Културното наследство на бетона

Стара и нова история

© Александър Геров

Стара и нова историяСтарата столица ви очаква с безценното си културно-историческо и архитектурно наследство!
Тази многообещаваща покана беше предназначена за гостите на Велико Търново по повод Международното изложение "Културен туризъм", чието четиринайсто издание предшестваше тази година Великденските празници.


Ала нито присъствието на десетки български и чуждестранни изложители, нито старанието на организаторите да рекламират с шарени занаятчийски произведения и танцуващи "лазарки" дестинацията Стара българска столица бяха в състояние да прикрият разрухата на автентичното ни историческо наследство. Както находчивите пъстроцветни графити по изронени мазилки и ламаринени паравани не успяха да залъжат експертите по европейски столици на културата. И ако преди две години стъпаловидният град не се класира за европейска културна столица, след още две години няма да го класифицират и като българска културна столица. Защото столетна история не се възкресява само с нови крепостни стени за декор на светлинно шоу, а с грижливо и компетентно възстановяване и поддържане на съграденото от уста зидари и европейски архитекти.


Тръгнах и аз за Изложението, но не стигнах до щандовете му, защото се натъкнах на чудовищни "обекти" из тесните улици на града, възстановяван от жителите си поне петнайсет пъти след земетресения, пожари, наводнения и други природни бедствия – къщи, ханове, училища, храмове, както подобавало на старопрестолен град, единствен по вида си в Европа!
Европейски пътешественици от миналите векове оценили "съвършенството на човешките ръце, работили в непосредствен контакт с природата" и го нарекли "град като никой друг", а според Иван Вазов той бил "невероятен, невъзможен град".


Той е и първата българска забележителност


Градът се появил още в началото на ХХ век на страниците на световното издание National Geographic чрез пътеписа "Търново - градът на висящите градини" от репортера Феликс Кох, когото тогава настанили в модерния за времето си хотел "Цар Борис" (в преустроената къща на братя Шопови) - с тераса към Янтра и изглед към хълма Трапезица. Пътешественикът го нарекъл "местния Уолдорф-Астория" заради пълния комфорт, безупречната хигиена и вежливото обслужване, но вероятно и заради другите гости – короновани глави и държавници.


Хотел "Цар Борис"

© Александър Геров

Хотел "Цар Борис"


Тази пролет, сто и десет години по-късно, внушителната сграда, декорирана с елементи от различни европейски стилове, с характерните търновски балкончета с парапети от метални дантели, е развалина, напълно занемарена, а гостите на Изложението бяха настанени в безлична и неуютна бетонна грамада, която стърчи между меандрите на Янтра и прегражда гледката към склоновете на единия от трите хълма. Дали нямаше да се чувстват по-близо до историята ни, ако ги поканеха в един възстановен български Waldorf-Astoria от 1903 г., както се прави по света в такива уникални градове?


Но бетонът вече неумолимо превзема Търновград


Той се намъква и между плътно притиснати един до друг архитектурни паметници, възстановени, обитавани и поддържани от добри стопани, какъвто е случаят с посегателството над ансамбъла от възрожденски къщи на търговци от края на ХVIII век, наети още преди Освобождението за френско, австрийско и руско консулство. Те са вкопчени в скалата като здрава стена на дюкяна или склада, а на горния кат, отворен към Царевец, в малко пространство са разположени жилищните помещения около вътрешни дворчета. През прозорците им се вижда купола на катедралния храм, възстановен от търновлии след опустошителното земетресение, и се чуват камбаните му. Така беше преди две години, но вече няма да е така!


Откъм улица "Пандели Кисимов"

© Александър Геров

Откъм улица "Пандели Кисимов"


Друга бетонна конструкция е забодена по-напред в същата скала, и доскоро над нея стърчеше още по-висок кран, кой знае как изпълзял нагоре. Вероятно е спускал от небето бетонната клетка на асансьора към строящия се увеселителен комплекс, за да не се морят клиентите му по хълма, както са свикнали жителите на историческия град от хилядолетие и повече насам.


Предприемчивият инвеститор, известен на цялата област, явно е решил да надгради културното историческо наследство с модерни ценности и е избрал да се впише точно в това съхранено кътче от славното минало. Каква ли електронна музика ще заглуши камбанния звън, когато обитателите на къщите, построени през 1769 и 1776 (според металните числа върху фасадите им) няма да могат да виждат вече катедралните кубета? Разпитах съседите наоколо, не протестират ли, не търсят ли правосъдие... Опитали, но им показали "изрядни документи, архитектурно одобрени планове и разрешително за строеж". За съучастничество в накърняване на историческото наследство от страна на архитекти и администратори явно няма конституирано наказание. Остава да въздъхнем като горестния син на Търново, Петко Р. Славейков, О, спи ли Бог? О, Бог не види ли?!


Важно било туристите да не видят, обяснил някой от взимащите решения за "градоустройството" пред озадачен жител, попитал го, как водят туристите покрай рушащите се, забравени от властите архитектурни паметници на историческия град... Уличките "Пандели Кисимов" и "Никола Пиколо" са толкова тесни, че сигурно трябва силом да извръщат главите на любопитните чужденци, за да не видят, например, рухналата къща на Кокона Анастасия, строена преди три века и приютявала много пъти Васил Левски, вероятно в някои от тайниците на избата или в подземните проходи.


Къщата на кокона Анастасия

© Александър Геров

Къщата на кокона Анастасия


Анастасия е сестрата на д-р Никола Савов Хаджиилиев, наричан Пиколо заради ниския му ръст. Той се прославил като лекар, писател и политолог в чужбина, но е запомнен като един от най-щедрите благодетели на родния си град, оставяйки голямо завещание на училищата и църквата. Къщата е можело да бъде възстановена, укрепена и отворена за туристи от явно добронамерен нов собственик, откупил я от законните наследници на Никола Пиколо, но мудните административни процедури предрешили съдбата й.


Останки от разрушената къща

© Александър Геров

Останки от разрушената къща


С къщи като тази изчезва и онази невъзстановима атмосфера на Велико Търново, която привлича хората от близо и далеч. Скоро старините ще са затулени от бетонни стени, а който ги притежава по наследство или чрез покупка, ще предпочете да продаде такъв имот, докато все още може да вземе за него добри пари от купувач, необременен от почит към историята.


Дори англичаните, купили, реставрирали и отворили стара къща за гости, може би вече се оглеждат за друго място из България, по-далеч от амбиции и алчност, където да вложат сръчност и ентусиазъм в някое по-малко известно културно-историческо наследство на страната ни.


Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Геров са автори на книгата "Къщите говорят"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2677 Неутрално
 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  не съм ходил в Търново от години.
  не знаех, че е заприличал на поредната комунистическа бетонна кочина...

  п.п. но какво се оплаквам?!? и центърът на София е занемарен, централните улици и фасадите на къщите там по нищо не загатват, че сме в европейска столица, тротоарите са претъпкани с маси, сергии, хладилници, и паркирали коли.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не бетонът, а железобетонът еб. макята на пейзажа, щото благодарение на него стана възможно изграждането на високите небостъргачи, а бетон е имало имало и в древния Рим, но не е беда!

 4. 4 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С изключение на "Самоводската чаршия" Търново е тъжна гледка - изоставени, разрушаващи се сгради, прани магазини с табели 'Дава се под наем" или "Продава се".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 5. 5 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С изключение на "Самоводската чаршия" Търново е тъжна гледка - изоставени, разрушаващи се сгради, прани магазини с табели 'Дава се под наем" или "Продава се".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 6. 6 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С изключение на "Самоводската чаршия" Търново е тъжна гледка - изоставени, разрушаващи се сгради, прани магазини с табели 'Дава се под наем" или "Продава се".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 7. 7 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Това е вследствие на манталитета,културата и възпитанието на управляващата в тази територия комуноидна и мутро-милиционерска мафия.
  Но изборите показват,че на материала така му харесва.

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Роден съм и съм израстнал във Велико Търново. След като съм пообиколил тук-там по света ми става много смешно, когато чуя някой да казва, че Велико Търново бил туристически град. Почвам да гледам пък учудено, когато хора в днешни дни казват, че ходили във Велико Търново и много им харесало. Колкото пъти в днешни дни (колкото и рядко вече да ходя до В.Търново) мина пеша през центъра, толкова пъти се заричам все по-рядко по възможност да го правя. Мутри и мутренски автомобили, паркирани на главната улица; заведения едно връз друго с претенции за луксозност, а всъщност пълна посредственост; обслужващ персонал под всякаква критика; "луксозни" хотели с опадали фасади, построени един връз друг без да можеш да разбереш откъде почва единият и къде свършва другият.

  Арбанаси пък ...
  Ох, това Арбанаси, което даже носи титлата "архитектурен резерват"! Няма друг такъв кич и фалш! Бетонни къщи с летви отвън, имитиращи масивни греди :) Фалшиви занаятчийски сувенири. Пълна отврат в асортимента на заведенията за хранене. Навалица от заблудени туристи, докарани отнякъде с автобуси, за да видят "магията" на Арбанаси :)

  Единственото хубаво нещо на Арбанаси е тенис-кортът на бившата резиденция.

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 523 Неутрално

  А търновчани кога ще се сетят да се побарат да опазят това, което имат? Все говорим за митичните управляващи и мутри, а местните овце си пасат тихочко - не, не са жертви, а съучастници.

 10. 10 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#9] от "nemeria":
  Търновци, ако не знаете, са еснафи. Всички гледат личното, никого не го интересува общото. Така че не се надявайте.

 11. 11 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1095 Гневно

  Хак им е на търновци, а и на всички, които си гледат само в паницата, а не виждат около тях какво се случва. Повечето търновлии, които познавам и живеят там, са все тарикати и шмекери на дребно. Само обясняват колко били онеправдани, но в същото време как цените на имотите им били като тези в София и как баджанака направил големите пари от една строителна фирма с поредния хотел.
  Сигурен съм, че има маса хора там, които с удоволствие биха изринали гнусната меркантилна еснафска паплач.

 12. 12 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#9] от "nemeria":


  До коментар [#10] от "Smoke":

  Някой от вас да се пробва да ремонтира "паметник на културата" и после да се обади пак. Административната процедура е безумна и не една или две къщи в Търново са се съборили чакайки в продължение на 5 10 години някой да издаде или одобри нещо. То не е като да си налепиш стиропор по панелите.

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5940 Неутрално

  Навява тъга и както ние по възрастните казваме "какво беше, какво стана".

 14. 14 Профил на wtc56521638
  wtc56521638
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "полувишис":

  Извинявай, но кое го прави "комунистическа" бетонна кочина? Не мога да се сетя за нито една разрушена сграда, която може да се причисли като паметник на колтурата преди 89г.
  Комунистите строяха, ама не така, и оправниците преди са можели да строят в дворовете на училищата, да събарят старинни къщи(или просто да ги оставят да се сринат сами) и на тяхно място да дигат 4-5 етажен блок, и те са можели върху гаражи да строят бунгала и блокове, и те са можели да застрояват зелените площи(даже много по-лесно от колкото в момента, след като го е нямал проблема с учождаването и т.н.) и те са можели да строят на високите високите централни части в града панелки, без да оставят ни най-малко място за паркинг и да е*ават м....та на естетиката, но не са го правили, прави се сега от капиталистите!
  по-точно е да се каже Капиталистическа бетонна кочина!
  Ела в Търново , виж в какво се е превърнал и попитай кога е станало!

 15. 15 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Чудя се дали Потьомкин би завидял на това....

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  А търновчани кога ще се сетят да се побарат да опазят това, което имат? Все говорим за митичните управляващи и мутри, а местните овце си пасат тихочко - не, не са жертви, а съучастници.
  —цитат от коментар 9 на nemeria


  И какво могат да сторят местните "овце"? Освен да избягат от кочината, НИЩО ДРУГО! Защото случващото се в Търново е валидно за Несебър, Стария Пловдив, Варна, Русе и София.
  Рибата мирише от главата, а в момента главата е мутрата Баце Тиквоний. И ГЕРБ. Кметовете и на Търново, и на Варна, и на Пловдив и София са все от листата на ГЕРБ, и много внимават какво ще им каже Баце,
  Това е.

 17. 17 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#14] от "wtc56521638":

  капиталистическа? капиталистическа?

  след като всички комунета станаха "предприемачи" и потопиха Търново в бетон и кметовете ви оставиха старите къщи и сгради да се срутят, или да заприличат на излющени кочини?

  по твоята логика 21 век ви е винове, че старата столица е заприличала на някакво смрадливо и прашно гето?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Много се говори за ремонт на избирателния закон, и всичките ремонти опират до това "КАК УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ?"
  А аз се питам какво ще се случи, ако законът се промени така, че всеки избор да се касира ако гласувалите са по-малко от 50% от имащите право на глас?
  Защото у нас вече единствената форма на съпротива е негласуването!

 19. 19 Профил на wtc56521638
  wtc56521638
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "полувишис":

  със споменатите факти явно засегнах някого идеологически...
  комунист/капиталист не си по ген или местоживеене, ами по действия и ценностна система(която определеля действията).
  Вие казахате "комунистическа бетонна кочина" и ви попитах защо смятате така, въпрос, който вие оставихте без отговор!
  Аз просто направих сравнение между преду и сега и не знам как възприе моята логика, че века е виновен, че родният ми град е запиличаш на "бетонна кочина", ако може да поясниш?
  Защо комунистически, след като през т.н. комунизъм, никой не си е позволявал да прави подобни неща, а с идването на т.н. капитализъм се появиха тези "неща", които се оплюват от статията и коментарите под нея?

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  прави се сега от капиталистите!по-точно е да се каже Капиталистическа бетонна кочина!Ела в Търново , виж в какво се е превърнал и попитай кога е станало!
  —цитат от коментар 14 на wtc56521638

  Пич, я ми посочи един едър капиталист у нас, който не е бивш комунист? Или баща му не е АБПФК? Баце ли, Г. Гергов ли, Даниел Панов кмета на Търново, Николай Николаев от холдинг варна (ТИМ). И в института на библиотекарите, и сдружение Стамболов, и сдружение Русофили, и координаторката на фенклубовете - навсякъде комунист до комуниста наредени.

 21. 21 Профил на wtc56521638
  wtc56521638
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":
  Делян Пеевски, Росен Плевнелиев, Алексей Петров, Цветан Василев, Кирил Домусчиев и д.р, това са само тези с наш произход, а чуждите също мога да ти изредя.
  Може да обясниш кое прави изредените от теб хора комунисти?
  И все пак, такова чудо като "бивш комунист" до сега не съм видял.
  И във всеки случай кой какъв е, и какъв е бил е без значение, става дума за това, че по времето на т.н. комунизъм Търново бе един прекрасен град, а през т.н. капитализъм стана такъв какъвто е момента, за което го критикуват хората, а някой излиза с "комунистическа бетонна кочина"!

 22. 22 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Примерът с Несебър е крайно неподходящ, там видяхме местните да са дълбоко възмутени от възможността да се разтури селянията.

  Нелепото оправдание "и какво да направят" е разрушително. Протести, протести, привличане на вниманието на обществото за да се упражни обществен натиск над управниците. Но овцете блеят, че няма "какво да направят" и чакат някой да дойде ги оправи сякаш развитите общества са чакали на някой друг.

  До коментар [#12] от "hmmmmm":

 23. 23 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  За съжаление, не само във В. Търново се наблюдават строежи и ремонти в очеваден разрез с автентичното архит. наследство - в Созопол, Стария град в Пловдив и още на много места из държавата това е факт.
  Най-жалкото е, когато се изнесат данни за унищожаване/рухване на някой паметник на културата и/или архитектурата, как започват едни обяснения, едни прехвърляния на отговорности между куп институции, създадени с цел опазването на тези паметници...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 24. 24 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 218 Весело

  До коментар [#20] от "historama":

  И илюминат до илюмината! :)

 25. 25 Профил на mayabaya
  mayabaya
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не мога да се съглася със злорадите коментари по-горе за това какви са търновци и че затуй и Търново се руши. Първо, търновци са като всички други българи, а Търново си прилича с много други наши градове по разрухата и безхаберието. Доколко само търновци са отговорни е друг въпрос. Да вземем за пример останките на хотел "Цар Борис" на снимката в статията. Има нов собственик, който искаше да го реставрира. Не защото ще спечели от него, а защото дошъл един ден преди 10-12 години в Търново и се влюбил в града. После купи и реставрира една друга емблематична сграда - хана Хаджи Николи, който се рушеше и беше в окаяно състояние (неговите предишни собственици например си бяха баш софиянци). Сега искал да реставрира и "Цар Борис". Платил за проекти. Предвиждало се да се запази фасадата и функцията на сградата и т.н. Проектите стигнали в Министерство на културата (едно време беше НИПК, сега - НИНКН). Чака вече 2 (две) години за отговор - какъвто и да е отговор. ДВЕ ГОДИНИ! Чух, че се е отказал. Дано не е!
  Обаче бетонният колос от първата снимка в статията не е чакал за разрешение от НИНКН. Нищо, че не се връзва с архитектурната среда. Нищо, че е на 7 етажа, а в този район не се допускат толкова. Нищо, че скрива консулските къщи и разваля цялата панорама от Царевец и Трапезица към тази част на стария град. Защо ли?! Защото е собственост на местен бизнесмен, които сътрудничи с общината от две десетилетия и се е обърнал към някой от архитектите, на който проектите много бързо минават през НИНКН.
  Подобни примери има много. В Търново, както и навсякъде другаде в България, е важно приятел ли си на кмета, на министъра, на местния "велможа", на шефа на полицията и т.н. Другото са подробности - въртите си едни пари и едни услуги. А туй дето му викат обществен интерес е за баламите и за онези в ЕС, където обичате да ходите да се снимате пред техните забележителности и да пращате децата си да учат, че да не остават в кочината, която сами активно творите.
  Така че, мили сънародници - търновци или не, бивши или не, не се косете - и при вас е така. Не си кривете душата. Само се огледайте и сами ще се убедите!

 26. 26 Профил на vsx44521660
  vsx44521660
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Ето още един пример за некадърна журналистика-без познания за право, архитектура и журналистически морал. Имам два въпроса към т.нар. Автори: 1) как общината/държавата трябва да ремонтира частна собственост, по кои закон, с какви пари; 2) виждали ли са т.нар. Автори проекта на този "Бетон"? Жалка журналистика!

 27. 27 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#25] от "mayabaya":

  +++±+++ Само да добавя, че добрия инвеститор е американец ;)

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1083 Неутрално
 29. 29 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#28] от "gr52":

  Неприятно ли е, че има инвеститор? Или е неприятно, че е "чужденец" - враг!???? Ами като не си влагат милионите българските "родолюбци" в родината...???? И защо мразим хората, които възстановяват и разкрасяват нашето недвижимо имущество - в Америка ли ще си го занесе възрастният човек Хана на хаджи Николи или хотела Цар Борис? Както и индустриалецът Миролио в Сливен, който поднови 3 полу-рухнали къщи на български индустриалци, изгонени от имотите им и унищожени от комунистическата власт? Знаем само да мразим, да завиждаме и да оплюваме доброто и градивното, което светът иска да ни даде, като успя все пак да открие, какво притежаваме, след като половин век го криехме и оставяхме да се разруши... Бог да даде здраве и търпение на мистър Бек да вазстанови и това наше историческо наследство!!!!

 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Да вземем за пример останките на хотел "Цар Борис" на снимката в статията. Има нов собственик, който искаше да го реставрира. Не защото ще спечели от него, а защото дошъл един ден преди 10-12 години в Търново и се влюбил в града. После купи и реставрира една друга емблематична сграда - хана Хаджи Николи, който се рушеше и беше в окаяно състояние (неговите предишни собственици например си бяха баш софиянци). Сега искал да реставрира и "Цар Борис". Платил за проекти. Предвиждало се да се запази фасадата и функцията на сградата и т.н. Проектите стигнали в Министерство на културата (едно време беше НИПК, сега - НИНКН). Чака вече 2 (две) години за отговор - какъвто и да е отговор. ДВЕ ГОДИНИ! Чух, че се е отказал. Дано не е! Обаче бетонният колос от първата снимка в статията не е чакал за разрешение от НИНКН. Нищо, че не се връзва с архитектурната среда. Нищо, че е на 7 етажа, а в този район не се допускат толкова. Нищо, че скрива консулските къщи и разваля цялата панорама от Царевец и Трапезица към тази част на стария град. Защо ли?! Защото е собственост на местен бизнесмен, които сътрудничи с общината от две десетилетия и се е обърнал към някой от архитектите, на който проектите много бързо минават през НИНКН.Подобни примери има много. В Търново, както и навсякъде другаде в България, е важно приятел ли си на кмета, на министъра, на местния "велможа", на шефа на полицията и т.н.
  —цитат от коментар 25 на mayabaya

  Понеже е българщината много се харчи, да попитам - какво различно от потури и калпаци ще остане от нея след инвеститорските достижения?

 31. 31 Профил на sisitkova
  sisitkova
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#9] от "nemeria":Търновци, ако не знаете, са еснафи. Всички гледат личното, никого не го интересува общото. Така че не се надявайте.
  —цитат от коментар 10 на Smoke


  Разбирам каквмо имате предвид, но думата еснаф обозначава точно обратното - грижа за цялата задруга

  sisitkova
 32. 32 Профил на stefanos333
  stefanos333
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Около гр. Велико Търново има и няколко големи манастира: Патриаршески, Преображенски, Плаковски и Къпиновски манастир.

 33. 33 Профил на stefanos333
  stefanos333
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А църквата "Св. Св. Константин и Елена"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK