100 дни Тръмп

100 дни Тръмп

© ReutersНа 29 април 2017 година се навършват първите 100 дни от официалното встъпване на Тръмп в длъжност на 20 януари. 100-те дни са изпитана мярка за формиране на образа на едно ново управление. На 100-тния ден бъдещият мандат се смята за приблизителна проекция на този първи период. В САЩ през този период се изграждат четири основни измерения за преценка на президентския мандат: личният стил, който новият президент разписва върху самата институция, формирането на администрацията, която е аналог на министерски съвет, отношенията на президента с Конгреса и външно-политическата ориентация.


Какво може да се каже за 100-те дни на Тръмп?


Личният му стил остава скандален, какъвто беше в цялата кампания. Необичайно, в много случаи напълно неприемливо е комуникацията на президента да се разгъва като картечни обстрел през "Туитър". Срастването на Белия дом с частните имоти на президента, необразованото говорене, кресливите отношения с журналисти, забраната за достъп до Белия дом на основни медии, демонстративно грубите отношения с жени, от канцлера Меркел до собствената му съпруга, клановото заселване на Белия дом и какво ли не още дават безпрецедентен образ на президент. Всичките му предшественици имат странности и отклонения. При Тръмп обаче бруталните маниери надхвърлят всичко, което американците са видели досега.
Но и това не би било проблем, ако персоната Тръмп разиграва произволни роли без това да пречи на институцията Тръмп. Но не е така. Тръмп продължава да изпълнява роля, подходяща за кампанията, сякаш изборите предстоят. И показва с цялото си държание, че му е по-приятно да се бори за поста, а не да упражнява правомощията на същия пост. Тази тенденция потвърждава, че Тръмп преживява себе си като виртуално-телевизионен президент, някой, който играе президент в сериал или риалити шоу.


Доколкото все пак управлява, а не е свободен артист, Тръмп пренася в държавната власт стила на глава на семейна фирма.


Администрацията на Тръмп се формира бавно и мъчително, с упорити опити на демократите в Сената да блокират основни назначения, особено на Главен прокурор и Секретар по образованието (както и номинацията за нов съдия във Върховния съд). Особеното, обаче, на тази администрация не са толкова постовете, които минават през санкция на Сената. Някои от тях са приемливи и сравнително традиционни републикански фигури. По-интересните моменти са свързани с формирането на вътрешен кръг от съветници и стратези, чието назначаване е лично право на президента. Така в най-близкия кръг попадат два типа лица и тъкмо те в най-голяма степен дават профила на екипа му.


Едната група са самото семейство на Тръмп, на първо място голямата му дъщеря и зет му. Постепенно те бяха натоварени с отговорности, които предполагат значителен опит в политически, правни и административни дела. Това фантастично изстрелване във висините прилича на легендата за американската мечта, но в него няма много здрав разум. То стана и повод традиционни консерватори като Кисинджър да иронизират Джаред Кушнер, който трябва да реорганизира федералната административна, да развие програма за технологични иновации, да разреши Израелско-палестинския конфликт, да бъде ad hoc посланик на президента в Ирак, Китай, навсякъде.


Разумен човек не би приел подобна "работа". Затова попитан за необикновена му кариера Кисинджър простичко каза, че момчето е учило в Харвард и има широко образование, а после се е занимавало с бизнес-администрация, та може би тези две неща ще му помогнат да лети по-близо до слънцето (двусмислена аналогия с изгарящия Икар). Или, по думите на Кенет Уолт: тази група задачи не може да бъде изпълнена от никого.


Семейно-клановият кадрови стил се допълва от маниера да се назначават случайни лица без особен опит, по лично хрумване, случайно харесване и лобиране на спонсори. Тук попада т. нар. главен стратег Стивън Банън, една опасна за всяка овластена администрация фигура. Стив Банън е вече в остър конфликт със семейното крило и едва ли ще го надживее, най-вероятно ще бъде отстранен в близките месеци. Но самото привличане на митолог-апокалиптик, който е убеден, че предстои нова световна война, дори я чака с нетърпение, е по-характерно за една Русия (от Победоносцев до Дугин и множество други). Назначаването на Банън също показва, че Тръмп не е излязъл от кампанията си, в която изричаше фантазии за катастрофалния упадък на Америка.


Сега в близкия му екип има лице, което проповядва същото, но не самоцелно и артистично, а систематически, настоятелно, вписано в особена космологическа схема, доста чужда на прагматичния американски стил в управлението. Вярно е, че Дж. У. Буш имаше сходен кръг от неоконсерватори, но те бяха умерени и скучни в сравнение с новия консервативен ясновидец.


В общи линии при този тип изграждане на екип и администрация има два кръга: единият е вътрешен, доверен, като в семейна фирма, другият е институционално предвиденият, с назначения, които изискват сенатско одобрение. Тръмп има повече доверие на семейно-фирмения и изглежда доста мнителен към външния. По тази причина, например, съветникът-зет става по-съществена фигура от самия държавен секретар, Рекс Тилърсън, който изглежда объркан и сведен до административна функция; нещо крайно необичайно в американската традиция.


Отношенията с Конгреса на САЩ са най-значителен критерий за успех на всеки президент в сферата на вътрешните политики. В отношенията с Конгреса най-силно личи доколко новият президент се развива като солидна институция, а не като кандидат в кампания.


Тръмп има много лоша равносметка за 100-те си дни отношения с Конгреса. Повечето му големи инициативи, които преминават през законодателното тяло, са неуспешни. При номинациите, дори на видимо неподходящи лица (като Секретаря по образование), Сенатът го подкрепя, но не поради съгласие с него, а по силата на собствената си политическа логика (която той положително не схваща напълно). Но в конкретни законодателни инициативи конгресната подкрепа, по един недотам шумен, а по-скоро безмълвен начин, отсъства. Това невинаги се разбира, защото по вътрешни канали президентската администрация получава сигнали, че даден проект няма да бъде подкрепен и не го внася. С други думи, трябва да се отчитат както внесени и отхвърлени проекти, така и проекти, които изобщо не са потеглили към законодателното тяло.


Ако преценката се направи по този начин, първите 100 дни на Тръмп са пълен провал. Още повече предвид факта, че самият Тръмп заявява многократно в кампанията и в периода на предаване на властта, че има амбициозен план от десетина фундаментални проекта за първите 100 дни. Нито едно от намеренията за законодателна промяна не е осъществено: данъчните облекчения за средната класа, подобряване на енергетика и инфраструктура, закон за нелегалната имиграцията, актове срещу корупцията и федералната администрация, федерална образователна реформа, законодателно решаване на въпроси за сигурност на общинско ниво и други едри реформаторски намерения. Най-сериозен и шумен засега е знаковият провал с отмяната на здравното осигуряване на Обама.


Към законодателните неудачи трябва да се добавят и инициативи в правомощията на самия президент, т. нар. изпълнителни заповеди (укази, декрети). Изграждането на стена между САЩ и Мексико се оказва непопулярна дори сред републиканците в Конгреса и най-вероятно ще отпадне. Агресивните декрети срещу имигрантите бяха на два пъти отменени от американски съдилища и са най-драстичният провал на президентско законодателство.


Тази категория политики има мащаби на разгром за новия президент. По изчисления на някои тинк танкове той е успял да изпълни седем намерения и се е провалил в шейсет и четири. Тук се крие и най-сериозният риск за бъдещо отстраняване на президента. Успешен импийчмънт е малко вероятен към момента. Но продължаващи провали в законодателните политики и разстроени отношения с Конгреса (доминиран от собствената му партия) имат следствия далеч отвъд срив на собствения рейтинг, в което Тръмп с настоящите 35% одобрение е рекордьор откакто има проучвания. Те могат да предизвикат срив на Републиканската партия и преминаване в опозиция през 2018 година. Ако подобно развитие се прецени като дължимо на самия Тръмп, партията му трудно ще прости загубата.


Във външната си политика Тръмп отсъства напълно в смисъла на стратегия, план линия, платформа, както и да го наречем. Това е любопитен момент, защото той има множество тълкувания е не е непременно негативен. На първо място повечето закани, може би всички, от кампанията му, бяха изличени в първите 100 дни. Русия е изненадана и разочарована, Тръмп вече й се вижда по-опасен от Ким Чен Ун. Ракетите срещу сирийската база, друга изненада, показаха, че оттеглянето на САЩ между двата океана по доктрината от 19 век, няма да се сбъдне. Атаката в Афганистан с демонстрация на свръх-мощна конвенционална бомба съвсем не изглежда да е проява на незаинтересованост към глобални процеси и потвърждава намерението за преследване на ИДИЛ отвъд Близкия изток. НАТО изведнъж се оказа на мястото си, съвсем не е станала излишна. ЕС изведнъж стана търговски приоритет на САЩ. И т.н.


Най-интересната страна на онова, което изглежда като външна политика, защото се практикува "навън", е непредвидимостта на Тръмп.


Той категорично измести Путин от ролята на непредсказуем авантюрист, банализира го някак и вече е преценяван извън САЩ като разбойник, от когото всичко може да се очаква. Но тази стилистика на произвола е малко подвеждаща. Тръмп се доближава до консервативна политика във външните дела, каквато би водила една традиционна републиканска администрация. Той решително се отдалечава от плахия си предшественик в това отношение. И обратно на заканите от кампанията се оказва проектиран глобално още в първите 100 дни. Можем да предположим, че това е политика на международно ангажиране, която Конгресът, доминиран от републиканците, би водил и без самият Тръмп да е президент.


В заключение може да се каже, че засега "експериментът Тръмп", който САЩ си позволиха да направят с политическата си система, действа като мащабен стрес-тест за институциите. Той показва, че при определени нива на стабилност на институционалната мрежа, кой е най-могъщият човек на Земята може и да няма значението, което популярно съпровожда драматичния израз.


Това състояние на нещата устройва Тръмп. Първите 100 дни показват, че той не се интересува от управлението на федерацията в прекия смисъл. Изглежда, че няма да излезе от кампанията по избирането си и ще се вълнува повече от своята популярност и от лоялността на вътрешния кръг лица.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Тя се води от Стефан Попов от "РискМонитор".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ще се научи Тръмпи. Малко ги бъркаше нещата в началото. Още има да се учи, ама бързо схваща

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Каун влезе в президентството каун ще излезе.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2261 Весело

  Той категорично измести Путин от ролята на непредсказуем авантюрист."Това най много дразни Владко и мозъчния тръст Решетников.

 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Ще се научи Тръмпи. Малко ги бъркаше нещата в началото. Още има да се учи, ама бързо схваща
  —цитат от коментар 1 на oporna_to4ka


  Пределно ясно е, че Сенатът чрез екипът му (след като беше почистен санитарно) управлява. Тръмпи е формална фигура

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  В РИСИ допускат една огромна грешка - Мислят си че САЩ е като България.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":В РИСИ допускат една огромна грешка - Мислят си че САЩ е като България.
  —цитат от коментар 5 на oporna_to4ka


  Самото риси е една голяма грешка. В смисъл, че инструменти измислиха, но не знаят как да ги използват за да получат резултат

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Тръмп малко бавно схваща, но засега има шанс да се научи. Иначе може и да не изкара пълен мандат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 8. 8 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отдела спите!! Т'ва пък да няма един гибрид да зашари из форума дяволии никога не е било!! Ще се наказваме!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 9. 9 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Много наивно от страна на Тръмп да мисли че управлението на страната е като управление на фирма . Взаимната обвързаност на властите правят президентската им система уникална и едноличният му подход му гарантира провал , и резултатът ще бъде или непълен мандат , или най-много един

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Мнозинството от анализаторите забравят факта, че Тръмп е бизнесмен и то успешен. Той преговаея все едно, че готви бизнес-начинание, това обърква "политиците" и анализаторите им. Гивкавостта и промяна на стратегията при промяна на обстоятелствата са по-важни в преговорите за бизнесмена от "праволилнейността". Бързата рекция е по-важна от казаното преди време...
  За сега се вижда, че подходът му във външната политика работи. Във вътрешната ще видим скоро...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на block
  block
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":


  Мнозинството от анализаторите забравят факта, че Тръмп е бизнесмен и то успешен. Той преговаея все едно, че готви бизнес-начинание, това обърква "политиците" и анализаторите им. Гивкавостта и промяна на стратегията при промяна на обстоятелствата са по-важни в преговорите за бизнесмена от "праволилнейността". Бързата рекция е по-важна от казаното преди време...За сега се вижда, че подходът му във външната политика работи. Във вътрешната ще видим скоро...
  —цитат от коментар 10 на Nil satis nisi optimum


  тоест, може да лъже и да маже? ако го направи бързо - "Бързата реакция е по важна от казаното преди време..."
  тръмп най добре да го импийчнат преди да е направил още куп глупости, или да му сложат оглавник а конгреса, сената и администрацията да почистят назначенията му и да управляват.

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Весело

  До коментар [#11] от "blockblock":

  Казал съм го ясно: "Гивкавостта и промяна на стратегията при промяна на обстоятелствата..."
  Кое не раздра, че да ти го обясня по-бявно?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Неутрално

  Америка е утвърдена демокрация със силни и работещи институции, нямащи нищо общо със самодържавието от руско-азиатски тип, така че системата е проектирана да издържи дори такова нестандартно явление, като сегашния обитател на бялата къща.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++ Датс райт мен. От ме шашавиш с това незнайко?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ""При Тръмп обаче бруталните маниери надхвърлят всичко, което американците са видели досега.""

  Точно това импонира на нашенските новодесни националисти и привърженици на болшевишката популистка демагогия.

 16. 16 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2337 Весело

  До коментар [#4] от "stanislavdi":

  Това напълво устройва Пол Райън и Мич. Ако Обама беше издал еднолична заповед за атака срещу Сирия, вече 5 комисии щяха да разследват неправомерните му действия. Да не говорим пък ако бе купил хотел до Белия дом - Ханити и Бил О'Райли щяха да мрънкат че това било корупция...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Още една-две военни операции на САЩ и всички гафове на президента ще бъдат забравени

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  Преди седмица писах, че или Дръмбо има steep learning curve, или е поставен под карантина (регентски съвет).

  Всички завои, които направи във външната си политика, ме устройват - от We need NATO през We want a strong EU, та до rapprochement-а с Китай.

  Америка и Китай са двете най-силни икономики и се нуждаят една от друга. На Русия засега се отрежда ролята на суровинен придатък по цени, които Големите определят.

  Както вика сержант Велков - ГОЛЕМИТЕ СЕ РАЗБРАХА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2174 Весело

  Нещо взехме да сменяме тона на "анализите" за Тръмп. Като направи година вече ще го хвалят...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на Eд
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тюфлекчия":

  Можем да се хванем на бас, че не си прочел статията.

 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  А бе кажи му "Тръмп" и не го обиждай повече. Ето днес пак размаха пръст на Канада, която уж печелела на гърба на горките САЩ в двустранната търговия, та иска нови мита да въвежда.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2337 Весело

  Нещо взехме да сменяме тона на "анализите" за Тръмп. Като направи година вече ще го хвалят...
  —цитат от коментар 19 на Тюфлекчия


  Гладна кокошка просо сънува. Ако Тръмп се промени, няма проблем и анализите да се сменят. За момента - много малко в положителна насока: изгони Флин и КТ, двама конспиратори, които са негодни по въпроси за националната сигурност. Ако изрита и Банън, ще е добър ход.
  В същото време кьорфишеците за "стената" и "Обамакеър" изгърмяха, а толкова ги чакахте. А, да не забравим и вкарването на Клинтън в затвора.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  100 дни Тръмп - 100 дни турболиберална мъка.

  И 100 дни забавление за нормалните хора.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Весело

  Точен анализ на автора. Поздравления.
  Дръмби, ако изкара мандата, няма да излезе нито за секунда от предизборната кампания.
  Важните неща, особено във външната политика, се вършат от други хора, Дръмби само кима с оранжевия перчем, щото иначе - the heat is on the corner.
  От цялата работа мен най-много ме кефи воя на москалята след бруталното ракетно унижение в Сирия бляяяят.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 25. 25 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Весело

  Цунами. Успех занапред :-)

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "ще се вълнува повече от своята популярност"
  Това не ви ли звучи познато?

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3489 Неутрално

  До коментар [#24] от "меншевик":

  "Важните неща, особено във външната политика, се вършат от други хора..."

  И слава Богу.

  Откакто Помпео стана директор на ЦРУ, МакМастър - съветник по НС, Коутс пое Нашънъл Интерлиджънс, и особено откакто Мад Дог оглави Пентагона, аз съм спокоен, че повече шампанско в Кремъл няма да се пие.

  Освен по траурен повод... ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  Тръмп не може да излезе от начина си на работа като мениджър на семейна фирма. Такива са и целите и резултатите му. Там където резултатът излиза извън решенията в семейството, се проваля шумно (фалира), там където нещата остават в семейството, не се знае :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++! И аз мисля, че ще го вкарат в правия път. Ако пък не, ще го махнат и то много лесно.

 30. 30 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Тръмп е следен и управляван от консервативните кръгове на САЩ. Няма голяма свобода на действие, горкият. Ще му назначат правилните съветници, а основните насоки на клановете съвпадат с идеите на Тръмп. Иначе анализът е доста изкривен. Тръмп има други дефекти в мисленето, но това го казва филма за Тръмп, а тук нкой не го е гледал.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 31. 31 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Според мен авторът е позакъснял - подобни глупости пишеха Амриканските медии по време на изборите. Освен това, аз съм на мнение, че авторъ е абсолютно некомпетентен, а и не е "в час". Може би има нужда и от медецинска (психиатър, психолог?) помощ, но аз пък не съм компетентен в това направление.

  Пак според мен, най-доброто място да се проследи какво точно става е на сайта Rassmussen Reports. Те като че ли бяха, и си остават, единствените които правилно анализират и прогнозират обстоятелствата свързани с Тръмп.

  Писанията на автора на статията ми напомнят социалистическата преса примерно в епохата на Рейгън

 32. 32 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Той показва, че при определени нива на стабилност на институционалната мрежа, кой е най-могъщият човек на Земята може и да няма значението, което популярно съпровожда драматичния израз."
  Освен това той смени и Банан. Освен това базработицата пада. Освен това нелегалните по границата намаляха, освен това подгони престъпността и т.н.
  Как може човек да мисли че разбира нещата на другият край на света.
  Нахалството и самомнението е дълбоко вкоренено в ограничените хора.
  Оставете Щатите на американците, те не могат да оставят пяната на левичарската безотговорнот да разруши страната им. както става с България вече 70 години. Експериментът с Обама е достатъчен - днес всички се подиграват със Щатите, но сучат пари от тях.


 33. 33 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Извинявам се за правописните грешки по-горе - авторъТ и медИцинска

 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1754 Весело

  Освен насмешка, бай Стефан-Отвореното вече буди и съжаление.

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  До коментар [#34] от "Lemmy":
  За съжаление си прав.
  Не бих се нарекъл тръмпофен, но написаното няма нищо общо с анализ от каквото и да е естество, освен споменатата методика в началото, която е интересна за мен.
  Със сигурност е ходил Стефан на уоркшопи някъде да ги учи тия неща, но явно капацитет не му достига.
  Жалко е, че това са хората на Сорос (когото уважавам много заради идеите му) по нашите места.

 36. 36 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  И по моя скромен принос към впечатленията ми от 100-те дни (по методиката):
  - ЛИЧЕН СТИЛ. Интересен досега. Положителното е, че осъзнава че службата му е ежедневни предизвикателства все едно е в постоянна предизборна борба. Негативно (за мен) че харчи повече от нормалното да си ходи през уикенда до Флорида.
  - ФОРМИРАНЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА. Положително - показа, че умее да дава "заден" навреме при несполучливи назначения, което е полезно. Очевидно осъзнава, че воже да греши, и бързо осъзнава грешките си, а това е ценно. Нашите политичари има тепърва да се учат, че няма вечни бонзи в долните нива. Покрай последния случай с Гергов Нинова отигра топката добре и ББ се включи с малко закъснение. Негативно - ако продължи с грешките в един момент може да увисне. Трябва да докаже, че се учи и трупа опит в движение.
  - ОТНОШЕНИЕ С КОНГРЕСА. Сложни. Положително - и така трябва да бъде според демократичните процедури. Лобистите с кофите с грес са объркани, а това е добре. Трябва да се потрудят повече, за да убедят не само конгресмените, но и президента и обществото защо еди кой си закон трябва да мине точно сега. Негативно-рискува импийчмент, ако загуби баланса в играта.
  - ВЪНШНА ПОЛИТИКА. В тази област му е най-големия успех за 100 дена. 50 ракети, произведени преди 25г и една бомба внесоха достатъчно респект на глобалния дансинг. И това подкрепено с 50млрд увеличение на военния бюджет. Кой може да си го позволи на тия времена? Негативно - да внимава с бюрократизирания ВПК. На зелените чорапи навсякъде по света все парите не им стигат, а ги харчат за глупости. Иначе активната глобална външна политика в момента се нуждае от респект на масата на преговорите, за да не заспи като по времето на Обама, докато мишоците играят казачок по опашката на котката.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4041 Неутрално

  секи 4ти км

  Как да е популярна... Стена?

  Founding Fathers са монтирали Статуя на Свободата.
  Статуи, а не стени, чакат всички ширини.

  Статуя на всяка държавна граница (средно по 4.23) на всяка членка на ООН.

  Ще рече, 2 Статуи на Свободата на всяка междудържавна граница.
  С "Hi" привестващи мигранта... тук ли/там да избере.

  "Изграждането на стена между САЩ и Мексико се оказва непопулярна
  дори сред републиканците в Конгреса и най-вероятно ще отпадне.

  Агресивните декрети срещу имигрантите бяха на два пъти отменени от американски съдилища и са най-драстичният провал на президентско законодателство."

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "По изчисления на някои тинк танкове той е успял да изпълни седем намерения и се е провалил в шейсет и четири"
  За разлика от нашите мошеници, които имаха като начало само едно намерение, да направят минималната пенсия 300 лева, но от това нищо не излезе. И то благодарение на Боко, който даже не си прави труда да обещава, защото знае, че мандадът му е в кърпа вързан, независимо как ощетява матряла.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Много обичам да чета пасквилите на ограничените хора. За останалите ще кажа да погледнат пазарите. Парите най-добре от всичко показват за какво иде реч. Там оценката е безпогрешна. Пък либералните недоносчета да си драскат каквото искат.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 41. 41 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#39] от "voxy":

  И точно тоя образ е избран от редакцията да забавлява публиката с многопосочни и силно изкълчени сентенции. Последните би трябвало да отразяват някакво мислене, но то, в обстановката на кварталната кръчма, предпочита да стимулира негативните емоции на публиката. Както казват брадатковците "Иш Аллах"!

 42. 42 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#40] от "Македонски ☦":

  Какви пет лева, каква дамаджана, коя ходова част? Тоя "афтор", не познавайки американската действителност и практика теоретизира примитивно или по-скоро фантазно. Очаквах сериозен анализ, а се оказа съвкупност от навехнати мисли!

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Любопитно

  Този РискМонитор са ми тотално неизвестни. Като се има предвид традиционната гей-коректно-утралиберал-демократска ориентация на Дневник предполагам какви ще са те. Но все пак от чисто любопитство и за да знам какъв коефициент да слагам на анализите им, победа за кого предвиждаха те на изборите?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 45. 45 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  защо българските анализатори анализират тръмп, а не радев? достатъчно оригинални виждания има за американския президент, за да чета поредната бг гледна точка. виж, да говорим за нашия си президент, нещо много не ни се удава.

 46. 46 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 821 Весело

  Ех, как всички ги разбирате нащата, бреййй. Тоя глупав Тръмп, вместо да се порови във форума на дневник и да си подбере екип от специалисти-разбирачи начело с дрогара попов, зел та нищо не направил за 100 дни. Срамота г-жа Петрова, срамота...

 47. 47 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 299 Неутрално

  "Тръмп категорично измести Путин от ролята на непредсказуем авантюрист ". Съвсем точно. Но когато броят на непредсказуемите авантюристи в международната политика расте, намаляват шансовете за оцеляване на планетата !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK