Как глобализацията да проработи отново

Как глобализацията да проработи отново

© Mario Laporta, ReutersСкоро министрите на финансите и централните банкери от целия свят ще се съберат във Вашингтон за пролетните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Те ще обсъждат проблемите на световната икономика, нервно оплаквайки се от засилването на антиглобалистките настроения и призивите да водят политика на недескриминационно развитие. Това е утвърден ритуал.


За да се управлява по-ефективно глобализацията обаче, е необходима не допълнителна активност в сферата на политиката, а пренасочване на вниманието към разработване на политика, основана на правила. Трябва освен това и да се признае важността ѝ.


Добрите правила дават възможност на правителствата да се справят много по-добре с основните си задължения, повишават доверието в инвестициите и иновациите както вътре в страната, така и в международен план.
На повечето страни с нововъзникваща пазарна икономика глобализацията безспорно носи изгоди. Става дума за повишаване на производителността, усъвършенстване на технологиите, както и за помощ в сферата на търговията. Всичко това помага


много хора и дори цели страни да бъдат извадени от бедността.


Доходите им започват да догонват доходите в развитите икономики, благодарение на което намалява световното неравенство в разпределението на богатството.


Глобализацията съществено увеличава доходите и в западните страни. Движещите сили на растежа, техническия напредък, търговията и миграцията обаче усложняват живота на много хора с ниски доходи и слаба квалификация, тъй като ситуацията със заетостта става все по-несигурна.


Миграцията увеличава натоварването върху училищата и върху жилищното строителство, особено негативно отразявайки се на същите тези групи хора с ниски доходи и слаба квалификация. Засилва се и проблемът със сигурността. Ако имаш ниско ниво на образование, ако живееш в несигурен район, то за теб е много по-трудно да се конкурираш с другите, да живееш в условия на промени и да се възползваш от благоприятните възможности.


Към това трябва да се добави и засилващото се усещане, че правилата се прилагат несправедливо. Ако през периода на финансовата криза банките получиха помощ, то обикновените хора, както и преди, трябваше да продължат да плащат данъци.


Отрицателните или много ниските лихви вдигнаха цените на акциите, облагодетелствайки богатите. А спестяванията на обикновените хора се облагат с данъци, докато растежът на наемите и цените на недвижимите имоти ги изтласкват от пазара.


Хората, които трябва да показват паспорта си на всяка граница,


не разбират защо многобройните незаконни мигранти не само не биват наказвани


за правонарушенията си, но и получават щедри социални помощи и почти стопроцентова възможност да останат завинаги. Също толкова широко се е разпространило и недоволството срещу отслабването на международния ред. Това се отнася и до данъчно-бюджетните правила на ЕС, и до международната търговия с хора, както и до силовите действия в сферата на международната търговия, както и до сферата на сигурността.


Това обаче не е довод в полза на укрепването на социалната насоченост на държавата. В много страни се орязват разходи за ключови задачи, защото господства недалновидно мислене и има много силно социално лоби. Хората имат нужда от благоприятни възможности, а не от подаяния, затова трябва да преминем към дебати за важността на политиката, основана на правила.


Тези правила трябва да допринасят за разумно формиране на държавните бюджети, за да се преодолеят предразсъдъците на всекидневната политика и да бъдат осигурени висококачествени държавни услуги в областите на образованието, основната социална подкрепа, вътрешната и външната сигурност, както и работоспособни административни и съдебни системи.


Нормите и правилата трябва справедливо и обосновано да ограничават пазарните сривове и въздействието на външни фактори, но без да задушават инициативата. В такива условия


частните инвестиции ще процъфтяват, ще се появят и висококачествени работни места.


На международно ниво има още повече проблеми с формиране на политика, основана на правила. Редът, възникнал след Втората световна война под ръководството на САЩ, регулира вземането на решения в сферата на международната търговия, управлява световната финансова система и дори военните интервенции.


Г-20 координира международните норми и правила в сферата на финансите, данъците и инвестициите. Тези правила, разбира се, не са съвършени и не могат да предотвратят всички конфликти. Тук обаче проблемът не е в самите правила, а в слабото им прилагане, както и в лошата политика на национално ниво.


Например, европейският Пакт за стабилност и растеж е доста гъвкав механизъм, който има за цел да осигури формиране на разумен държавен бюджет и устойчив паричен съюз на цялата територия на ЕС. Заради липсата на съответните механизми за правното му прилагане обаче някои страни си позволят необмислено да натрупват дългове, след което импулсивно започват да съкращават разходи, включително за крайно продуктивни цели.


Друг пример е търговията. Международните споразумения и правилата на Световната търговска организация засега действат доста добре и са ни от полза. Те помагат за ограничаване на конфликти, отстраняват неопределеността на международно равнище и пречат на разточителното лобиране в страните. Водещите икономики в Европа и САЩ обаче трябва да съдействат за извършването на промени и да създават потенциал за благоприятни възможности чрез добри национални правила, решения и политики.


Протекционизмът не е отговор.


Заради него ставаме по-бедни и той трови отношенията между страните, както става в момента, когато се засилва напрежението в света и се появяват алтернативни модели на икономическа политика.


Ако САЩ обърнат гръб на принципа на международните отношения, основани на правила, то това ще отслаби търговските партньори на Америка и ще влоши състоянието на световната икономика. В резултат ще намалеят експортните възможности.


Имаме нужда от повече, а не от по-малко политика, основана на правила, за да управляваме глобализацията и да създаваме благоприятни възможности за всички. В Германия наричаме това Ordnungspolitik - политика на реда. В този план ще бъде достатъчно да има добри правила наред с добросъвестно управление.


*авторът е главен икономист на министерството на финансите на Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Imagine there's no countries
  It isn't hard to do
  Nothing to kill or die for
  And no religion too
  Imagine all the people
  Living life in peace...

  Да се внушава :" Глобализацията е лоша работа"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Глобализацията и развитието могат да се случат при няколко условия:
  1. Образование и квалификация като основа на съзидателния труд.
  2. Социална защита на населението (нямам предвид това народът да се вкара в църкви - това е социална измама).
  3. Идеологическа промяна и нов ценностен модел, според които човешките права да изместят и заменят религиозния догматизъм и суеверията.
  Хартата за човешки права е най-голямото достижение на световната общност. Религията - убийствено назадничев модел на обществени отношения.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Датс райт. С тези религии само неприятности. Човека е божеството

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby: АТЕИЗЪМ - реалистичният поглед":

  Руби, аз не съм религиозен, ама не искам да ми ляпкат етикет "атеист". Аз съм обикновен нерелигиозен човек, а това "атеист" са го измислили вЕрващи, така че да не ме занимават с техните глупости моля

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1771 Весело

  Глобализацията съществено увеличава доходите и в западните страни."Това така и не може да се случи у нас,може би защото не сме западна страна.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Посланието, че глобалната меркелизация трябва да остане цяла, и по същото време душата да остане в рая е симптоматично за мислителите от т.нар. германски модел. Авторът уж споменава в началото, че трябва да се гради стратегия на провала, бих добавил очевидния провал на глобалисткия либерализъм, но впоследствие виждаме куп врели-некипели обтекаеми "идеи", чиято основна цел е запазване на статуквото чрез мимикрия.

 7. 7 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА Е РЕД И ВЪЗМОЖНОСТИ и няма алтернатива!

  Тази фраза си остава само на хартия в България, която се управлява от хора с къс хоризонт на мислене поради дефектна от интелигентност и лошо образование, което ги прави неспособни да я разберат правилно.

 8. 8 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lemmy":

  ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА като широко понятие на развитие на човечеството неможе да се провали, защото няма друго какво да я замести.
  Тя трябва да се усавършенства и прилага безкомпромисно и последователно, но от умни хора, защото умствено недоразвити и недобросъвестни не са в състояние да го направят.

 9. 9 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 831 Неутрално

  "Движещите сили на растежа, техническия напредък, търговията и миграцията обаче усложняват живота на много хора с ниски доходи и слаба квалификация, тъй като ситуацията със заетостта става все по-несигурна." И според мен това е голям проблем. Към него се добавя необходимистта бързо да сменяш професионалния профил, което за по-необразовани хора е трудно и неприятно.

 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Казано (изпято) е толкова отдавна!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Неутрално

  Всъщност глобализацията е по-изгодна за развиващите се страни в началото, защото получават ускорено развитие.
  Не напразно сега развитите страни начело със САЩ се опитват да ограничат глобализацията (NAFTA, TIP, TTIP...) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Когато германец говори за правила и стриктното им спазване трябва да се внимава.
  Когато комшиите се набълбукваха с кредити Германия беше единствената държава от ОИСР, която отказваше да приеме антикорупционните правила за преследване на корупционни практики на глобално ниво.
  И още.
  Като се разбра, че борбата с климата ще е трудна и ще струва много, а китайците се оцефериха и почнаха да произвеждат по-евтини от германските соларки, Германия им наложи вето. И нещо повече - освободи собствените си закъсали големи компании от енергийния климатичен данък за да оцелеят.
  Нима тези неща г-н Главния Икономист не ги знае или се прави на ударен?

 13. 13 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 918 Любопитно

  Баси дрънканиците, баси мантрите. Господина как ли ще реагира, ако Щатите въведат едно 20% ДДС? Имам чувсрвото, че ще изреве на умряло

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Все си мисля, че тя, глобализацият си е работила, работи и ще продължи да работи, не зависимо от разните мантри против нея или от гледна точка на вкарване в твърд юридически ред.
  Не че съм против втората част, юридически ред, но именно понеже става дума за глобализация и тя действа, оперира в различните страни, не виждам как света ще си унифицира реда и стандартите, поне в близко бъдеще.
  Вижте в ЕС, където по условието на договра за членство се предвижда създаването и спазването на този ред и непрекъсанто има отклонения на национално равнище, та какво остава за държави в Азия, Африка или Южна Америка.
  Така че глобализацията ще продължи да действа на принципа на потока на водата, по линията на най-малккото съпротивление и независимо от опитите да бъде ограничавана и спирана, ще носи своите плодове по света.
  А те, няма как да не бъдат в посока на повишаване на конкурентноспобоността и не защото няма мераклии да станат монополисти, а защото колкото по-широк е фронта на действие, толкова по-трудно е да го постигнеш. Едно е да изградиш монопол над едно селце, много по-трудно е да го постигнеш в големия град или държава и съвсем друго е да се опиташ да яхнеш света:).

 15. 15 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 544 Неутрално

  целта на глобализацията е глобално гето за набиране на роби за работа

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 16. 16 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Ама то "безредието" е есенцията на положителните ефекти от глобализацията. Създаването на някакъв глобален "ред" или "правила" и стара колкото човечеството мечта да управляваш света. За щастие никой досега не е успявал.
  Защото единния ред означава, че изчезват други възможни стратегии за оцеляване и при промяна в средата вида изчезва.
  Отделно, че всеки ред и правило се налага и поддържа със сила, с репресия.
  Не искам да си мисля как би изглеждал света когато "безредието" е изчезнало и останала само една система, която се самоподсилва от собствения си монопол.
  Просто няма да има къде да избягаш, нито да я промениш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK