Новото алтернативно дясно

Новото алтернативно дясно

© ReutersВнушават страх, за да печелят покорство - новите десни плашат с чуждото, събуждат демоните на расизма, сочат въображаеми или реални военни конфликти. Рисуват едно въображаемо "ние" срещу друго все по-застрашително "те", коментира Ивайло Дичев за "Дойче веле".


Демократичният свят все повече нормализира крайната десница. У нас в управлението влизат партии, които вчера щурмуваха джамии, нападаха университети, спираха граждани да упражнят правото си да гласуват. "Кандидатката на народа" Марин льо Пен днес не е посрещната от мощен републикански фронт, както стана с баща ѝ през 2002, и намира съюзници в мейнстрийм партиите. ЕС свикна с Орбан, който откровено застана против либералната демокрация - преследва медии, НПО-та, Централноевропейския университет. За да стигнем до Тръмп, който тръгна да защитава останалите без работа работници, после, като видя до къде се срина рейтингът му, нападна Сирия, пусна "майката на всички бомби" в Афганистан и прати флотилия срещу Северна Корея.


От друга страна все по-често чуваме мнения, анализи или политически призиви: дойде краят на глобализацията. Хората били недоволни от раздвижването на света: не искат мигранти, мразят далечните инвеститори, които могат да преместят предприятието им на другия край на света с едно кликване на мишката, не търпят нарастващите неравенства, театрализирани от медиите. На което политиците, загубили всякаква легитимност, откликват с огради, протекционизъм и най-вече – смела битка срещу проклетата политическа коректност, ругаейки невъздържано малцинства, жени и конкуренти от всякакъв тип.


Страх и покорство
За политическата риторика (подкрепена с бомби в случая на Тръмп!) нещата са по-скоро ясни – внушава се страх, за да се генерира покорство. Но има ли наистина политически обрат към фрагментиране на глобалния свят? Човек трябва да е много наивен, за да повярва на това. Тереза Мей тръгна да излиза от ЕС с призива за "глобална Британия", т.е. не за да се изолира, а с надеждата да предоговори по-добро място в него. Ако изобщо има някаква стратегия в потока на туийт-съзнанието у американския президент, тя е не да спре обмена със света, а да накаже онези, с които САЩ е в дефицит. Вишеградци не са се отказали от еврофондовете, а само от солидарност в бежанската криза.


За българските националпопулисти още нищо не знаем. Вероятно ще си намерят нов медиен балон като "бурките" или "турското робство", за да геройстват по студията. Но можем ли да си представим сериозна политика по изолиране на България от света? Нашата икономика днес е част от дълги вериги на международно разделение на труда. Вярно, че подизпълнителят също може да тропне по масата: тази гайка няма да я произвеждам, ако производството на винта към нея не се пренесе в Пазарджик.


Но най-вероятният резултат е, че производството на гайката ще се изнесе някъде в Азия и той ще си остане само с достойнството. Да подкрепя местното производство за страна-подизпълнител би значело да хвърли сили за по-добро пласиране в международните вериги, дай-боже да стане някакъв център, хъб. Но това означава не да се отхвърля глобализацията, а точно обратното. За излизане от ЕС е просто смешно да се говори, защото много страни там и без това с радост биха се отървали от нас.


Глобализация минус права


Добре, но какво тогава иска новото алтернативно дясно? Иска глобализация минус права: ние да продаваме при вас, но вие да плащате наказателни мита (защото крадете работни места, застрашавате консуматора, идентичността ни - каквото измислим); нашите капитали да влизат при вас, но вашите работници да не идват тук (защото сте джихадисти, изнасилвачи, некултурни: афганистанците, българите, мексиканците – според контекста).


По-малко права означава да те експлоатират повече, да те взимат и изхвърлят според нуждите на производствения цикъл, нали така? Виж, станал гражданин афганистанецът, българинът или мексиканецът добива правото да стане "мързеливец", да проси социални помощи. Модерният свят като че ли е направил хората и народите твърде равни за представите на алтернативно десните. И представи си сега – великите словаци или българи трябва да уважават човешките права на някакви си сирийци. Най-великата военна сила САЩ трябва да се консултира със съюзниците си преди да нападне някого. Възвишената френска или холандска култура трябва да направи място за някакви си от Мароко.


Каквито и да са последствията...Старото дясно образова работниците, строи им общежития, урежда им осигуровки. За да ги експлоатира по-добре, то се знае - но все пак има ги за хора, съграждани на капиталистите. Новото алтернативно дясно е пред изобилие на човешки материал, от който можеш да взимаш и да хвърляш. Как хвърляш – насаждаш страх от повсеместна престъпност, събуждаш демоните на расизма, подхващаш въображаеми или реални военни конфликти.


Основното е да се върне асиметрията в отношенията - някакво въображаемо "ние" срещу друго все по-застрашително "те". Всеки договор, всеки съюз съдържа някакъв елемент, ако не на реципрочност, то поне на предвидимост – това е основният принцип на правото. Но алтернативно десните тъкмо това не признават, защото им пречи да действат според това, което им е хрумнало на мига – някакви бежанци, някакъв търговски дефицит.


Но как успяват да увлекат толкова граждани днес в политиките си на произвола, ето това е въпросът. Сигурно е заради съкращаването на социалното време, заради нетърпението на всички нас, възпитавано от дигиталните комуникации. Има проблем – на секундата трябва да се реагира. Девизът, който свързваме с Фердинанд Първи "да бъде правосъдие, ако ще светът да загине" алтернативно десните днес са преобърнали наопаки: "да реагираме спонтанно, каквито и да са последствията".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Браво на Ивайло Дичев за текста! Хубаво е някой да напомня, че изборът не е между патрЕоти и 'либерасти', а между крайна десница и нормална десница!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Никой не може да спре глобализацията на света.

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  В човешката природа е да се страхува. Когато се предлагат лесни решения на сложни въпроси , много хора ги приемат. Това е играта на националистите.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Весело

  Пак онази необяснима болка отзад на илитарнити пруфесури. 😂 😂 😂

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Старото дясно образова работниците, строи им общежития, урежда им осигуровки.
  =====================================================================
  Старото дясно поне в България я докара до 2 преврата, две национални катастрофи и четири войни, две от които световни. В тези войни загиваха основно работниците, не "старото дясно". За какво образование от страна на "старото дясно" пише Дичев.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  И от мен поздравления за коментара. Уловена тревожната тенденция на бързото време...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Весело

  Дойче веле пропагандата на Ивайло Дичев вече е ПЪЛНА КАША!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Най-великата военна сила САЩ трябва да се консултира със съюзниците си преди да нападне някого.
  ================================================================
  На времето така "интелектуалците", между които и младият Дичев, говореха развълнувано за "непознатата досега световно историческата роля на СССР". Но както казват руснаците - "не в силата е Бог, а в правдата".

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  "Но как успяват да увлекат толкова граждани днес в политиките си на произвола, ето това е въпросът"

  Отговора е доста лесен - имало е, има и ( за голямо съжаление) ще има прост и необразован народ(и) и те са естествената среда, която "захранва" електорално този тип партии и политици.
  Това ме кара и да кажа, че т.н. "нови" десни всъщност са си съвсем изтъркани стари, при това е доста спорно доколко са десни - пример с Льо Пен. Кое и дясното в идеологията, та тя пледира за социални придобивки, които освен че са неизпълними от гледна точка на финансите и икономиката на страната, са по-скоро леви и всъщност популистки.
  Ако национал-социализма на Хитлер е пример за дясно, то и такива като днешните може да ги наричаме десни, но аз си мисля, че дясно мислещия човек не се нуждае от някакви протекции и държавно отглеждане, а напротив, той е отговорен за собствения си и на семейството му живот и прави възможното и понякога и неъзможното, за да осигури такъв, какъвто го желае.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  Лелеййй, Ивайлооо, малеййй, Дичев!
  Ама каша, ама дреп!
  Шаш, а?

  Е, май има едно положително нещичко все пак. Дано.
  Имам предвид, че май се промъква осъзнаването и признаването на неотроцкистката същност на либерас ... таквозата, де ... идеологията, която Дичев с другаре обслужват и прокламират ... Това писание Дичево не е първото от потока в тази посока.
  Или най-малкото падането на маските. Тъй де, лицемерието и подмолната лъжовност не вършат работа, щом вече поне веднъж се издънят. Пък вашите не само неведнъж, ами и при това яко се издъниха. Неизбежното си е неизбежно и неотроцкизмът ще си се върне обратно там, където му е мястото и където си вирееше татко му - троцкизмът. Като лакардии из студентските квартири и левашките ентелехентски соарета ...

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":
  Тюх, повторил съм те!
  Нейсе, Дичев си заслужава ...

 12. 12 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Българските националпопулисти с общ IQ някъде към 118 имат само една мечта в живота си: да намерят четвърти за белота. Другото всичко е бошлав работа.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Трагедията на лявотолерастията продължава. Само това може е извода от слабата статия. :-)

 14. 14 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Добър анализ на Ивайло Дичев!
  Надявам се,че Макрон ще е новият президент на Франция.

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Каракачанов, Джамбазки, Сидеров....ужас! Поне един от тях трябваше да е с ефективна присъда досега. Вместо това ще управляват държавата България. И май Краси ще е министър на отбраната. Няма начин такъв мандат да бъде завършен. Просто е позорно подобни политически екстремисти да са част от кабинета на Борисов.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 871 Весело

  Диче, Диче... паричките ли свършиха "професоре"?
  Предлагам да му направим и захраним фонд, от който да може да харчи, за да ни лиши от "удоволствието" да четем поредната му несъстоятелна драсканица :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1851 Весело

  Този автор е добре закърмен с тезите на Коминтерна-ротшилдови и световния синедрион. Да живей живей труда на мама и тати на гърба. Урааа другари Венсеремос!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 18. 18 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 665 Весело

  Голямото мнозинство печели от глобализацията, но само едно малцинство го разбира.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 19. 19 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Плитка статия, неособено интересна и предъвкваща до болка познати въпроси. Като изключим веселяшката трупа около бойкикиев, другата част от българското общество знае, че единственият път за България е дясно-консервативен. Е, да, боли да се каже - справка статията по-горе. Но не променя нещата.

 20. 20 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А бе как така поне един от всички тези, които дращят в подкрепа на мултикултуралистичната либерална демокрация, не е израснал извън дърто номенклатурно комунистическо семейство?! Как така поне един форумджия, който плюе по Тръмп, Орбан, Брекзит и Льо Пен, не е изчадие на дърт комунистически род?!

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  Отдавна вече не става дума за дясно и ляво, а за fringe (ляв ИЛИ десен) и нормалност.

  Либералната демокрация е нормалността, защото е прод на 400 години еволюция в политическата мисъл и практика.. Комунизмът и фашизмът/нацизмът са залъгалка за полуграмотни лузъри и маргинали. Това лесно се доказва, ако се наблюдава поведението на българските комунисти, които харесват едновременно Ким Чен-Ун, Мадуро, Льо Пен, Путин и Тръмп.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kami":

  "Каракачанов, Джамбазки, Сидеров....ужас! Поне един от тях трябваше да е с ефективна присъда досега. Вместо това ще управляват държавата България. "

  Демокрацията е най-сигурната гаранция, че никой народ няма да бъде управляван по-добре, отколкото заслужава.

  С това ръководство, съставено от чалгаджии, нацисти и квартални биячи, България ще продължи да се срива във всички класации по икономическа ефективност, социално развитие, корупция, бедност и несвобода.

  И после на маргиналите, гласували за Сидеров и розовобузата кука, ще са им виновни Сорос, Ротшилд и Ивайло Дичев.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  "Кое и дясното в идеологията, та тя пледира за социални придобивки, които освен че са неизпълними от гледна точка на финансите и икономиката на страната, са по-скоро леви и всъщност популистки."

  Кое е "дясното" на българските неонацисти от глутницата на Сидеров, които призовават за национализация?

  Национал-социалистическата партия на Хитлер, която с такава стръв имитират (включително с поздравите си с вдигнати ръце, макар и свити в юмрук), е ЛЯВА партия.

  Но къде ти у един Атакаджия (или патреот) мозък да разбере тия прости истини?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Другарят Дичев много мрази думата "дясно".
  Дори когато кара кола, той не завива надясно, а взема алтернативно ляво.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Докога ще продължавате да бъркате ляво и дясно? Програмата на Льо Пен е типично левичарска. Между икономическата програма на Льо Пен и оня комунист Меланшон няма особена разлика.
  Престанете да наричате националистите десни! Това е тотално изкривяване и объркване на понятията!

 27. 27 Профил на fanniemae
  fanniemae
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Абе уж не обичате да четете Дневник . Ма явно вас само за това ви бива да усирате пейзажа.

 28. 28 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":
  Чугунените грави не можеш да ги убедиш. Хванали са се като удавник за сламка за глобализацията като причина за неосъществените им мечти.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Разстроено

  Бах ти базата, дето е забъркал Дичев!

  "откровено застана против либералната демокрация "
  Да се питам колко вида демокрация има? Тиранията консервативна демокрация ли се явява? Щото олгархията си е баш либерализъм.

  "Вишеградци не са се отказали от еврофондовете, а само от солидарност в бежанската криза."
  Авторът хал хабер си няма от договори, тръгнал кат циганин да урежда права. Ни в Лисабонския договор, ни в европейскиет програми за развитие има изискване за "солидарност в бежанската криза". А самото словосачетание е издухано от всякъде от към съдържание - ни бежанци има (да не се бъркат нарушителите на границите), ни криза от тях (има други кризи - финансова, трилиони евро са пуснати като "надпечат" ), нито солидарността е дефинирана (риза като Христос ли ще се сваля, самолети ли ще се раздават или учебници по китайски).

  Ей такива "умници", които "театрализират в медиите" простотиите си и се питат, що ги плюят!

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Любопитно

  До коментар [#28] от "ck":

  "неосъществените им мечти."

  И какви са несъоществените им мечти? Да станат стомана 10/10 за тенджъра, та да дрънкат като Дичев?

 31. 31 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Крайнодесните са боклук, ама и крайнолевите също са боклук. Това Дичев никога няма да го признае, защото му е кеф да плюе по "дясното", макари и в примерите от статията да няма нищо дясно.
  Междувпрочем, не помня някой да е щурмувал джамии. Помня обаче, че терористи заклаха престарял свещеник.
  В смесването на културите няма нищо лошо, ако има уважение и отговорно поведение от всички страни. Именно това обаче не искат крайнолевите.

 32. 32 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Човек, който вкарва лъжата "фалшивите слухове за масови изнасилвания в центъра на Кьолн - фашизоидна ярост към тях" (в съседна негова статия в ДВ), е манипулатор и псевдоучен.
  Първо - не ставаше дума за изнасилвания, а за масови сексуални посегателства. Второ - не са слухове, а добре документирани факти, жертвите свидетелстваха както пред властите, така и пред медиите и точно описаха какво им се е случило: "за 200 метра разстояние ме опипаха 100 пъти", "на гарата имаше огромен брой млади жени и момичета, които плачеха", "нахвърляха се на жените, сякаш бяха добитък", "никой досега не е виждал подобно нещо":
  http://www.liberation.fr/planete/2016/01/10/cologne-en-200-metres-on-m-a-tripotee-100-fois_1425517
  И трето - възмущението си е съвсем на място. Позор за тези, които отричат драмата на горките жертви!

 33. 33 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  В интерес на истината дичев защитаваше онова, меко казано, малоумно решение на да българия да се правят на интересни и сега да няма друга възможност освен тази коалиция .. щото можеше коалиционно ристо да е министър а не цецка и да не леят всички за преждевременната смърт на съдебната реформа...

 34. 34 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Второ - не са слухове, а добре документирани факти, жертвите свидетелстваха както пред властите, така и пред медиите и точно описаха какво им се е случило
  —цитат от коментар 32 на solange


  Фактите нямат никакво знчение пред една добра, левичарска, изсмуката от пръстите теория.
  Основното оръжие на либерастията е усилено затваряне на очите и надеждата, че колкото по-силно викат, толкова по-добре ще ги чуят :)
  Направо се на***** от викане :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Ииии, камък ми падна от сърце! Аз не съм десен и добре че. То дясното било голяма сакантия. Стари десни, нови десни и алтернативно десни. И още десни-бесни. Ама всъщност винаги съм се чудил, кои са десни? За да си десен, трябва да си състоятелен. Т. е. поне прилично богат. Да имаш фирма, но не само, трябва и да си наел работници, да членуваш в елитна организация на себеподобни. Всяка година да ходиш на круиз или на екзотични острови. А пък тука едни ми си пишат десни с един чифт гащи и кола-трошка, купена на старо. Не са десни, лумпени са, ма как да им го обясня? Щото са много недоверчиви. Че и обидчиви.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2747 Любопитно

  До коментар [#35] от "Judjuk":

  "За да си десен"

  И Ивайло Дичев какъв десен е? С трошка или круиз?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK