Нужно ли е "дясно" обединение

Радан Кънев ("Нова република") и Христо Иванов ("Да,България) в предишния парламент - единият в ролята на депутат, другият - на правосъден министър.

© Георги Кожухаров

Радан Кънев ("Нова република") и Христо Иванов ("Да,България) в предишния парламент - единият в ролята на депутат, другият - на правосъден министър.Отново след 2013 г. традиционно наричаната "градска десница" е извън парламента. И отново темата "обединение" е на дневен ред. На практика обаче решение на този казус не е възможно, ако няма общо разбиране кои трябва да бъдат обединявани и каква е целта на подобно обединение. Освен влизане в следващия парламент.


Кои трябва да бъдат обединявани?


Този въпрос само на пръв поглед е лесен. По навик смятаме, че има около 300 хиляди души, които не гласуват за БСП, за нови играчи в политическия център или за ГЕРБ. Не само по навик, а и по презумпция ги наричаме "десни". Всъщност общият знаменател на тези хора не са нито консервативните ценности, нито антикомунизмът.


Едностранчивото възприемане на мотивацията на тази общност внася в зародиш причините за следващото разцепление. Политиците, които я представляват, се влияят изключително много от емоционалната настройка на част от електората и това ограничава периметъра за решения и действия, което им пречи да бъдат успешни лидери. Примерно, ако винаги се търси позиция, изключваща назначения на база минало, тя може да е в разрез с равенството на възможностите или пред закона, с които се свързва "дясното". Или ако се търсят непременно "десни" икономически решения, както беше приватизацията, това може да влезе в конфликт с антикомунистическите тежнения на част от електората.
Казусът с обединението става още по-труден, ако прибавим като цел за обединяване и избирателите, които не са съпричастни нито с антикомунизма, нито с "дясното", но пък искат пазарна икономика, върховенство на закона и евроатлантическа ориентация на България. Броят на тези избиратели в център или център-ляво въобще не е за подценяване – става въпрос за над един милион души. През 2001 г. те гласуваха за победата на НДСВ, а след това за победите на ГЕРБ, отблъснати от риториката на традиционната десница. Те обаче са резерва над "гарантираните" 300 хиляди гласа. С тях и само с тях "традиционната десница" може да управлява, а не да бъде патерица на друго управление. Така идваме и до втория въпрос:


Каква е целта на обединението?


Ясно е, че ако тя е някакво подобие на Реформаторския блок от 2013 г., таванът ще бъде 300 хиляди гласа, а успех – място на малък коалиционен партньор. Тук може да се спори за модела, по който това обединение ще стане, и дали следващия път може да бъдат постигнати по-големи успехи с единно ръководство. Но ролята на малък политически играч не подлежи на съмнение. Като цяло това е фокусът и на публичните коментари за обединение.


Ако обаче искаме обединение за промяна на България, тогава трябва да спрем да говорим за "десница", а за "демократична общност". Въпреки песимистите в България има достатъчно електорат, който да бъде обединен около основните ценности на традиционната десница: либерална демокрация, евроатлантическа ориентация, върховенство на правото, пазарна икономика. Ако така размишляваме, задачата вече не е "обединение на дясното", а обединение под едно знаме на демократичната общност. Възможно ли е? Да, при определени условия.


На първо място е каузата. Голямото обединение може да е само около голяма цел, която припознават поне два милиона души. Такава цел е да станем достойни европейци със средноевропейски жизнен стандарт (доходи, среда, перспективи). Средството - засилената европейска интеграция, а не просто съдебна реформа, без която така или иначе интеграцията е невъзможна. Освен в прецизирането на посланията провалът на десницата е и в техния "превод" на разбираем език. С рационални аргументи - на каквито са подчинени предизборните дебати - можеш да успееш в научен спор, но изборът на хората е преди всичко емоционален. Примерно рационално е да се говори за еврофондове и доходи, а емоционално - за идентичност, за българите като едни от най-старите европейци, за Европа като наш дом, от който ни бяха откъснали и - с лозунги за кух патриотизъм - не допускат да се върнем. Самата емоция пък печели, когато е позитивна – примерно да станем достойни европейци, и не толкова, когато е негативна (антикорупция, антимафия и др.).


Второ, идеята за голямо обединение включва компромиси с ключови теми за отделни общности. Примерно темата за лустрация предотвратява голямо обединение. Същото прави етикетът "десен". Това не значи да се забравят, а че просто не следва да са част от словесния арсенал преди спечелването на управленски мандат. Тук правилото е: колкото по-малко са целите, около които се обединяваме, толкова по-голямо обединение е възможно. Добавянето на всяка следваща цел като основна е начало на разединение вместо обединение. Друго важно правило е последователността в реализация на целите: не може да се справиш с олигарсите без върховенство на правото; или да се мислиш за "десен" в условията на фасадна демокрация.


Трето, за голямо обединение е необходимо разбиране на мотивацията на електората. Гласуват за принципи обикновено предприемачи и хората със свободни професии, които не очакват доходи от държавата, а искат свобода за изява, наказание за нарушителите на закона и по-малко бюрокрация. Само с тях обаче избори не се печелят. Традиционната десница привлича електорат на принципна основа, чиято опаковка е "който не работи, не трябва да яде". Практиката обаче показва, че опаковката обикновено се захвърля след изборите и се преминава към задоволяване на лични и групови интереси, които свиват електоралната подкрепа. Най-важният принцип на десните – меритократизмът - следва да отразява и интересите на партийните и гражданските структури, които желаят заслугите им в предизборната надпревара да бъдат отчетени в следизборната нощ. Макар тези интереси да са възприемани като меркантилни, те са резонни и винаги са съществували в българската демократична история. Тук не говорим непременно за шуробаджанщина, а за осигуряване на кариерно развитие на занимаващите се с политика. Иначе правенето на кампанийна политика без професионални политици и витални местни структури е обречено на перманентен провал.


Четвърто, след редица опити трябва да е ясно, че обединение чрез коалиционна интеграция на малки политически формации с техните ръководства е залог за провал. Вместо сборуване на електорат по-често се мултиплицират проблеми, идейни различия и поводи за разединение. Единствените политически субекти, които едновременно останаха големи и дългосрочни, са партии - ГЕРБ, БСП и ДПС. За целта е нужна вертикална интеграция. Само обединение, което е инклузивно за избирателите по отношение на социален и материален статут, професия, география и образование, има потенциал.


Пето, голямото обединение изисква влиятелни съюзници. Куриозно е, че през годините на прехода диалог между традиционната десница и организациите на българския бизнес, чиито интереси уж защитава, почти отсъстваше. Причините са много, някои основателни, но всички изключващи. Ясно е, че тук трябва да има съществена промяна без предразсъдъци спрямо доказалия се бизнес на пазарни начала. Особено важен е интензивният диалог със сдруженията на малкия и средния бизнес, чийто автентичен политически представител би трябвало да е десницата. Задължително трябва да бъдат чути и адресирани предложенията на търговските камари към посолствата, които най-добре отразяват интересите на чуждестранните инвеститори. Не трябва да се пренебрегват и други национални организации като синдикатите, професионалните съюзи и др.


Шесто, не е възможна голяма победа без широк достъп до националните и регионалните медии. Неслучайно печатните медии бяха в голяма степен монополизирани, а същият процес се наблюдава и в електронните медии без интернет. Четвъртата власт е ключова за степента на информираност на широки слоеве от населението по една или друга тема, съответно тя може да мобилизира или да предотврати формирането на обществено мнение по тях и граждански коалиции за промяна. Значението на едни или други медии ще зависи и от промяната в избирателната система, в партийното субсидиране, а също и на самия медиен пазар спрямо сегашното му блатно състояние. В близките години само с интернет ще е трудно да се спечелят избори въпреки нарастващата му роля, свързана с по-големите възможности за индивидуално таргетиране на избирателите. Това ни води към следващия проблем – финансирането.


Седмо, успешната предизборна кампания изисква значителни финанси, но с ясен произход. За сега най-перспективно е "crowd" финансирането, което практикува "Да, България" – с дарения на потенциални избиратели. Дали обаче този финансов модел е устойчив предстои да разберем. Така или иначе принципът на финансиране следва да е "дарения с малки суми от много места", за да се избягват зависимости на ръба и отвъд закона. Друг важен източник, от който бяха лишени малките партии на старата десница, бяха партийните субсидии. Без тях през идните години става още по-остър въпросът за намирането на достатъчно средства. Донякъде този проблем може да бъде смекчен с масовото участие на доброволци, които чрез собствен труд, активи и влияние да компенсират традиционното им набавяне чрез външно финансиране. Тяхната мобилизация ще зависи от каузата и от цялата организация за нейното постигане.


Осмо, не може да се спечелят избори с езика на омразата. Комуникацията с потенциалните избиратели на десницата винаги е била ахилесова пета. Още не може да се излезе от езиковия репертоар от началото на прехода, изпъстрен със закани за декомунизация, лустрация, смяна на системата и други, които играят отлична роля за сплотяването на комунисти, десари, хора с леви убеждения или дори просто наплашени избиратели. Преходът познава четирима политици, които без този речник, а с позитивна визия, тон или прости добри думи като магнит са привличали стотици хиляди за кратко време: Петър Дертлиев, Петър Стоянов (със служебен премиер Софиянски), Симеон Сакскобурготски и Бойко Борисов. Мисля, че те дадоха чудесен урок, който още не е научен добре. Подчертавам - става въпрос за печелене на избори.


Девето, но вероятно първо по важностголямото обединение изисква голямо лидерство. В историята на прехода сме били многократно свидетели на ролята на лидера. В голяма степен една личност е била в състояние да спечели избори – достатъчно е да си спомним за споменатите по-горе политици. Този фактор ще е винаги ключов в нашата народопсихология, която ни казва, че българинът гледа знаменосеца, а не знамето. Разбира се, лидерите не се избират с конкурс, а сами се налагат. В нашата история помним примерите с Васил Левски и Бенковски. Какво е общото между тях? Че стават лидери, след като са били помощници в организацията за постигане на национална кауза, заразявали са с ораторски умения, станали са пример за подражание и са поели личен риск. Вероятно така ще припознаем и бъдещите лидери на демократичната общност.


В крайна сметка изводът е един: промяна в България е възможна само с участието на политическия център. Само за такова обединение си струва да мислим, ако каузата е България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  Не само е нужно ново дясно обединение, а е нужен наистина нов десен проект :)

 2. 2 Профил на 678
  678
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нужно е такова обединение за да може да получи 4.1% и няколко човека да лапат в парламента. Като напр. Хр. Бойкикиев представящ се за Иванов. Със здрав комунистически произход и без нито един ден трудов стаж. Но му се иска пак да е в парламента.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Нужно ще е "дясно" обединение след 3-4 години - за следващите избори - хем дотогава старите ръководства ще са си намерили друг бизнес и новите ще имат шанс да се разберат!

  [email protected]
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Нужно е. Ама всеки иска да води дружина и ... .

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Дали е нужно, е спорен въпрос, но е възможно единствено, при безпрекословно приемане не възгледите на Радан и неговата ръководна роля.

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  По добре балансьор да бъде дясно обединение, отколкото пишман патриоти и етнорелигиозни партии. Друг е въпросът, че нещастието по тези географски ширини ще се увеличава. Откакто видях снимката на новите парламентаристи ми се драйфа непрекъснато.

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  Евгений Минчев ме притеснява! Какъв нов десен проект ще правим без да искаме лустрация, декомунизация, десъветизация и без да се борим с агентите на КГБ и държавна сигурност?! Това е несериизно! Дори ми прилича на прикрита комунистическа пропаганда :)

 8. 8 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Неутрално

  според мен основния проблем на "градската, селската или каквато и да е там десница", е че не осъзнават, че партенката пробутвана на обществото ДЕСЕН=ЛИБЕРАЛ няма да мине. Просто няма да мине. Либералите не са и никога не са били истински десни.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  преди обединение гущера трябва да си скъса опашката и махне проектанта ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Дясно обединение ама без набедените десни Христо и Радан! Те да се правят ляво болшевишко-анархистично разединение!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 551 Весело

  Ма адски ми е интересно , къв точно десен е Хр. Иванов и защо никой не пита майка му по каква линия толкова дълго е била в СССР?
  Или за на Кристиян Таков роднините у Политбюру ?

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Където участва ДСБ ВИНАГИ има разцепление! Винаги! И в бъдеще ще е така! Видят ли, че не могат да си присвоят обединението, веднага почват да го разцепват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Интересна статия , с повечето неща съм принципно съгласен.
  Един генерален проблем леко загатнат, но останал неадресиран , а може би и неосъзнат- ако целта наистина са 2 милиона избиратели , те трябва да дойдат отнякъде. А това някъде в момента е основно (ако не и само) ГЕРБ . Просто не го виждам как ще стане, което премества цялата статия в сферата на утопията.
  Два по-малки проблема :
  1. "за осигуряване на кариерно развитие на занимаващите се с политика." - коментара е излишен.
  2. "crowd" финансирането, което практикува "Да, България" - тук откровено ни вземат за пореден път за балъци. :) :) :) :) Или авторът сериозно вярва, че ДБ не беше финансиран от фигури зад и от самия Прокопиев , а дарителите бяха просто финансови трансмисии? :):):):):)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  ЗАЩО бягате като дявол от тамян
  от темата за
  СОБСТВЕНИ МЕДИИ и
  СОБСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ
  Без тях радикално реформистките
  проевропейски партии
  ще мъждукат както досега

 15. 15 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Обединение в дясно може да има, когато спрат да ни навират Христо за десен, той НЕ е!
  И икономическият либерализъм няма нищо общо с политкоректното либерално общество, в което искат да ни превърнат. Християн-демократическите ценности са консервативни...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Ала бала! Имало няколко милиона избиратели дето искали евроатлантически ценности?

 17. 17 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Защо постоянно ни набутват ДаБГ в дясното обединение. Възможно е да търсят съюзи и сътрудничество с БСП, АБВ.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  точно това беше проблема на РБ, че не приеха да станат единен субект с лидер Радан и така да засилят позициите си и да продължат да обединяват и други около себе си. Вълчев, Кунева и Лукарски предпочетоха да изпълняват друга игра.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аааа, сетихте се за езика на омразата?!? Късно е...

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Не само е нужно ново дясно обединение, а е нужен наистина нов десен проект :)
  —цитат от коментар 1 на Федоp Венедиктович Езеpский


  И аз смятам така, като още от сега се разпишат десетина проекта и стратегии за които ще се работи в следващите години независимо дали са в парламента

 21. 21 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"Федоp Венедиктович Езеpский"]Евгений Минчев ме притеснява!

  Автор е Евгений Кънев , Минчев е друга бира ... даже 3 бири .

 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  ЗАЩО бягате като дявол от тамян
  от темата за
  СОБСТВЕНИ МЕДИИ и
  СОБСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯ
  -----------------------------
  Ами да, и аз питам същото.
  С какво Пеевски като собственик на медии и политик е по-лош от Прокопиев като собственик на медии и политик?
  Да не говорим че Пеевски поне ОФИЦИАЛНО е политик, а Прокопиев задкулисно , по АРГО-навтски.........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Весело

  До коментар [#21] от "aboto":

  Минчев, Кънев, Дайнов, все едно. И тримата са извстни, че са автентични десни образовани и културни жълтопаветници :)

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дайте си сметка какво търсят "масите". От СДС на Филип през БСП, ОДС, НДСВ и ГЕРБ. Търсят демокрация, различна от това, което им се е предлагало. Дали са я намерили - по скоро не. Този, който напише манифест за демокрация, не за Република, може да увлече хората. Такъв манифест обаче трябва да стъпи върху верен прочит на близкото минало, т.е. времето на "прехода". А "верен прочит" е този, който повечето приемат за верен.

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#7:"Федоp Венедиктович Езеpский"]Евгений Минчев ме притеснява! Автор е Евгений Кънев , Минчев е друга бира ... даже 3 бири .
  —цитат от коментар 21 на aboto


  Бирата е една и съща, яко прокисната...

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Времето за обединение мина...! Дясното е извън парламента... Но, така си пожелаха хората, лошо няма!
  Освен обединение, трябват и десни избиратели, тоест хора с дясно мислене. А, такива няма...! Или има, но са между 10 и 15 процента, което не може да се нарече критична маса.
  Повечето електорат си пада, по друг тип политическо поведение и други послания. Но не мисля, че истински десен лидер трябва да лъже и подвежда избирателите си, като им говори красиви лъжи... От такъв десен лидер, смисъл няма!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#15] от "CINZANO - върнете старият дизайн!":

  Християн-демократическите ценности са консервативни...
  ---------------
  +
  На всичкото отгоре това което сега ни пробутват за либерализъм си е чиста проба левундерщина.
  Джон Мил сигурно не може място да си намери в гроба, гледайки как изродиха идеята за свобода на словото в полит-коректно бръщолевене.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално


  Повечето електорат си пада, по друг тип политическо поведение и други послания. Но не мисля, че истински десен лидер трябва да лъже и подвежда избирателите си, като им говори красиви лъжи... От такъв десен лидер, смисъл няма!
  —цитат от коментар 26 на tww09306483  Е да де, но авторът на горната дописка мисли по иначе. Най просто казано, преди избори ще лъжем както си знаем, след тях ще правим това, каквото винаги сме правили.

 29. 29 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 610 Неутрално

  А не, въобще не е нужно никакво обединение - няколко малки партийки могат да гравитират около 3-те % избори след избори докато мафията на "бившата" Държавна сигурност си развява байряка за сметка на българския данъкоплатец!

 30. 30 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 453 Весело

  Тези двамата пак така замечтано гледат, ама този път от на коня под опашката, вместо в залата на парламента... ;)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 31. 31 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Основният проблем всъщност е, че няма достатъчно хора, които наистина да искат промяна. Доста хора мърморят срещу статуквото, но само защото те самите не са част от него. Съответно има едни 4-6 процента от обществото, които виждат нуждата от промяна и я желаят. Останалите не желаят промяна, а подмяна. Т.е. по някакъв начин те да са на съответните позиции и да лапат. В момента двете основни групи от обществото са се уравновесили. отбор А - ГЕРБ и ко имат малко повече привърженици и ще лапат още един мандат, колкото и да е дълъг той. Отбор Б - БСП и ко са с малко по-малко фенове и ще се въртят около трапезата на отбор А, примъквайки по някой недооглозган кокал. В момента, в който отбор А успее да изхвърли зад борда достатъчно хора - все пак лапането е себична дейност и от време на време някой бива отритнат, за да има повече за лапане за останалите, тогава има шанс отбор Б. Нещастниците, горепосочените 4 - 6 процента, които наистина милеят за родината и искат бъдеще за нея, никой не ги слага в сметката. Те не разбират играта. Не знаят правилата й и никога не могат да победят в нея. У нас от времето на соца, че и преди това лапачката е Бог.

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Че е нужно обединено десно е ясно, ама тези гладни безделници какво общо имат с дясно?

 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Не само е нужно ново дясно обединение, а е нужен наистина нов десен проект :)
  —цитат от коментар 1 на Федоp Венедиктович Езеpский
  Всички нови проекти са десни, само дето десни избиратели няма. За това е нужно да се обединят малкото които ги има и да влязат в НС.
  :-) Другия проблем е необходимостта от нещо в ляво освен БСП - половината леви се чувстват предадени и въобще не ходят да гласуват , това не е на добре,макар да имам чувството, че е забранена опция в България

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Тези двамата пак така замечтано гледат, ама този път от на коня под опашката, вместо в залата на парламента... ;)
  —цитат от коментар 30 на Александр Г. Дугин (№55)
  От времената на княз Борис Михаил и синът му Владимир Расате който погледне на запад баща му го ослепява - за това след десни реформи десните изчезват от Парламента за някакъв срок

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 35. 35 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ех, снимки от минало величие. :) Най-радостната вест от тези избори е, че Радан и протестърите потънаха в помийната яма, която сами си изкопаха.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Българският новогражданин след 9 ІХ 1945 година си е селянин по произход( селянинът, след като държавата му национализира нивиците, тикна го в ТКЗС-то където трудоденят беше 0,50лв. Избяга поголовно в града, там поне труда му се оценяваше повече) предаде своите селски навици на наследниците си. А те са, че селянинът не обича обединението, не обича друг да го командори. И затова лидер от тази среда много трудно става съюзник

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Лесно е да се каже, трудно е да се направи. Повечето от тези десни хора, дето навремето пълнеха площадите и мечтаеха за демократична и просперираща България , отдавна се изнесоха.

 38. 38 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":

  Абе то в ляво предлагане има. И "дясно" ляво като Първанов/Дончева, и "ляво" ляво като Българска левица/Зелена партия, но това са умрели постановки. При едните няма идеология да стъпиш дългосрочно на нещо, при другите има идеология в изобилие, макар че тя ми звучи ретро (като Загорка Ретро), но за сметка на това нямат кинти и остават невидими.
  За "уево" тип Хилъри Клинтън, такова каквото се опитват да пробутат чрез на Прокопи проекта - "нема лево, нема десно важното е да се протестира", не е за този тип ляв труден избирател, който е твърдоглав и си казва - "Аз или гласувам за БСП или не гласувам, защото сега не ме кефят. Но не ме карайте да се пребоядисвам кто демократ. Все пак съм си червен чугун" ;)

 39. 39 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Материала не желае да работи, материала иска да лапа без да се изпоти.
  Материала харесва Бойковците, Динковците, гледа с влажни очи Корнелия и си спомня първомайската манефистация, гласува за нашите с пръчка,чиято дължина достига до правилното квадратче в изборната бюлетина, а друга част гласува за "патриотите" с руски знамена.
  Общото е,че всички тези не желаят лустрация, и си харесват блатото.
  Хората,които не слушат чалга, не гледат учиндолския простак са малцинство сред останалите биологични единици.
  А и за какво обединение може да се говори, с Пръмовца,с Таков,с Божо-трика,с тези слуги на мафията?
  Това е положението, копаенето продължава.

 40. 40 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "не може да се справиш с олигарсите без върховенство на правото"

  Хм, върховенството на закона по никой начин не гарантира справянето с олигархията. Олигархията не търгува с данъкоплатците. Олигархията ПОЛУЧАВА от данъкоплатците пая си по силата на закон. Затова справянето с олигархията предполага анализ на механизмите за източване на обществен ресурс и приемане на закони, които правят това източване престъпно. Чак след това идва върховенството на закона.
  Москов се опита да направи нещо много простичко - организира "колективна покупка" на лекарства от държавните болници. Да, ама не, олигархията каза НЕ. Дори за това...
  Митов, случайно или не, каза, че преходът към демокрация е започнал с приемането ни в ЕС. Естественото продължение на мисълта му е, че преди това сме живели в олигархична, завладяна държава. Което не значи , че с приемането ни държавата е престанала да бъде завладяна. Значи само, че с помощта на ЕС започваме малко по малко да се опитваме да си я отвоюваме.
  Това е посоката. Търсят се говорителите. Такива говорители не се виждат нито в ГЕРБ, нито в "новите десни", а най-малко в БСПДПС.

 41. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Така е, како Роси, а пък повечето леви хора, истински убедени, вече измряха. Какво да правиш, природа, 30 години са са си 30 години, дълъг период за стандартната червена бабичка от времето когато истинските десни пълнеха площадите ;)

 42. 42 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#37] от "Роси":

  Вярно се изнесохме. Този коментар по стечение на обстоятелствата го пиша от терминал 2...
  Но пък ще е хубаво един ден да тръгнат да се применят нещата и да се върнем. Да направим едно ново българско чудо, както навремето 70-те години в Италия. Защото ако един ден в България възтържествува правото и държавата стане "нормална" западна такава, стотици хиляди високо образовани хора ще се върнат и ще започнат да градят брутен продукт (с висока добавена стойност) в родината си. Това също така трябва да е една от важните цели на едно такова обединение. Защото това е изключителен ресурс.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 43. 43 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Весело

  Обединение "вдясно" ще има тогава, когато има истински десен Лидер, не словоблудстващите левичарчета - политически пинчери от най-дребната порода Ръдан и Ристю.
  И когато "умните и красивите" осъзнаят, че не са никак умни. Т.е. - никога......

  Знанието е сила, информацията - власт
 44. 44 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нека престанем с десните глупости с либералния център в ляво! Какво търси Кънев при другаря от не България? Изборът е ДОСТ или,още по-добре ДОСТ В достойна коалиция. Нормалният човек има нормално мислене ,а не ляво или дясно. Някой да е виждал лява или дясна котка? Ако популацията продължи да се влияе от словесни боклуци ще имаме парламент като сегашния.

 45. 45 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално


  Рейтинг: 2491
  14:35, 19 апр 17
  Неутрално
  Като цел си е точно така, ако искаме да видим трайна промяна, а не непрекъсмато лъкатушене.
  Но като четем изброените условия, които дори и да не са пълния набор или дори да изпускат нещо от важните неща, все пак са достатъчно логични и със сигурност биха помогнали, та тези условия не са или поне са много трудно изпълними към настоящия момент.
  Като започнем от обединяващата идея ( че я няма, няма е, но и на хоризонта не се вижда), минем през средства и медии ( също намиращи се на друго място:)) и опрем до лидерството и харизматичния, но не "прост" лидер, всичко е в графата минус, за съжаление.
  И понеже да чакаме тези и останалите условия да се появят (от къде ли), че и да съвпаднат във времето, а не да се разминават, според мен остава само една възможност.
  Това е ние, хората които като цяло искаме една средно нормална икономическа обстановка, приемливо правосъдие (идеално няма никъде) и средно-прилично демократично общество, та казвам ние, без да чакаме кой знае какво да се случи, да престанем да се джавкаме на костовисти и седесари, на привърженици на Христо или Радан и ние ей така, от долу да се обединим. Нека да не пропускаме и не малка част от подкрепящите и гласуващи за ББ хора, не малко от които правят това водени от много прости и логични цели, като да не допуснат БСП до властта, да не си загубят гласа ( както се случи с цитираните 300 000) и все пак да имат поне минимални гаранции ( може би по-скоро надежди) че няма генерално да смени посоката на развитие на държавата.
  И защо да забравяме за сериозната част от другите, реално милион и повече хора, които въобще не гласуват, нали не малко от тях не са от тези с лозубга: "ама хубаво си беше", а са по-скоро на подпбни център-дясно позиции.
  В този смисъл ето дори ние в този форум, не да си вадим очите и ругаем един-друг, като повечето от нас ( изключвам тролове или присъстващи само да ни дразнят "леви") искат страната да се нормализира и върви напред.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#38] от "Федоp Венедиктович Езеpский": +++ Радвам се да се появиш отново. Точен си в анализите - направо ми липсваше

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Че е нужно обединено десно е ясно, ама тези гладни безделници какво общо имат с дясно?
  —цитат от коментар 32 на shileto
  Всичките ни "десни" са аргати на заплата, чиновници на държавна служба и даскаля ;-)Левите са фабриканти и банкери ;-0 хубава работа , ама нашенска

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Звучи добре . Демокрацията и една модерна европейска държавност, бърз икономически растеж и ръст на доходите са точната кауза , но това не е възможно да се случи в една бананова държава пропита с корупция и превзета от мафията . Опита за нормализация ще срещне огромна съпротива
  Да речем , че се създаде движение подобно на СДС, което да довърши онова ,което не успяха Костов и ОДС? Кой ще кара влака? Как ще се предпази от инфилтрираните агенти на мафията , от кариеризма и корупцията ? България и кочина защото мнозинството от електората са страхливи и гладни прасета по природа . По-голямата част от гласуващите за тези ,които са в парламента са простаци и простотията расте и ще расте . Нищо ляво и дясно няма в това , а и тези в парламента не са нито леви ,нито десни , независимо от популизма , с който си служат . Те са проблема , слугите и самите Господари , които използват лявото и дясното ,патриотизма, страховете и всичко ,което е възможно, за да насъскват и разделят , да отклоняват вниманието от истинските проблеми и да властват.
  Единствената реална възможност за промяна е ФАЛИТА както това се случи през 1997 и събуждането на заспалите , които дори не отиват до урните . Но дори и тогава това не е сигурно дали мафията няма да яхне протеста , както това направи предателят Костов . Няма такова обединение, политика и лидери , послание , което да промени лошите навици на политиците, електората и "Елита" Само катарзис , провал и опасност от открита диктатура може да сплоти "демократичната общност" ако не се е спасила в чужбина . Вместо "Съединението прави силата" , на фасадата трябва да се напише "Надежда всякаква тук оставате" Негодниците избират негодници . Това е истината .
  https://www.facebook.com/goden1narod/posts/1874330136131578

  Обичам да питам
 49. 49 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#48] от "Питащият":

  Ти от кои събудени си? От гербаджийските мутро-милиционери, от проверените номенклатурни кадри на БКП-БСП,от доносниците в ДПС и " патриотите" с руски знамена,или от поредната партия на "честния" Марешки,или от "либералното" образование в което е другаря Таков? Просто конкретизирай.

 50. 50 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Искам да видя Радан не до този жалък човечец ,а до Георги Боздуганов и Евгени Михайлов.

 51. 51 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#50] от "palivec":

  Другаря Михайлов е като онези " патриоти "с руските знамена, той развява турско знаме с финансовата подкрепа на "демократа" и "либерала" Ердоган.
  Нормален човек,който уважава родината си няма да видиш при мишока в турското посолство Местан.

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Хм, върховенството на закона по никой начин не гарантира справянето с олигархията. Олигархията не търгува с данъкоплатците. Олигархията ПОЛУЧАВА от данъкоплатците пая си по силата на закон. Затова справянето с олигархията предполага анализ на механизмите за източване на обществен ресурс и приемане на закони, които правят това източване престъпно. Чак след това идва върховенството на закона
  —цитат от коментар 40 на plebs
  Не е баш така. Законите ни като цяло не са лоши. Повечето са така или иначе наложени от ЕС под една или друга форма. Само, че у нас законът е "врата у поле". Държавата се управлява с СМС-и и срещи на маса. Това няма нищо общо с идеята за "правова държава".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  ЗАЩО бягате като дявол от тамянот темата заСОБСТВЕНИ МЕДИИ иСОБСТВЕНА ТЕЛЕВИЗИЯБез тях радикално реформисткитепроевропейски партиище мъждукат както досега
  —цитат от коментар 14 на Hawaii

  Не че ще ме разбереш, но идеята за "радикално дясно" е нонсенс !
  Всичко радикално е ЛЯВО по дефиниция ... затова и тук, въпреки самомнението на някаква радикално десебарска общност, се маргинализирате прогресивно, и не сте никакви десни ... изглежда, не познавате и живия живот - иначе нямаще да има "трайчо президент" и "радан премиер" ;)
  Нямаше да аплодирате бурно Дончева и да освирквате Зеленогорски, да мразите неистово ГЕРБ и да гласувате за радефф ...
  ъндърстенд ?
  Нормален десен човек не би тръгнал след радан, в него няма НИЩО ДЯСНО !
  Или в генерал наско, какво "дясно" има ???
  Това ли ???
  http://www.mediapool.bg/noviyat-proekt-na-radan-kanev-se-tseli-v-desnite-izbirateli-podkrepili-radev-news256502.html
  И забравете за тези 300 000 - никога няма да ги доближите дори, сори ... апропо, защо стоите още в ЕНП, където всякак уважават тъй мразените от вас ГЕРБ и Борисов ?
  Ако изобщо се появи нова дясна партия, ще е без вас, вие изгорихте всички политически и човешки мостове ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Нужен е нов десен проект, но не закърмен с леви либерални ценности. Докато ни пробутвате Христо Иванов за десен, а той се обединява със зелените, няма как да станат нещата. Докато левите в САЩ финансират десните партии в България, няма как да се получи истински нов десен проект.

 56. 56 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Тази статия, принципно вярна, е валидна, колкото качулката след дъжд. Можеше да е тема за обсъждане до 2014та.
  Днес е минало.
  Очевидно прочитът на "успехът" Радев, като залез на ГЕРБ се оказа неверен. До голяма степен, заради непремерения ентусиазъм на фалшивата бесепарка Корнелия. Истеричната еуфория на Позитано доведе нормалните избиратели до разумния извод да не си правят експерименти.
  ГЕРБ, без особен възторг, устройва работещите хора у нас. При насипната група от принципно необходими алтернативи, като позиции, оказали се политически кръжоци, естественият избор бе отново ГЕРБ.
  Този извод е съществен. Герб е приемлив, както у нас, като по-малкото зло, така и в Европа, като гарант за сигурност, стабилност и мнозинство в евроуправлението на ЕНП.
  И тук си позволявам да предложа, на основание горното, перспективата пред представителите на непредставените демократи в Парламента:
  Нужно ви е да оцените силата на ГЕРБ. Необходимо е веднага да търсите диалог с ГЕРБ за важните политики в програмите си. Естествено ще срещнете високомерие на парламентарно представени и спечелили изборите. Но не се отказвайте, върху плоскостта ЕНП, да подобрите управлението на ГЕРБ.
  Когато един или много искат да са полезни на народа си - намират начин.
  Постарайте се. ГЕРБ очевидно обединява. Участвайте с характер.
  Не със заяждане.

  Navigare Necesse Est
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на wizzard
  wizzard
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В понеделник имах задълбочен разговор с един от основателите на Да, България. Не, те не са десни изобщо, съдейки по това, което каза, по-скоро леви утописти. Да не се възприема задължително като критика към тях.

 61. 61 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Кай е луд да чака Ръдан и Ристю пак да се обединяват за кой ли път?
  Въобще, съдбата на българските ляво- толерасти не вълнува никого. Българите ги пратиха в девета глуха.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 62. 62 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Какъв??? Предложи нещо! Щом искаш виждаш нужда от нов десен проект, значи виждаш кусурите на сегашният. Сподели.

 63. 63 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 701 Неутрално

  И нито дума за ГЕРБ?
  —цитат от коментар 54 на Параван


  Това не е по темата г-н Параван, тук се говори за дясното. Какво общо има тук ГЕРБ? Назовете една дясна политика на ГЕРБ. Изпълнена, а не лозунги.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#48] от "Питащият":Ти от кои събудени си? От гербаджийските мутро-милиционери, от проверените номенклатурни кадри на БКП-БСП,от доносниците в ДПС и " патриотите" с руски знамена,или от поредната партия на "честния" Марешки,или от "либералното" образование в което е другаря Таков? Просто конкретизирай.
  —цитат от коментар 49 на anty


  Цитатът е достатъчно красноречив. За никакво обединение не може да се мисли докато в електората не съзрее елементарна или поне политическа култура. Едва тогава той ще започне да избира прилични политици и ще спре да проваля съидейните си партньори.

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Където участва ДСБ ВИНАГИ има разцепление! Винаги! И в бъдеще ще е така! Видят ли, че не могат да си присвоят обединението, веднага почват да го разцепват!
  —цитат от коментар 12 на lz2


  Добра прогноза за бъдещето на дясното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Времето за обединение мина...! Дясното е извън парламента... Но, така си пожелаха хората, лошо няма!
  —цитат от коментар 26 на tww09306483

  Не, така си пожелаха лидерите на дясното. Като особено от тях трябва да "благодарим" на Радан Кънев и Христо Иванов. Отделям ги тях защото обединено дясно имаше а те тръгнаха да го цепят с новите си проекти. С единствената цел да застанат начело на "новото" дясно и елиминират конкурентите от "старото" дясно.

  Освен обединение, трябват и десни избиратели, тоест хора с дясно мислене. А, такива няма...! Или има, но са между 10 и 15 процента, което не може да се нарече критична маса.
  —цитат от коментар 26 на tww09306483

  На кривата ракета... десният избирател и пречи. Малко били 10-15%, типичната психология на Сектата. Тя е съгласна само ако ВСИЧКО е нейно, всеки друг се явява съперник и трябва да бъде унищожен. Понятието сътрудничество за нея е непознато, тя познава само Врага, всеки който не е от нея е Враг.

  Абсурда е очеизваден, по вашата логика ДПС и патрЕотите нямат избиратели? Така де, това техните 9% избиратели ли са?! Но не е за учудване, нали трябва да се замаскира някак си разрушителната роля на Радан който повлече крак с "новият си десен проект" и цяла година неуморно работеше за разцепване на дясното. Не за първи път впрочем, достоен наследник на Костов е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на Jeanne D'Arc
  Jeanne D'Arc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Стига с това "дясно", или не прочетохте статията, която коментирате?

  Jeanne
 69. 69 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Необясним ми е непрекъснатия плач за крушението на "автентичната десница". В същност става дума за градско съсловие от притенциозни недоволни, при някои от тях недоволството е основно им състояние, извадиш ли го от тях ги изпразваш от съдържание. В голямата си част нито са автентични, нито десни. В пуберитета гъзарееха, после заснобяха - живял съм предостатъчно всред тях. Те не могат да си представят, че ако живееш на планета от лайна за да си направиш къща тя ще бъде от лайна. За разлика от тях след разпада на СДС най-голямата част от десните пренасочихме подкрепата си към ГЕРБ защото на терена нямаше и продължава да няма нещо по-подходящо. Тази партия дори да беше творение на Тодор Живков ще изпълнява дясна програма, защото в противен случай ще загуби подкрепата ни.
  За добро или лошо през целия преход нито една партия не успява да събере парламентарно мнозинство за да управлява сама. Не мога да приема неизбежните присъдружни в управлението партии да се оприличават с презрителното "патерици". Това е положението драги съфорумци, такава ни е планетата, такива ще са ни и къщите.

 70. 70 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 968 Весело

  Авторът г-н Кънев доста тактично и щадящо е подсказал на псевдодесните "градски" Нарциси, че нишата вече е заета - от ГЕРБ:

  "Въпреки песимистите в България има достатъчно електорат, който да бъде обединен около основните ценности на традиционната десница: либерална демокрация, евроатлантическа ориентация, върховенство на правото, пазарна икономика. ...

  ... средноевропейски жизнен стандарт (доходи, среда, перспективи). Средството - засилената европейска интеграция, а не просто съдебна реформа, без която така или иначе интеграцията е невъзможна. ...

  ... Преходът познава четирима политици, които без този речник, а с позитивна визия, тон или прости добри думи като магнит са привличали стотици хиляди за кратко време ..."

  Да... Не става с трошене, рушене, ритане и кривене, драги автентични, традиционни, градски и прочие.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федоp Венедиктович Езеpский":Евгений Минчев ме притеснява!

  Федя, нещо си ги объркал. Евгений Дайнов и Огнян Минчев?

 72. 72 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ::)) Една изцяло левичарска статия , пълна с много неистини , лъжи , измами и няколко истини - за камуфлаж..:)) и имаща за претенция - да съветва десните ..:)
  1. Понятието антикомунизъм е много по-широко понятие, от това , което обикновено му приписват подобни автори ..Антикомунисти НЕ са само фашистите - те дори , от време на време ,са били съюзници ...
  Антикомунисти са и : християндемократите , либералите ,консерваторите , ДОРИ социалдемократите ..
  Т.е. , те всички са против , срещу - един от видовете ДИКТАТУРА / на така наречените комунисти / ..История и практика ..
  Не може и да бъде друго - след като комунистите лишаваха гражданите от ОСНОВНИТЕ Граждански права- правото на ИЗБОР, на свобода на мисълта , свободната воял., преса , мисъл и т.н...
  Тук авторът се опитва да деиделогизира - да ни внушава , че всичко това е бошлаф работа ::)) Внушава се на младите - че не ТОВА ще ги разделя в бъдеще ..!??
  НО , с две думи, ВСЕКИ , който не е фашист , а демократ по убеждения - е И АНТИКОМУНИСТ, анти диктатурата на комунистите ::)Защото при комунизма и реалния НИ социализъм , нямаше Демокрация , а ДИКТАТУРА ..Просто е ..:))

  BIG AL
 73. 73 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  2. От горното следва, че щом си демократ , поддържник на Евроатлантическите ценности, пазарното стопанство, свободата на пътувания, мисълта и прочие, ТИ СИ и АНТИКОМУНИСТ !! Защото комунизмът те е ЛИШАВАЛ и ще те лишава от ТЕЗИ човешки, евро ценности , права на гражданина и т.н..
  И това не тярбва да се замъглява , както обикновено се прави от подоббни автори ..Всико това го НЯМА при дикатурата на комунистите и следователно , ти си антикомунист - щом ги харесваш и поддържаш ..:))

  BIG AL
 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Трета част на стенограмите от политическите проекти на А за Б.

 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Върховенството на Закона , либералната демокрация, пазарното стопанство,Правата на гражданина и т.н. , НЕ СА и не могат да бъдат ценности - на комунистическата диктатура ..:))
  Демокрацията в България е млада , нямаме традиции, потомствени , освен на шумкарите , много хора бяха избити, лишени от право на образование, изселвани, национализирани и т.н..
  Затова и още сме врящ котел..:))Няма многогодишни традиции в гласуването - и тук е следващата ЗАБЛУДА, която ни пробутва авторът ::)) Внушава ни, че вече сме едно "замразено" общество - с 1 милион за ГЕРБ, 1 милион за БСП- и никакви надежди за другите ..:))
  И то след като имахме напоример НДСВ - а сега го няма , БКП- с над 1,5 млн. гласа и т.н..Внушава ни се, че ГЕРБ е и ще бъде нещо 'вечно " ..:))

  BIG AL
 76. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3404 Весело


  Нужно ли е "дясно" обединение

  Евгений Кънев

  Саму Радън Кънеф мое да напраи десно обидинение, той е най достоиния ни полтик, нема друг кат негу

 77. 77 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Центризмът по света НЕ Е съчетание на елементи на комунизма - с такива на леберлизма и консерватизма ::)) Опазил ни Господ ::))
  Той е съчетание на либерални елементи или социалдемократически такива - с консервативни или християндемократически ..
  Центризмът няма нищо общо с тоталитарните идеологии - нито с икономиката им, нито с "гражданските им права" , нито с идеите на комунизма ::))
  Няколко думи и за бизнеса ..По света не се толерира монополите , вкласта на едрите корпорации и т.н..
  Но как десните в България да бъдат в защита на НАШИЯ едър бизмнес, след като тоий е ненормален, посткомунистически, криминален , - с две думи - нс тсрата комунистическа номеклатура !!??
  С кого да сътрудничат десните ?? С ЛУК-ойл, с пеевски, с баневци, паневци, манджуковци или със свинара от Пловдив ???
  Ние нямаме все още , нормално развит едър и среден бизнес- по нормалния път , развитие , както на запад ..
  ТУК мафията , старата ,червена , и ГЕРБ в сметката , - смачкват всякакъв среден или дребен бизнес, в който се вгледат !!!

  BIG AL
 78. 78 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И стигаме до Съдебната система ..Тя , у нас, страда от същия порок..Подчинена на мафиотските връзки, червената и ДПС номенклатура , на старата съветска прокуратура - по структура и т.н..
  Ако в нормалните страни корупцията в СЪД и прокуратура е рядко явление - у нас - е нормалното положение ..:))
  Имаме си и докладите от ЕС и т .н..... Но, нито ГЕРБ, нито БСП или ДПС желаят промени тук, у нас ...И това ще става все по- ясно , на все повече граждани ,,,Трябва само малко време ..::))

  BIG AL
 79. 79 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Едно от малкото верни твърдения в тази статия е, че десните изоставаха с обясненията на разбираем език - за борбата и срещу мафията , за Съдебната реформа , правата ни и т.н...Това е верно ..Но за това трябва ВРЕМЕ - предвид младата ни демокрация..От крепостен селянин - не се става бързо - свободен демократ !! ГЕРБ и бсп разполагаха с много пари, изнудваха чиновниците , внушаваха емоционални идеи, налагах се информационнио, въпреки, че Боко е страхливец и не отиде на ДЕБАТ !!! А избори, без дебат , не са истински избори ::))

  BIG AL
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  За целта е нужна вертикална интеграция..:))
  ......................................................................................................
  Теоретично - да ..
  Само че, в региионите на ДПС ,все още властва страхът- за работа , за дърва за зимата , за тютюна , от ходжата и т.н...
  А в например в Министерство на правосъдието - на ТЕЗИ избори, - СЛУЖИТЕЛИ са карани да СНИМАТ с телефоните си - бюлетината - за КОГО са гласували !!??
  Сега и днес - все още се купуват избори - с пари и тн.. Т.е, още сме далеч от свободната ВОЛЯ на всички граждани в Република България !!

  BIG AL
 81. 81 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Вярно е , че в нормалните страни , десните намират подкрепа сред свободните професии, предприемачите , квалифицираните работници и т.н...Но там има Закони, и те се спазват .
  .А у нас, по стара традиция на тодор живков - днес и сега ТЕЗИ съсловия се КУПУВАТ с Обществени поръчки..:)) Т. е, още един рецидив, налаган и от Рапона , и от БСП - поръчките за нашите хора !!Пак остатъци от комунизма-връзкарството, ДС връзките , номеклатурата , произходът ти и т.н..
  Имаме и гоялам намеса на руския бизнес и корупция ..Лаят там е голям ..Руски агенти у нас - бол ....Но, това е голяма тема ..
  С две думи, чисто теоретичните твърдения у нас - все още нямат сила, влияние, защото ние още НЕ сме НОРМАЛНА държава !!
  Ние сме мафиотска държава , с хора от криминалните среди начело, с БКП и ДС - номенклатура , с руски агенти и защитници на чужди , руски интереси и т.н...

  BIG AL
 82. 82 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И не на последно място - вече го четох някъде ..
  Когато либерали и консерватори воюват или се разделят помежду си - тогава печелят боковци, патреоте и разни бензинджии..
  Христо тук и сега е големият виновник за последния провал ..Може би наследствено обременен или съветван от зелени хора, със зелени глави - той просто ПРОВАЛИ едно, поне 10 % участие на нормални демократи в днешния пародиен парламент !!! Да си го знае !!
  Радан не е виновен..Може да консерватор , десен или всякакъв , но ТОЙ не е виновен за провала ...Кокошките около Христо, доцентки и неясни субкти, БЕЗ идеология го провалиха ..А може и Христо да е такъв - не знам ..Но той е причината много граждани, нормални, да нямат представителство в този парламент ..Дали са леви либерали или центристи - аз не зная и няма значение ..Имаха кауза- която се подкрепяше от Радан и всички нормални граждани ..
  И сега , тази кауза е загубена !! Ако чакате Рапона или корнелия да реформират Съдебната система - ЗАБРАВЕТЕ !!! Няма да стане ...!!
  ПП .И не съм член на ДСБ ...:))

  BIG AL
 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  промяна в България е възможна само с участието на политическия център..:))
  ................
  И КОЙ е той - политическия център !!??? :::))))
  Нормалният гражданин работи цял ден, прибира се вечер и пуска телевизора - гледа и слуша ..После вечеря и си ляга ...:)) Той, особено у нас - не е политизиран дотолкова , че да не се променя - нямаме традиицции, още ..
  Важно е лидерите да ги УБЕДЯТ, че са по- добри от противниците си !!! Това е проблемът на десните , засега ..
  А Боко още не е разбрал, че глупостите на Нинова, МУ спечелиха изборите ..Може би за последен път ..Крими миналото тежи и ще става все по- тежко ..
  Опазил ни Господ и от нинова , но ако няма силна десница , следващите избори - ТЯ ще ги спечели !!! Помнете ми думата ...::))
  А младите ,все повече и повече , ще напускат България ...

  BIG AL
 84. 84 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И други неща не са верни - и за Дертлиев - губеше избори и Петьо ги загуби , и други твърдения на автора, явен левичар или "идеолог" на Христо и ДА, България ::)) , не отговарят на истината ..Но, стана късно и си имам хубава книга ..:))
  Десните, не следвайте тези съвети - подвеждащи са ...:)))
  Този анализ е ...алабала ...:))
  А и името на автора нещо старо ми напомня ::))
  ВИНАТА за разпада на СДС навремето бяха ЛИДЕРИТЕ и личната им неприязън един към друг ..И сега, изглежда се повтори - същото ::))

  BIG AL
 85. 85 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 291 Весело

  Авторът някаква компилация между Евгени Дайнов и Радан Кънев ли е?

 86. 86 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#54] от "Параван":

  ++++++

  Знанието е сила, информацията - власт
 87. 87 Профил на g.kuchukov
  g.kuchukov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  десни в България няма.
  Поради простата причина, че липсва икономическа база за десни избиратели.
  Има лумпени, които се наричат десни, защото мразят комунистите или имат някакви мокри спомени за нацистките си прародители.

 88. 88 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Няма смисъл да се търси решение. Всичко е в корозия и държавата е превзета. Никой няма намерение да позволи на шепа хора да сменят модела. Общо взето, за мислещите хора има само един изход - Т2. Останалата маса си е ОК и с БХ, ще е ОК и с БСП и с което и да е чучело. Другият вариант е революция, гражданска война и кръвопролития, но кой иска това? Всеки мислещ иска да живее добре и едва ли би станал курбан. Така че Т2.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Нужно е, но след дъж качулка - тури му пепел!

 91. 91 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Проблема е в тъпия български народ.Позволи 1990 на комунистите да овладеят държавата ,за разлика от всички държави от "Източния"блок.Посли се провали като гласува и за Царчето,вместо да остави Костов да си довърши работата.Е,пиленцето не каца сто пъти на рамото,българска биомаса.

 92. 92 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дясно обединение ама без набедените десни Христо и Радан! Те да се правят ляво болшевишко-анархистично разединение!
  —цитат от коментар 10 на lz2


  И аз така мисля, няма как тези мъже от стари комуняшки родове да минават за десни! Уточнявам за Кънев, зет е на Любчо Баръмов, член на ЦК на БКП и ДС! За Бийкикиев е ясно,освен това Бойкикиев се съюзи с друга "лисица" от Политбюро на ЦК на БКП, Таков е пмененник на Пеко Таков!

  Ролята на набедените "десни" е ясна, откъсване на проценти от автентичната десница, така да помогнат на първотоим "либе"БСП.

  Т.е. те са троянски коне на БСП/БКП!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално


  ...Всъщност общият знаменател на тези хора не са нито консервативните ценности, нито антикомунизмът...
  —цитат от коментар 0 на авторът


  Ти какъв си бе?
  Гербаджия?
  Ляв сектант?
  Каква ли може да бъде причината тези хора да не гласуват за #КОЙ?
  Хората искат промяна в подхода на управление и затова не гласуват за статуквото. ГЕРБ бяха по едно време носител на нещо ново, ама после им видяха кирливите ризи и тайните взаимовръзки с комбината БСП/ДПС, та затова процентът им намалява прогресивно!
  Единствените които наистина могат да променят подходът и на1инът на управление са десните!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  ...Ролята на набедените "десни" е ясна, откъсване на проценти от автентичната десница, така да помогнат на първотоим "либе"БСП.
  ..
  —цитат от коментар 92 на Кърт Вонегът

  Аман с герберски номера!
  И като как ГЕРБ са се доказали като десни бе мило!?
  С договорените с мафиотите от БСП/ДПС гласувания?
  С нежеланието да извършат истински качествени реформи?
  Хайде стига сте се опитвали да ни пробутате милиционерите, бившите (а защо не и сегашни) слуги на БКП за десни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  ...Търсят се говорителите. Такива говорители не се виждат нито в ГЕРБ, нито в "новите десни", а най-малко в БСПДПС.
  —цитат от коментар 40 на plebs


  Не виждам какви говорители на десните (предполагам) търсиш в ГЕРБ.
  У тези които са извън парламента поне има стремеж към дясно говорене, а ГЕРБ няма и полъх!
  Кой при герберите може да е десен говорител?
  Цвъки?
  Боко?
  Цачева?
  .....
  Да продължавам ли да изброявам?
  Смех!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Весело

  Всичките комунета се наредили акъл да дават на десните!
  Ай сиктир бе!
  Гледайте си там БКП-тата и не се бутайте, където не ви е работата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Едно е да си комунист или фашист- член на ДВЕ , основани на РАСОВА или КЛАСОВА идейна основа ,най- общо казано ....Конкуриращи се помежду си ..!!!, като такива - диктатури ...
  ДРУГО е да си ДЕМОКРАТ и да си изобщо ПРОТИВ всякаква диктатура - била тя лява или дясна
  и от тази гледна точка си И антикомунист, както си и антифашист ...:::)))
  Каква е диктатурата днес на онзи Ким или полу-диктатурата на Путин ???
  Ами, със силен мирис на ..на перфектен комунизъм е ...:)))
  И не трябва да сме АНТИкомунисти ли ???
  Кой го твърди ??? :))))

  BIG AL
 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#30] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Ало руснаците да си коментират в руските медии и да не се опитват да се месят в българските работи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#2] от "678":


  Нужно е такова обединение за да може да получи 4.1% и няколко човека да лапат в парламента. Като напр. Хр. Бойкикиев представящ се за Иванов. Със здрав комунистически произход и без нито един ден трудов стаж. Но му се иска пак да е в парламента.
  —цитат от коментар 2 на 678

  Прокопи бавно се пробва да обработва костовистите,като вече се опитва да ги убеждава,че не са "десни" ,нито,че лустрацията била необходима...Плвано се опитва да завие към ляво-либералното.Където позиционира партийката си "Дай,България" .Проблемът му е,че Бойкикев можа да излъже само 50-60 хиляди,при огромното "рамо" от цялата Прокопиева медийна машина...

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Весело

  До коментар [#8] от "Georgi Velev":


  според мен основния проблем на "градската, селската или каквато и да е там десница", е че не осъзнават, че партенката пробутвана на обществото ДЕСЕН=ЛИБЕРАЛ няма да мине. Просто няма да мине. Либералите не са и никога не са били истински десни.
  —цитат от коментар 8 на Georgi Velev


  Така е.Основния проблем е,че т.н.р "автентично-десни" са по-скоро с леви или либерални възгледи.Те са си либерали,които за по-престижно се наричат "десни" .Например на Бойкикев,коалиционен партньор им беше гей-партията ДЕОС.А сега ми кажете коя консервативна дясна партия на запад одобрява такива "цености" !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK