Борисов 3 - какво да очакваме

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко БорисовТрадицията на демокрацията предполага, че всяко ново правителство получава известен кредит на доверие. Българската традиция показва, че обикновено повечето министри успяват бързо да го загубят. Но сега, когато обществеността, свободните медии, а и парламентарната и извънпарламентарната опозиция, имат дълга да дадат своя кредит на избраното правителство, е моментът да разгледаме управленската програма и състава на правителството и да видим какво можем да очакваме.


Първият въпрос е в кой образ ще влезе новият-стар министър председател – Бойко Борисов. Борисов направи трансформацията от Спасителя и борец с корупцията (в периода 2001-2009-та) през Строителя (2010-2013) и достигна до Балансьора (2014-та до днес). По всяка вероятност сега ще се превърне в


Пазителя на България като остров на стабилността


в големия бурен свят. Хубавото на този образ е, че в действителност в последните години светът стана безкрайно по-непредсказуем отпреди и е нужно да се полагат целенасочени усилия в посока на това в България да не се случи нещо като в Украйна, Турция или Македония. Лошото е, че България освен от стабилност, се нуждае от големи и трудни реформи, за които е необходим друг тип политическо лидерство. А поддържането на стабилност чрез балансиране на интереси е слаба дългосрочна стратегия.
Изглежда, че и този път ще има четирима вицепремиери, които ще съчетават няколко функции, понякога от различен характер.


Томислав Дончев ще продължи да работи с ресор "Европейски фондове". Очаквам той да продължи да бъде един от по-скоро положителните образи в изпълнителната власт.


След няколкото рокади в хипотетичния кабинет стана ясно, че Екатерина Захариева ще се премести от правосъдното във външно министерство, но ще стане и вицепремиер, отговарящ за правосъдната реформа. В амплоато си на правосъден министър Захариева беше значително по-плаха от предшественика си в работата по съдебна реформа и е малко вероятно това да се промени предвид и настоящия баланс в парламента. Все пак са възможни малки стъпки в правилна посока. По отношение на външно министерство, положителното е, че Захариева със сигурност ще държи принципна линия в посока евроатлантическата ориентация на страната. Съществува обаче и известен риск във връзка с това, че външно е едно от двете министерства, които, грубо казано, живеят свой живот и имат сравнително нисък толеранс към ръководители, които не идват от тесните среди.


Красимир Каракачанов от квотата на "Обединени патриоти" поема Министерството на отбраната и вицепремиерски ресор "Обществен ред и сигурност". Тук най-ясно ще проличи до каква степен редкият за Европа и света експеримент крайно-десни формации да стават част от изпълнителната власт носи положителен или отрицателен потенциал. Със сигурност отбраната ще бъде в голяма степен под обществен интерес в идните години, така че важни въпроси като отношението към случващото се в Македония, модернизирането на военно-въздушните сили и евентуалното увеличаване и разпределение на бюджета за отбрана ще покажат до каква степен патриотите имат управленски потенциал.


Очаквам това министерство да бъде


една от невралгичните точки на новия кабинет


Валери Симеонов пак от "Обединени патриоти" поема ресор "икономическата и демографската политика". От една страна е наистина добре да има човек отговарящ за демографска и икономическа политика, а предвид бизнес начинанията на Симеонов можем да предполагаме, че притежава и качества за да свърши полезна работа. От друга страна е възможно Симеонов да се окаже в положението на Меглена Кунева в предния кабинет на Борисов и да не съумее да докара докрай иначе нелошите си предложения (в случая на Кунева "антикорупционния закон").


Горанов (финанси), Петкова (енергетика), Ангелкова (туризъм), Московски (транспорт) и Кралев (спорт) запазват постовете си от предишния кабинет на Борисов и не виждам причина за това да има значима промяна спрямо работата им досега.


Изненадващо Лиляна Павлова се мести от регионалното министерство и поема новото на "Българското председателство на Съвета на ЕС". Положителното в случая е, че ще е напълно ясно кой носи отговорност за това национално значими тези да бъдат популяризирани на европейско ниво.


С жизненоважното Министерство на правосъдието се заема неуспелият кандидат за президент Цецка Цачева. Въпреки, че Цачева безспорно беше подходящ председател на парламента в двата си мандата, е под въпрос до каква степен ще е готова да се нагърби с тежките реформи, от които правораздавателната система се нуждае. Заявките й по време на президентската надпревара не вдъхват голям оптимизъм.


Досегашният шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов поема важното икономическо министерство от квотата на "Атака". Както демократичната традиция повелява и тук трябва да дадем кредит на доверие, но с бележката, че това ще е второто министерство представляващо невралгична точка на кабинета.


В тежък момент за Министерството на регионалното развитие и благоустройството начело ще застане доскорошният зам.-министър Николай Нанков. Нанков ще трябва спешно да се справи с всичките кризи (разследване на прокуратурата за "Марица", скандалите около програмата за санирането, тунела на "Струма", проблемите с опасните участъци от пътната мрежа и много други).


Вътрешното министерство (което също трудно търпи външни лица) ще бъде поето от Валентин Радев, който досега беше един от кадрите на ГЕРБ, работещи в областта на отбраната (като зам.-председател на комисия в парламента и зам.-министър преди това). Управленската програма на ГЕРБ и Патриотите заложи на големи обещания в областта на сигурността, така че


вътрешното министерство ще бъде един от двигателите


на новия кабинет. След двама министри, които опитаха, но не успяха да завършат кръг от реформи в министерството, очакванията за това Радев да успее не са огромни.


Дългогодишният служител в системата Красимир Вълчев ще поведе образователното министерство. Имайки предвид досегашната му работа в системата (например по делегираните бюджети), тук съществува надежда, че може да се работи в посока на реформиране на иначе закъсалата система.


Друго министерство, в което ще са необходими спешни мерки е здравното, което се поема от досегашния шеф на ВМА Николай Петров. Петров успя да намали задълженията на ВМА, така че и тук могат да се очакват опити в положителна насока.


Бисер Петков поема социалното министерство и ще трябва да се справи с изпълнението на тежкото предизборно обещание да прекъсне корупционната схема с фалшивите инвалидни пенсии. Професионалната му биография сочи, че притежава потенциала да го направи.


С намигване към традиционната десница


Нено Димов (зам.-министър от СДС, депутат от ДСБ) застава начело на Министерството на околната среда и водите. Димов притежава сериозен европейски и международен авторитет в ресора си, но ще се сблъска със сериозни проблеми в намирането на баланс в трудното министерство, в което също има належащи за решаване въпроси.


Новата история на българската демокрация е давала примери за много добри специалисти, които веднъж превърнали се в министри, се оказват крайно неадекватни и дори вредни за ресорите си. По-рядко се е случвало и обратното, когато не толкова добре познати в дадена област лица, демонстрира воля и хъс за сериозен реформизъм. След като управленската програма и кабинетът на коалицията между ГЕРБ и Патриотите са известни, предстои да видим и какъв ще бъде резултатът за обществото.


Очакванията ми са за това новото управление да продължи линията и на предишния кабинет на Борисов. По големите въпроси, стоящи пред обществото ни, очаквам правителството да застане от правилната страна по въпроси като външната политика и да не позволи страната да изпадне в криза, породена от външни фактори като конфликтите наоколо.


Същинска съдебна реформа и силна антикорупционна дейност най-вероятно няма да има.


Отделни малки стъпки в някои от ресорите най-вероятно ще бъдат забелязани, но също така надали ще срещнат цялостна ентусиазирана политическа подкрепа, а по-скоро ще бъдат плод на труда на отделни и самотни министри и депутати. А още от съдържанието на управленската програма и кабинетът започват да личат контурите на поне няколко бъдещи кризи и провали.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Както пише в Библията
  -Има време за всяко нещо,
  И срок за всяка работа под небето.
  Едно трябва да знаят от изпълнителната власт,че никой няма да ги чака 100 дена.

 2. 2 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Министърът на икономиката е голяма излагация - откровено човек на мафията

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Какво да очакваме!
  Преасфалтиране на направените от Борисов 1 и Борисов 2 магистрали.
  Горещи молитви за благото на народа в строящите се църкви и манастири.
  Автентична реторика от Банкя.
  Нагодена за погалване глава.

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Както се казва, спокойно българи.
  Има достатъчно банки. Ако много набъбнат кредитните милионери, фалира се някоя и друга банка, прави се външен дълг за покриване на задължителните депозити, ограничават се социалните плащания, балансът се установява и балонът се спасява от спукване.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Не са проблем парите, дадени за новопостроения храм в Ловеч. За няколко години ще се съберат с дарителската кампания - Българската коледа.

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "....в кой образ ще влезе новият-стар министър председател – Бойко Борисов. "
  Какъвто и образ да си избере, все ще си остане БХ

 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Ще пада лудо образоване на материала, но с учебници, одобрени от Българската православна църква. То и сега почти във всеки урок се говори за бог.
  Последващият еволюционен регрес, под смаяните погледи на убедените западни дарвинисти, ще генерира стабилност на местно ниво - непробиваема, непоклатима и умопомрачителна.

 8. 8 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Весело

  Очаква се светло бъдеще за нашите (вашите) души!

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1029 Весело

  Министърът на икономиката е голяма излагация - откровено човек на мафията
  —цитат от коментар 2 на daam


  То да беше само той, да го преживеем, ама те всички са такива.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Като гледаме състава, нищо не очакваме.

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Обикновеното - преждевременна оставка и па няма да изкара Мандата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Ами да им пожелаем успех, макар и да имаме съмнения...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на mimdal
  mimdal
  Рейтинг: 8 Разстроено

  .... Защо министърът на културата не е споменат? Той не е значим? Все пак след 6 май идва 24 май...

 14. 14 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Основни очаквания:
  Скрито и полуприкрито
  * все така стабилни и мащабни грабежи;
  * все така партизанщини, изнудвания и рекет сред министрите;
  * все тъй уреждане на хиляди братчеди, баджанаци, любовници, калинки...

  Широко пропагандирано:
  * все така благоденствие;
  * все така сигурност и стабилност;
  * денонощно плашене на мат'рияла с чужди агресии;
  * всекидневно медийно облъчване в посока "лошата Америка и гнилата Европа"...

  Няма смисъл от други очаквания, ще бъдат наивни и напразни... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 15. 15 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Боко реално няма силна опозиция, за сега е най-доброто сред много лоши политици!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 16. 16 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ама ние и очакваме нещо от тия ли?

 17. 17 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2331 Весело

  Цитат:"Изненадващо Лиляна Павлова се мести от регионалното министерство и поема новото на "Българското председателство на Съвета на ЕС". Положителното в случая е, че ще е напълно ясно кой носи отговорност за това национално значими тези да бъдат популяризирани на европейско ниво."

  Заслужава си, опитът на министъра на МРРБ, да бъде пренесен и на европейско ниво! Особено в оная част, ловенето на снежинки с пухкави ръчички и гърдички!! Не говоря дори и за уникалните строежи на магистрали, известни вече по целият свят със издържливостта си и цената си, за "всенародното" саниране, и ред други, национално значими чудеса. Нека гледат, завистливите европейци, какво можем!

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Едно трябва да знаят от изпълнителната власт,че никой няма да ги чака 100 дена.
  —цитат от коментар 1 на chicago514

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Да, определено. Писанчев и Лазаров трябва да бъдат сменени за по-малко от 100 дни. :)

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Министърът на икономиката е голяма излагация - откровено човек на мафията
  —цитат от коментар 2 на daam

  До коментар [#2] от "daam":
  Вместо визитка: http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-nai-skapite-i-shumni-privatizatsii-news261807.html

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1854 Разстроено

  Какъвто парламентът, такова и правителството.

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Томислав Дончев и Валентин Радев изглеждат много стабилни в ресорите си; не може да очакваме реформи, особено в съдебната власт; Българското председателство на Съвета на ЕС попада в некомпетентни ръце; Екатерина Захариева можеще да вземе по-подходащ ресор за компетентностите ѝ; отсега е ясно, че Валери Симеонов няма да се чувства комфортно в поверените му портфейли

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  Да им пожелаем успех.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Сега е време да се събират камъни. После ще дойде времето да се хвърлят камъни...
  Още отсега се вижда обаче, че правосъдието ще бъде десета глуха...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Нищо не очаквам-бога ми! Само се моля да не скопосат някоя величайша глупост щото за това са способни,без съмнение!

  klimentm
 25. 25 Профил на parlay
  parlay
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Една статия, без която можехме да минем. Липса на анализ и общи приказки.

 26. 26 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 270 Неутрално

  продължение на милиционеризацията ?

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  Много по-остро стои въпросът поради каква причина ни натякват да четем бездарията Константинови?

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Какъвто парламентът, такова и правителството.
  —цитат от коментар 20 на Fiji

  Какъвто народът, такова и НС.

 29. 29 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Много по-остро стои въпросът поради каква причина ни натякват да четем бездарията Константинови?
  —цитат от коментар 27 на Lemmy


  Ми бегайте да четете Блиц и Телеграф, любезни, какво замърсявате атмосферата тук?

 30. 30 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Борисов 3 - какво да очакваме"

  Борисов 4.......

  FILII MARIS SUMUS
 31. 31 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Можем да очакваме 2% увеличение на пенсиите и 10-на милиарда заем.
  След това оставка и измиване на ръцете.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Много добър анализ, базиран на спокойния разум.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нищо не очаквам. Поръчката е: още от същото.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  Както казваше Малкълм, героят от едноименния сериал: Нищо не очаквах и пак съм разочарован...! :)

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  Как какво ? 3D Technology .. Virtual Reality :)

 36. 36 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  не мога да разбера какви са тези евфемизми. какво значи "плаха по отношение на съдебната реформа" - това да не е кошута, което се описва. не може ли да се каже просто, че нищо не е направила? във външно ще й разкажат играта, защото няма никаква идея къде е попаднала, и докато им хване цаката - не е трудно, но отнема време, ще дойде време за следващия министерски пост.

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално


  Борисов 3 - какво да очакваме

  Каквото получихме от Борисов 1 и 2 . Само че в повече . Стабилно закрепване на извоюваните позиции в ЕС. Последни в де що класации има .

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално
  До коментар [#30] от "tall_ship":

  Борисов 4.......

  Години . Колкото получи Цветанов .

 39. 39 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 676 Весело


  ''Борисов 3 - какво да очакваме''
  *****************************************

  По много от ....Същото
  Те ,това.....
  Накрая ,пак изгонване с ритници от властта ....Не е заплаха това , казвам ви :)
  Обещание е :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 40. 40 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 298 Гневно

  От простак нищо друго не може да се очаква, освен простащина, а обградилите го комунета са алчни за пари и власт и нищо ново или полезно за България няма да се случи отново!

 41. 41 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 274 Весело

  С математическа точност можем да кажем, че :
  Б3 = Б2 + Б1 .

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 42. 42 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  " че Цачева безспорно беше подходящ председател на парламента в двата си мандата""

  Господин Щурм, вие сериозно ли ?

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 43. 43 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво да очакваме от нашите политици? Винаги очакваме от тях кражби и далавери и те никога не ни разочароват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK