Възможно ли е освобождаване на главния прокурор

Възможно ли е освобождаване на главния прокурор

© Юлия ЛазароваПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Тази седмица беше разлюляна от поредния скандал, разкриващ завладяната държава, в която живеем. Скандалът се разрази след като бе публикуван видео запис, на който бизнесменът Сашо Дончев споделя пред Дамския бизнес форум, че е бил привикан на среща с главния прокурор, за да му се упражни натиск. В своя позиция до медиите прокуратурата потвърди, че такава среща се е състояла, но отрече, че главният прокурор я е инициирал.


Впоследствие разбрахме, че срещата се е провела с посредничеството на члена на БСП и бизнемен Георги Гергов, в офис, различен от този на Върховната касационна прокуратура (има се предвид ЦУМ на Георги Гергов). Доказателства за предмета на разговора трудно ще бъдат намерени. По-скоро в момента сме в ситуацията на дума срещу дума, но като сложим участието и на Гергов, се очертават две думи срещу една.
Въпреки това възниква въпросът редно ли е (законосъобразно, компетентно и етично) главният прокурор на Републиката да предприема подобни действия и да демонстрира такова поведение? Оттук насетне, ако приложението на закона в страната беше гарантирано от институциите, би трябвало да станем свидетели на следното:


Стъпка 1


Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) на извънредно или следващо заседание да поиска временното отстраняване на главния прокурор, за да бъде проведено непротиворечиво разследване по казуса със срещата Цацаров-Гергов-Дончев. Отстраняването на главния прокурор е нужно, защото при воденето на разследването може да се установи (като за начало) престъпление по служба от негова страна, а, както знаем, в българското наказателно преследване главният прокурор има правомощието да отменя всяко едно действие на низшестоящите прокурори (чл. 139, ал. 2 от Закона за съдебната власт – ЗСВ). Така, ако Цацаров е на поста си, с едно действие може да отмени или подмени разследването срещу самия себе си. И ако досега упражняващите законодателната власт партии смело подминаваха темата за реформа на прокуратурата, то нека в този момент обяснят пред обществото защо за 27 години в законодателството не беше уреден редът за отстраняване на главния прокурор. Защото, за да бъде приложено временното му отстраняване, единствената възможност да се прибегне до основания за отстраняване е в прилагането по аналогия на тази мярка за редовите магистрати (а е спорно дали това е правилно).


Тук е мястото да отбележим, че създаването на парламентарна комисия не би било годно правно решение. Една такава комисия няма необходимата и изрична компетентност да проведе разследване, чиито изводи да бъдат годни доказателствени средства за дисциплинарно и наказателно преследване на главния прокурор.


Още на този първи етап от процедурата трудно можем да допуснем, че статуквото във ВСС ще застане срещу лидера си.


Стъпка 2


Търсене на дисциплинарна отговорност от Сотир Цацаров за накърняване престижа на съдебната власт (чл. 307, ал. 2 от ЗСВ). Към това следва да прибавим и нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.


Тук възниква необходимостта от едно уточнение – широко прокламираната като успешна съдебна реформа доведе дотам, че в Закона за съдебната власт беше отменен текстът, въз основа на който е приет Етичният кодекс на магистратите. Така в момента законът въздига в дисциплинарно нарушение погазването на етични норми, но писани такива норми няма. Тази нормативна дисхармония е също добре дошла за статуквото във ВСС и главния прокурор. И тук също трябва да се иска обяснение за правния вакуум от законодателния орган.


Стъпка 3


На база на проведеното разследване и събраните доказателства пленумът на ВСС да вземе решение за наличие или липса на основание за освобождаване на главния прокурор (чл. 30, ал. 2, т. 6 от ЗСВ). Ако се премине към освобождаване, президентът трябва формално да завърши процедурата, издавайки указ за освобождаването на главния прокурор.


Това отново едва ли би било възможно при настоящия състав на ВСС, тъй като са нужни минимум 17 гласа за освобождаването на Цацаров.


По следите на познатите стъпки


А какво всъщност ще стане ли? Най-вероятно още на следващото си заседание ВСС, с гласовете на сформиралото се мнозинство, ще реши, че няма нужда от нарочна проверка. Парламентът и президенството ще изразят мълчаливо съгласие с ВСС. Мълчанието ще бъде потвърдено от обществеността чрез липсата на протести по случая. А прокуратурата ще продължи да затвърждава впечатлението за замърсител на съдебната власт и демократичните принципи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Въпреки това възниква въпросът редно ли е (законосъобразно, компетентно и етично) главният прокурор на Републиката да предприема подобни действия и да демонстрира такова поведение?

  За Главният прокурор на Републиката такива действия и поведение са недопустими. За Главният Цацаров на Републиката това са нормални, да не казвам ежедневни неща.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Изглежда няма законно решение което да го отстрани. Остава личното му достойнство да подаде оставка. Големия проблем е в достойнството му

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ами нали заради Цацаров блокираха реформата на Христо Иванов! Защо нашите наглеци игнорираха румънката? Защо неяма независим прокурор и независими съдии, които да съдят представителите на ВСС, а също главния прокурор и заместниците му? Може ли една избрана от мафиоти персона да се бори срещу мафията - може, но няма да го направи!

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  "Възможно ли е освобождаване на главния прокурор"?
  По принцип е възможно, но да го видя, няма да повярвам...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Медиите ни заливат с информация за урановата вода, и общо взето скътават дебелия. Сашо Дончев и той се е поомълчал. Може би са му обещали да го оставят на спокойствие?

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2846 Весело

  И налъмите ще цъфнат, и на коча таквозинките ще паднат, и журналяците ще познаят в един неопределен момент от бъдещето. Наздраве!

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  То както се казва е възможно,ама...накратко-ако пречи на олигархията,само тогава.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  ВСС има всички правомощия да отстрани главния прокурор, но няма тази смелост. И даже не смелост, а самостоятелност. Смелост не достигна на предишния ВСС, който само поиска оставката на Филчев за административни нарушения, но не посмя да я предложи на президента или да разгледа сигналите на Едвин Сугарев за криминални престъпления на главния прокурор. При това, ако разбирам добре процедурата, пленумът на ВСС може да вземе такова решение по предложение на трима членове на прокурорската колегия, а това при властта на главния прокурор вече е фантастика. Поне политическите лидери или Радев да вземат отношение, ама и те ще мълчат. Радев бил получил оплакване от Сашо Дончев, но се скатал като войник от наряд.

 10. 10 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много добър анализ! Включително и с заключението на края.
  Ние, като общество, трябва да настояваме за оставката и разследване на главния прокурор в лицето на Цацаров. Това лице е забъркано в няколко големи скандала, изключително вредни за държавата, които също трябва да бъдат разследвани.
  Цацаров, ОСТАВКА! ВЕДНАГА!

 11. 11 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Всички в НС са гръб на главния прокурор. Безсмислено е писането на такива анализи.

 12. 12 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ключовите думи в последния абзац са - няма протести! При създалата се ситуация с прогнилата съдебна система, протестите са единствен начин за въздействие и за искане на реформа в съдебната система. "Вън главният прокурор и прогнилият ВСС".

  vesela
 13. 13 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ами нали заради Цацаров блокираха реформата на Христо Иванов! Защо нашите наглеци игнорираха румънката? Защо неяма независим прокурор и независими съдии, които да съдят представителите на ВСС, а също главния прокурор и заместниците му? Може ли една избрана от мафиоти персона да се бори срещу мафията - може, но няма да го направи!
  —цитат от коментар 3 на himler


  Напълно споделям. Съдебната реформа става все по-необходима, дори бих казал задължителна и живото спасяваща за държавата.

 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Кой управлява България?
  Тримата шишковци, а зад тях Доган.
  А зад него руските капитали.
  Чакайте Господ да ни помогне ...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  За сажаление и аз нямам позитивни очаквания по случая. Свински черва!!!

  chavo64
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  В момента по нова върви интервю с Сашо Дончев. Доста съдържателно.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6935 Неутрално

  Главният прокурор е недосегаем над всички, само господ е над него. Чудото ще трае няколко дни и всичко ще тръгне по старому. Вероятно ще оставят бизнеса на Дончев непокътнат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2745 Весело


  "Възможно ли е освобождаване на главния прокурор"

  Това е техническа грешка. Трябваше да напишат

  Възможно ли е освобождаване ОТ главния прокурор

  подпис
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2745 Весело

  Държавата не си е изпълнила задълженията към главния прокурор а не обратното. Кабинетът му е бил в ремонт и му се е налагали да ходи по чужди офиси да си изпълнява задълженията. На такива постове трябва да има и резервен кабинет.

  подпис
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3581 Неутрално

  И Сашо Дончев тази сутрин вече не е толкова възмутен от нерегламентираните действия на главния прокурор, а иска само извинение от Цацаров. Пито, платено! Кой каквото целеше от тези трима мръсници, явно го е постигнал и сега трябва да простим и да забравим.

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Любопитно

  Стъпка 4:

  Спомнете си за Мишо Бирата!

  ..............................

  Абе, няма ли си някои болежки, тоя Сашо, бе!
  Да поискаме едно пликче чай за подобни случаи от Кремъл!

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Статията е депресираща, зощото е ясно, че държавата е пленена и че при сегашната политическа обстановка няма шанс за сериозни протести. Това значи, че ще се преоблече Илия и пак ще си е в тия. Утре някой и да лаже "те погребаха България", това ще важи за всички ни. За нас - и поради бездействието ни.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3581 Неутрално

  До коментар [#22] от "hammurabi":

  Да, така е. Възмутени, но безучастни. Докога?! Какво още трябва да се случи?!

 24. 24 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Интересна статия от вида политическа фантастика. Това със стъпка едно изглежда като надеждата да дойде Спасителя. ВСС естествено ще се направи, че нищо не се е случило. А дали ни трябва смяна на Цацаров? Всички Главни досега изглеждаха някакси различни, но еднакви в неадекватността си. Еднакви в подчинеността си на Статуквото. #КОЙ естествено е спокоен. Даже и да се случи невъзможното и №1 бъде сменен, какво от това? Аз паднах, друг ще ме смени, и толкоз..Какво тук значи някаква си личност? Ненужно изпускане на пара, която току-виж ни потрябвала.
  Нашата пасивност е чудовището, което ражда #КОЙ, Цацаров, Гергов, Борисов и други недоразумения.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Цацата 4 ever? Дали?
  Ако Гергов бъде изхвърлен и Цацата - свален, то ще се окаже, че един олигарх е по-полезен от няколко файтона "автентични градски десни".
  Какъв абсурд.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#10] от "4u4o":

  Бай Х каза миналата година „Не закачайте Цацаров , той много добре си върши работата. Ние реформата сме я направили преди Румъния“

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#10] от "4u4o":

  Бай Х каза миналата година „Не закачайте Цацаров , той много добре си върши работата. Ние реформата сме я направили преди Румъния“

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Дори да не е възможно, е необходимо!

 30. 30 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Изглежда няма законно решение което да го отстрани. Остава личното му достойнство да подаде оставка. Големия проблем е в достойнството му
  —цитат от коментар 2 на ka2


  Не съм сигурен че господина с нездравословно наднормено тегло има и най-бегла представа за термина "лично достойнство" и какво общо има този термин с него!

 31. 31 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Изглежда няма законно решение което да го отстрани. Остава личното му достойнство да подаде оставка. Големия проблем е в достойнството му
  —цитат от коментар 2 на ka2


  Не съм сигурен че господина с нездравословно наднормено тегло има и най-бегла представа за термина "лично достойнство" и какво общо има този термин с него!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Цацаров знае, че няма сила , нито закон, които могат да го мръднат от мястото му. Затова си позволява това скандално поведение. Лошото е, че никакви държавни институции, партии в парламента и политици, които иначе се изказват за щяло и нещяло, като Радев и Борисов, не си отвориха устата по случая.

 33. 33 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Зад Цацаров стои статуквото и докато му служи вярно,няма опасност да бъде отстранен.

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  До коментар [#26] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ако Гергов бъде изхвърлен и Цацата - свален, то ще се окаже, че един олигарх е по-полезен от няколко файтона "автентични градски десни".Какъв абсурд.
  —цитат от коментар 26 на Незнайко в Слънчевия град


  Ако това се случи колко е полезен един олигарх ще разберем след като бъде избран новият главен прокурор. Говори се, че на всички изисквания за главен прокурор отговаряла Маргарита Попова. Да, същата. Доскорошният вице-президент. А в момента заместник-председател и главен секретар на БСК (Българската стопанска камара). Да, същата. Председател на управителния съвет на която е Сашо Дончев. Да, същият.

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  "Доказателства за предмета на разговора трудно ще бъдат намерени. По-скоро в момента сме в ситуацията на дума срещу дума, но като сложим участието и на Гергов, се очертават две думи срещу една."

  Значи от една страна е ясно, че няма за какво да хванат Цацаров, от друга не спират да надуват балона!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  ТРЯБВА да е възможно! Не може цял народ да търпи мафиотлъците на някой си

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 37. 37 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цацаров знае че телефона на Сашо се "контролира". Сега трябва да го питаме -кой ги контролира телефоните? Цаци от къде знае? С каква цел отиде в ЦУМ да си говори със Саше-то? Мирише на мафиотлъци

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 38. 38 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  В Закона за съдебната власт този случай с отстраняването на Главния прокурор не е регламентирано, но в Закона на Линч е!
  И затова може да се приложи по историческа аналогия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 39. 39 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Значи от една страна е ясно, че няма за какво да хванат Цацаров, от друга не спират да надуват балона!
  —цитат от коментар 35 на 2.5

  До коментар [#35] от "2.5":
  Цацаров сам се е хванал. Защото преди месец уволни две прокурорки във Варна, които в работно време отишли да ударят по едно в бара.
  А какво търси една цаца в един офис на бизнесмен и политик от ръководство на партия в работно време?
  А преди три седмици във ВСС разпитваше защо висш съдия се среща с Христо Иванов на публично място в извънработно време, при това преди да е учредена "Да! България"...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Дори да не е възможно, е необходимо!
  —цитат от коментар 29 на авторът


  То, че е необходимо - необходимо е. Но не е достатъчно. Защото при отсъстваща съдебна реформа, новият гл. прокурор може да се окаже по-лош от сегашният. Нека насочим гнева си срещу ония които се подписаха под "историческият компромис" и после плюха върху подписите си и в мощен съюз с БСП, с ДПС, с АБВ и руските патриоти умъртвиха съдебната реформа (коалиция 204).

 41. 41 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":
  Сашо Дончев сутринта беше гост в два сутришни блока където напоитело разказа версията си

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 42. 42 Профил на petrofff
  petrofff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Освобождаване на главния прокурор е възможно само след като си излежи присъдата.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Възможно е, единственото условие е използването на професионалист и наличието на оптичен прицел. Останалите методи са ала-бала.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#12] от "vesela":

  Точно така, протести няма...! Следователно хората или са доволни или достатъчно тъпи! Според мен е по-скоро второто, според други може да е първото.
  Така или иначе, докато не се съберат няколко десетки хиляди души, които да подгонят охранения прокурор и членовете на ВСС, промяна няма да има.
  Цацаров, сега ще се покрие дълбоко за няколко седмици, докато отшуми скандала. И така, до следващия скандал...!
  Борисов, както винаги се ослушва и няма да каже нищо. Цветанов и той много скачаше, ама откакто му се разминаха присъдите и той стана голям фен на прокуратурата...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9831 Неутрално

  Така е, ще последва оглушително мълчание от тези, които са призвани да действат ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 264 Разстроено

  Три стъпки, от които няма да се случи нито една. За най голямо съжаление...

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  С нашата съдебна и политическа система, лишена от каквито и да е баланси, главният прокурор е Бог. Недосегаем, несменяем, неотговарящ пред никой. Той има право да назначава, уволнява, обвинява всеки или да пречи на делата срещу всеки. И никой копче не може да му каже. Ако пък той наруши правилата, няма кой да го разследва - той е главата на прокуратурата и все едно той сам да разследва себе си. Никой нормален прокурор няма да тръгне да го разследва, защото после самият главен прокурор ще уволни храбреца. А ,както знаем, в България Пеевски назначава главния прокурор, а Красьо Черния назначава съдиите.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1562 Весело

  Напълно естествено за възрастта му и за наднорменото тегло, една остра сърдечна недостатъчност ще изглежда съвсем естествена за другаря Цацаратур! Особено при нарасналата извънредно слънчева активност.
  !

 51. 51 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Възможно е. Даже атаката ми се струва с предварително разчетени сили. Нищо чудно вече да е имало "разговори на високо равнище":

  "Бате к*ре, признаам, ноу кинти налЕ у ДАНС, проукуратура и библиотекарскио! Уаче налисссс'е'шшш, неъ ка со 7% деутати ъ вЪртиш ън пръс целата држаа! Ете, дзвонят ми патриоти, дзвони ми Марешки по телеоно и вика: ън тиа шом за 7% им дааш половин д'ржаа, за нас кфо че остане?"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 52. 52 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много е чудно,как главен прокурор ще отиде на частна среща,и то извън зградата на прокуратурата,извън своя кабинет,с обикновени хора,дали са бизнесмени или чистачи по улицата.

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#48] от "Негласуваната оставка на Ръдан Кънев":

  Я кажи, как точно парите от скъпия руски газ, договорен от Гоце и другаря Р. Овч. отиват по сметките на Костов, че ми стана интересно...?!

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3821 Весело

  ,,...А прокуратурата ще продължи да затвърждава впечатлението за замърсител на съдебната власт и демократичните принципи.,,

  И съдиите в сюпа, и съдиите. И те са замърсители на съдебната система

 55. 55 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 550 Неутрално

  В тази статия рожбата на Отворено общество- ИПИ ни облъчва с некомпетентни глупости като не казва нищо,или го казва през погледа на американската представителна демокрация, стояща на 100 стъпала под европейската реална демокрация упражнявана в най развитите европейски страни от северна и средна Европа( без Англия). Да прибавим и чувстващи се останки от старото съветско мислене не познаващо нормите на съвременната правова европейска държава родена от реалната демокрация на Европа и представена пак в лицето на най развитите европейските страни ( без Англия) чийто правни норми коренно се различават от тези на неолиберален САЩ.
  Законов начин ( законче и механизъм) за смяната на Цацаров има, но няма кой да го приложи. България няма работеща съдебна система вече 27 години „демократичен път“, защото тя продължава да бъде като време ОНО под политическа шапка и да изпълнява само политически поръчки на партията на деня.
  Причината е , че пак бившите комунисти продължават да управляват и след 1989 г със старото си съзнание и сталинистки прийоми на управление без никакво разбиране за демокрация, нито познаване на съвременната правова държава родена от реалната демокрация на Европа. 
  Съвременната правова държава на развитите западноевропейски демокрации има желязно правило да разделя съдебната система от политическата власт и я издига в НАДСТРОЙКА на обществото( не на държавата), отгоре да гледа и с желязната си секира начаса да коригира действията на политическата власт.
  У нас е точно обратно, сега бившите комунисти управляват не в една партия, а пръснати в 300 партии и по старому да държат съдебната система под мишницата на политическата власт, като ВСС продължава да се избира от парламентарно представените партии на квоти. 
  До 2009 г ВСС се държеше от БСП и СДС, след като Боко завзе властта 2009 г, салдо морталдо направи за да нареди свои хора във ВСС. Един от тях е Цацаров избран за главен прокурор от квотата на Бойко в ВСС. 
  Така Бойко сложи „вся влясть советом“ под мишницата си и коли и беси точно по тертипа на майка си БКП-БСП и първия си работодател Тодор Живков. .
  Липсата на главния стълб на държавата- съдебната система е главната ни причина за мутренско - бандиския преход с разграбване на голямата държавна собственост и загубата на държавата ни.
  Боко си поддържа, четка и лъска БСП-то като своя проформа опозиция, макар двете партии да са двете страни на един и същ медал и партии от един и същ болшевишки тип.
  Дори нещо повече - ГЕРБ произлиза от БСП. Боко не може без БСП, ако няма опозиция ЕС ще го заподозре, че оформя авторитарен режим, а в ЕС диктатури не вървят. ;)
  Именно това настояще статукво роди ,храни и поддържа явлението"Цацаров"!
  Дора Апостолова

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 56. 56 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Заслужаваси освобождаването, ама е дразнещо че най много го искат олигарси и техните марионетки (шумкарски отрочета) от разни нови проекти

 57. 57 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1650 Любопитно

  До коментар [#43] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Аз все пак да питам - кой е отвлякъл главния прокурор, че ще го освобождават? Не става ли дума за прекратяване на пълномощията му , премахване на имунитета и привличане под съдебна отговорност?
  Или пак ще има някакво подобие на другарски съд като корнелия и гергов/ нарочно са с малки букви/?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 58. 58 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Възможно е ако докато минава в някой гербав тунел по магистралата му се изсипе ръждясалото осветление върху колата в която се вози.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 59. 59 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 961 Неутрално

  20 000 души на протест пред съдебната палата и е изхвърчал като тапа!
  Боклук!

  Машини прости, народ неук.
 60. 60 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "ka2":
  големия му проблем е в зависимостите му оплетен в услуги за други важни хора задължен им е за поста си игае по тахната свирка за да не стане лошо
  прекалено много власт имащи си позволяват прекалено много над моралното

 61. 61 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  проблема не ев личността цацаров а статуквото и не реформираната институция,и следващия прокурор няма да бъде различен но при реформирана институция поведението на който и да е ще бъде каквото трябва да бъде

 62. 62 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 221 Неутрално

  По длъжностна характеристика Главния прокурор е с Божествени права. Това автоматично прави абсолютно невъзможен избора на читав човек за този пост. Няма такова животно, като "неподкупен човек", само цената на всеки е различна. И "не е луд този, който яде, а този който му дава баницата". Всички знаем кои, а също и защо му я дадоха, а сега същите мълчат гордо, като бити (комунистически) задници.

  майтапа
 63. 63 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 684 Неутрално

  По длъжностна характеристика Главния прокурор е с Божествени права. Това автоматично прави абсолютно невъзможен избора на читав човек за този пост. Няма такова животно, като "неподкупен човек", само цената на всеки е различна. И "не е луд този, който яде, а този който му дава баницата". Всички знаем кои, а също и защо му я дадоха, а сега същите мълчат гордо, като бити (комунистически) задници.
  —цитат от коментар 62 на Александър


  Кокинов към Бойку Байх..ев - "Не ми се подсмихвай, ти си го избра!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK