Обрат по Тръмп: Ракети срещу Сирия

Обрат по Тръмп: Ракети срещу Сирия

© Handout, ReutersПри първо вглеждане ракетният удар върху сирийската база "Ал Шейрат" е голям завой в политиката на САЩ към конфликта в Сирия. Но дали е? Засега атаката може да се опише като промяна, без да сме сигурни дали става дума за политика в близко и по-далечно бъдеще.


Барак Обама години наред отлагаше подобна намеса. Затова беше обвиняван непрекъснато, особено от републиканските кръгове в Конгреса, за мекушава политика по принципен въпрос, какъвто е систематичното избиване на невинни граждани, унищожаване на градове като Алепо и гигантската емигрантска вълна. Обама се отдръпна от традиционните ангажименти на САЩ към конфликтни зони в Близкия изток и към масирано нарушаване на човешки права (ако изразът не е доста слаб за Сирия) от престъпен режим. Това е една от причините външната му политика да се смята от мнозина за провал. Колебания, твърдо говорене по международни форуми – но все пак говорене – наподобяваше функциите на една ООН, а не на свръх-сила, която се въвлича пряко в съхраняване на международния ред.


Тази политика мотивира Русия да навлезе в Сирия
Мотивира я да вземе страната на Асад, да се разпорежда, както реши и да прави безсмислени демонстрации на супер-сила пред целия свят. Именно безсмислени, тъй като Русия няма ясен стратегически интерес в сирийския граждански конфликт. Тя не цели разрешаването му и поддържа Асад без идея за бъдещо устройство на Сирия и региона. Играта й на супер-сила е самоцелна. Русия подменя своите вътрешни проблеми с международни конфликти, над които контрол има руският президент.


Обама осъществи в много по-голяма степен обещанието на Джордж Буш младши в кампанията срещу Ал Гор от 2000 година, че решително ще прекъсне многостранните ангажименти в политика на Клинтън и особено т. нар. "строеж на държави".


Тази ориентация, обещавана от Буш, но осъществена от Обама, създаде впечатление, че САЩ са уморени, колебливи, въздържани и склонни да се върнат, според повелята на доктрината Монроу от 19 век, в своите граници. Това подозрение допълнително мотивира престъпни държави да предприемат военни авантюри, включително срещу собствените си граждани. То доведе и до разбирателство между Путин и Асад, които иначе нямат общо помежду си, освен единствената база на Русия извън територията й, която никой не е заплашвал.


Завоят е значителен и от гледна точка на поведението (не бих казал "политиките", тъй като е рано да се употреби тази дума) на Доналд Тръмп. В обичайния си маниер на канонади от туитове, още през 2013 година Тръмп заема позиция, подозирайки неоснователно, че Обама ще стартира сериозна кампания срещу Асад. В серия туит-изказвания той обвинява Обама, че би бил глупак, ако предприеме готвената акция в Сирия; настоява това да не се прави по никакъв начин; сочи, че една намеса има само пасиви и до нищо добро не води; че конфликтът трябва да се реши от Арабската лига (сякаш това е мислимо). Накрая, Тръмп категорично твърди, че Обама няма и право на военна намеса в Сирия без одобрението на Конгреса. Да оставим на страна факта, че повечето войни, които САЩ водят в историята си, не са одобрявани от Конгреса, както и че при спешна акция, особено мислена като еднократна, няма изрична конституционна необходимост да се прибягва до конгресна процедура.


Съществено е, че Тръмп се е изказвал многократно, не само в този картечен откос от туитове, срещу подобна акция, както в Сирия, така и изобщо за военни намеси по света.


Но дори повече: цялата кампания на Тръмп, както и на Джордж Буш 2000 година, е изградена върху идеята, че военните ангажименти са скъпи, неоправдани и трябва да се намалят, да не кажа отменят, освен ако, както в случая с организацията "Ислямска държава", те не заплашват САЩ директно. "Америка над всичко/преди всичко" в речника на кампанията означаваше САЩ да се върнат към своите проблеми, към своите граждани и да работят за тяхното непосредствено благополучие. Дни преди изборите през ноември 2016 година Тръмп дори стигна дотам да заяви буквално, пак в туит, че започване на война в Сирия ще доведе до конфликт с ядрената сила Русия, а оттам и до Трета световна война.


Днес тези изказвания са оказаха изненадващо подменени от заявка за интернационални ангажименти от страна на новата американска администрация, много по-крайна от тази на предишни президенти. Тръмп казва в деня на атаката, че бруталните действия на Асад не могат да бъдат подминавани. А в краткото си изявление по повод ракетната атака звучи като развълнуван международен правозащитник от "Амнести Интернешънъл". След удара може да се каже, за кой ли път както в американски, така и при много други избори , че идиомът на кампанията и този на решенията се разделят и май никога няма да се съберат отново.


Какви ефекти могат да се очакват от военната намеса в Сирия?


Бомбардировката няма да доведе до промяна в падащия рейтинг на Тръмп. Последните измервания показват одобрение, слязло до 35%. Интервенцията поднася изненада на твърдите поддръжници на Тръмп, които очакват скъпите експанзии по света да се преустановят. А противниците на Тръмп не могат да се разколебаят от такава акция.


Конгресът ще приветства Тръмп от двете страни, които в момента са в остър конфликт по въпроси от здравната реформа до сенатското потвърждение на новата номинация за член на Върховния съд. Тръмп бе поздравен шумно от обичайно критикуващото го крило на Републиканската партия. Ще бъде подкрепен и от демократите, но с определени условия за бъдеща политика към Сирия.


Русия вече окончателно се увери, че сметките й с Тръмп са грешно фантазирани на руска почва. Тостовете в Руската дума в 10 сутринта с шампанско в чест на Тръмп на 8 ноември ще останат в историята като нелепа сцена, каквато поначало са. Отношенията временно ще се влошат, ще се правят остри декларации, особено от Русия към САЩ.


Съмненията за руската връзка на Тръмп ще останат, но ще бъдат съществено отслабени


Разузнавателните агенции ще продължат да търсят доказателства, най-вече във връзка с намесата на Русия в изборите. Но убеждението, че връзките на Тръмп с Русия, доказани или подозирани, са против интересите на САЩ, ще отслабне.


Традиционните съюзници на САЩ в Европа, Канада, Австралия ще получат първо частично уверение, че "America first" може да означава същото, което е означавала фразата и преди: САЩ нямат намерение да отстъпват от водеща роля в света, включително поддържана с военни средства. Този въпрос, разбира се, е много по-сложен, но атаката над Сирия дори като изолиран акт подсказва нещо в тази посока.


Остават обаче открити най-съществените въпроси: Преди всичко ударът срещу базата "Ал Шейрат" ще бъде ли вписан в по-обширна стратегическа рамка за прекъсване на гражданската война в Сирия, облекчаване на хуманитарната криза, решение на проблема с Асад и т. н.? Докъде ще се простре такава стратегия, ако най-сетне започне да се разработва?


Тези въпроси са много и в най-разностранни посоки. Засега дори приветстващите атаката остават със съмнението, че тя е поредната спонтанна акция, с каквито Тръмп залива Америка и света. Американците дори се питат дали разлетелите се томахавки (ракетите Tomahawk) не са нова форма на Тръмп-туитове.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Ся последно,Тръмп човяк на Путин ли е,или не е човяк на Путин!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 2. 2 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  САЩ не за първи път правят необосновани неща в Близкия Изток.
  Въпросът е, че за първи път интересът им пряко засяга Русия.
  Това си е на практика война, която лесно може да се разрасне до глобална.
  Това е адната част от проблема.
  Другата е, че това не решава нищо.
  Сирия ще бъде разделена насила на парчета, ще има много кръв, а сунити и шиити ще си останат врагове за доста дълго време.
  Но пък какво да се прави, те не питат никой, да си трошат главата.
  Важното е и оръжейният бизнес да върви.
  Най-вече...

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Разиграват се сложни политически игри с много гърмене от много армии и разни групировки и никаква надежда за близък мир.

 4. 4 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  САЩ не за първи път правят необосновани неща в Близкия Изток.Въпросът е, че за първи път интересът им пряко засяга Русия.Това си е на практика война, която лесно може да се разрасне до глобална.Това е адната част от проблема.Другата е, че това не решава нищо.Сирия ще бъде разделена насила на парчета, ще има много кръв, а сунити и шиити ще си останат врагове за доста дълго време.Но пък какво да се прави, те не питат никой, да си трошат главата.Важното е и оръжейният бизнес да върви.Най-вече...
  —цитат от коментар 2 на DJTrump


  Нема се плашиш, война нема да има!НО ВИНАГИ ЩЕ ИМА по един изпитателен полигон като Сирия,където военните свръх сили да си го мерят!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#4] от "Радан Чапаев":

  Така е, майката им разплакаха. После да се готви Йемен...

 6. 6 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Шамара е от любимия президент Тръмп ,че и аркадаша от Босфора подкрепя ударите

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 7. 7 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 723 Неутрално

  С две думи , Тръмп е "непредсказуем" мека дума за една психиатрична диагноза .
  Досега Путин печелеше точно с това че е "непредсказуем" във външната политика за да запази властта вътре във страната си , сега срещу себе си има още по "непредсказуем" човек .Досега руснаците се гордееха с това че диктатора се събужда и според настроението си може да нападне една или друга държава , защото знаеше че левият Обама няма да направи нищо .

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  От вчера се върти едно видео, което доказва, че атаката с БОВ е била постановка. Кое ли е вярното ???
  До момента САЩ не предоставят никакви доказателства освен ЕЖК за "виновника" за "атаката" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Тостовете в Руската дума в 10 сутринта с шампанско в чест на Тръмп на 8 ноември ще останат в историята като нелепа сцена...


  https://youtu.be/k1g1AmK5uE0?t=74

  Еееех мъко самоварна...

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За мен също е доста съмнително използването на зарин и други подобни.
  Причината е най-вече, че това е нож с две остриета, може да се обърне и срещу теб - от вятъра.
  Друга причина е, че това би го направил някой, който няма намерение да се връща на тази територия и да приобщава това население. Не мисля, че Асад иска това.
  Третата и най-важна причина е, че той отлично знае какво реноме ще му създаде използването на химични вещества по света и просто трябва да е луд за да го стори.

 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Леле днес пак ще е шумно. Ростролзавод е вдигнал на крак представителите си.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  До момента има само конспирации и догадки. Разследването още не е приключило. Разследването се води от OPCW - огранизацията, която съвместно с ООН провеждаше мисия за химическо разоръжаване на Сирия. Това е последното от тях с резюме на цялата химическа история около Сирия:

  https://www.opcw.org/news/article/media-brief-reported-use-of-chemical-weapons-southern-idlib-syria-4-april-2017/

  Накратко: Сирия е разоръжена, но съмнения, че режимът крие нещо остават. Всички последващи атаки са недоказани, но с голяма вероятност за употреба на иприт или хлор (не зарин) като извършителят е неясен. Разследването продължава.

  Всичко, което се пише и говори е спекулация до приключването на разследването. Всяка медия, която не слага думата "предполагаема" пред "химическа атака, извършена от режима" спекулира.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#12] от "futurama":

  само дето ракетната атака по "съмнение" спрямо суверенна държава , синхронизирано с ИДИЛ си беше съвсем неспекулативна реалност.
  Така "изгоря" и Саддам без никакви доказателства.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#12] от "futurama":

  Много правилно! Досега никой не е доказал, кой точно е използвал зарина.

 15. 15 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Принцип на Римското право е Audiatur et altera pars. Та да чуем поне част от истината на другата страна:
  "Ю.Латынина― Добрый вечер. Юлия Латынина, «Код доступа». И в ночь на эту пятницу президент Дональд Трамп полностью уничтожил репутацию Владимира Путина как первого международного хулигана, который может отколоть что хочет, и, собственно, эта репутация и была главным нашим козырем во внешней политике – мы ее последние несколько лет продавали.
  Уничтожена она была 56-тью ракетами «Томагавк», которые были выпущены по сирийскому аэродрому. Еще раз, не думайте, что был уничтожен аэродром. Аэродром – это, в общем, Асад переживет, я думаю, что он на это и рассчитывал, во всяком случае, допускал такую возможность. А вот чего, действительно, было уничтожено, так это статус Владимира Владимировича, потому что оказалось, что изображать из себя хулигана можно, только пока не пришел полицейский. Вот, хорошо было, когда был Обама – тогда можно было быть первым парнем на деревне. Пришел Трамп, и всё, золотое время кончилось. "
  ...
  За по-любопитните - целият материал:
  http://echo.msk.ru/programs/code/1958874-echo/

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Никакъв обрат няма! Това, че бил проруски настроен бяха и продължават да са лъжите от лагера на Клинтън. Тръм си е американец и се интересува, както всеки американец отраснал с филми за амеракански супер-герои, от интересите на САЩ. А и като мъж, го дразни когато някъде някой смята САЩ за слаби.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  САЩ не за първи път правят необосновани неща в Близкия Изток.Въпросът е, че за първи път интересът им пряко засяга Русия.Това си е на практика война, която лесно може да се разрасне до глобална..
  —цитат от коментар 2 на DJTrump

  Случващото се в Сирия и особено безпрецедентният бежанския поток засягат пряко много от съседите, част от които са страни от натовския алианс. Между другото все още са неясни интересите на РФ в тази страна? Захранване на бежанския поток? Или нещо общо с проектите за газопроводи, насочени към Европа?

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  а сунити и шиити ще си останат врагове за доста дълго време.
  —цитат от коментар 2 на DJTrump
  От което целия свят има голям интерес, защото ако не са врагове, те си намират други врагове!!!
  И тъпото е, че пред последните 50-100 години, цивилизования свят се опитва да им попречи да се избиват помежду си (заради тъпо разбрана хуманност), та затова 1) се размножиха като зайци и 2) започнаха да избиват християнския свят!

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5916 Неутрално

  Идеята на Путин в Сирия беше да неутрализира вътрешна опозиция, да изтъргува помощ срещу признание (Крим, Украйна, близката чужбина) и да укрепи режима си преди изборите за президент.
  Идеите на Тръмп са да бъде непредсказуем, да си повиши рейтинга и да се откъсне от Путин.
  Никой според мен няма идея да решава проблемите на Сирия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на xnl19521310
  xnl19521310
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Коментарът, че "Тази политика мотивира Русия да навлезе в Сирия", тоест пасивната политика на компромисите, не разглежда цялата истина.
  Едно предизвикателство към Русия, като това, също мотивира Путин да влезе повече в Сирия и да я подкрепи повече. Той просто трябва да го направи, за да не изгуби изборите. Неговата позиция зависи от това да изглежда силен и контролиращ, не може да си позволи да се отдръпне.

  Тъкна е линията на brinkmanship-а, и нито Обама, нито Тръмп се справят. Под Обама на Путин му беше хубаво да показва сила, но и сега при Тръмп пак трябва да го прави, просто ще го прави с неудоволствие. Ако не, ватниците ще си изберат нов войвода.

 21. 21 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 244 Неутрално

  До коментар [#10] от "DJTrump":

  той е не просто луд, а и дяволско изчадие, избило народа си.

 22. 22 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  "...Именно безсмислени, тъй като Русия няма ясен стратегически интерес в сирийския граждански конфликт..."
  Като прочетох това и ми стана ясно, че става въпрос за поръчкова статия или неразбиране на нещата в Близкия изток.
  Ако има някой, който няма ясни стратегически интереси в Близкия изток, това са фащовете. Те нямат работа там, не им е нужна Сирия и пет пари не дават за напъните на Катар да изнася газия за Европата. В момента са загазили в Афганистан, в Ирак Мосул уж отдавна трябваше да бъде сгазен, а няколко хиляди "борци за свобода" им се опъват и трепят американски войници.
  Сега ако се захванат и с дебелата глава Ким Чен Ир и съвсем ще втаса международното положение. На всякакво нападение от страна на Тръмп КНДР ще отговори с масирана атака по Южна Корея. КНДР има ядрено оръжие и заявява, че няма намерение да не го използва. Какво ще спечели от това ФАЩ? Ясно определяне на Китай, вероятно засилване на взаимодействието с Русия и Иран и засилване на противодействието в света, с реална опасност от Трета световна война. В която този път ФАЩ няма как да останат незасегнати.

 23. 23 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Понеже зърнах, че някои лековерни или просто слабо запознати пишат за ЗАРИН, на сирийската авиобаза да забелязахте някакви следи от зарин? Кореспондентът Евгений Поддубни, единствен кореспондент там, на другите не им стиска халката, обикаляше около тулумбите уж от зарин, без никакма маска или защитно облекло.
  Заринът не може да изчезне само за няколко часа. А токсичността му е 80 пъти по-силна от цианкалия. Което ясно показва, че авиобазата е била нападната уж заради наличието на зарин там, но такъв просто липсва.

 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#15] от "axel":
  +++++
  Прекрасна статия на Латинина !

  klimentm
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#4] от "Радан Чапаев":

  Някои има какво да мерят а други стават смешни когато покажат каво имат да мерят! Случая с Адмирал Кузя е христоматиен

  klimentm
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#4] от "Радан Чапаев":

  Някои има какво да мерят а други стават смешни когато покажат каво имат да мерят! Случая с Адмирал Кузя е христоматиен

  klimentm
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  На Путин му беше лесно да се прави на велик, когато никой не се занимаваше много, много с него и не му обръщаха голямо внимание. Парадираше, как защитава Сирия , докато не му показаха, че ги защитава повече на думи, отколкото на дело. Такова унижение не се преживява лесно.

 28. 28 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1850 Весело

  Кореспондентът Евгений Поддубни, единствен кореспондент там, на другите не им стиска халката, обикаляше около тулумбите уж от зарин, без никакма маска или защитно облекло.
  —цитат от коментар 23 на alexsilver


  Който е закърмен с Боярищник, никакъв зарин не може да го стресне.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 29. 29 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Весело

  Който е закърмен с Боярищник, никакъв зарин не може да го стресне.
  —цитат от коментар 28 на SCROTUS

  Страшно се кефя на такава интелектуална мощ.
  Честно... ;)

 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Любопитно

  През 2015г. излиза наяве една афера в Турция, с доставка на зарин на ИДИЛ. Били са арестувани 13 души, които впоследствие тихомълком са били пуснати и сега се намират в Сирия. През 2013г. е установено, че използваният зарин е бил доставен нелегално от Турция.
  Излезе информация, че все пак се отива към международно разследване на обгазяването в Идлиб, под егидата на ООН. Проблемът е в това, че Идлиб е в ръцете на джихадистите и има определена опасност за експертите, които трябва да извършат инспекцията.

 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Какво ще произтече от тази намеса, тепърва ще видим и сега гаданията на автора и на не малка част от пишещите са малко излишни.
  Дори и да знаехме от първа ръка, каква точно е била целта на тази намеса, няма никакви гаранции, че желаното и постигнатото ще се покриват, но след като не сме присъствали на вземането на решението, да правим оценки си е просто ала-бала - не че не е приятно да си кажем мнението по световните въпроси, правили сме го от преди много години в селските кръчми, защо не и сега:).
  Но ми прави впечатление, че колегите във форума, които силно приветстваха избирането на Тръмп, освен че видимо им спадна настроението, в момента са се делнали на две групи.
  Едните са прегърнали (за кой ли път:)) световната конспирация и военно-промишлемия комплекс, като интересното е, че се виждат евентуалните ползи от това само за едната, американската част на този комплекс, като че ли руския ВПК работи за потупване по рамото, а другата група се връщат към традиционното ругаене на американската външна политика и ролята на САЩ като световен жандарм, въпреки че точно в Сирия, опита на Путин и днешна Русия с възможностите с каквито разполагат ( в смисъл доста скромни:)) също да се прави на жандарм е дори по-силно изразена.
  Но то си е така, като си предпоставил кой е твоя човек/страна/залог, няма как обективно да виждаш, а дори и да виждаш, няма да си го признаеш, че се наблюдават не съвсем лицеприятни неща, докатао за противника.... там нма спирачки, ще си готов да го удавиш и с капка вода.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Весело

  Обрат при Тръмп няма. Наблюдаваме обрат при гьотверените улево.

 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Доказателствата за путлеровите следи в кампанията на Тръмп взеха застрашителни размери, та този удар по Сирия може да има чисто пропагандна цел - 'вижте ме, нямам нищо общо с Путин'.

 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Бай Стефчо Попов го е хванала амнезията как допреди 2 седмици щеше да отстранява Тръмп от президентския пост и го пращаше съвсем сериозно в психиатрията. Няма начин една либерална амеба да разбере смисъла на атаката нежели пък каква стратегия се крие зад нея. Но за сметка на това, тя изпуска очевидното - освен недвусмисленото послание към целия свят, новият шериф Тръмп открадна ореола на руското джудже по дързост и безкомпромисност на реакцията. В резултат 59 томахока прелетяха над прословутата S-400, чиито разчети бяха спрели и да дишат.

 35. 35 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Международната коалиция удари склад с химическо оръжие на ИДИЛ.

 36. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Любопитно

  Сирийската армия официално съобщи, че международната коалиция, водена от САЩ е нанесла удар по склад на "Ислямска държава", в който е имало химическо оръжие. Складът е в района на Дейр ез-Зор. В резултат на атаката са убити "стотици, включително и много цивилни", съобщават сирийските военни, цитирани от Ройтерс.
  Международната коалиция гордо мълчи... ;)

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Сега самолети на проамериканската коалиция удариха химически склад на ИДИЛ и отровиха 84 сирийци ... Асад трябва ли да оракети базата от която да излетели самолетите , както направи САЩ със Сирия в аналогична ситуация ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Международната коалиция удари склад с химическо оръжие на ИДИЛ.
  —цитат от коментар 35 на alexsilver
  Коя от двете международни коалиции ??? ... проамериканскста коалиция в случая направи това , за което сирийската армия бе обвинена и бе нанесен ракетен удар по сирийска база. Нека си мълчат = СВЕТЪТ ЗНАЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на Marin Dimitrov Evstatiev
  Marin Dimitrov Evstatiev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мнението на ГЛАШАТАЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK