Македония или ЕС

Македония или ЕС

© ReutersБез ЕС България би била една малко по-голяма Македония. Това вече на всички е ясно. Колективното просветление си пролича по начина, по който всички български политици започнаха да говорят еднозначно про-европейски по темата. Дори НС излезе с консенсусна декларация:


"Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония. В рамките на предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа."


Няма Евразийски съюз, няма чифте патриотизъм, няма нов консерватизъм. Няма борба със Сорос, политическата коректност, либерализма и Ангела Меркел. Няма тиради за "слабия" ЕС и "всесилния" Путин. Няма го даже българското "Тръмп общество" с някой мъдър туит по темата.
Вместо цялата тази интелектуална шлака Народното събрание всъщност стигна по свой, независим път до истината: ЕС е гаранцията за мира в Европа. Без ЕС нещата бързо ще ескалират до конфликти, като първите пушки по традиция ще са при нас на Балканите, а не в Гибралтар или Лотарингия. Но тези "тенденции" неизбежно ще стигнат и до Гибралтар.


Двата пътя напред


"Европа на отечествата" е Европа като една голяма Македония. Европа на Фарадж, Льо Пен и Орбан бързо ще се "македонизира". В тази Европа колкото по-патриоти са едните, толкова повече "предатели" и "врагове" ще са другите. И с вътрешните, и с външните врагове, разбира се, е нужна "твърдост". Първо тази твърдост е вербална и се изразява в "счупването на оковите" на политическата коректност. Което означава, че става позволено да наричаш опонентите си както си искаш, а най-вече да ги клеймиш като нечовеци (хумано-иди, соросо-иди) и най-вече като хомосексуалисти. След добиването на тази интелектуална широта на погледа вече могат да се задействат и агитки, качулки, доброволни отряди, динковци и пр., които да добавят мускул към вербалната реалност. Полита камък и удря някого, "народът" влиза в парламента и пребива опозицията. Следващата стъпка е пукването на някоя пушка.


Насилието, разбира се, е стъпаловиден процес. Той минава през очерняне и гонения на неудобните, затваряне на организации и университети, уволнения на държавни служители и най-накрая – арести. Унгария стигна до опит за затваряне на университети (което все пак няма да се случи, докато страната е в ЕС). Турция измина целия гореописан път и е на ръба на сериозен вътрешен конфликт. Македония е някъде по средата.


Европа на ЕС е единствената алтернатива на всичко това. Четирите свободи, правата на хората, демокрацията, конституционализмът и правовата държава за мнозина "фундаментални" мислители бяха станали "клишета" и "изпразнени от смисъл" понятия. Е, сега тези мислители могат да си отдъхнат – "клишетата" са единственото смислено нещо, което може да гарантира мира.


Истинските клишета, пропагандата и Карл Попър


Въпросните интелектуалци обявиха за белег на особена "дълбочина" на анализа си всяко едно от следните твърдения или негови деривати:


ЕС е слаб и нефункциониращ;
ЕС е беззащитен пред тероризма;
Либерализмът на ЕС води до ислямизация;
ЕС ще падне жертва на миграцията;
Държавите ще са по-добре, ако поемат по свой собствен, "суверенен" път, отколкото ако останат в ЕС;
ЕС уронва националните идентичности;
ЕС е безполезен и даже вреден.


Тези твърдения ще ги намерите тиражирани в огромни мащаби с картинки, новини и факти, които уж ги "потвърждават". Бежанци изнасилват европейки, ислямисти едва ли не ще спечелят изборите навсякъде. Лидерите на Европа са до един слабохарактерни и с особени сексуални предпочитания и пр. Към тази фалшива "фактология" вече са се пристрастили големи сектори от социалните мрежи и традиционните медии не само у нас.


Според Карл Попър най-важният белег на научното познание е, че то отхвърля, опровергава (falsify) грешните теории чрез емпирични факти. Казусът с Македония е едно такова научно опровержение на теорията за безполезността и вредата от ЕС. Както и нашата парламентарна декларация показва, ЕС е най-доброто и най-полезното, с което разполагаме, за да гарантираме мира и сигурността в региона.


Доколко сме македонизирани?


България засега удържа на най-вредните тенденции, идващи от държави, поели по "суверенен" път. За разлика от Русия у нас има опозиция. За разлика от Турция срещу опозицията у нас няма масови репресии и управляващите не се борят да се окопаят вечно във властта. За разлика от Македония протестите не са се окървавявали по такъв грозен и опасен начин, нито пък сме стигнали до подобна степен на етнизация на конфликтите.
Въпреки тези очевидни разлики, за съжаление има и много прилики между нашата страна и тези, които вече са се отклонили от пътя на свободата и демокрацията:


Токсичен медиен език и многотиражен оборот на всички фалшиви тези, посочени по-горе;
Разделение на "патриоти" и "предатели" – разделение, което се етнизира от определени партии;
Залитане, дори и от страна на основни партии, в антиевропейска посока: управляващите "патриоти", но и БСП, и ГЕРБ са правили такива изказвания, които в Западна Европа биха ги класифицирали еднозначно като "крайно десни". Особено по темата с бежанците;
Корумпиран политически елит, който би предпочел да ескалира даден конфликт, отколкото да се оттегли и да стане потенциален обект на разследване.


Последният белег е може би най-тревожен. Путин се уплаши от масовите протести през 2012 г. срещу себе си и възвърна "доверието на народа", анексирайки Крим и разпалвайки войната в Украйна. През 2013 г. протестите за един парк в Истанбул станаха символ на съпротивата срещу корумпирания и автократичен режим на Ердоган. За да се спаси, той раздуха "войната" с Гюлен, която ескалира до абортирания пуч и масовите репресии след него. Груевски също предпочете етнизирането на конфликта пред сдаването на властта на опозицията на фона на сериозни обвинения в неговата корумпираност.


България, слава Богу, все още не е загубила способността си да предава властта на опозицията по демократичен път и това е ключовото, което ни отличава от съседните ни казуси. Но желанието да се поставиш над закона съществува и у нас, то намира израз в широкия надпартиен консенсус да се запази на всяка цена формално безконтролната, но политически напълно договоряема (на тайни и явни срещи) прокуратура (и съдебна власт по общо). Власт, чиито "таргет" групи са винаги внимателно подбрани, за да не разместят статуквото срещу интереса на най-влиятелните играчи.


Макар и порочен, този модел е все пак по-добър от прякото насилие в автокрациите, които се създават покрай нас. Проблемът с българския модел обаче е, че е далеч от правовата държава. И най-вече: този модел е неустойчив и може да се взриви по всяко време от мощен скандал. С дружни усилия в момента се гаси пожара в ЦУМ, който има всички белези на системно, преобръщащо нещата събитие. Дали "договорките" ще удържат предстои да видим – май по-скоро да. Но гаранции за бъдещето няма.


Крехкостта на свободата


Македония днес ни напомня, че демокрацията, свободата, мира и всички други ЕС "клишета" не са някаква природна даденост, а нещо, което сме постигнали за последните 27 години. И нещо, което лесно можем да загубим. Алтернативата е много ясна и без да гледаме Македония, а само собствената си история:
(1879-1944 г.) – поредица от тежки войни със съседите с някои териториални придобивки и две национални катастрофи; автокрация през по-голямата част от времето;


(1944-1989 г.) – несуверенна, тоталитарна държава, сателит на СССР, подготвяща се за ядрен Армагедон и в крайна сметка оказала се икономически несъстоятелна.


Днес ние имаме друга, далеч по-добра перспектива, но не трябва да забравяме основната гаранция за нея – ЕС. И да се държим като отговорен член на тази организация, а не като андрешковци, които постоянно се чудят как да изклинчат от правилата: понякога от добро сърце и алтруизъм, но много по-често водени от други, материални и корупционни подбуди.


Андрешковщината, а не географията ни оставя в периферията на ЕС. Което е все пак по-добре, отколкото липсата на членство, както македонските събития ясно показват.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Добър анализ на Смилов! Радостно е, че и повечето БГ политици мислят като него - ЕС е гарантът на България, пречещ на 'македонизацията'!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Въпреки някои проблеми или слабости ЕС няма алтернатива. Почитателите на разни автократични кочини могат спокойно да се изнасят на югоизток, североизток или където им видят очите. Трябва да сме внимателни и със Западните Балкани, където твърде лесно вадят ножовете и се увличат по национализми и са податливи на руските хибридни внушения.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Добър анализ на Смилов! Радостно е, че и повечето БГ политици мислят като него - ЕС е гарантът на България, пречещ на 'македонизацията'!
  —цитат от коментар 1 на Amot


  Не случайно за Запад има термин "Балканизация" (вечни проблеми, войни и неразбирателство). Не че и там не са се клали със столетия, но вече са надскочили проблемите си. Докато тук все още има почва за популизъм, нацизъм и насилие. Макетата ако не си седната на з..ците "македонизацията" (като разновидност на Балканизацията) тоя път ше ги унищожи. Като навремето другата македонизация (тито-комуно-сърбизация) ги създаде...

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Да, но ЕС излезе с декларация да се уважава народния вот по случай това, че не даваха мандата на албанците. Което автоматично води до извода, че ако огромна група хора в една държава реши нещо, то практически нямаш никакъв избор освен да се съобразиш с тях.

 5. 5 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Много добър и точен анализ !

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Отличен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колко красиво и хубаво. Тези съветници по линията на ЕНП ,когато се съберат ,.... за какво си говорят ? Та винаги съм изумена от двойните стандарти. Този същия Груевски бе гален от политиците на ЕНП 10 години , включително и от съветниците и анализатори.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3159 Любопитно

  Смислен и точен анализ!С доста материал за мислене!Най-вече за подмолната политика на Кремъл......Срещу нормалноста !

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3159 Любопитно

  Смислен и точен анализ!С доста материал за мислене!Най-вече за подмолната политика на Кремъл......Срещу нормалноста !

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  . През 2013 г. протестите за един парк в Истанбул станаха символ на съпротивата срещу корумпирания и автократичен режим на Ердоган. За да се спаси, той раздуха "войната" с Гюлен, 
  ==========
  Как успяхте , гн. Смилов , да поберете 6 (шест) лъжи , само в две изречения ?
  Да бяхте се поинтересували поне , какви им бяха условията на протестиращите , след като бяха запитани ......защо .....!
  1.....да не се строи третия мост над Босфора.
  2.... да не започва строежа на ново летище в Истанбул.
  3.....да бъде спрян проекта " Канал Истанбул".
  .........
  10.... да бъде спрян окончателно въгледобивния сектор в страната .
  А относно Гюлен не ща и да напомня ....там сте се разминали още повече. ....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Просто великолепен анализ.

  И в добавка:

  "Според Карл Попър най-важният белег на научното познание е, че то отхвърля, опровергава (falsify) грешните теории чрез емпирични факти."

  Обърнете внимание на троловете. Те винаги атакуват човека и никога фактите. Защото за последователите на диктаторски режими важи принципът "ако фактите противоречат на нашата теория, толкова по-зле за фактите..."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Точен анализ.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  ЕС уронва националните идентичности;
  ========
  Останаха ли такива ?
  Колко френска е Франция например ?
  А Германия , Испания , Италия ?
  Рони се нещо , ако е останало нещо за ронене !

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Прасетата (като Путин, Ердоган) винаги ще търсят начини да накарат другите да живеят в кочина, защото като се бориш с прасе в калта и двамата ще се окаляте, но на прасето ще му хареса!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Да не забравяме,че България първа призна Македония като държава още по време на правителството на Филип Димитров!
  Само да добавя,че никога не съм имала проблеми при общуването ми и с македонци,и с албанци в Македония,дори албанците са по-гостоприемни,докато македонците са доста по-самохвалци.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално


  Андрешковщината, а не географията ни оставя в периферията на ЕС. Което е все пак по-добре, отколкото липсата на членство, както македонските събития ясно показват.
  Няма да се отървем от андрешковщината. От малки ни учеха, че да си тарикат , като Андрешко е супер. И бяхме. После се оказа, че това са пороци, а не качества.

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Андрешковщината, а не географията ни оставя в периферията на ЕС. Което е все пак по-добре, отколкото липсата на членство, 
  ==========
  И това е под въпрос , гн. Смилов !
  Може и да е точно обратното.

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  " Путин се уплаши от масовите протести през 2012 г. срещу себе си и възвърна "доверието на народа", анексирайки Крим и разпалвайки войната в Украйна. "

  Преди това имаше един Майдан за 5 млд долара. Няма как г-н Смилов да не знае? Но пък как може 5 млд да не го впечатляват? Ей г-н Смилов, ама това са много пари бе! Ти за колко работиш?

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Виждам, че нямаш идея за какво приказваш. Идентичността на французите, германците, испанците и италианците си е на мястото. Това съвсем не им пречи да са също европейци. Това, че например във Франция има граждани от арабски произход, които имат съответна допълнителна идентичност, в повечето случаи не създава проблеми.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  ......., в повечето случаи не създава проблеми.
  =======
  Ми добре тогава .
  Наздраве да е !
  До коментар [#19] от "stein":

  Bukalemun
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Да живее обединеният ЕС!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Смислов отново използва актуална тема, за да си съчини и пригоди анализа с фалшивите изводи.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 24. 24 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  В тоталитарен режим Андрешко е дисидент.

  За едни благата, за други ла*ната
 25. 25 Профил на axel
  axel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЕС уронва националните идентичности;========Останаха ли такива ?Колко френска е Франция например ? А Германия , Испания , Италия ?Рони се нещо , ако е останало нещо за ронене !
  —цитат от коментар 13 на eti mehter


  И Франция си е френска, и Германия с е немска, колкото ти не можеш да си представищ. Това, че около 400 - 420 хил турски мекерета, живеещи в Германия, са гласували за Ердоган, от общо някъде 3,-5 - 5 млн турци, айде от 1,5 млн с турски паспорти, т.е. имащи право на глас, не правят от Германия негерманска страна. Я виж в момента какво се случва във Франция и пак си помисли какво пишеш. Остави Ердоган да лежи на тая кълка и му гледай сеира. Лошото е че сеира ще доде рев и сополи и глад, глад, много глад... А от това ще пострадаш и ти.
  А сега нека ти кажа - никой не може да ти подрони националната идентичност, ако ти самият не си го направиш...

  „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  " Путин се уплаши от масовите протести през 2012 г. срещу себе си и възвърна "доверието на народа", анексирайки Крим и разпалвайки войната в Украйна. "Преди това имаше един Майдан за 5 млд долара. Няма как г-н Смилов да не знае? Но пък как може 5 млд да не го впечатляват? Ей г-н Смилов, ама това са много пари бе! Ти за колко работиш?
  —цитат от коментар 18 на Judjuk


  5 милиарда според путиноидната пропаганда бил Майдана. Много сте евтини, бре! За има няма един трилион и целият свят ще се отърве от сатрапи!

  Аха, сега се сетих! Путя е назначен от щатският военно промишлен комплекс, щото като свършат сатрапите ще свършат и заплахите. После няма пари за отбрана. Само това е обяснението.

  Много сте тъпи петоколниците. Една фалшива новина не можете да скалъпите. За какво ли ви плащат се чудя...

 27. 27 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Колко красиво и хубаво. Тези съветници по линията на ЕНП ,когато се съберат ,.... за какво си говорят ? Та винаги съм изумена от двойните стандарти. Този същия Груевски бе гален от политиците на ЕНП 10 години , включително и от съветниците и анализатори.
  —цитат от коментар 7 на sporta


  Когато се променят фактите, нормалните хора променят мнението си. Само психопатът се вкопчва в една позиция и я лелее независимо от какви промени настъпват.

 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  /.../Малко факти - Македония е с по-виоск жизнен стандарт (по-високи заплати и пенсии при по-ниски цени). Македония има изградени и в строеж повече магистрали на човек и кв/км. Македонските зеленчуци и плодове заливат нашия пазар, а нашите субсидирани не заливат техния. В Македония нема мафия и мутри, не изнасят проститутки, фалшиви пари и бандити за Европа (изключвам любимите на САЩ албанци).
  —цитат от коментар 22 на icc31522103


  Хм...факти казвате?
  Я да видим фактите наистина.


  БНП: България--83-то място; Македония--133-то място.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)
  БНП с покупвателна способност: България--76-то място; Македония--125-то място.
  Ниво качество живот:България--39-то място; Македония--48-мо място.
  https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp

  А вижте, нивата убийства в Македония и България са абсолютно еднакви--1.6 на 100 000
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate
  Значи националния характер наистина е еднакъв, разликата е единствено в политическите структури и "националния късмет".

  Абе лесно беше преди да се говори за "факти", на по ракийка преди 20 години, ама сега всички НАИСТИНА имаме достъп до факти, и не вървят, ох не вървят измишльотини...

 29. 29 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Опа, нещо изпуснахме линка към покупвателната способност
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (PPP)

 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  /.../ Ей г-н Смилов, ама това са много пари бе! Ти за колко работиш?
  —цитат от коментар 18 на Judjuk

  Ето, ето тази смес от махленско заяждане и савецко обвинение че всички са "лакеи", ето заради това като си отворят устата и напишат пост някои и пагоните лъсват.

  Ето и тема на примерна дисертация: "Пагонът като душевно състояние; масовото ченгесарство в масовата психика, България 2017г"

 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Съюзът няма нужда от " химни", а от хора различаващи добро и зло. Поради "негодни духовни и политически лидери" в София , България отдавана е македонизирна или Македония е българизирана. Искахме свобода и след 28 години, ....тя е на равнище "тоталитарно общество". Искахме достоен живот , ...днес над 70% са икономически роби. Искахме да се намали идеологията във всичко- днес тя има рекордни нива под друго имена ( мркетинг ,Пиар и тн) . Искахме справедливост и помощ срещу престъпници - днес положението е поне 5 нива по лошо. Не знам що за перверзия е да виждаш пълчища от зли сили навсякъде, а да посвещаваш сили и енергия да виждаш виртуални руснаци отвсякъде. Няма и грам поглед върху скотските условия за живот на българите и причините за това . Мечтите за България не могат да включват покупка на дом ( дори ремонт вече става телевизионно шоу) , не можеш да създадеш бизнес ( няма обяснявам защо ) , тоест не можеш да живееш нормално. Тогава е съвсем нормално мечтите за нормалност да се случват навън .

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  с този човек съм винаги съгласна, особено ако успя да прочета докрая написаното. не мога да разбера защо е толкова скучно. неправилно смесване в съотношението академичен-журналистически текст? излишните и/или неясните думи? тромавите изречения? но иначе за всичко е прав.

 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  /.../ Не знам що за перверзия е да виждаш пълчища от зли сили навсякъде, а да посвещаваш сили и енергия да виждаш виртуални руснаци отвсякъде. Няма и грам поглед върху скотските условия за живот на българите и причините за това . Мечтите за България не могат да включват покупка на дом ( дори ремонт вече става телевизионно шоу) , не можеш да създадеш бизнес ( няма обяснявам защо ) , тоест не можеш да живееш нормално. Тогава е съвсем нормално мечтите за нормалност да се случват навън .
  —цитат от коментар 31 на dejmos


  ОК, последно от мен, обещавам, после отивам да бачкам.

  Така, България е част от "Златния Милиард" на планетата. България е част от първия свят. На най-долното стъпало наистина, но е там. И това не се случи защото "зли сили стъпкаха България" и иначе е щяла да бъде на нивото на Дания, а напротив, тя извади КЪСМЕТ и се вмъкна в този клуб с последния влак, иначе щеше да е Украйна.

  България и Румъния и там всякаквите Хърватски в ЕС са както щатите Мисисипи, Луизиана, Вирджиния, Кентъки в САЩ--най-зле сред златните, но за останалия свят--рай. България днес, въпреки многото си недостатъци, е наситина земен рай в сравнение с:
  1. целия Американски континент без САЩ и Канада,
  2. цяла Азия без Япония, Тайван и Южна Корея,
  3. цяла Африка
  4. целия близък изток
  5. соц събратия като Русия, Молдова, Украйна, Босна, Армения, Грузия

  Да, ние смучем от ЕС. В САЩ също има няколко "Италии и Франции" които генерират парите, там всички други също смучат. Е и се бият едновременно в гърдите колко са морални и колко корумпиран е центъра. Просто тук ги наричаме "Унгария" и "Полша", а там са "Айдахо" и "Алабама".

  Ние получихме този късмет. Ние влязохме в първия свят. България е много зле, да. България е също така земен рай, да. Противоречие няма, противоречието е само в критерии спрямо какво мериш. Както Кентъки и Арканзас са земен рай за 6 милиарда нещастници на тази планета, така и България и Румъния са земен рай.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_GDP_per_capita #/media/File:Comparison_between_U.S._states_and_countries_by_GDP_in_2012.jpg

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_U.S._states_by_income

  Никой, ама никой няма правото да осере това защото трябвало да "ставаме от колене" като бай Ердоган или Путя. Няма. Да. Стане.


 34. 34 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Поредната грантоедска д...я. Ккава перспектива бре пич с оценка Ка.

  Пълна циганизация, разгром над традиционните български ценности, култура, религия, образование и наука + 2 млн. емиграция.


  С изкл.на мутромилиционери и техните роднини , бай мангау, само няколко все още не мутризирани професии и грантоеди кой живее добре в България ?!

  Грантоедски мантри, като край на националните държави е ясно защо се прокламират. Народ без памет се превръща в аморфна лесно манипулируема маса. Но пасаран. България в ЕС ДА, но като национална защитаваща интересите си държава.

 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#33] от "patilanskomeze":

  Не виждам смисъл от дебат с линкове. Лесно се съчинява хипотеза и се структурира с правилните линкове. Разговорът между хората от България , отдавна е разрушен. Разрушен през всички нормални човешки канали. В България било същото като..... Обясни го на евакуиращите се хора. Рай викаш..... :)) Наскоро трябваше да видя макро ( статистически) три общини. Та малко харктеристики за райската градина:) Земята се владее от 10 еднолични фирми и още 10 смесени. Има собственост между 5000 - до 20 000 декара на физически лица. Много малки магазинчета и 6 фирми ( шивашки) Няма да е изненада спад на населени с над 3,5% годишно , защото ........така е навсякъде :)
  Няма да е изненада 2/3 от населението е над 60 години , така е било навсякъде.
  Изненадата е в друго . При 88% българско население в трите общини . При децата и учениците етническото съотношение е изравнено. Дори при децата ( детски градини ) етноса е процентно в повече. Това се казва процес на демографска подмяна.
  Проследявайки тенденция от 10 години ,е ясно кога тези общини ще изчезнат ...накъде към 2028 -2030. За да е по интересно "изчезването", то ще се случи във варварство с цветовете на ромски пейзаж .

 36. 36 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  /.../ Проследявайки тенденция от 10 години ,е ясно кога тези общини ще изчезнат ...накъде към 2028 -2030. За да е по интересно "изчезването", то ще се случи във варварство с цветовете на ромски пейзаж .
  —цитат от коментар 35 на dejmos


  Точно както в бедните американски щати, включително отмирането на райони, наркомания, подменянето на бялото население с негри и "цигани" (латиноси). Да, не е гот това. Не, не променя че милиарди хора биха предпочели да живеят там и за тях това би бил земен рай, както и България.

  А че България има потенциала да стане 200% по-добре, и аз го вярвам, и аз се надявам.

  Просто понякога българинът започва сам да си вярва че живее в най-клетата държава на света, а не в беден регион на най-богатата и свободна цивилизация в историята на човечеството. Когато човек започва да си вярва за тези неща, настъпва фашизъм. А това пък ептен не е гот.

  И САЩ и Европа и ние в момента имаме огромна вълна настроение "ах колко сме клети, ах всички ни прецакаха а по-рано колко готино беше, дай да върнем времето назад". Това макар е разбираемо, е деструктувно. Така умират цивилизациите--самоубивайки се с лесно-смилаем популизъм за плебса.

  Надявам се да оцелеем, а да не се върнем наистина в "златното минало" на опашки за магазините и поголовно доносничане, или още по-далеч и по-златно, към непрекъснати войни и преврати.

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Само една дребна подробност: говоренето на чужд език и изпълнението на чужд химн от трибуната на властта навсякъде се счита за акт на капитулация. И точно по този въпрос всички единодушно мълчат. Бог да пази съседите!

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#36:"patilanskomeze"]
  [/Просто понякога българинът започва сам да си вярва че живее в най-клетата държава на света, а не в беден регион на най-богатата и свободна цивилизация в историята на човечеството. Когато човек започва да си вярва за тези неща, настъпва фашизъм.]
  Нещо не разбираме смисъла на ... обкръжаващите ни неща или сме служители на медия.
  Българският свят и идентичност участват видимо и невидимо ; живо и мъртво. Всяко село има своят свят , дървета , камъни , хълмове те се обитават от страни същества за тях има знание от поне 30 поколения. Това изчезва и се разпада. Какъв морал да търсим тогава ??
  Нашето общество се „освободи” от ценностите на колективния морал,
  и приехме духа на егоистичната етика. Това е свят на меркантилност, потребителство, прагматизъм и хедонизъм”. Всъщност има ли друга ценност извън парите ? С пари си купуваш не само вещи,...... образование , титли , постове каквото си помислиш. Формира се стил на живот, ориентиран към материалното благополучие, постигнато днес и по възможност - незабавно. Заличава се традиционните представи за добро и зло. Понеже парите не са много , а етапът в които живеем няма нищо общо с доброто старо капиталистическо общество ...познато от филмите. Борбата за тези ""пари" става брутална. Ако ги имаш и да са по престъпен начин е ОК , имаш всичко. Да не влизаме в моралността на " сексуалните неща" . Те обаче са уродливи точно от ценността пари. Да завърша .... инжектират в огромни размери аморалност. Не съм оптимист не за много далечното, а близко бъдеще на България. Над 90% от емигрантите не искат да чуят за България ( познавам много) Още при децата българската връзка изчезва. Има малки изключения ...но тях ги показваме по телевизии. Това бързо разтваряне и желание да бъдеш ...холандец, германец, англичанин е смайващо по величина. Няма съседни народи , при които това да се случва.

 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#36:"patilanskomeze"]/.../Да не влизаме в моралността на " сексуалните неща" . Те обаче са уродливи точно от ценността пари. Да завърша .... инжектират в огромни размери аморалност. Не съм оптимист не за много далечното, а близко бъдеще на България. Над 90% от емигрантите не искат да чуят за България ( познавам много) Още при децата българската връзка изчезва. Има малки изключения ...но тях ги показваме по телевизии. Това бързо разтваряне и желание да бъдеш ...холандец, германец, англичанин е смайващо по величина. Няма съседни народи , при които това да се случва.
  —цитат от коментар 38 на dejmos


  Ето, вчера Ердоган забрани Уикипедия, щото е тлетворна, а днес--интернет сайтове и телевизионни предавания за намиране на половинката си, защото това е против исконния тюрски морал. Почва да "възражда" народа, да му "възвръща идентичността".
  http://newzsentinel.com/turkey-bans-tv-dating-shows-with-emergency-decree/

  Както и Путин прави от няколко години.

  Както впрочем из целия арабски свят и цяла Африка се борят с тези "инжекции аморалност". https://www.theguardian.com/world/2014/feb/23/africa-homophobia-uganda-anti-gay-law

  За някои това са пример за правилно, достойно поведение на морални патриоти. За други--мракобесен примитивизъм на комплексари които се връзват на управляващите ги крадци и престъпници и си отклоняват вниманието към гейове и къси полички вместо кой им източва държавата.

  Две страни на барикадата. Разликата е че от "толерастката" страна битува мнението че и двете страни имат право на политическо представяне и право на изява. От другата страна на барикадата битува мнението че "толерастите" са продажни предатели а хората трпбва да бъдат научени на морал със закони и насилие.

  В името на родината естествено.

  ...Западът не е толкова приветлив колкото преди, а България--не толкова зле колкото преди. Постепенно се изравняваме. Скоро българите ще си се връщат както ирландците се върнаха в Ирландия когато там спря да бъде ад. А ако не се върнат българите, това няма да значи че лоши чужбини са им "инжектирали липса на морал и патриотизъм", а че ту пак стана супер зле.

  Навремето съветската империя, включително Народна Република България имаха стриктен контрол кого да "пускат" в чужбина--за да не избяга населението. А в момента в който границите се отвориха--населението наистина избяга. Не със забрани и не с пропаганда се "кара" едно население да остане там където е.

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  ЕС не уронва националните идентичности, защото никой не е влязъл насила в ЕС...! ЕС създава общи правила и условия, който му харесват и е съгласен с тях, да заповяда.
  Няма как да ти пострада идентичността, като спазваш правила и закони. Естествено, че ще има настроения срещу някои ограничения, но това е положението и бъдещето, ако искаш да живееш в съюз с някого. Компромиси и отстъпки са задължителни и за двете страни.
  ЕС не случайно се е превърнал едно от най-добрите места за живеене в света...! Прочети малко историята на САЩ и ще видиш някои от техните проблеми при създаването и формирането им, като държава и днес в Европа. Няма друг начин...!
  Турция си пожела анадолската идентичност и Европа няма вина, за тази работа! Колкото и да подскачаш и да плюеш, гледай си шалварите и остави на другите да живеят, както си искат! Никой не ти пречи на тебе, да си стоиш в културно отношение 200 години назад. Изповядвай си ислямските разбирания, ама ако може някъде по-надалеч, след като Европа не ти понася...! Също така, ако искаш може да се откажеш от двойното си гражданство и да си стоиш в Турция. Ама съм сигурен, че няма да го направиш, защото личния ти интерес винаги ще има предимство, пред ограничените ти разбирания, дори и самата ти, да не искаш да го признаеш...!
  Въобще, много са смешни напъните на такива, като тебе, да обясняват колко лош бил ЕС...!

  Бивш tww09306483.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#39] от "patilanskomeze":
  Въпросът изобщо не е Русия или комунизъм. Русия е капиталистическа държава, с капитализъм много приличащ на Американски. Ако е комунизъм да говорим за Китай. Извисен си някъде в Олимп и нищо се губи в картинката. За да разбереш смисъла и на истината , и пътя .... купи си къща във цигански квартал. Колкото за връщането :)) Дано децата говорят на български още , защото внуците със 100% няма да могат.

 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Македония ще има по-голям шанс да се оправи ако не е в ЕС.
  ЕС съюз ще им въведе квоти за малцинствата и не само Парламентът, но и правителството им ще станат албански, с шиптъри.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕС не само, че не оправя каквито и да било проблеми, а и ги задълбочава като ги помита под килима.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  ЕС се интересува по цял ден само от това да не закрият ЦЕУ и Сорос да не обеднее.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Добър анализ, към който трябва да се добави и мнението на форумника, който написа, че реално нямаме избор дали да членуваме в евроатлантическите структури. Ако не бяхме в ЕС и НАТО(особено) щеше и на нас да ни се случи това, което и на Сърбия.Някой съмнява ли се, че ако овреме Милошевич беше пуснал властта и беше потърсил подкрепа на Запад, за сметка на Русия, щеше да се случи това в Косово. НЕ. Без политическата подкрепа отвън алабанските брожения щяха да си останат на локално, битово ниво, а организации като АОК, щяха да бъдат обявени за терористи. Дори си мисля, че ако Милошевич, още с в началото на властта си беше се насочил твърдо към запада и капитализма, и беше станал "наш" и не чак толкова кучи син, Югославия щеше да съществува, под някаква форма, с блгословията на ЕС и САЩ.
  Изобщо, извън ползите за своите членове ЕС е нормално лицемерна организация, а не небесно кралство. Отношението към тирана в Турция е показателно. Вместо да наложат санкции като на Русия и твърдо да му покажат, че няма да го търпят, Райнметал ше им строи завод за танкове, вратат оставала открехната и прочие глупости. Едва ли не излиза, че Орбан е по-лош от Ердоган.
  А специално спрямо Македония авторът удобно пропуска, че в случая и ЕС и Сащ всячески насочват страната към алабанската платформа.Която ако не беше подкрепата от запад нямаше и да съществува в този си вид. Поради каква причина не ми е ясно. Няма никакви реакции на откровенните провокации и призиви за обединение на всички алабснки земи. Вместо това се критикуваше единствено възможното решение на президента на Македония да не позволи предпоследната стъпка към пълно разделение на държавата. Дружно се привества и от САЩ и от ЕС избирането на албанец за председател на парламента, забравяйки, че това става в нарушение на роцедурите. За сметка на това, няма никакво изкаване на етговорен фактор в защита на териториалната цялост на държавата.

 47. 47 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

  Хегел на кой диктаторски режим е бил поддръжник?

 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  "А специално спрямо Македония авторът удобно пропуска, че в случая и ЕС и Сащ всячески насочват страната към алабанската платформа.Която ако не беше подкрепата от запад нямаше и да съществува в този си вид. Поради каква причина не ми е ясно"
  E как да не ти е ясно. Ако в територията на днешна Македония албанците имат тежест и влияние да бъдат незаобиколим фактор то Русия там няма никакъв шанс да си разиграва коня и да крой планове за възстановяване на някаква мини Югославия.
  Обратно, ако Запада подкрепя безрезервно макетата в ущърб на албанците то те (макетата ) подстрекавани от Русия винаги ще искат още и още и все ще са недоволни, като естествено за нищо няма да може да се разчита на тях. Светът много добре ни познава що за стока сме ( сърби, българи, гърци и тия античните ). Ние и много по рано гърците, за късмет използвахме благоприятен времеви прозорец за да се намърдаме в привилегированите клубове.

 49. 49 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#48] от "dorn":

  Което пък мнение, въпреки че не съм съгласен с неговата категоричност, показва, че чичковците много, много не се интересуват, всъщност, какво справедливо и какво искат хората в държавите, а следват своите си планове, и интереси без значение от последиците. Както е било винаги, впрочем.

 50. 50 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 288 Любопитно

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Бисквитка, къде се месиш в неща, от които хал хабер си нямаш? Между другото - ти гъзуриш ли се по 5 пъти на ден към Мека? Че от тролене тук, май-май не ти остава време, а оня отгоре те гледа и ти намалява девиците в тефтера...

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#48] от "dorn":

  какви незаобиколими фактори,каква русия те гони ве,калмук? албанците изнудват,искат да ревизират Охридското споразумение,което им дава право на засилено местно самоуправление,но не и автономия. на няколко пъти заради шиптърите, региона беше пред прага на гражданска война. последно през 2015-та провокацията в Куманово. шиптърите искат промяна на конституция,знаме,химн...учебници в Албания показват албански региони в гърция,македония,черна гора. за ква мини-Югославия говориш,като се провокира ново косово и война.мислиш ли,че путин иска такова нещо,при положение че при евентуален конфликт в македония ще се намеси НАТО и американците,защото имат аскер на терен. като ги озаптят,най-много да ускорят приемането на още държави в НАТО,което на кремъл едва ли му е изгодно. съвсем сте изперкали на тема русия и въобще не мислите дейба.

 52. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Любопитно

  До коментар [#51] от "pavur":

  Емоциите ти идват в повече. Мисли членоразделно и ако можеш отговори на един въпрос.
  Да предположм че нещата в БЮРМ ескалират и се стигне до невъзможност двата народа да живеят заедно . Според теб какво ще стане с неалбанската част от територията.

 53. 53 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#49] от "anton83":

  Разбира се. Първо интереса и после всичко останало.

 54. 54 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Навремето имаше едни такива другари като Смилов, които непрекъснато и неуморно ни убеждаваха за победата на комунизма. Виждаха дори в песента на птичките или в цъфналите дървета знаци за идващия нов ред на Земята, а защо не и в Глактически мащаб. Иначе Смилов удобно пропуска, че създаването на държава Македония е именно решение на ЕС. Изборът на която и от двете други възможности - оставане в Югославия или тихо и кротко преминаване към България би омиротворило региона за столетия напред.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 55. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 846 Неутрално


  Нека си го кажем направо, защо е нужно истината да се крие зад общи грантаджийски мантри и лозунги? Ако бяхме независима от САЩ държава и не бяхме в НАТО и ЕС, ако не изпълнявахме всека американска заповед, то вероятно САЩ щяха да организират "албанска доктрина" и на нас, само че турска. Затова и България пуска такива плахи декларации. Ние не смеем да изкажем собствено независимо мнение, различно от политкоректната дипломация, спускана ни от Посолството. Но що за робски манталитет е това, да се радваме че не сме суверенна държава и нямаме мнение, удобно на нашите интереси, а не на чужди? Да се радваме че сме под чужда зависимост и това видите ли ни спасявало от настоящите ни господари?Малко факти - Македония е с по-виоск жизнен стандарт (по-високи заплати и пенсии при по-ниски цени). Македония има изградени и в строеж повече магистрали на човек и кв/км. Македонските зеленчуци и плодове заливат нашия пазар, а нашите субсидирани не заливат техния. В Македония нема мафия и мутри, не изнасят проститутки, фалшиви пари и бандити за Европа (изключвам любимите на САЩ албанци).
  —цитат от коментар 22 на icc31522103

  ................................................................................
  НАЛИ ДОСЕГА ПОД ЕДНА ДРУГА СТАТИЯ СПОРИХМЕ С ТЕБЕ, И ТИ ИЗЛЕЗЕ ПЯНА НА УСТАТА ДА МИ ДОКАЗВАШ, ЧЕ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ - ТОВА ОЗНАЧАВА СТРАНАТА НИ ДА Е ПОД КРИЛОТО НА РУСНАЦИТЕ?
  ........................
  Силно се съмнявам, че ЕС е спретнал на македонците абанския сценарий, но много добре знам, какъв сценарий спретнаха руснаците на Молдова с Додон. Или защо на Путя му се наложи да праща командоси, та да измъкват от Киев украинската му марионетка. А инструкциите до Корнелия Нинова относно това, как да прокарат Радев на изборите, вече могат да бъдат свалени и от интернет. Да сме навън, да сме без съюзници, та по лесно да ни докопа ваш Путя, така ли, безроднико?

 56. 56 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#31] от "dejmos": До коментар [#42] от "dejmos":
  Що се правиш на улав? Мислиш ли, че тук има толкова тъп човек, че да не разбира къде те стяга чепикът?

 57. 57 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Браво, г-н Смилов! Статията е на такова високо ниво, че остава недосегаема, както за калинките на ГЕРБ, така и за цялата лумпениада на петоколонниците, идиота, полиглота и шкембе патрЕота.

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#52] от "dorn":

  Албанският депутат от ПДИУ Месила Дода, която е част от управляващата коалиция в Тирана начело с премиера Еди Рама, публикува карта на Република Македония с албанския национален флаг и надпис Илирида, предава БГНЕС.
  В собствения си профил под картата с герба на Албания - двуглав орел Дода написа: И аз съм Илирида. Само преди два месеца Месила Дода призова "за бързо обединение на всички албански партии и да помогнат на Илирида /Република Македония, бел.ред./ да проведе референдум за обявяване на независимост".

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#40] от "tww09306483":
  Какви правила? Какви идентичности? Ако утре Карадайъ ти дръпне реч на турски и цялото депесарско войнство ти изпее химна република Турция в БГ парламент, какво тогава? Че животно да го натикаш в ъгъла, то се брани и драска и хапе! Е, ти какво ще направиш? Ще пригласяш на турския химн ли? Или ще оставяш да те поучават що е това правила и идентичности? Не те ли е срам?

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  До коментар [#61] от "султана глаушева":

  Малко смешен ми се вижда твоят патос. Макетата без самите да искат повлечени от събитията се оказаха независими. Да си се запитала защо сърбите се нахвърлиха на всички бивши републики с югоармията за да върнат каквото могат а само на Македония не обърнаха никакво "внимание". Ами защото другите наистина искаха независимост а макетата правеха постановка за пред света ( и нещеш ли ние взехме че ги признахме, а и други ни последваха - че така )
  Ако живеех в тая измислена държава щеше да ми е все едно кой къде какъв химн пее. Стига разбира се това да са само музикални занимания а икономиката да си върви.

 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#38] от "dejmos":
  За аморалноста си прав. Затова и ненавиждам БСП - основният вносител на извратеняшки идеи от Русия. Още си спомням: внесоха си специален педераст от чужбина - Станишев; друг виден педераст - Азис, откриваше всичките им конгреси, предизборни кампании, седянки на Бузлуджа и т.н.

 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#59] от "icc31522103":

  Вие, педерастите, имате много особен поглед върху живота. И моята заплата, и пенсията на майка ми си бяха съвсем нормални и по-добри от македонските, преди БСП да окраде банките, недвижимата собственост - заводи, фабрики и т. н, и да разсипе последните, преди Русия да ни измъкне гигантски пари с менте проекти като тръбопроводите, Белене и т.н. При Жан Виденов заплатата ми беше станала 4 долара, пенсията на майка ми - два. Благодарение на членството в ЕС и въпреки всички руски саботажи постепенно се стабилизирахме, и сега заплатата ми е малка спрямо страни, в които това не се е случвало, но не е 4 долара, а 1500 евро. И пенсията на майка ми вече не 2 долара, а 350 евро. Малко е, наистина, но аз много добре откъде стартирахме и кой грабеше България през всичките тези 27 години. Европейският съюз тук няма нищо общо. Всичко се дължи на тези, на които си си подложил задника.

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#28] от "patilanskomeze":Нито курви изнасят, нито фалшива валута, нито крадат коли, нито източват кредитни карти.
  —цитат от коментар 59 на icc31522103


  Най-големият износител на курви в света си остава, разбира се, Русия. Това им е вторият по големина доход след наркотиците. Третият са петролните продукти.

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Само една дребна подробност: говоренето на чужд език и изпълнението на чужд химн от трибуната на властта навсякъде се счита за акт на капитулация. И точно по този въпрос всички единодушно мълчат. Бог да пази съседите!
  —цитат от коментар 37 на султана глаушева

  ..................
  Значи македонците-социалисти на Заев са капитулирали пред албанците. Как обаче се отнася към разбиранията ти фактът, че атакаджиите си провеждат митингите под флага на РФ, окичени с колорадския бръмбар? Или че кандидат за президент на БСП бива избиран след консултация с руснаците? Ако вярвах в шибания християнски господ сигурно бих му предложил да пази и нас заедно с албанците.
  ............................
  Едно хубаво нещо имаше обаче в цялата работа: социалистите на Заев, които стояха пред камерите, обсипани с лейкопласти: един на носа, друг над веждата... Тук, тук трябва да се опитваме да ги стигнем македонците!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Естествено, че ще има настроения срещу някои ограничения, но това е положението и бъдещето, ......
  =========
  ........викаш !
  Това е твоето положение и твоето бъдеще.
  Халал да ти е . Само не го разпространявай ....запази го за себе си .
  До коментар [#40] от "tww09306483":

  Bukalemun
 70. 70 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 683 Неутрално

  " "Преди това имаше един Майдан за 5 млд долара. Няма как г-н Смилов да не знае? Но пък как може 5 млд да не го впечатляват? Ей г-н Смилов, ама това са много пари бе! Ти за колко работиш?
  —цитат от коментар 18 на Judjuk


  За тези 5 млрд. една жена ли ти каза? Някой да ги е виждал? Някой да е заснел как плащат на 1 млн. протестиращи? Защото Бареков се опита да плати на 20 души и го заснеха със скрита камера. Волен Сидеров също. И изобщо - как е възможно да се вярва на такива дивотии???

 71. 71 Профил на ziki69
  ziki69
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целият качамак го бъркат Кремълската мечка и Белградския санджак.

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#42] от "dejmos":
  "Русия е капиталистическа държава, с капитализъм много приличащ на Американски."

  Тази глупост ми дойде в повече. Страшна прилика.
  Капитализъм без мандатност на властта т.е. без независима съдебна система означава капитализъм без защита на конкуренцията и без зачитане на частната собственост.

  подпис
 73. 73 Профил на Лягам си само с големи книги
  Лягам си само с големи книги
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Малко смешна статия се е получила с тези учебникарски елементи.

  Всъщност зад всички т.нар. клишета от Смилов стоят абсолютно валидни научни въпроси и отговори. ЕС е иманетно уязвим спрямо тероризма и да се твърди обратното трябва да си пълен аматьор. ЕС няма да стане по-силен и нещата могат да се влошат, ако няма общи, специализирани институции за борба с тероризма.

  Азбучна истина е, че да си член на ЕС означава намаляване на суверенитета, в което обаче няма нищо лошо, когато страната ти е плячкосана от банда престъпници и въздухари.

 74. 74 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Няма борба със Сорос". А-а, има. Ето какно казва т.н.бизнесмен Георги Гергов: "Овчаров да ми говори за паралелна държава?! Точно той няма право да говори за мафия. Аз мога да го наредя до Сашо Дончев, "Да, България" и соросоидите", заяви бизнесменът (свинаря Гергов)."
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/05/02/2963552_korneliia_ninova_sushto_imashe_sreshta_s_cacarov/ #comment-86

 75. 75 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2470 Весело

  ЕС е слаб и нефункциониращ;
  ЕС е беззащитен пред тероризма;
  Либерализмът на ЕС води до ислямизация;
  ЕС ще падне жертва на миграцията;
  Държавите ще са по-добре, ако поемат по свой собствен, "суверенен" път, отколкото ако останат в ЕС;
  ЕС уронва националните идентичности;
  ЕС е безполезен и даже вреден.

  Да добавя единсвените страни имащи полза от ЕС са такива като нашата щото получават повече отколкото дават. Засега

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 76. 76 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тневник, К.Р. Попер е роден у австрийско у градището Беч, демек си е чистокръвен немскоезичен теутонец. Оти го пишете ПопЪр само вие си знаете.

 77. 77 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Мдааа,
  явно започва медийната подготовка на кампанията за разцепване на Македония.
  Внушава се / доста нескопосано/ , че причината за размириците в Македония е лошия македонски материал, който не иска да се живее заедно с кротките албанци, ами е подвластен на див и войнствен национализъм. Който бил отживял времето си.
  Демек - добрите албанци и дивите и изостанали македонци, които бягат от благините на ЕС и великите ценности на западната цивилизация.


  И гледам, че доста хора тук яко кълват на това.
  Добре, всеки има право на избор, дали да мисли с главата си или с друга част на тялото.
  Само , който не е бил в Македония и не е виждал хилядите АЛБАНСКИ знамена по балконите, може да се върже на тия тъпотии.

  Че албанците искат да разцепят Македония и целят да създадат тяхната "Велика Албания е ясно от много години.
  Че тъпите македонци години наред си затваряха очите, е така.
  Че "българинът" Заев за малко власт е готов да се надупи на албанците е също ясно.

  Ясно е и защо ЕС и Америка действат проалбански - просто правят сечено на Русия, а макетата са косвени жертви.

  Не е ясно само едно, защо ние трябва да подкрепяме сепаратистите ?
  Не е ли по-добре да се борим срещу такъв прецедент, вместо да пеем в общия хор?
  Защото утре "нашите" турци в Парламента могат да запеят турския химн.

 78. 78 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Всичко, написано за ЕС е абсолютно вярно. И Смилов не е първият достигнал до тези заключения, до които са достигнали основателите на ЕС преди повече от 50г. Защо обаче, контрапункта е БЮРМ е странно. И това в държава от 13г. член на НАТО и от 10 на ЕС. "Андрешковщината", е когато такава държава - членка не се сравнява с останалите държави - членки а с изкуствено създадени квази държави, проводник на сърбофилството и сърбоманщината и превърнали фалшифицирането и измислянето на история в държавна политика.

 79. 79 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тневник, К.Р. Попер е роден у австрийско у градището Беч, демек си е чистокръвен немскоезичен теутонец. Оти го пишете ПопЪр само вие си знаете.
  —цитат от коментар 76 на kykyyy


  Кажи са как Айзък Азимов трябва да е Исаак Осимов защото си най-ерудирания в галактиката, а който го произнася по другия начин е дебил, и звънкам на нобеловата комисия да та издигат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK