Проф. Евгения Иванова: Капсулирането на мюсюлманите бележи ръст в резултат на ислямофобията и национализма

Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения ИвановаПроф. д-р Евгения Иванова е автор на монографиите "Изобретяване на памет и забрава. "Падналото царство" и "последния владетел" в националната памет на сърби и българи", "Балканите: съжителство на вековете. Изследване върху (не)състояването на балканската модерност", "Отхвърлените "приобщени" или процеса, наречен "възродителен". Самата тя дисидент по време на комунистическия режим, написа "Българското дисидентство". Написа романите "Фото Стоянович" и ""Плана Константинопол".


Проф. Евгения Иванова е ръководител на екипа на изследването на Нов български университет за проекта "Нагласи на мюсюлманите в България". Проектът, подкрепен от фондацията "Конрад Аденауер", включва и проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч".


Новото изследване донесе ли новина за Вас? Има ли нещо, което Ви изненада?
- Като цяло – не мога да Ви зарадвам с някаква голяма новина. Нагласите не са бързо променлива величина, освен – може би – политическите. Важното за нас беше, че новото ни изследване препотвърди същностни изводи: мюсюлманите в България категорично осъждат тероризма и терористичните организации; преобладаващо светският характер на нагласите им се запазва; отношението им към българската държава продължава да бъде отношение на лоялни граждани.
В същото време – като резултат от все по-нарастващите (и в национален, и в глобален план) ислямофобия и национализъм – вътрешнообщностното капсулиране на мюсюлманите бележи ръст. Споменът за опитите за насилствена "интеграция" все още е жив, а отношението на немалки сегменти от българското общество към тях като към "втора ръка хора" не способства за същинската им интеграция.


Какъв е аргументът Ви да въведете термин "българоезични мюсюлмани" и да говорите за мюсюлмани от гето вместо за роми?


- Въведохме тези звучащи сложно термини заради коректността. Защото част от насилствената "интеграция" е диктуваното "отвън" и "отгоре" самоопределение на малцинствените общности. Ромите мюсюлмани, например, се самоопределят като турци, говорят турски език и не искат да бъдат наричани "цигани" или "роми". Колкото до българоезичните мюсюлмани, тяхното самоопределение е толкова разнообразно, че е трудно да се намери обединяващ термин. "Помаци" е обидно за част от тях, "българи мюсюлмани" включва етническо определение, с което около 5% не са съгласни, а "българомохамедани" е неправомерно понятие. Затова избрахме термин, включващ само езикова и религиозна характеристика, които няма как да бъдат оспорени.


Освен религията какво е общото между българските турци, българите, изповядващи ислям,т.е. българоезичните мюсюлмани и ромите – мюсюлмани? Какви са основните разлики?


- Друга обединителна характеристика - освен религията – е самосъзнанието им на български граждани, което би могло да стане отправна точка за действителна интеграция – вместо етническите еквилибристики, изобретени от "възродителите" в различни периоди и преповтаряни с по-голям или по-малък успех до ден днешен.


А разликите са огромни – не само между различните общности, но и вътре в самите тях: турците от Северна и Южна България са различни, различни са сунитите и алевитите, различни са ромите – не само в една махала, но и в една къща. Ще Ви дам пример с българоезичните мюсюлмани в Родопите, където – с отиването от запад към изток - се променя дори именната система.


Как всяка от общностите приема другите? Има ли разлики в отношенията им към изповядващите други религии?


- Приемането е различно. Голямо значение има регионът, където живеят: дали съжителстват с българи християни, или помежду си. Те също (както и мнозинството в България) обичат да изтъкват предимствата на собствената си група пред останалите.


Как може да се обясни, че роми, които не са от мюсюлмански семейства, се обръщат точно към исляма? Има ли случаи на роми, били протестанти, да си сменят религията? Или обратно?


- Има немалко такива случаи на преминаване от една религия в друга – особено в групите на ромите и на българоезичните мюсюлмани, при които религията често се избира като идентификация. При турците, които имат ясна етническа идентичност, това не се случва. Специфичният процес, който се наблюдава в гетата – освен смяната на религията, е засилването на религиозността – дори, когато тя е традиционна. Конверсията или "внезапната религиозност" винаги имат мотивация. Най-често това е надеждата за спасение: от бедност, от болести, от житейски неблагополучия, от презрителното отношение на обществото. Приобщаването към "голяма" религия – била тя християнство или ислям – създава самочувствие на принадлежност към престижна общност, към мнозинство.


Каква е ролята на Главното мюфтийство в привличането на роми? Какви са проповедниците, които имат успех в гетата?


- Главното, както и районните мюфтийства нямат категорична политика към гетата. Това пролича ясно в отношението им към двата процеса в Пазарджик. На първия процес, където подсъдими бяха двама районни мюфтии и уважавани имами, мюфтийството твърдо застана в тяхна защита. На втория, където подсъдимите са основно от гетата, такова поведение липсва. Извиненията за отсъствието на духовните водачи в гетата варират от - "ромите не искат да си сътрудничат с нас" - до - "ромите са неграмотни и не разбират исляма". В такъв случай не би трябвало да се учудваме, че мястото им се заема от привидени като харизматични проповедници, които пледират завръщане към чистотата и ценностите на ранното ислямско общество – такова, каквото е било по времето на Пратеника – без корупцията и политическите зависимости на съвремието ни.


В последно време, когато завършвахме изследването си, от Главно мюфтийство ме увериха, че вече се опитват да работят с представители на гетата.


Как хората в гетата се отнасят към Православната църква, тя има ли някаква роля сред тях?


- Има, разбира се, и православни сред тях, но не съм забелязала особено усърдие на Църквата за приобщаването им. Много по-голям успех имат различните протестантски деноминации.


Преодолимо ли е капсулирането на гетата, което наблюдавате?


- Представям си поне два начина за преодоляването му. И двата са трудни. Много трудни. Преди всичко, трябва да се помисли за образованието на децата, които стават все по-неграмотни и все по-не знаят български. Не е вярно, че не искат да посещават училище. Дори онези, които ходят на училище, но – в самите гета – не знаят повече от няколко български думи. Обратно – изпратените да учат извън гетата, в несегрегирани училища се справят чудесно.


Другият начин е преодоляването на презрителното отношение към хората от гетата, проявявано непрекъснато от макрообществото. Може би най-високата степен на "радикализация", която се привижда в Пазарджик, се дължи и на традиционно лошото отношение на българите към ромите. Интервютата ми с българи християни показаха висока степен на отхвърляне: достигнаха дори до възмущение, че ромите си позволяват да се явяват в центъра на града и да влязат в ресторант. В Пловдив ситуацията е доста по-различна.


Какви подобрения виждат в живота си и в отношението на мнозинството към тях след приемането на исляма?


- Най-често декларираното "подобрение" е, разбира се, душевното спокойствие след приобщаването към религията. По-важно обаче ми се струва признанието на другите (дори, например, на протестантите от пазарджишкия квартал "Изток", които иначе не ги обичат много), че "откакто приеха исляма, вече не крадат".


Защо българоезичните мюсюлмани отиват да учат в Арабския свят?


- Тъй като за тях религията е най-важната идентификация, те винаги са имали убеждението, че са по-религиозни от турците. Завършването на университети (например, в Медина), смятани за най-престижни, повишава самочувствието им на иначе маргинализирана и от двете мнозинства – българи християни и турци – общност.


Работата и опитът в чужбина променя ли мюсюлманите? Как?


- Има видим ръст на религиозността сред онези, които са били на работа в европейски държави. Джамията и общността от едноверци са най-естественият начин за първоначална интеграция, разбирана понякога и като обикновено житейско оцеляване. Така, "приютени" от джамията и от общността, те постепенно се приобщават към религиозната обредност и ценностите на вярата, непознати за тях – особено за онези, формирали идентичността си по времето на комунизма.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Капсулирането и радикализирането на мюсулманите идва от страха,че Мечо Пух-Мик Маус -Уди Кълвача - и цялата западна култура -музика -литература - изкуство и начин на живот ще им разбие религията.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  "Как може да се обясни, че роми, които не са от мюсюлмански семейства, се обръщат точно към исляма? Има ли случаи на роми, били протестанти, да си сменят религията? Или обратно?"

  Интервюираната така и не отговаря на въпроса!

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Изводи: омразата към исляма и българските турци/мюсюлмани/роми води до затваряне и капсулиране на техните общности. Липсата на икономически перспективи ги кара да ходят навън и повишава риска от радикализиране. С други думи самосбъдващо се пророчество на българските патреоти, говорещи с езика на страха и омразата.

  Умерен толераст
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Това изследване за мен е твърде фолклорно: "те твърдят", "други казаха", "съседите им са доволни".
  Не съм специалист, математик съм, но не виждам доказателства, виждам твърдения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Войната е за умовете на хората и тя трябва да се води на територията на ислямистите. Иначе изпадаме в положението на индианците, които мислят, че ще се спасят от европейската цивилизация по лозунга - нито един бял в нашето племе... Трябва да приибщим мюсулмание към европейските ценности, ако трябва и с "книга и меч". Правно е. Пример - Индонезия.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Как може да се обясни, че роми, които не са от мюсюлмански семейства, се обръщат точно към исляма? Има ли случаи на роми, били протестанти, да си сменят религията? Или обратно?"Интервюираната така и не отговаря на въпроса!
  —цитат от коментар 2 на 2.5


  Отговаря и на двата въпроса пределно ясно, но едно малко дете, което очаква като в първи клас да му повторят въпроса в самия отговор, няма да разбере.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Това изследване за мен е твърде фолклорно: 
  =======
  Затова е и максимално обективно.....
  А така нареченото капсулиране ще е винаги единия от скачените съдове , а другия , ксенофобията (етническата йерархия).
  До коментар [#4] от "penetrating":

  Bukalemun
 8. 8 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Този анализ е трябвало да започне с онази "изцепка" на някои политици зад които са стояли определени фондации още от преди 40-на години, когато се опитаха да въведат термина "мусюлмански етнос"?! на Балканите. Г-жа Иванова би трябвало да знае.
  Относно въвеждането на нова терминология "българоезични...." - нищо ново под слънцето. Гърците от "българи", минаха през "българогласни...." и стигнаха до " славяногласни елини", подкрепени от ...идиоти, та се стигна сега до "славомакедонци".
  Иде реч за подмяна/унищожаване на етнос в определени среди, с елементарен довод, за туй, че "някои би се обидил/ не възприел".
  Относно "еквилибристиките на възродителния процес": Най-голямата еквилибристика е, че лидери и симпатизанти на партии в България, пострадали от този процес, подкрепят на 100% Турция - страна в която е забранено със закон да имаш различно от турско име. Тази еквилибристика, професоре, се нарича "двоен стандарт". Съвременния верски фашист - национал-ислямист Ердоган, обвинява Европа във фашизъм (бивш). Крадеца вика дръжте крадеца....професорке.
  Относно радикализация и ксенофобия: Бре, професорке, на ...национал-ислямизъм, нормално е един от отговорите да е национализъм, но той не е единствения - на национал-ислямисткия митинг на Ердоган, беше отговорено с чудесен митинг в Стокхолм.

 9. 9 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Или може би в резултат на ислямизацията и конкретно у нас - турския национализъм и туркста външна политика?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 10. 10 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "вътрешнообщностно капсулиране" няма, има чувство за общност с турците в Турция, което е по политически причини.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "Въведохме тези звучащи сложно термини заради коректността."

  Политкоректността, която убива Европа.

  "Ромите мюсюлмани, например, се самоопределят като турци, говорят турски език и не искат да бъдат наричани "цигани" или "роми". "

  От друга страна турците не ги припознават като турци и "не искат" споменатите да бъдат наричани турци. Интересува ли ни историческата и културна действителност изобщо?

  "Колкото до българоезичните мюсюлмани, тяхното самоопределение е толкова разнообразно, че е трудно да се намери обединяващ термин. "Помаци" е обидно за част от тях, "българи мюсюлмани" включва етническо определение, с което около 5% не са съгласни, а "българомохамедани" е неправомерно понятие."

  Колко точно е разнообразно не става ясно. Но става ясно, че ако 95% са съгласни, че са българи, това не е достатчъно, защото другите 5% може да се засегнат? Проектът за помашка нация не се получи, сега отиваме на следващия проект? По гръцки модел - българоезични мюсюлмани, за да няма значение етническата принадлежност и да избутаме религията напред. Това чии интереси обслужва?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Дойдохме си на думата, виновен е не исляма, който забранява приятелско отношение с неверници, а неверниците, дето отказват да приемат културните особености на мусулманите!
  https://www.youtube.com/watch?v=gMPmhFdMkog

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  :)
  Точно обратното - твърдения на конкретни лица не могат да бъдат обективни, те по дефиниция са субективни
  :)
  "фолклорно" в случая не е използвано в смисъла на изследване на фолклора, където авторът е важе, освен ако не е народно творчество, а в смисъл на "непрофесионално" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Дойдохме си на думата, виновен е не исляма, който забранява приятелско отношение с неверници, а неверниците, дето отказват да приемат културните особености на мусулманите!https://www.youtube.com/watch?v=gMPmhFdMkog
  —цитат от коментар 12 на Умерена джихадистка с канибалски наклонности


  И на мен това ми направи впечатление!
  Нито дума за опитите на Турция да се намеси в полза на една партия, което възбуди духовете.
  Нито дума за автобусите с туристи от Турция или дългогодишните фалшификации в безконтролните секции в Турция.
  За имамите, които се месят в изборите от джамиите.
  За тези неща ляво- толерстите гузно и някак неудобно мълчат!

  Важното е да се вменява вина на коренното население!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 15. 15 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  А стига си бърсахте ръцете с религиите.
  Религията е приказки и традиции за в къщи,навън Законът е религия.
  За приматите Религията е законът.На тях да им дадеш правата на светския човек,е като да дадеш на дете да играе с нож или ел.контакт,
  Такива са мигрантите,които никога няма да са благодарни за закрилата и всячески ще тормозят Европа с помощта на "правозащитници" или оръжия.
  Защо и за чий ни е това е въпрос,на който българите и източноевропейците вече отговориха правилно.
  Стига сте го обяснявали с бедността.Идете да видите килийните училища из БГ.Малки българчета са извървявали километри на ден в студ и мраз,за да изучат четмо, писмо и наука,които после едва ли ще им трябва на село.И ги сравнете с маймуните,на които Западът зорлем тика образование и пари в ръцете,само и само да не се радикализират и бомбят.Което не ги спира хич.
  Когато разберете,че човек се променя само,когато го иска,тогава ще разберете защо трябва всички неискащи да напуснат спешно Европа с все катуните.У тях да си живеят по техните правила и да бъдат автентични.


 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Съвременния верски фашист - национал-ислямист Ердоган, 
  =========
  Съчинявате си грешни терминологии , а от там и грешни заключения.....
  Фразата "национал ислямист" , виси във въздуха и е практически неправдоподобна. В Исляма , етническата йерархия (ксенофобията) е забранена.
  Исляма е като барометър. Прониква ли той някъде , това е сигнал ,че там има нещо нередно или асоциално.
  Исляма е религията на угнетените и ощетените ....затова те Го приемат , и като религия , и като философия. Прекомерно бързото "нахлуване" на Ислям в даден регион , държава или континент , означава наличие на проблеми и липса на техните решения .
  До коментар [#8] от "StanDim":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Оф, поредното либерално "проучване", целящо да изкара белия хетеросексуален религиозен българин, загрижен за родината си като най-голямото зло и пречка пред дундуркането на малцинствата. А за тая болезнена фиксация на ляволибералите върху добруването на исляма и неговото масово разпространение из християнски земи може да се пише научен труд.

 18. 18 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "чистотата и ценностите на ранното ислямско общество – такова, каквото е било по времето на Пратеника – без корупцията и политическите зависимости на съвремието ни"
  Да, всички добре знаем какви прекрасни общества създават мюсюлманите от 7-ми век до ден днешен. Защо ли не си основават колонии, изолирани от покварата на съвремието ни - нито циганите от Пазарджик, нито "колегите" им от Азия и Африка го правят? Или защо просто не се заселват на места, където общественият ред се определя почти изцяло от изповядваните от тях "ценности"? Нищо страшно няма в това и, моля, не ме обвинявайте в каквито и да било -изми - човеците още от появата си не са спирали да мигрират, търсейки по-благоприятна за тях среда. България,може да е всякаква, но е светска държава и който не е съгласен с това твърдение, може да ходи на майната си.
  Изобщо не ме интересува кого "капсулирам" - малоумници, чиято житейска философия е базирана на отричане на различността и омраза към инакомислието лично аз не мога да уважавам. Още по-малко, ако смърдят и не могат да говорят.
  Да уточня - не визирам всички мюсюлмани, а само тези, които ако зависеше от тях, щяха да са изкапсулирали цялата Западна цивилизация много отдавна.
  Знаем също така, че единствено българите са виновни за състоянието на циганите по принцип и на всеки един поотделно. Иманно поради това, а не поради факта, че са неграмотни идиоти, те биват лесно манипулирани от малко по-грамотни идиоти, които най-вероятно са пратени директно от Луната, а не от престижните университети в Медина, за които лично аз за пръв път чувам.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  "Българи мюсюлмани" включва етническо определение, с което около 5% не са съгласни, а "българомохамедани" е неправомерно понятие. Затова избрахме термин, включващ само езикова и религиозна характеристика, които няма как да бъдат оспорени."

  Извинете, но това са си българи, с майчин език български, но поради дадени исторически процеси са били принудени да приемат исляма.
  И какво значи 5% не са съгласни? А другите 95% нямат ли право да изразят желанието си?
  Прочее тези 5% вероятно вече са попаднали под въздействието на разни саудитски "мисионери", които им внушават че са някакъв мюсулмански етнос? Малко опасно, не смятате ли.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 818 Весело

  Исляма е като барометър. Прониква ли той някъде , това е сигнал ,че там има нещо нередно или асоциално.Исляма е религията на угнетените и ощетените ....:
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Вай, вай, вай... Ти ще приравниш иалям с марксизъм... Аз поме съм чувал за няколко халифи и султани, както и приближенте им, които са били "онеправдани мюсюлмани"...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 21. 21 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 500 Неутрално

  "Българи мюсюлмани" включва етническо определение, с което около 5% не са съгласни, а "българомохамедани" е неправомерно понятие. Затова избрахме термин, включващ само езикова и религиозна характеристика, които няма как да бъдат оспорени."Извинете, но това са си българи, с майчин език български, но поради дадени исторически процеси са били принудени да приемат исляма. И какво значи 5% не са съгласни? А другите 95% нямат ли право да изразят желанието си?Прочее тези 5% вероятно вече са попаднали под въздействието на разни саудитски "мисионери", които им внушават че са някакъв мюсулмански етнос? Малко опасно, не смятате ли.
  —цитат от коментар 19 на Molossian


  Така се създава мултикултурност, снимки на бяла, жълта и черна ръка стиснати в либерална пропаганда, щастливо безрасово безполово общество, дирижирано от либералния диктат.
  Ей такива, все хубави неща. И затова не 5, а 1% да кажат, че не са съгласни, ще се посочи, за да не се "нараняват" нечии чувства. Колкото повече мултикулти, толкова повече мултикулти, нали така..

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 912 Неутрално

  От дядо ми знам една поговорка ,,Те ти турчин, те беля,, със две думи,
  където има ислям има проблем !!!

 23. 23 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#18] от "Филанкишията":
  +
  Ти казваш " човеците още от появата си не са спирали да мигрират, търсейки по-благоприятна за тях среда." и си прав.Тези мигриращи са жадни за друг начин на живот,различен от родния,сами са проучили защо и къде отиват,сами изстрадват пътя и адаптацията.Веднъж пристигнали,те стават по-католици и от папата.
  Днешните мигранти са дошли,защото са им дадени едни пари,едни телефони с маршрута и им е обещан рай в ЕС.Те винаги ще са гневни и капсулирани.
  Нищо нямам против първите,но те са единици.
  Вторите ще ни разкатаят.

 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Весело

  Отговаря и на двата въпроса пределно ясно.
  —цитат от коментар 6 на stupid_american


  Ами цитирай, вместо да дрънчиш на кухо!
  Като си си забучил такъв ник не се чувствай длъжен непрекъснато да парадираш с него!
  Знаем си те колко струваш!

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Весело

  Отговаря и на двата въпроса пределно ясно.
  —цитат от коментар 6 на stupid_american


  Ами цитирай, вместо да дрънчиш на кухо!
  Като си си забучил такъв ник не се чувствай длъжен непрекъснато да парадираш с него!
  Знаем си те колко струваш!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  Така се създава мултикултурност, 
  =========
  А така нареченото "мулти култи" , е лошо копие на Шериата.
  На практика е неосъществимо поради специфичността на западната ценностна система.
  Етническата йерархия и специфичността на западния тип капитализъм......поне 2 са причините ....
  До коментар [#21] от "Goblin":

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Весело

  .Исляма е религията на угнетените и ощетените ....затова те Го приемат , и като религия , и като философия. :
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Тъй, тъй, Ети. Venceremos и Аллах Акбар!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 28. 28 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1369 Весело

  Ами цитирай, вместо да дрънчиш на кухо!
  —цитат от коментар 24 на 2.5


  Хе, че той друго, освен да дрънчи на кухо, да е правил?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 29. 29 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Ислямофобията и национализма били моля ви се причините за капсулирането - не самия Коран, който от всяка страница обяснява колко са долни и презрени друговерците и как не може и не трябва правоверните да имат за приятели неверници.
  Имаше едни изследвания на института Пю от Америка през 2007 - нямаше една държава в света, където мюсюлманите бидейки малцинство да не се чувстват капсулирани - на въпрос "Като какъв се определяте преди всичко - като мюсюлманин или като френски, британски, немски, американски...гражданин?" Отговорите бяха 80-90% в полза на първосигналното ислямско самосъзнание. И това в подредени държави, след милиарди похарчени за интеграция...Толкоз за тези релативистични псевдолинерални митологеми, че исляма бил религия като всички други и изповядващите я си я имат за нещо лично а иначе са съвсем пълноценни членове на общества, в които живеят. Сигурно и затова 3 пъти повече британски мюсюлмани се сражават за Ислямска държава отколкото за.....Британската армия!!!

 30. 30 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 579 Разстроено

  Цялата тази статия ми напомня на "Другари! Дайте да дадем"...

 31. 31 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 859 Неутрално

  "вътрешнообщностно капсулиране" няма, има чувство за общност с турците в Турция, което е по политически причини.
  —цитат от коментар 10 на galio

  Точно така е, и за информация на тези които са родени по-късно и нямат спомени от онова време - така беше и по времето на социализма. Българските турци иначе си бяха съвсем нормални граждани, но когато кажеха "нашите" винаги разбираха Турция. Тогава живеехме в състояние на противопоставяне с НАТО и в случай на война те щяха да бъдат опасната пета колона. Това разбира се не оправдава простотията на "възродителния процес" - сигурно е имало и по-нормален начин за приобщаването им. Поне по-образованите от тях бяха започнали да го правят - познавам даже и такива които си бяха сменили имената - но само след като са се изнесли далеч от общността си.

 32. 32 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Гневно

  Значи всички имат право на самоопределение с изключение на 95% от етническите българи-мюсюлмани и турчеещите се роми? Чела съм от разни кривозащитни организации как бутат като цигани хора, говорещи турски и считащи се за турци, други говорещи румънски и считащи се за румънци и особено фрапантно за мен - говорощи български и считащи се за българи. Че и някакво ромско значе им пробутват.

  Къде е държавата да защити правото на самоопределение на тези хора и да разкара това абсурдно ромско знаме, което разни боклуци се опитват да наложат? И това ако не е опит за сегрегация, отнемане на права и застрашаване на мира в държавата! До кога ще се позволява на разни кривозащитници и платени идиоти да налагат самосъзнание на групи от българското общество?

 33. 33 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Уф, като прочета "ислямофобията" и повече нищо не ми се чете.
  Не ви ли омръзна да ни лъжоткате с такива глупости бе, любвеобилните?
  Турски мекерета много напоследък, да не би да са раздавали заплатите...

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Чела съм от разни кривозащитни организации как бутат като цигани хора, говорещи турски и считащи се за турци, други говорещи румънски и считащи се за румънци и особено фрапантно за мен - говорощи български и считащи се за българи.
  —цитат от коментар 32 на nemeria


  Точно цигани са си.Няма никакво значение на какъв език говорят и каква религия изповядват те живеят по сходен начин на живот-липса на образование,безработица или получаване на доходи в сивата икономика,неплащане на данъци,висока престъпност,мръсотия по улиците и ниска лична хигиена.И поради това самоопределяне на последното преброяване излезе,че циганите са намалели с 50 хиляди за 10 години,което е абсолютна лъжа.И И при преброяванията излизат,че са 300 хиляди,а според някои експерти са три пъти повече.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Весело

  Е, обогати се терминологията с тези мюсюлмани в гетата и българоезични мюсюлмани!
  Хайде сега обаче да ми каже професор Евгения Иванова като какви да запишем софийските цигани ерлии - по-голямата част от тях са "мюсюлмани по произход" по използваната в изследването методика- при погребение викат ходжата от Баня баши джамия - а в същото време са българоезични - само старците знаят ромски, а от турски отделни думи! Може би "българоезични от гетата"?

 36. 36 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Циганин и религия са трудно съвместими понятия, направо невъзможни като съжителстване.
  Така че (не)уважаемата професорка да си скъса дипломата.

 37. 37 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  "Капсулирането на мюсюлманите бележи ръст в резултат на ислямофобията и национализма".

  Всъщност, точно обратната зависимост се забелязва - ислямофобията и национализма бележат ръст поради капсулирането на мюсюлманите. Поради нежеланието им да живеят според стандартите, културата и разбиранията на западното общество.
  Западът НЕ ТРЯБВА да си променя начина наживот заради мюсюлманите. Те трябва - ако искат да са щаст от западната култура - да се адаптират. Ако не могат или не искат - проблемът е техен.
  И стига с претоплените глупости за мултикулти небивалицата. Истинско мултикултурно общество може да има само на ниво държави, не вътре в една държава.
  Почти всички мигранти , които са се интегрирали и са станали успешна част от ъападното общество са направили някаквио компромиси - основно с религиата и разбиранията си. Така става. Иначе не е възможно. Иначе може в Катар, СА и други стълбове на цивилизацията и хуманизма.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 38. 38 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Цялата тази статия ми напомня на "Другари! Дайте да дадем"...
  —цитат от коментар 30 на Петър Николов


  То при либерастите няма друг начин.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 39. 39 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#34] от "mushashi":

  Дрън-дрън, тоя спор с броя цигани сме го водили вече.

  Първо, тези хора ги броят за цигани въпреки нежеланието им да се определят като такива, ерго присъстват в статистиката така и им е отнето правото на самоопределяне. Второ, и циганите емиграрат, и тяхната раждаемост пада, стига си ми дрънкал колко раждали преди 30 години. Трето, аман от тея "експерти", спри да ми повтаряш тъпотиите на сръбската пропаганда, че и отричаш. Четвърто, кой си ти че да определиш какви били - цигани или турци, или румънци, или българи. Като говорят български и се чувстват българи що за идиотия е да ги отхвърляш? Какъв им бил начина на живот - ми на прадедите ни какъв е бил начина на живот, дай да ги отпишем и тях, пък и тия в чалготеките, и колко още докато се задоволи грандоманията ти какви били "истинските" българи?

  А темата е за налагането отвън на самосъзнание върху част от българското общество, което противоречи на законите на държавите, ама едно си баба знае, едно си бае.

 40. 40 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#37] от "dgd":

  Къде намеси Запада в статия за българските мюсюлмани?! И какво точно са направили последно време у нас, че да твърдиш, че тяхната изолация провокирала ислямофобия и национализъм? И защо българският национализъм пропуска българските мюсюлмани и ги обявява за врагове сякаш не са част от държавата още откакто пак се върна на кратата на света? Пишеш неща, които не се отнасят към нашата действителност.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  Оставам с впечатлението, може би грешно, че проф. Иванова не познава реалностите на взаимоотношенията между турци, българомохамедани (помаци), българи и роми/ турски и български цигани. Странно е че не виждам обсъждане на опита с турските и цигански училища от 1950-те до средата на 1960-те. В Южна България децата на турските цигани масово не говореха български, затова в началното училище започваха с буквари на турски и паралелно се изучаваше български. Турците не живееха в махлите на турските цигани, а в българските квартали. И българи, и турци имаха не особено високо мнение за турските цигани които си живееха в пар екселанс гета. В Северна България циганите си бяха обособени в свои махли, но не знаеха турски. Българомохамеданите по планинските села на Родопите и Пирин също живееха доста откъснато от "метрополии" като Гоце Делчев, Благоевград и т.н.

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#39] от "nemeria":

  Те може да се наричат и марсианци,това не означава,че са такива.Причината да не се самоопроделят като цигани е само една-негативният имидж,който има този етнос сред другите етноси.Въпросът е ,че този негативен имидж е породен от начина им на живот,а не от етноса им.И докато не променят начина си на живот този негативен имидж ще си остане.На практика си живеят по циганските обичаи и манталитет,но декларират ,че са българи или турци.Ами естествено,че никой друг няма да ги възприеме като такива.
  И никъде не съм казал,че циганската раждаемост е като преди 30 години.Но независимо,че е спаднала те имат положителен естествен прираст,за разлика от българите,при което е отрицателен.
  А не експертите като не вярваш си живей в паралелна реалност,в която циганите са само 300 хиляди и постоянно намаляват.

 43. 43 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  накрая всички ще дойдете до извода, че възродителния процес си е бил необходимост и добро решение.

 44. 44 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  "Твърденията" в статията са 100% верни. Поживейте в т.нар. "смесени" райони" и ще се убедите в това. От коментара ви се разбира, че нямате постоянен контакт с тези хора и не живеете в такава среда, но сте готов/а да оспорите написаното.

 45. 45 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  "Твърденията" в статията са 100% верни. Поживейте в т.нар. "смесени" райони" и ще се убедите в това. От коментара ви се разбира, че нямате постоянен контакт с тези хора и не живеете в такава среда, но сте готов/а да оспорите написаното.

 46. 46 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":

  Глупости, циганите са изключително негативно настроени към не-циганите, че и дори към други групи от циганите. Идеята, че биха спрели да се самоопределят като такива заради "негативен имидж" е абсурдна. За тях негативен имидж имат не-циганите.

 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#34] от "mushashi": Какъв им бил начина на живот - ми на прадедите ни какъв е бил начина на живот, дай да ги отпишем и тях, пък и тия в чалготеките, и колко още докато се задоволи грандоманията ти какви били "истинските" българи?
  —цитат от коментар 39 на nemeria


  Познавам доста цигани,които декларират,че са българи.Но те са възприели българският начин на живот,образовани са,работят,плащат данъци,не живеят в гета и по нищо не се различават от останалите българи.Естествено,че ще ги възприема като българи.Ама тия в гетата,които живеят по циганки начин на живот и манталитет никога няма да възприема като българи или турци.
  И тъй като темата е включва и българите мохамедани и българските турци-мога да кажа,че изпитвам голямо уважение и към двете групи.Скромни ,работливи и честни хора.

 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#46] от "nemeria":

  Вие колко цигани познавате,та сте такава"експертка"?Аз съм учил до 8-и клас с цигани,служил съм в казармата с цигани.Работата ми е свързана с цигани и служебно съм имал контакти със стотици.Циганите си живеят основно на семейства или родове.И дотам им се простира чувството на общност.Говорещите турски се определят като турци,но нямат никаква връзка с турците в България.Да не говорим с тези от Турция или самата Турция.Бракове между турци и цигани,определящи са като турци са изключително редки,да не кажа,че се броят на пръсти.Много по-чести са бракове българи-турци.Или дори цигани-българи.

 49. 49 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "DJTrump":

  Постовете ви са пример за ислямофобия. Защо се възмущавате? Не пропускате статия, под която да не изтъкнете непоносимостта си към хората, изповядващи мюсюлманството.

 50. 50 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "DJTrump":

  Постовете ви са пример за ислямофобия. Защо се възмущавате? Не пропускате статия, под която да не изтъкнете непоносимостта си към хората, изповядващи мюсюлманството.

 51. 51 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#48] от "mushashi":

  Е, че как няма работата ти и целият ти живот да се въртят около цигани щом това е темата.

  И пак отместваш темата от отнемането на правото на самоопределение на части от българското общество. Утре по същата логика може довтася някой да обяснява на българите в пиринския край, че живеят като македонци и всъщност са македонци, както вече се е случвало в един друг период от историята ни. Те ще имат ли право на самоопределение или само разни избрани знаят и могат да определят кой какъв етнос е в тая държава?

 52. 52 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#49] от "qfo44520973":

  Вашата ислямофилия определено дразни представителите на всички останали религии.
  Наближава Възкресение Христово и аз изобщо не съм длъжен да ви обяснявам защо това е моят празник.
  Колкото до исляма, нещата заприличват на виц, в който питат главния герой - какво работиш. А той смирано отговаря - аз съм мюсюлманин.

 53. 53 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#50] от "qfo44520973":

  "Двата атентата срещу християни навръх Цветница в Египет, убили поне 44 и ранили над 100 души, предизвикаха решителна намеса на президента Абдел Фата ал Сиси, който обяви, че армията излиза по улиците в помощ на полицията и че ще бъде обявено извънредно положение за срок от 3 месеца".

  За пример - откъде идва фобията...

 54. 54 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Дискусията е за случващото се сега. Не за 1950год. Пак се позовавате на написаното в разни книги и статии отпреди. Очаквам да завалят и разни линкове с публикации.
  Съвремието обсъждаме, господин Даскал1.

 55. 55 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Дискусията е за случващото се сега. Не за 1950год. Пак се позовавате на написаното в разни книги и статии отпреди. Очаквам да завалят и разни линкове с публикации.
  Съвремието обсъждаме, господин Даскал1.

 56. 56 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 460 Разстроено

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  По голяма глупост не бях чел

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 57. 57 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#52] от "DJTrump":

  И вие сте представител на тези други религии, техен говорител?
  Атентатът в Египет каква връзка има с турците в Бг?
  Готов сте да прехвърлите всички световни злини върху българските турци.

 58. 58 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#52] от "DJTrump":

  И вие сте представител на тези други религии, техен говорител?
  Атентатът в Египет каква връзка има с турците в Бг?
  Готов сте да прехвърлите всички световни злини върху българските турци.

 59. 59 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "DJTrump":

  Фобията ви не е провокирана от събитията днес, вчера или завчера. Фобията си я имате закърмена по рождение. Дори пишете, че одобрявате т. нар. "възродителен процес". А може би одобрявате и събитията в Сребреница преди години?

 60. 60 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#53] от "DJTrump":

  Фобията ви не е провокирана от събитията днес, вчера или завчера. Фобията си я имате закърмена по рождение. Дори пишете, че одобрявате т. нар. "възродителен процес". А може би одобрявате и събитията в Сребреница преди години?

 61. 61 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#57] от "qfo44520973":

  Ислямът никога не е виновен, такава ви е логиката.
  И след всеки нов атентат пак не е виновен.
  Колкото до български турци, такъв термин няма.
  Има български мюсюлмани.
  Срещу тях ще имам нещо против, когато направят нещо което не ми харесва.
  Нито имат повече права от другите, нито пък задължения.
  Те са български граждани.

 62. 62 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  За Сребреница да си отговарят сините каски, аз не съм ги пращал там.
  Всеки който се опитва да разделя страната ми ми е враг.
  Дори и да се казва ислям.

 63. 63 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#57] от "qfo44520973":Ислямът никога не е виновен, такава ви е логиката.И след всеки нов атентат пак не е виновен.Колкото до български турци, такъв термин няма.Има български мюсюлмани.Срещу тях ще имам нещо против, когато направят нещо което не ми харесва.Нито имат повече права от другите, нито пък задължения.Те са български граждани.
  —цитат от коментар 61 на DJTrump


  Те са български граждани, но ги наричате "турски мекерета" и в статия за "българските граждани" правите асоциации с атентата в Египет.
  Не ми отговорихте на нито един въпрос- каква връзка имат българските турци със случилото се в Египет или с който и да било атентат по света?

 64. 64 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Те ни избиват, 99% от атентатите в света последните 15 г са на карабини и ние ги мразиме сме агресивни и подозрителни към тях...

  МАЛЛЛИИИИИ ЧЕ ГАДНО НЕЩО СА ТОВА ХРИСТИЯНИТЕ, НЕПРЕКЪСНАТО ИМ НАБИВАЙ КЛИНЦИТЕ И ЧУСТВО ЗА ВИНА!
  АУУУУУУ ЧЕ СТЕ ГАДНИ ХРИСТИЯНИТЕ, МАЛЛЛИИИИ, ТАКА ДА МАЧКАТЕ МЮСЛЯРИТЕ....

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 65. 65 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#63] от "qfo44520973":

  Няма български турци, не четете ли.
  Както няма и турски българи.
  Колкото до сегашната политика на Турция, определено не ми харесва.

 66. 66 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#53] от "DJTrump":Фобията ви не е провокирана от събитията днес, вчера или завчера. Фобията си я имате закърмена по рождение. Дори пишете, че одобрявате т. нар. "възродителен процес". А може би одобрявате и събитията в Сребреница преди години?
  —цитат от коментар 60 на qfo44520973


  ми събитията в последните 15 г. явно доказват , че сме интелигентни хора по отношение на чуствата ни към тебеподобните не мислиш...

  И Тодор още навреемто разбра каква заплаха сте, сега Историята покавзва колко прозорлив е бил....

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 67. 67 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#63:"qfo44520973"][/quote]

  Към египет българските карабини може и да нямат връзка, макар че няма как да го докажеш, ама към атентата на влака 80-те години на гарата, където нарочно сложиха бомбата в вагона за майки с деца и там ли нямат връзка ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 68. 68 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#62] от "DJTrump":

  Кой се опитва да разделя страната? Българските граждани ли, както ги наричате?
  Страната се разделя от хора като вас, които не пропускат да демонстрират омразата си към "българските граждани". Такива като вас принуждават определени общности да се капсулират и изолират.

 69. 69 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#62] от "DJTrump":

  Кой се опитва да разделя страната? Българските граждани ли, както ги наричате?
  Страната се разделя от хора като вас, които не пропускат да демонстрират омразата си към "българските граждани". Такива като вас принуждават определени общности да се капсулират и изолират.

 70. 70 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#62] от "DJTrump":


  И "българските граждани" не са пращали атентатори по света, но във всеки свой пост прехвърляте вината върху тях.

 71. 71 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#62] от "DJTrump":


  И "българските граждани" не са пращали атентатори по света, но във всеки свой пост прехвърляте вината върху тях.

 72. 72 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#67] от "Georgi Velev":

  Още 1 атакист се появи.
  Сега остава и Априлското въстание да споменете.
  Днес живеещите в България каква връзка имат с гара Буново?
  За 80-те години много може да се пише и то с обратен знак на това, което твърдите. Защо вие не споменете какво правеше властта с "българските граждани"?
  Какъв съм аз, та използвате сравнението "тебеподобните"?

  Нямам нищо против омразата, която носите във вас. Носете си я. Но не се пишете за толерантни и коректни, защото не сте.

 73. 73 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#72] от "qfo44520973":

  Ислямът като философия кара хората да се капсулират, така че не търсете вината в околните. Като са криви българите, защо е така и в Германия, Франция, Англия, Белгия.

 74. 74 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Как може да се обясни, че роми, които не са от мюсюлмански семейства, се обръщат точно към исляма? Има ли случаи на роми, били протестанти, да си сменят религията? Или обратно?"Интервюираната така и не отговаря на въпроса!
  —цитат от коментар 2 на 2.5

  Циганите следват парите. Това е отговорът. Утре могат да станат и будисти, ако Буда осигури парите.

 75. 75 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#72] от "qfo44520973":Ислямът като философия кара хората да се капсулират, така че не търсете вината в околните. Като са криви българите, защо е така и в Германия, Франция, Англия, Белгия.
  —цитат от коментар 73 на DJTrump


  Недей отклонява темата към случващото се в другите страни! Темата е за "българските граждани", които ти наричаш турски мекерета, внушаваш, че "възродителният" процес и Голямата екскурзия са нещо хубаво, открито демонстрираш омразата си към тях и след това търсиш причината за капсулирането им в "ислямската философия".
  Опорната точка "ислямска философия" в Бг не върви! Запомни го и го предай на партийните ви членове.
  Ислямът в Бг няма нищо общо с тоя на Изток!
  Подреди си мислите или си прегледай още веднъж записките от партийните събрания! Смесваш и извърташ понятия, факти, хронология, събития. Легни подремни на обяд и остави троленето за по- късно.

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#29] от "lustmord":
  "че исляма бил религия като всички други и изповядващите я си я имат за нещо лично а иначе са съвсем пълноценни членове на общества"

  Вярно е, ама само донякъде. Почти всички религии могат да се използват от агресивни хора с агресивни намерения. Използват се (или са се използвали някога), за да прикрият истинските мотиви на малка група хора, които внушават на масите висши идеали, за да могат да ги насочват в желаемата посока.

  Не е вярно обаче, че хората имат исляма за нещо лично. Напротив, непрекъснато опитват да го наложат като основа на обществените отношения. Това е микс от застинали в миналото интерпретации, култура, цивилизационно ниво и т.н.

  Там, където мюсюлманите са били в тесен контакт с други култури, те са се повлияли от тамошното възприемане на религиите. Специално в Европа мюсюлманите, живеещи от векове по тези земи, са започнали под влияние на останалото население да приемат исляма подобно на християните, които приемат религията си предимно като частен въпрос. Това не се отнася до новопристигналите мюсюлмани, на тях им трябват още няколко поколения.

 77. 77 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#51] от "nemeria":

  Циганите нямат нищо общо нито с македонците,нито с българомохамеданите,нито с което и да е било етническо или религиозно малцинство.Последният конфликт в Гърмен беше между цигани християни,определящи са като българи и българомохамедани.Знаеш ли кога българите ще припознаят циганите като свои в този конфликт?Проблемът не е,че са цигани,а начинът им на живот.Не ме бърка как се самоопределят.Бърка ме ,че не се образоват,вършат престъпления,не плащат данъци и работят в сивата икономика,че не спазват лична хигиена и каквито и да е цивилизационни норми.

 78. 78 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Защо в гетата отиват ходжите. Къде е БПЦ , къде са православните свещеници.

 79. 79 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Съвременния верски фашист - национал-ислямист Ердоган, =========Съчинявате си грешни терминологии , а от там и грешни заключения.....Фразата "национал ислямист" , виси във въздуха и е практически неправдоподобна. В Исляма , етническата йерархия (ксенофобията) е забранена. Исляма е като барометър. Прониква ли той някъде , това е сигнал ,че там има нещо нередно или асоциално.Исляма е религията на угнетените и ощетените ....затова те Го приемат , и като религия , и като философия. Прекомерно бързото "нахлуване" на Ислям в даден регион , държава или континент , означава наличие на проблеми и липса на техните решения . До коментар [#8] от "StanDim":
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Ети, подкрепям основната ти теза за "национал-ислямизма, макар по-нататък малко да си се объркал. Мюсюлманите са на първо място са лоялни към исляма. Той е универсалния белег за тяхната идентификация, а не националната принадлежност. Тя се появява в последните стотина години - след разпадането на Османската империя - под влияние на европейското разбиране за нация. У мюсюлманите тя по принцип отсъства. Всяка религия е на бедните, поне първоначално. Няма религия, която да е измислена отгоре - всички религии се създават от низините на обществата и обещават благоденствие в отвъдното.Само комистите го обещаваха тук, на земята, ама в светлото бъдеще. Бързото разпространение на исляма в Европа в новата история на континента се обяснява не с бедност, а с бързото разселване на мюсюлмани. България е отделен случай тук би отнело много място да се анализира.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 80. 80 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#76] от "luda_krava":
  Нещо не сте прочели както трябва - аз казах, че
  "че исляма бил религия като всички други и изповядващите я си я имат за нещо лично а иначе са съвсем пълноценни членове на общества"
  е една левичарска митологема - розови сънища а не реалност.

  "Там, където мюсюлманите са били в тесен контакт с други култури, те са се повлияли от тамошното възприемане на религиите. Специално в Европа мюсюлманите, живеещи от векове по тези земи, са започнали под влияние на останалото население да приемат исляма подобно на християните, които приемат религията си предимно като частен въпрос"

  Дайте някакъв пример по света за такива мюсюлмани, които приемат религията като личен въпрос и примерно се женят за християни или будисти и оставят на децата си свободен избор дали имат нужда и евентуално каква религия да си изберат.

 81. 81 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Така се създава мултикултурност, =========А така нареченото "мулти култи" , е лошо копие на Шериата. На практика е неосъществимо поради специфичността на западната ценностна система. Етническата йерархия и специфичността на западния тип капитализъм......поне 2 са причините .... До коментар [#21] от "Goblin":
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Мулти-култи няма нищо, ама нищо общо с шерита. Философията мулти-култи предполагаше да остави всяка културна общност в западноевропейските страни да се развива по своите си културни обичаи, без държавата да им влияе целенасочено. Очакваше се, че с течение на времето мюсюлманите ще започнат да се интегрират в западното общество.
  За западните ценности държавата има монопола върху насилственото и принудително спазване на законите. За мюсюлманите - имамите и т.нар. помирители. Етническа йерархия в Западна Европа няма - има обаче йерархия на гражданското поведение и образованието.
  Причините за това шериата да не пусне корени в Европа е не бедността, а цивилизационните разлики.

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Любопитно

  До коментар [#55] от "qfo44520973":

  Прибързано заключение. По стечение на обстоятелствата познавам действителността за която пиша доста отблизо, баща ми след фронта е бил доста идеалистично настроен и с вяра в бъдещето, в рамкте на което в продължение на десетина години даскалуваше по планини и градски гета. Като малък ме е вземал със себе си "за да видя как живеят хората и в други реалности". За сегашната ситуация разбира се вие знаете по-добре, надявам се от личен опит който ще споделите.

 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#44] от "qfo44520973":


  До коментар [#45] от "qfo44520973":

  Не сте ме разбрали, аз не оспорвам твърденията. Оспорвам метода и доказателствата. Вие казвате, че са 100% верни. Вроятно сте прав. Само, че приложете метода в математиката и ще получите доста смешен резултат.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#80] от "lustmord":

  Много добре прочетох - до голяма степен са сънища, но не са еднакви за всички категории муслими. Да се нахвърлят в един и същи кюп всички муслими без да се прави разлика за техния етнос е все едно да се говори за "българи" без да се уточнява дали са от цигански или български етнос, макар разликите м/у муслимските етноси да не чак толкова големи.

  "Дайте някакъв пример по света за такива мюсюлмани, които приемат религията като личен въпрос и примерно се женят за християни или будисти "

  САЩ, там 21% от браковете на муслимите са с партньор от друга религия. При католиците процентите са подобни - 25%. Православните са най-отворени за бракове с различни религии - 47% (това е относително: предимно бракове м/у православни и католици или протестанти, т.е. м/у християни).

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#78] от "Роси":

  Седят си в храмовете и чакат някой да дйде да им поръча погребение или помен...

 86. 86 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#83] от "penetrating":

  В самия метод има математика. Заключенията от статията са на база социологическо проучване. А то предполага математ. изчисления (статистика) въз основа на анкетите, проведени в различни населени места.

 87. 87 Профил на wyk36530384
  wyk36530384
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#83] от "penetrating":

  В самия метод има математика. Заключенията от статията са на база социологическо проучване. А то предполага математ. изчисления (статистика) въз основа на анкетите, проведени в различни населени места.

 88. 88 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#12] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  мЮсЮлмани.

 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4438 Любопитно

  До коментар [#84] от "luda_krava":

  А имате ли данни колко от тези бракове на мюсюлмани в САЩ с друговерци са бракове на мюсюлманин с друговерка (разрешени от исляма) и колко - на мюсюлманка с друговерец?
  Защото на времето в СССР отчитаха като постижение доста високия процент смесени бракове в традиционно мюсюлманските републики, но браковете на коренното население с тъй наречените рускоговорящи бяха почти само на мюсюлманин по произход с рускоговоряща.

 90. 90 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#89] от "patsis":

  да, в тоя случай трябва да се знае, че шариатът разрешава брак на мюсюлманин с друговерка (затова и това не е знак за "толерантност" и "интеграция", доколкото децата в този брак по подразбиране са мюсюлмани, пак по шариата), но не и брак на друговерец с мюсюлманка. основна постановка е в шариатското отношение към друговерците.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 91. 91 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Накратко:
  Другарката професор твърди, че лошите христиени 'капсулирали' мислиманите, щото лошите христиени имали 'национализъм' и 'ислямафобия'. :)
  Аз пък твърдя, че е лошо да се правиш на тъп и още по-лошо е да правиш другите на още по-тъпи. Никак НЕ намирам отговр на уместния въпрос.., а дали агресивния ислямски свят, терора и ненавистта му към всичко различно от тях не предизвика ответна реакция - национализъм и ислямофобия.
  Слабо. Много слабо.

 92. 92 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#91] от "ali_ibn_isa":

  да, нарочно не писах пространно в коментарите под статията. тук въпросът винаги е "каква е каузалността". социологията рядко отговаря на този въпрос, доколкото търси предимно корелация, и все повече се отказва от идеята за каузалност. на фона на това да кажем, че "мослемите в българия (били те "българоезични", демек помаци, или "от гетата" - т.е. роми), се реислямизират заради ксенофобията, е доста смела, да не кажа, пристрастна, интерпретация на едни данни, които показват наистина засилване на религиозния компонент в самоопределянето. защото това са данни - те не обясняват "защо", те предимно правят "снапшот" на сегашната ситуация. може и да е обратното: реислямизацията сред малцинствата налива масло в огъня на ксенофобията. никой не знае кое от тази двойка яйце и кокошка е първо. но реислямизацията е тук. оттук насетне въпросът е - "какво". ако българските мюсюлмани са предимно "светски" (дървено желязо, атеистична религия и пр.), то следва ли, че косвено "реислямизацията" може да се възприеме като нещо рисково. ако да - защо, ако ислямът същностно е като "всички останали религии".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  До коментар [#92] от "abdelhaqq":

  Опитах се погледна каква е методологията, включително репрезентативността на извадките, избрания статистически метод (в случай на работа с малки групи), и одобни класически въпроси на всяко едно изследване. За съжаление, линка даден тук за проекта "Нагласи на мюсюлманите в България" не работи - дава ми "403 Forbidden". Странна работа, защо се имитира отворен достъп който не съществува? Прегледах и публикуваното от "Алфа Рисърч" от линка по темата. Прави впечатление "инбредният" характер на екипа - всички "експерти" са от НБУ, не виждам достъп на външни такива от други институции. Сигурно става като вестникарски материал, но сериозно изследване?

 94. 94 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#89] от "patsis":

  Не, нямам такава разбивка, но съм на мнение, че когато са малка група и са изложени продължително време на влиянието на друга култура, муслимите си променят постепенно възгледите. Вярно, става значително по-бавно и само в известна степен, но все пак става.

  Трябва обаче да са налице 3 задължителни фактора:
  -малка група
  -индивиди склонни да приемат нови идеи
  -продължително време

  Е, поне аз така си го представям.

 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#92] от "abdelhaqq":

  В България има три вида мюсюлмани-турци,българомохамедани и цигани.Между трите групи има огромни разлики.А и те самите рядко поддържат връзка помежду си или сключват смесени бракове.Турците в България открай време не се отличават с голяма религиозност и балансират между българският бит,принадлежността към турската нация и исляма.При българомохамеданите религията играе по-голяма роля,но при тях е характерно,че ако напуснат селата,в които живеят и заживеят в градове бързо се интегрират след другите българи и изоставят исляма.И третата група на циганите мюсюлмани.При повечето от тях религията не играе никаква роля,а е просто начин за самоопределяне като голяма част от циганите мюсюлмани се самоопределят като турци.И в последните години явлението на салафитски ислям в циганската махала на Пазарджик и в Пловдив.Ако има мюсюлмани,които да са потенциално опасни това са именно тези цигани.Малко са на брой ,но има реална опасност от радикализация при тях.

 96. 96 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 728 Гневно

  Да кажем категорично НЕ на исляма . Вън Исляма от гранците на Европа!

  Марс е изконна Американска територия!
 97. 97 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#95] от "mushashi":

  не Ви разбирам твърде добре. ясно е, че при групите "мюсюлмани" ту етническата, ту религиозната принадлежност взима превес. т.е. те ту се държат като "мюсюлмани" от уммата, ту като принадлежащи към тяхната съответна етнична група с характерните им особености в обкръжаващата ги среда. и в зависимост като какви се самоопределят, реагират различно. сиреч, ако за един циганин етничността играе роля, той може да е ту циганин, ту турчин (защото никой българин няма да му признае претенция за българска принадлежност, разбира се). ако пък религиозната му идентичност вземе превес, той се определя като мюсюлманин - салафит или какъвто и да е там. затова и основната ос на разделение не е "турчин, циганин, българин", а - етническо и религиозно. което политкоректно се признава в изследването с изразите "българоезични мюсюлмани" (зер турците не говорят български?, синоним за помаци) и "мюсюлмани от гетата" (зер това е религиозна принадлежност, да си циганин със салафитска шапчица). като цяло, изследването ми стои малко повърхностно и доста блудкаво, пълно с труизми. за Бога, кой човек, който се сблъсква с изследвания на терен, не знае, че има разлика между суннити и шиити, ханефити, алевити, къзълбаши и целия бюлюк от правоверни.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 98. 98 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#93] от "daskal1":

  ами...на мен ми носи характера на "актуална проектна разработка", и толкоз. интересно четиво, но не кой знае какво, наистина. още повече, че имам резерви към самата Евгения Иванова. стои ми, грях ми на душата, ама като НБУ вариант на Антонина Желязкова.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 99. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#86] от "qfo44520973":

  Мисля, че е излишно да изяснявам още веднъж. Ще Ви го покажа с пример:). Прилагането на "метода" в математиката като доказателство изглежда така -
  - "съседите са убедени, че 2+2 е 4",
  - "той твърди, че сумата от ъглите в триъгълника е 180 градуса",
  - "съседите казаха, че в евклидовата геометрия две успоредни линии не се пресичат"
  :)
  Това аз определих като фолклор :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 100. 100 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#99] от "penetrating":

  ей начи, като се намесят точните науки в хуманитарията, и става мазало :D

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK