Пътят към Ада - за Скопие е може би късно, за София - не

В петък протестиралите пред парламента в четвъртък привърженици на Никола Груевски се преместиха пред информационното бюро на ЕС в Скопие.

© Reuters

В петък протестиралите пред парламента в четвъртък привърженици на Никола Груевски се преместиха пред информационното бюро на ЕС в Скопие.Как Вардарска Македония стигна до ръба на гражданска война? И защо през предишната криза през 2001г. етническите македонски (в текста използвам тяхното самоопределение, без исторически коментар) партии бяха на една позиция, а българската държава успя ефективно да се намеси и да защити мира на Балканите? А днес самите македонци са разделени, а ние не можем да намерим естествен съюзник и се задоволяваме с шаблонни призиви за умиротворение? Има ли перспектива за устойчиво помирение в Македония или случващото се там е знак за дестабилизация на целия ни регион?


Отговорът е в модела на развитие в периода 2001-2015г., довел нещата дотук.

Всяко общество, а особено етнически и верски разделеното, се управлява чрез сложни преговори, компромиси и обществени коалиции, обикновено отразяващи се в коалиционно партийно управление. Този модел е имплицитно заложен в Конституцията на всяка парламентарна република, а в Македония - изрично записан в Охридските споразумения.


Демокрацията е преди всичко инструмент за осигуряване на обществения мир и избягване на граждански конфликти. Тя е път за преодоляване на различията по пътя на компромиса, с участието на легитимни представители на всички обществени групи и интереси. Никой не може да наложи едно към едно своята визия за обществения интерес. А парламентът е теренът на компромиса между различните визии - до постигане на решение, което със сигурност не е идеално, но е приемливо за всеки член на обществото, поне до степен да не се хваща за пищова.


Но демокрацията нерядко се проваля в тази своя задача. И днешна Македония е типичен пример за такъв провал.

Как се провалят демокрациите?

1. На първо място, когато демократичните партии се превърнат в основен работодател в държавата. Когато партийната принадлежност е основен фактор за назначение или уволнение, победата или загубата на изборите се превръщат от борба на идеи и визия за обществения интерес в борба за хляба на отделни семейства. По идеите за развитие на нацията може да има и преговори, и компромис. Когато политическата борба е битка за хляба на семейството ти, много място за компромис няма. Партиите се превръщат в кланове, обединени за осигуряване на препитание с обществени средства, които водят - буквално - борба на живот и смърт.
Македония на Груевски е класически пример за подобно развитие. През десетилетието на пълна доминация на Груевски, ВМРО-ДПМНЕ и котерията на Ахмети бяха почти единствен работодател съответно - в етнически македонски и албански региони на страната.


2. На второ място - когато корупцията, злоупотребата с публични средства, се превърне в основен двигател на икономиката. В провалената демокрация, основният източник на благосъстояние е държавният бюджет и контролираните от властта бизнеси, в т.ч. характерните "бизнеси на службите" - трафик, контрабанда, проституция, наркотици


Пътят към забогатяването минава през спечелване на изборите. Пътят към фалита и бедността - през тяхната загуба. Естествено, това се отразява пряко съвсем не само на собственика на бизнеса, но и на десетки подизпълнители, стотици свързани лица, хиляди работници. Изборният резултат се превръща не в залог за определени политики, по които може да се постигне компромис, а в залог за милиарди евро печалби и десетки хиляди лични съдби. Няма място за компромис - има обаче много място за натиск и контролиран вот, за харчене на десетки милиони в името на печалби от милиарди, за злоупотреба с властта.


Македония на режима на Груевски доведе държавно-партийния контрол върху икономиката и службите до непозната в европейски условия крайност. За всички - от личния семейно-партиен антураж на лидера, през партийната върхушка, до редовите функцинери на ВМРО, властта се превърна в залог за икономическо оцеляване. И обратно - за опозицията, достигането до загубените лостове на властта - единствен вариант за просперитет и реванш.


3. На трето място - когато медиите престанат да бъдат територия на публичен сблъсък на идеи и се превърнат в говорители на властта и икономическите интереси. В демокрацията, медиите са естествен коректив на властта и отдушник на настроенията, които са недоволни от постигнатите обществени компромиси. Невъзможността за изразяване на опозиционно настроение през медиите, създава силна мотивация за нелегитимни, недемократични и дори не мирни средства за представяне на малциствените позиции.
В Скопие, медийният плурализъм отдавна не съществува, "семейството" на Груевски използва всички познати методи за превземане и контрол на обществените и частни медии.

4. Last not least - прякото влияние на чужди геополитически интереси във вътрешната политика. Свободното общество винаги - по естествен път - се стреми към мира и съответно - към компромиса. Чуждите интереси обаче не държат на мира в държавите-пионки. Често дори интересът е обратен - локалните конфликти са метод за налагане на интереси в геополитическите сблъсъци.


В случая с Вардарска Македония, чуждите влияния са доведени до крайност - от локалните намеси на сръбските и албански служби и политики, през неуместната и неумела политика на България и Гърция, до практически пряката намеса на Турция и Русия и косвена - на САЩ. Не бива да се пропуска и трайната и катастрофална за страната подкрепа, която Европа през ЕНП даваше повече от десет години на режима на Груевски


Мога да изреждам още - но тези четири фактора в комбинация (дори всеки три от тях) са достатъчни, за да направят демократичния процес неефективен, а демократичната култура на компромиса - невъзможна в едно общество. Мирът в провалената демокрация може да бъде опазен само само по два начина - чрез диктатура, която да наложи интереса на един клан над другите (подобно на Централна Азия, Русия, Ирак, Сирия, вече и Турция) или чрез сговаряне на икономически и етнически кланове за сметка на населението (характерно за Балканите, Украйна, Молдова, големи части от Латинска Америка). И двата модела, с изчерпването си, завършват с гражданска война - кланова, етническа, религиозна или комбинации от трите. И ако доскоро примерите бяха предимно от изостаналите постколониални общества на Африка, то сега актуалният пример е касапницата в Близкия изток, настъпваща през Турция към Балканите.

Основна характеристика на конфликта в Македония е крайното ниво на обществена нетърпимост към икономическия режим на Груевски съчетано с изчерпването на олигархичния му сговор с албанския му аналог - ДСИ на Ахмети. Затова и днешният конфликт няма изразен етнически характер, както през 2001г. "Албанската платформа" е само елемент от кризата. Другият, по-важен елемент, е пълното разделение на етническите македонци по оста "за" и "против" режима на Груевски, което е непреодолимо.

Затова и няма лесно решение - защитата на териториалната цялост на Македония (и съответно - умерената подкрепа за мнозинството) през 2001 беше очевидната политика и на България, и на ЕС. Днес очевидна политика и очевидно решение няма.

Или има, но то е дългосрочно и трудно - налагане на върховенство на закона, отхвърляне на модела на партийни назначения, преодоляване на най-тежките форми на политическа корупция, осигуряване на медийна свобода. И разбира се - пълен отказ от страна на ЕНП и ПЕС на подкрепа на котериите на Груевски и Заев до постигане на минимални гаранции за демократичност и почтеност на политическия процес. В днешния ден, това звучи утопично. Но всяка международна политика за помирение и подкрепа на временна власт в Скопие трябва да минава през натиск за ангажименти в тази сфера.

За съжаление, България не може да бъде силен фактор в този процес. Защото е лош пример във всички тези сфери. Не ме разбирайте погрешно - не правя пряк паралел между режимите на Груевски и Борисов. Нашата версия е много по-мека, но рисковете са същите - Груевски и ВМРО са крайност, неосъществена мечта на Бойко и ГЕРБ.


Това, което казвам, е че корупцията, партизираната администрация и зависимите медии правят България геополитически слаба и създават дългосрочен риск за мира в нашето общество. За Скопие е може би късно. За София - не.


Текстът е от личния блог на Радан Кънев "Записки на реформиста", в който той изрично посочва, че написаното не е от позицията му на председател на партия Демократи за силна България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Разлика с България не виждам.Всичко съвпада-и корупцията от двата етноса-български и турски,съответно македонски и албански,и това,че партиите назначават техни хора на държавни постове в администрацията.Единствената разлика е че българските турци са кротки хора,а албанците са готови винаги да се сбият.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#1] от "mushashi":

  Ми то разлика няма. Единствено, че при тях албанците са повече и това прави резултатите от крадливата им некадърна политика по-страшни. Ако при нас малцинствата бяха по-големи щеше да е същото, че и по-зле.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  прякото влияние на чужди геополитически интереси във вътрешната политика.
  ---
  Да, и въпроса е каква е българската позиция, ако въобще има такава?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  За съжаление голяма разлика между нас и Македония няма. Тук има повече еврофондове за крадене, но това в дългосрочен план е дори по-лошо. Ако някой си мисли, че у нас всичко е стабиУно може да остане много неприятно изненадан.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  Голямата разлика е,че българските граждани/не само българи,но и турци/ напускат страната и отиват да работят в по-богати държави.Емигрират основно млади хора,които потенциално биха се възпротивили на властта.Гражданите на Македония нямат тази възможност и си стоят в държавата.Което създава и взривоопасна ситуация.Плюс войственият манталитет на македонците и още по-войнственият на албанците.

 6. 6 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пешката":

  България нямаше позиция към Македония прекалено много години, че да има някакъв полезен ход сега. Простотиите на разни ченгета като Божо Димитров и Каракачанов не се броят за позиция.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Как да няма етнически характер като цялата пропаганда на Груевските вмро-шките антички е насочена срещу албанците? Не знам дали си дават сметка, че рискуват да се докарат до гражданска или за власт са готови на всичко. А пламне ли Мъкадония, вероятно ще повлече Косово, оттам Сърбия, република Српска и Босна и западните балкани ойдоха в пламъци, това като най-лош сценарий. Или който трябва да набие малко акъл в главите на видиотените антички и да се кротнат нещата.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  "когато медиите престанат да бъдат територия на публичен сблъсък на идеи и се превърнат в говорители на властта и икономическите интереси" - а, както е известно, по света и у нас, България е особен паралел - нито Ориент, нито Европа. И много меко, всяка БГ партия държи да запази държавата на това място, чрез всички изредени в статията средства, което естествено втвърдява все повече, всички изброени субекти, което рано или късно ще доведе до сблъсък. Лошото е, че няма БГ политици, които да реализират трезвите идеи, защото все се оказват на някое кафе рандеву. Лошото е, че държат само портрет на Левски зад гърба си, а това, което той е провидял и завещал дори и не разбират. България е прекрасна страна, а около нас най-разбираем е езикът на "македонците"...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Хах, то ДПС-то и Атака-та няма да са сами! ДСБ-то са другите "пазители" на етническия мир! Само дето едните са в парламента, а другите не. Явно само с празнословие не става - трябва и нещо от реалния свят.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#1] от "mushashi":

  Има разлика не само в степента на развитие, както казва авторът, но и в историческите корени на проблема. България е страна с естествена национална история, минаваща през създаването на българската нация през националното възраждане - 1762 - 1878. Последва развитието на модерната държавност - с всичките ù печалби, загуби и дори трагедии.
  Македония от своя страна е фикция родена от неуспехите на нашата национална политика и от силовите игри на Великите Сили в района още от последния етап на нашето национално възраждане. Последният удар е наложената от Сталин на Гошо Тарабата "македонска нация"през 1947. В момента са нация без история, което пък се допълва с много комплекси и измишльотини за миналото.
  Турците са имперска нация. Преживяват различна от нашата национална еволюция, но тя е също толкова естествена ие довела от средновековната Империя до съвремената Турция. Пак с доста катаклизми.
  Албанците са народ, преживял подобно на нашето възраждане, довел също през успехи и катастрофи до съвременната албанска държава. Но имат много по-последователна и логична политика спрямо националните си малцинства извън територията на страната.
  Комбинациите от народи в двете страни дават различни резултати, както и да го гледаме.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "PavelCZ":

  Наскоро говорих с един българин от областта Гора в Косово.И научих,че по време на войната в Югославия българите били нападнати от албанците,въпреки че са мюсюлмани.И че нямали проблеми със сърбите.Даже каза,че много горани работят в Белград както и самият той.Така че нещата на Балканите са много,много сложни.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  "За Скопие е може би късно. За София - не."
  Дано да не е. Но както е тръгнало , няма да усетим , кога ще стане.

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Това не е стила на Радан. Напомня ми за един лаборант. Но пък някак е успял пак и за кой ли път да сътвори пропаганден бисер от рода на:
  " Не ме разбирайте погрешно - не правя пряк паралел между режимите на Груевски и Борисов. Нашата версия е много по-мека, но рисковете са същите - Груевски и ВМРО са крайност, неосъществена мечта на Бойко и ГЕРБ. "
  Аналогията с 2001 г. е неуместна. Защото сега иде реч за предотвратяването на присъединяването на Македония към ЕС. Ей затова НЯКОЙ разбуни кошера там. Аз се сещам за един, дето има полза от хаос на Балканите..и не само.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Само да попитам: Радан, след като това си писание не го публикува в качеството си на политик и лидер на ДСБ, като какъв го публикува и защо трябва да го четем в Дневник? Политолог, социолог, дипломат, експерт по сигурност; какъв е Радан, освен адвокат и бивш шеф на младежкото БЧК? Ако е прост редови гражданин, защо точно него са препечатали, а не текст на Тинка Маргаритова например?
  Не казвам, че голяма част от анализа не е верен, но толкова - голяма част, не целият!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 348 Весело

  До коментар [#3] от "Пешката":

  "Призовал съм ги като приятели и колеги, като хора, с които се познаваме отдавна, да загърбят чувствта си един към друг и да отидат да направят така, че да успокоят Македония..."

  Ако на това махлянско говорене му се казва държавна отговорна позиция, значи имаме.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Радан е позамазал последният фактор. Евентуално от желание да бъде евро-коректен макар че основните си критики нанася към ЕНП. Стиска го там чепика, нали ЕНП подкрепят ББ а не него.

  Но така Радан и почти напълно премълчава ролята на Русия. А тя въобще не липсва, давал съм тук линк за Балканската стратегия на Русия която предвижда изграждането на пояс на влиянието и започващ от Молдова през нас та чак до Адриатика. И впрочем тя се и изпълнява, помните опита за преврат в Черна гора.

  И естествено в противовес на Русия се появява Америка. И отново традиционно залага на исляма като съюзник, съвсем лекомислено подценявайки какви неприятности ще има с такъв съюзник. Така че ето един МНОГО сериозен аспект на ситуацията в Македония, Русия срещу Америка... отново.

  Като знаем, че и създаването на самата Македония е един изкуствен геополитически руски проект то обяснението на днешните проблеми е лесно. И за съжаление прогнозата не е оптимистична, твърде несъвместими са двата елемента на този геополитически проект.

  Корупцията и т.н. са допълнителни елементи но не основното. В етнически монолитна държава те се решават с избори и смяна на правителството, в по-тежки случаи с бунт. В мулти етническа държава се минава към значително по-кървав вариант, гражданска война.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5974 Неутрално

  Колкото и да ги обезбългаряват, колкото и да се изкарват преки потомци на Александър, ганьовщината там си е 100%.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Наремето Желъо пръв призна Македония като държава, което беше голяма грешка, защото това е псеводържава. Там битуват две общности с различно веоизповедание и говорещи на различни езици, които нямат много общо помежду си. Само въпрос на време е тази държава да се разпадне на съставните си части.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Обичка на ухото за паважните протестъри. С кафе, балончета и вувузели не става. Статукво с меки китки не се събаря.

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Не бива да се пропуска и трайната и катастрофална за страната подкрепа, която Европа през ЕНП даваше повече от десет години на режима на Груевски. И разбира се - пълен отказ от страна на ЕНП и ПЕС на подкрепа на котериите на Груевски и Заев до постигане на минимални гаранции за демократичност и почтеност на политическия процес. В днешния ден, това звучи утопично"
  Рядко смислен анализ. Логически стои много добре построен. Има неща с които не съм съгласен. Картината за Македония от София изглежда обективна и точна. За София от София не изглежда така. Възможността на София да се "изхранва" от различен слугинаж около властта ( обикновено за неща свързани с границата на закона или извън него) , за България на изглежда така. Кръгът на "доволните" е твърде малък. До 90% от публичният ресурс за строителство и услуги са в ръцете на софийски изпълнители. Печелившите са 3-5 души за област, останалите минават със заплати и заплахи че могат и да бъдат уволнени ...ако . Има все още бизнес....произвеждаш нещо. Едри земеделски производители около 100 , и два пъти повече фирми с производство. И едните , и другите си плащат "данък спокойствие" извън общите правила. Та за областен град, ако много се напрегна, така наречената средна класа е рамките на 1500 -3000. Това са сметки за област от първата шестица. Следователно средната класа е около 1%. Останалите не са в състояние да купят жилище , всъщност могат срещу 20 годишен заем и при двама работещи . Извън София България изглежда също провалена. Къде да виждаш "бъдеще", ако две мафиотски политически структури са членове на Европейски политически структури. За България е наложено повсеместно "шопското правило", ако не вземаш когато си горе - значи си балък. Хората не вписващи се в тази логика, трябва да напуснат и потърсят по хармонична среда. Ако едната Българска държава е провалена в много сложна среда ( малък държавен опит, липса на ясна историческа идентичност и тн) България е класически пример на провалена Европейска страна.

 21. 21 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  С ПРОСТИ "македонци" не се занимавайте. Господ да им помага!

 22. 22 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  С ПРОСТИ "македонци" не се занимавайте. Господ да им помага!

 23. 23 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Цървули, и непочтенни.

 24. 24 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Малък народ, само от тъпунгери.

 25. 25 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Една пее в шоуто на Слави цялата издрана в татуировки. Ами то е грозотия само тя не го вижда, а ВОЖДА се прави, че е голяма красота. На него толкова му е акълят. Ние сме се борили за таз Македония- те не отбират- прост "народ". Оставяйте ги да си трошат главите. Има много ги лъжат. Не си струва за се занимаваме стях. Всичките ми контакти са голямо разочарование.

 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Не лош опит за анализ, но малко пристрастен, в частта си за "София". Ревност, подозирам, някаква, към Борисов. Завист, към Големия, макар и "Прост", по негови думи, Държавник, Дипломат и Управленец! Който, за трети пореден мандат, макар и непълни два, застава на "кормилото", а дали не е по-вярно "кЪрмилото", на държавата.
  Някои, тук, подозират намеса на един "лаборант"! Аз си мисля, че всеки има право и възможност, през целият си живот, да се учи! Гл. Прокурор и камарилата му, от Вишински, ББ от ТЖ, защо пък Радан К. Да не се учи от Иван К?!

 27. 27 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Както сами виждате македонските социалисти са заедно с албанците, както нашите социалисти са заедно с ДПС.
  Слугите на Русия не спят и работят усърдно срещу народите и държавите си.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Гневно

  Радан хубаво дава съвети на управленците как да управляват, но трябва да дава съвети и на опозицията как да прави политика

  подпис
 29. 29 Профил на vallie
  vallie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не се заблуждаваме. Сегашните събития в Македония са в резултат на твърдия отказ на Груевски да смени името на страната и така да влезе в евроатлантическите структури. Ако го беше направил не 10 , а 30години щеше да управлява.

 30. 30 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Точен анализ, малко в стил "Казвам ти дъще, сещай не снахо". За съжаление българската опозииция не я разбира тази работа с компромисите. Затова Радан остана самотен и затова ще си стоим извън парламента.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Наремето Желъо пръв призна Македония като държава, което беше голяма грешка, защото това е псеводържава. Там битуват две общности с различно веоизповедание и говорещи на различни езици, които нямат много общо помежду си. Само въпрос на време е тази държава да се разпадне на съставните си части.
  —цитат от коментар 18 на proza


  Няма ли да ти уври най - после главата на тебе и на други като теб че признаването на Македония - първи, беше блестящ външно политически ход на България ( може би най - добрия за целия 20 век.
  Къде беше дотогава Македония - при сърбите. Какво искахме ние - да бъде наша. Само че това вече беше кауза пердута - следователно ние имахме интерес от откъсването на Македония от сърбите ( след като не е наша поне да бъде ничия ). Това отслабва Сърбия но от Македония не става нещо силно и опасно за нас. Естествената външна политика на всяка уважаваща себе си държава е при възможност да не позволява на своите съседи да стават по силни от нея . Имам предвид във военно отношение не в смисъл на социален просперитет. ( идеалното е да имаме за съседи държави като Люксембург, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино , но за съжаление това далеч не е така ) .
  С признаването на Македония ( много важно - първи ) ние си преследвахме нашите стратегическа цел - от една превъзхождаща ни регионална сила се създадоха две. С едната вече имаме паритет във военно отношение а другите - виждаш как се молят за наши паспорти.
  Така че се успокой - ако тогава се бяхме забавили в признаването винаги щяха да ни го напомнят, а сега пред нас не смеят и да повдигнат въпроса за " геройчната" си македонска независимост защото е пряко свързана с България.

 32. 32 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В парламента заседаваха самозванци, които искаха да изършат незаконно завземане на властта от партията спечелила изборите .

  Запада подкрепя албанците и бившите комунисти сърбомани, а Русия подкрепя "античките" от ВМРО.....

  "Студената война" в своя класически вариант !

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Как да няма етнически характер като цялата пропаганда на Груевските вмро-шките антички е насочена срещу албанците?"
  А какво да кажем за новоизбрания председател на парламента, който се обръща към депутатите на чист албански език? Това не е ли провокация? Ако излезе сега Местан и започне да плямпа на турски и тук ще стане патаклама, защото никой няма да му даде възможност да се прави на герой. Етническата карта на Балканите винаги е висяла като дамоклев меч над главите ни, но сега вече мюслитата минаха всякакви допустими граници. И то благодарение на либерастите от Запад.

 34. 34 Профил на icc31522103
  icc31522103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "И защо през предишната криза през 2001г. етническите македонски партии бяха на една позиция ..."

  Защото тогава сред тях нямаше американски агенти, служещи на американските геополит. интереси. Зоран Заев е готов за власт да продаде душата си на дявола, да служи на албанската доктрина, налагана от американските му началници. Същите са и родните седераст-грантаджии. Те не се възмутиха че Турция се меси в нашата политика, че иска чрез ДОСТ да наложи за втори официален език турския и задължително изучаване на турски в училищата. При всеко споменаване на турска намеса те истерично питаха "ами руската намеса". За тях говоренето срещу турска намеса било руска пропаганда. За тях всеки патриотичен глас е глас на руски тролове, на руска хибридна война и пропаганда. Американските подлоги са опасни за националната ни сигурност. Те ще федерализират страната ни ако се наложи, ще стигнат дори до там да твърдят че унитарната българска държава е руски проект и обслужва Путин, както сега говорят и за Македония костовистите и соросоидите ... Жалка картинка ...

 35. 35 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Не съм чел статията. Щом прочетох кой е автора реших, че ми е достатъчно.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 36. 36 Профил на turnika50
  turnika50
  Рейтинг: 250 Разстроено

  Много от изброените недъзи за Македония,важат и за България,за съжаление!

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Останалите не са в състояние да купят жилище , всъщност могат срещу 20 годишен заем и при двама работещи.
  —цитат от коментар 20 на dejmos
  Че на Запад това си е нормално. Повечето покупки стават с 20-25 годишна ипотека. По-скоро при нас нещата бяха по-добре най-вече заради 2 фактора:

  - масовото евтино строителство през социализма (т.н. "панелки")
  - масовата емиграция, която опразни жилищния фонд на много места в провинцията

  Та, свиквайте - просто в БГ става като на Запад. И това не е непременно позитивна тенденция. Средният англичанин не може да си купи жилище в Лондон дори и с ипотека. На това му викат "generation rent". Повечето млади англичани зависят от родителите си да им помогнат за вноската за ипотеката.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK