Борисов 3 – помирителят

Борисов 3 – помирителят

© Цветелина Белутова, Капитал"Дневник" препечатва текста на Даниел Смилов от портала "Култура".


Дотук Борисов се е превъплъщавал в борец срещу организираната престъпност, строител и балансьор. В третия сезон на сериала си той ще играе ролята на помирител в международен, но най-вече във вътрешен план. Изисква го международното положение, което отново поставя България в деликатна ситуация между съседи, повечето от които са в безпътица или на грешен път.


Тази нова роля обаче се налага най-вече от натрупаните напрежения вътре в страната. Тези напрежения са взривоопасни и Борисов добре разбира, че крехката "стабилност", която е постигнал, може бързо да се разпадне като барака от карти.
През последните години полето за съгласие между политическите партии у нас се сви драматично и думата "компромис" стана неприлична. Нещо повече, обществото се раздели на групи, всяка от които смята, че другите по принцип не могат да управляват легитимно. Разделението е по няколко вектора, което създава плуралистична и дори раздробена среда. Когато към фрагментацията се добави и радикализация, резултатът е липса на управляемост. Кратки мандати, сложни и нетрайни коалиции, множество избори и (безсмислени) референдуми


Векторите на тежко разделение не са икономически, защото там винаги може да се постигне някакъв приемлив компромис. И в този парламент на практика ще има пълен консенсус по следните приоритети:


- финансово отговорна политика, която да подготви България за членство в еврозоната;


- постепенно нарастване на доходите (като остават различия между партиите за темповете на това нарастване, но дори тези различия не се измерват с повече от милиард бюджетни средства годишно);


- запазване на основните характеристики на данъчната система;


- неяснота по руските енергийни проекти. Докато БСП настоява, че ще ги прави, без да е ясно как и защо, ГЕРБ и съюзниците му по-скоро предпочитат да държат въпроса отворен.


Този широк консенсус предполага широк управленски формат. Към двете основни управляващи партии – ГЕРБ и "Патриотите" – при повечето от гласуванията ще могат да се присъединяват "Воля" и най-вече ДПС. Ще имаме управление от 122 депутата и поне две-три дузини резервни колела, срещу които ще стои не много различно мислеща опозиция.


Векторите на разделението


Тази математически розова картина се разваля обаче, като се вземат под внимание истинските вектори на разделение:


1. Отворена срещу затворена България


През последните години все повече партии започнаха да застават зад визията за "затворена България" – страна, оградена с телени и ментални мрежи, скептична към международни и наднационални форми на сътрудничество като ЕС и НАТО. Предизборните кампании на разнообразните "патриоти" и БСП бяха изградени върху тази визия. Тя ражда едно ключово разделение – "вътрешни" срещу "външни", "патриоти" срещу "предатели". И двете страни на тези деления не само не са съгласни с противниците си, но ги смятат за принципно нелегитимни и вредни за страната.


Рецептата, която Борисов предлага, е примирие. "Патриотите" влизат в управлението, но са примирени, а в случая със Сидеров – дори упоени. Колко време ще държи упойката обаче, остава неясно. Неясно е и къде точно стои Борисов в това разделение. Неговата любима позиция е на дувара между двата лагера.


Цената на примирието засега е абстрактна – неяснота за бъдещето, отлагане на решението. За в бъдеще цената от това примирие ще е много конкретна: възможност да се окажем изолирани в една не само балканска, но и балканизирана периферия на Европа, в която племенният сблъсък става доминиращ.


2. Етническа срещу гражданска България


Последната кампания върна етническата карта в политиката на България със страшна сила. "Патриотите" затвориха границата, искат да отнемат избирателните права на българските турци. Към този хор се присъедини и президентът Радев с радикални идеи за отнемане на гражданство, уседналост и пр. Лесно се провиждат етническите разделителни линии зад тези политики.


Рецептата на Борисов е отново примирие. И патриотите, и ДПС ще участват достатъчно в управлението и интересите им няма да са засегнати. ДПС имат сериозни такива както в местната власт, така в съдебната власт и в медиите. Борисов 3 няма да предприеме стъпки нито по отношение на съществуващи медийни монополи, нито по отношение на съдебната власт и службите, които, както знаем, са "на ДПС" по думите на запознати с тези неща високопоставени магистрати (Янова-Ченалова).


3. Кланова срещу модерна България


Част от проблема с решението на етническото разделение, което Борисов 3 предлага, е че то e кланово, племенно. На всяко племе му се гарантира територия, неприкосновеност на вожда и част от плячката. Борисов иска да е вождът на най-голямото "българско" племе. Доган и Пеевски вземат малцинствените региони, медиите и прокуратурата (като бонус). Червеното племе ще строи опера в панаира, ще се надява на руски проекти, а му беше предложено и мястото на председател на парламента от куртоазия. За "патриотичното" племе трескаво се търсят сравнително безопасни ресори, където поразиите да не се забелязват. "Културата" е един очевиден кандидат.


Дори на суетното и кресливо градско племе, което остана извън парламента, Борисов иска да даде парче от плячката. Говори се, че Румен Христов ще става министър на земеделието, но и да не стане, ще има други подобни помирителни жестове.


Въпросът е всички да са седнали около парламентарния вигвам* и Борисов 3 да пусне лулата на мира сред племенните вождове.


Скандалът "Цацаров-Дончев"


И точно тук се появи конникът без глава и развали перспективите за цивилизован племенен мир. Този скандал не може да бъде заметен лесно под килима, както не можа да бъде изгасен с уранова вода, в каквито и количества тя да беше открита.


Този скандал е напомняне, че основната стратегия на Борисов 3 не е пригодна за модерна държавност, базирана на принципите на разделението на властта и върховенството на правото. Племенното примирие означава, че всеки си остава абсолютен и безконтролен вожд в рамките на собствената юрисдикция: Борисов в парламента и правителството; Цацаров в прокуратурата; Пеевски в медиите; Гергов в Пловдив; Доган в службите и т.н. Племенното примирие е въпрос не на институционална логика, а на договаряне: на изпушването на лулата на мира, на "мъжкия" разговор, в който единият поема ангажимент да не отвлича добитък на другия, ако и той не го прави.


Е, вместо да влезе в тази роля и да каже, че няма да застрашава чердата на Цацаров с подкрепа за "Да, България!", телевизията на команчите или друга "апашка" структура, Сашо Дончев е отклонил лулата на мира и е отказал просто да си бъде необезпокояван цар в собственото си газово-преносно племе. И изглежда го е направил по принципни причини: т.е. защото смята, че подобна делба на територии и договаряния са предмодерни фантазии от романите за индианци и каубои.


Уви, изглежда у нас реалността следва романите. Надигна се голямо възмущение сред застрашените племенни вождове в прокуратурата, медиите, службите Борисов и неговото племе смутено замълчаха, като Цветанов дори роди нова сентенция. Според него, скандалът "Цацаров-Дончев" е проблем не за неговото, а за "червеното" племе.


И, о, чудо! Вождът на червените развали цялата постановка, като поиска скалпа на един от своите, който посредничил между Цацаров и Дончев и им подавал лулата на мира. Всъщност Корнелия Нинова с този си жест отказа да участва в пиеси за племенни вождове и очевидно се сети, че отвъд договорките и медийните тарамбуки има правова държава и етически принципи.


Заключение


Борисов получи нов, неочакван и не съвсем заслужен шанс да надскочи нивото на добронамерен и миролюбив племенен вожд и да се превърне в министър-председател на модерна държава. За целта е необходимо да се възстанови действието на институциите по закона, а не по договорки в ЦУМ. Вместо да е тартор на всички договорки, Борисов трябва да има друга роля – да гарантира, че няма безконтролни институции (вождове), които да се разпростират много над това, което конституцията им отрежда.


Казусът "Цацаров-Дончев" е безкрайно ясен: вождът на прокуратурата тръгнал да се договаря с някого, когото е сметнал за друг (по-малък) вожд. Индиректните заплахи – т.е. очевидни намеци – са ясен признак за злоупотреба с власт. Разбира се, думите на единия от участниците не са окончателно доказателство, но са достатъчен мотив за независимо разследване на случая. За това са нужни и политическа воля, и законодателни реформи, защото все още не е изпълнена една базова препоръка на всички възможни партньорски проверки, правени на България:


"нашето предложение е отговорността за упражняването на надзор върху разследването на твърдения за тежки престъпни деяния, извършени от главния прокурор, да се възлага на независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата, което да се подпомага от служители на НСС (предоставени от ръководещия НСС заместник главен прокурор) или от старши полицейски служители от МВР. За тези цели разследващите служители, независимо дали са от НСС или МВР, следва да отговарят пред горепосоченото независимо лице, натоварено с провеждането на разследването".**


Липсата на подобни елементарни процедури, които да гарантират, че никой не може да е съдник в собствения си казус (Nemo judex in causa sua!), показва, че България е все още държава на договорките между безконтролни вождове и самодържци.


Хубаво е, че Борисов 3 предпочита лулата на мира пред томахавката. Но още по-хубаво би било, ако станем модерна държава.


*За позабравилите юношеската литература: вигвамът е наземно жилище, използвано от някои индиански племена в Северна Америка, предимно от алгонкинското езиково семейство. Б.а.
** В "Правен свят"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Матряла е изцеден до краен предел. Матряла няма на къде повече да отстъпва, а опрелия гръб в ъгъла матрял е много кофти ситуация и Бойко скоро ще го разбере.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  Бойко пренави пружината и следва да си очаква заслужените реакции.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 762 Неутрално

  За инфантилни революционери. Не, мерси. Смилов да не засяга така способността за мислене на все още разумните хора. Няма такъв казус Дончев-Цацаров. Само нова ОТ от поредицата "каките".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1246 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  Само това ли успя да измислиш?

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7159 Неутрално

  ББ не е Христос и както и да се преоблича, ще си остане в старите дрехи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1246 Весело

  Бойко пренави пружината и следва да си очаква заслужените реакции.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Пренави ви пружините майче на вазе 3 пъти, та се чудите къде да се заврете от злоба.

  Жалка история.

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Виждам ,че и Смилов е платено чучело...няма демокрация безплатна...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  ББ си е същия и си спечели изборите, благодарение на нас, имам предвид като цяло.
  Сега дали ще устиска или не зависи не само от ролите които ще играе, но и от нас, дали ще търпим или ще решим, че няма накъде.
  И още нещо, не е въпрос само до нашето търпение, а и дали ще се пръкне нещо ново, което да спечели доверие на повече хора, за да има за кого да гласуваме, ако и когато се стигне до следващи избори.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  този път колко време ще устиска според теб преди да бега от отговорност ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Борисов не може да се справи със ситуацията по-добре да си ходи и да си гледа старините и да остави тази работа на можещите и знаещите...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 11. 11 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 372 Неутрално

  ТИКВАТА го чака ГРАНДИОЗЕН ПРОВАЛ, ако си мисли, че с олигархически договорки може да управлява ( както беше до сега). Революционна е ситуацията и БРАВО на г-жа Нинова, че чисти партията от КРАДЦИ и ОЛИГАРСИ! В ГЕРБ това не може да се случи ( трябва да махнат БАЦЕ и Цвинокио) , а народа иска ПРОМЯНА и справедливо ВЪЗМЕЗДИЕ!

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  "Борисов получи нов, неочакван и не съвсем заслужен шанс да надскочи нивото на добронамерен и миролюбив племенен вожд и да се превърне в министър-председател на модерна държава."

  Да, бе. Не било в брашното, та в триците.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  сценария става все по ясен ... и сценаристите .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  И какво, според материала Нинова е носител на модерността? НЕЕ!

 16. 16 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#15] от "daam":

  ДАААА, точно Нинова е носител на модерността, защото застава срещу олигархическата примка оплела Българската държава! Това е МЪЖКО поведение, останалите са помияри, страхливци, нагаждачи, КАЛИНКИ и КРАДЦИ /като коментар 13/!!!

 17. 17 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4923 Неутрално

  До коментар [#11] от "gcb59309802":
  "БРАВО на г-жа Нинова, че чисти партията от КРАДЦИ и ОЛИГАРСИ!"...
  –––––––––––––––––––––––
  А когато Гергов даваше и пари, и гласове на Нинова, тогава не беше ли крадец и олигарх? Нали лично Курнела го издигна в ръководството, до което не го допускаха преди нито Миков, нито Съсела, нито Гоце!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Весело

  Красавчик.
  Вождове,вигвами,лули,скалпове,томахавки и др.щуротии.Огнена вода не мернах,но то се подразбира по написаното.
  Вместо да си играят на индианци,няма да е лошо т.нар. десни анализатори да напишат равносметките си за ролята им в дораздробяването на Фтентично десните парчета.Това ще е нещо наистина полезно като четиво.

 19. 19 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1102 Весело

  Даниел Смилов за пореден път показва, че е умен, интелигентен и със завладяващо чувство за хумор публицист-анализатор.
  Проблемът му е отчайващо ниското ниво на обектите му на анализ. Резултатът от изборите е "огромно постижение" на масовата посредственост. Сигурно може и повече, но толкова некачествен състав на НС и власт не вярвам да е имало в политическата ни история. Резултатите ще са адекватни - посредствен провал на напълно некачествени и никого не представляващи комбинатори на махленски, корупционни врътки, доказващи невъзможността на местното общество да потегли към смислен прогрес и европейско благоденствие.
  Иначе казано - жалки вълнения в еврогетото.

  Navigare Necesse Est
 20. 20 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Винаги идва ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО - кой е с олигархията и кой се бори с нея! Помислете си Вашите лидери от коя страна са, АМА ЧЕСТНО!!!

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5366 Неутрално

  До коментар [#19] от "Schopenberg":

  Ами това е основната черта на масата - посредствеността (среднячеството - the average). Елитарността е по-скоро за творци и анализатори, отколкото за управници

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Към този хор се присъедини и президентът Радев с радикални идеи за отнемане на гражданство, уседналост и пр. Лесно се провиждат етническите разделителни линии зад тези политики.
  -----
  Нищо радикално няма в идеи, които споделят много държави. След референдума излязоха новини за различни европейски държави, които искат да отнемат двойно гражданство на турците - Австрия по принцип не го позволява на никого, но сега налага 5000 евро глоба за двойно гражданство), Германия и Белгия обсъждат да го ограничат.

 23. 23 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Още 14 годин.

 24. 24 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#20] от "gcb59309802":

  Всички лидери или хора от обкръжението им са пряко свързани с олигархията, а тя отдавна е превзела съда и държавната администрация. Просто олигархията ни не е единна и няколко кръга се джавкат, после се разбират (или убиват) при деленето на държавната баница.
  Ужасното е усещането за пълно беззаконие, безнаказаност, безперспективност и в крайна сметка бездържавност...и така завинаги у нас.

 25. 25 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Нищо ново няма да измислят мафиотите от ГЕРБ . Пренесе уродливите характеристики на собствената си личност върху всичко държавно. Кога Борисов и задкулисието са били нещо различно ? Винаги е командвал с преки уговорки , с този ,с онзи, с трети. В какво точно не е замесен ? Банки ,офшорки ,контрабанда, рекет . За какво ли не може да му се повдигне обвинение. Всичко ще се дели , феодални владения ще се дават на концесия ,.................без едно. Нищо да не се прави по съдебната реформа. Сега през есента ще се определят и квотите. Ако това устройва Борисов ,власт не му трябва и може да свирка свободно. Българската държавност изтича всеки ден.. Няма сила която да спре разпада, който ще става все по цигански и все по неуправляем.

 26. 26 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#11] от "gcb59309802":
  " Революционна е ситуацията и БРАВО на г-жа Нинова, че чисти партията от КРАДЦИ и ОЛИГАРСИ! В ГЕРБ това не може да се случи ( трябва да махнат БАЦЕ и Цвинокио) , а народа иска ПРОМЯНА и справедливо ВЪЗМЕЗДИЕ! "
  Спяща клетка, бот...каквото и да си. Изчакай поне до октомври да гръмне залпа на Аврора в чест на 100 години от идването на власт на рогатия плешив сифилистик-тартора на вида ви. Апропо от Позитано да ви ограмотят малко, че е срамота. Не "народа иска промяна", а "народЪТ" иска каквото там са чипирали в празната ти глава.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Весело

  До коментар [#23] от "Wornoxmaniak":

  вЕрваш ли си ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Боку не ходи на "Дондуков", кво да прай там - и без друго нищичко не отбира!
  Иначе шляпа карти с резидент Златев и "открива" селски клозети - това му иде отръки и до там го катери IQ-то.

  Ма сега като му турят за министри спиртосаната Бяла Златка, изкласилият СПТУ бургаски монголоид и Иван, македонстващия милиционерски доносник, може да ходи някой петък.
  Нали в петъците имало заседание на правителството
  На правителството!

  Та Боку ще ходи тогава, да се прай началник на изброените.
  А четиримата неграмотни ще управляват България!
  Егати...

  pump it!
 29. 29 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kami":

  БАБО Ками, моля кажи си ти от коя ОЛИГАРХИЧНА шайка си, щом толкова са ти мили крадците от правителство ТИКВИТЕ 3 / там вече БОКО ще е най-умния от всички....представяш ли си?/. Иначе си права - наесен ще има нови избори - дано само не се налага НАРОДЪТ да се намесва като преди 100 години в Русия. Хайде, продължавай с плетките на вълнени чорапо....

 30. 30 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 641 Неутрално
  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":
  А сега като много знаещ и разбиращ вземи та обясни как се бяга от отговорност,за да се спечелят за пореден път избори!

 31. 31 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 641 Весело

  Смилов!Вземи си малко отпуск,че напоследък много издишаш.Почини си,помисли си,подишай някъде селски или планински въздух ,пък тогава помисли какви ги пишеш.Наистина нещо не си в час.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7892 Неутрално

  Жалко е, че скандала, който е поне от 2-3 седмици , не намира никакво отражение от официалните държавни институции. От сутрин до вечер се коментира референдума в Турция, изборите във Франция, а ужасните неща , които стават в България, просто ги отминаваме. И защо. Кой има полза да се потули скандала. На кого служат службите, прокуратурата, парламента, ВСС и всички останали, които отговарят за реда, сигурността и справедливостта. Тази, последната дума ,не съм сигурна , че точно изброените разбират, какво означава,а тя е най-важна.

 33. 33 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#32] от "Роси":

  Ами затова бе,Роси!Защото са засегнати олигархични интереси,сритаха се нещо,а и да знаеш,че всичко това беше подготвено и задействано още по времето на правителството на ББ 2.Просто нямаше как да го спрат.Кофтито в цялата шумотевица беше,че ББ имаше информацията за подготвените уранови дивотии,някакви си газови клопки и Бог знае още какво и затова игра с оставката.Дремеше му на него дали Цачева ще е президент,а и тя знаеше,за подготвените компромати.Сега ситуацията е малко по различа и е задействан резервният вариант.Ама ти си мисли,че Радан е най по,а Хр.Иванов е най по-по.
  Ама никога ли не размисляте в страни от партийната повеля бе,хора?

 34. 34 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Не е помирител, а укротител и покорител - на законодателна власт (Народно събрание), на изпълнителна власт (Министерски съвет), на съдебна власт, на четвърта власт (медии), на посещаващите го в Банкя, на противниците му и т.н.; въобще положението в държавата ни е огледален образ на вложеното от него в управлението й. Т.е. излиза, че е вложител - инвестицията му в държавата ни е като инвестиция в КТБ. И затова се моля дано да не му се налага да прави цесия за вложенията си, че тогава яко ще сме я овапцали.

 35. 35 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Сценаристите стигнаха до там да крепят сцената.
  Неубедителен старт и все по-малко ходове пред изтощената публика.
  Отново прахосване на време и пари.

 36. 36 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1074 Неутрално  Рейтинг: 1181
  04:31, 23 апр 17
  Неутрално
  "Към този хор се присъедини и президентът Радев с радикални идеи за отнемане на гражданство, уседналост и пр."
  При радев няма радикални идеи. Ако изобщо имаше някакви идеи, те щяха да са невъобразимо тъпи. Но при него изобщо няма идеи. Това да не ви е Президентът Плевнелиев? При радев има чуто оттук-оттам. Той просто повтаря това, което е чувал по-често. Колкото повече пъти ти го повторят, толкова по-голяма е вероятността да го наизустиш. Голямата му изненада от реакцията на "законопроекта" му беше, че почти всички ги говорели тези неща преди изборите, а сега се дърпали...
  При радев изобщо няма мислене. При радев има феномена на ДВЕТЕ иво христов. Иво христов - тариката от президентството, при когото спецификата на интелекта е насочена към това да се хареса, и ако може - да угоди, та по-дълго да го харесват, и иво христов, който ще имитира депутат, и който има манталитета на натегач от машинно-тракторно училище (отдавна няма техниктуми, СПТУ-та и ПТУ-та, та да обясня по-добре за що иде рем, ама нейсе). Те, почти официално, трябва да работят "мозък на резидента". Единият пряко, а другият - чрез партийно-политическото ръководство на БСП. Мозъкът на самия резидент ще бъде използван като флашка - 10 до 15 кратки най-общи фрази, които нищо не означават, за да се избегне рискът от компрометиране, и за да не му се повреди мозъчната клетка. Тези фрази той ще трябва да повтаря многозначително опулен, за да подчертае, колко важно е това, което казва. Ако цитирам библията на хумора - "Приключенията на добрия войник Швейк през първата световна война" - "като котарак, който сере в плява".

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Хмм... Отскоро съм в този форум, и войната между Борисов и разтроената интелектуална десница е новост за мен. Във форума на "Сега", който вече не е форум, а рупор на путлеризма, и едните, и другите бяха врагове, пречка пред благотворното влияние на "Майка Русия" върху България. Мисля си, че преди много-много години първите смешки за новоназначения главен секретар на МВР Бойко Борисов вероятно съм ги написал аз. Нормалното ми съществуване като човек беше свързано с раждането на СДС и до последно посрещах на нож всяка лоша дума срещу него - във всичките му модификации. С ГЕРБ никога не съм имал нищо общо - освен ясното съзнание, че местните организации на тази "партия" - в провинцията, са абсолютна отврат. Затова досега не се решавах да взема отношение. А и ще трябва повече време, а аз съм стар и мързелив човек. И все пак, с няколко думи: ГЕРБ е тяло без глава. И то е изцяло физиологично - ядене, чукане, пишкане и акане. Но: болната в момента от "множествена личност", не раздвоена, а разтроена десница, шизофренно не разбира, че е глава без тяло, и друга роля, освен на интелектуални кръжоци, генериращи напредничави идеи, в този си вид не би могла да играе. Действителността, най-вече в България, е грубо, нечистоплътно, неприятно нещо. Вписването в нея е работа на тялото. То и без мозък ще функционира известно време. Но главата без тяло няма да просъществува дълго. И не самоубийство, а убийство за България е фактът, че вместо идейна, етична, ако искате борба с ГЕРБ при съвместно противостоене на всички центробежни и путлеростремителни тенденции, интелигентните дясномислещи хора в България, за да начешат его-то си, играят в полза на партия, в която няма нищо българско; която обезсмисли "прехода" и почти е унищожила България. За БСП става дума, естествено. Ще продължа, но в други постинги.

 38. 38 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  този отявлен интригант няма как да е помирител ,но смилов си има слабост към баце и не спира да си го "анализира"

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Борисов не може да се справи със ситуацията по-добре да си ходи и да си гледа старините и да остави тази работа на можещите и знаещите...
  —цитат от коментар 10 на Tru Soulja


  А конкретни имена може ли?

 40. 40 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 427 Любопитно

  Цацата продължава да го подава недосегаем и недостигаем, амаа...
  май тоя път ще го застигне някоя щука...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 41. 41 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 427 Весело
  ...ДАААА, точно Нинова е носител на модерността, ...
  —цитат от коментар 16 на gcb59309802


  ...яхнала вран жребец като прабългарска майка юнашка...,
  заедно със смелия орел, който излетя от рамото ѝ
  и кацна в президентството..., за да ни подготвят за скока към Евразия...

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 42. 42 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#37] от "gr52":

  За разстроената и непредставена​ " десница" ГЕРБ са архи- враговете, в.Сега е прогресивен, опозиционен вестник, а С.Дончев е добър олигарх, обективен и репресиран.
  Костоболшевиките и вие сте добре дошли и в Дневник!💓💕💞

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4365 Весело

  До коментар [#1] от "442":


  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Матрялът не е изцеден, заплати и пенции може и малко но растат. Мтрялат го интерекува тва, че ако Боко остани на власт топлоизолацията на панелките ша продължи. Няма пренавита пруж,на, има я в главите на Радан-овци и Ристюв-ци

 45. 45 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 269 Весело

  Борисов не може да се справи със ситуацията по-добре да си ходи и да си гледа старините и да остави тази работа на можещите и знаещите...
  —цитат от коментар 10 на Tru Soulja


  И кои са те, можещи и знаещи, курнелийките в БСП?

  Откак Боко е в политиката БСП са винаги в гладна опозиция, изключение мандата на Орешко! БСП е добра само като опозиция, трябва да я държим далеч от каците с обществен мед ... крадливи са и ръчичките!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5300 Неутрално

  Борисов не може да надскочи себе си. Освен това дори и да иска, ръцете и краката му са омотани с ласото на взаимните обвързаности с другите вождове ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 49. 49 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Смилов е продуктивен - доста думи, но не разбрах, какъв точно е Борисов. И едва ли някой разбира, но със сигурност Борисов ще бъде разбран, при това най-правилно, от децата на сегашните му защитници. Е, ще бъде късно и за тях. Сега Борисов е никой, защото не може да бъдеш някой в НЕдържава. НЕдържава, защото освен територия и население, трябва върху територията да действат и закони. Какъв помирител, какви пет лева, Борисов на практика е крепител на беззаконието?! Ние живеем в джунгла и единствените закони тук са тези на джунглата. Борисов?! Царят е толкова гол, че повече едва ли е възможно и понякога се чудя на акъла на интелигентни люде. Но-о, вече не толкова и ... хм, все по-рядко.

 50. 50 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Перспективата пред Борисов за третия му мандат е направо манна небесна за неговия и на мат'риала Му манталитет. Няма по-добър от БХ в това да припише всичко добро на себе си (от сорта на "строя ви пътища", до "разбрал съм се с Ердоган") и в това да натресе всички пречки (без които политиката не би била политика) - на другите. Има цели 4 години да сапунисва "простите" си избиратели с това (впрочем и сапунът е особен вид помирител). И при пълен мандат, и при прекратен след 3 месеца мандат, Борисов за нищо няма да е виновен. Пей, сърце...

 51. 51 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#37] от "gr52":

  Хм...ти явно си не само отскоро в този форум, ами и въобще си отскоро на тази планета....:)

  Никаква интелектуална привързаност няма нито сред интелигенцията, нито сред интелигенцията в този форум дето се брои за първично дясна, към БСП. А няма, по една странно защо невидима за теб причина - и ГЕРБ и БСП са едно БКП. Само дето БСП май се опитва да стане нормално ляво, за разлика от ГЕРБ които тотално и тоталитарно се трансформират в БКП. Публично при това. Е, няма интелигенция, която да застане на барикадата за една ТОТАЛИТАРНА КАСТА, която да я оползотворява и да богатее на неин гръб...
  Казах няма ли?:) Има и ТОЧНО това се случи. Така наречената дясна мислеща, автентична и т.н. сама, САМОЖЕРТВЕНО се усмърти в гигантско аутодафе срещу БСП, и в ПОЛЗА на Богатеенето на ГЕРБ. Заблудено по слугински... може би. Или платено за лидерите може би... Както и да е. НЯМА НИЩО по-невярно от твоята теза за автентичните десни. ТЕ се жертваха за ГЕРБ. Бъди благодарен.

  Апропо, Смилов се е объркал с това Борисов-помирителят.
  Борисов вече играе трето лице - Борисов-НАЦИОНАЛИСТА.
  По Тодор Живковски!!!!!!
  А ГЕРБ вече е ТОТАЛИТАРНА ПАРТИЯ с всичките й атрибути. Плюс НОМЕНКЛАТУРАТА!
  Алелуйя!
  :)
  !

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3955 Весело

  Помирителят?! Конформистът му приляга най добре!

  klimentm
 53. 53 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Виждам ,че и Смилов е платено чучело...няма демокрация безплатна...
  —цитат от коментар 7 на Tod

  Неее - Дончев /прокопи, иванофф и дб/ са "принципни", курнелия е за правова и етически-принципна държава, само ББ е лош ;)
  И продължава да е лош, вместо да даде на тия горните държавата ... няма ли ББ душа ?
  Не ги ли чува как скимтят ... затихващо ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 54. 54 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някой тука ми пресолява супата! Оставете Борисив, Цацаров и прочие, тях си ги знаем.
  Това, което живо ме интересува (и пряко касае бъдещите ми политически избори) покрай тази среща в ЦУМ, е колко общо има "Да, България" със Сашо Дончев. При това, бих желал лично Христо Иванов да даде ясна информация по този въпрос. Ясно, точно, без отклоняване на темата. Смятам, че е абсолютно редно, отговорно и задължително към избирателите!

 55. 55 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#54] от "Георги Петков":

  Имаш правото да чакаш!Ако е пък от Иванов мнооооого имаш да чакаш!Докато го измънка ще мине доста време.До тогава,докато бъде измислен,или задействан следващият медиен скандал.

 56. 56 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Стипендиантите на Сорос и дежурните всичколози, знаят, анализират и обясняват всичко, на деградиралия от бедност и мизерия/съзнателно поддържани от учениците на разбойника Луканов/, материал. Точно затова, това БГ, е по - зле от половината африкански държави. С тенденция да се доближи плътно до Сомалия, Судан и Еритрея. Добре е за българското самочувствие, че те не са обект на работата на Евростат.
  Истината я каза еволюиралият антинатовец и анти ЕС, Сидеров по Великден в предаването "На жълтите павета" в собствената му телевизия "АЛФА" с едно изречение - "В последно време Борисов израсна като държавник"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK