След десетилетие надежда в Турция надделяха страхът и омразата

След десетилетие надежда в Турция надделяха страхът и омразата

© Murad Sezer, ReutersИдеята, че Ердоган не може просто да застане срещу желанията на половината турски граждани, не издържа обосновката на фактите. печели от поляризацията, независимо дали става дума за консервативните анадолски маси, противопоставени на утвърдените елити, или за турската нация, която се бори с външните врагове и с петата колона у дома. Очаквайте още от същото в предстоящите дни. Няма да получим по-различна версия, способна на съчувствие. Няма и да омекоти тона заради така наречената от анализаторите "Пирова победа", пише Димитър Бечев в анализ, публикуван от блога на Лондонското училище по икономика.


Онези, които проследиха напрегнатия конституционен референдум, отчаяно търсят повод за надежда. За съжаление няма място за такъв повод. Да, на президента Реджеп Тайип Ердоган щеше много да му хареса да беше спечелил с по-голяма преднина, отколкото с 51.35%. Вероятно го е заболяло от победата на лагера на "Не" в 17 от 30 големи градски центъра, включително Анкара и Истанбул, където започна собствената му политическа кариера, когато спечели кметските избори през 2004 г. Че спечели, обаче, е безспорно и откровено вече няма какво да го спре. Турция формализира едноличната политическа система, която беше в процес на създаване през по-голямата част от това десетилетие.


Идеята, че Ердоган не може просто да застане срещу желанията на половината турски граждани, не издържа обосновката на фактите. В крайна сметка той управлява като де факто изпълнителен президент, увеличавайки и понякога престъпвайки конституционните си правомощия, след като спечели изборите през август 2014 г с 5 милиона гласа по-малко, отколкото спечели на този референдум. Беше му достатъчно да премине прага от 50% + 1 гласа (на първия тур), за да се позове на "националната воля" и да нарече всеки, който критикува управлението му, "предател".
Това е типично за него – печели от поляризацията, независимо дали става дума за консервативните анадолски маси, противопоставени на утвърдените елити, или за турската нация, която се бори с външните врагове и с петата колона у дома. Очаквайте още от същото в предстоящите дни. Няма да получим по-различна версия, способна на съчувствие. Няма и да омекоти тона заради така наречената от анализаторите "Пирова победа".


Трябва да се има предвид, че референдумът не е краят на пътешествието. Конституционните промени, които прехвърлят цялата изпълнителна власт в ръцете на президента, премахвайки поста на министър-председателя и подчинявайки парламента на националния лидер, ще влязат в сила едва след престоящите президентски избори в средата на 2019 г. Избирателите


ще трябва да върнат Ердоган


на поста. Вероятността за подобен развой е много голяма. Петдесетте процента, които се противопоставят на сегашния президент, не са хомогенна група и би било изненада, ако се появи някой кандидат, способен да бъде достатъчно предизвикателство.


Със сигурност постигнатото от лагера на "Не" е забележително. Всичко беше срещу противниците на промените. Въпреки почти пълния контрол на Ердоган върху държавната машина и медиите, затварянето на опозиционните лидери и сведенията за нередности в изборния процес в деня на референдума успехът им е огромен. Същевременно кампанията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) пост постигнаха по-малко, отколкото целяха. Заедно получиха едва 25.2 милиона гласа – 4 милиона по-малко, отколкото беше комбинираният им резултат на парламентарните избори през ноември миналата година. Но освен ако "майката на всички кризи" не удари Турция (кой знае?) или ако поради каквато и да било причина Ердоган не реши да не се кандидатира (не бих се обзаложил), можем спокойно да допуснем, че той ще ръководи шоуто до края на следващото десетилетие.


Ще видим как се сгромолясва обещанието, че суперпрезидентската система ще донесе стабилност в Турция – а това няма да се случи. Турското общество остава фрагментирано. Референдумът


отвори разломи в общността на ислямистите,


както и в тази на националистите, гласуващи за ПНД, като на следващия си конгрес партията се готви за вътрешни размирици. Републиканската народна партия (РНП) оспорва резултатите в съда, имайки предвид противоречивото решение на Върховния изборен съвет да брои и гласове, които не са били подпечатани и според закона е трябвало да бъдат обявени за невалидни. Бих се изненадал, ако РНП успее да отмени референдума, но в действителност няма начин поддръжниците ѝ някога да признаят законността на конституционните промени.


Ердоган няма друг избор освен да прибегне до репресии, може би груба сила, за да се справи с несъгласието. Едно от първите решения, взети след референдума, беше да се удължи извънредното положение, което е в сила от юли 2016 г., за още три месеца. Самият факт, че конституционните промени бяха приети и след това предложени на референдум по време на извънредно положение, е достатъчно красноречив.


Още по-лошо е, че война с ниска степен на интензитет продължава да се води в югоизточните провинции. Ердоган не може да я спечели, както не може и ПКК. Според сегашното развитие на нещата тя ще се проточи най-малко още едно поколение, а сега се води и в големите градове на западна Турция. От другата страна на границата бъркотията в Сирия продължава, а краят не се вижда. Операция "Ефратски щит" официално свържи, но турската армия отново ще нападне в бъдеще като средство за възпиране на кюрдите. Джихадистите ще продължат да всяват хаос в Турция. Целта на силния президент е да се справи с лошите спомени от деветдесетте години на миналия век, когато страната се управляваше от раздробени коалиционни кабинети. По ирония на съдбата бунтовническите действия на ПКК и последствията от събитията в Близкия изток върху Турция бележат известно завръщане към бурното време на деветдесетте.


Първите два кабинета на ПСР (2002-2011 г.) бяха време на надежда. Сега надделяват страхът и омразата. Горчивото наследство на 16 април ще преследва Турция. Дано Аллах да е с целия ѝ народ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  В исляма няма светии, но Ердо, както се вижда от горната снимка е със слънце и звезден ореол и може да се окаже първият ислямски светия, да му даде аллах дълъг и спокоен живот и край на мераците му!!!!

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1205 Весело

  Уйде коньо у дерето🐎 Няма връщане назад. Шансове за ЕС-йок😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  след като спечели изборите през август 2014 г с 5 милиона гласа по-малко, отколкото спечели на този референдум. 
  =======
  Поне тая глупост да беше спестена !
  Правейки такива грешни съпоставки е простено на нас , форумниците , а не на самите писачи на статии ....!
  Да се омаловажава разликата между референдум и избри е или елементарна грешка , предизвикана от политически недостатък на грамотност , или е умишлена провокация , прикрита умело под статии като тази например !
  Та (за да не сме голословни) , да припомним....:
  1......изборите , каквито и да са те , имат подчертана политическа визия в дадено общество.
  2......референдумите са допитвания на социало обществена базировка . У тях политика , етнос и религия няма !
  Нека не ги мешим тия неща.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Е нека да опитат и такава система, с президент - шеф на изпълнителната власт. Не е много мъдро да се учиш от собствените грешки, по добре е от чуждите, но щом са решили -
  да експериментират. Като отчетем подгряването на исламистки, популистки и анти-европейски настроения, Турция я чакат трудни врмена.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Да не допускаме Анкара да се меси във вътрешната ни политика и да влияе на българските турци.

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страхът, омразата и липсата на свобода правят човеците подмолни и отмъстителни. Тогава средата става непоносима.
  Когато неудовлетворението достигне предела, следва "взрив".
  Младите, светски ориентирани хора, интелигенцията, цветът на нацията, нейното бъдеще, те няма да се примирят. Няма как. Религията и тоталитаръзмът трябва да се изкореняват, а не да се подпомагат.

 7. 7 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Най-вероятно до изборите през 2019 г. ердо ще направи достатъчно простотии, така че мнозинството от турците ще успеят да прогледнат какво точно са си избрали и няма да повторят избор си.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Същевременно кампанията на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) пост постигнаха по-малко, отколкото целяха. Заедно получиха едва 25.2 милиона гласа – 4 милиона по-малко, отколкото беше комбинираният им резултат на парламентарните избори през ноември миналата година. 
  =========
  Ами ето пак , на вниманието на автора .....
  Смесва вотовете на общонационалната и политическа кауза ....а това води до вадене на грешни изводи и заключения. А кому са важни те , гн. Бечев ?
  Отделен е въпроса , колко е оплетен лабиринта на турската официална и задкулисна политика .....!
  Тя е твърде аморфна , но никога не променя основната си структура .

  Bukalemun
 9. 9 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  2......референдумите са допитвания на социало обществена базировка . У тях политика , етнос и религия няма ! .
  —цитат от коментар 3 на eti mehter

  Ндаааа, запитани от наш журналист за резултата на рефереднума, доста хора са отговорили, че ислямът е победил.
  Такива ми ти работи за демоклатичните избоири, на които побеждава религията, а гласувалите с НЕ трябвало да бъдат третирани като втора ръка хора, подобно на евреите и християните, според един от приближените на ердо.

 10. 10 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Комшиите ще си платят за безразсъдността.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Положението в Турция е толкова нестабилно, че отсъствието на Ердо би било истинска катастрофа. Всъщност истината е, че Западът много харесва Ердо. Но Ердо не харесва Запада. Защото му писна.

 12. 12 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#7] от "marsena":

  Просто ще настъпи ГЛАД и самите те ще викнат "осанна".

  Предразсъдъците са за ограничените.
 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До изборите има достатъчно време да се обърне палачинката и авторитарният ръководител бъде свален от властта

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Турците които гласуваха с - Не - трябваше да се бунтуват и да не разрешават да се провежда референдум в държава с въведено извънредно положение.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Ндаааа, запитани от наш журналист за резултата на рефереднума, доста хора са отговорили, че ислямът е победил.
  =========
  Не знам. Не е сигурно. ....
  Не е възможно дори ......
  Много от привържениците на Ердоан , гласуваха с не например. А кюрдите от югоизток с ДА !
  Съотношението ...51.4.....48.6 , е отговор на нещо друго , а не на разединение. Надявам се все някой да се сети . До коментар [#9] от "marsena":

  Bukalemun
 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ша надделее я?! Ердо е хитър и наигра с дяволии раята

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Неутрално

  Страх лозе пази. Ердо гледа страшно, говори страшно, и върши страшни неща с тези, които не му се плашат.
  Сега му остава да обучи и сина си на тази техника.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Не знам. Не е сигурно. ....Не е възможно дори
  —цитат от коментар 15 на eti mehter

  Не знаеш, защото по вашите телевизии не казват нищо, което да натъжи султанчето. Сигурно не знаеш също, че в най-големите градове на Турция всеки ден има протести срещу изборните манипулации.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  "Първите два кабинета на ПСР (2002-2011 г.) бяха време на надежда. Сега надделяват страхът и омразата. Горчивото наследство на 16 април ще преследва Турция."

  Да, така беше. През първите един два мандата на партията на Ердоган бяха направени и положителни неща, за което този тип беше и хвален от ЕС! Но, през този мандат и особено през последните две години е видима рязка смяна на поведението на Ердо-ганчо. Според мен при него се е отключило някакво психическо заболяване... а, когато луд човек управлява еднолично една държава нищо добро не я чака както държавата, така и народът. Случвало се е на много места в човешката история, случи се сега и на Турция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Не знаеш, защото по вашите телевизии не казват ....
  =========
  Ма ти какво си мислиш ....че всички медии по света са като западно европейските ли ?
  У нас всичко е на показ ...над 600 тв канала .....
  До коментар [#18] от "marsena":

  Bukalemun
 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Бечев пак е направил точен и обхватен анализ.
  Чудя се как такива анализатори толкова добре познават народите само с четене за тях. Но е факт, че е отделил просото от плявата, а и всичко което е написал е така. Браво!

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1615 Неутрално
  Първите два кабинета на ПСР (2002-2011 г.) бяха време на надежда. Сега надделяват страхът и омразата. Горчивото наследство на 16 април ще преследва Турция. Дано Аллах да е с целия ѝ народ.
  :
  —цитат от коментар 0 на дневник

  +++++

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Да не допускаме Анкара да се меси във вътрешната ни политика и да влияе на българските турци.
  —цитат от коментар 5 на vloti

  И как ще стане това? Като дадем и ТВ НОВА на ДПС ли?

 24. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  А военните какво мислят. Ердоган направи всичко възможно и тях да разбие, и съда, и университетите ,и медиите. Но това е само временно. Няма да мине много време и ще изпита гнева и силата им. С терор дълго не се управлява.

 25. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  С всичко, освен с последното изречение, съм съгласен. Та Аллах в момента води парада в Тюркието.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#26] от "abdelhaqq":

  А аз си мислех че вождът е прокси на Аллаха.

 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#28] от "niko_tin":

  да'н говорим че у ойропа има бая монархии,макар и конституционни

 29. 30 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Над 41% от турския износ са към Европа
  Ако ЕС оттегли икономическата си подкрепа, Турция е „загинала“, твърди бившият генерален консул в Одрин

  Над 41% от турския износ е към Европа. Страната е четвъртият по големина търговски партньор на Европа, а износът на Стария континент е близо 6 трлн. евро - три пъти по-голям от този на САЩ. Това каза бившият генерален консул в Одрин Георги Димов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

  http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/georgi-dimov-nad-41-ot-turskiia-iznos-sa-kym-evropa-237694/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  "няма друг небесен сървър, освен на Аллах, и тюркският вожд е неговото прокси в малоазийския домейн". звучи адаптирано за киберреалността.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 31. 32 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мноо ма кефи Етчо, кат земе да повтаря ердоганистките опорни точки с вид на разбиращ!:)))
  Референдумът не бил политически и религиозен акт, а "общонационален"?!
  Въобще нямаше политика и религия в референдума, ама изобщо!:)
  Нямаше политическа репресия, арести, заплахи, призиви на ходжи в джамиите, жандармерия по улиците, бой и смърт в секции, ама хич!
  Всичко било "на показ" в Турция, арестувани журналисти и спрени медии са некви изключения!
  Че и послъгва, както винаги- кюрдите в Югоизтока били гласували с ДА!

  Етчо, не е за теб тая материя, мамин!:)

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 32. 33 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Инак съм съгласен с главния извод от статията- Ердоган не може да спечели един референдум по честен начин, а спретна турски Костинброд с чували с бюлетини!
  Да се очаква от този некадърен диктатор , че ще спазва демократичните управленски принципи, е много наивно!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 33. 34 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  В действителност надделяха манипулациите и фалшификациите. Няма нищо реално в резултатите. Това е една пародия на референдум с обърнат резултат.

 34. 35 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Бечоолу, това ли е мнението на соросоидалните ти спонсори? Внимавай да не настъпиш мотиката, че тогава и Аллах не може да ти помогне! Впрочем, да не си последвал примера на Ники Младенов?

 35. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Ако индустрията и селското стопанство, интелигенцията и работниците на Турция са си техни, собствени, а не "чуждестранни инвестиции", а най- вероятно е така, то Турция е силна, чувства се силна, в състояние е да поддържа силна армия, а това предполага да се управлява от президентска институция с по- големи правомощия. Мнозина от турците харесват Християнската култура (опера, балет, симфонична музика, рокендрол, литература и живопис, курорти...), макар да са мюсюлмани, затова ще ще се борят за удоволствията си. Но къде сме ние? Европа, както и Америка от десетилетия лентяйства , не развива собствено производство, а младежта се унищожава от ширещото се разпространение на наркотиците, хазарта, бързите кредити, огромната свръхзадлъжнялост на населението, доведено до пълна безпътица, Живеем във времето на Пълното господство на МАФИЯТА във всички сфери на обществено политическия живот (ВРЕМЕТО НА ПОБЕДИЛАТА МАФИЯ). ЗАБЕЛЕЖКА: ПРЕЗ 1969 Г. В БЪЛГАРИЯ СА ГОВОРЕШЕ ЗА ПОБЕДИЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ. Европа е толкова слаба понастоящем, трепери пред Ердоган, че е готова да се преклони пред него. Не е тръгнал, не ни е покорил.

 36. 37 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Както казваха едно време: "Мазда - име на бог, Татарлъ - име на депутат".

  И този Ердоган се помисли за безсмъртен...

 37. 38 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Г-н Бечев е добре да се разходи по Анадола, кюрдските територии, да събере лични впечатления. Анализи от вкъщи и аз мога да правя.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK