"Борисов 3" – доброто ченге идва

Бойко Борисов - премиер за трети път

© Пресцентър на Народното събрание

Бойко Борисов - премиер за трети пътКабинетът "Борисов" 3 скоро ще започне работа. Ще успее ли правителството да извърши нужните реформи и колко ще продължи неговият живот?


За да отговоря на тези въпроси, най-напред ще анализирам конструкцията на кабинета. На пръв поглед Обединените патриоти (ОП) ще участват в коалиционното управление с ГЕРБ на базата на елементарната формула 2+2. Патриотите ще имат двама вицепремиери – Красимир Каракачанов (ресор: отбраната) и Валери Симеонов (ресор: демографска и икономическа политика). "Добавката" са предложените от тях д-р Нено Димов (министър на околната среда и водите) и Емил Караниколов (министър на икономиката).


Последните двама обаче стоят близо до/са в редиците на ГЕРБ. Димов, заместник-министър в правителството на Иван Костов и депутат от ДСБ (напуснал парламентарната група, а по-късно "минал" и през ДБГ), през последните години в качеството си на директор на Института за дясна политика демонстрира лоялност към партията на Бойко Борисов. Номинираният от "Атака" Караниколов е назначен за директор на Агенцията по приватизация през 2010 г., през първия мандат на ГЕРБ, а преди това е старши юрисконсулт в Столична община и директор в дирекция "Държавна собственост" към администрацията на София-област. Името му е свързано с няколко скандални сделки, бенефициенти от които са фирми, свързани с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.
Какъв тогава е смисълът от "добавената двойка" във формулата? Ще отговоря, но преди това още един жокер: Румен Порожанов, министърът на земеделието, според някои също е близък до ДПС. Накратко, с "агентите под прикритие" се цели размиване на политическата отговорност. В конкретния случай с г-н Караниколов се прикрива влиянието на ДПС върху правителство, в което участват основните врагове на етническата партия – Обединените патриоти. Още по-интересно е, че именно последните са готови послушно да пуснат "злия дух" на етническите предприемачи от бутилката (макар че, ако трябва да сме точни, той отдавна е излязъл от нея, сега просто ще продължи тържественото си шествие).


Истинската формула на коалиционното правителство е 1+3


Г-н Симеонов ще бъде вицепремиер без портфейл – такова министерство няма. Неговата длъжност е синекурна, т.е. "безгрижна". Ползата за г-н Симеонов е в това да трупа политически дивиденти, като размишлява на висок глас върху любимите си теми: демографската криза сред етническите българи, съпроводена (за да припомня реториката на популистката радикална десница) с високата раждаемост, характерна за малцинствата, които "паразитират", издържайки се от социални помощи, кражби и т.н.


Редица колеги, политолози и социолози, твърдят, че през третия си мандат Борисов щял да заприлича на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Това сравнение в повечето случаи има за задача да постави Борисов в негативна светлина. Изказванията и действията на Орбан противоречат на основни начала на Европейския съюз, произвеждат скандал след скандал. Но сравнението на Борисов с Орбан не е съвсем безпочвено. Някои от идеолозите на ГЕРБ от известно време настояват за това партията да възприеме консервативни принципи, акцентиращи върху историческата мисия на християнството в Европа и света; тези теоретици искат формацията на Борисов да втвърди "тона" спрямо малцинствените общности у нас.


Излишно е да казвам, че тези послания са запазена марка на популистката радикална десница. По този начин ГЕРБ може да влезе в и овладее пазарната ниша на партии като НФСБ, "Атака" и ВМРО. Колкото и да е блазнеща тази перспектива обаче, според мен Борисов по-скоро ще влезе в ролята на помирител, на защитник на европейските ценности. Той ще бъде доброто ченге, което ще вдигне ръка, за да запази обществения мир и съгласие, тогава, когато политици като Симеонов заплашват да посегнат върху тях.


Навсякъде в Европа системните партии изграждат санитарен кордон срещу представителите на популистката радикална десница (например срещу le Front National, Alternative für Deutschland, Vlaams Belang и др.). От самото начало обаче ЕНП даде ясно да се разбере, че ще направи изключение за нашите Обединени патриоти. ЕНП се интересува от това да има властови позиции в дадена страна, да има министър-председатели и т.н. Какво ще стане в "задния двор" на Европа, на Балканите, ако представителите на ОП решат "да му отпуснат края", не засяга особено функционерите на ЕНП.


България ще бъде председател на Съвета на ЕС за 6 месеца от 1 януари 2018 г. Гръмките, политически некоректни лозунги на политици като Симеонов могат да бъдат използвани от зложелателите на България, каквито в Европа не липсват, за да накърнят и без това недобрия образ на страната.


Г-н Борисов обаче се е застраховал. В преамбюла на Коалиционното споразумение между ГЕРБ и ОП има изречение, на което никой не обърна внимание: "членството на България в Европейския съюз и НАТО е гарант за сигурността на държавата". Тези думи звучат като общи приказки, но не са. Тяхната цел е да бъдат


предпазна клауза срещу евентуално девиантно поведение на Патриотите


"Атака" винаги е била остро критична и към ЕС, и към НАТО. Г-н Сидеров, който не крие симпатиите си към режима на Владимир Путин, приветства политиката на Кремъл в Украйна, Крим и т.н., явно е поставен под контрол, опитомен е от своите не толкова нови приятели. По-различно стои въпросът с Валери Симеонов. Ето и причината, политическата логика, поради която лидерът на НФСБ е поставен начело на една въздушна кула. От една страна, ако държеше юздите на реално съществуващо, а не виртуално министерство, поразиите, които би могъл да направи Симеонов, биха били много по-големи. От друга страна, ветровитият му пост позволява да бъде освободен сравнително безболезнено. Ако това се случи, Борисов може да посегне към "златния резерв", който му предлагат "Воля" и Веселин Марешки. А може и да си тръгне обиден. Отново.


Чуват се гласове на политически анализатори, че кабинетът "Борисов" 3 не си поставя за задача да прави истински реформи. Това според мен не отговаря на истината. Всъщност, ако вярваме на написаното в "Програма 2021 г." – точно обратното.


Тази програма е прекалено амбициозна: наред с всичко останало в нея са заложени значителни социални плащания (двукратно увеличение на учителските заплати, на парите за висше образование, пенсиите, минимална и средна работна заплата и т.н.), предвиден е нов НПК, нов антикорупционен закон и т.н. Експертните фигури в кабинета преобладават. Считам обаче, че


заявката за пълен четиригодишен мандат е нереалистична


Популистката радикална десница е силна, когато е в опозиция. Когато говори срещу статуквото, срещу "корумпирания политически елит" и т.н. В момента, в който се озове в коридорите на властта, нейната харизма започва да бледнее. Да си спомним какво стана с "Атака", как се срина от високия резултат на президентските избори през 2006 г. и парламентарните през 2009 г. до настоящия момент, когато е на ръба на политическото оцеляване. Причината за този срив е преди всичко в колаборационизма на "Атака". Тя не се свенеше да работи с ГЕРБ, а по-късно подкрепяше кабинета "Орешарски", в който участваше и ДПС.


В момента, в който Обединените патриоти започнат да се задушават в страстната прегръдка с Борисов и подкрепата за тях започне да ерозира, те ще се обърнат срещу него. Ето защо, още преди да се е родил, можем да кажем, че хоризонтът на новия кабинет няма да бъде дълъг.


Предсрочните избори ще бъдат или през есента на 2018 г., след като вече е приключило председателството на ЕС, или през 2019 г., когато предстои вот за Европейски парламент и местни избори. Щедрите обещания в програмата лукаво са записани за пълен мандат. Ето защо много от тях най-вероятно няма да бъдат изпълнени. Избирателите за пореден път ще останат разочаровани и с празни ръце.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Важното е да има стабиуност и лапачката да не спира.

  over the under
 2. 2 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  А иначе, какви са залозите първият наритан от правителството да е Нено Димов?

  over the under
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3753 Весело

  Всичко зависи от Златното пръстче на 44 парламент - Волята на Марешки.

 4. 4 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 964 Неутрално

  А иначе, какви са залозите първият наритан от правителството да е Нено Димов?
  —цитат от коментар 2 на Отец Сисой


  Нено няма да е първият наритан. Много е безличен и е много лоялен. В неговия ресор, като навсякъде не се очакват реформи. Той умее да говори. Това е достатъчно. За първи да се готвят: образованието, здравеопазването, регионалното (ако не дава поръчки на нужните хора и да се изчакат проверките от Европа и ако може Лилето да се върне след това).

  Миша
 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Борисов пак си е запазил рилята на доброто ченге, а другите да отнасят недоволството на евролиберастите. За което на Симеонов едва ли му пука, защото той е тръгнал през просото и изобщо не се интересува от мнението на Брюксел. Но не знам сега, след като се докопа до властта, дали няма да промени поведението си. Ако го направи, ще стане част от статуквото и следващия път ще чака в чакалнята за влизане в парламента.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  "Накратко, с "агентите под прикритие" се цели размиване на политическата отговорност"
  Като сме толкова наивни и глупави, даже не си правят труда да измислят нещо по-сложно. Номера всеки път минава.

 7. 7 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  драги сънародници... тва е матряла... сами си го избрахте, сега се оправяйте как можете... надявам се кат ви гепат още еднаж кинтите от банката да ги дадат на рушняците, да ви доде акъла у главите... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 8. 8 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 676 Неутрално

  КОЙ е авторът?

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Хубаво започва блогъра с "ще успее ли правителството да извърши нужните реформи и колко ще продължи неговият живот?" Впоследствие се оказва, че не прочитаме дори една реформа, която е НУЖНА на автора. За сметка на това виждаме изчерпателни заклинания кой от къде е и колко ще го бъде. Ненужно мачкане на клавиатурата.

 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  А иначе, какви са залозите първият наритан от правителството да е Нено Димов?
  —цитат от коментар 2 на Отец Сисой

  Няма! Андрей Райчев казва, че Ноно най-после ще се опъне на зелени и пембени еколози, т.е. ще работи за Цеко и подобни "строители на съвременна България".

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Костов отново в играта!?

  Хайде стига - доброто ченге бе Костов, Борисов е добрата мутра, добрата батка, добрия бос - ала за доброто ченге не му стига сиво вещество, образно казано.

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1335 Весело

  Официално правителството планира пълен мандат.

 13. 13 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Червената тролска сган много умърлушена днеска!? Много ви постни оплювките нещо?
  Да не би Курвелка да ви се е карала за недостатъчна активност?

  шуменско пиво
 14. 14 Профил на 0bi
  0bi
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ...доброто ченге бе Костов...
  —цитат от коментар 11 на Deaddark

  Хайде, моля ви се...
  Вярно е, че направи много на времето си, като ни измъкна от две финансови ями, но изискваше невъзможното - да сме дисциплинирани и да работим като европейци, а това е в противоречие с националния ни манталитет. Никакво добро ченге не може да е Костов!

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Абе Марешки, май му сложиха нашийника и ще е кротък, като агне... Нещо, спряха да се чуват приказките му, че е борец със статуквото. Значи са го прискрипали, на някое слабо за него място и сега, освен да мирува, че да не му пострада бизнеса, няма какво друго да прави...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2875 Весело

  До коментар [#14] от "0bi":

  Може, може - с Виденов така изиграха лошото ченге и доброто ченге, че народа още не може да проумее как аджеба БКП оцеля и си запази едрия бизнес. Нищо - такъв е мат'риЯла - затова сега идва простото ченге.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Тази статия май ще се окаже доста по-дълга от живота на това правителство.

 18. 18 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Авторът стъпва в анализа си на гнилата дъска, че МВРО и "А така" са десни партии.

 19. 19 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 477 Весело

  Реформи, реформи.... Промяна на статуквото....

  Овехтели чалги, аранжирани за глуха публика!

  Хилава възможност да се размъти водата, белким се улови някоя риба, за да се утоли "красивия" глад на либералната глутница!

  ========

  Но надеждата на автор - за продължаване на "реформата" с делегираните бюджети, ще успее!
  К'во толоз, нали? "Ученикът преди всичко"!?

  Майната им на учителите, щом не "разбират" днешните ученици!

  В много райони на Родината - изтъркано понятие "натоварено с негативни конотации" - даскалите са ЕДИНСТВЕНИТЕ носители на ИЗЛИШНА цивилизованост са ненужни, нали? Е, когато закрием селските (средищните) училища и класовете в града станат по 25 деца, ще се върнем към старата схема.
  Е, тогава циганетата съвсем няма да ходят на училище, но трябва да се уважават детските НЕжелания!....

  Защото всички трябва да имаме равни права, макар да правим различни избори!
  Защото трябва да подготвим продължители на великото ни дело - алтернативно грамотните ще са бъдещите разрушители на България!
  А грозните, глупавите и старите - като мен - нека си хленчат! Нищо и никой не трябва да ни спира по пътя към бленувания светъл Мордор!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "Накратко, с "агентите под прикритие" се цели размиване на политическата отговорност"

  Не може да се размие политическата отговорност - правителството е на ГЕРБ, с добавка ПФ

 21. 21 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#19] от "Консерватор":

  Е, хайде говори в цифри. В момента делегирания бюджет за едно от "онеправданите" ученичета е двойно по-голям от този на градско дете. Кажи колко да е: петорно, десеторно?

 22. 22 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Така сме си гласували, уважаеми сънародници, такова правителство ще си имаме. А през това време те ще си хапкат здраво. Честито на победителите!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 23. 23 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Така сме си гласували, уважаеми сънародници, такова правителство ще си имаме. А през това време те ще си хапкат здраво. Честито на победителите!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 24. 24 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  ОП са последните, които биха тръгнали да "клатят" правителството - от к'ъф зор ?
  Те никога няма да постигнат повече на избори - Франця, Германия и изобщо ЕС ще се стабилизира, тяхната вълна ще се стопи до една година ... БСП отлично знаят, че подобен резултат също няма да постигнат, а и там тепърва предстоят радикални неща ! За предсрочни избори преди изборите за ЕП могат да говорят хора, които само се намират на приказка ... а ГЕРБ ще ги спечели безапелационно !
  Трифон-офф /с любезната подкрепа на Йоло Денев/ ли ще събори правителството ? ;)

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK