Френска сюита (Бележки по днешните популизми след изборите във Франция)

Макрон

© Benoit Tessier, Reuters

МакронПолитиката е особен народен танц, при който, в зависимост от изборните резултати, довчерашни партньори могат да се разделят безвъзвратно, а доскорошни врагове да се хванат за ръце, изпълнявайки най-сложни стъпки или фигури. Обяснението е винаги едно: така иска "народът".


Какво точно иска "народът", кой "народ", как и от кого го е "поискал", са въпроси, понятни единствено на самоупълномощили се "народосърцеведи", наричани още "популисти" или "национал-популисти". Доколкото само те знаят "за какво" тупти народното сърце.


И още: ясно е, че "народът" винаги знае кое е добро за него (както настояват Слави Трифонов и сценаристи). Затова "народът" не се нуждае нито от представители, нито от експерти. А само от говорители, както гласи един от лозунгите на испанския "Подемос": "Ние имаме вот, но нямаме глас". Затова е налице и популизъм от ляво, и популизъм от дясно. За да може "народът" да избира. Къде ще ходи. А и "народът" не се нуждае от социология: нали сондажите манипулират, а медиите само преповтарят и затвърждават изборните манипулации.
За да стане ясна общата тенденция и преди да преминем към изборите във Франция, показателни за случващото се в Европа, един пример от историята на музиката. През XVI-XVII в. френската инструментална традиция слива в едно четири народни танца и така се ражда сюитата. Френската сюита (от "последователност", "редуване") включва: 1) алеманда (танц за класически двойки – немско влияние); 2) куранта (френско оживление или разбъркване); 3) сарабанда (силно забавяне, използва се при траур и тържествени погребения, испанско влияние); 4) жига (бурен танц, разбъркване, шотландско влияние).


Ала какво ни дава съпоставката между френската барокова сюита и наскоро приключилия първия тур на президентските избори за Елисейския дворец? Поне четири неща.


Първо, виждаме, че класическият двуполюсен политически сблъсък по оста дясно-ляво, рожба на Френската и Американската революция, сякаш остава в миналото. На втория тур на президентските избори във Франция един срещу друг застават Еманюел Макрон и Марин льо Пен – кандидати, които не представляват нито десницата, нито левицата в страната. Сложна за обясняване ситуация, характерна не само за Франция, но и за доста европейски страни, включително и България. Нима ГЕРБ е "дясна", а БСП – "лява" партия? Няма как това да не буди съмнения. А какво остава за "периферията", щом тенденцията извира от самото ядро на Стария континент. Тези дни, пак по повод на изборите за Елисейския дворец, френския писател Марк Дюген писа, че в основата на всичко е "латинската шизофрения", характерна най-вече за страната на галите: желанието постоянно да революционизираш всичко, тайно надявайки се нищо да не се променя. Има над какво да се замислим с оглед на опитите ни на думи "да реформираме реформата" (не само съдебната, а и всички неработещи институции в страната).


Второ, във време на общ спад на доверие към политиците (във Франция, а и другаде), "възбуждението", което предизвикват изборите, е сериозен знак, че политиката се превръща основно в развлечение. Хората се интересуват от "политика", ала като цяло ненавиждат "политиците". Явно такава е човешката природа: встрастяваме се най-силно в онова, което истински ненавиждаме. За да сме по-коректни, е редно да уточним, че хората може би не мразят политиците, просто не им вярват. И най-често гласуват с желанието "да разбъркат" нещата. Пример: вотът за Марин льо Пен във Франция, за Доналд Тръмп в САЩ, а и за Румен Радев в България. Гласуване не с оглед на качествата на съответните кандидати, а за да се предизвика "шум в системата", та ония "там горе", "елитите", да му мислят.


Трето, щом посланието бъде отправено и изборът се формулира, следва стъписване, стрес, траурно мълчание. Търси се изход, въпреки популистката вълна. Понякога това има ефект, друг път – не. Социологическият разрез на резултатите от първия тур на президентските избори във Франция сочи, че половината гласове са дадени за чисто популистки кандидати (Марин льо Пен, Жан-Люк Меланшон), както и че поне 8 от общо 11-те кандидати за Елисейския дворец са се позовавали в предизборните дебати даже не на Маркс, а направо на Ленин. Ако обобщим: виновни за всичко са глобализацията, Германия, банките, финансовите пазари, работодателите и т.н. Реторика и идеология, повече от стъписващи за 2017 г., а не за 1917 г.


Още повече, че истинската изненада на тези избори във Франция е не резултатът на Марин льо Пен (прогнозиран и очакван), а пробивът на крайно левия, троцкистки кандидат Жан-Люк Меланшон, взел близо 20 на сто от гласовете. Като зад това се крие добре премислена идеология – "популизъм на лявото" (както го нарича Шантал Муф, белгийка, известно име в съвременната политическа философия, кръстница на "Подемос" в Испания и идеолог на "Непокорна Франция" на Меланшон). Тезата на Шантал Муф е съвсем ясно очертана в последните й статии и интервюта: "популизмът на лявото" е добър, защото изгражда този "народ", който искаме; а "популизмът на дясното" не е добър, защото не изгражда търсения крайноляв "народ". Отъждествяването на "популизъм" и "демагогия" от всякакви коментатори и анализатори е тежка медийна манипулация, доколкото заклеймяването на популизма било оръжие на защитниците на статуквото, искащи да дисквалифицират онези, които желаят да го разрушат. Затова и деленията между "пролетариат" и "буржоазия" са вече остарели.


Новият "популизъм на лявото" признава само делението между "тези отдолу" и "онези отгоре", между "народ" и "истаблишмънт". В този смисъл Шантал Муф, Меланшон и маса крайнолеви интелектуалци не виждат нищо осъдително в антисистемните партии. Напротив, тезата на Муф е, че "Националният фронт" на Марин льо Пен не трябва да бъде заклеймяван. Ако е "антидемократичен", е трябвало да бъде забранен, а щом не е бил забранен, значи е легитимен и неговите избиратели са социално близки в стремежа си да разрушат системата. Затова и Жан-Люк Меланшон, единствен от изявените френски политици, не дава подкрепа на Еманюел Макрон, за да се спре Марин льо Пен. Защо да го прави, щом враговете са общи: обединена Европа, пазарната икономика, НАТО. А и приятелите са също общи – като Владимир Путин например.


И накрая, стигаме до последното бурно разбъркване в "сюитата", което би трябвало да носи и изход от ситуацията. Шотландско влияние (противоположно на Брекзита).


С макар и малко, на първия тур във Франция поведе Еманюел Макрон, млад и неопитен политик, отстояващ принципите на европейската демокрация. Критичен към Русия, привърженик на силна Европа и на икономическите реформи в страната си. Доколко този прорив ще се превърне в тенденция, предстои да видим на втория тур на френските избори. Тогава, когато участниците от центъра и периферията, понастоящем замръзнали в очакване, ще се пренаредят в единия или другия лагер, преди да се хванат за ръце. И "сюитата" да продължи своя политически ход.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  изненада на тези избори във Франция е не резултатът на Марин льо Пен (прогнозиран и очакван), а пробивът на крайно левия, троцкистки кандидат Жан-Люк Меланшон, взел близо 20 на сто от гласовете. Като зад това се крие добре премислена идеология .....
  =========
  Крие се понеже изборите са мажоритарни.
  Ха да бяха еднократни , как по добре би било !
  Нито 20 те процента на Меланшон , нито мътните сделки между двата избора щяха да са пречки.....
  И стига с тоя популизъм !
  Като хавлия стана вече този термин.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Макар и претенциозен, този анализ е добър. Това превръщане на политиката в шоу, в цирк, само показва, че съвременната демокрация е изчерпана и трябва да се търсят нови форми на управление.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Льо Пен и част от пресата във Франция да говорят,че Макрон се държал надменно към френския народ защото 15 минути след обявяването на резултатите отишъл в заведение с приятели си е чист популизъм.А някои политолози и социолози даже стигат и по далеч - Това,че Макрон отишъл в заведение с приятели след като разбрал резултатите можело да му(изяде главата) на втори тур защото френският народ се почувствал обиден.Това също е популизъм.

 4. 4 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Лесно е за мен да се представя като насилващ другите за тяхно добро,за техните,а не за моите интереси.Освен това твърдя,че наистина зная какво искат те по-добре отколкото самите тях..Веднъж възприел това виждане,аз съм в състояние да пренебрегна действителните желания на хората и обществата,да ги притеснявам,потискам,да ги измъчвам в името и от името на тяхното "истинско"аз."-Исая Бърлин;"Четири есета за свободата"

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Съгласен съм с автора, че хората не обичат политиците и с право. Но хората не обичат и зъболекарите и все пак към политиците и към зъболекарите се отнасят различно. Нека авторът обясни от къде е тази разлика. Аз се досещам само за една разлика. Дори и да мразиш зъболекарите, не рискуваш да си отвориш устата пред бръснаря. Просто е. Устата си е твоя и рискът е само да теб. Но да отмъщаваш на политици е лесно и рискът е за останалите граждани.
  По тази причина заключавам. Протестният вот е проява на егоизъм, страхливост, инфантилност и непочтеност.

  подпис
 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  Насипните размисли в музикални форми не дават никакъв отговор как именно "истаблишмънта" в продължение на десетилетия бавно и полека собственоръчно създаде явления като Льо Пен, Фараж, а напоследък Бърнито и Меланшон. Именно системните политически котерии създадоха популистките движения, базирани на противоречието "ние" и "те". До степен понятието "елити" да се превърне в мръсна дума. Чекаме просветление свише да осени Тонито. Дано, ама надали.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  кво се прайш на ударен?микрона го тупаха по гърба ,яде и пи с представители на тая клика,срещу която уж щял да се бори.всички разбраха чий интереси ше обслужва като стане президентин. ей за туй му казаха че е нагъл и арогантен. плюс това,са мобилизирали цялата ислямска измет във франция да гласува на седми май за него. резаните бургии ако не бяха,оланд нямаше и да помирише президентство.

 8. 8 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "Нима ГЕРБ е "дясна", а БСП – "лява" партия?4

  Мнозинството ги припознава като точно такива. за такива са признати и от съответните политически "семейства".

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  Това превръщане на политиката в шоу, в цирк, само показва, че съвременната демокрация е изчерпана и трябва да се търсят нови форми на управление.
  ========
  Много бързо падна "берлинската стена " на демокрацията !
  Ако консумацията и бе по планирана и пестелива , щеше да има и възпроизведима демокрация . Особенно в последните 10 години , имаше така да се каже състезание , коя демокрация е по ....!.....и накрая всички се умориха.
  Пак я има демокрацията ,но горивото и свърши .
  До коментар [#2] от "lechevalier":

  Bukalemun
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":
  Съгласен съм с автора, че хората не обичат политиците и с право. 
  ===========
  А заобичат ли ги какво .....да не би да е нещо по добро ?
  Тогава почват обвиненията. ...че (те) били популисти или диктатори .....
  Дали е верно или не , на никой не му пука !

  Bukalemun
 11. 11 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Не съм фийонист но той си плати за пълното разминаване на думи и дела. Една нашамаринка която е откровен пудел на психопата, кремълкият гном е предостатъчна за франсета да "нарита" т.н. политическа класа. Като прибавим и клоунът меланщон, Фийон чиято руска връзка мина изцяло на заден план плати за деморализацията на полителита.
  На балотага се противопоставят позитивното срещу отрицанието, интелекта срещу малоумието на всички са маскари. Отчаяният япел на кухата лейка към феновете на старият боен кон жлм да я подкрепят въппреки двусмисленият му апел как да се (не)гласува на 7 май е все едмо нацистки лидер да моли редови комунисти да се отклонят от линията на партията. Но пасаран!
  Макорон-Президент!

 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "сарабанда (силно забавяне, използва се при траур и тържествени погребения, испанско влияние)"

  Интересно е това свързване на сарабандата с погребенията, Тя все пак е танц, а на погребения не се танцува. Всъщност исторически в Испания и Южна Америка сарабандата е била бърз танц с кастанети. Постепенно се забавя до темпото на менуета, а после се превръща в най-бавната, тържествена, лирична и чувствена част от сюитите - в съвременните танци подобна роля има блусът.

  А иначе ако се върнем към френските избори - има един признак, по който платформите на Еманюел Макрон и Марин Льо Пен диаметрално се различават. Това е отношението към Европейския съюз. Всъщност от всичките 11 кандидати на първия тур Макрон е в най-голяма степен проевропейският кандидат. Наскоро дори го запитаха по телевизията - дали така не се отслабва позицията му при евентуални преговори "лице в лице срещу Берлин". И той отговори: "Аз няма да съм лице в лице срещу Берлин, аз ще съм заедно с Берлин". Докато Льо Пен непрекъснато сочи английския пример - което си е малко парадоксално за една силно националистическа платформа като нейната.

 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  ''Meanwhile, Macron is like a conspiracy website’s wet dream. Not only was he groomed by Rothschild bankers, he was also a Bilderberg meeting attendee in 2014. Of course.''
  хахахахаха

  КОЙ е Микрон: http://www.washingtonsblog.com/2017/04/67241.html

 14. 14 Профил на pke481099023
  pke481099023
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#2] от "lechevalier":

  Ленинизмът нещо ново ли е?
  Или може би путинизмът е? - Гювеч от сталинизъм, имперски амбиции, фанфарно "православие" и носталгия към миналото.

  Впрочем в национал-социализма също е имало носталгия към героичното тевтонско минало.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  "Латинската шизофрения" ала-бала, търсене на теле под вола.

  Истината е, че традиционните партии жестоко се ИЗДЪНИХА. Потънаха в корупция, вирнаха високо нос и си помислиха че са незаменими. Че ако не са първите ще са вторите но след това пак ще дойде ред на първите. Че винаги ще са около баницата и народът няма изход защото са само те. Да ама не, хората решиха да ги накажат и да гласуват за други. Да им покажат че имат избор. Да сменят оялата се политическа класа пък ако ще и с цената на турбуленции.

  НИКАК не е случайно, че този процес тече в цяла Европа, просто процеса на подмяна на политическите елити е глобален. И много се лъжат тези, които приемат някои частични победи и удържане на позиции че са спрели този процес. Иде им редът, ако не на тези избори на следващите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Ivan Krastinov
  Ivan Krastinov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "lechevalier":
  А всички т.нар. "алтернативи" са грижливо изтупани от прахта провалили се идеи.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не ви ли писна от тази детинска игра на "леви" и "десни"? На нас да. Но ние си изкарваме хляба със сериозн неща, а не с този евтин цирк. Вас ви питам, жутналята, не ви ли писна? Сигурно е много гадно да упражняваш такава професия и в същото време сиренето да струва пари! Гадна работа, нали?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Не ви ли писна от тази детинска игра на "леви" и "десни"? На нас да. Но ние си изкарваме хляба със сериозн неща, а не с този евтин цирк. Вас ви питам, жутналята, не ви ли писна? Сигурно е много гадно да упражняваш такава професия и в същото време сиренето да струва пари! Гадна работа, нали?
  —цитат от коментар 19 на султана глаушева


  Ами писна ни, затова във Франция гласувахме за Макрон. Впрочем, някоы от публиката тук чел ли е програмата на Макрон? Има 6 точки, и първата (и не случаыно е първа) била "култура и образование". Защото според "неопитния" Макрон, една нация се държи сплотена с култура и демокрация. А как е у нас? Като чуят за култура и хващат за кобура (както казва известният каламбур). Тикви сме избрали, на тикви ще станем.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Само дето си мисля, че тия дето вярват в подмяната на т.нар. елит, ще останат горчиво разочаровани...! Всякакви политически шарлатани и измамници, точно това чакат и преповтарят, като папагали!
  Между другото и тук доста хора не могат да отговорят на въпроса, как милиардера Тръмп, ще се бори със статуквото?! Как ще се бори със системата, дето го е направила милиардер? Как Тръмп, ще се бори с довчерашния елит, като той е част от него?!
  Между другото, ние сме преживяли през 1945-та година, пълна смяна на елита. Къде сме днес, всички виждат и въпреки това, пак плямпат същите глупости за смяна на елита.
  Даже да вземем и Бойко Борисов, дето люто се заканваше за възмездие през 2009-та година...! С кого е прегърнат днес? И как се бори със статуквото, дето от глуповат милиционер го направи охранена мутра...?!
  И да, глупаците дето си мислят, че подмяната на елита ще им реши проблемите и ще им вдигне заплатите, никога няма да свършат...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  Как ще е свършила демокрацията? Напротив! В Турция откриха нов, вълшебен извор на демокрацията...! Всеки дето не му достига, може да отиде и да гребе с пълни шепи!
  И въобще такива, като тебе, защо се тревожите за демокрацията...? Нядявайте забрадките, обувайте шалварките и си стойте в къщи, за да плетете чорапи! Какво сте тръгнали да пишете по теми, дето не ви засягат...?

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#15:"Fred - НИКАК не е случайно, че този процес тече в цяла Европа, просто процеса на подмяна на политическите елити е глобален. [/quote]
  Хилядолетие е стара мечтата на елитите в човешкото общество да останат вечни и ако може да осигурят това за най-близките им по роднинска линия. Изключенията са потвърждение на правилото
  И също така от хилядолетия е доказано, че това няма как да стане в достатъчно дълъг времеви период.
  В този смисъл "подмяната" която наблюдаваме е напълно нормална и би било странно, ако не съществуваше.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  ахахахаха,Микрон заговори ''популистки'':

  Водещият в надпреварата за френски президент Еманюел Макрон каза в интервю за Би Би Си, че ЕС трябва да се реформира или ще се изправи пред перспективата на „Фрекзит“, предава БГНЕС.„Аз съм проевропеец, по време на тези избори непрекъснато съм защитавал европейската идея и европейските политики, защото съм убеден, че те са от изключителното значение за френския народ и за мястото на страната ни в глобализациятан, заяви Макрон, лидер на наскоро създаденото движение “Напред“.
  “Но в същото време трябва да се изправим пред ситуацията, да се вслушаме в нашия народ, и да чуем факта, че те са изключително гневни днес, нетърпеливи и че дисфункцията на ЕС не може повече да продължава. Поради което считам, че моят мандат,в утрешния ден, ще бъде в същото време да реформираме задълбочено Европейския съюз и нашия европейски проект". Макрон добавя, че ако той позволи ЕС да продължи да работи както досега, това ще бъде „предателство“. „А аз не искам да правя това. Защото в утрешния ден ще имаме „Фрекзит“ или отново „Национален фронт“.

  муахахахахаха

 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#2] от "lechevalier":Ленинизмът нещо ново ли е?Или може би путинизмът е? - Гювеч от сталинизъм, имперски амбиции, фанфарно "православие" и носталгия към миналото.Впрочем в национал-социализма също е имало носталгия към героичното тевтонско минало.
  —цитат от коментар 14 на Thrasimedes


  Аз казвам "ново", ти казваш "минало", "носталгия"... Нещо не е наред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK