Когато уранът дебне зад златото

Когато уранът дебне зад златото

© Красимир ЮскеселиевОт хилядолетия златото върви ръка за ръка със смъртта. Изкуството е пълно с книги, филми, спектакли, картини за тази връзка. Но някак срамежливо встрани остава съдбата на онези, в чийто "заден двор" се копае златото. В случая с Трън заплахата се прокрадва във вид на уран...


На 20 август 1992 г. Министерският съвет на България приема Постановление № 163, чийто член 1, ал. 1 казва: "Прекратява уранодобивната дейност в търговските дружества: "Редки метали" ООД - Бухово, "Тракия РМ" ООД - Момино село, "Подземно строителство" ООД - Бухово, "Геостройкомплект" ООД - Сливен, "Георесурс" ООД - Симитли, "Балкан" ООД - с. Церово, "Злата" ООД - Трън, "Звезда" ООД - с. Елешница, "Георедмет" ООД - Бухово, "Редмет" ООД - Бухово, и "Диал" ООД – Бухово." Същото е потвърдено с постановление № 56/29.03.1994 г., когато се определя и срокът за закриването на двата участъка на "Злата" ООД – 31.12.1995 г.


Няколко проучвания – на Института за зелена политика от 2007 г. и на "За Земята" от 2009 – 2012 г. показаха, че 15 - 20 г. след първото постановление ликвидацията на последиците от уранодобива е правена в повечето случаи през пръсти. Рядкост са такива места като бившето хвостохранилище на Елешница, където измерваните стойности при самия обект са в рамките на нормативно определените.
Като участник в изследването през 2007 г. мога да потвърдя от първо лице, че голямата част от изпълнените дейности не отговарят нито като качество, нито като вложени материали и технологии на това, което би имало реален защитен ефект за населението и околната среда.


През 2011–2012 г. проучвания в рамките на международния проект EJOLT край другата уранова мина, собственост на бившето дружество "Злата" ООД (мина "Габра"), показват, че наличието на уран 238 във водата, изтичаща от мината, е 349.5 мг/л при пределно допустима концентрация (ПДК) за общ уран 0.3 мг/л. А водата си изтича безпроблемно...


Конкретните данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за измерванията при мина "Злата" (води при щолната и в р. Пръвна и Милкьовска, необработваеми почви и дънни утайки) не са публикувани. От бюлетините на ИАОС се вижда, че измерванията не се провеждат на всяко тримесечие. Независимо от това от тези публикации излиза, че мина "Злата" е едно от местата в България, където имаме "обичайно завишени стойности на радиологичните показатели" над ПДК.


При излагане на лъчения от уран или при анихилирането му (напр. през храна, вода или като част от запрашеността на въздуха) хората заболяват от различни болести – лъчева болест, различни видове рак (особено рак на белите дробове, но не само), бъбречна интоксикация, която при високи концентрации води до смърт, и др.


Според все повече научни доказателства няма такова нещо като "безопасна доза" радиация. Всяка доза радиация води до увеличаване на заболяванията. "Разхвърлянето" на дадена доза върху по-голям брой хора – така че всяка индивидуална доза да е по-малка – не намалява броя на заболяванията. Съществуват доказателства, че при алфа-радиация разпръскването на дозата между повече хора всъщност увеличава общия брой на рак и други заболявания. Уранът и повечето му продукти, включително торий, радий, радон и повечето от производните на радона, попадат в тази категория на алфа-излъчващи вещества.


"Евромакс сървизис" ЕООД - фирмата с инвестиционно намерение да добива злато, не отговаря на два въпроса: ще добиват ли уран и какво ще правят с рудните отпадъци, съдържащи уран. От една страна, добивът на уран в България е незаконен. От друга – ако приемем, че инвеститорите не се интересуват от урана – липсата на информация за това как все пак ще се обезопасяват отпадъчните маси, съдържащи уран, говори най-малкото за небрежност. Вместо ясни отговори обаче получаваме общи твърдения, че уран няма.


В нотификацията, изпратена от екоминистерството до Сърбия във връзка с инвестиционното намерение на "Евромакс сървисиз", думата "уран" също не се споменава. Затова отказът на сръбската страна от обществени обсъждания на нейна територия може да се счита за резултат от подвеждащата информация от българската страна.


Отказът да се дискутира въпросът за съдбата на наличния уран може да доведе до няколко проблема:


- При нелегален добив на уран България може да влезе в нарушения на различни международни спогодби, свързани с неразпространението на ядрено оръжие. България е разграден двор, в който се вихрят контрабанда, наркотрафик, трафик на бежанци и правещи се на бежанци, оръжия и т.н. Не е нереалистично да се очаква, че различни терористични организации, които биха искали да се снабдят с "мръсни бомби", биха направят опити да откраднат материал точно от такава страна.


- При складирането на замърсени с уран скални маси, каквито неминуемо ще има, инвеститорът ще трябва да предприеме различни действия, които не се изчерпват само с процедурата по ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда). Тук ще трябва да се приложат Законът за управление на отпадъците, Законът за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети и др. Нито МОСВ, нито "Евромакс" в момента правят оценка на този проблем.


- Във всички случаи както населението на региона, така и работещите в добива на злато ще бъдат подложени на различни въздействия от наличния уран. Работниците най-вероятно ще бъдат подложени на пряко облъчване, както и на вдишване. Населението – чрез вдишване на замърсен с уран въздух. Това замърсяване ще се получава особено през летните месеци, когато хвостохранилищата са сухи и летните ветрове и бури вдигат големи количества прах. Не е известно как ще се разпространят заразените с уран води – вкл. подземния отток при рудодобива и при смиване на заразени с уран терени при валежите от дъжд и топенето на снеговете.

  В допълнение към директните поражения върху миньорите и тези, които живеят в замърсени райони, всяка уранова мина е една "бавна бомба", която разпространява смъртоносни радиоактивни отрови над обширни райони – коварно и с по-бавен темп. Радонът може да "пътува" хиляди километри, само за няколко дни, с лек бриз. Тъй като е по-тежък от въздуха, преносът му е в по-ниските слоеве, където се получава радиоактивно замърсяване на растителността, почвата и водата; получените радиоактивни материали влизат в хранителната верига, завършващ в плодовете, месото на рибата и животните и в крайна сметка в органите на човешкото тяло.


  Поради тези очевидни проблеми, които де факто блокират всяка концесия в тази мина и региона, не бих се учудил, ако в някакъв момент "Евромакс" предяви иск към държавата, че не си е изпълнила задълженията по ликвидирането на последиците от уранодобива в района. Вероятно дори биха намерили основания за това. Задължение на правителството е да изследва внимателно и този риск, който съществува. За да не се окаже, че трънчани хем ще страдат от златодобива, хем – като данъкоплатци – ще плащат за несвършената от държавата работа.


  Наличието на уран в района на исканата концесия е доказано. То не може да бъде пренебрегвано. Жителите на района са наясно с този факт – преживели са го в личните и семейните драми, резултат от заболяванията на миньорите в мина "Злата" през десетилетията. Днес на тях им предлагат да преживеят същите ужаси. Отново биват примамвани с обещания за заплати и облаги. Но ако преди Втората световна война концесията е била сравнително по-изгодна за държавата, а за урана не се е знаело, днес ситуацията е обърната – нито концесиите в България са изгодни за местните общности, нито се предлага адекватно решение на проблема с урана.


  Позорно е, че през всичките години на прехода нито държавата, нито местните власти успяха да намерят начина да развият големия потенциал на Трънския край. Потенциал за устойчиво развитие, за просперитет на местните хора. Днес е времето, в което трънчани да заявят, че искат по-добро бъдеще за себе си и за идните поколения. Бъдеще, в което уранът не дебне "зад хълма".


  Авторът работи за природозащитни организации и като консултант. Изпълнителен директор е на Института за зелена политика.


  Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

  Ключови думи към статията:

  Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на OOPS
   OOPS
   Рейтинг: 233 Весело

   уранжево небето, уранжево морето
   уранжева тревата, уранжев и града
   С уранжевите майки,уранжеви дечица,
   уранжеви китари, уранжево звънят.

  2. 2 Профил на Beyond
   Beyond
   Рейтинг: 1134 Любопитно

   Ураааа(н)! Юруш на златото!

   TAKE THE RED PILL!
  3. 3 Профил на chepokalipsis
   chepokalipsis
   Рейтинг: 412 Неутрално

   До вчера половината население мислеше, че уран е кофти урина, а днес всеки знае (или поне така мисли) какво е. Има един хубав филм - Uranium – Twisting the Dragon's Tail, ако някой се интересува повече. Че и субтитри имаше някъде из нета.

  4. 4 Профил на DJTrump
   DJTrump
   Рейтинг: 285 Неутрално

   Голям грях за комунистите са тези уранови мини.
   И разбира се, че не им е единственият...
   Сега трябва да се изготви стратегия как да се справим с положението.
   За 5-10,15 години.
   И никакви мини повече, нито уранови, нито други.
   Нито злато, нито шистов газ.
   Не мъчете земята и водите и.
   Малка държава сме и нямаме нужда да си правим сами пустини.
   При положение, че Господ не ни е отпуснал такива...

  5. 5 Профил на
   *****
   Неутрално

   Браво на автора! Сериозен анализ и информация, само да има кой да чете и реагира.

  6. 6 Профил на sensey
   sensey
   Рейтинг: 680 Неутрално

   Не липсват и глупости в тази статия.
   Не знам как автора е още жив с толкова радиоактивен въглерод-14 в ДНКто си и "... все повече научни доказателства няма такова нещо като "безопасна доза" радиация. Всяка доза радиация води до увеличаване на заболяванията."
   Иначе естествено всичко около добива трябва да са издържано според законите!

  7. 7 Профил на дуле
   дуле
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Авторът работи за природозащитни организации и като консултант. Изпълнителен директор е на Института за зелена политика.
   -----
   Авторът си води и дневник:

   http://www.webcafe.bg/id_1241810979

   Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
  8. 8 Профил на дуле
   дуле
   Рейтинг: 233 Неутрално

   Вместо да четете зеления грантаджия чуйте какво казва един истински експерт - проф. Никола Александров, токсиколог:

   https://imedia.bnt.bg/bg/a/kakvo-da-pravim-ako-sme-pili-voda-s-uran

   Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
  9. 9 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 1855 Неутрално

   Голям грях за комунистите са тези уранови мини.И разбира се, че не им е единственият...Сега трябва да се изготви стратегия как да се справим с положението.За 5-10,15 години.
   —цитат от коментар 4 на DJTrump


   А преди това ще трябва да ни кажеш откъде ще намерим милиардите необходими за това.

   И не само комунистите са такива /не че ги защитавам и обичам/. Имам приятел хидрогеолог който изследва точно проблемите на радиоактивното замърсяване на подземните води. Беше инженер по линията на НИС към катедра "Хидрогеология и инженерна геология" на МГУ, отиде и направи дисертация в Америка, там остана и работи в Лос Аламос, точно в центъра на атомните изследвания на Америка.

   И там положението е трагично. Навремето складирали отпадъците от обработката на урана в железни варели, ерозия и попадат в подземните води. И от там нататък спасение няма, няма как да заградиш с подземна циментова стена като язовир подземните води, те се движат по своите си пътеки.

   Затова се отнасям много предпазливо към проектите за всякакви атомни електростанции. Въобще не се взема предвид, че трябва да се съхраняват СТОТИЦИ хиляди години радиоактивни отпадъци. Който не го разбира да отиде в центъра на София да види разкопките а те са от няколко хиляди години само. Няма човешки материал който да издържи стотици хиляди години. Което означава, че тези атомни отпадъци ще попаднат в природата. Хубав "подарък" на следващите поколения оставяме.

   Относно призивите да пазим природата. Хубаво ама тези природозащитници не се отказват от колите и останалите блага на цивилизацията. Да сложат набедрените превръзки и да ходят в гората да си добиват прехраната, тогава ще им повярвам. Този добив на метали не е защото им е хоби на миньорите, те просто произвеждат това което иска пазара. Престанете да консумирате и рудодобива ще спре самичък.

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  10. 10 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 1855 Неутрално

   Не липсват и глупости в тази статия.
   —цитат от коментар 6 на sensey


   Това е типично за Зелените. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО манипулативни са, доста често направо послъгват или не дават верният мащаб на явлението.

   Отгоре на това неграмотни, не са професионалисти в съответната област. За шистите например главният им "експерт" беше една завършила радиоелектроника която дори май че и не работеше по професията си. Съдя по това, че нито една фирма няма да я остави спокойно да се занимава практически само с еко-дейност вместо да си изпълнява служебните задължения. Големи, направо невероятни глупости говореше, пълна неграмотност в областта в която вземаше отношение.

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  11. 11 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 1855 Неутрално

   И никакви мини повече, нито уранови, нито други.
   —цитат от коментар 4 на DJTrump


   И никакви пътища? Защото чакъла за тях идва от кариерите, те също съсипват природата. Никакви жилища? Защото цимента за тях идва от минерални суровини добивани от кариери и рудници, да не говоря за желязото в арматурата. А какъв прах пък бълва един циментов завод... Никакъв ток? Защото той идва от лигнитните въглища на Марица Изток, за радиоактивните отпадъци от АЕЦ вече говорих. За любимото ви ВЕИ също се използват при производството метали и химия. За транспорта въобще да не говоря, минаваме на волски каруци?

   Накратко, никаква цивилизация? Защото тя ИЗЦЯЛО лежи на произвежданото от минералните суровини. Дори когато е "био" пак използваш трактори и други машини, а това са метали, те пък се правят от руди. Естествено никакво здравеопазване, и там е пълно с химии.

   Нямам нищо против, както казах слагайте набедрените превръзки и дайте личен пример.

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  12. 12 Профил на Huku
   Huku
   Рейтинг: 1303 Любопитно

   "...При излагане на лъчения от уран или при анихилирането му..."
   Уранът може да АНИХИЛИРА само с антиуран.
   Пусти автокорект! Сигурно ИНХАЛИРАНЕ е искал да каже авторът. 😎

   MAD in BG
  13. 13 Профил на Quo Vadis?
   Quo Vadis?
   Рейтинг: 1034 Весело

   Интересно, какво правим с гранитните сгради и облицовки?
   Съдържанието на уран в гранита е 2.5г на тон което е достатачно за промишлен добив.

   Няма как да се живее в среда с нулева радиация ... а най вероятно това би имало и негативно въздействие върху организма, както например абсолютно стерилната среда ....

  14. 14
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  15. 15 Профил на lz2
   lz2
   Рейтинг: 2029 Неутрално

   - Ти знаеш ли, че имаш страхотно излъчване?!
   - Да знам, от Хасково съм.

   ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  16. 16 Профил на lechevalier
   lechevalier
   Рейтинг: 459 Неутрално

   Между "анихилация" и "инхалация" има огромна разлика. Разбира се, можеше да пишете просто "вдишване", ама нямаше да звучите така учено. Язък, щото сега звучите смешно!

  17. 17 Профил на Бенк-Бенк
   Бенк-Бенк
   Рейтинг: 879 Неутрално

   -А за чий х' .. интерес през 1992 г. бяха закрити добивите на уран и с това се създадоха предпоставки за неадекватно осигуряване на закритите рудници. Уранът е другото име на богатство, както са и петролът, и газа, и въглищата, и златото и другите редки и не редки метали и полезни изкопаеми. Навремето БГ с уранова руда доставяше гориво за АЕЦ-а, вместо с кеш паре. А сега само жабета ручат рупони в ,,урановите блата''. Ма,. аслъ, що ли трябва да се пита и това, сякаш не бе закрита почти цялата цндустрия, та сега да ручаме ,,уранови жабета'' и да пъшкаме , че българите са най-бедният народ в ЕС. Явно само с МОЛ-ове, туризъм и лилави крави, пасещи по ливади в реални граници не се получава друга съдба.

  18. 18 Профил на Flat Mars Society
   Flat Mars Society
   Рейтинг: 527 Неутрално

   ЗКЛЮЧИТЕЛНО манипулативни са, доста често направо послъгват или не дават верният мащаб на явлението.
   —цитат от коментар 11 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?   Понеже не сте се аргументира ли , бихте ли ни разяснили верния мащаб на явлението. Автора според мен доста добре се аргументирал.

   ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  19. 19 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5526 Неутрално

   Златото се извлича и изнася, а хората остават (с проблемите)

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на За да останат ХОРА в България.
   За да останат ХОРА в България.
   Рейтинг: 740 Неутрално

   Труден е баланса между пари (липсата им), нови технологии, опасности... Основната цел е обаче човекът да живее по-добре..

  21. 21 Профил на yardadin
   yardadin
   Рейтинг: 289 Неутрално

   До коментар [#13] от "Quo Vadis?":
   2.5г/т промишлен добив на уран !? Като измислите такава технология Арева или ще ви направят милиардер или ще ...
   Преди да пишете, четете. Например тук:
   http://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/mining-of-uranium/uranium-mining-overview.aspx

  22. 22 Профил на lustmord
   lustmord
   Рейтинг: 341 Неутрално

   До коментар [#13] от "Quo Vadis?":

   Интересно, какво правим с гранитните сгради и облицовки?Съдържанието на уран в гранита е 2.5г на тон което е достатачно за промишлен добив.Няма как да се живее в среда с нулева радиация ... а най вероятно това би имало и негативно въздействие върху организма, както например абсолютно стерилната среда ....
   —цитат от коментар 13 на Quo Vadis?


   По принцип сте прав сте в разсъжденията си само малко корекция в детайлите -при цени около $50 за кг труиуранов осмоокис няма как от 2.5гр/тон уран в гранит да стане уранова мина - за класически добив се гонят съдържания от поне 250-350 гр/т ако няма други полезни компоненти в рудата и това за мащабен открит добив.

  23. 23 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 1855 Неутрално

   Понеже не сте се аргументира ли , бихте ли ни разяснили верния мащаб на явлението. Автора според мен доста добре се аргументирал.
   —цитат от коментар 18 на Психонавт


   Не дава НИКАКВИ доказателства, че в района на бъдещият рудник за ЗЛАТО има УРАН /и то в опасни концентрации/. Ако е имало защо не са го разработили през социализма, тъкмо и злато ще вадят?

   Абсолютно манипулативно описва надълго и нашироко историята на един бивш рудник за уран /което ви е погрешно приемате за аргументиране/. Само че тези "аргументи" са за уранов рудник, не за такъв за злато. В Челопеч като добиват злато тече ли радиоактивна вода от рудника?

   И веднага след това прави рязък скок към златният рудник създавайки така впечатление в читателя че тези две неща са свързани. Това си е чиста манипулация и е редовно явление при тях.

   Манипулативно е, защото данните които дава се отнасят именно за уранов рудник а не за такъв за злато. Съвсем не е задължително златото да върви в комбинация с урана /както и обратното/ и това се доказва от многобройните места където се добива злато при нас. Териториалната близост също нищо не означава, не случайно се казват "месторождения", т.е. полезният минерал го има на едно място а на съседното вече го няма.

   Така че никаква аргументация няма,надълго и нашироко разправя за един уранов рудник и абсолютно тенденциозно го прикачва към един бъдещ златен рудник. Без да посочи никакви факти и проучвания, че в това месторождение на злато има И уран. ТАМ, в месторождението а не "в района" както се измъква автора. Района е широко понятие.

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  24. 24 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 1855 Неутрално

   И впрочем използвам повода да попитам тези пламенни зелени радетели за природата ни ЗАЩО се активизират САМО когато става дума за западни фирми? Защо си мълчат за отровите които бълват Лукойл на руснаците?

   Защо мълчаха за "Южен поток" който щеше да унищожи лента широка 300м и дълга 500 КИЛОМЕТРА от територията на България? Не случайно когато скачаха толкова против шистите си бяха взели за говорител Ангел Че Славчев, р-л на младежката организация на БСП, на дружеството на русофилите, пламенен защитник паметника на Съветската армия. И активно ползваха членове на младежката организация на БСП, виждал съм обявите на сайта им. Естествено под прикритие, без да размахват червените знаменца. Впрочем протестите им тогава странно съвпадаха с населените места където кметовете бяха червени.

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  25. 25 Профил на venelingeologia
   venelingeologia
   Рейтинг: 1327 Разстроено

   Абна работа е това, да просвещаваш непросветени, ама убедени. Тук става въпрос дали да има добивна индустрия в западнал район с полудиво коренно население. Въпросът се трансфрмира в тирада срещу уранодобива. Дойдохме си на думата за краставицата. Между другото, да ви светна, че дишането на прах от асфалт и гуми е много, ама много вредно. За здравето.

  26. 26 Профил на stargazer77
   stargazer77
   Рейтинг: 8 Неутрално

   Петко Ковачев пак е избълвал куп глупости. ако имаше уран дори малко в мина Злата руснаците да са я изръшкали изоснови. но петко едно си знае и едно си бае - уран та уран. ако имаше уран защо мината се казва Злата а не Уранка?

  27. 27 Профил на Graf
   Graf
   Рейтинг: 1442 Неутрално

   Петко Ковачев пак е избълвал куп глупости. ако имаше уран дори малко в мина Злата руснаците да са я изръшкали изоснови. но петко едно си знае и едно си бае - уран та уран. ако имаше уран защо мината се казва Злата а не Уранка?
   —цитат от коментар 26 на stargazer77


   Не са куп, а са само глупости. Ковачев не прави разлика между анихилация и инхалация, за нищо няма милиграмите, а микрограмите са непозната мерна единица за "спИциалиста".
   Представяте ли си? През 2011–2012 г. проучвания показвали, че наличието на уран 238 във водата, изтичаща от мината, е 349.5 мг/л. Казано по-грубо, но по-ясно, това са 349.5 грама U в кубичен метър вода. Близо половин кило природен уран си течал ей тъй, заедно с всеки кубик вОда около трънската Злата...
   Да бе. И не са ни окупирали французи, канадци, руснаци и американци с целите си армии.
   Въпрос възниква около редакцията. Алооу, писателите, немате ли редактор(не коректор), който с разбиране да реже глупостите?

   Ecrasez l’infâme
  28. 28 Профил на Bogi.k
   Bogi.k
   Рейтинг: 515 Любопитно

   Уважаеми авторе, защо не напишете нещо и по тази тема: https://www.youtube.com/watch?v=94lrVb69GZo ?

  29. 29 Профил на Fred
   Fred
   Рейтинг: 1855 Весело

   Представяте ли си? През 2011–2012 г. проучвания показвали, че наличието на уран 238 във водата, изтичаща от мината, е 349.5 мг/л. Казано по-грубо, но по-ясно, това са 349.5 грама U в кубичен метър вода. Близо половин кило природен уран си течал ей тъй, заедно с всеки кубик вОда около трънската Злата...
   —цитат от коментар 27 на Graf


   Хаха, закопа го! Аз му четох на диагонал "аргументите" и затова не обърнах внимание. Просто си я познавам тази порода хора, те първо са ужасяващо неграмотни в областта и второ, доста охотно използват манипулациите.

   Проблемът при тях е, че те първо си поставят някаква теза. След което почват да мъкнат от девет дерета вода за да я докажат тази теза. При което никак не се колебаят да послъгват, да подбират целенасочено удобните факти и изхвърлят всичко останало което не им пасва на тезата. Накратко манипулират.

   Нормалните хора първо гледат фактите и от тях извеждат тезата, при тях е обратното. И всичко това съпроводено с огромна доза фанатизъм, не случайно ги наричам "еко-талибани". Имаме нужда от зелени защитници, няма нормален човек който да не иска красива и запазена природа. Но не от ТАКИВА.

   Иначе това с концентрацията на урана в рудничните води наистина е фантастична неграмотност. Като знам колко труд е да се изкопаят тези скални маси, след това се мелят, после флотация. Милиони кубични метри скала се смилат на прах за да се извлекат грамовете уран които са в тях. А тук направо си тече. В концентрации много близо до това което е първоначално в рудата и дори надминаващи тези които се водят като остатъчни запаси.

   Ето какво казва Wikipedia за концентрацията на уран в нашите месторождения, също и за останалият уран след като с постановление добива беше прекратен /той все още се води като запаси възможни за извличане/. От ТЯХ урана попада в рудничните води.

   https://bg.wikipedia.org/wiki/ Добив_на_уран_в_България

   Излиза, че няма защо да се правят скъпите минни изработки, просто събираме водата, концентрацията на уран в нея е колкото в скалната маса. Как така г-н Ковачев не е получил Димитровска награда или поне академик да е станал при социализма за това епохално откритие? Стотици милиони щеше да спести на държавата с това "откритие".

   Ето какво казва за съдържанието на уран в рудничните води един наистина професионалист, гл.ас.Кремена Георгиева Иванова, Национален център по радиобиология и радиационна защита. Която е разработила дисертация на тема "Уранодобивната промишленост в България - съществуващо облъчване и риск за населението".

   www.ncrrp.org/new/document-1589

   Стр.11 "...Диапазонът на концентрация на уран в рудничните води от минните съоръжения е от 0.005 до 6.8 mg/l". Сравнете го това със страховитите 349.5 мг/л с които ни плаши г-н Ковачев. Завишил е концентрацията "само" 50-100 ПЪТИ. Ама нали трябва да се вдигнат народните маси.

   Навремето след едно заседание на парламентарната комисия попитах една такава "еколожка", пламенен борец срещу шистите "Защо лъжете хората?". Тя се посмути и ми отговори "Ама нали разбирате, че те иначе няма да излязат".

   Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
  30. 30 Профил на Петър Николов
   Петър Николов
   Рейтинг: 483 Неутрално

   Затова се отнасям много предпазливо към проектите за всякакви атомни електростанции. Въобще не се взема предвид, че трябва да се съхраняват СТОТИЦИ хиляди години радиоактивни отпадъци.
   —цитат от коментар 9 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


   Всъщност в момента има много разработки където за гориво се използват радиоактивни отпадъци. Защото 235 е рядкост, но е 238 доста.

  31. 31 Профил на Даниел Киряков
   Даниел Киряков
   Рейтинг: 463 Весело

   (Чак сега се престраших да прочета пълните глупости на Петко Ковачев :) )

   Пълни глупости, манипулации и натрупване на "материали" в медиите, чрез някакво връзкарство, за да може кампанията в Трън да "има добра публичност".

   Не очаквах в Дневник да има толкова едностранна статия. То бива лично мнение, ама наистина е много. Дали в Дневник са получили правото на отговор на инвеститора? И кога ще го публикуват

   ДК
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK