С тебешир и с въглен

Снимка за спомен от първия ден на новия парламент

© Юлия Лазарова

Снимка за спомен от първия ден на новия парламентЗа онова, което би могло да се премълчи, е най-добре да не се казва нищо. Тази максима на Витгенщайн е като цяло вярна, ала е неприложима тъкмо към политиката, където премълчаването е извор на възможно най-големи беди. И най-близкото ни минало е пример за това.


Ето защо, с покруса или с повече от смесени чувства, човек се чувства длъжен все пак да сподели черно на бяло онова, що се е уталожило в душата му след откриването на 44-ото Народно събрание.


Пишейки тези редове, неволно се сетих за един разказ на Михалаки Георгиев, откъдето заех и заглавието. Комай само така може да се пише за българските политически работи – в черно и бяло. Или в бяло и черно, ако предпочитате.
Захващам изпърво с тебешира, пък да видим докъде ще я докараме. При Михалаки Георгиев в края на краищата нещата опират до една отделна човешка участ – тази на клетия дядо Кольо, чиято воденичка, а и цялата му съдба пада в жертва на правосъдната система или изконната българска несправедливост. Нищо ново под слънцето – "реформа на съдебната реформа", както благоволи да се изрази г-н Цветан Цветанов в пространната си политическа реч при откриването на парламента.


Ама докато "реформираме реформата", която при туй – известно – е оставена за "след г-н Цацаров", как ще я бутаме в настоящето? Все тъй ли, в заплахи и привиквания на несъгласни при главния магистрат на републиката? Или в традицията на споменатия по-горе герой на Михалаки Георгиев, дето накрая даже спрял да обикаля в търсене на справедливост и в безутешност раздавал вощеници с думите: "На, палете свещ, казвайте, Бог да прости правицата!" Ама май посгъстих краските, посягайки пак към въглена, затуй, ето, грабвам тебешира и започвам съвсем отначало.


А в началото бе словото на доайена Тома Томов, човек на зрелището, който реши да стъкне възрожденско театро, прехвърляйки първата сесия на този именно парламент във времето на Великото народно събрание в Оборище (Захарий Стоянов, "Записки по българските въстания", том 1, глава XI). Светлина в гората, потресаващи участници: Бенковски, поп Грую Бански, проверителни възгласи: "Кой живей?", на които задължително се отговаря: "Да живей България!". Да не забравяме "голямото светливо кълбо" на накладените огньове, обозначаващи това първо и велико в историята на страната събрание. Ала коварно нещо е романтиката на Историята. Щото признава само аналогията, сиреч метода на съпоставките. Само че през "светливото кълбо" на историята аналогиите някак минават през криво огледало. Замислете се: как е съпоставим Бенковски с Борисов? Корнелия Нинова с Райна Княгиня? Валери Симеонов с Васил Петлешков? Или пък самият Тома Томов със Захарий Стоянов? Над аналогията с предателя Ненко Балдьовеца е по-добре и да не размишляваме, че кой знае докъде ще ни отведат съпоставките.


Най-възрастният депутат - Тома Томов от БСП, откри първото заседание на новото Народно събрание

© Надежда Чипева

Най-възрастният депутат - Тома Томов от БСП, откри първото заседание на новото Народно събрание


Ала не е наша вината, че поехме по пътя на сравненията. Просто натам на тласна Тома Томов в опит да докара днешните народни избраници до "оборишки депутати". Нарочно слагам последният израз в кавички, защото не друг, а Петър Увалиев в едно описание на българските нрави, бе наблегнал отчетливо на понятието "оборишко", за да е ясна разликата между "оборишкото" и Оборище. За Увалиев "оборишко" е по особен начин нарицателно – като "оборишките момичета", онези от богаташката улица "Оборище" в столицата, наричани така заради безбройните си апартаменти в зестра, придобити от бащите им чрез всевъзможни далавери.


В този смисъл доайенът на парламента може и да е прав в аналогията си – из парламента вече щъкат немалко такива "оборишки депутати". Да видим само каква ще я свършат "на ползу роду".
Щото речем ли да запишем с тебешира обещанията, изречени вчера от парламентарната трибуна, лицата на хората в страната със сигурност би трябвало да изсветлеят дори повече от ликовете на делегатите, събрали се някога на поляната в Оборище, осветлявана от 10-15 фенера, накачени по дърветата.


Че как иначе, щом ни е гарантирано всичко. Запазване на външнополитическия курс на страната и силни европейски приоритети (даже Волен Сидеров склони глава пред европейското знаме); раздяла с политическия рекет и покачване на доходите, обещано от ГЕРБ; вдигане на минималните пенсии и сигурност по границите, гарантирани от "патриотите"; промяна към добро във всички сфери, която пък ще ни донесе БСП, макар и в опозиция; етнически мир, гарантиран от ДПС, изразяващ се в раздяла със страха и омразата; антимонополни мерки от "Воля", целящи да свалят цените на лекарствата, горивата и т.н.


Дотук с тебешира на обещанията. Посягайки към въглена, няма как да не се засъмняваме: към всички ли ще се насочи този рог на изобилието, или само към силно ограничена извадка от населението, както е ставало и по-преди?


Не, не сме черногледи, загърбвайки "голямото светливо кълбо" на това Народно събрание, където от утре ще кипне усилен труд, с оглед и на европейското председателство.


Ама как да не ни загложди под лъжичката, виждайки широко разцъфналата усмивка на #Кой от първия ред на пленарната зала. Сякаш вече са му обещани, ако не толкова "млади ягънца", колкото са се цвърчали на огньове в историческото Оборище, то поне също толкова примамливите активи на CEZ Group у нас, към които питаели силен интерес незнайни засега български инвеститори. Да не говорим за подозрителното политическо единодушие между ГЕРБ и БСП около прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир в полза на задкадровия ментор на категорично опозиционната г-жа Нинова.


И ако предчувствието ни излезе вярно, що ни остава тогава? Да си записваме с тебешир разните празни обещания, раздавайки за облекчение на съвестите ни свещици с думите: "Бог да прости правицата"? Или да запретнем ръкави, па да захванем с въглена същинската равносметка на оплетените български работи? С надеждата, както пише и Захарий Стоянов, да свършим веднъж с всички тия приготовления. Пък да зазвънят камбаните, че и работата да започне да се свършва.


Текстът е публикуван в портала "Култура"

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Гневно

  Тези на Оборище са се събрали, да решават как да мрат, а тези от 44-ото Народно събрание да делят баницата....!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2157 Весело

  Нашите политици сами си създават трудности като обещават и после се чудят как да се оправдаят,че не могат да ги изпълнят.

 3. 3 Профил на Messerschmitt
  Messerschmitt
  Рейтинг: 5354 Гневно

  Хубава статия..показваща покварата завладяла политиката ни.фарисейте,говорещи едно ,правещи друго в името на далаверата.Безумно богатите червени мобифони,дърпащи конците с помоща на заплаха,шантаж и провокации,за пореден път превземат държавата.За ново забогатяване!

  До истината се достига с познание!
 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  ""Да не говорим за подозрителното политическо единодушие между ГЕРБ и БСП около прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир в полза на задкадровия ментор на категорично опозиционната г-жа Нинова.""

  На първата снимка - новите народни избраници. Не съм гласувал за нито един от тях и никога не съм гласувал за такива като тях. За едно няма да им диря сметка, че понякога с нозе ще тъпчат по главите на собствените си гласоподаватели. Заслужават си го. После се чудим защо са толкова натоварени терминалите, та чак и за трети умуваме.

 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Томофф вярно е одъртял - толкова бездарно, префърцунено, театрално и т.н. откриване на НС не помня ... а какво казва Тони с този "материал", надали и той самият знае ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Любопитно

  До коментар [#4] от "gmbh":

  Не съм гласувал за нито един от тях и никога не съм гласувал за такива като тях.
  ----------------------------------------------------
  Това оправдание не сваля отговорност от никой човек, мъж и глава на семейство, че да изостави живота си и живота на децата си по течението на интересите на тези хора!
  Не се заяждам - просто с този лозунг - вие смятате, че си измивате ръцете - а аз - НЕ!
  Точно заради това - аз например съм напомнил за 141 години от Априлското въстание и съм завел децата си и на Оборище, и в Пнагюрище, и в Копривщица, и в Клисура ....и т.н.., а не съм чакал някой да ги заведе.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Няма ли пенсия за Стефан Данаилов. И за ТТ.......Доста стари и досадни !!!!!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5835 Весело

  Мислех, че "майор Деянов" е най-дърт и че ще има откриване в стил "на всеки километър", а то се оказа, че НС стана "чичо Томовата колиба" с този оборишки историзъм...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8084 Неутрално

  Старите муцуни отвращават всички, а бизнесът си е бизнес - първо личния интерес и после - на ползу роду

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  И аз мисля, че човек трябва а е активен а не да се жали и дачака на държавта да му "дава" всичко - къща, заплата и т,н, Оставаше и децата да почнат да ни ги правят:)

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 4693 Весело

  Трябва да ги подсетим да вапсат сградата на Народното събрание в цървено и да турат петолъчката озгоре. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Замислете се: как е съпоставим Бенковски с Борисов? Корнелия Нинова с Райна Княгиня? Валери Симеонов с Васил Петлешков? Или пък самият Тома Томов със Захарий Стоянов? “

  Не виждам причини да се търси подобна аналогия?!
  Текстът на г-н Николов може спокойно да попадне в рубриката “предозиране”!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар /6/ от "karabastun"
  "Това оправдание не сваля отговорност от никой човек..."
  "Не се заяждам - просто с този лозунг - вие смятате, че си измивате ръцете - а аз - НЕ!"

  За отговорност пред самите себе си да му мислят гласувалите за Ж.Виденов, Симеон800, ДПС и да не изброявам други(давам само пример) За повторното и потретното им гласуване след толкова настъпани мотики - кой им е крив? Кой е виновен за многохилядното неинформирано гласуване на млади и стари. Най-честите псувни са: мамка им на тези, мамка им и на онези и пак за тях гласуват.
  Ей така я докарахме до най-порутената страна в ЕС, с размитата отговорност, с вменяване на всеобща вина. Защо трябва аз да си измивам ръцете от нещо, при положение, че други си ги цапат с ....

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Любопитно

  До коментар [#13] от "gmbh":

  Ми информирайте ги, за да няма ''неинформирано гласуване '' - но ми се вижда парадоксално да смятате, че сте единственият ''информиран'' , на когото всички му пречат!
  Депутатите - нито са извънземни, нито целта да са депутати е да се сравняват, както изтъква Тони Николов с възрожденците, нито са нещо - което не е част от съвременния български народ!
  За какво свято тайнство смятате да ни информирате?

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Кел файда че си напомнил за въстанието на децата си когато бащите са избрали Томов, Симеонов и Сидеров???

  klimentm
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#13] от "gmbh":

  Много си прав, тези хора са просто еманация на прехода и несъстоялата се България, ако искахме друга действителност отдавна можехме да я имаме.

  klimentm
 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1446 Разстроено

  Разликата между Народното Събрание на Оборище и сегашното е, че тогава е имало един предател а сега няма нито един който да не е предател.

 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8987 Любопитно

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Ми не знам - каква е файдата / в интерес на истината снимките са ми доста отдавнашни/, ама децата ми може и да са избрали Томов, Симеонов и Сидеров, а не препоръчвания от вас ДОСТ - което според мен е добре!
  Вие защо предпочетохте децата ви да гласуват за Евгений Михайлов !

  karabastun1@abv.bg
 19. 19 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До /14/ от "karabastun"

  "За какво свято тайнство смятате да ни информирате?""

  Къде съм писал за някакво "свято тайнство"?

  ""Депутатите - нито са извънземни, нито целта да са депутати е да се сравняват, както изтъква Тони Николов с възрожденците, нито са нещо - което не е част от съвременния български народ!""
  От пост /4/ на "gmbh"
  "На първата снимка - новите народни избраници. Не съм гласувал за нито един от тях и никога не съм гласувал за такива като тях. За едно няма да им диря сметка, че понякога с нозе ще тъпчат по главите на собствените си гласоподаватели. Заслужават си го. После се чудим защо са толкова натоварени терминалите, та чак и за трети умуваме."
 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Eбаси, Лъчо Мозъка пак ли е дупетат ве?

 21. 21 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Измамниците от снимката,без попа,гледат насмешливо към повярвалата им популация сякаш искат да кажат '' Да сте гласували както трябва,будали!''

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Това би трябвало да е най-достойната част от нацията. Но за съжаление тези, които ги избраха, не знаят, какво значи това.

 23. 23 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За пореден път Тони Николов ни представя "интелектуалните" си брътвежи, накичени с много клишета, ненужни университетски термини и напълно лишени от позиция и логика. Всичките текстове на този човек приличат единствено на опит да се покаже колко е начетен. Има един тип радио-водещи, които говорят просто защото много харесват гласа си, не че имат нещо за казване. Тони Николов е от този тип, само че графоман, който не че има нещо за казване, просто много харесва начина, по който може да напише няколко изречения, в които има цитати от класици.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 24. 24 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Измамниците от снимката,без попа,гледат насмешливо към повярвалата им популация сякаш искат да кажат '' Да сте гласували както трябва,будали!''
  —цитат от коментар 21 на palivec


  А защо без попа?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Тази наглед невъзможна безпринципна политическа комбинация, която ни се натрапва показва, че над България е надвиснала смъртна опасност и генералите от ДС, които редят политическото мильо от 28 години насам вече даже не се и хабят да играят театър за пред Запада, че бившият обслужващ персонал на БКП, натирен да става царедворец и уж десен от една страна и разни руски креатури от друга, са някакви политически противници. По-дълбок анализ е нужен на този много обезпокоителен процес от на дедо Михалаки Георгиев хрисимите размишления опрени на тебешира и въглена.

 26. 26 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  До коментар [#23] от "100jan": ''Всичките текстове на този човек приличат единствено на опит да се покаже колко е начетен.''

  Показват един фрустриран ''академик'' - явно неосъществената му амбициия е била да работи в академичната сфера и затова ни дотяга с псевдо-академични писания, които са напълно НЕ на мястото си в Дневник.

 27. 27 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Тебеширените - в историята. Въглищата - в ъглищата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах