Активната регистрация за изборите - от "в разрез с Конституцията" до "има смисъл"

Активната регистрация за изборите - от "в разрез с Конституцията" до "има смисъл"

© Надежда Чипева, КапиталСлед последните избори, на които право на глас по избирателни списъци имаха 6 810 341 български граждани, а политици и експерти съобщиха за опити за намеса на турската страна в изборния процес у нас, "Дневник" попита политолози и социолози трябва ли да се въведе активна регистрация за гласуване на изборите.


Димитър Димитров: Нужен е регистър на избирателите


Това, което не е променяно от 1991 г., е активното избирателно право да произтича от запис от избирателния регистър от ГРАО. Дълбокото ми убеждение е, че това трябва да се промени. Нужен е нов начин за създаване на списъците.
Назрял е момент да се направи регистър на избирателите, в който да присъства всяко име с т.нар. настоящ адрес. Противник съм на това регистрацията да се прави за всички избори отново, т.е. еднократно. Принципът трябва да е такъв, че избирателят контролира своя изборен адрес, което ще облекчи работата на избирателните комисии. Тогава със сигурност няма да има хора в Бурса, които имат настоящ адрес в България. Този регистър трябва да се изработва от Министерството на вътрешните работи.


Първан Симеонов: Да се разпишат параметрите


За мен изборната регистрация има смисъл. Изборните занаятчии да кажат параметрите и да ги разпишат. Започнатият дебат около уседналостта има смисъл, тъй като трябва да се намери някакво решение на проблема. Трябва да се ограничи натискът и влиянието на чужди държави в изборния ни процес, но да не се откъсва новата българска диаспора в чужбина, а напротив - да се запази възможността тя да гласува и да се чувства приобщена.


Юрий Асланов: Има конституционен проблем


Може да се мисли за активна регистрация, но има един проблем от конституционен характер: ако извън регистрацията се яви избирател в секцията, няма основание да му се отнеме правото да гласува. Ако се върви към въвеждане на активна регистрация, трябва да се променя Конституцията, което е в прерогативите на Велико народно събрание.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1500 Любопитно

  Аз съм ЗА активна регистрация,
  а ако се добави и образователен ценз !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Може да се мисли за активна регистрация, но има един проблем от конституционен характер: ако извън регистрацията се яви избирател в секцията, няма основание да му се отнеме правото да гласува. Ако се върви към въвеждане на активна регистрация, трябва да се променя Конституцията, което е в прерогативите на Велико народно събрание."Което си е проблем,също както и задължителното гласуване.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Неутрално

  Активната регистрация няма са промени нищо, ако не се променят условията за гласуване, т.е. Да гласуват само регистрираните...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Щом е необходимо, трябва да се защитят, първо правата и сигурността на хората, живеещи на територията на Република България, и едва след това, да се помисли за възможността, "гурбетчиите" да могат да гласуват! И то да става при определени ограничителни условия, като наличие на двойно гражданство, уседналост и постоянен адрес в друга страна! Решилият да живее в друга държава, не може да диктува с гласът си, как да живеят останалите тук! Ако толкова много милее, за "родината" си, да му се даде право да гласува, след регистрация! Всеки път, когато му скимне, че е "българин"! Това е моето мнение, на човек, който не е избягал да търси "късмета си"!
  Покрай сухото, гори и мокрото!

 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  В една друга държава е така: ако си регистриран избирател, но в 2 последователни избора не гласуваш, тогава отпадаш от регистъра. Но винаги можеш отново да се включиш чрез попълване на кратък формуляр, включително на много места и в деня на изборите.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Активната регистрация няма са промени нищо, ако не се променят условията за гласуване, т.е. Да гласуват само регистрираните...
  —цитат от коментар 3 на penetrating
  Тъй ама,трябвало да се промени конституцията за което пък трябвало да се свика Велико народно събрание.Има нужда от Велико народно събрание най малкото защото трябва да се промени тази точка от конституцията в която пише,че за промяна на членове от конституцията трябва да се избира ВНС.И обикновено НС да може да променя конституция-примерно с 2/3мнозинство.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  Ето това е активна регистрация:
  При нормален прираст и смъртност избиратели с право на глас са били около 530 човека сега са 599 или към 70 са + а като прибавим и починалите стават грубо около 100 човека от които поне половината не живеят в населеното място и нищи не им пречи да си пуснат и активна регистрация. 100 гласа в малка секция могат да обърнат вота в една или друга посока даже и да го прелеят в посочен кандидат. Предполагам е така и в други малки секции в големите градове и около тях а в малките те се познават и даже им носят избирателният списък по домовете ако им е на кеф а инак директно си ги подписват. Кой контролира този процес ? Никой.
  Според мен Всеки в трудоспособна възраст от 18 г. до 65 г. трябва да има право на глас където и да е но при установено двойно гласуване да му се отнеме избирателното право завинаги. Тоава не е дискриминация защото в активната си възраст е упражнил това си право а след това няма морално право да определя бъдещето на младото поколение те сами трябва да си го определят а не както е сега да са в чужбина защото бабите и дядовците им го определят. Отнемането на избирателно право също . Не е морално а даже е престъпно да гласуваш два или три пъти. СИК след като са вече със статут на Държавни служители трябва да носят и наказателна отговорност за положеният подпис в протокола при наличие на неверни данни.

  2017 - 599
  https://results.cik.bg/pi2017/rezultati/25.html #/s/254621025.pdf

  2013- 550
  https://results.cik.bg/pi2013/pdf/25/4621025.pdf

  2007 - 533
  http://mi2007.cik.bg/results2/22/r224621.html

  2005 - 532
  http://pi2005.cik.bg/results/3-254621025.html

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7411 Неутрално

  Активната регистрация трябва да стане задължителна, за да се изчистят на първо време поне мъртвите души. По въпросите с двойното гражданство и уседналостта, или образователен ценз, трябва да се търси широк консенсус

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В условията на нашата държава въвеждането на образователен ценз означава създаването на процъфтяваща индустрия за фалшиви дипломи и условия за корупция в училища и гимназии.

  Умерен толераст
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Ако в списъците се оставят само гласувалите на даден избор, а всички останали , за да гласуват на следващи избори, трябва да се регистрират, постепенно ще се изчистят списъците от мъртвите души.

 11. 11 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  И аз бих бил за активна регистрация и образователен ценз. Вярно е, че би било инспирация за фалшиви дипломи, но мисля, че това е решимо с криминализация и реални наказания при установяване на фалшива диплома. Както и криминализация на двойно гласуване с ефективно наказание и отнемане на правото да гласуваш.
  Активната регистрация, ако е лична, отстрелва неграмотните и мъртвите души.

  E PLVRIBVS VNVM
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Неутрално

  Всички граждани на БГ имат право да гласуват.Ако се направят правила за постоянен и настоящ адрес , ще стане ясно кой къде гласува. Всички мълчат за районни преброителни центрове, ако се въведат , ще изчезнат поправяните протоколи и контролирания вот. Той е много по-опасен от няколко хиляди гласували в Турция. Лошото е ,я никой не иска честни избори ,а скочиха като един в защита на Доган.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3600 Любопитно

  До коментар [#4] от "batzdravo":

  За теб май територията е по-важна от хората? Според мен е по-добре да приобщаваме младите където и да са по света.Иначе наистина ще изчезнем и ще остане една празна територия.

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#4] от "batzdravo":За теб май територията е по-важна от хората? Според мен е по-добре да приобщаваме младите където и да са по света.Иначе наистина ще изчезнем и ще остане една празна територия.
  —цитат от коментар 13 на hodounski


  Не мисля така! Разбира се че, трябва да се поддържа "жива" връзката с Родината, но от опит знам, че много пъти "протегнатата ръка", остава да виси във въздуха! Някои, дори си позволяват, да бъдат в ролята на " Христофор Белокровский" и да плюят пренебрежително, понякога с необяснима злоба!
  Човек, милеещ за родното си място, и желаещ да поддържа връзка с близките си, и да се завърне, винаги намира начин да стори това!
  А този който е "пуснал корени" по чужди земи, не трябва да взема решения вместо живеещите в България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK