избере лидер! Логото на двете десни партии, трябва да се запечати в плик и да се заключи в сейф на БНБ! Ключът от този сейф трябва да се изхвърли в Дунава. От средата да дунавския мост. На "Да България", колкото и да звучи невероятно, не може да се разчита, защото тази партия е овладяна от "странни" личности още на 7 януари 2017 г. Не вменявам никаква вина на Христо, но той е безгласна личност там... За да се убедите в това, което казвам е достатъчно да следите (прочетете) коментарите в иначе добре оформения сайт на партията. Това е положението.

     ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
    30. 30 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
     barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
     Рейтинг: 1291 Весело


     СХОЛАСТИЧНИТЕ ДИСКУСИИ за ДЯСНОТО => приключиха !

     Изчитихме статистическите грешки - под 3 %
     Наказахме двойкаджиите ~ 2 % с червен картон

     и се затвърди дясно-център = ГЕРБ
     като единствена реална сила.

     - БОЛИ, НАЛИ .... ??!!

     VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV
     (поучително-назидателно)

     => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
    31. 31 Профил на Peni Nikol
     Peni Nikol
     Рейтинг: 4995 Неутрално

     За сега освен ГЕРБ друга дясна формация няма и отпадналите от парламента трябва да се поучат от грешките си, не на всеки човек му допада "каруцарски" език, дори и на по обикновеният избирател.

    32. 32 Профил на Petleshev
     Petleshev
     Рейтинг: 2912 Неутрално

     До коментар [#30] от "barcelonski - Махнете ръбестите форми - дразнят":

     Пита се, какъв е смисъла от единствената реална сила в дясно, която се казвала ГЕРБ, след като България, твърдо и уверено си остава най-бедната държава в Европа?!
     Дали и кого го боли, не знам...! Виждам само, че почти не ми останаха съученици в България. Повечето заминаха, някъде по света със семействата си...! Мене ме боли, че след още четири години, ако ГЕРБ изкара пълен мандат разбира се..., България ще се е стопила с още 300 хиляди души в работоспособна възраст! Ама, явно това е повод за гордост при някои...!!!

     Бивш tww09306483.
    33. 33 Профил на Stewie
     Stewie
     Рейтинг: 834 Любопитно

     В една посткомунистическа кочина понятия като ляво и дясно звучат страшно условно и дори глупаво...бсп е точно толкова лява ,колкото герб десен

    34. 34 Профил на Роси
     Роси
     Рейтинг: 7020 Неутрално

     Като се обърна колата, пътища много, но само един верен. Остава да се намери.

    35. 35 Профил на Jessika
     Jessika
     Рейтинг: 1429 Неутрално

     На мен анализът ми хареса. Има нужда от такива публикации.

     Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
    36. 36 Профил на foxa5
     foxa5
     Рейтинг: 521 Неутрално

     Добър анализ с някои неточности - Да БГ никога не е била дясна формация, не разбирам защо се мъчат да я прикачат към нас.
     Радан е лузър и няма повече място в какъвто и да е ръководен орган. Няма да е лошо и останалите стари муцуни в ДСб да се разкарат.

    За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK