Румънският модел, но по български

Румънският модел, но по български

© Юлия ЛазароваНапоследък прокуратурата отново влезе във фаза на свръхактивност. А бившият и бъдещ премиер я похвали и дори заговори за "румънски модел". Истината е обаче друга, твърди Ясен Бояджиев.


"Използвам случая да поздравя прокуратурата. Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват. Бой по всички, така че да има превенция... Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения."


Звучи като майтап, но не е


Твърдението, че "това е румънският модел", е на бившия и бъдещ премиер. Звучи като майтап, но не е - говори сериозно, понеже сигурно е чувал, че според социологическите проучвания мнозинството от българите искат независима прокуратура по румънски модел. Но или не знае какво точно представлява румънският модел, или разчита, че слушащите не го знаят.
В действителност "румънският модел" няма нищо общо с българския и дори в някакъв смисъл е негов антипод. Ето само някои от разликите. Директорът на румънската Национална дирекция за борба срещу корупцията може да разследва дори и самия главен прокурор. Докато българският главен прокурор не дължи обяснения и сметка никому (както се видя и в последните дни) и може да бъде разследван единствено от самия себе си. 75-80 на сто от разследванията и обвиненията на въпросната румънска дирекция дават резултат в съда. Според последната публикувана статистика само през март например по дела за корупция са потвърдени окончателно 32 съдебни решения, осъдени са 71 обвиняеми. В България, дали поради некадърност или поради нежелание, присъди няма (което не означава, че няма корупция). Румънската антикорупционна прокуратура се ползва с 55% обществено доверие, българският главен прокурор - със 7%.


Въобще сравнението силно напомня един стар виц от времената на т.нар. перестройка. Попитали радио "Ереван" каква е разликата между "демокрация" и "демократизация". Каквато е между Канада и "канализация", отговорило то.


"А дано, ама надали"


Но както стана дума, бившият/бъдещ премиер не се шегува. И едва ли не знае какво е "румънският модел". По-скоро заради собствения си (и на някои от съратниците му) опит в отношенията с прокуратурата заради някакъв сключен между тях пакт за ненападение или съюз, е принуден да я хвали. В момент, в който тя пак, на предела между две власти, е влязла във фаза на свръхактивност, като цяла седмица почти всеки ден "влиза" някъде, прибира документи и започва разследвания.


Вече едва ли някой помни броя на подобните акции. Те винаги започват с голяма дандания и обикновено завършват тихомълком. Остава само пушилка, реалният резултат от която се изчерпва с някоя от следните възможности: пиар имитация на дейност; отвличане на вниманието от нещо, което никой не бива да забележи; разчистване на сметки, тормоз и държане в зависимост на политически неудобните; или удар срещу един бизнес в полза на друг (за последното виж рухването на КТБ и последвалото овладяване на активите ѝ).
Разбира се, винаги остава надеждата, че този път прокуратурата най-накрая може да успее да намери и докаже нещо реално и да стигне докрай. Но както се пееше в една песен, "а дано, ама надали". Защото дори без да се навлиза много-много в сложностите на започналите разследвания, с просто око се виждат "белите конци" в тяхната кройка.


Съмнителните признаци


Признаците за това са много, ето само три. Първият е моментът, избран за обявяване на тези разследвания, и съвпадението му с актуалните неприятности за главния прокурор. Както често се случва, и този път се разследват събития с доста голяма давност. За много от тях отдавна са писали и медиите, но прокуратурата не им е обърнала никакво внимание. И изведнъж се сеща за тях точно след като избухна скандалът с нерегламентираната среща на главния прокурор с двама бизнесмени, единият от които твърди, че на тази среща е бил сплашван. На всичко отгоре две от разследванията са директно свързани с двамата бизнесмени. А всичките "посоки" на най-шумното разследване, макар и то формално да се води във и срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), всъщност сочат към компанията на сплашвания бизнесмен - "Овергаз".


Още през 2011 година тя подава жалба в Европейската комисия заради отказания ѝ от монополистите на българския газов пазар достъп до газопреносната мрежа. Отказът е в нарушение на българското и европейското законодателство, чийто смисъл е да защитава конкуренцията в интерес на потребителите. В резултат ЕК започва дело срещу държавата и нейните газови монополисти, което вероятно скоро ще приключи с осъдителна присъда. Прокуратурата се сеща да търси виновни за евентуалните "немаловажни последици" едва сега, след като цялата история е отдавна известна. Като прикачва към нея някакви очевидно набързо и объркано скалъпени хипотетични прегрешения на самата "Овергаз", които в подходящ момент могат да обърнат всичко срещу нея.


Вторият съмнителен признак е традиционно съпътстващата активностите на прокуратурата пропагандна кампания за обработване на общественото мнение, която предварително сочи "виновника". Така, още преди да бъде обявено разследването, в една от ятото "медии", неизменно симпатизиращи на прокуратурата, се появи абсурдният донос, с който явно си е послужила и прокуратурата. Според него "Овергаз" (търсейки законните си права) в съдружие с ЕК "умишлено разстройва" енергетиката и цялата икономика. И "умишлено цели да създаде затруднения на изпълнителната власт". Друга "медия" пък направо обяви, че заради собственика на "Овергаз" няма да има пари за увеличение на пенсиите и учителските заплати. Появи се и традиционният поддържащ "протест", настояващ всички енергийни цени да паднат с 30%.


Грижата за цените - стръв за общественото мнение


Така стигаме до третия, най-съмнителния и най-сигурния признак, че в това разследване става дума за нещо друго - самата прокуратура обилно е подсладила съобщението си със загриженост за "необосновано високата" "цена на газта за крайния потребител" и обещание да търси престъпления при "ценовия скок". Незапознат с реалностите може да си помисли, че като закрилник на народа прокуратурата едва ли не ще свали цените, а може даже и пари да върне.


В действителност обаче делът на добавената стойност на "Овергаз" в цената за крайните потребители е минимален (огромният дял е за "Газпром"). Освен това, строго погледнато, КЕВР не определя цени, а като пощенска кутия отразява условията по търговски договори (като този с "Газпром"). И накрая - прокуратурата, слава богу, още по-малко може да качва и сваля цени. Макар че се опитва.


Истинската цел


В тази история цялата загриженост за цените не е нищо повече от прикритие за истинската цел, която най-вероятно е някъде сред изредените по-горе възможности: пиар, отвличане на вниманието, разчистване на сметки или просто удар по един бизнес.


Едно обаче е сигурно. Да се превърне по този начин българският модел в "румънски" е точно толкова вероятно, колкото е вероятно прокуратурата да върне на някого пари от сметките за газа, парното или топлата вода.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7522 Неутрално

  "Използвам случая да поздравя прокуратурата. Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват. Бой по всички, така че да има превенция... Който, където и както го заварят, всичко трябва да се провери и да се повдигат обвинения."

  Верен анализ. Българинът иска да знае сутринта не кого разследват, а кой е осъден и наложена ли е ефективна присъда

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  Да казваш на черното бяло! Ами това си битува в Българските партийни среди. Ние пък не им вярваме. И те така...

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  Звучи като майтап ама не е ! Кой където както фанат. .... ами ако бай Х го бяха хванали в гаража с Цв.Василев или с Кокинов и земеделския министър на кафе? Живеем в тъп виц / М.Иванов/

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Това е проблемът в България. Нямаме нито румънски нито европейски модел на правосъдие. Завсимото ни правосъдиве винаги ще е обвързано с несвободните ни медиии за да храни монополизираната ни икономика. Порочен кръг от който няма излизане. Гордиев възел който няма разсичане.
  Но да гледаме с оптимизъм. Все още не сме авразийска диктатура и такива статии все още могат да се пишат без да си арестуван. За сега.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Освен безумната ни конституция даваща права на съдебната власт, има и неписани правила, които стриктно се спазват, а именно съда и прокуратурата обслужват управляващите.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Борисов да признае най-сетне, че моделът ни е съветски. Ще ни спести време и усилия, всеки път, като се изцепи да ходим да проучваме, кой модел какъв е, какво е мислел да каже и с каква цел.

 7. 7 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 303 Неутрално

  СРЕЩАТА
  "ДОНЧЕВ - ЦАЦАРОВ"
  За да бъде разбрана, всяка една ситуация трябва най-напред да бъде семантически структурирана с оглед мястото на всеки един от нейните елементи.
  Следователно:
  ПЪРВО - никаква среща между ТРИМА човека /Гергов, Дончев, Цацаров/ НЕ се е състояла;
  ВТОРО - състояла се е СРЕЩА между ДВАМА души - Сашо Дончев и Сотир Цацаров;
  ТРЕТО - активен ПОСРЕДНИК за организирането и провеждането на СРЕЩАТА, включително предоставянето на домакински офис, е Георги Гергов;
  ЧЕТВЪРТО - самият Гергов НЕ е взел НИКАКВО участие в разговора между Цацаров и Дончев, както се и полага на един истински ПОСРЕДНИК и СВИДЕТЕЛ, но НЕ и УЧАСТНИК;
  ПЕТО - инициатор за организирането и провеждането на СРЕЩАТА между Дончев и Цацаров безусловно и категорично е Сашо Дончев. Немислимо е допускането, че Главният прокурор Цацаров ще провежда искана от него среща в офиса на Гергов, превръщайки го в явочна квартира;
  ШЕСТО - за да посредничи при организирането и провеждането на срещата на Дончев с Цацаров, Георги Гергов, естествено, е имал нужда от някаква степен на информираност от страна на Дончев за какво му е необходима исканата от него среща. Поради тази причина Гергов и Дончев се срещат в понеделник, 20 март 2017 година първо двамата, за да може Гергов да прецени дали да покани Цацаров;
  СЕДМО - в разговора между Дончев и Гергов първият ПОДВЕЖДА вторие ят, че става дума за недоразумения относно ролята на Дончев, свързани с издаваният от него вестник "СЕГА", връзките му с Христо Иванов и неговата партия, вестничето "ПРАС-ПРЕС" и карикатурите на Комарницки... Но само пред Гергов Сашо Дончев дума не е отворил за вече започналата прокурорска проверка и писмото на двамата прокурори до него;
  ОСМО - като си помислил, че знае вече за какво точно Дончев иска срещата с Цацаров и получил уверенията на Дончев за неговата непричастност към партията на Христо Иванов, че телевизията не е на Дончев и така нататък, Гергов позвънил на Цацаров и го поканил на срещата с Дончев ... на кафе....
  ДЕВЕТО - Цацаров бил наясно за какво всъщност Дончев иска среща с него, но нито бил в състояние да откаже на Гергов, нито пък да му обясни защо не е редно да се среща с Дончев;
  ДЕСЕТО - срещата вървяла нормално без участието на Гергов, всичко било наред до момента, в който Дончев не извадил от вътрешния си джоб трите листа с писмото на прокурорите до него и не поискал от Цацаров да въздействува върху тази неблагоприятна за Дончев прокурорска проверка. Цацаров му отказал, Гергов бил изненадан от хода на Дончев, но срещата с неговото посредничество завършила пак външно нормално.
  Това е семантичната структура на организираната и проведена с посредничеството на Гергов среща между Цацаров и Дончев.
  Останалото е в медиите.
  Всеки е свободен, като самият Сашо Дончев, да си прави собствени заключения.

 8. 8 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 303 Неутрално

  СРЕЩАТА
  "ДОНЧЕВ - ЦАЦАРОВ"
  За да бъде разбрана, всяка една ситуация трябва най-напред да бъде семантически структурирана с оглед мястото на всеки един от нейните елементи.
  Следователно:
  ПЪРВО - никаква среща между ТРИМА човека /Гергов, Дончев, Цацаров/ НЕ се е състояла;
  ВТОРО - състояла се е СРЕЩА между ДВАМА души - Сашо Дончев и Сотир Цацаров;
  ТРЕТО - активен ПОСРЕДНИК за организирането и провеждането на СРЕЩАТА, включително предоставянето на домакински офис, е Георги Гергов;
  ЧЕТВЪРТО - самият Гергов НЕ е взел НИКАКВО участие в разговора между Цацаров и Дончев, както се и полага на един истински ПОСРЕДНИК и СВИДЕТЕЛ, но НЕ и УЧАСТНИК;
  ПЕТО - инициатор за организирането и провеждането на СРЕЩАТА между Дончев и Цацаров безусловно и категорично е Сашо Дончев. Немислимо е допускането, че Главният прокурор Цацаров ще провежда искана от него среща в офиса на Гергов, превръщайки го в явочна квартира;
  ШЕСТО - за да посредничи при организирането и провеждането на срещата на Дончев с Цацаров, Георги Гергов, естествено, е имал нужда от някаква степен на информираност от страна на Дончев за какво му е необходима исканата от него среща. Поради тази причина Гергов и Дончев се срещат в понеделник, 20 март 2017 година първо двамата, за да може Гергов да прецени дали да покани Цацаров;
  СЕДМО - в разговора между Дончев и Гергов първият ПОДВЕЖДА вторие ят, че става дума за недоразумения относно ролята на Дончев, свързани с издаваният от него вестник "СЕГА", връзките му с Христо Иванов и неговата партия, вестничето "ПРАС-ПРЕС" и карикатурите на Комарницки... Но само пред Гергов Сашо Дончев дума не е отворил за вече започналата прокурорска проверка и писмото на двамата прокурори до него;
  ОСМО - като си помислил, че знае вече за какво точно Дончев иска срещата с Цацаров и получил уверенията на Дончев за неговата непричастност към партията на Христо Иванов, че телевизията не е на Дончев и така нататък, Гергов позвънил на Цацаров и го поканил на срещата с Дончев ... на кафе....
  ДЕВЕТО - Цацаров бил наясно за какво всъщност Дончев иска среща с него, но нито бил в състояние да откаже на Гергов, нито пък да му обясни защо не е редно да се среща с Дончев;
  ДЕСЕТО - срещата вървяла нормално без участието на Гергов, всичко било наред до момента, в който Дончев не извадил от вътрешния си джоб трите листа с писмото на прокурорите до него и не поискал от Цацаров да въздействува върху тази неблагоприятна за Дончев прокурорска проверка. Цацаров му отказал, Гергов бил изненадан от хода на Дончев, но срещата с неговото посредничество завършила пак външно нормално.
  Това е семантичната структура на организираната и проведена с посредничеството на Гергов среща между Цацаров и Дончев.
  Останалото е в медиите.
  Всеки е свободен, като самият Сашо Дончев, да си прави собствени заключения.

 9. 9 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Аз с колкото румънци съм говорил, не знаят някой политик да е вкаран в затвора и все повече се чудят за какво им е тази агенция. Нещо разминаване става в предаването на информация.... Ама да видим накрая.
  А лично съм сигурен, че в Румъния нещата не са по-добре от България.

  VD
 10. 10 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Четох напоследък материали, че румънската реформа представлява разправа с политически опоненти. Не знам къде точно е истината.

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  В Библията си има решение за подобни казуси- "По плодовете ще ги познаете"

  подпис
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Някои медии са неуморими в опита си да ни хипнотизират, като Алф-Лъки.
  С цел, да ни папкат. Т.е., да мислят и анализират вместо нас. Ние само да бачкаме и викаме "ура" кат едни добри данъкоплатци.
  Авторът да прочете поста на Сократ по-горе.
  И да се засрами. Може и да се извини. За загубеното време.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#9] от "VD":

  Поредния регистриран трол.

 14. 14 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До VD да разбираме,че знаеш писмено и говоримо румънски,червенушко?
  В територията България отдавна властва мафията,но в сегашният парламент червената комуноидна мутро-милиционерска мафия е 100%.
  Румънски модел не сме,по-зле сме от Албано-Бинбинистански модел.
  Но на материала му е кеф да го клатят отзат, и след това орално да почиства инструмента, който го е клатил.
  Това е положението.

 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  " делът на добавената стойност на "Овергаз" в цената за крайните потребители е минимален (огромният дял е за "Газпром"). "
  Майтап бе Уили! Овергаз нали е креатура на Газпром. Как да е? Дончев откъде "набра" капитал през 90те години за да създаде Овергаз?
  Това , че прокуратурата в България не работи , не е повод да ни пробутвате врели некипели.
  Колко плати Овергаз за статията Ви?

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#14] от "anty":

  Матриале, матриале! Що трябва VD да знае румънски? Че и писмено! По Вашата логика аз трябва да знам поне 50 езика. Писмено и говоримо! Случайно да допускате възможността да се комуникира на 3 ти език? Различен от български и румънски? Например на английски? Те точно заради такива късогледство Ви клатят. И ще Ви клатят, защото си го заслужавате.

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Нали "Румънският модел", според борисов беше пречка зо повече инвестиции, защото създавал несигурност или поради друга глупост

 18. 18 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  Защото VD твърди, че е разговарял с румънци,та за това питам червенушкото като теб материале от орално почистваща група.
  Това е положението George, и да не забравиш да си изплакнеш устната кухина след почистването,че ще имаш отвратителен дъх и всички ще са на ясно,че работиш в областа на хигиената.

 19. 19 Профил на Eд
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kami":

  Престани бе лелке. Хич, ама ХИЧ не знаеш за какво става въпрос.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Четох напоследък материали, че румънската реформа представлява разправа с политически опоненти. Не знам къде точно е истината.
  —цитат от коментар 10 на Prosevchomai


  Сигурен съм, че потърпевшите се опитват да представят ситуацията в тази светлина. Както винаги, истината _НЕ_ трябва да се търви някъде по средата, а да се преценява за какво биват осъждани политици. При доказана корупция не може да се говори за "разправа с политически опоненти" (дори те да са такива).


 21. 21 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз с колкото румънци съм говорил, не знаят някой политик да е вкаран в затвора и все повече се чудят за какво им е тази агенция. Нещо разминаване става в предаването на информация.... Ама да видим накрая. А лично съм сигурен, че в Румъния нещата не са по-добре от България.
  —цитат от коментар 9 на VD


  Кощунство, даже и на 1ви май не почивате.

 22. 22 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#8] от "sokrat41":
  Ти ми дай само отговор на въпроса - защо по случая не се извършва разследване или поне една срамежлива проверка, като за смокинов лист. Голяма част от писанията ти са всъщност внушения и самопожелателни подсказки. Ще се хвана само за най-елементарното - свидетел е лице, което знае нещо по случая, било то поради посредническата си роля, домакинство, инициатива, участие и каквото и да било. И затова те питам - защо се бяга от проверка на случай, в който един от участниците (свидетел-очевидец), сочи данни, че е направен опит да бъде принуден да стори нещо, противно на волята си.

 23. 23 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Сашо Дончев разполага с един единствен, при това перфектен начин за действие. Той трябва просто да отиде в Софийската градска прокуратура и да подаде жалба срещу Главния прокурор за натискът, който според него му е оказван. На всичкото отгоре Дончев разполага със свидетел в лицето на Георги Гергов.
  Това е абсолютно законен начин за действие.
  Ама разследването щяло да бъде спряно от главния прокурор?
  Ама такова действие било страшно?
  Стоп, дами и господа!
  Сашо Дончев е смел и свободен мъж и гражданин, а не роб!
  Защо господин Дончев не действува съгласно закона и Конституцията?
  А, да, жалбата ще трябва да се доказва, пък може да се окаже и клевета.
  Затова - хайде в медиите, които постоянно искат оставката на Главния прокурор.
  Не, господин Дончев, не сте нито смел, нито свободен гражданин, щом не действувате съобразно Конституцията и закона в такава перфектно доказуема ситуация...

 24. 24 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#13] от "mentra65":
  Аз дали съм трол не знам, ама ти от вас,не съм сигурен дали си си подавал носа....

  VD
 25. 25 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#14] от "anty":


  Че сте зле зле сте и то много, ама оставете тези дето не мрънкат и се жалят по - цял ден да си живеят живота, а вие пробвайте Ремотив или нещо по-рано.
  А когато освен новините и вестниците имате и друг поглед, ще разберете

  VD
 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7543 Неутрално

  Човек четейки постовете да се чуди и мае кое е по по най вярно, написаното от Сократ или на пост №9.

 27. 27 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Ако в България започне наистина безпристрастно да се прилагат законите спрамо политиците и партиите, това ще означава смяна на политическата класа.

 28. 28 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#24] от "VD":

  Абе, ходил съм няколко пъти до майка ти...........................................

 29. 29 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#28] от "mentra65":
  Най-вероятно си ходил, защото по специалност се занимава с малоумници като теб. Така, че не се учудвам.

  VD
 30. 30 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Много добър анализ!
  Изхода от ситуацията се налга от самосебе си - оставката на Цацаров. И докато това не се случи, институциите в държавата ще страдат дълбоко, включително президента, премиера и целия парламент. Именно те ще понесат негативите от ината на Цацаров.
  Но дали Цацаров се инати или така му е наредене от Пеевски и кръга КОЙ, чийто поръчки активно изпълнява. По-скоро второто.

  Жалко, че децата ни все още раснат в държава с подобно правосъдие. Дано видят по-светли дни! И дано ние се сетим най-накрая да вземем сопата!

 31. 31 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#23] от "sokrat41":
  Пишеш глупости! Предлагаш сигнал до СГП срещу главния прокурор, но пропускаш, поради незнание или умишлено-манипулативно, че СГП не може да го разгледа, а веднага трябва да го препрати до главния прокурор, защото само той може да реши дали да се извършва проверка срещу магистрат. Гледал ли си Ам Гъл /Смийгъл/ от "Властелина на пръстените" каква вътрешна борба водеше при раздвоението на личността си. И тук ще е същото, само че без вътрешната борба по обективни причини. По въпроса за клеветата пропускаш чл. 205 от НПК, в който е посочена сигналната функция на гражданите - не се опитвай да я заличиш с неверни твърдения, защото за клевета е нужно да има умисъл. На практика сигналът ще бъде вопъл за проверка. И на последно място, какъв сигнал чакаш, след като тези факти станаха общоизвестни. Всеки може да пусне сигналът, вкл. и компетентните длъжностни лица да се самосезират. Но тук се връщаме в началото; усещаш ли омагьосания кръг!

 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  А защо Главния прокурор не започне разследване срещу Дончев, който По думите на главния прокурор се опитва да го склони към длъжностно престъпление :)

  HДо коментар [#23] от "sokrat41":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 417 Весело

  До коментар [#23] от "sokrat41":

  Чета вашите анализи и се смея. Как някой ще покани и ще накара главния прокурор да си прави срещички в офиси, ако той не желае?! Защо главният прокурор не подаде и още не е подал сигнал за натиск, както твърди? Главпрокурорът е длъжен да подаде такъв сигнал, а Дончев не длъжен. И накрая, какви са тези безумия - да бъде сезиран градския прокурор за нарушение на главен прокурор? Има ли пример някой да е разследвал шефа си по сигнал на граждани :-) :-) Просто ставате смешен!

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1584 Весело

  Ами, нали това е целта - едните да организират политически чистки на другите! После вторите като вземат властта да си го върнат. Така се дисциплинират политици. Съвсем като война между мафиоти. Иначе, нашата ориенталска приказка с насядалите около казана политици с дълги лъжици и си подават един на друг в устите, а държавата бавно плува към Ориента.

 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Румънският модел означава осъдени политици, а не само разследвани, т.е. рекетирани от прокуратурата.

 36. 36 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Прилики (то май няма) и разлики:
  Румъния: "Директорът на румънската Национална дирекция за борба срещу корупцията може да разследва дори и самия главен прокурор. "
  България: Най-ясно го каза навремето Татарчев: "Над мен е само Господ!"

  FILII MARIS SUMUS
 37. 37 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Значи, автора за някои неща е прав, но за други не е. Какво иска да каже? Борете корупцията, ама не разследвайте всеки щото може офисите му да са до КТБ или пък не разследвайте Овергаз, щото се бори срещу монопола на Газпром. Освен това, автора не е юрист и говори като политик, а това означава, че казва само половината от истината. След като говори за румънски модел и осъдени лица, нека автора си направи труда да види каква е разликата освен в структурирането на прокуратурата в Румъния, така и в румънското наказателно законодателство. Да види какви доказателства минават пред румънския съд и дали такива могат да минат пред българския и тогава да говори. За справка, нека прочете статията на бившия зам.правосъден министър Андрей Янкулов - същият заместник на Христо Иванов.

 38. 38 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Борисов удари дъното с това: "Използвам случая да поздравя прокуратурата. Всички искахме румънския модел, това е румънският модел - като се събудиш сутрин, да чуеш кого разследват...".

 39. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  До коментар [#7] от "sokrat41":
  Тази кула от мисли, която си изградил е нестабилна защото тухлите са ти една под друга. Достатъчен е само един аргумент за да я срути. Няма такова нещо като "главният прокурор не може да откаже среща на Гергов"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 40. 40 Профил на tochko krilatski
  tochko krilatski
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Предпочитам да чета анализатори като Ясен Бояджиев, Д.Смилов и К.Таков, които са по-интелигентни, по-просветени и по- смели от мен, вместо да им опоненствам за да се правя на интересен!?Нали благодарение на такива, бих го нарекъл"светли умове" разбираме къде е заровено кучето на бг.прехода.Не на Беновска, не на Блъсков!!?Паралелната държава на Пеевски-Борисов и Цацаров е едно(виж сарайско-библиотекарската лаборатория), съвсем друго е Паралелната държава на Гергов-Първанов и Монтерей!?Има и трета Паралелна държава??На лаборанта Костов.Ама тя май остана със заграбеното до сега, халал да и е, детоксикация се вика!?Както виждате, не остана място да се притеснявам за паралелните държави на мутренските групировки?К'во става??

 41. 41 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До защитниците на Цацаров предлагащи да го сезират.
  Да сте чували, че далаверата на Гергов с Пловдивския панаир беше "узаконена" от Пловдивския съд и случайно да знаете какъв съдия беше по това време Цацаров?
  Пишете абсолютни безумия и се опитвате да изсмучете от пръстите "логическа" аргументация. Да сте чували за принципа "Quid prodest - Кому е изгодно?"
  Да ви минава през ума, че между Цацаров и Гергов има много силна взаимна зависимост и се държат един друг?

 42. 42 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Срещата явно е поискана от С Дончев.Защо той се опита да скрие това?А листът с исканиата му?Това е поведение на бизнесмен с претенции към съдебната система за задкулисие и зависимости?И тези във форума,котоимат същите претении,нямат забележки или някакви притеснения към такова поведение?Ако този бизнесмен не беше точноот този кръг,то коментиращите щяха да вият вой до небето,и с основание.Двойните критерииса фктор,пед който всяка правда рухва.

 43. 43 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 611 Весело

  Борисов да признае най-сетне, че моделът ни е съветски. Ще ни спести време и усилия, всеки път, като се изцепи да ходим да проучваме, кой модел какъв е, какво е мислел да каже и с каква цел.
  —цитат от коментар 6 на Роси


  Мислите ли че Борисов разбира какво е това животно съветска прокуратура? За него е важно какво значение има за него българската прокуратура, а това че тя де факто и де юре е съветска дреме му на оная работа пък и не само за него а за всички политици.
  Всичко каквото се е случило и направено добро в тази наша изстрадала държава е благодарение на ЕВРОПА. Докато матриала не стане качествен материал така ще е.

 44. 44 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Доста ви е смотан админ екипа. И да иска човек не може да сподели статията ви никъде...
  Оправете си сайта!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK